In aflevering 38 ga ik in gesprek met Esther Aarts. Esther is hoogleraar Nutritional Neuroscience aan de Radboud Universiteit en werkzaam bij het Donders Institute for Brain, Cognition and Behavior.
Esther onderzoekt hoe motivatie- en controleprocessen in de hersenen een rol in spelen de vele voedselkeuzes die we dagelijks maken. Ook doet ze onderzoek naar de relatie tussen onze voedselkeuzes en onze hersengezondheid en bekijkt ze de rol van het immuunsysteem en ons micro-bioom. Super interessant onderzoek dus op het grensvlak van de biologie, psychologie en hersenwetenschappen.
Je gaat meer leren over haar onderzoek, de rol van controle en motivatie in eetgedrag en de rol die het immuunsysteem en microbioom kunnen spelen in onze voedselkeuzes.
Veel plezier, leuk dat je luistert!
Shownotes:
1.45: Dillema's en persoonlijke intro
10.19: De rol van de hersenen in wat en hoeveel we eten: motivatie en controle
22.00: De FLAIR-studie
28:00 De rol van het microbioom
37:00: De MOCIA-studie
43:00: De wisselwerking tussen voeding, hersen en gedrag: wat betekent dit nu eigenlijk voor onze samenleving?
49:30: Praktische tips voor leefstijlverandering
55:00 Outro
Links:
Esther Aarts, PhD – Food & Cognition (esther-aarts.com)
FLAIR studie - Donders Institute (ru.nl)
Mocia - Samen naar een gezonder brein
Vriend van de show worden en/of een reactie achterlaten? Héél graag! Check: LeefstijlLab podcast | Vriend van de Show
Meer info over LeefstijlLab? Check https://www.leefstijllab.nl/ en/of volg ons op Instagram @LeefstijlLab