Wat gebeurt er als we anderen bewonderen? Welk effect hebben goede en slechte morele voorbeelden op ons? En welke verhalen kunnen we beter verspreiden: die van het kwaad - om voor op te passen, of die van de goedheid - om geïnspireerd te worden?
In deze aflevering kijken we allemaal in eigen boezem en ontdekken we hoe gefascineerd we zijn door het extreme kwaad, door true crime en thrillers bijvoorbeeld - maar ook hoe inspirerende figuren in de geschiedenis ons kunnen optillen.
Christophe Busch, criminoloog gespecialiseerd in extremisme en radicalisering en directeur van het Hannah Arendt Instituut, toont ons hoe het bestuderen van het grote kwaad ons iets kan leren over de mens en zijn vermogen om te herstellen. En hoe we door het delen van actiegerichte voorbeelden van kleine goedheid en mogelijke manieren om te reageren op ‘het kwade’ een positief verschil kunnen maken. Een hoopvolle aflevering vol wijsheid van grote denkers en Holocaust-overlevers: over o.a. post-traumatische groei, amor mundi en een positief omstaanderseffect.
Bronnen:
Christophe Busch’s nieuwe boek: “De duivel in elk van ons”
memoires vol wijsheid van Holocaust-overlevers: “De Keuze” van Edith Eger, “De zin van het bestaan” van Viktor Frankl, “Is dit een mens” van Primo Levi, “De gelukkigste man van de wereld” van Eddy Jaku
podcast “Amor Mundi” van Klara over Hannah Arendt
Onderzoek van Jonathan Haidt naar het opgetild worden door moreel goede voorbeelden vind je in zijn boek ‘The Happiness Hypothesis’
Onderzoek naar het celebrity worship syndrome
Het omstanderseffect en hoe het vermeden kan worden (met Griet uit aflevering 3)
Autodelen via onze sponsor Cozywheels