Vandaag heb ik vriend van de show Tim te gast. Tim is erkend hypotheekadvsieur en blogt onder de naam Goed Met Je Geld. In seizoen één had ik het met Tim over de vraag 'kopen of huren als millennial?'. De afgelopen tijd heeft Tim mij ontzettend goed geholpen met mijn hypotheek, dus reden genoeg om opnieuw in gesprek te gaan met elkaar.
Allereerst gaan we het hebben over de rentemix, dit is een mix van verschillende hypotheekrentes. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor 10, 20 en 30 jaar. Het voordeel van kiezen voor een rentemix is dat je meer risicospreiding hebt en daardoor vaak een lagere maandlast. Niemand weet wat de hypotheekrente gaat doen, dus vandaar is spreiding een goed idee. In de aflevering maken we dit concreet aan de hand van voorbeelden.
Maar als je dan gaat aflossen, op welk deel begin je dan met aflossen? Je begint (meestal) met aflossen op het hypotheekdeel met de hoogste maandlasten. Ook is het goed om naar de tariefklasse te kijken van de bank waar jij jouw hypotheek afgesloten hebt. Als je in een lagere renteklasse komt, kunnen je maandlasten langer worden.
Als je al een huis hebt, zijn er ook opties om je kosten te verlagen. Dit kan door je schuld/waardeverhouding te verlagen. De afgelopen jaren zijn de huizenprijzen enorm gestegen, waardoor je waarschijnlijk vrij makkelijk aan de bank kan laten zien dat de waarde van je huis hoger is dan toen je je huis aankocht. Laatst had Tim nog een klant die hier 80 euro per maand op bespaarde, wat dus 1000 euro per jaar is. Sommige banken kijken automatisch naar jouw schuld/waardeverhouding, maar het kan ook zijn dat je zelf contact op moet nemen met je bank. Dus tip van de dag: bel je bank! 📞
Ook zal je verwachten dat als jij aflost op je hypotheek er automatisch gekeken wordt of je rente dan ook lager hoort te zijn, maar dit is zeker niet altijd het geval. Heb jij al een aantal keer een mooi bedrag afgelost op je hypotheek, waardoor je maandlasten al lager zijn, check dan als nog even of je rente niet ook om laag had gekund. Banken die dit goed (automatisch) geregeld hebben zijn: Obvion, ASR en Munthypotheken. Eerder had Aegon dit niet zo goed geregeld, maar inmiddels wel. Er wordt vuur aan de schenen van banken gelegd.
Tijdens gesprekken met vrienden heb ik een aantal keer gedacht van: 'Waarom gaat dit zo bij hypotheekadviseurs?'. Ik leg de voorbeelden voor aan Tim. Hij geeft ons een kijkje achter de schermen van hypotheekadviseurs. Bijvoorbeeld ''Waarom gaan hypotheekadviseurs vaak eerst maar naar één partij, is dat wel goed voor de klant?''.
Tot slot hebben we het nog over de situatie dat ik laatst iemand hoorde die zowat 2x zoveel kon lenen dan online calculators hadden berekent. Er zijn 3 opties waardoor je meer kan lenen dan internet zegt. 1. Aantonen dat je inkomen de aankomende jaren gaat stijgen. Dit kan bijvoorbeeld als je arts of piloot in opleiding bent, dan heeft de bank hier vaak vertrouwen in. 2. Je ouders garant laten staan tot de tijd dat jij je opleiding behaalt. Mocht je stoppen dan kan de bank bij je ouders aankloppen. Je ouders hoeven niet rijk te zijn hiervoor, ze kunnen ook garant staan met de combinatie van overwaarde in hun huis en het inkomen dat zij hebben. Een combinatie van 1 en 2 kan ook. Of 3. een schenk-leenconstructie, die eerder besproken is met millennial Timo.