In deze aflevering vertel ik je waarom je niet alleen jezelf, maar juist ook je dieren een enorme gunst bewijst door jezelf op één te zetten. En je dieren op twee.
Als je deze podcast luistert, is de kans groot dat je een empathisch, gevoelig persoon bent. Je voelt veel aan van anderen. Sterker nog, soms neem je emoties van anderen voor je het goed en wel doorhebt, gewoon over. Dat is leuk als iemand blij is, maar minder fijn als iemand zich ronduit slecht voelt...
De kans is ook groot dat je anderen graag helpt. Voor anderen zorgt. En dat is een prachtige eigenschap, maar het heeft ook een valkuil. Als empathisch persoon kun je de behoeften van anderen boven je eigen behoeften zetten. Het is niet erg om dat af en toe te doen, maar als je altijd voor anderen zorgt en jezelf vervolgens vergeet... dan is de balans zoek. Dat houd je nooit lang vol.
Je kent misschien de metafoor van zuurstofmaskers wel. Als je in een vliegtuig zit en er gaat iets mis, moet je eerst je eigen zuurstofmasker opzetten, voordat je anderen gaat helpen. Want als je dat niet doet... tja, dan kun je anderen ook niet meer helpen.
Mijn dieren hebben mij enorm geholpen met dit thema. Dankzij hun heb ik geleerd om eerst voor mezelf te zorgen. Want als ik alleen maar doe wat zij willen en continue bezig ben met mijn zorg voor hun, vergeet ik mezelf. Dan ga ik over mijn grenzen, om zo goed mogelijk voor ze te zorgen. Maar, als ik mezelf dan verplicht om extra lang met mijn hond te wandelen, of met mijn paard te trainen terwijl ik me eigenlijk hartstikke moe voel... hoeveel hebben ze dan nog aan mij?
Natuurlijk zit hier een nuance in. Jezelf op één zetten is enorm waardevol. Krachtig ook. Tegelijkertijd is dit geen reden om de basisbehoeften van je dieren te negeren. Jij draagt de zorg en verantwoordelijk voor hun welzijn. Maar ik weet dat jij, als je deze podcast luistert, er altijd wel voor zorgt dat de basisbehoeften van je dier worden vervuld.
Dus, ik moedig je aan om jezelf op een te zetten. Om te kijken naar wat jij nodig hebt. Waar word jij blij van? Kun je dat combineren met dat wat je dieren graag willen en waar zij blij van worden?
In deze aflevering vertel ik je hoe ik dit doe met mijn dieren.
Tot slot, de beloofde verwijzingen:
1. Het boek waar ik over vertel heet ''De kracht van empathie; zacht durven zijn in een harde wereld'' of ''Sensitive is the new strong; the power of Empaths in an increasingly harsh world'' en is geschreven door Anita Moorjani.
2. Informatie over mijn live cursus, waarin ik jou in een weekend leer communiceren met dieren, vind je hier: https://dierencoachanky.nl/livecursus/