Hebben we aanraking echt broodnodig? En hoe komt dat dan? Wat gebeurt er met ons, en meer bepaald in ons brein, als iemand ons knuffelt, masseert of gewoon een schouderklopje geeft? Bestaat er zoiets als een meer of minder lichamelijke mens?
Getuige Annekatrien vertelt waarom ze in bijberoep een massagepraktijk heeft, en wat het voor haar betekent om mensen aan te raken. En Maaike en Eva duiken in de wetenschap van het knuffelhormoon oxytocine, het razendsnelle sensorische netwerk en het positieve effect vanlichamelijk contact.
Een aflevering over de hand van je partner vasthouden, over zorgzaamheid en hechting en zelfs een beetje over make-upkwastjes en orgasmes: oh my!
Extra bronnen:
- Dit seizoen maken we samen met Breinwijzer vzw
- Het boek ‘Huidhonger’ van Prof. Dr. Bruno Müller-Oerlinghausen en Gabriele Mariell Kiebgis geeft een helder inzicht in onze essentiële menselijke behoefte aanaanraking
- Onderzoek naar het effect van iemand hand vasthouden bij bedreiging met een elektrische schok: Coan JA, Schaefer HS, Davidson RJ. Lending a hand: social regulation of the neural response to threat. Psychol Sci. 2006 Dec;17(12):1032-9.
- Een overzicht van het effect van aanraking in MRI onderzoek vind je in dit artikel: T. (2010). Touch for socioemotional and physical well-being: A review. Developmental Review, 30(4), 367-383.
- De Eos podcast ‘Ik heb een vraag’ over het effect van een maand zonder alcohol.