De gemeente Groningen staat voor een gigantische opgave: de komende jaren steekt ze miljoenen in de ver- en nieuwbouw van scholen. Een prachtige kans om een hoofdstuk toe te voegen aan de rijke Groninger scholenbouwtraditie die, laten we eerlijk zijn, de laatste decennia wat is weggezakt. Maar hoe doe je dat goed? Voor de manifestatie Schoolvoorbeeld organiseert GRAS drie gesprekken waarin inspirerende sprekers drie verschillende invalshoeken belichten.
Aflevering 1: De plek van de school
Groningen gaat de komende jaren heel veel nieuwe scholen bouwen en verbouwen. Maar hoe doe je dat? Waar bouwen we die scholen? Voor wie? Hoe moet een school er tegenwoordig eigenlijk uitzien?
Het eerste gesprek gaat over de rol die scholen spelen in de wijk, buurt, stadsontwikkeling en in het leven van bewoners. Met architectuurhistoricus Marieke van der Heide gaan we door de geschiedenis van de Groninger scholen. Wat vertellen ze ons over het denken over het onderwijs?
Ook hebben we het met stadsbouwmeester Michiel Van Driessche en architect Jan Nauta over de school van de toekomst en de relatie met de omgeving. Planeconoom David Inden zorgt voor de kritische noot, want die gewilde plek is duur en welke keuzes maak je dan?
De gespreksleider is Wouter Marchand. Als onderzoeker en projectleider heeft hij zich gespecialiseerd in brede welvaart, oftewel: ons welzijn.