categorieën
blog
contact
zoeken
Marleen Kok bespreekt met Vivianne Tjan-Heijnen de laatste ontwikkelingen op het gebied van triple-negatieve borstkanker die werden gepresenteerd tijdens het hybride San Antonio Breast Cancer Symposium.
2023-04-01 - 37 min
Resultaten van de COBRA-KAI-studie
In de podcastserie ‘Bloedpraatjes’ bespreekt internist-hematoloog Jurjen Versluis (Erasmus MC, Rotterdam) met internist-hematologen Inger Nijhof (St. Antonius Ziekenhuis, Nieuwegein) en Mette Hazenberg (Amsterdam UMC) de COBRA-KAI-studie: vaccinatierespons bij immuungecompromitteerde hematologiepatiënten. Aan bod komen onder andere de opzet van de studie, de belangrijkste resultaten en de implicaties voor de klinische praktijk. Referenties Haggenburg S, et al. Blood Adv 2022;6(5):1537-46. Haydu JE, et al. Blood Adv 2022;6 (6):1671-83. Handleiding COVID-19-vaccinatie van immuungecompromitteerde patiënten. Te raadplegen via lci.rimv.nl Disclosures Prof. dr. Mette Hazenberg: geen gemeld. Dr. Inger Nijhof: geen gemeld. BCL2-NL-00003-MC
2022-06-30 - 44 min
EHA22 - Highlights multipel myeloom
Jurjen Versluis bespreekt met Sonja Zweegman ontwikkelingen bij het multipel myeloom. Aan bod komen onder andere nieuwe inzichten op het gebied van diagnostiek, de behandeling van nieuw-gediagnosticeerd MM, recidief/refractair MM en van oudere, kwetsbare patiënten.
2022-06-30 - 41 min
EHA22 - Highlights lymfomen
Jurjen Versluis bespreekt met Jeanette Doorduijn, werkzaam in het Erasmus MC te Rotterdam, de laatste ontwikkelingen op het gebied van lymfomen die werden gepresenteerd tijdens het EHA2022 Hybrid Congress. Aan bod komen studies bij grootcellig B-cellymfoom, het Burkitt-lymfoom, CNS-lymfomen, folliculair lymfoom, mantecellymfoom, en hodgkinlymfoom.
2022-06-29 - 34 min
EHA22 - Highlights chronische myeloïde leukemie
Jurjen Versluis bespreekt met Peter Westerweel, werkzaam in het Albert Schweitzer Ziekenhuis te Dordrecht, de belangrijkste studies bij chronische myeloïde leukemie gepresenteerd tijdens het EHA2022 Hybrid Congress. Aan bod komen de resultaten van de GIMEMA HO142 CML-studie, het onderzoek van Camille Kockerols over druppel PCR en de ASCEMBL-studie.
2022-06-27 - 39 min
EHA22 - Highlights IKNL-gerelateerde studies
Jurjen Versluis bespreekt met Avinash Dinmohamed, werkzaam bij het Integraal Kanker Instituut Nederland (IKNL), studies gerelateerd aan IKNL over zeldzame hemato-oncologische ziekten en studies met betrekking tot real-world data gepresenteerd tijdens het EHA2022 Hybrid Congress. Aan bod komen studies bij hairy-cell-leukemie, transformatie van Richter, borstimplantaatgeassocieerd anaplastisch grootcellig lymfoom en studies met RWD.
2022-06-10 - 23 min
ASCO22 - Highlights mammacarcinoom
Koos van der Hoeven bespreekt met Agnes Jager ontwikkelingen bij het mammacarcinoom. Aan bod komen onder andere antilichaam-geneesmiddelconjugaten bij HER2-positieve tumoren, bij HER2-lage tumoren en bij tumoren met overexpressie van HER3, evenals CDK4/6-remming bij gevorderd mammacarcinoom.
2022-06-10 - 27 min
ASCO22 - Highlights colorectale tumoren
Koos van der Hoeven bespreekt met Miriam Koopman de gepresenteerde studies met betrekking tot het coloncarcinoom. Aan de orde komen onder andere de CAIRO5-, de STAR-TREC- en de PARADIGM-studie, en de indrukwekkende resultaten van immunotherapie bij rectumcarcinoom.
2022-06-10 - 33 min
ASCO22 - Highlights melanoom en niercelcarcinoom
Koos van der Hoeven bespreekt met John Haanen onder andere de resultaten van de Nederlandse PRADO-trial gepresenteerd door Christian Blank, de KEYNOTE-716- en de NeoTrio-studie bij melanoom. Daarnaast bespreken zij belzutifan, de KEYNOTE-564- en de CALYPSO-studie bij niercelcarcinoom.
2022-06-09 - 23 min
ASCO22 - Highlights longtumoren
Koos van der Hoeven bespreekt met Egbert Smit ontwikkelingen bij longkanker. Aan bod komen onder andere een meta-analyse naar chemo-immunotherapie versus immunotherapie bij gevorderd NSCLC, nieuwe ontwikkelingen op het gebied van KRAS-remmers, de combinatie van immunotherapie en ramucirumab bij gevorderde NSCLC en de neo-adjuvante behandeling met immunotherapie.
2022-06-09 - 22 min
ASCO22 - Highlights maag- en slokdarmcarcinoom, pancreascarcinoom en galwegtumoren
Koos van der Hoeven bespreekt met Hanneke van Laarhoven ontwikkelingen bij maag- en slokdarmcarcinoom, pancreascarcinoom en galwegtumoren. Aan bod komen onder andere de rol van biomarkers bij de tweedelijnsbehandeling van gemetastaseerd maagcarcinoom, immunotherapie bij maag-/slokdarmcarcinoom, antilichaam-geneesmiddelconjugaten bij galgangcarcinoom en tot slot sequentiële chemotherapie evenals de rol van bewegen bij het pancreascarcinoom.
2022-06-09 - 29 min
ASCO22 - Highlights prostaat- en blaascarcinoom
Koos van der Hoeven bespreekt met Debbie Robbrecht ontwikkelingen bij blaas- en prostaatcarcinoom. Aan bod komen onder andere de rol van (neo-adjuvante) immunotherapie bij niet-spierinvasief blaascarcinoom, de rol van ctDNA bij spierinvasief blaascarcinoom, cabozanitinib bij gemetastaseerd blaascarcinoom en de TheraP-studie en ENZAMET-studie bij het prostaatcarcinoom.
2022-06-09 - 18 min
ASCO22 - Highlights gynaecologische tumoren
Koos van der Hoeven bespreekt met Judith Kroep ontwikkelingen bij de gynaecologische tumoren. Aan bod komen onder andere de toevoeging van rucaparib als onderhoudsbehandeling en het inzetten van JAK2-remmers bij ovariumcarcinoom, en immunotherapie en antilichaam-geneesmiddelconjugaten bij het cervixcarcinoom.
2022-06-09 - 8 min
ASCO22 - PRADO: gunstige uitkomst responsgedreven therapie bij vroeg melanoom
Prof. dr. Christian Blank, hoogleraar Interne Geneeskunde in het Leids Universitair Medisch Centrum en werkzaam in het Antoni van Leeuwenhoek te Amsterdam, bespreekt de PRADO-studie die hij presenteerde tijdens de 2022 ASCO Annual Meeting. Aan bod komen onder andere de OpACIN-neo studie die ten grondslag ligt aan de PRADO-studie, de studieresultaten en de klinische implicaties voor patiënten met stadium 3-melanoom.
2022-06-09 - 6 min
ASCO22 - CAIRO5: betere PFS met FOLFOXIRI plus bevacizumab bij mCRC
Prof. dr. Kees Punt, hoogleraar Medische Oncologie in het Julius Centrum verbonden aan het UMC Utrecht, bespreekt de DCCG CAIRO5-studie die hij presenteerde tijdens de 2022 ASCO Annual Meeting. Aan bod komen onder andere de achtergrond van de studie, rol van expert leverpanel en de resultaten.
2022-06-07 - 14 min
ASCO22 - Oligometastasen bij borstkanker
Arts-onderzoeker drs. Annemiek van Ommen-Nijhof uit het Antoni van Leeuwenhoek te Amsterdam, bespreekt in deze podcast haar onderzoek naar oligometastasen bij borstkanker dat zij presenteerde op de 2022 ASCO Annual Meeting. Aan bod komen onder andere hoe de studie is uitgevoerd, de belangrijkste resultaten en de aanbevelingen voor de dagelijkse praktijk voor borstkankerpatiënten met oligometastasen.
2022-04-06 - 31 min
Partner van een borstkankerpatiënt
In deze podcast kunt u luisteren naar het gesprek tussen Angelique Brands en Sylvia Verhage, beiden verpleegkundig specialisten, en Remco van der Molen Kuipers en Jaap Luikenaar die beiden een boek geschreven hebben over hun ervaringen als partner van een borstkankerpatiënt. Aan bod komen de aanleiding waarom zij ieder een boek geschreven hebben, wat zij hopen te bereiken, tips voor zorgverleners en voor patiënten en hun partners. De boeken zijn gratis aan te vragen via www.her2-academie.nl/de_partner_van Van der Molen Kuipers, R. (2021). Kanker in de kantlijn (1e editie). GrowingStories Luikenaar, J. (2021) Man op de mammapoli (1e editie). Lente. Meer informatie: manopdemammapoli.nl Meer informatie: www.her2-academie.nl NLA/22/0027
2022-03-25 - 31 min
Peptidereceptor radionuclidetherapie voor neuro-endocrine tumoren
Nucleair geneeskundige prof. dr. Lioe-Fee de Geus-Oei uit het Leids Universitair Medisch Centrum bespreekt met nucleair geneeskundige dr. Tessa Brabander uit het Erasmus MC te Rotterdam radionuclidetherapie voor neuro-endocriene tumoren: PRRT. Tijdens dit gesprek bespreken zij welke PRRT’s er zijn, de resultaten van de NETTER-1-studie, kwaliteit van leven, bijwerkingen, hoe de behandeling wordt uitgevoerd en nieuwe ontwikkelingen. Referenties Strosberg J, et al. N Engl J Med 2017;376:125-35. Strosberg JR, et al. Lancet Oncol 2021;22:1752-63.
2022-03-21 - 18 min
Fonds voor bestudering efficiënt gebruik nieuwe geneesmiddelen
Internist-oncoloog prof. dr. ir. Koos van der Hoeven spreekt met internist-oncoloog prof. dr. Gabe Sonke, Antoni van Leeuwenhoek, Amsterdam, over onderzoek naar efficiënt gebruik van geneesmiddelen. Aan bod komen onder andere de publicatie in Annals of Oncology, lagere dosering en kortere behandeling, twee voorbeeldstudies en het fonds dat wordt opgericht om hier onderzoek naar te blijven doen.
2022-03-15 - 19 min
Langetermijnresultaten van de PREOPANC-studie
Internist-oncoloog prof. dr. ir. Koos van der Hoeven spreekt met prof. dr. Casper van Eijck, chirurgisch oncoloog in het Erasmus MC Kanker Instituut te Rotterdam over de langetermijnresultaten van de Nederlandse gerandomiseerde PREOPANC-studie. Aan bod komen onder andere de studieresultaten die onlangs in The Journal of Clinical Oncology zijn gepubliceerd, het unieke van deze studie, het belang van biomarkeronderzoek en vervolgstudies.
2022-03-09 - 24 min
Voorkomen ernstige bijwerkingen irinotecan
Internist-oncoloog prof. dr. ir. Koos van der Hoeven spreekt met drs. Emma Hulshof, ziekenhuisapotheker in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, en prof. dr. Hans Gelderblom, internist-oncoloog in het Leids Universitair Medisch Centrum, over het voorkomen van ernstige bijwerkingen door irinotecan. Aan bod komen onder andere de studieresultaten die onlangs in The European Journal of Cancer zijn gepubliceerd, aanpassen van richtlijn en hoe UGT1A1 getypeerd kan worden.
2022-02-25 - 24 min
Vroeg klinisch onderzoek
Internist-oncoloog prof. dr. ir. Koos van der Hoeven spreekt met drs. Sofie Boutkan, Clinical Alliance Manger, en dr. Neeltje Steeghs, klinisch farmacoloog en internist-oncoloog, beiden uit het Antoni van Leeuwenhoek te Amsterdam over vroeg klinisch onderzoek. Aan bod komen onder andere hoe het Antoni van Leeuwenhoek vroeg klinisch onderzoek organiseert, hoe patiënten kunnen deelnemen en wat de uitdagingen zijn.
2022-02-12 - 30 min
Nieuw nationaal platform voor cel- en gentherapie
Internist-oncoloog prof. dr. ir. Koos van der Hoeven spreekt met dr. Inge Jedema, immunoloog in het Antoni van Leeuwenhoek te Amsterdam, en dr. Trudy Straetemans, tumorimmunoloog in UMC Utrecht, over DARE-NL, een nieuw nationaal platform voor de ontwikkeling van cel- en gentherapie waarvoor KWF Kankerbestrijding 5,3 miljoen euro subsidie heeft toegekend. Aan bod komen onder andere wie deelnemen aan dit consortium, de infrastructuur, hoe het wordt opgezet, de technologie, en de regelgeving en beschikbaarheid voor patiënten.
2022-01-25 - 31 min
Van internist-oncoloog naar ziekenhuisbestuurder
In deze podcast u aangeboden door oncologie.nu bespreekt internist-oncoloog Koos van der Hoeven met Jacqueline Stouthard uit het Antoni van Leeuwenhoek te Amsterdam en Stefan Sleijfer uit het Erasmus MC te Rotterdam hoe zij van internist-oncoloog ziekenhuisbestuurder zijn geworden. Aan bod komen onder andere hoe zij in deze functie terecht gekomen zijn, wat hun drijfveren zijn en de bedrijfsmatige en organisatorische aspecten van de zorg.
2021-12-30 - 35 min
Radionuclidetherapieën in Nederland: zijn we er klaar voor?
Nucleair geneeskundige prof. dr. Lioe-Fee de Geus-Oei uit het Leids Universitair Medisch Centrum bespreekt met nucleair geneeskundigen dr. Larissa van Golen uit het Antoni van Leeuwenhoek te Amsterdam en prof. dr. Marnix Lam uit het UMC Utrecht de nieuwe mogelijkheden voor radionuclidetherapieën. Tijdens dit gesprek bespreken zij wat theranostics inhoudt, bespreken zij de VISION-trial en zoomen zij in op de klinische implicaties van Lutetium-177-PSMA-therapie.
2021-12-16 - 42 min
ASH21 - Highlights non-hodgkinlymfoom
Martine Chamuleau bespreekt met Jurjen Versluis de laatste ontwikkelingen op het gebied van non-hodgkinlymfoom die werden gepresenteerd tijdens de hybride 63e ASH Annual Meeting.
2021-12-16 - 31 min
ASH21 - Highlights multipel myeloom
Sonja Zweegman bespreekt met Jurjen Versluis de laatste ontwikkelingen op het gebied van multipel myeloom die werden gepresenteerd tijdens de hybride 63e ASH Annual Meeting.
ASH21 - Highlights acute myeloïde leukemie en myelodysplastisch syndroom
Dave de Leeuw bespreekt de laatste ontwikkelingen op het gebied van acute myeloïde leukemie en myelodysplastisch syndroom die werden gepresenteerd tijdens de hybride 63e ASH Annual Meeting.
2021-12-15 - 24 min
ASH21 - Highlights hodgkinlymfoom
Josée Zijlstra bespreekt met Jurjen Versluis de laatste ontwikkelingen op het gebied van hodgkinlymfoom die werden gepresenteerd tijdens de hybride 63e ASH Annual Meeting.
2021-12-15 - 30 min
ASH21 - Highlights chronische lymfatische leukemie
Arnon Kater bespreekt met Jurjen Versluis de laatste ontwikkelingen op het gebied van chronische lymfatische leukemie die werden gepresenteerd tijdens de hybride 63e ASH Annual Meeting.
2021-12-14 - 33 min
SABCS21 - Highlights moleculaire profielen bij borstkanker
Gabe Sonke bespreekt met Vivianne Tjan-Heijnen de laatste ontwikkelingen op het gebied van moleculaire profielen bij borstkanker die werden gepresenteerd tijdens het hybride San Antonio Breast Cancer Symposium.
2021-12-14 - 21 min
SABCS21 - Highlights triple-negatieve borstkanker
2021-12-14 - 27 min
SABCS21 - Highlights hormoon- en doelgerichte therapie
Agnes Jager bespreekt met Vivianne Tjan-Heijnen de laatste ontwikkelingen op het gebied van hormoon- en doelgerichte therapie die werden gepresenteerd tijdens het hybride San Antonio Breast Cancer Symposium.
2021-12-11 - 20 min
SABCS21 - Effect COVID-19 op diagnostiek, behandeling en beloop van borstkanker
In dit interview bespreken klinisch epidemioloog prof. dr. Sabine Siesling (IKNL en Universiteit Twente) en promovenda en onderzoeker drs. Anouk Eijkelboom (IKNL), de gevolgen van de COVID-19-pandemie op de diagnostiek, behandeling en het beloop van borstkanker met internist-oncoloog prof. dr. ir. Koos van der Hoeven. Anouk Eijkelboom presenteerde deze resultaten tijdens het hybride 2021 San Antonio Breast Cancer Symposium. Daarnaast worden de gevolgen van COVID op de tijd tussen diagnose en operatie, chemotherapie en radiotherapie besproken.
2021-10-14 - 34 min
Toegankelijkheid nieuwe oncologische middelen in Nederland
In deze podcast spreekt internist-oncoloog Koos van der Hoeven met internist-oncoloog Colinda Post uit het Amsterdam UMC en adviseur Verzekerde Zorg van het Zorginstituut Nederland Lonneke Timmers over de toegankelijkheid van nieuwe oncologische middelen. Aan bod komen onder andere de sluisperiode, doorlooptijd, rol van Cie BOM, Cie BAG, beschikbaarheid, DRUP-studie en de Cie OOM.