Björn Rzoska (1973) is politicus bij Groen. Hij studeerde geschiedenis aan de universiteit, begon als gemeenteraadslid in de stad Lokeren en is volksvertegenwoordiger en fractieleider van zijn partij in het Vlaams Parlement. Hij was ondermeer voorzitter van de coronacommissie. Hij schreef zelf een boek over Het kamp van Lokeren, waar na de tweede wereldoorlog verschillende vermeende collaborateurs opgesloten werden. Belangrijk voor zijn verhaal, want in dat kamp zat ondermeer zijn grootvader aan moeders kant. Zijn grootvader aan vaders kant was een Poolse soldaat die meehielp bij de bevrijding.
Ik zocht Björn Rzoska thuis op, hij woont met zijn vrouw en twee kinderen in Eksaarde, deelgemeente van Lokeren. Ik passeerde mijn eigen middelbare school onderweg naar zijn huis. We gingen zitten aan zijn bureau op de eerste verdieping, waar ook de bibliotheek is. Tijdens het gesprek vertelt hij over de merkwaardige geschiedenis van het huis waar hij woont, over zijn interesse voor geschiedenis, zijn notaboekje waarin hij citaten opschrijft. De naam van mijn oud-leraar Latijn valt in het gesprek, ons gemeenschappelijk verleden, én hij onthult dat hij een boek over zijn familie aan het schrijven is, waar zijn familie zelf nog niet helemaal van op de hoogte is, blijkt.
Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be
Abonneer je op de gratis nieuwsbrief: wimoosterlinck.substack.com
Wil je de podcast steunen? Bestel je boeken dan steeds via de link op wimoosterlinck.be! Merci.
De drie boeken van Björn Rzoska zijn:
1. José Samarago: Het evangelie volgens Jezus Christus
2. Joseph Pierce: Tussen Oder en Zenne. Twee rivieren, twee grootvaders, twee wereldoorlogen
3. Alice Zeniter: De kunst van het verliezen
Luister ook naar de drie boeken van: Roos Van Acker, Ish Ait Hamou, Imke Courtois, Wim Opbrouck, Evi Hanssen, Stijn Meuris, Michèle Cuvelier, Lara Chedraoui, Johan Braeckman, Sophie Dutordoir, Freek de Jonge en vele anderen.