categorieën
blog
contact
zoeken
Over beslistermijnen bij de Wob en de mogelijkheid om een beroep te doen op overmacht (via artikel 4:15, lid 2 onder c, van de Wob)
2025-01-21 -
WOO podcast met Eric Burger
Cornelis van der Sluis gaat in gesprek met Eric Burger. Eric is informatie-governance en record management specialist. Hij is al decennia lang bezig met beheer, behoud en ontsluiten van overheidsinformatie. Er is een enorme verbetering in zoekoplossingen de laatste jaren, om informatie te kunnen vinden en te zorgen dat de zoekslag netjes geadministreerd wordt, aldus Eric Burger. AI kan zeker helpen bij het zoeken naar documenten. Beluister de hele aflevering nu hier.
2024-07-23 -
WOO podcast met Robert Nat, Dataspecialist bij de Provincie Groningen
Cornelis van der Sluis gaat in gesprek met Robert Nat die werkt als Dataspecialist bij de Provincie Groningen. Het gesprek gaat over de mogelijkheden van de techniek bij . omvangrijke Woo-verzoeken
WOO podcast met Emiel Witting en Max Muller
Cornelis van der Sluis gaat in gesprek met Max Muller PhD-kandidaat bij het Nationaal Archief en de Universiteit van Utrecht en Emiel Witting Chief engeneer Team ePoche. Het gesprek gaat over Hoe AI gebruikt kan worden om het gesprek aan te gaan over omvangrijke verzoeken.
2024-06-27 -
WOO podcast met Rosalie & Vincent van de gemeente Coevorden
Cornelis van der Sluis gaat in gesprek met Rosalie Hasslacher van den Broek en Vincent van Dijk van de Gemeente Coevorden. Het gesprek gaat over de mogelijkheid van AI en het eigen initiatief van medewerkers om informatie ook beter toegankelijk te houden.
2024-06-03 -
WOO podcast met Arjen Schepers
Cornelis van der Sluis gaat in gesprek met Arjen Schepers, Algemeen directeur bij de Omgevingsdienst Groningen. Arjen vertelt: "Journalisten én overheden hebben een verantwoordelijkheid om het gesprek over het doel achter het Woo-verzoek op te starten."
2024-02-15 -
WOO-podcast met Jan Salden
Cornelis van der Sluis gaat in gesprek met onderzoeksjournalist Jan Salden. Jan vertelt over zijn ervaringen met de Woo als journalist bij EenVandaag en nu bij Zembla. Jan vertelt: "Ik denk dat veel journalisten bereid zijn om verzoeken te specificeren, in te perken want we zitten niet altijd te wachten op een enorme berg informatie."
2023-12-11 -
WOO-podcast met Eefje Hackeng
In de gemeente Tilburg is een programma ingericht genaamd 'Op weg naar open Tilburg'. Dat programma bestaat uit verschillende onderdelen die zich op verschillende aspecten van de Wet open overheid richten. Een daarvan is het actief openbaar maken. Bij dat project is Eefje Hackeng bij betrokken als projectleider. Eefje en haar team werken o.a. aan de technische uitdagingen die de toepassing van de Woo met zich brengen. Zo moet er een nieuwe omgeving komen voor het vindbaar maken van informatie. Cornelis van der Sluis gaat met Eefje Hackeng in gesprek over de uitdagingen die dit project met zich meebrengt. Eefje vertelt in deze podcast dat ze in alles terug denkt aan de bedoeling van de Woo, de geest van de wet en deze doorvertaald in het project.
2023-11-13 -
WOO podcast met Juliette van der Jagt
Cornelis van der Sluis gaat in gesprek met Juliette van der Jagt. Juliette is senior juridisch adviseur staats- en bestuursrecht bij Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Cornelis en Juliette praten over o.a. de Woo-invoeringstoets en nemen alvast een voorschot op de uitkomsten.
2023-07-18 -
In gesprek met Eric Burger over beheer, behoud en ontsluiten van elektronische berichten
Cornelis van der Sluis gaat in gesprek met Eric Burger. Eric is informatie, governance en record management specialist. Eric is al decennia bezig met het beheer, behoud en ontsluiten van overheidsinformatie. De heren hebben het over de uitdagingen rond elektronische (chat-)berichten. Het gaat over ‘hopeloze oplossingen’ en de noodzaak van heldere afspraken over het gebruik van systemen om overheidsinformatie beheersbaar, doorzoekbaar en leverbaar te maken.
2023-05-10 -
In gesprek met Caroline Koetsenruijter; over het Adviescollege en bemiddelen
Cornelis van der Sluis gaat in gesprek met Caroline Koetsenruijter. Caroline is lid van het met de Wet open overheid ingestelde Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding. Dit ACOI heeft een permanente status gekregen doordat het tijdens de behandeling van de Woo een nieuwe taak toebedeeld kreeg. Mensen kunnen klagen bij ACOI over de afhandeling van Woo-verzoeken. Over het ACOI in algemene zin én de taak van bemiddelen gaan we in gesprek met Caroline.
2022-02-01 -
De Wet open overheid pas relevant per 1 mei 2022? Nee, ook nu al!
Over het ontbreken van overgangsrecht waardoor de Wet open overheid nu al een relevant kader kan zijn bij de afhandeling van verzoeken om informatie of bezwaren tegen besluiten op grond can de Wet openbaarheid van bestuur.
2021-12-03 -
Een mondeling Wob-besluit, maar liever toch schriftelijk. Anders onder de Wet open overheid?
Een Wob-verzoek kan ook worden afgedaan met een mondeling besluit. Wanneer dat niet kan of wanneer men dat niet moet willen wordt behandeld in deze podcast. Onder de Woo lijkt mondelinge besluitvorming helemaal niet logisch of gewenst.
2021-10-06 -
Aanvaarding Wet open overheid een feit
Over de aanvaarding van de Woo en de (uitgestelde) inwerkingtreding.
2021-05-31 -
WET OPEN OVERHEID | nog maar eens over de persoonlijke beleidsopvattingen
Na aanvaarding van de Woo in januari 2021 staat het onderwerp “persoonlijke beleidsopvattingen” niet stil. Tijd dus voor een update.
2021-04-26 -
WET OPEN OVERHEID | De nieuwe uitzonderingen (weigeringsgronden)
Een derde podcast over de Wet open overheid. Dit keer over de nieuwe uitzonderingen (weigeringsgronden).
2021-03-10 -
WET OPEN OVERHEID | de voorgeschiedenis
Over de totstandkomingsgeschiedenis van de Wet open overheid. Over de Wob uit 1980, de Woo in 2012 en de Woo anno 2021
2021-02-11 -
Het vervolg van de WhatsApp zaak. Beheren, behouden en beoordelen van elektronische berichten
Over de uitspraak van oktober 2020 (ECLI:NL:RVS:2020:24744) en de al dan niet bestaande verplichtingen om appjes e.d. te beheren, te behouden en te beoordelen na ontvangst van een Wob verzoek
2020-10-30 -
Over het vragen om beperkte kennisneming van processtukken (8:29 Awb)
Het verzoeken om beperkte kennisneming is geen sinecure (meer). Over het toepassen van 8:29 Awb en de beoordeling van de rechter gaat deze podcast.
2020-07-20 -
Reageren op een informatieverzoek? Pas op, u neemt sneller dan u denkt een onrechtmatig besluit!
Naar aanleiding van een uitspraak van de rechtbank Midden-Nederland wordt ingegaan de vraag wat u doet als u ingaat op een inzageverzoek. U neemt sneller dan u denkt een besluit. Is dat onrechtmatig, dan dreigt een schadevergoeding.
2020-05-20 -
Is een verzoek om informatie een Wob-verzoek?
Bespreking van de preciseringsuitspraak van de Raad van State van 20 mei 2020.
2020-04-18 -
Corona als reden om de behandeling van Wob-verzoeken lange termijn op te schorten
2020-03-11 -
Het begrip ‘bestuurlijke aangelegenheid’ in de Wob. Belangrijk of niet?
Waar kan een Wob-verzoek op zien? Hoe belangrijk is het onderwerp - de bestuurlijke aangelegenheid - die de verzoeker noemt in zijn Wob-verzoek?
2020-02-14 -
Een ieder kan een Wob-verzoek indienen, dus ook een raadslid
Over wie een Wob-verzoek kan richten aan de overheid en het (ontbreken) van het belang van belanghebbendheid.
2020-01-23 -
Zijn de documenten er wel of niet?
Over het geloofwaardig stellen dat documenten niet onder het bestuursorgaan berusten en het wel of niet mogen afwijzen van een verzoek om informatie op grond van de Wet openbaarheid van bestuur.
2020-01-22 -
Overheid en openbaarheid (Trailer)