categorieën
blog
contact
zoeken
Wim Oosterlinck praat met boekenliefhebbers over de drie boeken die je volgens hen gelezen moét hebben.
2023-06-05 - 52 min
#189 Marc Van Ranst. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens viroloog Marc Van Ranst.
Marc Van Ranst nodigde mij uit in Herent, waar zijn atelier is. Ik mag het woord mancave niet gebruiken van hem, maar dat is het wel, maar dan van een man die van kunst en boeken houdt. Een plek vol kunstwerken, zelfgemaakte kunst en boeken. Met borstbeelden van schrijvers en kunstenaars. En met veel rommel, zegt hij zelf. Marc Van Ranst (1965) is viroloog, hij was griepcommissaris van ons land en kwam dagelijks in de media tijdens de covidpandemie, waar hij probeerde om uit te leggen wat de situatie op dat moment was en wat de beste maatregelen waren die we konden nemen. Dat heeft hem een hele stoet haters opgeleverd, die hem dagelijks belagen, meestal op sociale media. We hebben het erover in deze podcast. Marc Van Ranst maakt voor zijn drie boeken een zeer kunstzinnige, poëtische keuze. Zijn drie boeken hebben een speciale vorm, of: er is iets met de vorm ervan aan de hand. Hij vertelt over het boek dat hij als kind las en dat hem niet meer losliet. Over het boek dat als kind zijn interesse in microbiologie veroorzaakte, en het labo dat hij bouwde in de kelder bij hem thuis. Over het gedicht dat voorgelezen moet worden tijdens zijn begrafenis. Over de vermoeidheid na de covidpe…
2023-05-29 - 67 min
#188 Ilah. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens cartooniste en stripauteur Inge Heremans, alias Ilah.
Inge Heremans (1971) is de echte naam van Ilah, cartooniste en stripauteur. Ze is vooral bekend van haar figuurtje Cordelia. Ze woont in Ganshoren bij Brussel. We gingen zitten in haar werkkamer, met overal schriftjes en schetsboeken en enkele Cordelia-strips aan de muren. Ze vertelt over de nonkel van haar vader die haar aan het lezen zette, over haar voorkeur voor dikke boeken. Ze legt uit waarom ze van filosofie hield toen ze studeerde, en hoe lezen voor haar een middel is tegen depressie en tegen teveel-met-jezelf-bezig-zijn. Het gaat over Japan, en over de overeenkomst tussen Murakami en Houellebecq. En ze vertelt welk boek ze hartstochtelijk haat. Het is een boek dat in deze podcast al eerder voorkwam, in een gelijkaardige context. Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be Abonneer je op de gratis nieuwsbrief: wimoosterlinck.substack.com Wil je de podcast steunen? Bestel je boeken dan steeds via de link op wimoosterlinck.be! Merci. De drie boeken van Inge Heremans zijn: 1. Simone de Beauvoir: De tweede sekse 2. Harry Mulisch: De ontdekking van de hemel 3. Sayaka Murata: Life Ceremony Luister ook naar de drie…
2023-05-22 - 70 min
#187 Alex Agnew. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens comedian Alex Agnew.
Alex Agnew (1972) is één van de bekendste comedians van Vlaanderen. Hij trad op in culturele centra, op televisie en verschillende keren in het Sportpaleis. Zijn eerste echte show heette Ka-Boom en ging in 2006 in première. Op het moment van ons gesprek toert hij met de show Wake Me Up When It’s Over. Alex Agnew speelt ook in een metalband, presenteerde Fear Factor op tv en heeft een eigen podcast samen met Andries Beckers: Welcome to the AA, waarin ik zelf eerder te gast was. We spraken toen af om ook eens het omgekeerde te doen en nu is het zover. Het had wel wat voeten in de aarde, het gesprek moest een keer of drie vier uitgesteld worden wegens omstandigheden. Ik ging bij Alex Agnew thuis langs in Mortsel, waar hij woont met zijn vrouw Yasmine, dochter Amy en hun hond. We gingen aan de livingtafel zitten; er lag een hele stapel boeken klaar. Alex Agnew vertelt vol passie, met veel kracht, zoals we hem kennen van het podium, het gaat over de leraar in het middelbaar die hem één van zijn drie boeken liet lezen, een leraar met wie hij een heel bijzondere band had. Over hoe je elke keer als je ze leest diepere lagen in boeken ontdekt, en over de overeenkomst tussen de boeken waarv…
2023-05-15 - 66 min
#186 Valerie Van Peel. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens politica Valerie Van Peel.
Valerie Van Peel (1979) is federaal parlementslid voor de partij N-VA. Ze begon haar carrière als politiek journaliste, werd gemeenteraadslid en schepen in Kapellen. Vanaf 2009 was ze partijwoordvoerder van N-VA. In 2014 werd ze verkozen als parlementslid, in 2021 werd ze ook ondervoorzitter van de partij. Eén jaar later besliste ze om te stoppen met actieve politiek en niet op te komen bij de volgende verkiezingen. In 2017 vertelde ze naar aanleiding van de zaak Roger Vangheluwe in De Afspraak op televisie dat ze als kind vanaf haar 7 jaar seksueel misbruikt is. Ze heeft er nu ook een boek over geschreven samen met andere overlevers. Het boek heet Over leven. Moed en groei na kindermishandeling en -misbruik. Ik zocht Valerie Van Peel thuis op in Kapellen, ze is een gescheiden moeder van een tweeling, op het moment van ons gesprek zijn ze 10 jaar. Ik zag nergens een boekenkast, ze vertelt in deze aflevering waarom. Ze heeft het over het razende tempo waaraan ze boeken leest, liefst thrillers. Het boek dat acteur Warre Borgmans haar aanraadde en het boek dat ze van haar vader kreeg. Ze ontdekte zelfs een vergeten briefje van haar vader, die overleden is, in één van haar drie boeke…
2023-05-08 - 50 min
#185 Fred Brouwers. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens radiopresentator Fred Brouwers
Fred Brouwers (1948) is gepensioneerd radiopresentator; hij werkte lang voor Klara, voor televisie presenteerde hij vele jaren de Koningin Elisabethwedstrijd. Hij presenteert ook geregeld klassieke concerten en schreef verschillende boeken over klassieke muziek. Ik ging bij Fred Brouwers thuis langs, hij woont in Heusden-Zolder. Zijn vrouw zat in de zetel met een gebroken enkel - ze was van de trap gesukkeld - ze zat in de zetel een boek te lezen. We gingen naar zijn bureau vol boekenkasten om daar over zijn drie boeken te praten. Hij vertelt over zijn leraar Nederlands in het middelbaar die hem boeken liet lezen die in die tijd verboden waren in het katholieke onderwijs. Hij vertelt over een boek van hem dat net in New York verschenen is. Ik vraag hem of hij de radio niet mist en wat hij het belangrijkste moment uit zijn carrière vindt. Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be Abonneer je op de gratis nieuwsbrief: wimoosterlinck.substack.com Wil je de podcast steunen? Bestel je boeken dan steeds via de link op wimoosterlinck.be! Merci. De drie boeken van Fred Brouwers zijn: 1. Multatuli: Max Havelaar 2. Hans Fallada: …
2023-05-01 - 50 min
#184 Liesbet Slegers. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens kinderboekenschrijfster Liesbet Slegers.
Deze aflevering werd opgenomen voor publiek tijdens Vlaanderenleestdag in de bibliotheek van Geel. Liesbet Slegers (1975) is kinderboekenschrijfster. Ze schrijft en tekent ondermeer Karel en Kaatje, vooral voor peuters en kleuters. Ze heeft ook een reeks over Rik en Sam, en een reeks over verschillende beroepen. Ze woont in Herentals samen met haar man en hun twee dochters Roos en Fien. Ze vertelt tijdens ons gesprek hoe haar lezen eigenlijk begon op de Boekenbeurs in Antwerpen. Over de man die haar leerde lezen, en het is iemand die je niet zou verwachten. Ik vraag of ze het boekenvirus aan haar dochters heeft doorgegeven. Of ze niet soms de behoefte voelt om zelf een roman te schrijven. Het gaat het ontstaan van haar figuurtje Karel en haar bijzondere sollicitatie bij de uitgeverij. Over hoe er altijd iets van jezelf in je werk zit. En we worden hier geconfronteerd met een schrijfster die zoveel boeken geschreven heeft dat ze letterlijk de tel kwijt is: ze weet niet hoeveel boeken ze al gemaakt heeft. Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be Abonneer je op de gratis nieuwsbrief: wimoosterlinck.substack.com W…
2023-04-24 - 57 min
#183 Piet Hoebeke. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens uroloog Piet Hoebeke.
Piet Hoebeke (1962) is uroloog aan het UZ in Gent. Hij is gespecialiseerd in kinderurologie en in urogenitale reconstructie, dat betekent aandoeningen van de urinewegen en de geslachtsorganen. Hij werkt ondermeer met transpersonen. Daarnaast is hij ook decaan van de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen van de UGent. Hij komt vaak in de media, was te zien in de reeks Topdokters en heeft zelf een drietal boeken geschreven: De penis, Gender in de blender en De staat van de prostaat. Ik zocht hem thuis op in Gent. We gingen aan tafel zitten om te praten, er lagen drie kanjers van boeken klaar. Ik vroeg hem hoe zijn dag als chirurg eruit ziet, hij vertelt over zijn werk met transpersonen, hoe verrijkend dat voor hem is. Het gaat over de roman die zijn werk als arts beïnvloedde, misschien zelfs veranderde. Over het boek dat de rector van de universiteit hem aanraadde en over de deurknop van een beroemd dichter. En op het einde durf ik ook vragen wat het vreemde voorwerp is dat naast zijn televisie staat. Zijn antwoord is een prachtige verrassing. Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be Abonneer je op de gratis nieuw…
2023-04-17 - 70 min
#182 Maartje Swillen. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens uitbaatster van boekhandel Boekarest in Leuven …
Mijn gast in deze aflevering kwam al in twee eerdere afleveringen van drie boeken ter sprake, bij radiopresentatrice Annelies Moons en professor Lien Verpoest. Maartje Swillen (1986) is uitbaatster van boekhandel Boekarest in Leuven en wordt bejubeld door wie haar kent omdat ze zo goed boeken kan aanraden. Boekhandel Boekarest is een prachtige boekhandel op het Ladeuzeplein in Leuven. We spraken niet af in de boekhandel maar bij Maartje thuis; haar huis ligt op een steenworp van haar werk. Ze vertelt hoe ze precies tips geeft aan klanten, hoe dat in haar hoofd verloopt, én ze geeft ons uiteraard zelf drie tips. Ze vertelt hoe ze soms weddenschappen afsluit met collega’s in de boekhandel, en hoe één van haar aller-favoriete schrijvers plots bij haar in de winkel stond. Ik vraag haar ook wat het lastigste is aan werken in een boekhandel. Ze geeft een antwoord dat ik niet verwacht had, een antwoord dat tegelijk begrijpelijk én erg pijnlijk is. Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be Abonneer je op de gratis nieuwsbrief: wimoosterlinck.substack.com Wil je de podcast steunen? Bestel je boeken dan steeds via de link o…
2023-04-10 - 64 min
#181 Björn Rzoska. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens politicus Björn Rzoska.
Björn Rzoska (1973) is politicus bij Groen. Hij studeerde geschiedenis aan de universiteit, begon als gemeenteraadslid in de stad Lokeren en is volksvertegenwoordiger en fractieleider van zijn partij in het Vlaams Parlement. Hij was ondermeer voorzitter van de coronacommissie. Hij schreef zelf een boek over Het kamp van Lokeren, waar na de tweede wereldoorlog verschillende vermeende collaborateurs opgesloten werden. Belangrijk voor zijn verhaal, want in dat kamp zat ondermeer zijn grootvader aan moeders kant. Zijn grootvader aan vaders kant was een Poolse soldaat die meehielp bij de bevrijding. Ik zocht Björn Rzoska thuis op, hij woont met zijn vrouw en twee kinderen in Eksaarde, deelgemeente van Lokeren. Ik passeerde mijn eigen middelbare school onderweg naar zijn huis. We gingen zitten aan zijn bureau op de eerste verdieping, waar ook de bibliotheek is. Tijdens het gesprek vertelt hij over de merkwaardige geschiedenis van het huis waar hij woont, over zijn interesse voor geschiedenis, zijn notaboekje waarin hij citaten opschrijft. De naam van mijn oud-leraar Latijn valt in het gesprek, ons gemeenschappelijk verleden, én hij onthult dat hij een boek over zijn familie aan het sch…
2023-04-03 - 52 min
#180 Griet Hoet. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens paralympisch wielrenster Griet Hoet.
Griet Hoet (1978) is paralympisch wielrenster. Ze lijdt aan een oogziekte, waardoor haar zicht beperkt is én achteruitgaat. Ze reed wedstrijden op een tandem samen met Anneleen Monsieur, met wie ze intussen ook een koppel vormt. Samen wonnen ze op de baan negen WK-medailles. In Tokio in 2021 haalden ze paralympisch brons op de kilometer. Eind 2022 stopte ze met haar carrière. Ze vertelt in deze aflevering waarom. Griet en Anneleen wonen in Ekkergem, een wijk in Gent, samen met de dochter van Anneleen. Bij het binnenkomen zie je meteen een twintigtal fietsen staan, waaronder verschillende tandems. We gingen binnen aan tafel zitten om over boeken te praten. Ondanks haar oogziekte leest Griet Hoet heel graag. Ze vertelt in deze podcast hoe ze dat precies doet. We praten over haar sportcarrière, en over hoe de eindfase van haar ziekte eruitziet. Griet Hoet is iemand die de hele tijd benadrukt wat ze wél nog kan. Met ups en downs, zegt ze. Indrukwekkend. Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be Abonneer je op de gratis nieuwsbrief: wimoosterlinck.substack.com Wil je de podcast steunen? Bestel je boeken dan steeds via de link op …
2023-03-27 - 56 min
#179 Guillaume Van der Stighelen. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens reclamemaker Guillaume Van der Stig…
Guillaume Van der Stighelen (1955) is mede-oprichter van reclamebureau Duval-Guillaume. Dat deed hij in 1996 samen met André Duval. In 2010 verkochten ze het bureau aan Publicis. Guillaume Van der Stighelen is nu vooral schrijver. Kort voor ons gesprek verscheen zijn debuutroman Rozeke. Hij schreef daarvoor al verschillende non-fictieboeken en hij schrijft ook columns. Ik zocht hem thuis op in zijn huis in Schoten, waar hij woont met zijn vrouw Kris die midden in ons gesprek even langskwam. Ze hebben een dochter, én een zoon die in 2011 stierf na een val in een keldergat tijdens een studentenfeest. De dag na mijn komst was het 12 jaar geleden dat het dramatische ongeval gebeurde. Ons gesprek gaat over zijn overgrootvader op wie zijn roman Rozeke gebaseerd is, over hoe hij lang knauwt op een boek, over België en Ierland, over reclame en literatuur. Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be Abonneer je op de gratis nieuwsbrief: wimoosterlinck.substack.com Wil je de podcast steunen? Bestel je boeken dan steeds via de link op wimoosterlinck.be! Merci. De drie boeken van Guillaume Van der Stighelen zijn: 1. Amin Maalouf: Leo A…
2023-03-20 - 73 min
#178 Stefan Hertmans. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens schrijver Stefan Hertmans, live vanuit de Boeke…
Deze aflevering van 'drie boeken' werd live opgenomen in de Belvedère, de bovenste verdieping van de Boekentoren in Gent. Stefan Hertmans (1951) is één van de meest succesvolle en gevierde schrijvers van Vlaanderen. Hij schrijft essays, theaterteksten, poëzie en romans. Zijn recentste essayboek heet Verschuivingen. Voor zijn roman Oorlog en terpentijnkreeg hij in 2014 de AKO literatuurprijs. De Engelse vertaling stond op de longlist van de prestigieuze MAN Booker Prize. Hij schreef ook de romans De Bekeerlinge en De opgang, die zich in Gent afspeelt. Stefan Hertmans vertelt in deze podcast één van zijn eerste leesherinneringen: hoe hij als kind Suske en Wiske las. over hoe hij vroeger zijn boeken per thema plaatste in zijn boekenkast, en over de ziel van zijn bibliotheek. Hij vertelt hoe zijn schrijverschap begon toen hij als jonge tiener passerende boten op de Schelde beschreef. Hij vertelt vol passie over de drie boeken die hij gekozen heeft, én je hoort het geheim van de naam van een personage in zijn roman Naar Merelbeke. Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be Abonneer je op de gratis nieuwsbrief: wimoosterlinck.substack.com…
2023-03-13 - 52 min
#177 Fenne Kuppens. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens zangeres Fenne Kuppens van Whispering Sons.
Fenne Kuppens (1993), geboren in Heusden-Zolder, is de zangeres van de Belgische rocksensatie Whispering Sons. Ze maken geweldige donkere, new wave-achtige muziek gedragen door de indrukwekkende, zware stem van Fenne. Whispering Sons won Humo’s Rock Rally in 2016. Hun eerste album heette Image (2018), hun tweede album was Several Others (2021). Op het moment van ons gesprek zijn ze bezig aan hun derde album. Fenne Kuppens woont in Brussel, op een appartement in de buurt van het zuidstation. Ik zag meteen een kast vol vinylplaten én een boekenkast. We gingen aan tafel zitten en ze vertelt over literatuur studeren, hoe dat in haar geval schadelijk was voor haar boekenliefde. Over de dichters die haar begeleiden als ze nummers voor een nieuwe plaat schrijft. En je hoort hoe een boek je kan veranderen, in de zin dat het je een diep inzicht over jezelf kan geven waaraan je nog niet gedacht had. Wonderlijk en heel intiem wat Fenne Kuppens over één van haar drie boeken vertelt. En we horen wat er op de achterbank in de tourbus van Whispering Sons gebeurt. Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be Abonneer je op de gratis nieuwsbri…
2023-03-06 - 56 min
#176 Hafsa El-Bazioui. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens Gents schepen van jeugd Hafsa El-Bazioui.
Hafsa El-Bazioui (1987) is schepen van jeugd en personeel in Gent. Ze werd in januari 2022 schepen na verrassend verkozen te worden in de gemeenteraadsverkiezingen; ze vertelt in deze aflevering over haar eigen verbazing. Ze kwam in het nieuws als de eerste schepen met een hoofddoek. Op haar instagram zie je haar altijd positieve ingesteldheid én haar liefde voor boeken. We spraken af in het Blinkhuis in Gent, een plek waar je terechtkan om te vergaderen, om rustig te werken, voor een gesprek of voor stilte. Elke ruimte heeft een naam, en wij gingen in kamer Glans zitten. Hafsa El-Bazioui vertelt over haar grootmoeder die analfabete was en voor wie ze voorlas. Over hoe ze opgroeide in een groot gezin in een sociale woning, over de rol die ze innam in het gezin en hoe die lijkt op de rol die ze nu inneemt in de politiek. Over ramen en spiegels, positiviteit en hoop, over Hafsa Hopsasa, en waarom er thuis niet veel boeken in haar boekenkast staan. Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be Abonneer je op de gratis nieuwsbrief: wimoosterlinck.substack.com Wil je de podcast steunen? Bestel je boeken dan steeds via de …
2023-02-27 - 58 min
#175 Koen Clement. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens directeur generaal Koen Clement van Europalia
Koen Clement (1964) is directeur-generaal van het Belgische cultuurfestival Europalia. Eerder was hij algemeen directeur van uitgeverijconcern WPG Uitgevers in Nederland en marketingdirecteur bij De Persgroep. Hij werkte ook een tijd voor de krant De Morgen en werd genoemd als kandidaat om de VRT te leiden. Koen Clement woont in Groot-Bijgaarden. In zijn huis zie je meteen volle boekenkasten staan. Ik zag een schap Jeroen Brouwers, een schap Hugo Claus, en enkele striptekeningen aan de muren. Hij vertelt waar zijn passie voor boeken vandaag komt, hoe het was om een groep uitgeverijen in Nederland te leiden, wat het verschil is met Vlaanderen, wat hij moeilijk vindt als manager, het gaat over Spaans lezen en over de magische kracht van feuilletons. En hij vertelt over de dag dat Hugo Claus bij hem thuis op bezoek kwam. Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be Meer boekentips en info over de podcast? Abonneer je op de nieuwsbrief: https://wimoosterlinck.substack.com Wil je de podcast steunen? Bestel je boeken dan steeds via een link op wimoosterlinck.be! Merci. De drie boeken van Koen Clement zijn: 1. Hugo…
2023-02-20 - 73 min
#174 Lien Verpoest. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens Ruslandkenner Lien Verpoest.
Aflevering naar aanleiding van de eerste verjaardag van de Russische invasie in Oekraïne op 24 februari 2022. Mijn gast in deze aflevering is Ruslandkenner Lien Verpoest (1977). Ze is professor geschiedenis aan de Universiteit van Leuven. Ze studeerde Slavistiek, ging een jaar internationale politiek en conflictbeheersing studeren in Sint-Petersburg, werkte in de politieke wetenschappen en doet nu onderzoek en geeft les bij de geschiedenis. Ze is gespecialiseerd in de diplomatieke relaties tussen landen, en heel specifiek wordt ze vaak bevraagd over de relaties tussen Rusland en de Europese Unie. We gingen bij haar thuis in Blanden, deelgemeente van Oud-Heverlee bij Leuven, aan tafel zitten, waar al een klein blauw Russisch boekje klaar lag. Ze stak de poes in de tuin en vertelde over haar Oekraïense collega die plots een vergadering moest missen omdat hij aan het vechten was, over haar lezende moeder en haar lezende kinderen, over de extra boekenmuur die vol boeken staat op haar werk. Het gaat over haar studies in Sint-Petersburg, en ze vertelt dat ze nét een conferentie had met Russische collega’s over erfgoed op de Krim, toen Rusland Oekraïne binnenviel. Alle …
2023-02-13 - 55 min
#173 Jozefien Mombaerts. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens theatermaakster Jozefien Mombaerts.
Jozefien Mombaerts (1987) is theatermaakster en samen met Cindy Godefroi de nieuwe artistiek leidster van het festival Theater Aan Zee in Oostende. Zelf maakte ze ondermeer de voorstellingen Europa - haar eindwerk aan de Toneelacademie van Maastricht - en Pleidooi voor zelfmoord. Ze woont in Destelbergen samen met haar man, acteur Johan Heldenbergh. Als Johan het over zijn Fien heeft, dan heeft hij het over haar. Ze hebben samen een zoontje: Wolf. Jozefien en ik gingen zitten aan de grote livingtafel, waar haar drie boeken al klaar lagen. Ze vertelt over de bibliotheek van Melle, waar ze opgroeide. Over het moment dat ze besefte dat ze theater wou doen, over liefde en dood. Haar man Johan Heldenbergh was thuis, hij zat te werken op zijn laptop en luisterde mee van in de kamer ernaast - af en toe ging het ook even over hem. Jozefien verklapt het nieuwe thema van Theater Aan Zee en ze vertelt over de nieuwe voorstelling die ze samen met haar man aan het maken is. Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be Heb jij al een boekentrui van de podcast drie boeken? Bestel je exemplaar nu op wimoosterlinck.be De drie boeken van…
2023-02-06 - 68 min
#172 Rick de Leeuw. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens muzikant, schrijver en presentator Rick de Leeuw.
Rick de Leeuw (1960) is zanger, schrijver en presentator. Hij werd bekend als zanger van de Nederlandse groep Tröckener Kecks. Nu maakt hij al vele jaren soloplaten, zijn recentste op het moment van ons gesprek heet Lieg me de waarheid. Hij is vaak te zien op televisie, ondermeer als voetbalcommentator. In 2006 presenteerde hij zijn eigen talkshow op Canvas: De Leeuw in Vlaanderen. Rick de Leeuw schrijft ook: songteksten uiteraard, daarnaast romans en dichtbundels. Zijn debuutroman heette De laatste held, één van zijn dichtbundels was Echte mannen scheiden niet, geschreven na zijn scheiding. Rick de Leeuw nodigde mij uit bij hem thuis, in het Limburgse Heks, deelgemeente van Heers, waar hij in het centrum woont. We gingen meteen dag zeggen tegen zijn vriendin Maartje, die stond te schilderen in haar atelier in de tuin. Ze is kunstschilder. Rick en ik gingen zitten aan de tafel in de woonkamer, naast de piano; achter mij een nis met boekenkasten waarmee iets aan de hand is - in deze aflevering meer daarover - ook vòòr mij stond nog een boekenkast. Op tafel taart en boeken. Hij vertelt over het verschil tussen Heks en Amsterdam, over het boek Stoner, waaruit hij met een …
2023-01-30 - 58 min
#171 Amir Bachrouri. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad Amir Bachrou…
Amir Bachrouri (2002) is voorzitter van de Vlaamse jeugdraad, een adviesorgaan dat de Vlaamse regering adviseert over zaken die met jeugd te maken hebben. Hij studeert daarnaast ook rechten. We moesten een eerdere afspraak verzetten omdat hij evaluatie boekhouden had, waarvoor hij uiteindelijk niks gestudeerd had, geeft hij in deze podcast toe. Hij is ook nog actief en geëngageerd in het jeugdverenigingsleven en in het jeugdwerk. We hadden afgesproken in de Arena Bibliotheek in Deurne, waar hij in de buurt woont. We gingen zitten aan een grote tafel tussen de boekenrekken; bibliothecaris Monica luisterde nieuwsgierig en verrukt mee aan een tafeltje vlakbij. Amir Bachrouri vertelt over het belang van boeken voor hem, over zijn studies en zijn uitgebreide engagement, over zijn studentenjobs ondermeer in de Quick. Het gaat over zijn moeder die het belang van onderwijs centraal stelde in het gezin, over politiek en mensen die hem bepaalde boeken aanraadden. Ik vroeg hem ook wanneer hij tussen al die bezigheden door in godsnaam studeert voor zijn examens, en wanneer hij in de politiek gaat. Zijn antwoord is duidelijk. Ik vermeld graag nog even dat de man die je hoort, op he…
2023-01-23 - 66 min
#170 Clara Cleymans. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens actrice Clara Cleymans.
Clara Cleymans (1989) is actrice, bekend van ondermeer tv-programma’s De Ridder, Déja-Vu en Tegen de sterren op. Ze speelt ook in films, ze doet theater en ze brengt geregeld muzikale voorstellingen. Zo maakte ze met haar man Jo Mahieu de voorstelling Club 29, over artiesten die op hun 29ste gestorven zijn. Ze heeft ook een muzikale ode gebracht aan Yasmine en recent één aan Kris De Bruyne, samen met Jan De Smet en Mauro Pawlowski. Die voorstelling heet Prachtig nieuw lied. We hadden afgesproken in het huis in Antwerpen waar ze woont met haar man en hun twee dochtertjes Jeanne en Romy. Beneden passeerden we een kamer vol met gitaren en gitaardozen, we gingen boven naar de woonkamer om water en koffie te halen en dan nog een verdieping hoger, naar de bibliotheek. Daar staat behalve verschillende boekenkasten ook een prachtige vleugelpiano. Ze vertelt over haar sturm und drang-periode als puber, dat ze eigenlijk liever in een andere tijd had geleefd. Over haar studio filosofie, over haar lezende en gedichten schrijvende moeder, over een bijzonder emotioneel moment tijdens een voordrachtwedstrijd. Ze vertelt hoe teruggetrokken ze was als kind, waardoor haar broer Jelle al…
2023-01-16 - 68 min
#169 Martin Heylen. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens televisiemaker Martin Heylen.
Martin Heylen (1956) is televisiemaker. Hij heeft een deel van zijn carrière aangebeld bij willekeurige huizen om aan de mensen te vragen hoe hun leven eruitziet. Hij deed dat ondermeer voor Man Bijt Hond. Voor zijn reeks Terug naar Siberië uit 2006 kreeg hij de Prijs van Televisiekritiek. Hij maakte ook God en klein Pierke, Dr Livingstone samen met Philippe Geubbels, Terug naar eigen land en Heylen en de herkomst. Wij praatten met elkaar kort nadat zijn reeks Uncle Martin op televisie kwam, waarin hij naar Amerika trok op zoek naar een tak van zijn familie. Bij het programma hoort ook een boek: Ik dacht dat ik een kleine familie had. Ik zocht Martin Heylen thuis op, in zijn appartement in Oostende. Hier komen geen camera’s, zei hij. We gingen zitten in zijn werkkamer, omgeven door boekenkasten en wereldkaarten. Hij vertelt waarom hij precies in Oostende woont. Hij toont het avonturenverhaal dat zijn vader hem gaf. We praten over de bijzondere creatieve fase waarin hij nu zit, over het land dat hem het diepst onder de huid gekropen is. Over werken in de fabriek, over zijn twijfels als tv-maker en over zijn stress voor dit gesprek. En hij haalt het boek boven dat helemaal met…
2023-01-09 - 54 min
#168 Fleur Pierets. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens schrijfster en activiste Fleur Pierets.
Fleur Pierets (1973 is schrijfster, kunstenares en activiste. In haar eerste boek, Julian, schreef ze over haar vrouw Julian, met wie ze als kunstproject wilde trouwen in alle landen waar het homohuwelijk toegelaten was. Maar na vier plaatsen, kreeg Julian de diagnose van een agressieve kanker. Ze stierf in januari 2018. Het recentste boek van Fleur Pierets op het moment van ons gesprek heet Heerlijk monster en gaat over een road trip op basis van het boek Carol van Patricia Highsmith. Ik zag verschillende boekenrekken in haar appartement in Antwerpen, er lagen ook heel wat boeken op tafel. Fleur Pierets vertelt over de kunstboeken die bij haar moeder in Spanje staan, over haar e-reader, over de verfilming van haar boek Julian. Het gaat over de vertegenwoordiging van vrouwen, zwarte mensen en gay mensen, over queer tijd en over hoe haar eigen puberteit eigenlijk pas begon op haar veertigste. En ze vertelt haar geheime droom: dat de stadsbibliotheek van Antwerpen helemaal haar eigendom is. Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be Wil je de podcast steunen? Bestel je boeken dan steeds via een link op wimoosterlinck.be!…
2023-01-02 - 68 min
#167 Jeroen Lemaire. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens CEO Jeroen Lemaire van In The Pocket.
Jeroen Lemaire (1981) is CEO van In The Pocket, een bedrijf dat digitale toepassingen maakt, zoals apps. Hij groeide op in Zedelgem in West-Vlaanderen en studeerde filosofie aan de Universiteit Gent. In 2010 richtte hij samen met twee collega’s In The Pocket op, dat zich richtte op digitale toepassingen via de smartphone. Uit dit bedrijf groeide ook het bedrijf Showpad, dat intussen zijn eigen weg gaat. Hij schreef een tijd columns voor De Tijd, en hij is de broer van radiopresentatrice Sofie Lemaire, die al eerder te gast was in deze podcast. Ik ging op bezoek bij Jeroen Lemaire thuis, in zijn villa in Zwijnaarde bij Gent. We gingen zitten aan de tafel naast de keuken om over boeken te praten. Over drie boeken die hem elk iets bijgebracht hebben voor zijn werk als CEO. Hij vertelt over het werk en de uitdagingen bij In The Pocket. Over wat hij niet in de vergaderzaal van In the Pocket wil. Over wat hij zelf het moeilijkste vindt in zijn job. Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be Wil je de podcast steunen? Bestel je boeken dan steeds via een link op wimoosterlinck.be! Merci. De drie boeken van Jeroen …
2022-12-26 - 48 min
#166 Lies Steppe. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens Klara-presentatrice Lies Steppe.
Lies Steppe is bekend als presentatrice op de klassieke radiozender Klara, waar ze vaak jazzprogramma’s presenteert. Ze is de vaste host van Jazz Middelheim waar ze op het podium presenteert en interviews met artiesten doet voor de radio. Ze is ook zangeres, heeft twee cd’s gemaakt met haar eigen project Steppe. Lies Steppe woonde in haar leven eerst in West-Vlaanderen, dan in Limburg en nu woont ze in Gent. Ik was thuis bij haar in deelgemeente Sint-Denijs-Westrem in een prachtig, smaakvol ingericht huis. Op de grond de poes Dizzy die ze wegstuurde omdat ik allergisch ben aan poezen. Naast de tafel waar we zaten: een grote foto van een piepjonge David Bowie. Ze vertelt over de bibliotheek van haar vader, over hoeveel ze als kind las, over muziek en identiteit. het gaat over jazzgrootheden interviewen, over Billie Holiday, Fred Hersch en Toots Thielemans. Ze vertelt hoe ze loog om bij de VRT binnen te geraken en ze doet de uitspraak: “Nochtans ben ik eigenlijk een hele slechte faker.” Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be Wil je de podcast steunen? Bestel je boeken dan steeds via een link op wimoosterlinck.be! Mer…
2022-12-20 - 46 min
#165 Paul De Grauwe. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens professor economie Paul De Grauwe.
Paul De Grauwe (1946) is professor economie aan de London School of Economics en professor emeritus aan de KU Leuven. Hij werkte vroeger ook voor het IMF en was een tijd senator voor Open VLD. Hij schreef columns voor De Morgen en de Financial Times, kreeg de Arkprijs van het Vrije Woord en verschillende eredoctoraten aan universiteiten. Hij publiceerde verschillende boeken over economie, waaronder De limieten van de markt: De slinger tussen overheid en kapitalisme. Ik zocht Paul De Grauwe thuis op in Leuven, waar we in de woonkamer aan tafel gingen zitten, ik keek uit op een enorme boekenkast; daarvoor staat een grote rode zetel. Hij vertelt in ons gesprek over de extra boekenkasten in zijn bureau, waar meer vakliteratuur staat. Hij vertelt over zijn vrouw die hem zegt dat hij enkel onthoudt wat er in boeken staat, en niet wat zij hem zegt. En het gaat uiteraard over economie: ik vraag hem wat er in zijn denken over economie veranderd is doorheen de jaren. Opvallend: hij kiest geen enkel economisch boek, maar op het einde verplicht ik hem om er toch één te kiezen. Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be De drie bo…
2022-12-13 - 57 min
#164 Angelique Van Ombergen. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens wetenschapster bij de Europese Ruimtevaa…
Angelique Van Ombergen (1989) werkt als wetenschapster bij de ESA, de Europese Ruimtevaart Organisatie. Haar titel is: Discipline Lead for Life Sciences at European Space Agency. Wat dat precies betekent, legt ze in deze podcast zelf uit, maar het is supercool. Ze is doctor in de medische wetenschappen en professor. Ze heeft ook verschillende boeken geschreven, ondermeer 321 superslimme dingen die je moet weten over wetenschap. Ze woont samen met haar vrouw Femke en hun twee kindjes Rover en Donna afwisselend in Nederland en in België. Ik zocht haar op in hun huis in Haasdonk bij Beveren in Oost-Vlaanderen. Angelique zat nog volop in een online vergadering toen haar vrouw mij binnenliet. We gingen aan de grote livingtafel zitten. Ze vertelt over voorlezen aan de kinderen, over de verdeling van de boeken tussen Nederland en België, over hoe ze als kind een obsessie had voor atlassen. Ze vertelt hoe ze soms denkt dat ze alleen maar zou willen schrijven, teruggetrokken als een kluizenaar. Over vergaderen in Japan, over Belgische experimenten in de ruimte. En ik vraag haar of ze zelf astronaut wil worden. Ze legt uit waarom niet. Alle boeken en auteurs uit deze aflev…
2022-12-06 - 64 min
#163 Evy Gruyaert. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens presentatrice Evy Gruyaert.
Evy Gruyaert (1979) is radio- en tv-presentatrice. Ze werd bekend als omroepster bij één, presenteerde verschillende televisieprogramma’s en werkte ook voor Radio Donna. Ze presenteerde ook op tv-zender Play Vier en bij Nostalgie op de radio. Evy heeft ook boeken geschreven. De volledige lijst hoor je in deze podcast. Maar ik noem toch even Start to run, dat ze hielp op de kaart te zetten, en haar recentste boek op het moment dat we elkaar spreken: Start to feel great. Ik ging bij haar thuis langs in Astene bij Deinze in Oost-Vlaanderen, waar ze woont met haar man, hun twee kinderen Alec en Helena en een viertal poezen. We gingen zitten in de woonkamer, aan een tafel waar haar drie boeken al klaarlagen. Evy vertelt over het enige boek dat ze als kind uitleende in de bibliotheek, een boek over hiërogliefen, over de twee boeken over Jezus die ze cadeau kreeg van een priester. Het gaat over jezelf leren kennen, over lopen en wandelen, over cakes en taarten, over migraine en ASS. En ze vertelt over het moment dat ze zich terugtrok aan een kapelletje toen ze in het middelbaar eigenlijk het einde van de examens moest gaan vieren. Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vi…
2022-11-29 - 51 min
#162 Zaki Dewaele. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens dj, radio- en tv-maker en schrijver Zaki Dewaele.
In deze aflevering is mijn gast Zaki, echte naam Jackie Dewaele (1945). Hij begon midden jaren 60 als dj, was radio- en tv-presentator, cafébaas, producer en acteur. Hij schreef ook verschillende boeken, waaronder enkele over muziek: Love songs en Sticky songs, en over ouder worden: Ondeugend ouder worden, en het vervolg Ondeugender ouder worden. Hij is de vader van Stephen en David Dewaele van Soulwax die als 2 Many Dj’s de wereld hebben rondgetoerd. Ik had met Zaki afgesproken in de bibliotheek van onze thuisstad: de imposante bibliotheek De Krook, waar we in een zaaltje gingen zitten dat voor ons gereserveerd was. Naam van het zaaltje: De laatkomer. Het gesprek gaat over de muren in zijn huis die vol staan met boeken, over de liefde voor boeken die hij en zijn vrouw delen, en over het boekenvirus doorgeven aan zijn zonen. Over Luc De Vos, dementie en rock ’n’ roll. En Zaki raadt ons allemaal aan om boeken meer dan één keer te lezen. Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be De drie boeken van Zaki zijn: 1. Kazuo Ishiguro: Never let me go 2. Luc De Vos: Paddenkoppenland 3. Mark Haddon: The Curious…
2022-11-22 - 69 min
#161 Gabriel Rios. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens muzikant Gabriel Rios (Engels).
Deze aflevering is opgenomen in het Engels. This episode is recorded in English. Gabriel Rios (1978) is geboren in Puerto Rico; op zijn 17de verhuisde hij naar België om in Gent schilderkunst te studeren. Hij begon muziek te maken, zijn solodebuut Ghostboy verscheen in 2004; hij maakte het album samen met producer Jo Bogaert van Technotronic, die eerder al te gast was in deze podcast. Zijn recentste album op het moment van ons gesprek was Flore. Zijn bekendste nummers zijn Broad Daylight en Gold. Gabriel Rios’ moedertaal is Spaans, hij woont nu in Valencia; hij spreekt Engels en Nederlands, maar hij vroeg of we het gesprek in het Engels konden doen, zodat hij zich genuanceerd kan uitdrukken, vandaar dus deze Engelse aflevering. We hadden afgesproken in Merendree bij Deinze in Oost-Vlaanderen, waar Gabriel Rios in een guesthouse woont terwijl hij op theatertournee is door Vlaanderen. We gingen in de prachtige tuin zitten, in een soort grote open vogelkooi. Hij stak een sigaar op, die al snel weer uitdoofde. Hij vertelt over hoe zijn ouders filosofische discussies met hem voerden als kind, over de link tussen de boeken die hij kiest en hoe hij zelf nummers schrijft…
2022-11-15 - 49 min
#160 Véronique Goossens. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens hoofdeconoom van Belfius Véronique Goossens.
Véronique Goossens (1970) werkte lang als journaliste en tv-nieuwspresentatrice. Ze presenteerde ondermeer op RTV, VT4, Radio 1 en de economische zender Kanaal Z. Sinds 2019 is ze hoofdeconoom bij Belfius bank. Ze is ook geldexpert bij HLN. In 2017 schreef ze De Geldmakers, een boek achter de schermen van de Belgische Nationale Bank. Ik ken haar ook als de ex van mijn veel te vroeg overleden radiocollega Christophe Lambrecht. Véronique en hij hebben samen twee dochters: Helena en Bruna, die allebei nog thuis bij hun mama in Hove wonen. In de living hangt een portret van Christophe. We gingen aan tafel zitten om te praten. Over boeken 'op de bots' vinden in de boekhandel, over haar werk als hoofdeconoom van Belfius, over het science-fictionboek dat ze kiest, ook al houdt ze helemaal niet van science fiction. En Véronique Goossens is de eerste gast ooit die in deze podcast met blinkende ogen vol passie zegt: ik hou zo veel van grafieken. Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be De drie boeken van Véronique Goossens zijn: 1. Stefan Hertmans: De bekeerlinge 2. Charles Goodhart: The Great Demographic Reversal…
2022-11-08 - 68 min
#159 Herman Van Rompuy. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens voormalig minister, premier en Europees presi…
Herman Van Rompuy (1947) is CD&V-politicus. Zijn politieke loopbaan begon in 1973 als nationaal ondervoorzitter van de jongerenafdeling van de partij. Hij werd senator en volksvertegenwoordiger, later ook minister van begroting en in 2009 was hij bijna een jaar lang premier van België. Daarna werd hij voorzitter van de Europese raad, president van Europa, dat deed hij tot 2014. Hij heeft verschillende boeken geschreven en hij is bekend als schrijver van haiku’s, waarvan er al enkele bundelingen verschenen. Ik ging bij Herman Van Rompuy thuis langs op een regenachtige herfstdag. Hij woont in Sint-Genesius-Rode samen met zijn vrouw Geertrui Windels. Op de muur van het huis staan de letters: Rustige vastheid. We gingen zitten in een zitkamer, elk in een zetel. Een salon waar geen boeken staan, wel heel wat beeldjes én een foto van Herman Van Rompuy die de paus ontmoet. Ons gesprek gaat over het boek dat hij aan zijn kleinzoon gaf, over lezen in het Frans en lezen op de e-reader. Over onderhandelen als voorzitter van de Europese raad en het gevoel dat hij nu, achteraf, heeft bij zijn ontmoetingen met Vladimir Putin. Over haiku’s en harmonie. En hij vertelt hoe hij op z…
2022-11-01 - 55 min
#158 Elise Vanaudenhove. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens CEO Elise Vanaudenhove van Bristol.
Elise Vanaudenhove (1968) is de CEO van Bristol Euro Shoe Group NV, kortweg Bristol. In de jaren 90 werkte ze een eerste keer voor het familiebedrijf Bristol, daarna ging ze in de reclame werken en opende ze een Bed & Breakfast, om in 2016 opnieuw in Bristol te stappen en uiteindelijk de leiding te nemen over het bedrijf. We hadden afgesproken bij haar thuis, in Beverlo, deelgemeente van Beringen. Iets verderop aan het Albertkanaal is het grote distributiecentrum van Bristol. We gingen zitten aan de grote keukentafel, met uitzicht op de tuin, rondom ons sloop af en toe een kat. In de ruimte ernaast, een zitkamer, zag ik een kast met boeken staan. Ze schoof haar laptop opzij, nam een stapel boeken vast en we begonnen. In ons gesprek vertelt ze over haar levensboek. Over haar vader, die een veellezer was, en de vraag of ze de leesmicrobe doorgegeven heeft aan haar kinderen. Het gaat over hoe je een bedrijf met zoveel afdelingen en winkels gerund krijgt, en over haar zwaarste periode als manager, de lockdown tijdens de coronacrisis, je hoort de emotie in haar stem als ze het vertelt. Verder gaat het over onkruid wieden in haar tuin, de functie daarvan. En ik vroeg haa…
2022-10-25 - 78 min
#157 Johan Braeckman. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens filosoof Johan Braeckman.
Johan Braeckman (1965) is professor filosofie, verbonden aan de Universiteit Gent. Hij werkte op de afdeling wijsbegeerte toen ik daar studeerde, maar ik heb zelf nooit les van hem gehad. Hij was toen assistent van Etienne Vermeersch. Hij heeft veel gewerkt rond evolutietheorie - ik zag het verzameld werk van Darwin in zijn boekenkast staan - en rond neurowetenschappen. Hij heeft het vaak over de spanning tussen rede en geloof, over kritisch denken, en voert graag strijd tegen pseudowetenschap en nonsens. Ik ging langs bij hem thuis in Wetteren, waar hij woont in een huis met een tuin. Ik werd verwelkomd door een gedicht dat met krijt geschreven stond op een luik voor het raam. We gingen zitten naast zijn werkruimte, die volledig omgeven is door boekenplanken. Ons gesprek ging over hoe zijn ouders hem stimuleerden om te lezen. Over een specialleke aan zijn boekenkast. Over godsdiensten, sektes en filosofie. Over de organisatie SKEPP, en over het boek dat zijn dagelijks leven veranderde. Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be De drie boeken van Johan Braeckman zijn: 1. Miguel de Cervantes Saavreda: De vernuft…
2022-10-18 - 60 min
#156 Lien Van de Kelder. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens actrice Lien Van de Kelder.
Lien Van de Kelder (1982) is bekend als actrice en zangeres. Ze speelde mee in een pak series op televisie: Zone Stad, Vermist, Thuis, Familie en de internationale coproductie The Spiral. Ze zingt ook op het podium, vaak met Jan De Smet van De Nieuwe Snaar. Samen brengen ze ondermeer smartlappen en Franse chansons. Ze studeerde rechten, werkte aan de balie en heeft haar eigen advocatenkantoor. Ze werkte een tijd als kabinetsmedewerker van minister Vande Lanotte en is gespecialiseerd in intellectueel eigendomsrecht. Ik ging bij Lien Van de Kelder thuis langs, in de wijk Zurenborg in Antwerpen. We gingen zitten aan de keukentafel, haar man, regisseur Hans Herbots, zat boven te werken. Naast ons de keuken, er was af en toe gepruttel van het koffie-apparaat, en één keer een verrassende tussenkomst van iets uit de keuken dat ik niet verwacht had. Ons gesprek gaat over hoe ze vroeger als kind helemaal géén boeken las, zelfs geen strips, en hoe ze nu ziet dat haar dochter leesverslaafd is. Over Tom Lanoye op bezoek bij haar thuis, over wat ze nu als juriste doet. En over haar twijfels rond de weg die ze moet inslaan in het leven. Alle boeken en auteurs uit deze aflevering + f…
2022-10-11 - 54 min
#155 Jürgen Ingels. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens technologie-ondernemer Jürgen Ingels van Smartfin.
Jürgen Ingels (1971) is technologie-ondernemer en oprichter van Smartfin, een fonds waarmee hij investeert in Europese technologiebedrijven. Zelf begon hij als investeringsmanager bij Dexia Ventures, het risicokapitaalfonds van Dexia. Hij brak door met Clear2Pay, waarmee hij pionierde in financiële technologie. Hij verkocht het bedrijf in 2014 aan het Amerikaanse beursgenoteerde bedrijf FIS. Nu is lid van de raad van bestuur van heel wat bedrijven, en heeft hij zijn eigen investeringsbedrijf Smartfin. We hadden afgesproken in zijn privé-kantoor in Sint-Katelijne-Waver, in de bar waar hij heel wat belangrijke tijd doorbrengt. Ons gesprek gaat over hoe hij bedrijven vindt om in te investeren, over positieve en negatieve signalen die hem in een richting sturen. Hij vertelt over zijn mislukte praline-avontuur in Zweden en over zijn indrukwekkende verzameling rond ruimtevaart. En hij zegt waar hij het méést trots op is. En het heeft met boeken te maken. Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be De drie boeken van Jürgen Ingels zijn: 1. Tom Rath: Eat Move Sleep 2. Richard J. Teweles, Edward S. Bradley: The Stoc…
2022-10-04 - 48 min
#154 Hetty Helsmoortel. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens wetenschapswatcher Hetty Helsmoortel.
Hetty Helsmoortel (1986) is moleculair biologe en doctor in de gezondheidswetenschappen. Ze was kankeronderzoekster aan de Universiteit Gent, nu is ze wetenschapswatcher: ze spreekt over wetenschap op radio en tv en in de Nerdland-podcast. Ze maakt theatervoorstellingen over wetenschap: Missie 2021 en Missie 2022. Ze schrijft boeken en is de organisator van het Nerdland wetenschapsfestival. Ik zocht haar thuis op, ze woont met haar vrouw en hun kinderen in Sint-Martens-Latem. De living wordt beheerst door een enorme tafel vol Lego, waarover zowel de kinderen als de ouders zeer enthousiast zijn. We gingen in de zetel zitten, naast de boekenkast die deel is van de livingmuur. Ons gesprek gaat over rust vinden in het lezen van non-fictie. Over de depressie die ze had, de twijfel over haar beroepskeuze als wetenschapster en de herkenbaarheid die ze vond in één welbepaald boek. Over smartphones, crispr en schrijven in boeken. En ze vertelt welke feedback Lieven Scheire gaf op haar zaalshow en waar ze vervolgens niks mee deed. Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be De drie boeken van Hetty Helsmoortel zijn: …
2022-09-27 - 65 min
#153 Leo Van Broeck. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens architect en voormalig Vlaams bouwmeester Leo Va…
Leo Van Broeck (1958) was Vlaams bouwmeester van 2016 tot 2020, dat is de persoon die het Vlaamse architectuurbeleid vorm moet geven. Hij is zelf uiteraard architect en oprichter van zijn eigen architectenbureau Bogdan en Van Broeck. En hij geeft ook les, hij is professor bij de ingenieur architecten aan KU Leuven. Maar dit alles wil hij binnenkort minder doen. Minder werken, meer lezen én fotograferen. Want hij is ook fotograaf. In zijn appartement heb ik een indrukwekkend staaltje van zijn kunnen gezien: foto’s die eruitzien als kunstwerken. Zijn appartement ligt op de 14de verdieping van een gebouw in het centrum van Brussel, hij legt in deze aflevering uit waarom. Bij het binnenkomen zag ik behalve veel kunst, ook gitaren staan en een piano. We gingen aan tafel zitten, met een fabelachtig uitzicht over heel Brussel. Ons gesprek gaat over zijn zoon, die hij noemde naar een romanpersonage, over ruimtelijke ordening en biodiversiteit. Over zijn opleiding bij de Jezuïeten in Antwerpen, zijn engagement in het leven. En bij zijn derde boek wordt hij zo emotioneel dat hij met tranen in de ogen tegenover mij zit. Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in …
2022-09-20 - 63 min
#152 Meryame Kitir. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootst…
In deze aflevering is mijn gast federaal minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedelijk Beleid Meryame Kitir (1980). Ze begon als arbeidster bij Ford Genk, om via de vakbond langzaam de politiek in te rollen: eerst als gemeenteraadslid in Genk, dan als parlementslid, nu als minister. We hadden afgesproken in haar appartement in Genk, dat uitkijkt op de oude mijntorens van C-Mine. Haar vader kwam ooit vanuit Marokko in Belgie wonen om in de mijnen te werken. Ze had taart gekocht, we gingen aan tafel zitten. Er staan boeken, maar niet zoveel, ze heeft een deel van haar boeken net weggedaan. Ze vertelt over boeken lezen op vakantie, en in de zetel in je joggingpak horen dat je minister wordt. Over haar moeder die stierf toen ze twee was en haar vader toen ze 18 was. Je hoort het verhaal van iemand met een voorbeeldfunctie: iemand van Marokkaanse ouders die een politieke carrière heeft in België, maar ook iemand die vroeger werkte als arbeidster bij Ford Genk en nu minister is. Ze vertelt over het aanvaardingsproces daarvan. Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be De drie boeken van Meryame Kitir zijn:&…
2022-09-13 - 70 min
#151 Dewi Van De Vyver. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens voormalig CEO van Flow Pilots Dewi Van De Vyv…
Dewi Van De Vyver (1980) is mijn gast in deze aflevering. Ik praatte met haar op het moment dat ze CEO van Flow Pilots was, een bedrijf dat digitale oplossingen voor bedrijven ontwikkelt. In 2011 startte ze het bedrijf mee op, in 2019 werd ze CEO. In 2020 werd ze verkozen als ICT Woman of the year. In september 2022 maakte ze bekend dat Flow Pilots overgenomen wordt door het Hasseltse infotechbedrijf ACA Group en dat ze zelf stopt als CEO. Bij de opname van ons gesprek was daar dus nog geen sprake van. Op het einde hebben we het wel even over haar toekomst. Ik ging langs bij Flow Pilots, op de 10de verdieping van een gebouw aan de Rooseveltplaats in Antwerpen. We gingen zitten in een vergaderzaal om over haar carrière en haar boeken te praten. Ze vertelt hoe intens lezen voor haar is, hoe ze opgroeide in een gemeenschap van getuigen van Jehova. Ze vertelt over haar autismespectrumstoornis, en hoe die haar leidinggeven en haar werkvloer beïnvloedt. En je hoort hoe ze zeer emotioneel wordt als ze vertelt over haar tweede boek. Een gesprek over je anders voelen dan ander, ondernemen, initiatief nemen en betrokken zijn op de wereld. Alle boeken en auteurs uit deze afleveri…
2022-09-06 - 55 min
#150 Tom Van Laere. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens muzikant Tom Van Laere van Admiral Freebee
In deze aflevering is mijn gast Admiral Freebee, echte naam Tom Van Laere, geboren in 1975. Hij brak door met zijn tweede plaats in Humo’s Rock Rally in het jaar 2000. Hij heeft al acht albums gemaakt. Het eerste heette gewoon Admiral Freebee, in 2021 verscheen The Gardener, zijn recentste album op het moment van ons gesprek. Bekende nummers zijn ondermeer Rags ’n’ Run, Ever Present, Oh Darkness, Recipe For Disaster, Living For the Weekend, Always On the Run, Coming Of the Night en Not In It 4 Love. Ik zocht Tom Van Laere thuis op, in zijn appartement in Borgerhout, waar ik meteen een reeks gitaren tegen de muur zag staan. We gingen zitten aan tafel, ernaast een groot werk van kunstenaar en goede vriend Rinus Van de Velde. Op tafel ook iets van Rinus Van de Velde: tussen ons in stond een asbak gemaakt van keramiek in de vorm van een tennisveldje. Hij is gek op boeken, kan er letterlijk niet over zwijgen, is ook bevriend met verschillende schrijvers. Hij vertelt in ons gesprek hoe hij te werk gaat om zijn liedjesteksten te schrijven, hoe romans hem inspireren om te schrijven. Het gaat over vrolijke wanhoop. En over zijn gloednieuwe boekenkast, die staat op de plek waar …
2022-08-30 - 57 min
#149 Hind Fraihi. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens onderzoeksjournaliste Hind Fraihi.
Hind Fraihi (1976) is één van de belangrijkste journalistieke stemmen in ons land. Ze deed ondermeer onderzoek naar islamfundamentalisme in Molenbeek en naar gesloten extreem-rechtse fora op internet. Ze bestudeert de mechanismen van radicalisering en de werking van extremistische groeperingen en bewegingen. Ik ging langs bij haar thuis in Bornem; we gingen vlakbij het open raam zitten. Ze vertelt dat haar moeder haar poëzie leerde kennen en nog steeds regelmatig gedichten doorstuurt. Het gaat over hoe ze haar job ziet, hoe ze te werk gaat, wat ze bijvoorbeeld precies vraagt aan jongeren in Molenbeek. Het gaat over bagger en bedreigingen. Over erotiek, verlangen en aarde. En ze vertelt over de boekenruil die ze onlangs met haar zoon gedaan heeft en waardoor ze hem nu een speer moet kopen. Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be De drie boeken van Hind Fraihi zijn: 1. Charlotte Van den Broeck: Aarduitwrijvingen 2. Åsne Seierstad: Een van ons 3. Willem Elsschot: Het dwaallicht
2022-08-23 - 66 min
#148 Jean Paul Van Bendegem. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens wetenschapsfilosoof en wiskundige Jean P…
Jean Paul Van Bendegem (1953) is wiskundige en wetenschapsfilosoof. Hij studeerde wiskunde en doctoreerde in de wijsbegeerte. Tot 2018 was hij professor aan de VUB, sindsdien is hij op emeritaat, op pensioen dus. Hij houdt lezingen en schreef boeken over een hele waaier aan onderwerpen. Titels van zijn boeken zijn De vrolijke atheïst, Wijs, grijs & puber · pleidooi voor de burgerlijk ongehoorzame senior, Elke drie seconden, Verdwaalde stad Filosoferen langs straten en pleinen en recent Geraas & geruis – een pleidooi voor imperfectie. Ik ging bij hem thuis langs, in zijn huis vlak achter het Sint-Pietersstation in Gent. Hij liet me beneden zijn werkkamer zien, een grote ruimte met twee gigantische wanden vol boeken en tijdschriften. En dan gingen we boven aan tafel zitten, naast ons een living met nog twee grote boekenkasten: de fictie. Jean Paul Van Bendegem vertelt over hét boek dat hem als 15-jarige aan het lezen gezet heeft. Wat hij gemeenschappelijk heeft met de drie schrijvers die hij kiest. Hij praat over knobbels, wiskunde en seks. En hij doet een plechtige belofte. Hij belooft iets te doen dat hij nog bijna nooit in zijn leven gedaan heeft. En het heeft met K…
2022-08-16 - 64 min
#147 Sophie Dutordoir. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens CEO Sophie Dutordoir van de NMBS.
Sophie Dutordoir (1962) is CEO van de NMBS, de nationale spoorwegen. Ze studeerde Romaanse aan de Universiteit van Gent, werkte op verschillende kabinetten, waaronder dat van toenmalig eerste minister Wilfried Martens. Ze werkte voor Elektrabel en werd daar CEO, stapte toen op om een eigen delicatessenzaak te beginnen in Overijse en werd in 2016 gevraagd als CEO van de NMBS. Ik ging bij Sophie Dutordoir thuis langs, ze woont in Overijse. Haar zoon was thuis om te studeren, we gingen zitten aan tafel om over boeken te praten. Over managementboeken was ze kort: geen interesse. De drie boeken die ze kiest zijn niet rechtstreeks verbonden met haar werk, maar ze zijn wel stuk voor stuk verbonden met haar persoonlijkheid, met de keuzes die ze maakt. Het gaat over haar thesis op de universiteit, over welke les van haar delicatessenzaak ze meenam naar de NMBS, over de ontmoeting met één van haar helden. Over lezen op reis en het bijzondere ritueel dat ze daarvoor samen met haar man ontwikkeld heeft. Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be De drie boeken van Sophie Dutordoir zijn: 1. Simone Veil: Une vie 2. Anni…
2022-08-09 - 76 min
#146 Michel Vandenbosch. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens Gaia-oprichter Michel Vandenbosch.
Michel Vandenbosch (1961) is oprichter en was lange tijd voorzitter van dierenrechtenorganisatie Gaia. Hij studeerde moraalwetenschappen en richtte in 1988 Gaia op als denktank, in 1992 als de organisatie die ze nu is. We spraken elkaar dus in het jaar dat Gaia 30 werd. Gaia werd bekend met hun campagnes waarin ze dierenleed aanklaagden in slachthuizen, in circussen, en bij de verkoop van huisdieren. Hij ontving mij op zijn appartement in het centrum van Holsbeek, hij noemde het zijn man cave. Er stonden enkele boekenkasten en er lage overal hoge stapels boeken. Ik zag zelfs boekenrekjes in het waskot. We gingen in de zetel zitten en hij vertelt over zijn hond Lizzie, over het systeem waarmee hij leest, over de uitspraak van Milan Kundera die hem zo diep raakte, over dieren, dierenrechten, en over zijn schuldgevoel als hij zijn leven en zijn werk overdenkt. Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be De drie boeken van Michel Vandenbosch zijn: 1. J.M. Coetzee: Dierenleven 2. Milan Kundera: De ondraaglijke lichtheid van het bestaan 3. Stephen Jay Gould: Wonderlijk leven
2022-08-02 - 61 min
#145 Michèle Cuvelier. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens radiopresentatrice Michèle Cuvelier.
Michèle Cuvelier (1992) is radiopresentatrice. Ze studeerde woordkunst in Antwerpen en kwam al snel bij Studio Brussel terecht. Daar presenteerde ze verschillende programma’s waaronder Zender, en van 2019 tot 2021 De Ochtend. Ze maakt ook muziekprogramma’s voor Canvas en heeft een eigen podcast gemaakt: Hey Paul, over de vraag die ze wilde stellen aan Paul McCartney. Ik zocht haar op in het appartement in Schaarbeek waar ze woont samen met haar vriend en haar kat, én waar ze een Franstalige buurvrouw heeft die we ook tijdens dit gesprek leren kennen. Ze vertelt over haar vader die haar stimuleerde om te lezen, en die haar nog steeds boeken cadeau doet. Over les én feedback krijgen van Bart Moeyaert. Over dikke boeken en disfunctionele gezinnen. Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be De drie boeken van Michèle Cuvelier zijn: 1. Jonathan Franzen: De Correcties 2. Isabel Hoving: De Gevleugelde Kat 3. Julio Cortázar: Rayuela
2022-07-26 - 48 min
#144 Jonathan Berte. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens CEO Jonathan Berte van Robovision.
Jonathan Berte (1978) studeerde toegepaste fysica aan de Universiteit Gent, en specialiseerde in neuroscience in Zurich. Hij is oprichter en CEO van Robovision, een bedrijf dat toepassingen voor artificiële intelligentie ontwikkelt, en in de spits zit van de technologische ontwikkelingen van vandaag. Ik trok naar het Technologiepark in Zwijnaarde bij Gent, waar een massa onderzoekscentra van bedrijven gevestigd is, en tussen het BASF Innovation Center, Ablynx, Innogenetics en centra voor medische biotechnologie staat ook het gebouw waarin Robovision gevestigd is. Jonathan Berte deed zelf de deur voor me open. Ik zag meteen een inkomhal die vol stond met kartonnen dozen, met hier en daar een robotarm erop. Ons gesprek ging over het boek van zijn vader dat hem deed beslissen om ingenieur te worden. Over het boek dat hem helpt de lange termijn te zien als bedrijfsleider. Over wat hij het moeilijkste vind als CEO en wat hij zichzelf in zijn functie heeft moeten leren. Het gaat over filosofie, over ons brein en ons zelfbewustzijn, over Bach en robots. En Jonathan Berte vertelt tegen welke projecten Robovision al neen heeft moeten zeggen. Alle boeken en auteurs uit dez…
2022-07-19 - 68 min
#143 Jinnih Beels. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens Antwerps schepen van jeugd en onderwijs Jinnih Bee…
Jinnih Beels is schepen van jeugd en onderwijs van Antwerpen. Ze werd in 1976 in Calcutta geboren als dochter van een Indische moeder en een Belgische vader. Haar moeder werd vergiftigd, waarna ze als zesjarige naar België verhuisde met haar vader. Ze studeerde criminologie en ging bij de politie werken. Ze stapte over naar de politiek en werd in januari 2019 schepen in Antwerpen. Ik zocht haar op in haar voorlopige schepenkabinet twee dagen voor ze zou verhuizen naar het gerenoveerde stadhuis van Antwerpen. We zaten in een straatje vlakbij, hier en daar zag ik al kartonnen dozen. Tijdens ons gesprek zat haar medewerker Michiel een beetje verder in dezelfde ruimte. Jinnih Beels vertelt hoe ze als een razende begon te lezen op haar zesde, en hoe dat voortkwam uit iets wat er in de klas gebeurde. Het gaat over de slinkse wijze waarop haar vader haar deed lezen over de Romeinse geschiedenis, en over het boek dat ze uitlas op het toilet van een hotel in Rhodos. Het gaat over cynisme en politiek, over haar eigen rol die ze zwaar in vraag stelt, en over de Latijnse spreuken van haar burgemeester. Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimooster…
2022-07-12 - 58 min
#142 Herr Seele. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens kunstenaar Herr Seele
Peter van Heirseele (1959) alias Herr Seele is bekend als de maker van Cowboy Henk, samen met Kamagurka. Naast zijn werk voor Cowboy Henk schildert hij; zo maakt hij recent covers voor De Standaard der Letteren. Zijn echte job is pianostemmer. Ik ging bij hem langs in zijn woonplaats Oostende. Hij nodigde mij uit in het huis waar zijn atelier zich bevindt: een complex van twee huizen naast elkaar, een oud café en een oude cinema, die een gigantische opslagplaats vormen. Binnen staan piano’s, poppen, meters kasten met boeken, platen, brol, papier, en vooral ook heel veel schilderijen. We namen een kijkje in zijn eigenlijke atelier, en gingen dan zitten op stoelen, midden tussen de boeken en de schilderijen. Bij ongeveer elke beweging die ik maakte, zat ik met mijn voet of hand tegen een schilderij. Een bizarre en heerlijke ontmoeting met kunstenaar Herr Seele. Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be De drie boeken van Herr Seele zijn: 1. Emily Brönte: Wuthering Heights 2. Isak Dinesen: Winter's Tales 3. Charles Bukowski: Post office
2022-07-05 - 47 min
#141 Ann Claes. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens CEO Ann Claes van JBC.
Ann Claes is de CEO van modebedrijf JBC. Ze leidt het bedrijf samen met haar broer Bart. Het heet niet meer JBC, het heet Claes Retail Group, en bevat behalve JBC ook Mayerline en CKS, wat ze overnamen in volle coronacrisis. Het hoofdkwartier van het bedrijf is in Houthalen, en daar hadden we afgesproken voor dit gesprek. In een zaaltje waar niet alleen een tafel en stoelen staan, maar ook een kleedhokje. Ann Claes vertelt over het managementboek dat ze na vele jaren opnieuw las en zo goed vond dat ze het onmiddellijk gaat beginnen toepassen in haar bedrijf. Over hoe het is om als bedrijfsleider bovenaan te staan, en niemand boven je te hebben. Over het familiecharter van het bedrijf - ze hebben een familiecharter. Over je best willen doen, én over goed willen doen. En over hoe Dimitri Verhulst haar met een boek terugbracht naar haar kindertijd. Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be De drie boeken van Ann Claes zijn: 1. Steven Covey: De zeven eigenschappen van effectief leiderschap 2. Annelies Smolders: Start to sleep 3. Dimitri Verhulst: De helaasheid der dingen
2022-06-28 - 64 min
#140 Christel Van Dyck. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens radiopresentatrice Christel Van Dyck.
Christel Van Dyck (1961) is radiopresentatrice bij Radio 2. Ze begon ooit haar carrière als redactrice bij Studio Brussel. In 1988 maakte ze haar debuut als presentatrice bij Radio 2, waar ze verschillende programma’s presenteerde. Vanaf 2014 interviewde ze op zondagochtend bekende gasten in De rotonde. Nu presenteert ze Zintuigen, ook op zondagvoormiddag. Ze maakt voor Radio 2 ook een podcast: De Spiegel, waarin ze bekende gasten in de spiegel laat kijken. Christel Van Dyck heeft drie zonen, en woont met haar man in een prachtig huis in Kapellen. We gingen op het terras zitten om over boeken te praten. Ze vertelt over de boeken die ze erfde van haar grootvader, over wat ze moest lezen op school, over haar bijzondere eerste bezoek aan de bibliotheek van Sint-Job in ’t Goor. Het gaat over de leesmicrobe doorgeven aan kinderen - of kleinkinderen, over nostalgie en radio. Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be De drie boeken van Christel Van Dyck zijn: 1. Stijn Streuvels: De Vlaschaard 2. Louis Couperus: De stille kracht 3. Gabriel García Márquez: Kroniek van een aangekondigde dood
2022-06-21 - 85 min
#139 Alain Platel. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens choreograaf Alain Platel.
Mijn gast in deze aflevering is Alain Platel (1956), regisseur-choreograaf en broer van Pascale Platel die ik al eerder te gast had in deze podcast. Hij studeerde voor orthopedagoog. In 1984 richtte hij het gezelschap Les Ballets C de la B op. Hij maakte voorstellingen als Bonjour Madame, Iets op Bach, Bernadetje samen met Arne Sierens, en later Wolf, Nine Finger, Gardenia, Nicht Schlafen, Requiem pour L en C(h)oeurs. We hadden afgesproken bij hem thuis, in zijn appartement in het centrum van Gent, waar hij woont samen met zijn vrouw en hun hond Kito. Hij had koekjes en fruitjes klaargezet op een tafeltje naast zijn prachtige boekenkast. En daar gingen we zitten om over boeken te praten. Ons gesprek gaat over de boeken die hem tot voorstellingen geïnspireerd hebben, over boeken die je levensverhaal vormen, over mannenvriendschap, over dagboeken en plakboeken. Hij vertelt hoe een voorstelling ontstaat en over de wreedste voorstelling die hij ooit maakte. En het gaat over de uitdrukking: een Platelleke doen. En wat dat precies wil zeggen. Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be De drie boeken van Alain Platel z…
2022-06-14 - 59 min
#138 Laura Janssens. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens cartooniste Laura Janssens van Niet Nu Laura.
Laura Janssens (1990) is illustratrice en cartooniste. Ze is bekend van haar strip Niet Nu Laura, een webcomic die begon als blog en daarna op instagram. Intussen zijn er ook al boeken van. Ze illustreerde ook heel wat boeken en creëerde de avonturen van Philippe en Giovanni, twee hamsters. Ik ging langs bij haar thuis in Deurne, waar we gingen zitten aan de tafel waar ze meestal ook werkt, omdat haar eigenlijke werkkamer voorlopig nog een rommelkot is. Ons gesprek gaat over het schilderij dat naast ons hing , een schilderij van haar grootmoeder. Over dat ze nog niks getekend had die dag en dat dat eigenlijk mijn schuld was. Je hoort het liefdesverhaal dat vasthangt aan één van haar drie boeken, de strip die haar beïnvloed heeft, en de schrijver die ze ontmoette op de boekenbeurs, twee keer. En ze vertelt naar wie ze de hamster Giovanni noemde, sterker nog, dat ze hem net voor ons interview nog tegenkwam! Foto's en info bij deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be De drie boeken van Laura Janssens zijn: 1. Craig Thompson: Blankets (Een deken van sneeuw) 2. Jennifer Egan: A visit from the goon squad 3. Paul Van Loon: De griez…
2022-06-07 - 60 min
#137 Raf Walschaerts. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens Raf Walschaerts van Kommil Foo.
Raf Walschaerts (1965) vormt samen met zijn broer Mich het cabaretgezelschap Kommil Foo. Hun doorbraak beleefden ze in 1992 toen ze het Nederlandse Cameretten-festival wonnen. Al 35 jaar maken ze samen voorstellingen. Raf heeft ook al enkele solo-voorstellingen gemaakt. Ik ging bij hem thuis voor dit gesprek, hij woont met zijn toekomstige vrouw in een gerenoveerde boerderij in Sleidinge, een deelgemeente van Evergem in Oost-Vlaanderen. We gingen zitten in een gebouwtje achter het woonhuis, het schrijf- en repetitiekot van Kommil Foo, zei hij: een ruimte met enkel een tafel, een piano en wat stoelen. Hij had die dag nog maar één van zijn drie boeken uitgelezen, dus we zaten kort op de bal. Ons gesprek gaat over zijn schitterende boekenkast, over hoe iets dat hij in een boek leest, soms in een voorstelling van Kommil Foo kruipt, over de samenwerking met zijn broer Mich, al 35 jaar lang, hoe dat werkt, over het stokpaard dat naast ons op tafel lag. En voorts over Reve, over perversiteiten, en over manipulatie. Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be De drie boeken van Raf Walschaerts zijn: 1. Philip Roth:…
2022-05-31 - 63 min
#136 Patrice Toye. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens filmregisseur Patrice Toye
Mijn gast in deze aflevering is filmregisseur Patrice Toye (1967). Ze heeft een reeks langspeelfilms gemaakt, waaronder Rosie, waarmee ze verschillende prijzen won, Little Black Spiders en recent Muidhond. Ze geeft les film aan LUCA School of Arts in Brussel, een filmschool die nu deel is van de KU Leuven. Ik ging bij haar thuis in Schoten, waar ze samen met haar man woont en waar ik buiten luidruchtig werd begroet door haar drie honden. Binnen zag ik mooie kunstwerken aan de muren, naast de toiletdeur een poster van haar film Muidhond. We gingen zitten aan de keukentafel, waar haar boeken mét notities al klaar lagen. Ze vertelt in dit gesprek wat het volgende boek is dat ze gaat verfilmen. De schrijver bij wie ze thuis op bezoek ging om toestemming te vragen. Het gaat over haar burn-out, over onschuld en naïviteit. Ik heb een theorie, dat al haar films te maken hebben met het verbreken van onschuld, je hoort haar reactie. Ze vertelt over de schrijver die ze leerde kennen door zijn mooie ogen. En waarom ze mij drie uur na het einde van dit gesprek ging terugbellen. Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be De d…
2022-05-24 - 59 min
#135 Jan Peumans. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens voormalig Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans
Jan Peumans (1951) was politicus voor NVA. Hij was in zijn carrière gemeenteraadslid, schepen en burgemeester van Riemst, waar hij opgroeide. Hij was een tijd directeur Marketing en Strategie van De Lijn. Later werd hij verkozen in het Vlaams parlement. Van 2009 tot 2019 was hij Vlaams parlementsvoorzitter. Jan Peumans heeft vier kinderen. Zijn jongste zoon Wim schreef verschillende boeken, waaronder een biografie van zijn vader: Jan Peumans: een zachte anarchist. Ik ging langs bij hem thuis in Riemst, waar hij mij meteen zijn bureau binnenloodste. Daarin: een tafel, een hometrainer, een raam en voor de rest boekenkasten vol boeken. Hij vertelt dat hij bijna nooit een boek weggooit. Over de vele boeken die hij heeft maar niet leest. Over zijn correspondentie met de schrijfster van één van zijn drie boeken, over het doctoraat waaraan hij nu werkt. Het gaat over het Vlaams-nationalisme bij hem thuis, over als kind op internaat gestuurd worden, ik vroeg hem ook waar hij het meest trots op is, welk aspect of moment uit zijn politieke carrière. En je hoort welke politicus hij de grootste opportunist van het land noemt. Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind j…
2022-05-17 - 57 min
#134 Jaouad Alloul. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens zanger en theatermaker Jaouad Alloul.
Jaouad Alloul (1985) is zanger en theatermaker. Hij is van Marokkaanse afkomst, studeerde ooit voor chocolatier, maar werd artiest: zanger, danser, presentator, regisseur. Hij maakte verschillende theatervoorstellingen waaronder Zeemeermin en De meisje, hij maakte podcasts en heeft een muziekalbum uitgebracht onder de naam Jaouad: Messias. Hij werd bekend in Vlaanderen door zijn opvallende deelname aan De Slimste Mens ter Wereld. We hadden afgesproken bij hem thuis in Elsene, zijn vriend Jeroen opende de deur en even later kwam ook Jaouad de kamer binnen. We gingen zitten aan de livingtafel, net voor een boekenrekje dat aan de muur hing. Ons gesprek ging over zelfhulpboeken en over het moment waarop hij zelfvertrouwen kreeg als artiest. Over het boek dat hij kocht op de luchthaven van een Spaans eiland. Over extatic dance, zelfaanvaarding en hedonisme. En hij vertelt over zijn treinontmoeting met de schrijver van één van zijn drie boeken. Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be De drie boeken van Jaouad Alloul zijn: 1. Aya Sabi: Verkruimeld land 2. Amy Morin: De 13 geboden. Dertien dingen die mentaal st…
2022-05-10 - 53 min
#133 Imke Courtois. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens voetbalanaliste Imke Courtois.
Live opgenomen in boekhandel Barboek tijdens het boekenfestival Druk in Leuven. Imke Courtois (1988) is voetbalanaliste en voormalig voetbalster. Tussen 2010 en 2017 won ze samen met Standard Luik twee keer de landstitel. Ze won ook drie keer de Beker van België. Sinds 2015 is ze voetbalcommentator bij Sporza. We spreken elkaar op het boekenfestival Druk in Leuven, in boekhandel Barboek. Ons gesprek gaat over gesprek over pijn, psychologie en Pessoa. Over de man van wie ze alle boeken gelezen heeft, en het is niet iemand bij wie je dat verwacht, over Mein Kampf in haar boekentas, over verborgen liedjesteksten in wat ze op televisie vertelt. En er is het verbijsterende moment waarop Imke Courtois zegt dat ze de laatste 10-15 bladzijden van een boek nooit uitleest. Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be De drie boeken van Imke Courtois zijn: 1. Fernando Pessoa: Kroniek van een leven dat voorbijgaat 2. Paul Verhaeghe: Einde van de psychotherapie 3. Rainer Maria Rilke: De mooiste gedichten
2022-05-03 - 56 min
#132 Carmien Michels. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens schrijfster en poetry slammer Carmien Michels.
Carmien Michels (1990) is schrijver en poetry slammer. Ze studeerde drama aan het conservatorium in Antwerpen en werd in 2016 Nederlands en Europees kampioenschap Poetry Slam, ze werd derde op de world cup in Parijs. Zelf leerde ik haar kennen door haar schitterende verhalenbundel Vaders die rouwen, een boek met gedurfde verhalen vol fantasie en gruwel en mensen. Eerder publiceerde ze al twee romans en een dichtbundel. Ze stelde voor om af te spreken in de Blikfabriek in Hoboken bij Antwerpen, waar ze werkt: een oude fabriek die nu enkele jaren dient als creatieve ruimte. Er zijn zalen voor voorstellingen, er staan decors, er is een gigantisch timmeratelier, een kringloopwinkel ernaast: een overrompelende plek. We gingen zitten in wat een filmzaal leek, in decors van een musical, aan een houten tafeltje op het podium. Carmien Michels vertelt hoe ze ervan geniet om wrede dingen te schrijven in haar verhalen. Over poetry slam, over het kindje in haar buik en of dat haar schrijven gaat veranderen. Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be De drie boeken van Carmien Michels zijn: 1. Joseph Bruchac: De windadelaar 2. Tarjei Vesaas: Het ijs…
Carmien Michels (1990) is schrijver en poetry slammer. Ze studeerde drama aan het conservatorium in Antwerpen en werd in 2016 Nederlands en Europees kampioenschap Poetry Slam, ze werd derde op de world cup in Parijs. Zelf leerde ik haar kennen door haar schitterende verhalenbundel Vaders die rouwen, een boek met gedurfde verhalen vol fantasie en gruwel en mensen. Eerder publiceerde ze al twee romans en een dichtbundel. Ze stelde voor om af te spreken in de Blikfabriek in Hoboken bij Antwerpen, waar ze werkt: een oude fabriek die nu enkele jaren dient als creatieve ruimte. Er zijn zalen voor voorstellingen, er staan decors, er is een gigantisch timmeratelier, een kringloopwinkel ernaast: een overrompelende plek. We gingen zitten in wat een filmzaal leek, in decors van een musical, aan een houten tafeltje op het podium. Carmien Michels vertelt hoe ze ervan geniet om wrede dingen te schrijven in haar verhalen. Over poetry slam, over het kindje in haar buik en of dat haar schrijven gaat veranderen. Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be De drie boeken van Carmien Michels zijn: 1. Joseph Bruchac: De windadelaar&n…
2022-04-26 - 64 min
#131 Johan Terryn. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens theater- en televisiemaker Johan Terryn.
Johan Terryn (1969) is acteur, televisiemaker, theatermaker en scenarioschrijver. Hij studeerde Germaanse filologie, kwam op televisie in het improvisatieprogramma Onvoorziene omstandigheden en maakte een lange reeks televisie- en radioprogramma’s, waaronder De Rederijkers op Canvas, Groot Licht en Curiezeneuze op Ketnet; hij presenteerde enkele programma’s op Radio 1. Op het moment dat we elkaar spraken, was hij op tournee met Het uur blauw, een voorstelling waarvan ook een boek bestaat, die voortkomt uit een podcast als gevolg van de dood van zijn vader. Hij speelde de avond van ons gesprek in de Minard in Gent, vandaar ook de onderbreking in ons gesprek. Johan Terryn woont in Antwerpen, al zei hij even dat hij in de verkeerde stad geboren is. We gingen bij hem thuis op de zetel aan het raam zitten. Ons gesprek gaat over boeken lezen - dat hij daar een zeer dubbele relatie mee heeft. Over theaterspelen, schrijven en zijn schaamte daarvoor. Over de dood van zijn vader en het rouwproces dat zijn boek en de podcastreeks Het uur blauw waren. Over creativiteit en richting geven aan je leven. En hij vertelt waarom zijn boekenkast op kleur gerangschikt is. Alle boeken en au…
2022-04-19 - 57 min
#130 Kathleen Van Brempt. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens Europees parlementslid Kathleen Van Brempt.
Kathleen Van Brempt (1969) is Europees parlementslid voor de partij Vooruit, vroeger SPa. Eerder werkte ze als politiek secretaris onder Louis Tobback en even als adjunct-kabinetschef van Vlaams Minister van Werk en Toerisme Renaat Landuyt. In de regering Leterme was ze Vlaams minister voor mobiliteit, gelijke kansen en sociale economie. Nu is ze binnen de sociaal-democratische fractie in het Europees parlement coördinator van internationale handel. Ze woont in een appartement in het centrum van Antwerpen, waar we aan tafel gingen zitten, schuin voor mij de boekenkast. Kathleen Van Brempt vertelt waar ze het liefst leest. Over haar lezende vader. Over het boek dat ze vroeger las, maar nu niet opnieuw zou kunnen lezen, en dat heeft met haar dochter te maken. Het gaat over oorlog en Europa, over boeken uit de bibliotheek kwijtraken. En ze vertelt wat ze gaat doen als ze ooit op pensioen is. Spoiler: het is lezen. Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be De drie boeken van Kathleen Van Brempt zijn: 1. Jonathan Holslag: Van muur tot muur 2. Isabel Allende: Paula 3. Jeroen Olyslaegers: Wil
2022-04-11 - 63 min
#129 Dimitri Leue. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens theatermaker Dimitri Leue.
Dimitri Leue (1974) is theatermaker en schrijver. Hij studeerde aan het conservatorium in Antwerpen. Hij was lid van theatergroep De Kakkewieten, maakte veel kinder- en jongerenvoorstellingen en is ook geregeld op televisie te zien. Hij schreef ook heel wat boeken, recent publiceerde hij de roman Wij is niets. Ik ging bij hem thuis langs in Berchem. Hij gaf toe dat hij onze afspraak vergeten was, maar het lukte toch om te praten, en we gingen aan de grote eettafel zitten. Er liep ook een poes rond, die voor problemen zorgde: ik ben namelijk allergisch aan poezen. Het gevolg: een iets chaotischer aflevering dan normaal. Dimitri Leue vertelt over theaterstukken lezen, over het systeem van de boekenkast die boven staat. Over de bijzondere manier waarop hij zijn eerste voorstelling schreef, en hoe die recent helemaal van betekenis veranderde door een dramatische gebeurtenis in zijn leven. Het gaat over theater spelen en lelijk zijn, en kunst. Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be De drie boeken van Dimitri Leue zijn: 1. Georg Büchner: Verzameld werk 2. Leonard Nolens: Dagboek van een dichter 3…
2022-04-05 - 52 min
#128 Abbie Boutkabout. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens schrijfster en podcastmaker Abbie Boutkabout.
Deze aflevering van 'drie boeken' werd live opgenomen in het Kursaal van Oostende tijdens het DS Podcastfestival op 2 april 2022. Abbie Boutkabout (1980) is schrijfster en podcastmaker. Ze heeft een eigen boekenpodcast, This is what I read, die tijdelijk stil ligt. Ze werkte een tijd voor KifKif, een organisatie die strijdt tegen ongelijkheid en racisme, maar stopte daarmee om zelfstandig schrijfster te worden. Ze werkte vooral rond de thema’s racisme, dekolonialisering, gender, vrouwenrechten. We zaten in een zaaltje van het Kursaal in Oostende, in zeteltjes op het podium, met een schitterend uitzicht op zee door de grote ramen van het kursaal. Voor ons zat een klein geïnteresseerd publiek. Abbie vertelt over hoe ze graag luidop leest, over het boek dat ze kocht voor dat éne gedicht dat haar deed wenen, het gaat over voorlezen voor haar dochtertje, over moederschap en rouw. Ze vertelt over het gedicht dat ze helemaal uit het hoofd kent. Het gaat over waarom ze tijdelijk gestopt is met haar podcast, hoe dat deel is van de evolutie die ze nu in haar leven doormaakt, en hoe zelfs haar drie-boekenkeuze daarmee samenhangt. En het gaat over de link tussen één van haar…
2022-03-29 - 59 min
#127 Dirk Verhofstadt. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens politiek filosoof Dirk Verhofstadt.
Dirk Verhofstadt (1955) is denker en politiek filosoof. Hij is kernlid van de denktank Liberales en was professor media en ethiek aan de Universiteit Gent. Daarvoor werkte hij als televisieproducer; hij was ook raadgever van Open VLD. Hij is de jongere broer van politicus Guy Verhofstadt. Hij schreef verschillende boeken: politiek-filosofische essays zoals Het Menselijk Liberalisme en Pleidooi voor individualisme. Hij schreef ook over de holocaust: het boek Chef-kok in IG Auschwitz en zijn doctoraat: Pius XII en de vernietiging van de Joden. Ik zocht Dirk Verhofstadt thuis op - hij woont in Gent. Ik verstoorde het middagdutje van de hond. We gingen aan tafel zitten, hij legde drie stevige stapels boeken klaar, mét briefjes ertussen. Ons gesprek gaat over zijn focus op individualisme en zijn fascinatie voor de holocaust die daarmee samenhangt. Hij tovert de revolutionaire vrijdenker tevoorschijn die iedereen vergeten was. Hij vertelt waarom hij pas na zijn 50ste doctoreerde aan de universiteit, en ik vraag hem hoe het is om je eigen broer eerste minister van België te zien worden. Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be&nb…
2022-03-22 - 57 min
#126 Lynn Van Royen. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens actrice Lynn Van Royen.
Lynn Van Royen (1989) is actrice. Je kan haar gezien hebben op televisie in Spitsbroers en Tabula Rasa, in De Twaalf, De dag en in de Duits-Deens-Belgische coproductie The Team. Voor haar rol in Beau Séjour kreeg ze de prijs voor beste actrice in een dramareeks op het televisiefestival in Monte Carlo. Ze is ook te zien in film en theater. Ze woont in Nieuwerkerken bij Aalst samen met haar vriend acteur Maarten Ketels, met wie ze samen speelde in de reeksen Luizenmoeder en Onder vuur. Ik ging bij hen thuis op bezoek, Maarten deed de deur open en vertelde dat we eigenlijk in Reetveerdegem waren, het fictieve dorp uit De helaasheid der dingen van Dimitri Verhulst, dat geïnspireerd is door Nieuwerkerken. Lynn en ik gingen op de eerste verdieping zitten, tussen de boekenrekken die Maarten zelf gemaakt heeft, naast een bureau met een grote opgezette vogel erop. Lynn vertelt over de ordening in de bibliotheek, over het boek dat ze knuffelde en waarvoor ze weende toen het uit was, en over de grote klassieker die ze maar niks vond. Het gaat over je eigen pad gaan, acteren, tuinieren, een kind krijgen als je begin de 20 bent en hoe dat haar veranderde. Alle boeken en auteu…
2022-03-15 - 65 min
#125 Guinevere Claeys. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens chef van De Standaard der Letteren Guinevere C…
Guinevere Claeys (1979) is chef van De Standaard der Letteren, de literaire bijlage van de krant De Standaard. Ze werkte eerder als journaliste voor Knack, De Tijd en DS Weekblad. Ze groeide op in De Vier Winden, het Permeke-huis en museum in Jabbeke. Nu woont ze in Oostende, naast de Sint-Petrus en Pauluskerk. Ze vroeg om niet aan te bellen, om haar twee jonge katers geen trauma te bezorgen. We gingen helemaal in het topje van haar huis zitten, waar haar werktafel staat, en een kast met stapels boeken erop. Ons gesprek ging over vluchten naar Gent en terugkeren naar Oostende, over hoe het is om op te groeien in het Permeke-museum, over haar correspondentie met één van de schrijvers van haar drie boeken. Ze vertelt over het boek waar ze zelf als personage in voorkomt. Over rouw en troost en boeken in de ijskast steken. En je verneemt ook de code van haar gsm. En dat heeft zelfs met een boek te maken. Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be De drie boeken van Guinevere Claeys zijn: 1. Joan Didion: The year of magical thinking 2. Wim Kayzer: De laatste tafel 3. Bernard Dewulf: Toewijdingen. Ve…
2022-03-08 - 65 min
#124 Thomas Van der Plaetsen. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens tienkamper Thomas Van der Plaetsen
Thomas Van der Plaetsen (1990) is tienkamper. Hij studeerde toegepaste informatica aan Hogent. In 2014 haalde hij brons op het wereldkampioenschap indoor. In datzelfde jaa werden bij hem afwijkende resultaten na een dopingcontrole vastgesteld. Bleek dat hij teelbalkanker had. Hij werd geopereerd en kreeg chemo. Én maakte een spectaculaire comeback. In 2016 werd hij Europees kampioen, datzelfde jaar behaalde hij een achtste plaats op de olympische spelen in Rio. Tijdens de olympische spelen in Tokio in augustus 2021 raakte hij geblesseerd bij de tweede discipline, het verspringen, en moest hij in een rolstoel weggereden worden. Hij is intussen geopereerd. Thomas Van der Plaetsen tienkampt niet alleen, hij leest ook. We hadden afgesproken in zijn ouderlijk huis in Deinze in Oost-Vlaanderen. Waar we aan de livingtafel gingen zitten om over zijn drie boeken te praten. Hij vertelt over de schrijver van wie hij alles gelezen heeft, of toch op één boek na dat klaarzat in zijn valies. Over zijn boekenkast in zijn huis in Zuid-Afrika. maar ook over blessures, over een speciale kinesitherapeut in Ierland, en op het einde vertelt hij wat hij denkt tijdens elke tienkamp. Alle boek…
2022-03-04 - 44 min
#123 Roos Oosterlinck. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens mijn dochter Roos Oosterlinck.
Dit is een extra aflevering van de podcast 'drie boeken' naar aanleiding van de jeugdboekenmaand in Vlaanderen. Ik praat in deze aflevering met een jonge maar zeer enthousiaste veel-lezer, namelijk: mijn dochter Roos. Roos Oosterlinck is geboren in 2012. Ze heeft een broer Bo, die is geboren in 2016. Haar mama, mijn vriendin, heet Marie. Wij wonen met ons vieren in Gent. Roos zit op het moment van ons gesprek in het vierde leerjaar. Ze leest supergraag. We gingen zitten in haar kamer, en Roos vertelt waarom er zo weinig boeken in haar kamer liggen, ze vertelt over haar favoriete grappige én ontroerende boeken, over lezen in de klas,. Ze vertelt over wat er gebeurt als we samen naar de bibliotheek gaan, over Harry Potter-lego, wat ze leest als we in de auto zitten, én je hoort een raadsel uit het Jommeke raadselboek, ook een klassieker. Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be De drie boeken van Roos Oosterlinck zijn: 1. J.K. Rowling: Harry Potter en de Steen der Wijzen 2. David Walliams: Oma boef 3. Michael Morpurgo: Adelaar in de sneeuw
2022-03-01 - 89 min
#122 Bart Moeyaert. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens schrijver Bart Moeyaert.
Mijn gast in deze aflevering is schrijver Bart Moeyaert (1964), geboren als zevende zoon in een familie. Hij studeerde voor leerkracht en debuteerde al in 1983 met zijn boek Duet met valse noten. Hij schreef jeugdverhalen, romans, dichtbundels, scenario’s en theater. Enkele van zijn werken: Kus me, Blote handen, Broere, De schepping, Graz. Zijn boeken werden vertaald in meer dan 25 talen, hij vertaalde ook zelf. Bart Moeyaert is ongelooflijk veel gelauwerd; in 2019 kreeg hij zijn grootste prijs tot nu toe: de prestigieuze Astrid Lindgren Memorial Award. Ik zocht hem thuis op; hij verhuisde in 2019 van Antwerpen naar Kalmthout. In het huis: een boekenkast die een enorm stuk van een grote muur bedekt, ik passeerde langs zijn schrijfkamer. We gingen zitten aan een tafel tussen keuken en living. Rond mij zag ik veel ruimte, een paar mooie foto’s en kunstwerken, en de tuin. Je gaat luisteren naar een zeer introspectief gesprek. Bart Moeyaert vertelt waar hij nu, op dit moment mee bezig is. Het gaat over de heroriëntatie van zijn leven na de dood van zijn ouders, na zijn eigen scheiding ook. Over aanvaard worden als schrijver, over de lezing van Paul Auster die hij ooit bijwoonde. Ik vr…
2022-02-22 - 63 min
#121 Anemone Valcke. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens actrice Anemone Valcke.
Anemone Valcke (1990) speelt film, tv en theater. Ze was te zien in de films Aanrijding in Moskou, Bo, Adem, Offline en recent in Cool Abdoul. Op tv in de reeks Vriendinnen, in Bevergem, De Bende van Jan De Lichte en in Storm Lara. Op theater speelde ze bij Ontroerend goed en met Arne Sierens. Ze woont al enkele jaren in Brussel. Ik ging haar opzoeken in het appartement waar ze woont samen met haar vriend. De woonkamer kijkt uit op de VRT-toren. We gingen zitten aan een tafeltje naast de boeken- en platenkast. Anemone vertelde over het boek dat ze haar moeder wil doen lezen, maar nu nog niet. Over de mannenboeken die ze speciaal voor mijn komst verhuisd heeft, weg uit de living, over acteren en jezelf blootgeven, over complimenten en schrijven. Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be De drie boeken van Anemone Valcke zijn: 1. Philippa Perry: The book you wish your parents had read 2. Rebekka De Wit: Afhankelijkheidsverklaring 3. Miranda July: The first bad man
2022-02-15 - 51 min
#120 Dalilla Hermans. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens schrijfster en theatermaakster Dalilla Hermans
Dalilla Hermans (1986) is schrijfster, theatermaakster en columniste. Ze werd bekend door haar deelname aan De Slimste Mens ter Wereld. Maar ze had daarvoor in 2014 al een open brief geschreven waarin ze als zwarte Vlaamse vrouw racisme aankaartte. In 2019 veroorzaakte ze opschudding met haar beslissing om niet meer als racisme-expert op te draven bij de VRT. Ze schreef het boek Het laatste wat ik nog wil zeggen over racisme. Nu is ze is vaste columniste bij De Standaard en maakt ze theater. Ze schreef ook twee kinderboeken en een thriller. Dalilla Hermans woont in Sint-Kruis bij Brugge, samen met haar man en hun drie kinderen. Ik zocht haar daar op. We gingen zitten aan de tafel naast de keuken, met uitzicht op de livingmuur waar in de toekomst een boekenwand moet komen. Ze vertelt over lezen op de bus en zo hard in een boek zitten dat je ergens uitkomt waar je helemaal niet moet zijn. In haar geval: Knokke-Heist. Over boekenliefde, gedichten lezen en voorlezen voor de kinderen. Tijdens ons gesprek kwam haar man ook binnen met broodjes, én met de woorden: ja ik woon hier ook. :-) Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be …
2022-02-08 - 68 min
#119 Bart Somers. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens Vlaams minister Bart Somers.
Bart Somers (1964) is viceminister-president in de Vlaamse regering en Vlaams minister voor samenleven en binnenlands bestuur. Hij is lid van Open Vld en was eerder minister-president van Vlaanderen, partijwoordvoerder, partijvoorzitter én burgemeester van Mechelen. In die functie kreeg hij in 2016 World Mayor Prize als beste burgemeester van de wereld. Hij woont in Hombeek bij Mechelen, waar ik hem thuis ging opzoeken op een zaterdagvoormiddag. Hij nam mij meteen mee naar het gebouwtje achter zijn huis. Dat is omgebouwd tot een schitterend bureau, met werktafel, enkele zeteltjes en vooral: een prachtige grote boekenkast. Bart Somers ging koffie halen en daar aan tafel gingen we over boeken praten. Over hoeveel hij leest én koopt, over het soort boeken dat hij leest, de liefdesroman die hij graag gelezen heeft. Maar ook over politiek, bruggen bouwen, omgaan met vijanden, én het collaboratieverleden van zijn familie dat zijn leven en zijn politieke visie bepaald heeft. Het komt allemaal samen met wat hij uit literatuur haalt en met zijn engagement. Bart Somers vertelt over zijn geheime wens om zelf een roman te schrijven en waarom hij het niet durft. En tenslotte hoe hi…
2022-02-01 - 60 min
#118 Rika Ponnet. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens relatiedeskundige en seksuologe Rika Ponnet.
Rika Ponnet (1968) is relatietherapeute en seksuologe. Ze heeft een relatiebemiddelingsbureau voor alleenstaanden: Duet. Ze heeft verschillende boeken geschreven: Mijn leven als koppelaarster, Blijf bij mij en Alleen met jou. Ze schrijft columns voor kranten en tijdschriften en is ook geregeld op televisie te zien. Ik ging bij haar langs in haar appartement in Gent. Ons gesprek gaat over haar enorme passie voor lezen en voor boeken, en waarom er toch zo weinig boeken in haar appartement liggen. Over wat ze de klanten in haar praktijk aanraadt om te lezen. Over Jeroen Brouwers, Julian Barnes, én het boek dat ze niet gaat uitlezen, ook al zit ze al 800 bladzijden ver. Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be De boeken van Rika Ponnet zijn: 1. Carson McCullers: The Heart Is a Lonely Hunter 2. Herta Müller: Atemschaukel 3. Cynan Jones: Inham 4. Julian Barnes: The only story
2022-01-25 - 56 min
#117 Dimitri Antonissen. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens adjunct-hoofdredacteur van Het Laatste Nieuw…
Dimitri Antonissen is adjunct-hoofdredacteur van Het Laatste Nieuws en HLN.be. Hij studeerde geschiedenis aan de Universiteit Antwerpen en de Universiteit Gent. Hij begon in 1998 als journalist bij Het Laatste Nieuws en werkt nu nog steeds voor die krant. Naast zijn job maakt hij stiftgedichten en is hij een gepassioneerde lezer. We hadden afgesproken in zijn huis in Antwerpen. Ik zag twee grote boekenkasten, met daarvoor twee gitaren en een versterker. We gingen aan tafel zitten om te praten en we zaten het hele gesprek in een zekere spanning, want hij zat op een belangrijk boekenpakketje te wachten. Ons gesprek gaat over vrijheidsdrang, pushberichten, lopen en literatuur, over zijn lezende dochter en zijn vader die hem vroeger meenam naar de bibliotheek, hij vertelt het gênantste bibliotheekverhaal ooit gehoord in deze podcast. En hij heeft één tip waarvan hij zegt dat hij perfect is voor de luisteraars van deze podcast, voor jou dus. Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be De drie boeken van Dimitri Antonissen zijn: 1. Milan Kundera: De ondraaglijke lichtheid van het bestaan 2. George Saunders:…
2022-01-18 - 56 min
#116 Chokri Ben Chikha. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens theatermaker Chokri Ben Chikha.
Chokri Ben Chikha (1969) is theatermaker en acteur, choreograaf en performer. Hij werd geboren in Oostende en groeide op in een gezin met zeven kinderen en Tunesische ouders. Met zijn broer Zouzou Ben Chikha (bekend uit ondermeer de serie Bevergem) richtte hij het gezelschap Union Suspecte op. Samen maakten ze een veelbesproken familietrilogie: De Leeuw van Vlaanderen in 2003, Onze Lieve Vrouw van Vlaanderen in 2005, Broeders van Liefde in 2008. Daarna richtte hij het gezelschap Action Zoo Humain op, waarvan hij nu nog steeds artistiek leider is. In 2005 won hij de Louis Paul Boon-prijs voor zijn artistieke kwaliteiten én zijn sociale relevantie. Chokri Ben Chikha woont in Gent, ik ging hem opzoeken in het appartement waar hij woont samen met zijn vrouw. De tafel waaraan we gingen zitten, lag bezaaid met boeken. Hij vertelt in ons gesprek hoe hij opgroeide in Blankenberge in een huis zonder boeken en met een alcoholieker als vader. Hoe hij vluchtte naar de bibliotheek om niet thuis te hoeven zijn. Het gaat over de boeken die hem inspireerden om samen met zijn broer heel persoonlijke voorstellingen te maken. En hij vertelt over de voorstelling die hij niét maakte met Arnon Gr…
2022-01-11 - 65 min
#115 Mia Doornaert. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens journaliste Mia Doornaert.
Mia Doornaert (1945) is journaliste; ze werkte een groot deel van haar carrière als experte internationale zaken voor de krant De Standaard, waar ze vijf jaar correspondente in Parijs was en later het verre oosten versloeg. Later werd ze adviseur en speechschrijver voor Yves Leterme. Nu schrijft ze columns en wordt haar mening vaak gevraagd in duidingsprogramma’s. Ze is ook voorzitter van Literatuur Vlaanderen, het voormalige Vlaams Fonds voor de Letteren. Er was omwille van haar conservatieve profiel heel veel opschudding en protest toen haar naam bekend gemaakt werd. Haar man, journalist Rik Van Moll stierf in 2005, ze hebben geen kinderen. Mia Doornaert woont in Brussel, in Elsene, waar ik haar ging opzoeken. Ik kwam in een appartement gedomineerd door boeken, met onmiddellijk twee grote muren vol, en wat verder nog een grote boekenkast. We gingen zitten aan tafel en ze vertelde over hoe ze als kind al las toen ze vijf jaar was, over verhuizen naar Parijs en hoe je je boeken in de boekenkast ordent, over haar favoriete Parijse boekhandel, over hoe belangrijk het is om je geschiedenis te kennen en om dus te lezen. Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in…
2022-01-04 - 69 min
#114 Lara Chedraoui. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens zangeres Lara Chedraoui van Intergalactic Lovers.
Lara Chedraoui (1985) is de zangeres van Intergalactic Lovers, waarvan in 2022 het vierde studio-album uitkomt. Ze acteert ook, in de serie Lost Luggage speelt ze een politievrouw die na de aanslagen in Brussel geconfronteerd wordt met de achtergelaten bagage van de passagiers op de luchthaven. Ze is de dochter van een Libanese vader en een Belgische moeder. Ze woonde tot haar achtste in Afrika en kwam toen naar België. Ze werd geveld door covid, is zwaar ziek geweest en moest maanden revalideren. We hadden afgesproken in Aalst, in het huis waar ze nu weer met haar moeder woont. Ik werd door de mama begroet, én door de hond Teddy, die wild blafte en daar eigenlijk niet meer mee stopte. Ik kreeg koffie en we gingen naar boven, twee trappen op, naar haar kamer, waar ze tijdens haar revalidatie van corona maanden alleen heeft doorgebracht. Onderweg zag ik hier en daar boeken, ondermeer enkele van kunstenaar Rinus Van de Velde. Lara vertelt dat ze leest op tournee met haar groep Intergalactic Lovers, ze vertelt over boeken van kunstenaars en filosofen, over de lijst met boeken die op haar bureau lag. Over teksten schrijven, en teksten overschrijven. En ze vertelt over het …
2021-12-28 - 59 min
#113 Dirk Van Damme. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens onderwijsexpert Dirk Van Damme.
Dirk Van Damme (1956) is internationaal onderwijsexpert. Hij was professor Onderwijskunde aan de UGent, werd secretaris-generaal van de VLIR (Vlaamse Interuniversitaire Raad) en kabinetchef van Frank Vandenbroucke toen die minister van onderwijs was. Vanaf 2008 werkte hij voor de OESO in Parijs, waar hij midden 2021 met pensioen moest. Nu is hij nog steeds actief als consulent voor onderwijskwesties. Ik trok naar Afsnee bij Gent, waar hij een deel van het jaar woont samen met zijn vrouw, én met zijn klein wit hondje: Beastie, dat ons vergezelde tijdens het gesprek. Hij vertelt over het onderwijs in Vlaanderen, over nu en over de toekomst. Over de leraar die hem stimuleerde om te lezen. Over taal en onderwijs, over de bibliotheek in zijn huis in Frankrijk. En ik vroeg hem of hij blij is met hoe er omgegaan is met zijn expertise. Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be De drie boeken van Dirk Van Damme zijn: 1. Thomas Kuhn: De structuur van wetenschappelijke revoluties 2. Sandra Langereis: Erasmus 3. Mark Elchardus: Reset
2021-12-21 - 62 min
#112 Liesbeth Van Impe. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens hoofdredacteur Liesbeth Van Impe van Het Nieu…
Mijn gast in deze aflevering is hoofdredacteur van Het Nieuwsblad en politiek commentator Liesbeth Van Impe. (1977) Ze studeerde Romaanse talen aan de KU Leuven. Ze werkte als Wetstraatreporter voor De Morgen, werd chef politiek bij Het Nieuwsblad en in 2012 hoofdredacteur samen met Pascal Weiss. Ze heeft ook een eigen podcast: Het punt van Van Impe, waarin ze de politieke actualiteit fileert. Liesbeth van Impe kreeg enkele jaren geleden borstkanker en schreef daar een boek over: Chemodag is de beste dag van de week (een gids door kankerland). Ik ging naar haar appartement in het centrum van Antwerpen voor ons gesprek, een appartement gekocht op het aantal muren waar je boekenkasten kan tegen zetten, vertelt ze. We gingen zitten op de sofa in de living. Liesbeth Van Impe zegt welk boek elke jonge politieke journalist van haar moet gelezen hebben, ze vertelt over haar taak als politiek journalist en waarom ze hoofdredacteur geworden is. Over lezen na het werk. Over taal en macht en Frans en politiek. En hoe het was om haar eigen boek over borstkanker te schrijven. Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be De drie boek…
2021-12-14 - 79 min
#111 Wim Opbrouck. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens acteur Wim Opbrouck.
Wim Opbrouck (1969) is acteur en muzikant. Heel Vlaanderen kent hem van zijn legendarische rollen in In de Gloria en als Frankie Loosveld in Het Eiland. Hij is daardoor zonder twijfel de meest geïmiteerde acteur van Vlaanderen op bureaus en familiefeesten. Hij studeerde aan Studio Herman Teirlinck, werkte voor de Blauwe Maandag Compagnie, waar hij ondermeer meespeelde in de legendarische voorstelling Ten Oorlog, geschreven door Tom Lanoye op basis van de oorlogsdrama’s van Shakespeare. Hij werkte voor het NTGent en was daar ook artistiek directeur. Hij acteerde in heel wat tv-programma’s en films. Naast acteren speelt hij ook muziek, ondermeer samen met Wim Willaert in De Dolfijntjes. Wim Opbrouck woont in Bavikhove, deelgemeente van Harelbeke in West-Vlaanderen. Hij liet mij meteen zijn werkruimte en bibliotheek zien. Hij vertelt in deze aflevering waar een deel van de kasten van zijn bibliotheek vandaan komen. Ons gesprek gaat over de vrouwen die zijn lezen gestimuleerd hebben. Over Hugo Claus en de indruk die hij op hem maakte, over zijn ontmoetingen met Tom Lanoye en Herman Brusselmans. Hij brengt een ode aan Jeroen Brouwers, hij vertelt over zijn filmproject. Alle…
2021-12-07 - 70 min
#110 Dyab Abou Jahjah. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens auteur en opiniemaker Dyab Abou Jahjah.
Dyab Abou Jahjah (Libanon, 1971) werd bekend in ons land als oprichter van de AEL: de Arabisch Europese Liga, een organisatie die vanaf 2001 de spreekbuis werd van allochtone jongeren in Vlaanderen. Na de dood van een Marokkaanse leerkracht braken er in 2002 rellen uit in Borgerhout. Abou Jahjah werd ervan beschuldigd aanstoker te zijn van de rellen en werd zelfs veroordeeld tot een gevangenisstraf. Die werd later ongedaan gemaakt. Aan deze episode heeft hij het zinnetje in zijn twitterbio te danken: Former State Enemy #1. Hij heeft politieke wetenschappen gestudeerd en was politiek actief zowel in Libanon als in België. Hij is ook columnist, heeft boeken geschreven en is vooral een opiniemaker, een denker en zelfs: een systeemdenker, een bedreigde soort. Deze aflevering is opgenomen in boekhandel Passa Porta in Brussel, in een bureau boven de winkel, een stille plek op een drukke zaterdagmiddag in Brussel. Dyab Abou Jahjah vertelt over de boeken die hij in de bibliotheek van zijn vader vond in Libanon. Over de bibliotheek die hij nog steeds in zijn geboorteland staan heeft, en over het geld dat hij op dit moment besteedt aan boeken, iets wat zijn vrouw beter niet zou …
2021-11-30 - 54 min
#109 Linda De Win. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens journaliste Linda De Win.
Linda De Win (1956) was tot 2021 politiek journaliste bij de VRT. Ze werkte voor het journaal, voor Terzake en presenteerde Villa Politica. Ze werd ook de Slimste Mens Ter Wereld in 2010. In 2021 moest ze met pensioen, waar ze geen zin in had, wat ze ook duidelijk liet blijken. Voor ons boekengesprek hadden we afgesproken in de bibliotheek van Mortsel, op wandelafstand van waar ze woont. We kregen een plekje helemaal bovenaan, op de zolder van de bibliotheek. Linda De Win vertelt over de boeken die bij haar thuis stonden toen ze kind was, de boeken die ze op school moest lezen en het boek dat ze van haar vader cadeau kreeg. Ze vertelt over hoe haar oogproblemen het lezen nu bemoeilijken. Het gaat over haar carrière als politiek journaliste en hoe haar interesse doorstraalt in haar boekenkeuze. En hoe ze haar job mist. Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be De drie boeken van Linda De Win zijn: 1. Hans Fallada: Alleen in Berlijn 2. Jonathan Coe: Middle England 3. Colson Whitehead: The Underground Railroad
2021-11-23 - 61 min
#108 Rik Van Cauwelaert. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens politiek journalist Rik Van Cauwelaert.
Rik Van Cauwelaert (1950) is politiek journalist. Hij begon ooit als fotograaf en sportjournalist, maar werd uiteindelijk politiek journalist met een sterke historisch achtergrond. Hij werkte lang voor Knack, was daar directeur en hoofdredacteur. Op dit moment schrijft hij een wekelijkse politieke column in De Tijd. We hadden afgesproken in zijn huis in Roosdaal in Vlaams-Brabant. We gingen zitten in de living, vòòr mij een indrukwekkende muur vol boeken en een buste van Karel Van de Woestijne half verstopt achter stapels boeken, achter mij een even indrukwekkende muur vol boeken. Naast ons tafeltjes met boeken stapels hoog én nog een oude gesloten kast die hij tijdens ons gesprek zou opendoen en waaruit een héél bijzonder boekje tevoorschijn zou komen. Rik Van Cauwelaert is een boekenverzamelaar. Hij vertelt over zijn boekencollectie, zijn schatten, over de bibliotheek van zijn vader én het moment dat jonge Rik in het katholieke gezin met een pikante Nederlandse schrijver afkwam. Het gaat over zijn recentste boek over Fons Verplaetse, de gouverneur van de Nationale Bank, over zijn favoriete boekhandel in Brussel, en over het moment waarop hij zijn bekendste journalist…
2021-11-16 - 54 min
#107 Pascale Platel. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens theatermaakster Pascale Platel.
Pascale Platel (1960) is actrice, schrijfster en theatermaker. Ze begon in Les Ballets C de la B van haar broer Alain Platel, maar brak zelf door in 1998 met een jeugdvoorstelling, de theatermonoloog De Koning van de Paprikachips. Ze maakte ook ondermeer Ola Pola Potloodgat en Gezegend Zij. Ze schreef recent het boek Schoonnijd: Ontboezemingen over mijn lijf en leven, met foto’s gemaakt door haar vriend. Ik was bij Pascale Platel thuis in Gent, op haar appartement in de buurt van de Watersportbaan. We gingen zitten op de bank in de living. Ik zag al een kleine boekenkast in de hoek staan. Pascale had een schaaltje met macarons klaargezet én een fortune cookie. Ons gesprek ging over de klassiekers die ze gelezen heeft, over opgenomen worden in de wereld die een schrijver creëert, over haar dagboeken, over jaloezie. Er is de naam van een bekende schrijver die we het hele interview lang verkeerd uitspreken. En als je wil weten wat er op mijn fortune cookie staat, luister dan tot het einde. Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be De drie boeken van Pascale Platel zijn: 1. Marcel Proust: Op zoek naar de verl…
2021-11-09 - 61 min
#106 Ish Ait Hamou. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens schrijver en choreograaf Ish Ait Hamou.
Ish Ait Hamou (1987) is choreograaf en danser die nu vooral schrijver en verhalenverteller is: op het podium en in boeken. Hij werd bekend als choreograaf en later jurylid in So You Think You Can Dance. In 2014 debuteerde hij als schrijver met de roman Hard hart. Later kwamen de boeken Cécile, Als je iemand verliest die je niet kan verliezen en Het moois dat we delen. Hij maakt ook theatervoorstellingen, is bezig met filmscenario’s en is een allround inspirerend figuur voor heel veel mensen. We hadden afgesproken in Deux Frères, het restaurant in het centrum van Vilvoorde waarvan Ish de eigenaar is. Er staat een rekje met boeken in het restaurant, en er hangen enkele schilderijen. Ons gesprek ging over wat hij als kind las, over voorlezen voor zijn eigen kinderen. Over de inspiratie die hij haalde uit rappers en uit het verhaal van Malcolm X. Over wat hij overneemt in zijn werk van kunstenaars die hij bewondert. Hij geeft een paar mooie voorbeelden doorheen de podcast. Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be De drie boeken van Ish Ait Hamou zijn: 1. Malcolm X: The Autobiography of Malcolm X. As tol…
2021-11-02 - 64 min
#105 Annelies Verbeke. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens schrijfster Annelies Verbeke.
Annelies Verbeke (1976) debuteerde in 2003 met de roman Slaap! Daarna publiceerde ze ondermeer Reus, Vissen redden, Dertig dagen, Hallelujah, theaterteksten, columns en recent de verhalenbundel Treinen en Kamers. Recent maakte ze zich op facebook kwaad over het feit dat haar boek niét op de longlist stond van de Boekenbon Literatuurprijs. En dat doet ze in deze podcast opnieuw. Annelies Verbeke nodigde mij uit in haar werkkamer, een apart gebouwtje in de tuin, achteraan het huis waar ze woont in Gentbrugge bij Gent. Binnen een bureau met een computer, een tafel waaraan we gingen zitten en een groot rek met boeken. Ook in het huis was ik al een stevig boekenrek gepasseerd. In ons gesprek spelen woede en vernedering een grote rol. Het groeit bijna als rode draad doorheen alles. Zowel in de boeken die ze kiest, als in haar eigen kwaadheid. Het gaat over de internationale leesopdracht die ze zichzelf gesteld heeft, over walvissen en bollekes. Over de stoel in de vorm van een haai die ik plots voor mij zag staan. Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be De drie boeken van Annelies Verbeke zijn: 1. Betty De Shong Meador: Inanna. Lady of La…
2021-10-26 - 56 min
#104 Jos Geysels. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens politicus Jos Geysels.
Jos Geysels (1952) was tijdens zijn politieke carrière Federaal en Vlaams parlementslid. Hij was ook voorzitter van zijn partij Agalev, het huidige Groen. In 2002 werd hij Minister van staat. Hij zit in de raad van bestuur van heel wat culturele organisaties en is erg actief binnen het boekenvak. Zo is hij ondermeer nauw betrokken bij de Vlaamse boekenprijzen. Hij woont in Turnhout maar we spraken af op het appartement van zijn vriendin Els Snick in Gent, die werkt aan de universiteit en literaire vertalingen doet vanuit het Duits. De gang hing vol tekeningen over schrijver Joseph Roth. We hadden het over Uitgelezen, waar we elkaar hebben ontmoet toen ik er te gast was. Hij vertelt over zijn leraar Nederlands op het college die hem de literatuur binnenbracht. Ik vraag hem wat er zich afspeelt achter de schermen van de literatuur. En het gaat even over politicus zijn - ik mis het nog elke dag, zegt hij. Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be De drie boeken van Jos Geysels zijn: 1. Slobodan Snajder: De reparatie van de wereld 2. Jeroen Brouwers: Het hout 3. Herman Melville: Bartleby the Scriv…
2021-10-19 - 52 min
#103 Ann Dooms. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens professor wiskunde en data-wetenschappen Ann Dooms.
Ann Dooms (1978) is professor wiskunde en data-wetenschappen (Mathematics and Data Science) aan de Vrije Universiteit Brussel, de VUB. Ze is gespecialiseerd in wiskunde voor digitale toepassingen, zoals het digitaliseren van oude manuscripten. Ze schrijft een column in de krant De Tijd waarin ze haar vakgebied toepast op de actualiteit, én in Eos. Ze schreef ook het boek Van melkweg tot moraal: wetenschap en verwondering, samen met Katleen Gabriels, over de plaats van de mens in het universum, waarin de schrijfsters ook vrouwelijke wetenschappers in de aandacht brengen die onterecht vergeten zijn. Haar recentste boek heet gewoon Wiskunde en is verschenen in de Nerdland-reeks. Ik ging naar haar toe op de VUB-campus in Etterbeek, waar we gingen zitten aan haar bureau. Links van mij een volgeschreven krijtbord met allerlei tekens die ik niet kon ontcijferen, achter mij een boekenkast, vòòr mij uitzicht op de campus. Ons gesprek ging over hoe je ervoor zorgt dat haar vakgebied toegankelijk is voor méér dan topspecialisten alleen, over lesgeven aan de universiteit, over haar zoontje en robots, over wiskunde in The Simpsons, en over het boek dat ze aan het schrijven is. Alle…
2021-10-12 - 61 min
#102 Lieven Van Gils. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens televisiepresentator Lieven Van Gils.
Lieven Van Gils (1964) is televisiemaker. Wij waren collega’s bij Studio Brussel, daarna ging hij op de sportredactie werken, nog later werd hij talkshowhost op televisie. Hij presenteerde Phara, Reyers Laat en uiteindelijk Van Gils & gasten. Hij maakte ook een boekenprogramma op Radio 1: Zomerhuis met boeken. En nu is hij filmrecensent, of beter het gezicht van fictie, series en film voor VRT nieuws. Ik was bij Lieven Van Gils thuis op bezoek, hij woont in Keerbergen. We gingen in de living zitten, ramen open, naast de boekenmuur die een volledige wand in zijn woonkamer beslaat. Hij vertelt vol passie over boeken, over zijn favoriete leeszetel die wat verder stond, over zijn half mislukte pogingen om zijn kinderen aan het lezen te krijgen, over schrijvers interviewen op televisie, en over het boekenprogramma dat hij ooit op tv wil presenteren. Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be De drie boeken van Lieven Van Gils zijn: 1. Cormac McCarthy: De weg 2. Jess Walter: Schitterende ruïnes 3. Johan Harstad: Max, Mischa & het Tet-offensief
2021-10-05 - 63 min
#101 Friedl’ Lesage. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens radiopresentatrice Friedl’ Lesage.
Radiopresentatrice Friedl’ Lesage (1970) is mijn gast in deze aflevering. Ze presenteert Touché op Radio 1, daarvoor deed ze De Nieuwe Wereld, Het beste moet nog komen, én een boekenprogramma: Friedl', een leven in boeken. Ze presenteerde ook op Radio 2, Studio Brussel en Ketnet. In haar programma’s kiest ze de laatste jaren voor diepe gesprekken met haar gasten. Ik ging bij haar thuis op bezoek. Ze woont in Brussel, maar heeft ook een huis in Wallonië, in een dorpje onder Namen, op een plek met een tuin en een prachtig uitzicht. Friedl’ vertelt in ons gesprek over de val die haar ziek maakte, en het boek dat haar hielp genezen. Over literatuurprijzen en hoe de beslissing over een winnaar gebeurt - een blik achter de schermen van een literaire prijs. Over schrijvers interviewen voor de radio, A.F.Th van der Heijden of Jeroen Brouwers, en over het boek dat Erwin Mortier haar aanraadde tijdens een strandwandeling. Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be De drie boeken van Friedl’ Lesage zijn: 1. Michel De Montaigne: Essays 2. James Joyce: Ulysses 3. Victoria Glendinning: Vita. Het leven van V.…
2021-09-28 - 56 min
#100 Freek de Jonge. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens cabaretier Freek de Jonge.
In deze 100ste aflevering is mijn gast de Nederlandse cabaretier Freek de Jonge. Freek de Jonge werd geboren in 1944, zijn vader was dominee. Samen met Bram Vermeulen vormde hij Neerlands Hoop, In Bange Dagen, waarmee ze het Nederlandse cabaret voor altijd zouden veranderen. Later ging Freek de Jonge solo. Hij maakte conferences en theater, schreef boeken, maakte films, presenteerde op televisie en maakte muziek, hij kwam op 1 in de Nederlandse hitparade met Leven na de dood. Freek de Jonge is een monument in het Nederlandse cabaret en cultuurleven. Hij trouwde in 1971 met Hella. Zij is beeldhouwster, kostuumontwerpster, schrijfster en de vrouw die ervoor zorgt dat er enige structuur zit in het huishouden. Freek nodigde mij bij hem thuis uit, in Muiderberg in Nederland. Toen ik aanbelde, deed Hella open en liet mij het schilderij zien waaraan ze werkte voor een tentoonstelling. Daarna kwam Freek mij halen voor ons gesprek. We wandelden door het huis, door de living, langs een piano, door een lange gang, en gingen achteraan in het huis zitten, in de werkplaats van Freek. Ik zag een boekenkast, een gitaar, een foto van Neerlands Hoop en aan een andere muur een grote teke…
2021-09-21 - 52 min
#99 Tinne Van der Straeten. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens Minister van Energie Tinne Van der Straet…
Tinne Van der Straeten (1978) is politica voor de partij Groen!. Ze heeft een advocatenbureau in de energiesector en is huidig federaal minister van energie in de regering van Alexander De Croo. Ze heeft twee dochters en woont in Koekelberg bij Brussel. We hadden afgesproken op haar kabinet, in de gigantische Financietoren aan de Kruidtuinlaan in Brussel. Het ministerie van energie was net van verdieping verhuisd. Het bureau van de minister kijkt uit op de Brusselse Botanique. In haar bureau: een plooifiets, papieren, én een stapeltje van niet drie, maar vier boeken. In ons gesprek vertelt ze welke (vreemde) vraag ze ooit stelde aan dichter Peter Verhelst. Over haar mailtje naar Jeroen Olyslaegers. Over naar de bibliotheek gaan en boetes betalen, over haar dochters, over de dichtbundel die steeds klaarligt op de kast in haar bureau. Op het einde gaat het even over Kristof Calvo. Tinne Van der Straeten werd minister en Kristof Calvo niet, een moeilijke en pijnlijke episode bij Groen! een tijd geleden. Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be De drie boeken van Tinne Van der Straeten zijn: 1. Nino Haratisc…
2021-09-14 - 52 min
#98 Stephan Vanfleteren. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens fotograaf Stephan Vanfleteren.
Stephan Vanfleteren (1969) is fotograaf, bekend van heel wat iconische foto’s. Hij heeft een aantal groten der aarde gefotografeerd, maar ook van heel wat Belgen is zijn foto dé foto die iedereen kent. Zijn werk wordt internationaal tentoongesteld en wereldwijd gepubliceerd in kranten. Hij heeft met zijn werk ook heel wat prijzen gewonnen en kreeg een eredoctoraat aan de VUB. Hij heeft een heel aantal fotoboeken uitgebracht: Belgicum, Atlantic Wall, Charleroi, Flandrien over wielrennen, Surftribe en Portret. Een recent boek van hem is Dagboek van een fotograaf, waarin hij zijn wandelingen tijdens corona beschrijft, en waarin geen enkele foto staat. We hadden afgesproken in Veurne, waar hij samen met zijn vrouw Natacha in een oud bankgebouw woont. Onderaan is zijn atelier én de uitgeverij Hannibal Books, die ze samen opgericht hebben. Voor ons gesprek gingen we naar beneden, naar een klein kamertje in de kelder, waar twee zetels staan, een tafel, en waarvan de vier muren bomvol kleine foto’s hangen, een overblijfsel van zijn retrospectief project Present. Ons gesprek ging over Ilja Leonard Pfeijffer, wat er gebeurde toen Stephan Vanfleteren tegen Pfeijffer zei dat hij z…
2021-09-07 - 46 min
#97 Astrid Barbier. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens schaakster Astrid Barbier.
Astrid Barbier (1996) behoort tot de Belgische schaaktop. Ze begon al op heel jonge leeftijd te schaken en werd Belgisch kampioen in 2014. Haar zus werd recent ook Belgisch kampioen, en ook haar broers zijn schakers. Na haar studies ging ze werken als coördinator kinderwerking in Brussel. We spraken elkaar in het appartement in Brussel waar ze nu nog met haar ouders woont. Binnenkort gaat ze alleen wonen. We gingen zitten in de living. Astrid vertelt over schaken vanaf je vier jaar in een gezin waarin iedereen schaakt. Over het boek dat ze las tijdens haar studie en dat haar veranderde, en dan vooral de manier waarop ze communiceert. Het gaat over haar dyslectie en of dat haar schaken slechter of beter maakt. En ik vraag haar wat ze van de Netflix-reeks The Queen’s Gambit vindt. Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be De drie boeken van Astrid Barbier zijn: 1. Ludo Enckels: Ben ik dom? 2. Marshall Rosenberg: Geweldloze communicatie 3. Naïma Charkaoui: Racisme: Over wonden en veerkracht
2021-08-31 - 51 min
#96 Bart Stouten. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens radiopresentator Bart Stouten.
Bart Stouten (1956) is presentator op de klassieke radiozender Klara. Hij presenteert zijn laatste uitzending op de dag dat deze aflevering online komt. Eerder werkte hij voor literaire en culturele programma’s op de radio en maakte hij zelfs een reeks hoorspelen, ondermeer van werk van Samuel Beckett. Bart Stouten is de meest poëtische van alle radiopresentatoren. Elke presentatie van hem is bijna een gedicht. Als schrijver maakte hij een essay over Proust en Beckett. Hij woont zelf in Antwerpen, maar wilde voor ons gesprek absoluut naar het Plantin en Moretus-museum in Antwerpen, de plaats waar de boekdrukkunst ontstaan is. We gingen zitten op een bankje in de tuin van het prachtige museum. Bart Stouten vertelt over Marcel Proust, hoe die hem bijna letterlijk genezen heeft nadat zijn ouders en zijn zus vroeg gestorven waren. Over zijn correspondentie met de maîtresse van Samuel Beckett, en zijn ontmoeting met de Canadese bestseller schrijver van een van zijn drie boeken. Het gaat over radio presenteren en poëzie schrijven, en over wat hij gaat doen nu hij met pensioen gaat. Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be&…
2021-08-24 - 51 min
#95 Greet Op de Beeck. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens ex-journaliste Greet Op de Beeck.
Greet Op de Beeck (1971) was jarenlang journaliste bij de VRT, werkte voor radio en TV, en werd wereldberoemd in Vlaanderen door haar deelname aan De Slimste Mens Ter Wereld. In 2005 moest ze weg van de politieke redactie omdat ze een relatie had met politicus Patrick Dewael, met wie ze intussen getrouwd is. Na de VRT, en na een sabbatjaar ging Greet Op de Beeck werken als adviseur op het kabinet van Bart Tommelein en nu bij minister Bart Somers, bij wie ze adviseur communicatie is. Ik was bij haar thuis in Tongeren, in een huis waar ik overal propere stapeltjes boeken zag liggen of staan, op tafeltjes of in boekenkasten. En naast één van die kasten - een kast met een speciale naam - gingen we zitten, aan een bureau, naast ons een kamer met een piano, om over boeken te praten. Ons gesprek gaat over de leeskring in Tongeren waarvan ze de voorzitter is, en over de naam van de leesclub, die ook de titel van een boek is. Over de tijd die ze als kind doorbracht in de bibliotheek. Over waarom ze geen dystopische romans leest, en over haar speciaal schap. Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be De drie boeken van Greet Op…
2021-08-17 - 69 min
#94 Walter Prevenier. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens professor Historische kritiek Walter Prevenier.
Walter Prevenier (1934)is historicus gespecialiseerd in de geschiedenis van de middeleeuwen, paleografie en oorkondenleer. Paleografie is de studie van oude handschriften. Hij doceerde aan de Universiteit Gent, maar ging in zijn carrière ook verschillende keren lesgeven in de Verenigde Staten. Hij gaf de populaire basiscursus Historische kritiek, die ik zelf ooit heb kunnen volgen. Hij is getrouwd, heeft twee dochters en twee kleinkinderen. We spraken elkaar in zijn appartement aan de Bijloke in Gent. Walter Prevenier kiest drie boeken waarmee hij een heel persoonlijke band heeft, en in het geval van Stefan Hertmans - zijn eerste boek - zorgt hij zelfs voor een persoonlijke aanvulling op het boek. Ons gesprek gaat over het leven als professor aan de universiteit, over geschiedschrijving, over waarheid en leugen en wat ertussen zit, over bronnenonderzoek en fake news. Hij vertelt over het boek dat hij vond in Parijs en dat zijn leven veranderde. Over de Bourgondiërs én het boek waarmee hij nu bezig is. Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be De drie boeken van Walter Prevenier zijn: 1. Stefan Hertmans: De opga…
2021-08-10 - 53 min
#93 Fien Sabbe. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens presentatrice Fien Sabbe.
Fien Sabbe (1966) is bekend als radio- en tv-presentatrice. Ze werkte ondermeer voor Radio Donna, presenteerde het cultuurprogramma L!nk op Canvas, ze was jarenlang gastvrouw van het Filmfestival Gent en het gezicht van de boekenprijs De Gouden Uil. Fien Sabbe werkt nu als advocate. Ze presenteert ook het boekenprogramma Uitgelezen van de Vooruit in Gent, waar ik haar enkele maanden voor deze opname ontmoette. Ik moest toen als gast zelf enkele boeken lezen en een eigen boekentip meebrengen. Ik ging naar haar toe in Heusden bij Destelbergen, in het huis waar ze woont met haar man en haar twee zonen. We ging zitten aan de eettafel, iets verder stond de witte boekenkast waar ze mij tijdens het gesprek mee naartoe zou nemen. Fien Sabbe vertelt over haar voorkeur voor dunne boeken, dat ze traag leest, maar dat er iemand in huis is die nòg trager leest. Ze vertelt hoe het is om Uitgelezen te presenteren en wat de invloed is op je leven als lezer. En we hebben geroddeld over Jos Geysels (ok, gepraat eerder dan geroddeld, maar toch. De woorden: achter zijn rug zijn toch gevallen) Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be De drie …
2021-08-03 - 60 min
#92 Jan De Meulemeester. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens politiek journalist Jan De Meulemeester.
Jan De Meulemeester (1980) is journalist. Hij studeerde geschiedenis, begon als redacteur voor Het Nieuwsblad en voor Terzake, ging voor het VRT-journaal werken en werd politiek journalist bij het VTM Nieuws. Op dit moment is hij nieuwsanker op zakenzender Kanaal Z en doet hij interviews op Vlaams Parlement tv. Ik ging langs bij hem thuis in Edegem bij Antwerpen, waar zijn vriendin boven zat te telewerken, en wij beneden gingen zitten, aan de grote eettafel, om over boeken te praten. Ons gesprek ging over zijn fascinatie voor fossielen en politici, over ijdelheid in de politiek. Hij vertelt welk boek Bart De Wever hem aanraadde. We hebben het ook veelvuldig over het boek dat hij misschien zelf gaat schrijven. Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be De drie boeken van Jan De Meulemeester zijn: 1. Daniel Kahneman: Ons feilbare denken 2. Anthony Everitt: De geboorte van Rome 3. Richard Dawkins: The Selfish Gene
2021-07-26 - 55 min
#91 Wivina Demeester. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens politica Wivina Demeester.
Wivina Demeester (1943) is een Belgische politica. Ze heeft voor haar partij CD&V verschillende ministerposten bekleed, ondermeer Financiën, Begroting, Welzijn, Gezin en Gezondheidsbeleid. Ze heeft tijdens haar indrukwekkende politieke carrière gewerkt aan de wet op orgaantransplantatie, het rookverbod in openbare gebouwen en de aanstelling van een Vlaamse bouwmeester. Ze kreeg ook een eredoctoraat van de KU Leuven voor haar inzet op het vlak van de ontwikkeling van de bio-ethiek in België. Buiten de politiek heeft Wivina Demeester in Zoersel Monnikenheide opgericht, een dienstencentrum voor mensen met een mentale handicap. Haar zoon Steven is geboren met het syndroom van Down. Ik was bij haar thuis in Zoersel, waar je als je binnenkomt meteen omsingeld bent door boeken. In elke richting waar je kijkt, staat een overvolle boekenkast. Vanop de plaats waar ik zat aan haar bureau tijdens ons gesprek, zag ik er een vijftal. Wivina Demeester stroomt over van enthousiasme over boeken. Ons gesprek gaat over hoe ze soms samen met haar man hetzelfde boek leest, zij op e-reader en hij het fysieke exemplaar. Over wat ze herkende in het boek A Promised Land van Barack Obama. Over dementie…
2021-07-20 - 44 min
#90 Veerle Dobbelaere. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens actrice Veerle Dobbelaere.
Veerle Dobbelaere (1967) is bekend als actrice. Ze was Leontien Hox in Ons geluk op VTM. Ze speelde in films: De SM-rechter en Groenten uit Balen, ze speelde in theater en in series op televisie. Nu is ze life en mental coach. Ze heeft een boek geschreven Ademruimte, en ze heeft ook de Ademruimte Academie opgericht. We hebben gepraat bij haar thuis in Berchem. Ik zag een salon met daarboven een lange boekenplank. We gingen zitten aan tafel om te praten. Ze vertelt dat ze altijd al verslingerd geweest is aan boeken, over voorlezen aan haar kinderen, over haar bijzondere ontmoeting met één van de auteurs van haar drie boeken, én over haar coaching. Intussen keek hond Maurice aandachtig toe. Of toch zeker in het begin. Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be De drie boeken van Veerle Dobbelaere zijn: 1. Marilee Adams: Change your questions, change your life 2. Toon Tellegen: Misschien wisten zij alles 3. Qadir Nadery & Leo Bormans: De knikkers van Qadir
2021-07-13 - 58 min
#89 Michel Follet. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens radio- en tv-presentator Michel Follet.
Michel Follet (1959) is radiopresentator. Hij werkte ondermeer voor Radio 2, Radio Donna, Joe én het Nederlandse Radio 2. In 1989 won hij de Prijs van de Radiokritiek voor het programma 'Dag en Dauw’. Bij Donna presenteerde hij de ochtendshow Jabbedabbedoe. Hij was altijd één van de warmste stemmen op de Vlaamse radio, met het uitzonderlijke talent om zeer dicht bij de luisteraar te kunnen kruipen. Hij presenteerde ook verschillende televisieprogramma’s. Op dit moment presenteert hij bij Eclips TV en maakt hij radioprogramma’s voor Soundtrack FM. Hij heeft gehoorproblemen, hij lijdt aan tinnitus en hyperacusis waardoor hij moeilijk nog voor popradio kan werken. Michel Follet heeft heel wat boeken geschreven waaronder verschillende over de kermis, één van zijn passies. Zijn recentste boek heet Wanneer zien we u terug? en gaat over het verblijf van zijn ouders in het rusthuis. Ik was bij Michel Follet thuis, in zijn huis in Poederlee bij Lille waar hij alleen woont. We gingen zitten aan de terrastafel buiten. Hij vertelt ondermeer over de invloed van zijn vader en van zijn leraar Nederlands, over de kermis, over zijn eigen boek, en over hoe hij schrijver Erik Vlami…
2021-06-08 - 41 min
#84 Isabel Albers. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens algemeen hoofdredacteur van De Tijd en L’Echo Isab…
Isabel Albers, geboren in 1971 in Tielt, is algemeen hoofdredacteur van De Tijd en L’Echo, twee Belgische zakenkranten. Ze werkte eerder ondermeer voor De Standaard en werd in 2011 hoofdredacteur van De Tijd; ze was de eerste vrouwelijke hoofdredacteur van een Vlaamse krant. Ze won twee keer de Dexia-persprijs en is regelmatig te zien als politiek en economisch analyste op televisie. We hadden afgesproken in Tour & Taxis in Brussel, op haar redactie, de gezamenlijke redactie van De Tijd en L’Echo, waar we in een vergaderzaaltje over boeken gingen praten. Ons gesprek gaat over haar leraar Nederlands in het middelbaar in Tielt, ze vertelt waar haar journalistiek uit voortkomt, over machtsspellen in een literair werk én in concrete vergaderingen, en ze geeft naast literaire ook haar economische boekentips. Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be De drie boeken van Isabel Albers zijn: 1. Mario Vargas Llosa: Het feest van de bok 2. Multatuli: Max Havelaar 3. Chris De Stoop: Het boek Daniël
2021-06-01 - 61 min
#83 Jan Hautekiet. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens radiopresentator en muzikant Jan Hautekiet.
Jan Hautekiet (1955) werd bekend met het programma Hallo Hautekiet op Studio Brussel waarin hij in de jaren 90 op woensdagnamiddag met luisteraars praatte, en op legendarische wijze hun taalfouten verbeterde. Later werd hij baas van Studio Brussel en werkte hij ook voor Radio 1, waar hij ook nethoofd werd en presenteerde, het is de zender waar hij ook ooit zijn radiocarrière begon. Naast de radio speelt Jan Hautekiet muziek, hij heeft als pianist en toetsenist bij zo goed als het volledige Vlaamse muzieklandschap op het podium gestaan. Er was één moment in zijn carrière dat ik gemist had, een internationaal topmoment toch wel, ik vraag hem ernaar in deze aflevering. Jan Hautekiet ging in 2018 op pensioen bij de radio. Daarna werd hij ondermeer voorzitter van de auteursrechtenvereniging Sabam. We hadden afgesproken in het park van Tervuren, we zaten op een bankje aan de vijver. Omringd door wandelende mensen, joggers, hondjes en allerlei vreemde creaturen. Jan hield tijdens ons gesprek zijn gsm in de gaten in verband met één van zijn drie boeken. Hij vertelt over literatuur en jazzmuziek, hoe die twee bij hem verbonden zijn. Over het traumatische moment toen…
2021-05-25 - 47 min
#82 Eva Brems. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens professor mensenrechten Eva Brems.
Eva Brems (1969) werd geboren als dochter van twee literatuurwetenschappers. Ze is hoogleraar aan de Universiteit Gent, aan de vakgroep Europees, Publiek- en Internationaal Recht, en centraal bezig met Mensenrechten. Ze is bestuurder van de Liga voor Mensenrechten en voorzitster van Amnesty International geweest. We hebben over boeken en lezen gepraat in de tuin van haar huis in Leuven. Ze kwam aanzetten met één boek en een e-reader, een Kindle, waarop haar twee andere boeken staan. Ons gesprek ging over opgroeien in een huis met boeken, hoe ze wil dat een boek haar meeneemt naar een andere wereld, én over haar ontmoeting met Dave Eggers in Gent. Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be De drie boeken van Eva Brems zijn: 1. Dave Eggers: Wat is de wat 2. Sunjeev Sahota: Het jaar van de gelukszoekers 3. Margaret Atwood: De maddAddam-trilogie
2021-05-18 - 61 min
#81 Erik Vlaminck. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens schrijver Erik Vlaminck.
Erik Vlaminck (1954) heeft Suikerspin geschreven, een schitterend boek dat Roos Van Acker in deze podcast in de meest plastische bewoordingen aanprees. Hij is ook de man achter Dikke Freddy, een fictieve figuur over wie hij al meer dan 25 jaar columns schrijft. Daarnaast schreef hij nog romans, novelles, theaterteksten, gedichten en columns. Zijn recentste roman heet: Een berg mens onder witte lakens. Hij schreef ook een roman die pas na zijn dood mag verschijnen. Waarom dat zo is, dat vraag ik hem op het einde van deze aflevering. Erik Vlaminck woont in Borgerhout, maar we hadden afgesproken in zijn schrijfhuis, een oude boswachterswoning in Westmeerbeek bij Hulshout. Een schrijfhuis waar hij nooit schrijft, maar dat legt hij zometeen zelf uit. We gingen buiten zitten, op het terrasje, koffie erbij, met uitzicht op een grote vijver, een oude turfwinning. In ons gesprek vertelt hij over zijn boekenkast met 1000 boeken, over zijn inspiratie voor het schrijven, dat hij in zijn leven een aantal jobs gedaan heeft specifiek met de bedoeling om inspiratie op te doen. Hij spreekt over de fanclub van schrijver Joseph Roth en wat die precies doet. Alle boeken en auteurs u…
2021-05-11 - 50 min
#80 Barbara Sarafian. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens actrice Barbara Sarafian.
Barbara Sarafian (1968) is bekend van film en televisie. Je kon haar zien in de films Aanrijding in Moskou, Zot van A en Rundskop, In In Vlaamse Velden, Beau Séjour én in De Slimste Mens ter Wereld, waar ze met haar Fokkof-kledinglijn te zien was. Ze kwam recent ook in het nieuws door een moeilijke scheiding van haar man. We hadden afgesproken in Mariakerke bij Gent, waar ze nu woont. We gingen zitten aan tafel waarop haar drie boeken al klaar lagen. Naast ons tientallen kartonnen dozen met kledingstukken van haar collectie. Barbara Sarafian is zeer introspectief; een groot deel van het gesprek gaat over wat er zich in haar hoofd afspeelt. Over hoe je je verhoudt tot andere mensen, en hoe dat vaak problematisch is. Alle boeken en auteurs in deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be De drie boeken van Barbara Sarafian zijn: 1. Alain de Botton: Statusangst 2. Joyce Maynard: Thuis in de wereld 3. Connie Palmen: De zonde van de vrouw
2021-05-04 - 67 min
#79 Peter Hinssen. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens technologie-ondernemer en keynote-speaker Peter Hi…
Peter Hinssen (1969) is technologie-ondernemer en keynote-speaker. Hij heeft verschillende start-ups opgericht, geleid en soms weer verkocht. Hij is volgens iedereen die hem ooit één keer aan het werk heeft gezien véruit de beste spreker van ons land. Hij reist de wereld rond om te spreken en bedrijven kennis te laten maken met digitalisering en nieuwe technologieën. Hij geeft ook les aan verschillende businessscholen. Ik heb gereden langs landelijke wegjes, velden, oneindige kasseistroken, om aan te komen op mijn bestemming, in Mater, een deelgemeente van Oudenaarde in Oost-Vlaanderen, in de buurt van waar Peter Hinssen woont. Hij had mij uitgenodigd in een kapel die hij gekocht heeft, schitterend ingericht als zijn werkplaats én privé-Apple museum. De naam van de kapel: de 'Apple Chapple'. In deze half-sacrale sfeer gingen we zitten, aan een tafel boven in de kapel. En vertelt Peter Hinssen over hoe hij als kind enorm veel las, in België én in Amerika, waar hij deels opgroeide. Over het boek dat zijn wereldbeeld voor altijd veranderde, een wereldbeeld waarin Europa en het Romeinse rijk centraal stond. Over deadlines, technologie en Apple natuurlijk. En over het boek dat he…
2021-04-27 - 50 min
#78 Stephanie D’Hose. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens senaatsvoorzitter Stephanie D’Hose.
Stephanie D'Hose (1981) is senaatsvoorzitter en eerste burger van België. Ze was al vroeg politiek actief en werkte ondermeer op het kabinet van toenmalig cultuurminister Sven Gatz. Nu is ze Vlaams parlementslid, gemeenteraadslid en fractievoorzitter van Open Vld in Gent en de jongste senaatsvoorzitter ooit in ons land. We hadden afgesproken op het terras van haar appartement in Gent, met een prachtig uitzicht op de drie torens van Gent. Ze vertelt waar haar passie voor boeken vandaan komt, waarom ze zich nauwelijks herinnert wat ze las in de periode dat ze op de nonnenschool zat. Over de twee dingen die ze verschrikkelijk haat bij boeken. En uiteindelijk praten we over de link tussen haar boekenkeuze en haar instelling in het leven. Klik hier voor de shownotes. Hier vind je alle info over de boeken in deze aflevering. De drie boeken van Stephanie D'Hose zijn: 1. John Boyne: Wat het hart verwoest 2. Heather O’Neill: Hotel Lonely Hearts 3. Nino Haratischwili: Het achtste leven
2021-04-20 - 60 min
#77 Jan Verheyen. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens filmregisseur Jan Verheyen.
Jan Verheyen (1963) is de regisseur van een hele reeks films: Het Vonnis, Team Spirit, Alles moet weg, naar een roman van Tom Lanoye, Los, naar een verhaal van Tom Naegels, Dossier K, een verfilming van Jef Geeraerts, en hij maakte ook drie FC De Kampioenen-films. Toen ik aankwam in Ruddervoorde, waar Jan Verheyen woont, werd ik eerst getrakteerd op een schitterende nachoschotel van Lien Willaert, de vrouw van Jan. Daarna gingen we naar zijn bureau/mancave. Een apart gebouwtje een beetje dieper gelegen in de tuin. Waar een bureau staat en waar vooral massa’s boeken en dvd’s staan. Jan Verheyen vertelt wanneer bij hem de leesprikkel ontstaan is. Hoe het is om boeken van Vlaamse auteurs te verfilmen. Welke boeken hij nog in een film wil gieten, en welke drie boeken we moeten lezen. Opvallend: hij kiest geen enkel filmboek. De volledige lijst van alle boeken in deze aflevering vind je hier in de shownotes. De drie boeken van Jan Verheyen zijn: 1. Thea Beckman: Kruistocht in spijkerbroek 2. Adam Hochschild: De geest van Leopold II en de plundering van de Congo 3. Linda Polman: De crisiskaravaan
2021-04-13 - 54 min
#76 Sabien Clement. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens illustratrice Sabien Clement.
Het werk van illustratrice Sabien Clement (1978) kan je bewonderen in schitterende boeken als Jij lievert met Geert De Kockere, Ik ben weer velen met Maud Vanhauwaert, Lodewijk de Koningspinguïn met Dimitri Leue, Uilskuiken en Takkeling met Raf Walschaerts en Ariane Sonck, én Linus samen met Mieke Versyp, waarvoor ze de Gouden Uil voor jeugdliteratuur kregen. Sabien Clement woont in Gent; we gingen zitten in haar atelier op de benedenverdieping van haar huis. Ik zat in een zetel die vol met ringmappen lag, ik vroeg dan ook meteen wat er in die mappen zat. Zij zat verderop naast de boekenkast. Ons gesprek gaat over hoe intens lezen voor haar is, over haar ontmoetingen met twee van de drie auteurs van wie ze een boek gekozen heeft. Ze vertelt hoe ze te werk gaat voor haar tekeningen, over modeltekenen, en hoe haar boek met dichteres Maud Vanhauwaert ontstaan is uit een persoonlijk zwaar emotionele periode. De volledige lijst van alle boeken in deze aflevering vind je hier in de shownotes. De drie boeken van Sabien Clement zijn: 1. Diane Broeckhoven: De buitenkant van meneer Jules 2. Hans-Christian Adam: Eadweard Muybridge, the Complete Locomotion Photo…
2021-04-06 - 54 min
#75 Rudi De Kerpel De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens ondernemer Rudi De Kerpel.
Rudi De Kerpel (1962) is ondernemer. Hij verkocht zijn bedrijf Eurotuin aan Aveve, nu is hij bedrijfsmatig vooral bezig met herbruikbare materialen. Hij was ook een tijd lid van de Raad van Bestuur van de VRT. Rudi De Kerpel woont in Lochristi, in een huis in het groen, bij het binnenkomen zag ik een gigantisch haardvuur. We gingen zitten in de ruimte ernaast, aan tafel. Achter mij een overvolle boekenkast en rondom ook nog hier en daar verschillende stapels boeken. In ons gesprek vertelt hij hoe het boekenvirus bij hem ontstaan is, na zijn jeugd in Zaffelare bij Lochristi. Je hoort welk boek hij al 100 keer cadeau gedaan heeft. En hoe hij met rust wil gelaten worden als hij op vakantie is, om te kunnen lezen. Het meest genoemde boek in ons gesprek is trouwens niet één van zijn drie boeken De volledige lijst van alle boeken in deze aflevering vind je hier in de shownotes. De drie boeken van Rudi De Kerpel zijn: 1. Kader Abdolah: Het huis van de moskee 2. Ayn Rand: The Fountainhead 3. Amélie Nothomb: Met angst en beven
2021-03-30 - 52 min
#74 Hannelore Knuts. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens topmodel Hannelore Knuts.
Hannelore Knuts (1979) is topmodel. Ze werd geboren in Hasselt en gaf haar studies fotografie op om model te worden. Ze werd het gezicht van ondermeer Chanel, Gucci en Prada; Ze stond zeven keer op de cover van Vogue en wordt de muze genoemd van Karl Lagerfeld en Jean Paul Gaultier. ik vraag haar in deze aflevering wat dat eigenlijk wil zeggen. En of het waar is. Hannelore Knuts heeft 10 jaar in New York gewoond, er zit dan ook een serieuze brok Engels in haar spreken. Ze woont nu in Antwerpen waar ik haar ging opzoeken in haar appartement in het centrum van de stad. We zaten aan tafel, naast een aquarium met vissen. Ons gesprek ging over haar verschillende boekencollecties op verschillende plaatsen. Over Boedhisme en mediteren, over kinderverhalen. Ze vertelde ook uitgebreid over haar leven als topmodel, over de stamp die ze ooit op de catwalk kreeg van Naomi Campbell, over de outsider zijn, over hoe ze zich graag afzonderde tijdens de grote modeshows, door onder tafel te gaan zitten en poëzie te lezen. Toen ik haar de eerste keer vroeg of ze wilde meedoen aan deze podcast, schreef ze terug: “Het feit dat je ervan uitgaat dat wij modellen meer lezen dan de food-…
2021-03-23 - 52 min
#73 Karl van den Broeck. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens Apache-hoofdredacteur Karl van den Broeck.
Karl van den Broeck (1966) is hoofdredacteur van de onafhankelijke nieuwswebsite apache.be. Vroeger was hij chef cultuur en chef boeken van De Morgen, en hoofdredacteur van Knack. Hij is de zoon van schrijver Walter van den Broeck. We gingen zitten naast de StripARK in Turnhout, in een huis dat voorlopig nog leegstaat, op een tafel, wat stoelen en een hoop dozen vol strips na. Om daar te praten over waar zijn interesse voor strips vandaan komt, over zijn vader Walter van den Broeck, en hoe het was als kind van de grote schrijver. Over zwerfboeken, over schrijvers en kritiek, en over hoe hij één van de drie auteurs die hij kiest ooit de AKO literatuurprijs gaf. De shownotes van deze aflevering vind je hier. De drie boeken van Karl van den Broeck zijn: 1. M. Vasalis: Vergezichten en gezichten 2. Peter Terrin: Post mortem 3. Richard Powers: The Overstory
2021-03-16 - 58 min
#72 Sien Volders. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens schrijfster Sien Volders.
Sien Volders (1983) is de auteur van twee romans: Noord en recent Oogst, maar ze doet regelmatig nog andere jobs naast haar schrijverschap. Dat hoor je meteen in het begin van de aflevering. Ze is samen met Lieven Scheire, ze hebben drie kinderen en wonen in Sint-Amandsberg bij Gent. We gingen zitten in de tuin, waar af en toe een loodgieter passeerde die binnen in huis aan het werk was. De tuin delen ze trouwens met Julie Mahieu én Jonas Geirnaert, die al in een eerdere aflevering van deze podcast zat. Sien vertelt over de ongelukkige boekenkast in haar living, over Astrid Lindgren lezen in Zweden in het Zweeds, over hoe ze haar derde keuzeboek niet gewoon gelezen heeft, maar hoe ze er rondgecirkeld heeft en ernaartoe heeft gelezen, om het te bewaren tot het einde. Sien Volders verklapt haar drie superkrachten, die je met verstomming zullen slaan! En helemaal op het einde van deze aflevering vertelt ze nog over haar nieuwe, speciale hobby. De shownotes van deze aflevering, met foto's en alle info over de boeken die je hoort in deze aflevering, vind je hier. De drie boeken van Sien Volders zijn: 1. Astrid Lindgren: Ronja de roversdochter 2. Ton…
2021-03-09 - 65 min
#71 Begijn Le Bleu. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens comedian Begijn Le Bleu.
Begijn Le Bleu (1971) is bekend als comedian, je hebt hem misschien ook gezien in de reeks Foute Vrienden op televisie. Hij is ook vogelliefhebber, heeft een eigen podcast Fwiet Fwiet!, een boek met dezelfde naam en een vogelblad Fwiet. Hij heeft zich op de koers toegelegd met een optreden en ook een boek. In de tuin achter zijn huis in Sint-Niklaas zitten enkele kippen, er staan bomen met vogelhuisjes in, en achteraan staat er ook een huis, zijn kluizenaarskot, zo noemt hij het zelf, en daar hadden we afgesproken. Ik zag een plaat met vlinders, mini-wielrennertjes op de vensterbank, enkele kasten met boeken in, een tafel en een computer. Ons gesprek ging uiteraard over vogels, over Noorse goden die dwaze dingen doen. Over hoe het is om comedian te zijn, waarom hij er nu even mee wil stoppen en hoe hij op een bepaald moment het gevoel had dat hij het verknoeide op het podium. Over hoe hij fysieke boeken en audioboeken combineert. En over het compleet verrassende boek dat hem inspireerde voor zijn optredens. De shownotes bij deze aflevering vind je hier. Dit zijn de drie boeken van Begijn Le Bleu: 1. Nick Davies: De koekoek 2. Bruce Chatwin: The Songlines 3. Kevi…
2021-03-02 - 57 min
#70 Lisbeth Imbo. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens journaliste en presentatrice Lisbeth Imbo.
Lisbeth Imbo (1976) is journaliste en radio- en tv-presentatrice. Ze heeft verschillende programma’s op Radio 1 gepresenteerd, waaronder de ochtend, ze heeft Terzake gedaan en presenteert op dit moment De Zevende Dag op één samen met Lieven Verstraete. Ze heeft ook twee interviewboeken uitgebracht: Mag God nog en Zeven politieke dromers. Ik zocht haar op in het huis in Gent waar ze woont samen met haar vriend. We zaten in de living, vlakbij de boekenkast. Ons gesprek ging over lezen als kind op de berg in Geraardsbergen, het literatuurexamen waarbij zij vragen aan de prof begon te stellen in plaats van omgekeerd, de vraag of het toneelstuk beter is dan het boek, en over waarom er eigenlijk overal rondom ons in de living stapels boeken verspreid lagen. Af en toe hoor je in deze aflevering wel eens dat Lisbeth mij iets aanraadde, of ik haar iets cadeau deed, dat komt omdat we al vele jaren goeie vrienden zijn. De shownotes met alle boeken en auteurs uit deze aflevering, vind je hier. De drie boeken van Lisbeth Imbo zijn: 1. Adrienne Rich: Sources 2. E.L. Doctorow: The Book of Daniel 3. Connie Palmen: De vriendschap
2021-02-23 - 70 min
#69 Rik Van de Walle. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens rector van de Universiteit Gent Rik Van de Wall…
Rik Van de Walle (1970) is rector van de Universiteit Gent en een groot boekenliefhebber. Hij studeerde natuurkundig ingenieur, doctoreerde, werd hoogleraar, decaan en in 2017 rector van de universiteit. We hadden afgesproken in het Pand in Gent, een oud klooster dat door de universiteit gebruikt wordt. We gingen zitten aan een tafeltje in de prachtige binnentuin van het gebouw, in de winterse kou. Ons gesprek gaat over zijn ontmoeting met schrijver Ilja Leonard Pfeijffer en wat er uit die ontmoeting voortkwam, over lijstjes, schuld en de Bijbel. Bij zijn laatste boek gaat het ook over marathonlopen, en over leiding geven. En het ene boek dat hij niet uitgelezen krijgt. De shownotes bij deze aflevering, met foto's en alle boeken en auteurs uit deze aflevering, vind je hier. De drie boeken van Rik Van de Walle zijn: 1. Thomas Mann: Jozef en zijn broers 2. John Boyne: The boy in the striped pyjamas 3. Pete Pfitzinger & Scott Douglas: Advanced marathoning
2021-02-16 - 57 min
#68 Celia Groothedde. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens politica Celia Groothedde.
Celia Groothedde (1977) is politica voor de partij Groen. Ze is ook schrijfster onder de naam Celia Ledoux, ze heeft al twee boeken over het moederschap en een roman uitgebracht, en schrijft ook columns en opiniestukken. Ze woont in Sint-Lambrechts-Woluwe met haar twee kinderen. Beneden in het huis staat een boekenkast die er opvallend leeg uitziet - ze vertelt in deze aflevering hoe dat komt. Wij gingen boven aan tafel zitten om te praten over de drie boeken die ze gekozen heeft. Ze vertelt het verhaal van haar familie en de oorlog en hoe ze opgroeide in armoede. Het gaat over lezen in de pruimenboom en wat je doet als Roald Dahl op is. Over politiek en feminisme. En ze vertelt hoe je Jip en Janneke moet voorlezen aan je kinderen. Een supertip. Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes. De drie boeken van Celia Groothedde zijn: 1. Primo Levi: Is dit een mens 2. Sue Townsend: The Queen and I 3. Renate Dorrestein: Vóór alles een dame