Bedankt!

8. Een holistische kijk op opruimen

Vandaag hebben we te gast de dames van het online magazine Holistik.nl: Karlijn Visser en Evelyn van Hasselt. Met hen praten we over holistisch leven, opruimen en de voorjaarsschoonmaak.

We gaan een bredere kijk geven op wat een voorjaarsschoonmaak is of kan zijn. Het gaat voor ons de dames van holistik niet alleen over schoonmaken, maar over je ontdoen van alles wat je niet dient. En dat kan je heel breed trekken.

Evelyn en Karlijn vertellen over hun eigen ervaringen met opruimen en het bewaren van spullen. Evelyn vertelt bijvoorbeeld hoe zij nu meer voor kwaliteit gaat als zij spullen aanschaft en ze geeft makkelijk spullen weg. Ze heeft echt minder spullen dan vroeger. Dat is echt veranderd sinds haar 40ste.

Karlijn vertelt dat ze het wel lastig vindt om afscheid te nemen van spullen. Het gevoel van misschien heeft ze het nog wel een keer nodig ooit. Maar vervolgens dan ook waar gaat ze het dan laten, als ze het houdt. Natuurlijk geven we haar het advies om vooral te beginnen met de vraag: word ik er blij van? Zo ja, dan houden. Zo nee, dan laten gaan.

Holisme gaat over dat alles met elkaar in verbinding staat. Hoe jij in je huis woont, hoe je huis is ingericht, waar het ligt, etc spelen allemaal een rol in jouw geluk. Als je niet blij bent met de spullen in je huis of er elke dag kleine irritaties zijn in je leven door je omgeving, bouwt zich dat op tot een heleboel stress.

Andersom ligt ook daar de weg naar geluk. Door met de KonMari methode te gaan opruimen, ga je allemaal kleine geluksmomentjes creëren in je dagelijkse leven. De lade die je open doet met je opgevouwen t shirts geeft een klein geluksmomentje, de mooie plank die je hebt gemaakt met je lievelingsboeken, de keukenkastjes waarin je alles zo kunt vinden. Allemaal kleine geluksmomenten bij elkaar.

We praten ook met elkaar over de relatie tussen rommel en de relatie met je huisgenoot. In ons geval met onze mannen. Hoe daar allerlei kleine irritaties over kunnen ontstaan, die er eigenlijk voor zorgen dat je niet toekomt aan de dingen die er echt toe doen. Je hebt meer ruzies en besteed minder tijd aan leuke dingen en lieve dingen doen voor elkaar.

De voorjaarsschoonmaak gaat daarin niet alleen over het opruimen van je spullen, je kan dat ook nog breder trekken. Zo hebben we het over welke schoonmaakproducten je eigenlijk gebruikt, over het opruimen van energie, over het loslaten van vriendschappen waar je niet meer blij van wordt.


Contact

We vinden het heel leuk om van jullie te horen! Laat ons weten welke brandende vragen je hebt over opruimen of welk verhaal je graag wilt delen over jouw eigen opruimproces via onze Facebookgroep This Tidy Life of stuur ons een e-mail op [email protected] Wie weet ben jij de volgende gast in onze podcast of behandelen we jouw vraag!

Nu je hier toch bent, vergeet je niet te abonneren op de podcast, zodat je geen enkele aflevering meer mist. Meld je ook even aan bij onze facebookgroep This Tidy Life om alle Try this at Home’s en andere informatie over de afleveringen niet te missen.

Wil je nog meer opruiminspiratie over de opruimmethode van Marie Kondo? Wil je alles weten over opruimen? Volg ons dan op facebook en instagram: Camila op @joy.in.organizing en Didy op @beginbijjehuis.

Evelyn en Karlijn zijn te volgen op instagram op @evelynvanhasselt, @karlijn_visser en @holistik. Natuurlijk via hun online magazine: www.holistik.nl. Daarnaast schreven ze ook nog een boek en kun je de podcast Holistik beluisteren via onder andere spotify.

Quotes:

“We kennen elkaar eigenlijk al heel lang en we raken nooit uitgepraat. En als we met elkaar praten dan gaat het nooit over de nieuwste lippenstift of spulletjes of dingen die met uiterlijk te maken hebben, maar eigenlijk altijd over wat er speelt in ons leven en hoe we daarom omgaan. Dat we elkaar ook echt het beste gunnen in het leven” - Karlijn

“Traditie is misschien, het is lente, de huisvrouw gaat eens lekker aan de slag. Echt aan het schoonmaken. Sowieso is de traditie natuurlijk veranderd en niet meer zo genderspecifiek, maar wij zien de voorjaarsschoonmaak ook breder dan alleen de hoekjes poetsen en de gordijnen in de was doen” - Didy

“Het is vooral de energie die je in het huis wilt hebben. Het gaat eigenlijk meer over spiritualiteit” - Camila

“Je huis is denk ik ook de enige plek waar je echt 100% jezelf kan zijn. Waar alle maskers even af mogen” - Evelyn

“Wees voorzichtig met spullen aan andere mensen geven, omdat je die dan eigenlijk belast met jouw spullen” - Didy

“Het holisme betekent eigenlijk dat alles aan elkaar is verbonden. En voor heel veel mensen is dat kwartje nog niet gevallen. Het betekent bijvoorbeeld heel concreet dat lichaam en geest niet van elkaar gescheiden is. En dus ook je huis en hoe je daarin leeft heeft daar een rol in ” - Evelyn

“In welk hotel ik ook kom, niets is fijner dan mijn eigen huis” -Evelyn

“De weg naar geluk zit ook in de kleine dingetjes” - Didy

“Ja dan gaat het weer terug naar de kern van alles: het gaat om de energie die je in huis wilt hebben” -Camila

“Ik denk dat schoonmaken ook een energetisch component heeft en dat het heel belangrijk is jezelf zo nu en dan van ballast te ontdoen. Van alles dat jou niet lang meer dient, dat je daarvan ontdoet” - Evelyn

“Als je een huis hebt waarin je prettig voelt, dat je dan ook makkelijker je emoties aan kan gaan” - Karlijn

“Soms kan dat ook als een last voelen. Dat je het aan je partner moet vragen. Dan ligt de verantwoordelijkheid nog steeds bij jou.” - Didy

“Je gaat wel beter worden in het binnenlaten van dingen. Je gaat minder binnenlaten wat niet goed voor je is. Zowel spullen, maar ook andere dingen die niet goed voor je zijn” -Didy

“Juist als je kleding hebt losgelaten die niet passen. Als dan eindelijk voor die kledingkast staat waar je echt helemaal blij van wordt, dan ga je opeens wel afvallen” -Camila

“Marie Kondo zegt: Opruimen is de confrontatie aangaan met jezelf” -Didy


Try this at home

Deze week hebben we wel 3 try this at home’s. Voel je vrij om er 1, 2 of 3 uit te kiezen en hiermee lekker aan de slag te gaan.

We vroegen Karlijn en Evelyn of ze een try this at home hadden voor onze luisteraars en er waren zoveel leuke opties, dat ik ze hieronder allemaal deel:

Karlijn: Jezelf omringen met mooie dingen is heel fijn. Ik let daar bijvoorbeeld ook op bij de lang houdbare producten die ik koop voorin de keuken, zoals bijvoorbeeld thee.

Ga eens goed kijken in je keukenkastjes. Zijn daar misschien producten waar je helemaal niet vrolijk van wordt. Deze kan je gaan vervangen met producten waar veel aandacht is besteed aan hoe je eruit zien. Koop eens wat mooie thee of koffie doosjes. Als je dan je keukenkastjes open doet, word je helemaal vrolijk wat je ziet.

Ga deze week elke dag je huis groeten als je thuis komt van een werkdag. Loop eens door alle vertrekken en praat met je huis (hardop of in je hoofd). Hallo huis, ik ben er weer. En ga dan eens kijken wat dat met je doet en met hoe jij je over je huis voelt.

Evelyn: Ik pas in mijn eigen leven altijd de 80/20 regel toe. Eigenlijk in alles wat ik doe. Dus ook bijvoorbeeld met het opruimen van mijn huis. Ik hou het 80 procent van de tijd netjes, maar geef mezelf de ruimte om 20 procent van de tijd wat makkelijk te zijn. Dan laat ik een keer wat staan of dan is die ene kamer maar een beetje rommelig. Zo hou ik de balans.

Ga dat ook eens proberen thuis. Probeer wat minder streng voor jezelf te staan. Ga in plaats van altijd voor 100, deze week eens voor 80 procent. En geef jezelf de ruimte om niet alles perfect te moeten doen.


Deze podcast werd mede mogelijk gemaakt door de podcastfactory van Earforce. Wij zijn heel blij dat we onze podcast in hun prachtige studio mogen opnemen.


Andere episodes voor This Tidy Life - de podcast over een opgeruimd leven

2020-04-14 - 26 min

11. Opgeruimd! Op het werk. Het nieuwe boek van Marie Kondo

2020-03-17 -

10. Interview met Patrick Kicken: rommel en stress

2020-03-10 - 33 min

9. Interview met Mayra Louise over body positivity

2020-03-03 - 43 min

8. Een holistische kijk op opruimen

2020-02-18 - 19 min

7. Gouden regel 1: Wat is je ideale leefstijl?

2020-02-11 - 24 min

6. Zo schep je orde in je foto chaos!

2020-02-04 - 28 min

5. De Gouden Regels van de KonMari methode

2020-01-28 - 22 min

4. Blijvend van rommelkont naar opgeruimd: kan dat?

2020-01-21 - 20 min

3. Liefde voor je lingerie

2020-01-14 - 18 min

2. Weg met die Spullen! Of toch niet...