De stad werkt al decennia als een magneet. Onderwijs, werk, cultuur en de nabijheid van gelijkgestemden lokken mensen van heinde en verre. De keerzijde van die aantrekkingskracht is dat de druk op de stad toeneemt. Steden worden hierdoor minder leefbaar en verliezen een deel van hun toegankelijkheid.
In het kielzog van deze ontwikkeling ontstaat een tegenovergestelde beweging: jonge mensen verlaten de stad, op zoek naar nieuwe avonturen op het platteland. Ze ontsnappen zo aan de drukte en de gespannen woningmarkt. De nieuwe ruralen gaan op zoek naar een andere manier van leven, voorbij de dichtstbijzijnde voorstad.
Pop-Up City, bureau voor stedelijke transformatie, deed de afgelopen jaren onderzoek naar het fenomeen stadverlaters. Het schreef er een rapport over waarin het de beweegredenen en motieven van stedelingen onderzocht. De bevindingen van het bureau zijn relevant voor Groningen: de woningmarkt in de stad is oververhit, terwijl de dorpen in het ommeland te maken hebben met serieuze krimp. Kunnen stadverlaters een onderdeel zijn van de oplossing?
In de tweede aflevering van Grasduinen aan Tafel gaat Bram Douwes in gesprek met Joop de Boer van Pop-Up City, stadverlater Erik Wong en Mariëtte de Visser, wethouder Wonen van de gemeente Hogeland.
Wie zijn die stadverlaters? Waar gaan ze naartoe, en waarom? En wat heeft hun verhuizing voor gevolgen?
Meer? www.platformgras.nl