Één jaar geleden was Michiel van Vugt van de podcast je Geld en/of Je Leven de eerste gast van De Spaarpodcast. Ik had nog geen eens een podcast toen ik hem belde met de vraag of hij te gast wilde zijn. Het is bizar om daar aan terug te denken.
Nu één jaar later heb ik opnieuw de eer dat Michiel te gast is en pak ik het professioneler aan. Het doel van Michiel zijn podcasts is om mensen hun geld en leven bij elkaar te brengen. Geld is volgens hem een middel om het leven te leiden dat je wilt. Hij hoopt uiteindelijk 10 miljoen mensen te inspireren om betere keuzes te maken, keuzes waar hun leven beter van wordt.
Michiel volgt geen stroming zoals FIRE of HOT. Hij is er van overtuigd dat de basis van geld is dat het rust moet bieden. Financiële zaken zoals een huis kopen of beleggen op zich zijn helemaal niet leuk. Het is leuk dat je geld hebt om het leven te leiden dat je wilt. Ik ben het met hem eens. Zelf beleg ik ook om uiteindelijk dingen te kunnen doen die ik belangrijk vind, zonder een nacht minder goed geslapen te hebben door mijn beleggingen. Laatst verkocht ik mijn beleggingen voor de financiering van ons huis.
Ik heb het met Michiel over de psychologie bij financiële beslissingen. Hij geeft een aantal goede tips voor het maken van zo'n beslissing. Ten eerste wandel een stukje met de Ommetjes app. Ten tweede kijk alleen naar jezelf en laat je niet afleiden door wat mensen om je heen doen. Ten derde slaap er een of twee nachtjes over. Je hebt namelijk te maken met het onbewuste en bewuste van je brein. Je onbewuste brein is veel sneller met het opnemen van informatie. Neem zoveel mogelijk informatie tot je en laat het je onbewuste brein verwerken tijdens je slaap. Zo zal je uiteindelijk een betere keuze maken.
Ook heb ik het met Michiel over het belang van het hebben van een sparringpartner of adviseur. Je weet namelijk zelf niet wat je niet weet. Michiel geeft het voorbeeld dat tussen twee mensen die in hetzelfde belegt hadden een rendementsverschil van 30% zat. Hoe kwam dat? De een verkocht op een slecht moment en de ander kocht juist bij op het juiste moment. Beiden hadden een adviseur, de ene luisterde en de ander niet.
Onderzoek blijft aantonen dat we als mensen geen goede financiële keuzes kunnen maken door alle gevoelens en psychologische denkfouten (biases) die hier bij komen kijken. Maar ook het gevaar van rappers, finfluencers en adviseurs komt ter sprake. Een derde persoon is ook maar een mens die te maken heeft met diezelfde denkfouten. Denk aan een goede of slechte dag of het genoemde bedrag voor 'normaal' gaan aanzien.
Tot slot vraagt Michiel mij wat nu De Spaarpodcast één jaar geworden is? Ik ga lekker door. Ik hoop uiteindelijk dat heel Nederland geen pensioentekort meer heeft, om zo het leven te kunnen blijven leiden die zij wilden. Ik wil pensioen sexy maken. Zolang pensioen geassocieerd wordt met dood of de laatste fase van je leven, voelt niemand zich geroepen om er iets aan te doen zegt Michiel. Dus gewoon vroeg beginnen met je pensioen en het zien als een tijd waarin je lekker op reis kan of meer tijd krijgt voor je gezin. Eind van dit jaar hoop ik op 75 duizend luisteraars.