Bedankt!

10. Interview met Patrick Kicken: rommel en stress

In deze aflevering spreken we met ex-radio dj, podcaster en auteur Patrick Kicken over stress, perfectionisme, burnout en vooral ook hoe kunnen we leven zonder al die dingen. Patrick heeft een podcast Leven zonder stress, waarin hij inmiddels al honderden interviews heeft staan die allemaal gaan over leven met minder stress. Sinds eind 2019 is ook zijn gelijknamige boek Leven zonder stress uit.

Wij praten natuurlijk met hem over rommel en wat rommel je voor stress kan opleveren. Over zijn eigen ervaring hiermee, maar ook hoe het was om een burnout te hebben en hoe dat zijn leven heeft veranderd.

Patrick vertelt over de garagebox die hij huurt, waar hij allerlei spullen heeft opgeslagen. Zijn schatkamer. Een ruimte vol met spullen waar hij maar moeilijk afstand van kan nemen. Het ligt er dan ook vol met emotioneel geladen spullen, uit zijn carrière in medialand en alle bijzondere dingen die hij heeft meegemaakt. Tegelijkertijd is de box ook een last. Iets wat nog moet gebeuren, voordat… Iets waar hij ook tegenop ziet.

We bespreken de rol van ouders en opvoeding op ons opruimproces. We nemen toch vaak bepaald gedrag over van de mensen om ons heen of gaan ons er juist tegen verzetten. Wat opruimen betreft krijgen we vaak te horen dat het goed is om dingen te bewaren. Verder leren we eigenlijk weinig over opruimen. Het is een gegeven. Iets wat je toch moet kunnen.

Maar we weten uit de praktijk dat ook opruimen iets is wat je moet leren. Het goede voorbeeld geven is vervolgens het handigste wat je kan doen als ouder. Ga zelf opruimen en geef alles een goede en praktische plek. Zorg dat er niet teveel in huis komt en help je kind met opruimen.

Het vasthouden aan spullen en het niet uitzoeken ervan. Je draagt het ook met je mee, de spullen die je bewaard. Alles wat je niet beslist en niet loslaat, neem je toch als ballast met je mee. Bovendien kan de rommel een soort veiligheid geven. Het staat letterlijk tussen jou en de wezenlijke issues in je leven in. Eerst opruimen, dan deal ik daar later wel mee. Dat is niet eens altijd bewust. Vaak creëren we deze barricade onbewust in.

Vaak maken wij mee dat mensen letterlijk en figuurlijk zijn vastgelopen in hun leven. Zelf maakte Camila een burnout mee en Didy een depressie. Ook onze gast Patrick heeft tot twee keer toe een burnout gehad. Hij merkte eigenlijk dat hij ook helemaal niet blij was met zijn leven zoals het was en heeft het daarna helemaal omgedraaid.

We praten nog verder over perfectionisme en wat dat voor stress oplevert. Over dat de rommel en chaos je veel stress kan geven, maar ook dat het belangrijk is hier niet in door te draaien. Hier hoeft het ook niet altijd perfect te zijn. Vraag niet teveel van jezelf en een huis kan nu alleen niet continue rommelig zijn, anders geeft dat weer stress.

Opruimen met de KonMarie methode van Marie Kondo zorgt er ook voor dat je anders gaat kopen en dat koopjesjagen verleden tijd wordt.


Quotes:

“Ik noem het altijd mijn schatkamer” -Patrick (over zijn garage vol spullen)

“Dat is mijn probleem: Ik zie overal de waarde van in.” - Patrick

“Als ik me ooit ga vervelen, dan heb ik altijd nog die garagebox” - Patrick

“Het gaat niet over een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Nee het is andersom. Het gaat over een opgeruimd hoofd is een opgeruimd huis” -Camila

“Opruimen is iets wat we eigenlijk helemaal niet leren. Het lijkt een soort gegeven wat je dan maar moet weten” -Didy

“Eigenlijk is het goede voorbeeld geven, het beste wat je kan doen. In opvoeding, maar ook met opruimen. En het heel makkelijk en overzichtelijk maken.” -Didy

“Als we het over leven zonder stress hebben, zoals ook die garagebox. Het zit toch in je achterhoofd ergens”. -Camila

“Die garagebox is een soort residu van 20 jaar werken in medialand” -Patrick

“Daarom maak je er een mooi ritueel van, zodat je toch kan loslaten” -Camila

“Het is ook een veiligheid. Als je eerst dat nog moet doen (opruimen), voordat het andere kan gaan gebeuren. Als je het dan gaat doen, moet je ook echt dat andere doen” -Didy

“Toen ik het fysiek allemaal had opgeruimd, kwam er ook nog wel wat emotionele shit uit zeg maar. Die ook nog wel opgeruimd moest worden.” -Didy

“Zeker als je ADHD hebt en al gevoelig bent voor prikkels, is het handig per categorie te werken” -Didy

“Het is geen probleem, het is een uitdaging” -Camila

“Ik noem mezelf wel eens de gevangene van mijn spullen” -Patrick

“Ik ben best trots op mijn twee burnouts. Ik schaam me er niet voor.” -Patrick

“Ik denk dat het opruimen nodig was om uiteindelijk ook te gaan dealen met alles wat er achter zat”. -Didy

“Er zit schaamte op rommel” -Patrick


Contact

We vinden het heel leuk om van jullie te horen! Laat ons weten welke brandende vragen je hebt over opruimen of welk verhaal je graag wilt delen over jouw eigen opruim proces via onze Facebookgroep This Tidy Life of stuur ons een e-mail op [email protected]. Wie weet ben jij de volgende gast in onze podcast of behandelen we jouw vraag!

Nu je hier toch bent, vergeet je niet te abonneren op de podcast, zodat je geen enkele aflevering meer mist. Meld je ook even aan bij onze facebookgroep This Tidy Life om alle Try this at Home’s en andere informatie over de afleveringen niet te missen.

Wil je nog meer opruiminspiratie over de opruimmethode van Marie Kondo? Wil je alles weten over opruimen? Volg ons dan op facebook en instagram: Camila op @joy.in.organizing en Didy op @beginbijjehuis.

Patrick Kicken zijn boek kan je kopen via www.levenzonderstress.nl, volg hem op instragram: @pkicken, luister zijn podcast Leven zonder stress op alle bekende kanalen.


Try this at home:

Van Patrick Kicken: Leven zonder stress

Uitzoomen

Om een eerste stap te zetten naar een stressvrijer leven is het leuk te gaan experimenteren met uitzoomen. Dat houdt in dat je met meer afstand naar je leven en de momenten in je leven gaat kijken.

We zijn vaak heel erg betrokken bij alles wat gebeurd en willen er het liefste ook nog controle op uitoefenen. In deze oefening ga je proberen wat meer een toeschouwer te zijn en die controle los te laten.

Neem eens waar wat er gebeurd zonder oordeel erover. Kijk er met afstand naar en voel dan eens wat dat doet met jouw stressniveau. We zijn benieuwd!

Deze podcast werd mede mogelijk gemaakt door de podcastfactory van Earforce. Wij zijn heel blij dat we onze podcast in hun prachtige studio mogen opnemen.


Andere episodes voor This Tidy Life - de podcast over een opgeruimd leven

2020-04-14 - 26 min

11. Opgeruimd! Op het werk. Het nieuwe boek van Marie Kondo

2020-03-17 -

10. Interview met Patrick Kicken: rommel en stress

2020-03-10 - 33 min

9. Interview met Mayra Louise over body positivity

2020-03-03 - 43 min

8. Een holistische kijk op opruimen

2020-02-18 - 19 min

7. Gouden regel 1: Wat is je ideale leefstijl?

2020-02-11 - 24 min

6. Zo schep je orde in je foto chaos!

2020-02-04 - 28 min

5. De Gouden Regels van de KonMari methode

2020-01-28 - 22 min

4. Blijvend van rommelkont naar opgeruimd: kan dat?

2020-01-21 - 20 min

3. Liefde voor je lingerie

2020-01-14 - 18 min

2. Weg met die Spullen! Of toch niet...