De gemeente Groningen staat voor een gigantische opgave: de komende jaren steekt ze miljoenen in de ver- en nieuwbouw van scholen. Een prachtige kans om een hoofdstuk toe te voegen aan de rijke Groninger scholenbouwtraditie die, laten we eerlijk zijn, de laatste decennia wat is weggezakt. Maar hoe doe je dat goed? Voor de manifestatie Schoolvoorbeeld organiseert GRAS drie gesprekken waarin inspirerende sprekers drie verschillende invalshoeken belichten. Het tweede gesprek gaat over de school van de toekomst.
De school van de toekomst
Groningen gaat de komende jaren veel nieuwe scholen bouwen en verbouwen. Maar hoe doe je dat? Waar bouwen we die scholen? Voor wie? En hoe moet een school er tegenwoordig eigenlijk uitzien? Op welke wijze geven we ruimtelijk invulling aan opvattingen over onderwijs?
Daarbij kan ook de vraag op tafel komen hoever je hierin moet willen gaan, in een tijd dat het denken over ‘het schoolsysteem’ continu in ontwikkeling is en onderwijsvernieuwingen elkaar snel opvolgen. Wat doet digitalisering? Wat doet AI? Welke invloed heeft een veranderende wereld op het schoolgebouw?
Hebben we grotere, kleinere of misschien zelfs helemaal geen lokalen meer nodig? Hoe flexibel moet een schoolgebouw zijn?
Gespreksleider en docent Jelte Posthumus legt het voor aan Wilma Kempinga, partner bij Mevrouw Meijer, een ideëel onderzoeksbureau dat verbetering van de schoolarchitectuur nastreeft en prachtige resultaten op haar naam heeft staan, Henk Vermeulen, onderwijsvernieuwer en voorzitter van het college van bestuur van Nimeto, een vakschool voor creatieve ruimtemakers, en Bart van Kampen, partner en architect bij De Zwarte Hond – maar vooral curator van de manifestatie.
In dit gesprek zoeken ze samen naar aanknopingspunten voor een sterke visie op schoolgebouwen. Een visie die de focus verlegt van vierkante meters onderwijsvastgoed vol installatietechnische ‘oplossingen’ naar het (weer) maken van aangename, prettige en zeker ook duurzame leeromgevingen. Zou de nadruk misschien vooral moeten liggen op het maken van hele goede gebouwen, waarbij het onderwijs zich af en toe ook gewoon even moet voegen naar dat gebouw?