categorieën
blog
contact
zoeken
2022-04-25 - 65 min
72. Zitten we in transitie? Live 1 met Derk Loorbach
Derk Loorbach was opnieuw te gast bij Ecosofie. Ditmaal voor de eerste live editie in BlueCity Rotterdam. Met een volle zaal ging Marnix driekwartier in gesprek met Derk over de vraag of we momenteel in transitie zitten. Na het gesprek ging de microfoon rond en kreeg de zaal de mogelijkheid om vragen te stellen. Kon je er nu niet bij zijn? In de avond van 2 juni is de twee editie met publiek. Ditmaal met Ecoloog Louise Vet. Zij werd in 2018 uitgroepen door Trouw tot meest duurzame Nederlander vanwege haar belangrijke werk als drijvende kracht achter het Deltaplan Biodiversiteitsherstel in Nederland. Koop nu je ticket via bluecity.nl/ecosofie
2022-04-22 - 2 min
2 juni 20h: Ecosofie Live met Louise Vet
Koop nu je ticket voor de tweede Ecosofie Live met Louise Vet in BlueCity Rotterdam. In 2018 werd zij vanwege haar werk als drijvende kracht achter het Deltaplan Biodiversiteitsherstel uitgeroepen tot meest duurzame Nederlander. Kaartjes zijn slechts tien euro en koop je via: Bluecity.nl/ecosofie
2022-04-20 - 65 min
2022-04-18 - 36 min
Rode draad 2: Wat is duurzaamheid (herhaling)
Aan de hand van fragmenten uit verschillende afleveringen bespreekt Marnix Kluiters met Martijn Visser zaken die als een rode draad door de Ecosofie podcast lopen. Ditmaal gaat het over wat duurzaamheid eigenlijk is. De transitie naar een duurzame samenleving loopt via twee assen. In de link naar onderstaande afbeelding is te zien hoe de Ecologische voetafdruk tegenover de sociaal-economische ontwikkeling staat. Met fragmenten uit de podcasts met Pieter van Exter, Thomas Rau en Frank Elderson wordt duidelijk wanneer we een duurzame samenleving bereiken.Grafiek Human Development Index Tegenover Ecological Footprint
2022-04-05 - 0 min
Nog 9 kaarten beschikbaar voor Ecosofie Live met Derk Loorbach
Zit Nederland nu in een transitie naar een duurzame samenleving? Aanstaande donderdagavond vraagt Marnix dit aan hoogleraar transitiekunde Derk Loorbach tijdens de eerste editie van Ecosofie Live in BlueCity010. Er zijn nog 9 kaarten beschikbaar. Ben jij erbij? Koop nu je ticket via: www.bluecity.nl/Ecosofie Nog 9 kaartjes en dan is de eerste Ecosofie Live uitverkocht. Aanstaande donderdag om 8 uur met Derk Loorbach. Koop nog snel je ticket via www.bluecity.nl/ecosofie Luister ook ter voorbereiding nog even naar het eerste interview met Derk. In aflevering 68 gingen we in op wat een transitie precies is.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
2022-04-04 - 79 min
71. 7 vinkjes zijn een privilege en een beperking met Joris Luyendijk
Joris Luyendijk ontdekte dat des te meer je op hem lijkt des te groter de kans is dat je op een invloedrijke positie terecht komt. Dit gaat niet alleen om de witte hetero man, want dat is nog een relatief grote groep. Joris onderscheid 7 kenmerken waaraan slechts 3% van de Nederlanders voldoet. Toch maakt deze zeer selecte groep over het algemeen de dienst uit. Marnix beschikt ook over de 7 vinkjes en verteld hoeveel baat hij daarbij heeft gehad toen hij in 2014 zeer slechtziend werd. Te gelijk vraagt hij zich af waarom gezond zijn niet ook een vinkje is.
2022-03-21 - 52 min
70. Ondernemen in de blauwe economie met Sabine Biesheuvel
Sabine Biesheuvel is algemeen directeur en initiatiefnemer van BlueCity Rotterdam. In dit voormalige tropisch zwemparadijs huisvesten tegenwoordig allerlei bedrijven die zich richten op de circulaire economie. Koop nu je tickets voor Ecosofie Live met Derk Loorbach. 7 april 20 uur in Bluecity RotterdamBluecity.nl/ecosofie Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
2022-03-07 - 43 min
Politieke Ideologieën (Rode draad 5)
In deze rode draad blikken Marnix en Martijn terug op de serie over politieke ideologieën. Waar verschillen deze ideologieën van elkaar, en waar zijn verrassende overeenkomsten? Marnix deelt zijn analyse na zijn gesprekken met 8 wetenschappelijke bureaus van verschillende politieke partijen. Deze aflevering is al in mei vorig jaar opgenomen maar door de hersenschudding van Marnix liet de editting even op zich wachten. Nu de volgende verkiezingen alweer voor de deur staan is het een mooi moment om de aflevering alsnog uit te brengen. Links naar interviews politieke ideologieën 🎧Sociaal liberalisme 🎧 Liberalisme 🎧 GroenLinks 🎧 Sociaaldemocratie 🎧 Christendemocratie 🎧 Christelijk sociaal denken 🎧 Socialisme 🎧 Partij voor de Dieren 📘Boek: land van kleine buffers 📙Boek: changing the game 📄Artikel ACM duurzaamheidsclaims Ecosofie is op zoek naar ondersteuning op social media gebied! Heb je interesse? Mail dan naar [email protected]
2022-02-28 - 70 min
69. De betekeniseconomie met Kees Klomp
;Kees Klomp is lector betekeniseconomie aan de Hogeschool van Rotterdam. Hij ziet dat de balans tussen welvaart, welzijn en welbevinden moet worden hersteld. De focus ligt op dit moment te veel op louter het groeien van economie. Met de ecologische en sociale problemen is deze manier van groei echter niet houdbaar. Met zijn betekeniseconomie komt Kees met een alternatief waarin vooral de manier van denken totaal anders is. ;Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
2022-02-07 - 48 min
68. Transitiekunde met Derk Loorbach
Koop nu je kaarten voor Ecosofie Live op donderdag 7 april via bluecity.nl/ecosofie/ Derk Loorbach is hoogleraar sociaal-economische transities aan de Erasmus Universiteit. Hij vertelt over de drie krachten die op elkaar inwerken bij een transitie. Het huidige regime is niet meer in staat verder te optimaliseren, de omgevingsfactoren gaan iets anders van het regime verwachten en er ontstaan betere alternatieven. Dit gesprek ging over de vraag wat een transitie is. 7 april gaat Marnix opnieuw met Derk in gesprek. Die avond gaan we de vraag beantwoorden of we momenteel in transitie zitten. Daar kun jij bij zijn in BlueCity Rotterdam. Kaartjes kosten slechts 10 euro en zijn inclusief biertje en bitterbal. Na afloop van het reguliere gesprek is er de mogelijkheid voor het publiek om vragen te stellen.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
2022-01-10 - 41 min
67. Natuurlijk kapitaal met Lars hein
Lars Hein over het belang van de natuur voor de economie. De hoogleraar ecosysteemdiensten aan de Wageningse Universiteit berekende onder andere op basis van satellietbeelden de waarde van de Nederlandse natuur.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
2021-12-30 - 58 min
Herhaling: Het sociaal-liberalisme met Koen Brummer
In de kerstvakantie breng ik graag wat oude afleveringen opnieuw onder de aandacht. Met vandaag Coen Brummer. De eerste in een reeks over politieke stromingen. Luister ook naar de andere afleveringen over politieke stromingen:🎧Sociaal liberalisme 🎧 Liberalisme 🎧 GroenLinks 🎧 Sociaaldemocratie 🎧 Christendemocratie 🎧 Christelijk sociaal denken 🎧 Socialisme 🎧 Partij voor de Dieren 3 februari kun jij bij een aflevering van Ecosofie aanwezig zijn. In BlueCity Rotterdam interviewt Marnix hoogleraar transitiekunde Derk Loorbach. Er zijn slechts 40 kaarten in verband met Corona maatregelen. Koop nu je tickets via: bluecity.nl/ecosofieZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
2021-12-29 - 86 min
Herhaling: het Neoliberalisme met Bram Mellink
In de kerstvakantie breng ik graag wat oude afleveringen opnieuw onder de aandacht. Met vandaag de vierde aflevering met Historicus Bram Mellink. Voor mijzelf nog altijd een van de meest leerzame edities uit de reeks. 3 februari kun jij bij een aflevering van Ecosofie aanwezig zijn. In BlueCity Rotterdam interviewt Marnix hoogleraar transitiekunde Derk Loorbach. Er zijn slechts 40 kaarten in verband met Corona maatregelen. Koop nu je tickets via: bluecity.nl/ecosofieZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
2021-12-27 - 43 min
Herhaling: Paul Polman over zijn duurzame visie
In de kerstvakantie breng ik graag wat oude afleveringen opnieuw onder de aandacht. Met vandaag aflevering 33 met Paul Polman. De voormalig CEO van Unilever staat bekend om zijn strijd voor duurzaamheid. Hij bracht deze maand een boek over zijn visie uit: Netto positief. Met als ondertitel: Hoe je een succesvol en duurzaam bedrijf creëert: door meer te geven dan te nemen. 3 februari kun jij bij een aflevering van Ecosofie aanwezig zijn. In BlueCity Rotterdam interviewt Marnix hoogleraar transitiekunde Derk Loorbach. Er zijn slechts 40 kaarten in verband met Corona maatregelen. Koop nu je tickets via: bluecity.nl/ecosofieZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
2021-12-26 - 74 min
Herhaling: Jan Peter Balkenende, duurzaamheid en verantwoordelijkheid
In de kerstvakantie breng ik graag wat oude afleveringen opnieuw onder de aandacht. In aflevering 14 interviewde ik voormalig premier Jan Peter Balkenende over de relatie tussen duurzaamheid en verantwoordelijkheid. We spraken ook over het gedachtegoed van de christendemocratie. Een mooie aflevering om op tweede kerstdag nog een eens terug te luisteren. 3 februari kun jij bij een aflevering van Ecosofie aanwezig zijn. In BlueCity Rotterdam interviewt Marnix hoogleraar transitiekunde Derk Loorbach. Er zijn slechts 40 kaarten in verband met Corona maatregelen. Koop nu je tickets via: bluecity.nl/ecosofieZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
2021-12-24 - 0 min
Kaartverkoop gestart: 3 februari eerste Ecosofie live met Derk Loorbach in BlueCity Rotterdam
Er zijn slechts 40 kaarten in verband met Corona maatregelen. Koop nu je tickets via: bluecity.nl/ecosofieTijdens Ecosofie LIVE brengt Marnix zijn gasten naar BlueCity om met hen in gesprek te gaan over hoe onze duurzame toekomst er uit ziet, en welke rol jij kan spelen.Voor de eerste editie in BlueCity gaat Marnix in gesprek met niemand minder dan hoogleraar transitiekunde en directeur van het onderzoeksinstituut DRIFT, Derk Loorbach. Met hem blikken we terug op een roerig jaar, zowel in tijden van een pandemie, als in een periode met duurzame doorbraken, en kijken we vooruit naar komend jaar.Programma19.00 - 20.00: inloop (bar open)20.00 - 21.00: start interview21.00 - 21.15: vragen uit het publiek21.00 - 22.30: napraat aan de barTicketsWil jij live bij de opnames zijn en vragen stellen aan Marnix en Derk? Dat kan. Een ticket kost €10, inclusief rotterzwam bitterbal + drankje (bier, wijn, fris, thee, koffie).Let op! CoronamaatregelenVoor het bezoeken van evenementen heb je sinds 25 september 2021 een coronatoegangsbewijs nodig. Dit kan een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of testbewijs zijn. Houd bij de entree je ticket, toegangsbewijs (dit mag via de corona app, uitgeprint negat…
2021-11-29 - 70 min
66. De uitkomsten van Glasgow met Max van Deursen
Max van Deursen doet aan de WUR onderzoek naar internationaal klimaatbeleid. Vanuit die rol was hij aanwezig in Glasgow bij de klimaattop. We duiken in de uitkomsten van de top, die liggen vaak genuanceerder dan de krantenkoppen doen vermoeden.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
2021-11-01 - 50 min
Opnieuw relevant: 22. Het klimaatprobleem uitgelegd door klimatoloog Bart Verheggen
Zondag startte de klimaattop in Glasgow. In aflevering 22 legde Bart Verheggen op heldere wijze uit waar dat klimaatprobleem nou eigenlijk over gaat. Bart Verheggen is klimatoloog aan de Universiteit van Amsterdam. Hij schreef het boek: ‘Wat iedereen zou moeten weten over klimaatverandering’. We bespreken hoe het komt dat de mens verantwoordelijk is voor de huidige temperatuurstijging. Dat is onlosmakelijk verbonden met de enorme CO2-uitstoot sinds de industriële revolutie. Bart vertelt gepassioneerd over de feiten en gaat daarnaast ook nog even in op het punt dat niet iedereen die feiten lijkt te willen accepteren. Ook vertelt hij dat klimaatverandering van alle tijden is en dat dit juist bevestigd dat de mens verantwoordelijk is voor de temperatuurstijging op aarde.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
2021-10-25 - 66 min
65. Desinformatie ontcijferen met Bernard Leenstra
Bernard Leenstra is een ondernemende huisarts in opleiding. Naast zijn werk als huisarts roerde hij zich in het Coronadebat. Gedurende de Clubhousehype spraken we elkaar regelmatig en troffen we elkaar op het gebied van wetenschapsontkenning. De manier waarop feiten over Corona en klimaatverandering worden ontkent zijn namelijk goed te vergelijken. Bernard heeft zich naast zijn werk verdiept in ‘Andersdenkende’. Mensen die geen vertrouwen meer hebben in de uitkomst van de wetenschap. Hij vertelt in deze podcast hoe het toch kan dat mensen dit vertrouwen kwijt zijn geraakt. Daarnaast legt hij aan de hand van de piramide van betrouwbaarheid en de FLICC uit hoe je kan onderscheiden of informatie waarheidsgetrouw is. Helaas zit er hier en daar wat storing in het geluid. Ik kan dit probleem helaas niet meer verhelpen voor deze aflevering. FLICC: https://www.youtube.com/watch?v=gjtMDtA0N7YThierry Baudet over klimaatverandering: https://www.youtube.com/watch?v=3TDLqkYgRGsBoekentip: Waarheidszoekers, Cees ZweistraZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
2021-10-11 - 36 min
Groene Vloot 3. Ecosofisch onderwijs met Boris Pulskens
In de laatste aflevering vanaf de groene vloot was een van de deelnemers Boris Pulskens te gast. Boris hield zich de afgelopen jaren succesvol bezig met het verduurzamen van de Erasmus Universiteit. Dat begon met het kopen van Led lampen. Al snel kwam hij echter tot het inzicht dat het veel effectiever is om studenten van alle opleidingen aan de Eur de juiste duurzaamheidskennis mee te geven. Om dat te realiseren gebruikt hij de inzichten die hij heeft opgedaan in zijn studie filosofie en specifiek zelfs het onderdeel ecosofie. Door Boris zijn er een minor en master tot stand gekomen aan de EUR:Minor: https://www.eur.nl/minor/science-practice-transformative-change Master: https://www.eur.nl/en/esphil/master/philosophy/sustainability-transitions Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
2021-10-04 - 32 min
Groene Vloot 2. Constructief radicalisme met Michel Scholte
In de tweede aflevering op de Groene vloot was minister van de nieuwe economie Michel Scholte te gast. Michel vertelt wat de nieuwe economie is en hoe we de wereld kunnen gaan veranderen. Bedrijven moeten niet meer groeien maar bloeien. Om deze verandering te aten plaatsvinden is er constructief radicalisme nodig. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
2021-09-27 - 44 min
Groene Vloot 1. Vertragen en verbinden met Peter Blokland
Vanaf de Groene Vloot in gesprek met Peter Blokland. Hij is een van de leiders van het vijfdaagse leiderschapsprogramma voor 80 young professionals. Door rust, ruimte en vertraging te creëren, helpt Peter de deelnemers antwoorden te laten krijgen op de vraag: hoe kun ik beter bijdragen aan de transitie naar een duurzame samenleving? In het dagelijks leven is Peter gids in het werk en gids in de natuur. Hij helpt teams de verbinding te laten vinden met elkaar en gelooft dat dit ontstaat door meer te gaan ondernemen vanuit een gemeenschappelijk verhaal. Dat verhaal komt meestal pas naar boven door te ontsnappen aan de vluchtige gang van zaken die dagelijks in organisaties aanwezig is. Om volledig los te komen van de dagelijkse realiteit trekt Peter zelfs de poolgebieden in. Dit om tot de kern te komen bij zichzelf én de kern van anderen te leren begrijpen. Voor meer info over Peter zie: https://peterblokland.nl/Voor meer info over de Groene Vloot zie: https://degroenevloot.com/Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
GV1. Vertragen en verbinden met Peter Plokland
Vanaf de Groene vloot in gesprek met Peter Blokland. Hij is een van de leiders van het vijfdaagse ;;;;leiderschapsprogramma voor 80 young professionals. Door rust ruimte en vertraging te creëren helpt Peter de deelnemers antwoorden te laten krijgen op de vraag hoe zij beter kunnen bijdragen aan de transitie naar een duurzame samenleving. In het dagelijks leven is Peter gids in het werk en gids in de natuur. Hij helpt teams de verbinding te laten vinden met elkaar en gelooft dat dit ontstaat door meer te gaan ondernemen vanuit een gemeenschappelijk verhaal. Dat verhaal komt meestal pas naar boven door te ontsnappen aan de vluchtige gang van zaken die dagelijks in organisaties aanwezig is. Om volledig los te komen van de dagelijkse realiteit trekt Peter zelfs de poolgebieden in. Allemaal om tot de kern te komen bij jezelf en de kern van andere te leren begrijpen. Voor meer info over Peter zie: https://peterblokland.nl/Voor meer info over de Groene Vloot zie: https://degroenevloot.com/Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
2021-09-20 - 69 min
64. Millennials aan de macht met Talitha Muusse
2021-09-11 - 3 min
Update Hersenschudding en Dutch Podcast Awards (normaal volume)
Inmiddels terug van vakantie. Nogmaals de update maar dan met het juiste volume. Je kunt Ecosofie nomineren voor een Dutch Podcast Award. Ga naar podcastawards.nl/nomineren of klik hier en stem voor Ecosofie in de Categorie 'Nieuws & Opinie'. Dankjewel voor je support!Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
2021-09-08 - 4 min
Update Hersenschudding (en Dutch Podcast Awards)
Je kunt Ecosofie nomineren voor een Dutch Podcast Award. Ga naar podcastawards.nl/nomineren en stem voor Ecosofie in de Categorie 'Nieuws & Opinie'. Dankjewel voor je support!Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
2021-06-21 - 0 min
Afwezig
Helaas al een paar weken geen afleveringen. Niet getreurd de podcast stopt zeker niet. Ik kamp echter met een lichte hersenschudding die wat langer aanhoudt dan ik hoopte. Ik verwacht met een paar weken weer terug te zijn. Er stonden mooie opnames op de agenda met onder andere Lars Hein Derk Loorbach, Jan Willem Erisman en Herman Wijffels. Deze laten nog heel even op zich wachten. Help jij Ecosofie verder professionaliseren? Freelance communicatieadviseur en copywriter Jorit Hajema zoekt een stagiair. Als stagiair ga je ook schrijven voor Ecosofie en zul je onder andere bezig zijn met de beschrijvingen bij de afleveringen.Jorit heeft een passie voor duurzaamheid en wil bijvoorbeeld dat in 2024 al zijn opdrachten bijdragen aan het behalen van de Sustainable Development Goals. De stage is in Amsterdam en start in september. Meer informatie over de vacature vind je via deze link: https://bit.ly/2TKdLIJ Steun de podcast via www.petje.af/ecosofie Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
2021-05-24 - 71 min
63. Kantelpunten met Marten Scheffer
Marnix is genomineerd voorde Duurzame jonge 100. Stem hierZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
2021-05-17 - 73 min
62. Kapitalisme met Bas Jacobs
Bas Jacobs analyseert dat het kapitalisme niet doet wat het beloofd. De hoogleraar economie aan de Erasmus School of Economics zette in drie artikelen op Vrij Nederland uiteen hoe we naar een vorm van kapitalisme kunnen waar iedereen beter van wordt. Momenteel worden allerlei kosten afgewenteld op de samenleving. Terwijl er onder economen nagenoeg unanimiteit is om de kosten van CO2-uitstoot te beprijzen. In een goed werkend kapitalisme zouden hard werken en risico nemen moeten worden beloont. Dat is helaas niet het geval waardoor onvrede onder de bevolking wereldwijd toeneemt. In het laatste gedeelte van het interview bespreken we ook hoe het Nederlandse belastingstelsel doelmatiger, neutraler en eenvoudiger kan worden ingericht.De Ecosofie podcast is op zoek naar versterking. Ben jij tekstueel sterk, goed met social media en vind je het een mooie uitdaging Ecosofie op deze fronten naar een hoger niveau te tillen? Dan kom ik graag met je in contact. Je kunt je interesse kenbaar maken via [email protected] jij de Ecosofie podcast naar financiële duurzaamheid?Om daar te komen zijn er 1000 fans nodig die één euro per maand kunnen missen. Doneer via www.Petje.af/ec…
2021-05-10 - 56 min
61. Purpose in de wet met Jaap Winter
Jaap Winter initieerde samen met 24 andere hoogleraren ondernemingsrecht het plan om de purpose van grote ondernemingen te verankeren in de Nederlandse wet. In dit voorstel komen de belangen van alle stakeholders op dezelfde hoogte te staan als het belang van aandeelhouders. De hoogleraar Corporate Governance vertelt dat het huidige Rijnlandse bestuursmodel ook het belang dient van alle stakeholders maar dat deze belangen nog altijd ondergeschikt zijn aan het belang van de aandeelhouder. Bovendien is alleen het belang van werknemers formeel vastgelegd in de wet. Jaap is lange tijd partner geweest van advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek en was tussen 2013 en 2017 bestuursvoorzitter van de Vrije Universiteit. In laatstsgenoemde functie ging hij uit van Bruto Academische waarde in plaats van het sturen op het produceren van zo veel mogelijk diploma’s en publicaties. Het kenmerkt de manier waarop hij momenteel naar vennootschappen kijkt. Hij ziet dat de moderne onderneming steeds verder afdrijft van wat mensen waardevol vinden. Het veranderen van de wet faciliteert bedrijven om op een waardevolle manier bij te dragen aan de grote uitdagingen van deze tijd.De Ecosofie p…
2021-05-03 - 65 min
60. Waterschaarste met Marc Bierkens
De Ecosofie podcast is op zoek naar versterking. Ben jij tekstueel sterk, goed met social media en vind je het een mooie uitdaging Ecosofie op deze fronten naar een hoger niveau te tillen? Dan kom ik graag met je in contact. Je kunt je interesse kenbaar maken via [email protected] Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
2021-04-26 - 32 min
2. Cordaid (Goed Doen: Directieleden van goede doelen aan het woord)
Cordaid helpt mensen in nood. Directeur Kees Zevenbergen vertelt welke waarde de organisatie wereldwijd heeft.Dit keer even geen aflevering van Ecosofie. Ik breng graag de nieuwe serie Goed Doen onder de aandacht. In deze serie ga ik in gesprek met directieleden van Goede Doelen. Naast de Ecosofie podcast werk ik nog drie dagen voor een werkgever waar ik me vanaf begin 2021 ook bezig houdt met podcasts. Onderdeel daarvan is de nieuwe serie Goed Doen. Er staan inmiddels drie afleveringen online. Zo waren de directeur van de Hartstichting, Cordaid en het Concertgebouw al te gast. Binnenkort worden daar de verhalen van onder andere KiKa, De Nationale Monumentenorganisatie, Het Van Gogh Museum en de Leidse Hortus aan toegevoegd.Geïnteresseerd in deze podcast over maatschappelijk welbevinden? Abonneer je dan op Goed doen via jou podcast app.Klik hier voor de link naar SpotifyKlik hier voor de link naar Apple Podcast.
2021-04-19 - 70 min
59. De energietransitie uitgelegd door Sanne de Boer
Sanne de Boer bracht eind 2020 het boek ‘De energietransitie uitgelegd’ uit. Als analist bij een van de grote netbeheerders in Nederland heeft ze veel kennis over deze complexe transitie. Het publieke debat wordt volgens Sanne nog te veel gevoerd over welke energievormen het beste zouden zijn. Volgens Sanne zouden we juist goed moeten nadenken over de voor- en nadelen van alle verschillende energievormen. Op basis daarvan zouden we als samenleving moeten kiezen welke energiemix het minste overlast geeft.Het boek ‘De energietransitie uitgelegd’ is een prachtig naslagwerk. Het staat vol feitelijke informatie over het huidige Nederlandse energiesysteem en de voor- en nadelen van energiebronnen die kunnen leiden tot een klimaatneutraal energiesysteem in de toekomst. Het geeft met de toegankelijke stijl veel inzicht in het Nederlandse deel van een van de meest complexe uitdagingen waar we als mensheid voor staan. Deze podcast is daar slechts een voorproefje van.Bestel het boekHelp jij de Ecosofie podcast naar financiële duurzaamheid?Om daar te komen zijn er 1000 fans nodig die één euro per maand kunnen missen. Doneer via: petje.af/ecosofie ‘’Zie het privacybeleid op…
2021-04-09 - 31 min
Rode draad 4: Top 5 inzichten van Marnix en Martijn
In deze aflevering behandelen Marnix en Martijn 9 podcasts waar zij interessante inzichten aan over hebben gehouden. Het gaat in sneltreinvaart, dus hieronder een link naar de hele afleveringen🌟9. Henk Oosterling - Ecofilosoferen🌍8. Bart Verheggen – Het klimaatprobleem🌐7. Werner Schouten - Ecocentrisme⛽6. Remco de Boer – De energietransitie📊5. Adrian de Groot Ruiz – True Pricing📈4. Feike Sijbesma – over economie, crisis en groei🌳3. Willem Ferwerda - landschapsherstel💲2. Frank Elderson – finanicele sector🔗1. Thomas Rau – Een economie zonder afvalNieuwtje: - 💧Weather Makers – vergroenen van de SinaiBoekentips- 📘Wat iedereen zou moeten weten over klimaatverandering- 📙Let my people go surfing Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
2021-03-29 - 49 min
58. Grondstoffen met Sybren Bosch
Sybren Bosch is adviseur bij Copper8 waar hij zich bezig houdt met de circulaire economie. De huidige omgang met grondstoffen is niet vol te houden op de lange termijn. Samen met Pieter van Exter die in aflevering 30 te gast was deed Sybren onderzoek naar de schaarste van kritieke metalen die nodig zijn voor onder andere elektrische auto’s. Ook vertelt hij over de enorme hoeveelheid CO2-uitstoot die vrij komt bij het maken van cement. Problematisch omdat er onder andere in Nederland een aanzienlijke hoeveelheid huizen gebouwd gaan worden de komende jaren. Maar daar zou de inzet van houtbouw een interessant alternatief kunnen zijn waarbij het mes ook nog eens aan meerdere kanten snijdt. Klik hier voor de Tegenlicht documentaire over houtbouwHelp jij de Ecosofie podcast naar financiële duurzaamheid?Om daar te komen zijn er 1000 fans nodig die één euro per maand kunnen missen. Doneer via: petje.af/ecosofie Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
2021-03-22 - 67 min
57. Accountants kunnen de wereld redden met Peter Bakker
2021-03-14 - 52 min
56. Ernst Boutkan #3 Volt: Toekomst gemaakt in Europa
Een diepgaand gesprek met #3 van Volt Ernst Boutkan over de sociaaleconomische en ecologische plannen uit het verkiezingsprogramma. De eerste pan-Europese partij gelooft in een sterk en verenigd Europa. Dat is de enige manier om de vijf grote uitdagingen van deze tijd op te lossen.Met dit sterke Europa kunnen we zelfs in 2040 al klimaatneutraal zijn volgens Volt. Het aan elkaar koppelen van de energienetten van de verschillende lidstaten is slechts een van de vele voorbeelden waar winst te behalen valt. Naast energie uit wind, zon en waterkracht moeten er ook nieuwe kerncentrales bij komen.Op sociaaleconomisch gebied pleit Volt voor progressieve belastingen zowel voor de inkomstenbelasting als de vermogensbelasting. Ter vereenvoudiging moet er ook een negatieve inkomstenbelasting komen. Daarnaast moet er in 5 regio’s grootschalig met een echt basisinkomen getest gaan worden. Help jij de Ecosofie podcast naar financiële duurzaamheid?Om daar te komen zijn er 1000 fans nodig die één euro per maand kunnen missen. Doneer via: petje.af/ecosofieZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not…
2021-03-13 - 35 min
Verkiezingen & klimaat, de doorrekening - Rode Draad 3
Politieke partijen hebben inmiddels (bijna) allemaal ambities op klimaatbeleid. Maar wat is er waar van de verkiezingsuitspraken? Daar deed het PBL onderzoek naar, en die publicatie behandelen we in deze podcast. Wat zijn de verschillen tussen de partijen; hoe hoog zijn de ambities, hoe denken ze over kernenergie, hoeveel gaat het kosten en wie gaat dat betalen?📊 Presentatie doorrekeningen PBL & CPB⛽ Infographic EBN energieverbruik📗 Volledig rapport PBLBekijk alle afleveringen: 👨 Rob Jetten - D66👨 Henri Bontenbal - CDA👨 Joris Thijssen - PvdA👩 Christine Teunissen - PvDD👨 MAHIR ALKAYA - SP👨 Jesse Klaver - GL👨 Remco de boerNieuwtje: 📄 Nieuwe EU wetgeving bedrijven & duurzaamheid📘 Boek De Energietransitie Uitgelegd📙 Boek Bill GatesHelp jij de Ecosofie podcast naar financiële duurzaamheid? Om daar te komen zijn er 1.000 fans nodig, die één euro per maand kunnen missen. Investeer via: petje.af/ecosofie
2021-03-10 - 41 min
55. Rob Jetten D66: Een nieuw begin
Een diepgaand gesprek met #2 en fractievoorzitter van D66 Rob Jetten over de sociaaleconomische en ecologische plannen uit het verkiezingsprogramma. D66 wil radicale veranderingen doorvoeren, waaronder het teweegbrengen van een klimaatrevolutie. Voor deze klimaatrevolutie zet D66 overwegend in op energie uit zon en wind. Ook moet Nederland een van de koplopers worden op het gebied van waterstof om de zware industrie te verduurzamen. De partij staat bekend om de uitspraak dat de veestapel gehalveerd moet worden. Het toverwoord daarbij is kringlooplandbouw. Daarmee wil D66 de landbouwsector weer perspectief bieden door de landbouw structureel te hervormen.Op sociaaleconomisch gebied wil D66 na de schrijnende toeslagenaffaire een eind maken aan het complexe belastingsysteem. Dat doet zij met de invoering van een verzilverbare heffingskorting van 300 euro per maand voor iedere volwassen Nederlander. Deze algemene toeslag zou daarmee ook beschikbaar komen voor studenten. De partij wil verder actiever in gaan tegen de grote ongelijkheid en pleit voor een progressievere vermogensrendementsheffing. Mensen met een vermogen van meer dan 1 miljoenen euro gaan over het meerdere 1% vermogensbe…
2021-03-07 - 69 min
54. Henri Bontenbal #17 CDA: nu doorpakken
Een diepgaand gesprek met #17 van het CDA Henri Bontenbal over de sociaaleconomische en (vooral) ecologische plannen uit het verkiezingsprogramma. Het CDA staat voor een menswaardige samenleving waar echt zorg is voor elkaar. Het CDA ziet dat de energietransitie een ontzettend complexe uitdaging is, waarin we alle opties nodig hebben. Zo wordt de discussie over biomassa ongenuanceerd gevoerd. Biomassa is niet per definitie slecht zo lang het maar duurzaam geproduceerd wordt. Henri geeft aan dat het uitsluiten van mogelijkheden, zoals CO2-opslag onder de grond en biomassa enorme nadelen heeft, waaronder de betaalbaarheid, de ruimtelijke impact en de afhankelijkheid van andere landen. Daarom is het CDA voor de periode na 2030 ook voorstander van kernenergie en zouden er twee extra centrales bijgebouwd mogen worden. Op sociaaleconomisch gebied wil het CDA graag een vereenvoudiging van het belastingstelsel. Een van de belangrijke punten is dat werk weer moet lonen. Iedere extra verdiende euro mag daarom niet hoger worden belast dan het toptarief. De excessen die er momenteel nog zijn moeten komend jaar al worden afgebouwd.
2021-03-04 - 47 min
53. Joris Thijssen #6 PvdA: Een eerlijker en fatsoenlijker Nederland
Een diepgaand gesprek met #6 van de PvdA Joris Thijssen over de sociaaleconomische en ecologische plannen uit het verkiezingsprogramma. De PvdA staat voor een eerlijke en duurzame toekomst waarbij de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. Centraal in het programma staat werk, werk, werk. Om een fatsoenlijk inkomen voor iedereen te realiseren pleit de partij voor een verschuiving van belasting op inkomen naar kapitaal. Concreet betekent dit dat onder andere het minimumloon naar 14 euro gaat en er een vermogens(winst)belasting wordt ingevoerd. De energietransitie versnelt de PvdA door de reductiedoelstellingen te verhogen naar 55%. Om deze doelstellingen ook daadwerkelijk te realiseren moet de vervuiler gaan betalen. Qua energiebronnen zet zij in op zon, wind en aardwarmte. Kernenergie is geen optie omdat het minstens tien jaar duurt voordat een centrale er is en de technologie de afgelopen jaren alleen maar duurder is geworden.
2021-03-01 - 58 min
52. Christine Teunissen #2 PvdD: Plan B
Een diepgaand gesprek met #2 van de Partij voor de Dieren Christine Teunissen over de sociaaleconomische en ecologische plannen uit het verkiezingsprogramma. Dier en natuur moeten centraal komen te staan in het beleid met als logisch gevolg dat de mens daar ook beter van wordt.De PvdD wil de veestapel het meest terugdringen en pleit voor een inkrimping van zelfs 75%. Zij ziet de manier hoe we met dieren omgaan, als de oorzaak van veel problemen, zoals de huidige pandemie, de klimaatcrisis en het overschrijden van andere planetaire grenzen. De oplossing is meer natuur. Daarom wordt de landbouwgrond, die door het inkrimpen van de veestapel vrijkomt, grotendeels ingezet om meer natuur te creëren. Op sociaaleconomisch gebied is de PvdD van alle partijen de meest uitgesproken voorstander van een basisinkomen. Geheel in lijn met de Donuteconomie van Kate Reworth vinden zij dat er een sociaal minimum moet zijn, waar mensen niet onder mogen zitten. Daarnaast geeft het basisinkomen meer onderhandelingsmacht aan de burger. Ook pleit de partij ervoor om 1% van het BNP uit te geven aan ontwikkelingssamenwerking. In het gesprek blijkt dat we de afgesproken norm nu niet halen en de steun vaak g…
2021-02-27 - 3 min
De 8 grote politieke stromingen
Gaan we 17 maart stemmen op basis van de thema’s uit de actualiteit of op de ideologie achter een partij? De Ecosofie podcast maakte een serie over de achterliggende gedachte van de politieke partijen. Marnix Kluiters gaat in gesprek met directeuren/betrokkenen van de wetenschappelijke instituten van de 8 grote partijen. Hij doorliep met allemaal dezelfde gesprekslijn wat interessante inzichten oplevert.38. Het Sociaal - liberalisme van D66 met Coen Brummer41. Het liberalisme van de VVD met Patrick van Schie43. De GroenLinkse ideologie met Robbert Bodegraven44. De sociaaldemocratie van de PvdA met Klara Boonstra46. De Christendemocratie met Henri Bontenbal47. Het socialisme van de SP met Ruud Kuin50. De holistische ideologie van de Partij voor de Dieren met Niko Koffeman51. Het Christelijk-sociaal denken van CU met Lambert Pasterkamp
2021-02-22 - 59 min
51. Het Christelijk-sociaal denken van CU met Lambert Pasterkamp
Lambert Pasterkamp is medewerker van het wetenschappelijk instituut van de ChristenUnie. In deze podcast vertelt hij over de ideologie van de ChristenUnie. Hij vertelt gepassioneerd over de manier waarop je volgens deze ideologie naar thema’s als vrijheid, rechtvaardigheid en (kansen)gelijkheid kijkt. In het laatste stuk van het interview gaan we in op duurzame aspecten als het beprijzen van externaliteiten en de tragedy of the commons. Deze aflevering is de achtste in een serie podcasts over de ideologie achter de Nederlandse politieke partijen. Eerder ging ik al in gesprek over (38) het sociaal-liberalisme, (41) het liberalisme, (43) GroenLinkse politiek, (44.) de sociaaldemocratie, (46.) de christendemocratie,(47.) het socialisme en (50) en de ideologie van de PvdD. Tags: christenunie, eerst dit, politiek, christendemocratie, tweede kamer verkiezingen. Voor liefhebbers van: Betrouwbare Bronnen, Afhameren, NRC Haagse Zaken, De Kiesmannen.
2021-02-20 - 1 min
Clubhouse: a.s. maandag 20.00u - verkiezingen en duurzaamheid
Aanstaande maandag om 20.00u gaat Ecosofie live op het nieuwe platform Clubhouse. Minister van de nieuwe economie Michel Scholte, Voorzitter Jonge Klimaatbeweging Werner Schouten, Martijn Visser, Marnix Kluiters en jij gaan aan de hand van een aantal stellingen in gesprek over het thema ‘duurzaamheid en de verkiezingen’. Neem deel via deze link: https://www.joinclubhouse.com/event/MKJgrQQo | Nog geen invite voor Clubhouse? Mail dan naar [email protected] , dan regelen wij dat je een invite krijgt. Nog niet bekend met Clubhouse? Check: https://www.icreatemagazine.nl/nieuws/clubhouse-app-invite/
2021-02-15 - 68 min
50. De holistische ideologie van de Partij voor de Dieren met Niko Koffeman
Niko Koffeman is voorzitter van de Nicolaas G. Pierson Foundation het wetenschappelijk bureau van de Partij voor de Dieren. In deze podcast vertelt hij over de ideologie van de PvdD. Hij vertelt gepassioneerd over de manier waarop je volgens deze ideologie naar thema’s als vrijheid, rechtvaardigheid en (kansen)gelijkheid kijkt. In het laatste stuk van het interview gaan we in op duurzame aspecten als het beprijzen van externaliteiten en de tragedy of dthe commons. Deze aflevering is de zevende in een serie podcasts over de ideologie achter de Nederlandse politieke partijen. Eerder ging ik al in gesprek over (38) het sociaal liberalisme, (41) Het liberalisme, (43) GroenLinkse politiek, (44.) De sociaaldemocratie, (46.) de christendemocratie en (47.) het socialisme Help jij de Ecosofie podcast naar financiële duurzaamheid? Om daar te komen zijn er 1000 fans nodig die één euro per maand kunnen missen. Doneer via: petje.af/ecosofie
2021-02-12 - 0 min
Bonus: Recensie op Radio 1
Ecosoie werd op Radio 1 door Vink (de podcastgids van Nederland) gerecenseerd. De hele recensie is vanaf minuut 30 te beluisteren via: https://bit.ly/3aWYkC5
2021-02-08 - 50 min
49. Mahir Alkaya #3 SP: Stel een daad
Een diepgaand gesprek met ^#3 van de SP Mahir Alkaya over de sociaaleconomische en ecologische plannen uit het verkiezingsprogramma. Om de focus op de lange termijn te leggen is er volgens de SP noodzaak voor een sterke overheid en tegenmacht binnen organisaties. Zaken die niet failliet mogen gaan zoals de zorg moeten daarom weer publiek georganiseerd worden. Daarnaast krijgen werknemers recht op een groter aandeel in de verdeling van kennis;, macht en inkomen. Dit kan bijvoorbeeld via een sterkere ondernemingsraad. Bij dividenduitkering vloeit ook een deel van de winst naar het personeel. De SP committeert zich op klimaatgebied volledig aan de afspraken die in het klimaatakkoord van Parijs staan. Waar mogelijk mogen deze afspraken zelfs aangescherpt worden. De overheid kan daar een grote rol in spelen en kan onder andere faciliteren dat er zonnepanelen komen op de vele geschikte lege daken in Nederland. Ook moeten we af van de bio-industrie. De SP pleit voor kleinschalige boerenbedrijven wat beter is voor boer, dier en maatschappij. Help jij de Ecosofie podcast naar financiële duurzaamheid? Om daar te komen zijn er 1000 fans nodig die één euro per maand kunnen missen. Doneer via…
2021-01-30 - 46 min
48. Jesse Klaver: Het is tijd voor nieuw realisme
Een diepgaand gesprek met lijsttrekker Jesse klaver over de sociaaleconomische en ecologische plannen uit het verkiezingsprogramma van GroenLinks. Klimaatverandering tegengaan staat deze verkiezingen voorop. Volgens Klaver moeten we klimaatverandering behandelen met evenveel urgentie als de huidige Corona crisis. Hij wil daarvoor zelfs de noodtoestand uitroepen, en vergelijkbaar met het OMT, een Climate Management Team inrichten. Echter geeft Klaver ook aan dat niet alleen klimaatverandering, maar juist ook het voorkomen van biodiversiteitsverlies ontzettend belangrijk is. Op sociaaleconomisch gebied wil GroenLinks werk meer laten lonen en pleit daarom voor het verschuiven van belasting op arbeid naar belasting op vermogen en vervuiling. Ook legt Klaver uit dat de opmerkelijke 10.000 euro die GroenLinks aan iedere 18-jarige wil geven niet zo maar een gift is, maar in eerste instantie gebruikt mag worden voor scholing. Na een aantal jaar is het vrij besteedbaar om bijvoorbeeld te investeren in een eigen onderneming. Help jij de Ecosofie podcast naar financiële duurzaamheid? Om daar te komen zijn er 1.000 fans nodig, die één euro per maand kunnen missen. Doneer via: petje.af/ecosof…
2021-01-23 - 35 min
Rode draad 2: Duurzaamheid?
Aan de hand van fragmenten uit verschillende afleveringen bespreekt Marnix Kluiters met Martijn Visser zaken die als een rode draad door de Ecosofie podcast lopen. Ditmaal gaat het over wat duurzaamheid eigenlijk is. De transitie naar een duurzame samenleving loopt via twee assen. In de link naar onderstaande afbeelding is te zien hoe de Ecologische voetafdruk tegenover de sociaal-economische ontwikkeling staat. Met fragmenten uit de podcasts met Pieter van Exter, Thomas Rau en Frank Elderson wordt duidelijk wanneer we een duurzame samenleving bereiken. Heb je zelf een voorstel voor een onderwerp voor de rode draad? Of ben je het er wel of niet mee eens? Laat het weten via de Ecosofie discussiegroep op Whatsapp. Help jij de Ecosofie podcast naar financiële duurzaamheid? Om daar te komen zijn er 1000 fans nodig die één euro per maand kunnen missen. Doneer via: petje.af/ecosofie Grafiek Human Development Index Tegenover Ecological Footprint: https://bit.ly/3653ryr
2021-01-16 - 41 min
47. Het socialisme van de SP met Ruud Kuin
Ruud Kuin is hoofd van het wetenschappelijk bureau van de SP. In deze podcast vertelt hij over de ideologie van de SP : het (modern) Socialisme. Hij vertelt gepassioneerd over de manier waarop socialisten naar thema’s als vrijheid, rechtvaardigheid en (kansen)gelijkheid kijken. In het laatste stuk van het interview gaan we in op duurzame aspecten als het beprijzen van externaliteiten en de tragedy of dthe commons. Deze aflevering is de zesde in een serie podcasts over de ideologie achter de Nederlandse politieke partijen. Eerder volgde al (38) het sociaal liberalisme, (41) Het liberalisme, (43) GroenLinkse politiek, (44.) De sociaaldemocratie en (46.) de Christendemocratie. Help jij Project Ecosofie naar financiële duurzaamheid? Om daar te komen zijn er 1000 fans nodig die één euro per maand kunnen missen.
2021-01-08 - 68 min
46. De Christendemocratie met Henri Bontenbal
Henri Bontenbal is betrokken geweest bij het Wetenschappelijk Instituut van het CDA. In deze podcast vertelt hij over de ideologie van het CDA: De Christendemocratie. Hij vertelt gepassioneerd over de manier waarop Christendemocraten naar thema’s als vrijheid, rechtvaardigheid en (kansen)gelijkheid kijken. In het laatste stuk van het interview gaan we in op duurzame aspecten als het beprijzen van externaliteiten en de tragedy of dthe commons. Deze aflevering is de vijfde in een serie podcasts over de ideologie achter de Nederlandse politieke partijen. Eerder ging ik al in gesprek over (38) het sociaal liberalisme, (41) Het liberalisme, (43) GroenLinkse politiek en 44. De sociaaldemocratie. Help jij Project Ecosofie naar financiële duurzaamheid? Om daar te komen zijn er 1000 fans nodig die één euro per maand kunnen missen. Doneer via: petje.af/ecosofie
2021-01-02 - 45 min
45. Diversiteit als businesscase met Terence Guiamo
Terence Guiamo is hoofd diversiteit & inclusie bij PwC. Daarnaast is hij voorzitter van het Agora netwerk dat zich inzet voor meer diversiteit bij bedrijven. We bespreken het belang en de meerwaarde van een divers personeelsbestand bij bedrijven. Volgens Terence zit daar namelijk gewoon een businesscase in. ;Help jij de Ecosofie podcast naar financiële duurzaamheid? Om daar te komen zijn er 1000 fans nodig die één euro per maand kunnen missen. Doneer via: petje.af/ecosofie
2020-12-26 - 83 min
44. De sociaaldemocratie van de PvdA met Klara Boonstra
Klara Boonstra is directeur van de Wiardi Beckman Stichting het wetenschappelijk bureau van de PvdA. In deze podcast vertelt zij over de ideologie van de PvdA: de sociaaldemocratie. Ze vertelt gepassioneerd over de manier waarop sociaaldemocraten naar thema’s als vrijheid, rechtvaardigheid en (kansen)gelijkheid kijken. In het laatste stuk van het interview gaan we in op duurzame aspecten als het beprijzen van externaliteiten en de tragedy of dthe commons. Deze aflevering is de vierde in een serie podcasts over de ideologie achter de Nederlandse politieke partijen. Help jij Project Ecosofie naar financiële duurzaamheid? Om daar te komen zijn er 1000 fans nodig die één euro per maand kunnen missen. Doneer via: petje.af/ecosofie
2020-12-21 - 11 min
Bonus: 'Ik luister sneller dan jij leest'
Over de maker: Marnix Kluiters startte twee jaar geleden met de Ecosofie podcast. Daarin onderzoekt hij hoe economie ecologie en filosofie beter met elkaar in balans kunnen brengen. In 2014 kreeg Marnix te maken met een heftige oogaandoening waardoor hij blijvend zeer slechtziend werd. Onlangs vertelde hij in een interview in het Financieel Dagblad uitgebreid over de omgang met deze tegenslag. Daarin kwamen onder andere het blind skiën en de totaal andere manier van werken aan de orde. Marnix werkt volledig auditief waarbij een computerstem de hele dag op hoge snelheid voorleest wat er op het scherm staat. Het vele leeswerk dat verricht wordt ter voorbereidingen van de podcast is daardoor nog steeds erg goed te doen. Benieuwd hoe het auditief werken gaat? Luister naar het interview voorgelezen door ‘Claire’ de computerstem. De nieuwe tune is gemaakt door Roel Slootman van Podcast Creators. Daarnaast verscheen onlangs ook een nieuw logo wat onderdeel is van de nieuwe Ecosofie huisstijl. Deze stijl en de bijbehorende nieuwe website wordt ontwikkeld door Dick Bogers van Verdickeme. Daarmee is de Ecosofie podcast na twee jaar bezig met een professionaliseringsslag. De afgelopen weken…
2020-12-18 - 72 min
43. De GroenLinkse ideologie met Robbert Bodegraven
Robbert Bodegraven was tot november directeur van het Wetenschappelijk Bureau GroenLinks. In deze podcast vertelt hij over de groen linkse ideologie. Hij vertelt gepassioneerd over de manier waarop er vanuit de groenlinkse politiek naar thema’s als vrijheid, rechtvaardigheid en (kansen)gelijkheid wordt gekeken. In het laatste stuk van het interview gaan we in op duurzame aspecten als het beprijzen van externaliteiten en de tragedy of dthe commons. Deze aflevering is de derde in een serie podcasts over de ideologie achter de Nederlandse politieke partijen. Help jij de Ecosofie podcast naar financiële duurzaamheid? Om daar te komen zijn er 1000 fans nodig die één euro per maand kunnen missen. Doneer via: petje.af/ecosofie
2020-12-11 - 67 min
42. 7 breekijzers voor een duurzame economie met Jan Jonker
Jan Jonker las in september 2020 de achtste editie van de duurzame troonrede voor. Zeven breekijzers zijn er volgens de hoogleraar ondernemen aan de Radboud Universiteit nodig voor de transitie naar een duurzame economie. Jan Jonker is inmiddels met pre-emeritaat. Gedurende zijn lange loopbaan in het onderwijs hield hij zich bezig met duurzaamheid. We gaan dieper in op de zeven breekijzers die hij voor ogen heeft. Daarin komt ook de sociale kant van duurzaamheid aanbod. Ook bespreken we zijn visie op de samenhang en verschillen tussen duurzaamheid en circulariteit. Help jij de Ecosofie podcast naar financiële duurzaamheid? Om daar te komen zijn er 1000 fans nodig die één euro per maand kunnen missen. Doneer via: petje.af/ecosofie
2020-12-04 - 69 min
41. Het liberalisme van de VVD met Patrick van Schie
Patrick van Schie is directeur van de TeldersStichting het wetenschappelijk bureau van de VVD. In deze podcast vertelt hij over de ideologie van de VVD : het liberalisme. Hij vertelt gepassioneerd over de manier waarop liberalen naar thema’s als vrijheid, rechtvaardigheid en (kansen)gelijkheid kijken. In het laatste stuk van het interview gaan we in op duurzame aspecten als het beprijzen van externaliteiten en de tragedy of dthe commons. Deze aflevering is de tweede in een serie podcasts over de ideologie achter de Nederlandse politieke partijen. Help jij Project Ecosofie naar financiële duurzaamheid? Om daar te komen zijn er 1000 fans nodig die één euro per maand kunnen missen. Doneer via: petje.af/ecosofie Tijdslijn gesprek 00.50 Wat zou een liberaal veranderen als hij/zij het een jaar voor het zeggen heeft in de samenleving? 02:55 Introductie Patrick van Schie en TeldersStichting 09:25 Wat is het liberalisme? 11:25Wat zijn de pijlers van het liberalisme? 16:00 Waarom is het liberalisme het beste voor de samenleving? 20:30 Hoe wordt er vanuit het liberalisme naar vrijheid en rechtvaardigheid gekeken 24:25 Zijn mensen gelijk of gelijkwaardig? 29:10 Hoe belangrijk is het volgen…
2020-11-27 - 52 min
40. Feike Sijbesma Over economie, crises En groei
Feike Sijbesma is na anderhalf jaar opnieuw te gast bij Project Ecosofie. Ditmaal bespreken we zijn visie op de economie. We gaan in op het effect van een crisis op de welvaart. De impact van Corona is groot. Gaan dezelfde vervelende effecten optreden als we niet genoeg doen aan problemen als klimaatverandering en verlies aan biodiversiteit? Ook gaat Feike In het laatste deel van het interview nog in op de vraag of economische groei wel noodzakelijk is. Help jij Project Ecosofie naar financiële duurzaamheid? Om daar te komen zijn er 1000 fans nodig die één euro per maand kunnen missen. Doneer via: petje.af/ecosofie
2020-11-20 - 50 min
39. Zeewier met Nikki Spil
Nikki Spil is oprichter van The Seaweed Farmers een boerderij waar zij zeewier kweekt. Al vanaf jongs af aan is Nikki bezig met duurzaamheid. Ze ontdekte dat zeewier functioneert als biofilter in de zee. Het verrijkt het water met zuurstof waarmee het ecosysteem onderwater versterkt wordt. Achteraf is het een prachtige toepassing om onder andere gezond voedsel en bioplastic mee te maken. Daarmee kan de inzet van zeewier een belangrijke bijdrage leveren om weer binnen de planetaire grenzen te komen. Help jij Project Ecosofie naar financiële duurzaamheid? Om daar te komen zijn er 1000 fans nodig die één euro per maand kunnen missen. Doneer via: petje.af/ecosofie
2020-11-06 - 58 min
38. Het Sociaal - liberalisme van D66 met Coen Brummer
Coen Brummer is directeur van de Van Mierlo Stichting, het wetenschappelijk bureau van D66. In deze podcast vertelt hij over de ideologie van D66: het Sociaal-liberalisme. Hij vertelt gepassioneerd over de manier waarop sociaal-liberalen naar thema’s als vrijheid, rechtvaardigheid en (kansen)gelijkheid kijken. In het laatste stuk van het interview gaan we in op duurzame aspecten als het beprijzen van externaliteiten en de tragedy of dthe commons. Deze aflevering is de eerste in een serie podcasts over de ideologie achter de Nederlandse politieke partijen. Daarvoor ga ik in gesprek met mensen van het wetenschappelijk bureau van verschillende partijen. Help jij Project Ecosofie naar financiële duurzaamheid? Om daar te komen zijn er 1000 fans nodig die één euro per maand kunnen missen. Doneer via: petje.af/ecosofie
2020-10-23 - 31 min
37. Analfabetisme uitwissen met Sam van Tol
Sam van Tol ontdekte tijdens een vakantie in Zuid-Afrika hoe schrijnend analfabetisme is. De oorzaak lag niet zozeer in de gebrekkige scholing, maar in het ontbreken van papier. Reden voor Sam om een oplossing te zoeken. Met zijn Social Enterprise Correctbook heeft hij een uitwisbaar notitieboek gemaakt, waardoor de kosten van het schrijfmateriaal drastisch omlaag gaan. Er zijn inmiddels 50.000 kinderen die door dit boekje wel kunnen leren lezen en schrijven. Door een samenwerking met Edukans komen daar de komende tijd nog 400.000 kinderen bij. Help jij de Ecosofie podcast naar financiële duurzaamheid? Om daar te komen zijn er 1000 fans nodig die één euro per maand kunnen missen. Doneer via: petje.af/ecosofie
2020-10-09 - 29 min
Rode draad 1: het individu
In deze eerste Rode Draad aflevering gaat Marnix in gesprek met Martijn Visser. Martijn was al eens te gast in aflevering 2. Aan de hand van fragmenten uit verschillende afleveringen bespreken zij zaken die als een rode draad door Project Ecosofie lopen. Ditmaal de rol van het individu in de transitie naar een duurzame samenleving. Heb je zelf een voorstel voor een onderwerp voor de rode draad? Of ben je het er wel of niet mee eens? Laat het weten via een mail aan [email protected] Help jij de Ecosofie podcast naar financiële duurzaamheid? Om daar te komen zijn er 1000 fans nodig die één euro per maand kunnen missen. Doneer via: petje.af/ecosofie
2020-10-01 - 51 min
36. Ecologische en financiële Winst met Willem Ferwerda
Willem Ferwerda werd in 2016 door Trouw uitgeroepen tot duurzaamste Nederlander. Na lang werkzaam te zijn geweest in de internationale natuurbescherming heeft de tropisch ecoloog de organisatie Commonland opgezet en houdt zich bezig met grootschalig landschapsherstel. We bespreken zijn inspirerende visie waarbij hij vertelt hoe de natuur op de lange termijn geld kan opleveren. Willem en zijn team weet namelijk van aangetaste gebied en “man made” desserts weer levendige gebieden te maken. Dit doet zij door middel van de vier returns. Het begint door inspiratie en hoop weer terug te geven aan de plaatselijke bevolking en vervolgens werkgelegenheid te creëren. Met als resultaat een herstelde biodiversiteit en een financieel rendabel ecosysteem. Help jij Project Ecosofie naar financiële duurzaamheid? Om daar te komen zijn er 1000 fans nodig die één euro per maand kunnen missen. Doneer via: petje.af/ecosofie Meer over Willem Ferwerda en Commonland: • Groen Goud 1 (Tegenlicht 2012) • Groen Goud 2 (Tegenlicht 2014) • Duurzame Troon rede 2017
2020-09-18 - 34 min
35. Verschillende perspectieven met Alexander Rinnooy Kan
Alexander Rinnooy Kan was actief in het onderwijs, het bedrijfsleven en de politiek. Als rector van de Erasmus Universiteit, bestuurslid van de ING en voorzitter van de Sociaal Economische Raad bekleedde hij niet de minste functies. Vanuit al deze verschillende perspectieven heeft hij een interessante visie op het verduurzamen van de samenleving opgebouwd. Volgens Alexander zijn er momenteel twee hoofdthema’s te onderscheiden. In de eerste plaats een energievoorziening die toekomstbestendig is. En in de twee plaats de circulaire economie die rekening houdt met het opraken van schaarse grondstoffen. Het tackelen van deze problemen is van groot belang omdat de leefbaarheid van onze planeet niet eens in geld uit te drukken is.
2020-09-12 - 3 min
Compilatie
Is Project Ecosofie al een podcast award waard? Je kunt de podcast nomineren via de link onderaan de beschrijving. Anderhalf jaar geleden startte de Project Ecosofie podcast. Marnix Kluiters onderzoekt hoe we economie, ecologie en filosofie beter met elkaar in balans kunnen brengen. Inmiddels zijn we 34 afleveringen en meer dan 10.000 luisterinteracties verder. Op het kanaal verschenen al een grote diversiteit aan mensen die zich bezighouden met het verduurzamen van de samenleving. In deze compilatie een aantal quotes van Jan Peter Balkenende (Nr. 14), Kim Putters (Nr. 34), Paul Polman (Nr. 33), Michel Scholte (Nr. 26) en Femke Groothuis (Nr. 13). Vind jij het verspreiden van duurzame visies ook belangrijk? Je kunt me helpen door Project Ecosofie in slechts 10 sec te nomineren voor de Dutch Podcast Awards. Je hoeft alleen titel: Project Ecosofie, categorie: zakelijk en je eigen mailadres achter te laten. https://podcastawards.nl/nomineren
2020-09-04 - 41 min
34. Een Nieuw Sociaal Contract Met Kim Putters
Kim putters, volgens de Volkskrant de meest invloedrijke Nederlander, vindt dat er een nieuw sociaal contract moet komen. Maar wat houdt een sociaal contract eigenlijk in? We bespraken het belang van een goed functionerend sociaal contract en de benodigde veranderingen. De directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau ontdekte de afgelopen jaren vier smeulende kwesties in de Nederlandse samenleving: , brede welvaart, een leven lang ontwikkelen, nieuwe sociale ongelijkheid en de democratische rechtstaat. Volgens Kim zijn deze kwesties te vergelijken met een Veenbrand. Een brand die lang niet te zien is maar opeens snel en heftig uit slaat. Vind jij het ook belangrijk dat deze podcast groter wordt? Je kunt Project Ecosofie in slechts 10 seconde nomineren voor de Dutch podcast awards via: https://podcastawards.nl/nomineren Voor meer info zie: www.projectecosofie.nl
2020-08-21 - 43 min
33. Paul Polman: Sustainable visionary
Paul Polman is a proven leader in sustainable business. For this first episode in English we had a conversation about the importance of companies creating value for all stakeholders instead of only shareholders. Paul said shareholder capitalism? has proven not to work. For example when Paul was born the average lifetime of a company was 67 years and is at the moment decreased to only 17 years. The stakeholder approach gives companies more resilience and in the long term more profitability too. Polman has shown that this can work; the value of Unilever increased with 300% during the ten years he was the CEO and focussed on stakeholder value. We also discussed the role of tax. Polman was heavily criticized in the Netherlands because of his idea ??? to abolishment the dividend tax. Polman however is a firm believer in a tax system but it should be used or designed in the proper way. To make the change to a sustainable economy WE HAVE to put taxes on natural resources and pollution, and USE the revenues to lower the tax burden on labor.
2020-08-09 - 36 min
32. Walk En Talk Voor Duurzaamheid Met Vera Hofman
Zie walkentalk2020.nl om mee te lopen met Vera Hofman. Vera loopt tien dagen lang 20 km per dag. Tijdens deze trip gaat ze op bezoek en in gesprek met verschillende initiatieven die bijdragen aan een mooiere wereld. Zo was ze al op bezoek bij Groasis, Twinnovate en The Protein Brewery. Eigenaar Pieter Hoff heeft met Groasis een techniek ontwikkelt waarmee op een eenvoudige manier bomen kunnen groeien in de woestijn, zonder irrigatie. Dat zorgt voor CO2 compensatie en economische groei bij de inheemse bevolking. John Bouterse biedt met Twinnovate een oplossingen hoe afval gebruikt kan worden als product. Wim de Laat is bij The protein Brewery bezig met de ontwikkeling van een vleesvervanger die over veel eiwitten beschikt. Vera vertelt ook nog over haar coördinatorschap bij JongRES Nederland in de regio's Noord-Brabant en Limburg. Met haar 28 jaar vertegenwoordigt zij daar de stem van de jeugd. Verschillende regio’s mogen in Nederland zelf een plan indienen om zo samen aan het klimaatakkoord te voldoen. Als dat niet lukt zal de staat zelf gebieden toewijzen waar bijvoorbeeld windmolens komen te staan. Het is volgens Vera belangrijk dat iedereen betrokken wordt zodat er genoeg draa…
2020-08-01 - 52 min
31. Ecocentrisme Met Werner Schouten Voorzitter Jonge Klimaatbeweging
Werner Schouten is voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging. Vanuit zijn persoonlijke visie denkt hij dat er vooral een bewustzijnsverandering nodig is om het klimaatvraagstuk op te lossen. We zullen anders moeten gaan nadenken over onze waardes. Op de lange termijn is er een nieuw krachtig verhaal nodig voor ons als mensheid om deze waardeverandering te bewerkstelligen. Vanuit de Jonge Klimaatbeweging geeft Werner hier richting aan. Door te redeneren vanuit een visie voor de toekomst (2050) proberen zij maatregelen terug te vertalen naar het heden. Als overkoepelend orgaan van meerdere jongeren organisaties vertegenwoordigen ze meer dan 100.000 jongeren. De ideeën worden serieus genomen en in september zelfs besproken met Mark Rutte en Eric Wiebes. De Jonge Klimaatbeweging is op zoek naar nieuwe bestuurders. Interesse? Check de website: https://www.jongeklimaatbeweging.nl/: Meer weten over Project Ecosofie? zie: https://www.projectecosofie.nl/
2020-07-24 - 74 min
14. Jan Peter Balkenende (herhaling) Verantwoordelijkheid Nemen Voor Een Duurzame Samenleving
Jan Peter Balkenende was 8 jaar lang premier van Nederland. Na zijn politieke carrière werd hij partner corporate responsibility bij EY en werd hij voor de tweede keer hoogleraar. Het begrip verantwoordelijkheid is in zijn loopbaan een centraal thema geweest. Daarnaast zet hij zich met het initiëren van de Dutch Sustainable Growth Coalition en zijn rol bij EY in voor meer duurzaamheid in het bedrijfsleven. We bespreken de rol die christelijke normen en waarden nog steeds kunnen hebben in het verduurzamen van de samenleving. Ook gaan we in op de houding die de overheid, het bedrijfsleven en het individu zouden moeten innemen om deze transitie te kunnen maken.
2020-07-10 - 50 min
30. Systeemdenken Voor Bedrijven Met Pieter Van Exter
Pieter van Exter is duurzaamheidsadviseur bij Metabolic. Vanuit die rol werkt hij samen met bedrijven aan oplossingen en strategieën die bijdragen aan een fundamenteel duurzame economie. Voor deze economie moeten we onze productiesystemen binnen de negen planetaire grenzen zien te brengen. Door op een systemische manier naar de problemen en patronen te kijken ontstaan oplossingen waar de samenleving echt bij gebaat is en waardoor we voorkomen dat de ene oplossing een nieuw probleem veroorzaakt. In het laatste kwart van het interview bespreken we nog een studie die Pieter deed naar kritieke metalen voor elektrische auto’s. De Nederlandse overheid wil dat er in 2030 bijna 2 miljoen elektrische auto’s op de weg rijden. Volgens het onderzoek lopen we snel tegen de grenzen van de wereldwijdeproductie van kritieke metalen aan als heel de wereld, net als Nederland, haar fossiele auto's 1-op-1 zou gaan vervangen. Daarom moeten inzetten op slimmere manieren om van A naar B te komen. Meer weten over Project Ecosofie? Check dan de website met alle podcasts en blogs: www.projectecosofie.nl
2020-06-19 - 51 min
29. Ecopositief met Babette Porcelijn
Babette Porcelijn ontdekte dat ongeveer 80% van onze milieu-impact verborgen is. Positief bekeken heeft de gemiddelde Nederlander dus vijf keer zo veel slagkracht om wat aan het probleem te doen. Ze schreef er het boek over ‘de verborgen impact’. Daarin kun je zien aan welke knoppen je in je eigen leven het beste kan draaien om zo veel mogelijk impact te maken. Inmiddels heeft Babette haar visie verbreed en is ze bezig met een nieuw boek. We bespreken wat er moet gebeuren om als mensheid binnen de draagkracht van de planeet te komen. Benieuwd naar jouw impact op de planeet? Vul de tool in op http://www.mijnverborgenimpact.nl/
2020-06-05 - 78 min
28. Veerkrachtige systemen met Jan-Peter Doomernik
Jan-Peter Doomernik is betrokken bij de beweging “Nature 2.0”. Nature2.0 is in feite een hoopvolle visie op de toekomst waarin biologie en technologie samen gebracht worden om een toekomstige kansen op overvloed te ontsluiten. Binnen deze visie worden twee vragen gesteld: wat als mensen zich gaan gedragen alsof ze een stukje natuur zijn en wat als de natuur zich meer gaat gedragen als een onderdeel van de economie. Jan-Peter richt zich enkel op de eerste vraag. Het huidige economisch denken stelt schaarste centraal en draait veelal om meer en meer efficiëntie. Dat zorgt op korte termijn voor hoge productiviteit maar maakt het systeem erg kwetsbaar en onvoorbereid voor onverwachte schokken. In de natuur zijn er vele symbiose vormen te vinden die een stuk schokbestendiger en gezonder zijn en waar de productiviteit dus dan wel een stuk lager ligt. Jan-Peter legt uit hoe een radicaal andere kijk op ons systeem kan leiden tot onvermoede en soms onvoorstelbare mogelijkheden om duurzaam met elkaar samen te leven. Hoe “Nature2.0” resulteert in een andere manier van kijken? Hoe kunnen we voorbereid zijn op de toekomst als de wereld abrupt kan veranderen? Paper nature2.0: https://blog.ocean…
2020-05-24 - 45 min
27. Financieel rendement door sociale resultaten met Ruben Koekoek
Ruben Koekoek (Social Finance NL) verbaasde zich aan het eind van zijn studententijd dat er bij donaties en subsidies wordt betaald voor inspanning en niet voor resultaat. Tijdens zijn werk bij ABN AMRO kwam hij vervolgens in aanraking met Social Impact Bonds. Een vorm van investeren waarbij rendement gemaakt wordt op basis van het behalen van afgesproken sociale resultaten. Zo kan een overheid bijvoorbeeld een investeerder belonen wanneer zij zo veel mogelijk mensen aan het werk helpt. Ruben vertelt over hoe deze vorm van financiering werkt en gaat in op de successen en mogelijkheden van deze manier van denken.
2020-05-08 - 61 min
26. Waardevolle bedrijven met Michel Scholte
Michel Scholte is directeur bij het Impact Institute een spin off van de True Price foundation. In een eerdere podcast werd zijn compagnon Adrian de Groot Ruiz al geïnterviewd, die uitgebreid vertelde over het berekenen van de werkelijke prijs van producten. Het Impact Intstute kijkt nog een stap verder. Bedrijven creëren namelijk ook waarde zoals werkgelegenheid en dragen bij aan de menselijke ontwikkeling van het personeel. Door ook deze zaken inzichtelijk te maken met data is het de bedoeling dat bedrijfsbesluiten niet meer alleen genomen worden op basis van financiële criteria. Daar komen vijf kapitaal stromen bij: geproduceerd, menselijk, intellectueel, sociaal en natuurlijk kapitaal. Het jaarverslag van de toekomst bestaat dan ook uit verantwoording over al deze componenten. Door op deze manier te gaan werken wordt er daadwerkelijk fundament gegeven aan de verschuiving van het creëren van aandeelhouders waarde naar waarde voor alle belanghebbende.
2020-04-10 - 62 min
25. Een economie zonder afval met Thomas Rau
Thomas Rau is architect en werd bekend toen hij Philips vroeg om geen lampen meer te leveren maar licht te faciliteren. In zijn filosofie moeten we producten gaan aanbieden als een service zodat de prikkel om duurzame producten te maken bij de fabrikant ligt. We moeten totaal anders omgaan met materialen. Hij bood dan ook niet voor niets een universele verklaring voor de rechten van de materialen aan bij de Verenigde Naties. In het huidige systeem gebruiken we materialen en komen deze uiteindelijk in de anonimiteit terecht als afval. Erg zonde want grondstoffen zijn in een bepaalde hoeveelheid beschikbaar en als deze verbrand worden zijn we ze blijvend kwijt. Daarom zouden we volgens Thomas naast een kadaster ook een madaster moeten maken. Daarin wordt precies opgeschreven hoeveel grondstoffen er in bijvoorbeeld een gebouw zijn verwerkt. Wanneer het gebouw niet meer gebruikt wordt kunnen de grondstoffen er weer uitgehaald worden en opnieuw worden ingezet. Zo komen we in een economie terecht zonder afval.
2020-04-03 - 54 min
24. Groene aandeelhouders in de oliesector met Mark van Baal
Mark van Baal heeft de overtuiging dat de sleutel tot de energietransitie bij de grote olieconcerns ligt. Zij moeten overschakelen op het investeren in niet-fossiele energiebronnen. Om invloed in deze wereld te vergaren besloot hij zelf aandelen Shell te kopen. Met zijn organisatie Follow This zette hij een groene resolutie op de agenda van de aandeelhoudersvergadering om zo meer democratie te creëren. Een jaar later werd opnieuw een groene resolutie ingebracht die werd gesteund door zes grote financiële instellingen. Shell bleek te luisteren naar deze 6% van zijn aandeelhouders en bracht een belangrijke koerswijziging aan. Mark vertelt hoe een klein initiatief steeds meer medestanders achter zich krijgt en grote verandering te weeg brengt.
2020-03-20 - 65 min
23. Adam Smith was meer dan de onzichtbare hand met Eric Schliesser
Adam Smith staat de boek als de bedenker van het ongebreidelde marktdenken. Dit komt veelal doordat hij in zijn beroemde boek : ‘The wealth of nations’ in een zin schrijft over de onzichtbare hand. Eric Schliesser deed zijn promotieonderzoek naar de werken van Adam Smith en is momenteel hoogleraar Politicologie aan de UvA. We bespreken de nuance in de werken van Smith en gaan in op het economisch gedachtegoed dat hij predikte. Daarbij kijken we naar de relatie met de huidige tijd. De inzichten van Smith zijn namelijk erg relevant voor de huidige handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China maar heeft ook betrekking op de recente Green Deal.
2020-03-06 - 50 min
22. Het klimaatprobleem met Bart Verheggen
Bart Verheggen is klimatoloog aan de Universiteit van Amsterdam. Hij schreef onlangs het boek: ‘Wat iedereen zou moeten weten over klimaatverandering’. We bespreken hoe het komt dat de mens verantwoordelijk is voor de huidige temperatuurstijging. Dat is onlosmakelijk verbonden met de enorme CO2-uitstoot sinds de industriële revolutie. Bart vertelt gepassioneerd over de feiten en gaat daarnaast ook nog even in op het punt dat niet iedereen die feiten lijkt te willen accepteren. Ook vertelt hij dat klimaatverandering van alle tijden is en dat dit juist bevestigd dat de mens verantwoordelijk is voor de temperatuurstijging op aarde.
2020-03-02 - 55 min
21. Een duurzaam Nederland met Maria van der Heijden
Maria van der Heijden is directeur bij MVO Nederland. Deze organisatie strijd voor de nieuwe economie die circulair, klimaatneutraal, inclusief is en transparante ketens heeft. Zij brachten in januari 2020 de NEx uit. Deze index meet in hoeverre Nederland op weg is naar deze nieuwe economie. Met de opening van 12.1% is er nog veel werk aan de winkel. We bespreken wat MVO Nederland doet en hoe de index in elkaar steekt. Ook gaan we in op de nieuwe economie waarin we de rol van de overheid en het bedrijfsleven beide belangrijk zijn.
2020-02-07 - 56 min
20. Een duurzame financiële sector met Frank Elderson van DNB
Frank Elderson is directielid bij De Nederlandse bank. Een functie met veel invloed. Als centrale bank heb je namelijk een dubbele hefboom werking op de economie doordat je sturing geeft aan de financiële sector. Hij vind dat hij vanuit die hoedanigheid moet opkomen voor het klimaat en geeft daar sinds 2011 ruchtbaarheid aan door er mede voor te zorgen dat duurzaamheid expliciet opgenomen werd in de missie van DNB. Inmiddels is hij voorzitter van the Network voor Greening the Financial System Een wereldwijd netwerk van voornamelijk centrale banken waar inmiddels 54 organisaties inzitten. We bespreken hoe klimaatverandering kan leiden tot financiële risico's. Het klimaatakkoord van Parijs zorgt bijvoorbeeld voor veranderingen in wet- en regelgeving wat invloed kan hebben op businesscases. Het is aan DNB om dit te voorzien zodat de stabiliteit in het financiële systeem gewaarborgd blijft.
2020-01-24 - 62 min
19. De energietransitie met Remco de Boer van Studio Energie
Remco de Boer onderzoekt met zijn podcast Studio Energie de enorme uitdaging van de energietransitie. Hij interviewde inmiddels bijna 80 mensen uit ongeveer het hele spectrum rondom deze transitie. Eind 2019 stelde de Europese Unie zich ten doel om in 2050 het eerste CO2-neutrale continent te zijn. Dat gaan we waarschijnlijk niet alleen redden op zon en wind. Maar andere alternatieven zoals kernenergie, biomassa en CO2-opslag krijgen vaak veel kritiek juist van activistische organisaties. We gaan in op waar we nu staan en waar we naar toe moeten om de doelstellingen te halen. En als we dan die doestelling toch halen welke rol daarin voor waterstof nog weggelegd zou kunnen zijn.
2020-01-10 - 47 min
18. Jan Terlouw: Een lege stoel voor de ongeborene
Jan Terlouw schreef in zijn laatste boek over een lege stoel voor de ongeborene. Deze stoel symboliseert dat ook toekomstige generaties aan tafel moeten zitten bij de huidige besluitvorming. Duurzaamheid is iets wat hem ten zeerste aangaat of het nou gaat om klimaat, biodiversiteit of ongelijkheid. We bespreken zijn visie en de oplossingen die hij voor ogen heeft. Ook gaan we in op de rol die hij toedicht aan de overheid. Daarbij komt ook zijn politieke stroming het sociaal liberalisme aan bod.
2019-12-21 - 72 min
17. Het BBP als les om welzijn te meten met Rutger Hoekstra
Rutger Hoekstra schreef in 2019 het boek ‘Replacing GDP by 2030’. In de 20 jaar dat hij bij het CBS werkte zag hij de kracht van het Bruto Binnenlands Product van dichtbij. Hij zag echter ook dit getal zeker geen maatstaf is om welvaart te meten. Hij heeft het daarom als doel gesteld om ook wereldwijd gebruikte maatstaven te creëren voor onderwerpen als welzijn, milieu en ongelijkheid. Hiervoor kunnen we veel leren van de manier waarop het BBP is ontstaan en opgeklomen tot de belangrijkste indicator van de wereld. Het is soort wereldwijde taal waarin economieën worden vergeleken en die is overgenomen door beleidsmakers en maatschappij. In ons gesprek bespreken we of er uiteindelijk een getal te maken is waarmee je complete vooruitgang zou kunnen weergeven. Deze maatstaaf zou moeten worden gebruikt om beter beleid te voeren en de maatschappij op een pad te brengen waarin welzijn en duurzaamheid centraal staan.
2019-12-06 - 59 min
16. Duurzaamheid in de strategie van bedrijven met Annemieke Roobeek
Annemieke Roobeek is hoogleraar strategie en transformatie op Nyenrode Business Universiteit en is daarnaast commissaris bij de ABN AMRO Bank en was dat tot verkort ook bij de KLM. Ze is voorzitter van Social Finance NL en bij PGGM voorzitter van de Advisory Board for Responsible Investments. Ze is eigenaar van o.a. MeetingMoreMinds, een netwerkorganisatie. We bespreken in deze podcast hoe bedrijven duurzaamheid in de strategie kunnen toepassen vanuit zowel de theorie als praktijk. Zo gaan we bijvoorbeeld in op duurzaamheid in de luchtvaartsector waar zij invloed had op het gevoerde beleid door KLM. Binnen ABN AMRO geldt ‘banking for better’. Voor Social Finance NL is de focus om maatschappelijke vooruitgang met innovatieve financiële instrumenten te stimuleren. Annemieke Roobeek denkt groots en plaatst grote vraagstukken in een verrassend perspectief van duurzaamheid, innovatie en maatschappelijke betrokkenheid.
2019-11-23 - 55 min
15. Social enterprises een andere blik op ondernemen met Willemijn Verloop
Willemijn Verloop richtte als twintiger WarChild op. Op jonge leeftijd was zij al bezig met het creëren van maatschappelijke waarde. Inmiddels richt ze zich niet meer op filantropie maar op sociaal ondernemen. Bij deze manier van ondernemen staat maatschappelijke impact maken op de eerste plaats. Voorbeelden die al eerder in deze podcast terug kwamen zijn Tony’s Chocoloneley en Happy Tosti. Bedrijven die zich staande weten te houden in de markt ondanks dat zij er expliciet voor kiezen sociale kosten mee te nemen in de bedrijfsvoering. Willemijn is oprichter van Social Enterprise NL, de organisatie die het ecosysteem voor sociale ondernemingen in Nederland versterkt. Daarnaast financiert ze sociale ondernemingen met haar bedrijf Social Impact Ventures.
2019-10-11 - 54 min
13. Circulair belasting heffen met Femke Groothuis
Femke Groothuis zet zich in voor een verschuiving van belastingheffing op arbeid naar natuurlijke hulpbronnen. Dit doet ze vanuit haar stichting Ex’tax. Door de prikkels op de juiste manier in te zetten zou een nieuwe kijk op belastingheffing de circulaire economie kunnen faciliteren. Concreet betekent dit dat het kopen van een TV duurder wordt maar de reparatie ervan goedkoper. Hierdoor ontstaat er meer werk en minder afval.
2019-09-28 - 55 min
12. Scepsis en communicatie over het klimaat met Christel Van Eck
Christel van Eck heeft zich gespecialiseerd in klimaatcommunicatie. Momenteel doet ze onderzoek naar dit onderwerp voor haar PhD bij de Universiteit van Wageningen. In deze podcast vertelt ze hoe je effectief over klimaatverandering kan communiceren. Wat kan je beter wel en niet zeggen? Ook bespreekt ze wat voor een invloed de media hebben gehad op het klimaatdebat. Daarnaast komt de brede consensus binnen de klimaatwetenschap over dat de mens klimaatverandering veroorzaakt aan bod. Christel vertelt hoe het dan toch nog kan dat er mensen sceptisch zijn.
2019-09-07 - 80 min
11. Volt: Europa als oplossing met Reinier van Lanschot en Laurens Dassen
Duurzaamheid is bij uitstek een grensoverschrijdend thema. Daarom deze keer een podcast over een mogelijk meer Europese aanpak. Lijsttrekker Reinier van Lanschot en voorzitter Laurens Dassen van nieuwe politieke partij Volt waren te gast bij Project Ecosofi. Volt heeft een vernieuwde kijk op Europa met een prominente rol voor duurzaamheid in het partijprogramma. Zaken als het klimaatprobleem en massamigratie kun je volgens hen niet op nationaal niveau aanpakken maar zijn op continentaal niveau wel goed op te lossen. Het is de eerste Pan-Europese partij wat betekent dat zij in meerdere Europese landen meededen aan de Europese verkiezingen. Volt gelooft in meer Europese samenwerking en ziet de Europese Unie als een succesvol project waar een aantal zaken grondig aan moeten worden verbeterd. Ondanks dat de partij in Nederland geen zetels behaalde is met een Duitse zetel in het Europees parlement het doel wel deels geslaagd. Volt gaat nu door voor een plek in de tweede kamer.
2019-08-23 - 96 min
10. Urgenda dwingt de staat tot klimaatactie met Marjan Minnesma
Urgenda weet de Nederlandse staat via de rechter tot meer CO2 besparing te dwingen. In deze podcast vertelt directeur Marjan Minnesma hoe Urgenda oplossingen levert om de energietransitie te maken en de rechtszaak waarmee Urgenda vooral bekend werd slechts een uitvloeisel is. De klimaatzaak die Urgenda tegen de overheid voert werd zowel bij de rechtbank als in hoger beroep gewonnen en ligt inmiddels bij de Hoge Raad. We bespreken hoe haar 3 studies bedrijfskunde, rechten en filosofie allemaal relevantie hebben in het werk dat ze nu doet. Daarnaast vertelt ze uitgebreid welke stappen het individu, het bedrijfsleven en de overheid kunnen maken om in 2030 tot een duurzame energievoorziening te komen.
2019-08-10 - 67 min
9. Inclusieve tosti's met Jasper Kool
Jasper Kool las in zijn studententijd een artikel dat Nederland sociale ondernemers nodig heeft. Hij gaf daar gevolg aan met Happy Tosti. Een lunchrestaurant waarin meer dan 60% van de werknemers een afstand tot de arbeidsmarkt heeft. Een bedrijf dat zich in staat stelde een sociaal probleem te tackelen op basis van een business case en nu doorgroeit naar de volgende fase. Met inmiddels 7 restaurants zijn ze hard op weg het doel om in 2023 minimaal 500 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een betaalde baan geholpen te hebben.
2019-07-26 - 72 min
8. De echte prijs van een product met Adrian de Groot Ruiz
De negatieve externe effecten van producten worden vaak niet mee genomen in de kostprijs. Dit is economisch gezien logisch aangezien het integreren van deze effecten de kostprijs verhogen. Daarnaast is het ook erg lastig om van deze effecten de grote te bepalen en er een prijs aan te hangen. Adrian de Groot Ruiz heeft met zijn bedrijf TruePrice een methode ontwikkelt om de werkelijke kostprijs te kunnen berekenen van een product zodat deze kosten wel meegenomen kunnen worden. Een kostprijs waarin ook het milieu en leefbare inkomens zijn verwerkt. In de huidige tijd met big data is het mogelijk deze effecten te berekenen en zo voor meer transparantie te zorgen. Zijn achtergrond in de econometrie en een PhD in de Behavioural Finance stelde Adrian dan ook in staat deze methode te ontwikkelen. Het is zijn visie dat as we het gat tussen de winkel prijs en de werkelijke prijs kunnen dichten we een duurzame economie hebben.
2019-06-28 - 82 min
7. De werking van de Sustainable Development Goals met Herman Mulder
Herman Mulder kwam tijdens zijn carrière in het bankwezen in aanraking met Millieudefensie. Hij realiseerde zich dat er zaken anders moesten en houdt zich sindsdien bezig met duurzaamheid. Hij heeft zich in de Sustainable Development Goals verdiept. Als voorzitter van de SDG Charter en True Price brengt hij dit in de praktijk. Daarnaast is hij in het verleden ook voorzitter geweest van het Global Reporting Initiative een raamwerk voor verslaggeving over duurzaamheid. In deze podcast gaan we in op de achtergrond en de werking van de SDG’s.
2019-06-14 - 60 min
6. Tony's strijd voor een eerlijke chocolademarkt met Ynzo Van Zanten
Tony’s Chocolonely is het bedrijf dat bekend staat om zijn streven naar maatschappelijke impact. Het bedrijf zet zich al jaren in voor eerlijke prijzen voor cacaoboeren. Inmiddels is Tony’s marktleider in Nederland. Choco evangelist Ynzo van Zanten vertelde over het ontstaan van het bedrijf en waar zij nu staan. Daarnaast ging hij in op de impact first strategie waarmee het ze toch gelukt is om een succesvol bedrijf te bouwen.
2019-05-29 - 71 min
5. Impact maken op de beurs met Feike Sijbesma
Feike Sijbesma werd in 2018 door de Volkskrant uitgeroepen tot meest invloedrijke Nederlander. De CEO van DSM heeft een visie waarbij maatschappelijke winst op de zelfde hoogte als financiële winst staat. In het gesprek hebben we het over de mogelijkheden die je hebt als CEO om brede waarde te creëren en welke verantwoordelijkheid je als bedrijf moet nemen. Ook bespreken we uitgebreid hoe CO2 opgenomen kan worden in de kostprijs van bedrijven.
2019-05-16 - 86 min
4. Het neoliberalisme met Bram Mellink
Bram Mellink is historicus en doceert aan de Universiteit van Amsterdam. Hij heeft zich gespecialiseerd in het Neoliberalisme. In deze stroming wordt het inzetten van marktmechanisme gezien als optimaal. Zo krijgt het creëren van aandeelhouderswaarde een centrale rol. Om in te zien hoe we naar meer creatie van stakeholderwaarde kunnen gaan is meer inzicht in de ontwikkeling van het marktdenken interessante achtergrond.
2019-05-03 - 40 min
3. Opleiden voor de mensgerichte economie met Nienke Meijer
Nienke Meijer is bestuursvoorzitter van de Fontys Hogescholen. Deze HBO instelling biedt onderwijs aan ruim 44.000 Studenten op verschillende locaties in Zuid-Nederland. In haar nieuwjaar speech droeg Nienke uit dat dat we moeten nadenken over de mensgerichte economie in plaats van de taakgerichte economie. Zo kan er meer betekenisvol werk worden gedaan waardoor iedereen onderdeel kan zijn van de samenleving. In deze podcast gaan we verder in op deze overgang en vertelt Nienke haar visie over de rol van het onderwijs.
2019-04-21 - 76 min
2. Strijden voor een duurzame toekomst met Martijn Visser
Martijn Visser heeft zich twee jaar lang in gezet als VN Jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling. Hiervoor trok hij door heel Nederland en ook kwam hij op veel plekken wereldwijd om te strijden voor een duurzame toekomst. Zo mocht hij zelfs de hele VN een keer toespreken op een conferentie. Als bioloog heeft hij zich verdiept in ecosystemen, waarover hij onlangs ook een TED Talk gaf. Vanuit zijn achtergrond vertelt Martijn welke mondiale problemen er op dit moment zijn en welke oplossingen we daarvoor nodig hebben.
2019-04-07 - 81 min
1. Ecofilosoferen met Henk Oosterling
Henk Oosterling heeft jarenlang als Universitair hoofddocent aan de Erasmus Universiteit gewerkt. Als Filosoof gaf hij het vak Ecofilosofie wat hij zelf ook ontwikkelde. Al vroeg in zijn leven raakte hij geïnteresseerd in ecologie en schreef tijdens zijn vmbo al een scriptie over dit onderwerp. In Rotterdam kent hij grote betrokkenheid door in Rotterdam-Zuid het project Rotterdam Vakmanstad op te zetten om zo de kansrijkheid van jongeren daar te vergroten. In deze podcast laat Henk zijn visie omtrent ecosofie en duurzaamheid horen. Hij vertelt dat duurzaamheid breder is dan alleen ecologie en dat het ook een sociale en mentale component heeft. We bespreken thema's als het begrip waarde, de huidige lineaire groei en de rol van het individu. Voor Henk zijn nieuwe boek 'Verzet in ecopanische tijden' en meer informatie en een college over ecofilosofie zie http://www.henkoosterling.com/.