De beperkte hoeveelheid zuurstof in water is een steeds groter probleem voor vissen en andere waterdieren. Onderzoekers van de Radboud Universiteit wilde weten: voor welke vissen is het gevaar het grootst?
Zuurstofarm water ontstaat onder andere door opwarming en vervuiling. Daar komt nog eens bij dat vissen in warmer water meer zuurstof nodig hebben om te kunnen leven. En stikstof in het water kan zorgen voor minder zuurstoftransport in het bloed.
Om te voorspellen welke vissen bij welke veranderingen in gevaar komen keken ze in dit onderzoek los van elkaar naar zowel zuurstofgehalte, temperatuurverschil en grootte van de vis. Ze zagen dat grotere vissoorten gevoeliger zijn voor lage zuurstofgehaltes, maar alleen als het water warm is. Als het water koud is, zijn het juist de kleine vissen die in de problemen komen. Ook blijken zeevissen minder goed bestand tegen zuurstofarm water dan zoetwatervissen.
De onderzoekers zagen ook nog een verschil op celniveau: vissen met grotere cellen dan andere vissen konden er ook niet goed tegen. En dat is allemaal belangrijke informatie bij het bepalen: welke soort krijgt het wanneer benauwd en kunnen we daar iets aan veranderen?
Lees meer: Wanneer krijgen vissen ademnood?
See omnystudio.com/listener for privacy information.