Bedankt!

5. De Gouden Regels van de KonMari methode

Aflevering 5:

Opruimen en ontspullen met de methode van Marie Kondo, ben jij al begonnen? Heb jij al eens spullen geselecteerd aan de hand van de vraag: Does it Spark Joy? Word je er blij van? En heb je alle spullen die je wegdoet ook bedankt? Ja, letterlijk dank je wel gezegd?

Deze aflevering leert je in korte tijd alle gouden regels van de methode. Hoe werkt het nu eigenlijk? Hoe gaat dat dan, voelen waar je blij van wordt? We bespreken waar je begint, welke volgorde je gebruikt, hoe je gaat selecteren en hoe lang dat allemaal bij elkaar duurt.

De gouden regels van de KonMari methode:

Denk na over je ideale leefstijl

Does it spark joy?

Dank je wel zeggen

Eerst selecteren, dan opbergen

Vaste categorieën met een vaste volgorde

Ideale leefstijl

Vaak weten we heel goed wat we allemaal niet meer willen, maar wat willen we eigenlijk wel. Voordat je begint met opruimen ga je hier goed over nadenken. Je maakt een moodboard met alles waar je blij van wordt. Je beschrijft eens een ideale dag in jouw toekomstige leven. Je denkt na over de dingen waar jij energie van krijgt.

Heb je de ideale leefstijl voor ogen? Dan ga je pas beginnen met opruimen.

Does it spark joy?

Selecteren doe je vanuit de vraag: Word ik er blij van? En dat ga je echt voelen. We proberen ons hoofd en alle rationele gedachten niet mee te laten tellen, maar we focussen echt op ons gevoel. Wat zegt mijn lichaam mij? Voel ik dat ik er blij van word? Of zakt mijn lichaam eigenlijk een beetje in? Merk ik juist dat ik allemaal redenen ga bedenken waarom ik iets wel of niet moet houden?

Alles waar je blij van wordt, dat hou je. Alles waar je niet blij van wordt, laat je gaan.

Dank je wel zeggen

Bij alle spullen die je niet meer houdt, zeg je: dank je wel. Yup, dat is een beetje raar aan het begin, maar het gaat je helpen met loslaten. Door bewust afscheid te nemen, kun je loslaten. Ook leer je belangrijke lessen over bepaalde items. Door het item te bedanken voor die les, internaliseer je de les en voorkom je vergelijkbare aankopen in de toekomst. Bijvoorbeeld: Dank je wel voor de les dat colbertjes helemaal niet bij mij passen.


Eerst selecteren, dan opbergen

Ja, de verleiding is groot. Maar begin niet meteen met het opbergen van je spullen. En al helemaal niet met het kopen van leuke mandjes om dat te gaan doen. Begin echt met het selecteren. Voor je het weet, doe je hele kasten weg en hoef je lekker niets nieuws te kopen.

Vaste categorieën en vaste volgorde

Deze methode houdt een vaste volgorde van spullen selecteren aan. Waarom? Omdat het kiezen vanuit je gevoel best lastig kan zijn. De volgorde houdt hier rekening mee. Je begint met kleding, omdat je daar het beste van kan voelen of je er blij van wordt. Dat betekent niet dat het selecteren voor iedereen makkelijk is. Maar het leren voelen is bij kleding wel het makkelijkste.

De volgorde: Kleding, boeken, papier, komono (alles wat niet in de andere categorieën valt) en als laatste sentimenteel.

Er valt hier natuurlijk nog veel meer over te zeggen, maar we willen jullie niet meteen overspoelen met alle informatie. Heb je zin gekregen en wil je meer lezen, probeer dan eens de boeken van Marie Kondo: Opgeruimd of Spark joy.

We vinden het heel leuk om van jullie te horen! Laat ons weten welke brandende vragen je hebt over opruimen of welk verhaal je graag wilt delen over jouw eigen opruimproces via onze Facebookgroep This Tidy Life of stuur ons een e-mail op [email protected] Wie weet ben jij de volgende gast in onze podcast of behandelen we jouw vraag!

Nu je hier toch bent, vergeet je niet te abonneren op de podcast, zodat je geen enkele aflevering meer mist. Meld je ook even aan bij onze facebookgroep This Tidy Life om alle Try this at Home’s en andere informatie over de afleveringen niet te missen.

Wil je nog meer opruiminspiratie over de opruimmethode van Marie Kondo? Wil je alles weten over opruimen? Volg ons dan op facebook en instagram: Camila op @joy.in.organizing en Didy op @beginbijjehuis.

Spark Joy momenten uitzending (quotes):

“We kwamen een beetje om in de spullen. Het is ongelooflijk hoeveel extra spullen er nog in je leven komen als je kinderen krijgt” -Didy

“Ik was ook echt een rommelkont” -Camila

“Je moet echt gaan bedenken, wat is voor jou belangrijk? Als je alles loslaat over je spullen, je worries en je issues en je denkt wat is nou ideaal mijn leven. Hoe ziet het eruit, hoe voelt het?” -Camila

“Waar draait het nu eigenlijk echt om in deze methode? JOY!” -Didy

“Als je met je gevoel gaat werken en echt denkt: word ik hier blij van. Dan ga je de dingen op een hele andere manier bekijken. En dan ga je eigenlijk juist dingen wegdoen” -Camila

“Voor mij was dat dankjewel zeggen aan het begin best wel even wennen. En ik stond er op zich best voor open. Ik merk ook bij mensen die ik help dat dat soms nog best een grote stap is” -Didy

“Ik ging nog meer praten tegen mijn spullen zelfs. Niet alleen dankjewel maar hele verhalen. Zoals feestje was zo leuk met jou. Maar je bent nu echt te kort. Dus dank je wel en doei”

-Camila

“Onthoudt dat tijdens het opruimproces de plekken tijdelijk zijn” -Didy

“Heel veel mensen vragen mij: maar hoe lang duurt het? Dat is heel wisselend”.-Camila

“Marie Kondo schrijft in haar boek dat het in 1 keer klaar moet zijn. Mensen voelen dat als een soort druk. Gun jezelf de tijd en vier elke stap.” -Didy

Try this at home aflevering 5:

Visualiseer je ideale leefstijl door het maken van een moodboard.

Pak wat oude tijdschriften of vraag je buren om een paar tijdschriften, als jij ze niet hebt. Ook kringloopwinkels hebben vaak oude tijdschriften.

Neem in je hoofd de gedachte: hoe ziet mijn ideale leven eruit? Waar word ik blij van?

Ga dan door de tijdschriften en knip alles eruit waar je echt blij van wordt. Je hoeft nog niet na te denken over waarom je hier blij van wordt. Het hoeven ook niet allemaal plaatjes van interieurs te zijn, maar dat mag natuurlijk wel. Gewoon letterlijk: Wat spreekt je aan? Welke plaatjes doet iets met je gevoel?

Vervolgens maak je een collage van al die plaatjes op een groot stuk karton. Kijk dan eens rustig naar het eindresultaat en bedenk eens woorden die passen bij het gevoel dat je ziet. Zie je warmte? Licht? Ruimte? Denk aan emoties die je erbij voelt. Schrijf de woorden eventueel erbij of achterop je moodboard.

Leuk ritueel: Leg je moodboard op de grond en stap er over heen. Doe dit met de gedachte dat je je nu aan deze ideale leefstijl gaat committen.


Deze podcast werd mede mogelijk gemaakt door de podcastfactory van Earforce. Wij zijn heel blij dat we onze podcast in hun prachtige studio mogen opnemen.


Andere episodes voor This Tidy Life - de podcast over een opgeruimd leven

2020-04-14 - 26 min

11. Opgeruimd! Op het werk. Het nieuwe boek van Marie Kondo

2020-03-17 -

10. Interview met Patrick Kicken: rommel en stress

2020-03-10 - 33 min

9. Interview met Mayra Louise over body positivity

2020-03-03 - 43 min

8. Een holistische kijk op opruimen

2020-02-18 - 19 min

7. Gouden regel 1: Wat is je ideale leefstijl?

2020-02-11 - 24 min

6. Zo schep je orde in je foto chaos!

2020-02-04 - 28 min

5. De Gouden Regels van de KonMari methode

2020-01-28 - 22 min

4. Blijvend van rommelkont naar opgeruimd: kan dat?

2020-01-21 - 20 min

3. Liefde voor je lingerie

2020-01-14 - 18 min

2. Weg met die Spullen! Of toch niet...