Bestaat er zoiets als een ‘helpers high’? Worden we gelukkig van altruïsme - en is dat dan eigenlijk niet egoïstisch? Wat is egoïsme eigenlijk, en wat is het verschil met zelfzorg? Waarom doet ‘de mens’ überhaupt dingen voor anderen die niet genetisch verwant zijn? En is de ene mens van nature altruïstischer dan de ander?
Een liveshow overaltruïsme, vol vragen en gelukkig ook vol antwoorden: uit de neurowetenschappen, de evolutionaire psychologie en de positieve psychologie.Met Eva V die getuigt over haar engagement als crisispleeggezin, je eigen grenzen bewaken bij het geven aan anderen, indirect altruïsme en wederkerigheid. En met als conclusie dat altruïsme ervoor zorgt dat we langerleven, tevredener zijn én duurzamer relaties bouwen. Win win win dus!
Extra bronnen:
- Dit seizoen maken we samen met Breinwijzer vzw
- De Studio Brein aflevering die wij eerder maakten over empathie vind je hier
- Onderzoek naar jonge kinderen die meevoelen en helpen door Warneken & Tomasello: Warneken F, Tomasello M. Altruistic helping in human infants and young chimpanzees. Science. 2006 Mar3;311(5765):1301-3. doi: 10.1126/science.1121448. PMID: 16513986.
- Het boek ‘Survival of the Nicest’ van StefanKlein vat heel veel onderzoek over altruïsme samen
- Hier vind je de onderzoekspublicaties over vertrouwen, solidariteit, empathie e.d. van neurowetenschapster Prof. Dr. Tania Singer klassieke langetermijnstudie van 6500 proefpersonen
- onze Studio Brein aflevering over eenzaamheid vind je hier
- we namen deze aflevering op op de Knaldag van vzw Positivologie in de gebouwen van Upoffiz.