categorieën
blog
contact
zoeken
Een podcast over wereldwijde trends en de impact daarvan op mens, bedrijf, geopolitieke verhoudingen en overheid.
2024-11-15 - 47 min
Hoe rechts-extremisme online floreert
Het rechts-extremisme floreert op fora, sociale media en in de berichtendiensten. En daarmee wint het zowel offline als online steeds meer terrein. Dat leidt tot meer terreurdreiging en tot meer arrestaties op verdenking van opruiing en terrorisme. Lees ook | Controversiële boeken bij Bruna: Jodenhaat en extremisme worden ongezien verspreid De onlinewereld lijkt hier een enorme rol in te spelen, met name jongeren radicaliseren veel vaker en sneller, waarschuwde het Openbaar Ministerie in september. En dat leidt tot extreem gevaarlijke situaties. Waar komen deze problemen vandaan en wat kunnen we er tegen doen? Dat ga je horen in deze aflevering van De Strateeg van: Sarah de Lange, hoogleraar Politiek Pluralisme aan de Universiteit van Amsterdam EN Gerben Bakker, strategisch analist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies Over deze podcastDe Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele en Danah KolsteeTips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar roele@bnr…
2024-11-11 - 19 min
Is de VS écht zo gepolariseerd? | Strategische vragen
De Verenigde Staten is nog nooit zo gepolariseerd geweest als nu.. Is een burgeroorlog door het sterk verdeelde karakter van het land onvermijdelijk? Hoe moeten de media omgaan hiermee? En wat kunnen WIJ van de Verenigde Staten leren over polarisatie? Paul van Liempt stelt jouw vragen aan zijn gasten. Wil je ook een vraag stellen? Stuur dan een tweet naar @BNRdewereld. Te gast zijn opnieuw: - Paul Verhagen, Amerika deskundige en strategisch analist bij HCSS EN - Mariken van der Velden, politicoloog, gespecialiseerd in politieke communicatie, en verbonden aan de VU Over deze podcastDe Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van LiemptRedactie: Michaël Roele& Danah Kolstee Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar [email protected] omnystudio.com/listener for privacy information.
2024-11-03 - 47 min
Hoe polarisatie in de Verenigde Staten het laatste restje samenhang verdunt
Aanstaande dinsdag zijn de 60e presidentsverkiezing in de Verenigde Staten en de spanning is om te snijden. De wereld kijkt met ingehouden adem toe terwijl de verdeeldheid in het land zijn hoogtepunt bereikt. Ongeacht wie er als winnaar uit de bus komt, lijkt het erop dat de diepgewortelde polarisatie niet snel zal verdwijnen. Luister ook | Kamela Harris probeert via Fortnite stemmen te winnen Maar waar komt deze scherpe verdeeldheid eigenlijk vandaan? Is het iets dat al lang sluimert, of is het verergerd door de bestorming van het Capitool in 2021 en de recente aanslag op Donald Trump in juli? En hoe wordt de polarisatie gebruikt door de media tijdens de verkiezingen? Dat ga je horen in deze aflevering van De Strateeg van: - Paul Verhagen, Amerika deskundige en strategisch analist bij HCSS EN - Mariken van der Velden, politicoloog, gespecialiseerd in politieke communicatie, en verbonden aan de VU Over deze podcastDe Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele en Danah KolsteeTips, vragen of andere opme…
2024-10-27 - 23 min
Wat als China, Rusland, Noord-Korea en Japan zich op Europa storten? | Strategische Vragen
Het wordt steeds duidelijker dat de EU moeite heeft met het bepalen van haar plaats in de wereld. Daarom is het van groot belang dat het buitenlands- en veiligheidsbeleid van de EU NU verandert als het blok nog invloed wil hebben in de toekomst.. Hoe ziet de Strategic Foresight van de EU eruit? En wat zijn de belangrijkste veiligheidsvraagstukken van de toekomst? Paul van Liempt stelt jouw vragen aan zijn gasten. Wil je ook een vraag stellen? Stuur dan een tweet naar @BNRdewereld. Te gast zijn opnieuw: - Tim Sweijs, Strategisch analist en onderzoeksdirecteur bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies.EN- Steven Everts, directeur van het European Union Institute for Security Studies in Parijs. Over deze podcastDe Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van LiemptRedactie: Michaël Roele & Danah KolsteeTips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar [email protected] omnystudio.com/listener for privacy information.
2024-10-20 - 38 min
De EU moet zich focussen op Oekraïne en niet op het Midden-Oosten
Het buitenlands- en veiligheidsbeleid van de Europese Unie is dringend toe aan hervormingen. De oorlog in Oekraïne en het Midden-Oosten, Russisch en Chinees imperialisme, meer rechtse en populistische leiders en de verkiezingen in de Verenigde Staten. Er staat ons veel te wachten en daarin moet de EU moet zich voorbereiden op de toekomst. Luister ook | Zelensky moet geduld hebben voordat Oekraïne NAVO-lid kan worden Daarom gaat het deze aflevering Strategic Foresight van de EU. Wat moet Europa doen om mee te blijven doen? En wat zijn de belangrijkste veiligheidsvraagstukken van de toekomst? Dat ga je horen in deze aflevering van De Strateeg van: - Tim Sweijs, Strategisch analist en onderzoeksdirecteur bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. EN - Steven Everts, directeur van het European Union Institute for Security Studies in Parijs Over deze podcastDe Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt https://x.com/paulvanliemptRedactie: Michaël Roele & Danah KolsteeTips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg…
2024-10-13 - 19 min
Is Europese innovatie noodzaak? | Strategische vragen
Radicale verandering, dat is het doel van voormalig president van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi. De Europese economie moet hervormd worden als de EU haar concurrentiepositie wil behouden. Heeft Draghi zijn plannen op tijd gepresenteerd OF zijn we al te laat? Moeten we innoveren of juist de markt afwachten? Paul van Liempt stelt jouw vragen aan zijn gasten. Wil je ook een vraag stellen? Stuur dan een tweet naar @BNRdewereld. Te gast zijn opnieuw: - Ron Stoop, Strategisch analist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies.EN- Tom Berendsen, Europarlementariër en lijsttrekker voor het CDA Over deze podcastDe Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van LiemptRedactie: Michaël RoeleTips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar [email protected] omnystudio.com/listener for privacy information.
2024-10-06 - 45 min
De EU staat voor onmogelijke keuzes en dit maakt ons afhankelijk van de rest van de wereld
Mario Draghi presenteerde begin september zijn rapport om de concurrentiepositie van de EU te verbeteren. De belangrijkste boodschap: de Europese sectoren lopen te ver achter op andere landen en dit moeten we NU verbeteren als Europa wil blijven concurreren met Amerika en China. Ondertussen wil Europa ook vooruit en zijn we bezig met de energietransitie. Wat willen we? Europa staat voor een onmogelijke keuze en dit maakt ons meer afhankelijk van China en andere werelddelen. Luister ook | Plannen Draghi voor economie Europa ‘broodnodig' Wat moeten we doen om onze positie te verbeteren? En kunnen we in Europa eigenlijk nog wel opboksen tegen de VS en China? Dat ga je horen in deze aflevering van De Strateeg van: - Ron Stoop, Strategisch analist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies.EN - Tom Berendsen, Europarlementariër en lijsttrekker voor het CDA Over deze podcastDe Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar roe…
2024-09-29 - 23 min
Kunnen we de georganiseerde misdaad nog in de kiem smoren? | Strategische vragen
De criminaliteit maakt flink gebruik van nieuwe technische snufjes. Denk aan phishingmailtjes of mensen die zich op Whatsapp voordoen als je kind en geld nodig hebben. Hoe gaan wij hier als samenleving mee om en is de aanpak wel in orde? Kunnen we de georganiseerde misdaad überhaupt nog in de kiem smoren? Paul van Liempt stelt jouw vragen aan zijn gasten. Wil je ook een vraag stellen? Stuur dan een tweet naar @BNRdewereld. Te gast zijn opnieuw: - Laura Jasper, Strategisch analist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies.EN- Tom Driessen, voormalig hoofd van de nationale recherche en nu strategisch adviseur bij HCSS. Over deze podcastDe Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen.Host: Paul van LiemptRedactie: Michaël RoeleTips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar [email protected] omnystudio.com/listener for privacy information.
2024-09-22 - 41 min
De georganiseerde misdaad maakt gebruik van de oorlog in Oekraïne
De oorlog in Oekraïne zorgt voor nieuwe opportuniteiten voor de georganiseerde misdaad, zo maken zij dankbaar gebruik van de vraag naar wapens. Onze maatschappij en de rest van de wereld zit al decennia in een groot digitaliseringsproces. Dat geldt daarmee ook voor de criminaliteit. Denk aan phishingmailtjes of mensen die zich op Whatsapp voordoen als je kind en geld nodig hebben. Maar wat als statelijke actoren hier gebruik van maken? Luister ook | Hoe Rusland de oliesancties simpel weet te omzeilen Ook nu maakt de georganiseerde misdaad dankbaar gebruik van de wapenhandel die door de oorlog in Oekraïne op gang is gekomen. Wat kunnen we hier tegen doen? Dat ga je horen in deze aflevering van De Strateeg van: - Laura Jasper, Strategisch analist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies.EN- Tom Driessen, voormalig hoofd van de nationale recherche en nu strategisch adviseur bij HCSS. Over deze podcastDe Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van LiemptRedactie: Michaël RoeleTips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg?…
2024-09-15 - 19 min
Hebben sancties überhaupt wel eens gewerkt? | Strategische Vragen
Rusland heeft last van de Westerse sancties, maar er gaat nog opvallend veel Russische olie rond over de wereld. Daarnaast hebben de sancties er niet toe geleid dat Rusland de oorlog is gestopt. Integendeel, het lijkt de strijd nog lang voor te kunnen zetten. Werken deze sancties dan wel? Paul van Liempt stelt jouw vragen aan zijn gasten. Wil je ook een vraag stellen? Stuur dan een tweet naar @BNRdewereld. Te gast zijn opnieuw: - Lucia van Geuns, energiedeskundige van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. - Heleen over de Linden, advocaat gespecialiseerd aan het sanctierecht. Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar [email protected] omnystudio.com/listener for privacy information.
2024-09-08 - 42 min
Hoe Rusland de oliesancties simpel weet te omzeilen
Na de Russische invasie in Oekraïne heeft het Westen de banden met Rusland grotendeels verbroken. De Europese Unie heeft in de afgelopen 2 en een half jaar al 14 sanctiepakketten tegen Rusland ingesteld en de G7 kwam met het olieprijsplafond. Maar juist die sanctie wordt nu ontweken door de Rusland. Luister ook | De vervagende grens tussen de georganiseerde misdaad en staten Al onze inspanningen hebben Rusland niet op de knieën gekregen. Sterker nog. De sancties op het gebied van olie en gas hebben misschien wel een averechts effect. Hoe dat zit ga je horen in deze aflevering van De Strateeg van: - Lucia van Geuns, energiedeskundige van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. - Heleen over de Linden, advocaat gespecialiseerd aan het sanctierecht. Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar [email protected] omnystudio.com/listener for privacy information.
2024-09-01 - 26 min
Waarin verschillen statelijke actoren en georganiseerde misdaad? | Strategische Vragen
Criminaliteit zijn we gewend van georganiseerde bendes. Maar steeds vaker zitten landen zelf achter die misdaden. De georganiseerde misdaad en statelijke dreigingen raken steeds in elkaar vervlochten. Toch blijft het lastig om dit aan te tonen, en dus ook om er wat aan te doen. Dat besprak ik vorige week in De Strateeg met: - Gerben Bakker, strategisch analist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. - Yarin Eski, criminoloog verbonden aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en maker van de BNR-podcast Polder in de Fik. Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar [email protected] omnystudio.com/listener for privacy information.
2024-08-25 - 45 min
De vervagende grens tussen de georganiseerde misdaad en staten
Drugstransporten in havens, DDOS-aanvallen en liquidaties. Het zijn misdaden die vaak gepleegd worden. En dan denk je vaak aan grote criminele organisaties. Toch hoeft het dat niet te zijn. Steeds vaker wordt ook de link gelegd met staten. Deze statelijke actoren zien de criminaliteit als middel om hun doel te bereiken en vormen zo een grote dreiging voor onze nationale veiligheid. Luister ook | Moet de NAVO ook optreden bij een oorlog met China? Maar hoe weet je bijvoorbeeld of een land als Rusland of China ergens achter zit? En wat kun je daar dan tegen doen? Dat ga je horen in deze aflevering van De Strateeg van: - Gerben Bakker, strategisch analist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. - Yarin Eski, criminoloog verbonden aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en maker van de BNR-podcast Polder in de Fik. Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar [email protected] omnystudio.com/listener…
2024-08-17 - 32 min
Zomerterugblik: Ontwikkelt Rusland kernwapens in de ruimte?
De Strateeg selecteert het beste van afgelopen seizoen. Rusland zou bezig zijn met de ontwikkeling van een nucleaire satelliet, hoorden we in februari. Dat deed alle alarmbellen in de Amerikaanse inlichtingenwereld afgaan. De dreiging die vanuit dit nieuws was zelfs voldoende om president Biden te vragen het inlichtingenrapport te declassiferen. Luister ook | Ondermijning aanpakken doe je internationaal Dat Rusland een veto uitsprak bij een VN-resolutie die het ontwikkelen van kernwapens in de ruimte zou verbieden, kalmeerde de gemoederen nou niet bepaald. Is de paniek terecht? Wat mag er wel en niet - op het gebied van militaire systemen in de ruimte? En hoe maken we de ruimte veiliger? Dat ga je horen in deze aflevering van De Strateeg, met: - Patrick Bolder, defensiespecialist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies- Lonneke Peperkamp, hoogleraar militaire ethiek en leiderschap aan de Nederlandse Defensie AcademieLuister ook | Hoe kan het elektriciteitsnet de energietransitie aan? Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering …
2024-08-11 - 35 min
Zomerterugblik: De grote economische gevolgen van een toekomstige inname van Taiwan
De Strateeg selecteert het beste van het afgelopen seizoen. Het is niet de vraag OF China Taiwan binnen gaat vallen, maar wanneer. China steekt zijn ambities om het eiland bij het land te voegen niet onder stoelen of banken. In 2049 als de Volksrepubliek China 100 jaar bestaat moet die unificatie toch wel voltooid zijn, zo denken Chinakenners. Dit kan grote economische gevolgen hebben voor ons. Luister ook | Zijn we een misrekening verwijderd van totale nucleaire vernietiging? Dit heeft onder meer te maken met onze afhankelijkheid van China, maar denk ook aan het Taiwanese chipbedrijf TSMC voor ASML en de vaarroutes die door heel Oost-Azië lopen. Hoe kan Europa zich hier tegen wapenen? Dat ga je horen in deze aflevering van De Strateeg van: - Tom Berendsen, Europarlementariër en lijsttrekker voor het CDA - Joris Teer, strategisch analist van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies Lees ook | 'Houthi-deal met Rusland en China laat verschuivende wereldorde zien' Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Li…
2024-08-04 - 34 min
Zomerterugblik: Hoe kan de Zeitenwende in heel Europa een succes worden?
De Strateeg selecteert het beste van het afgelopen seizoen. Een Zeitenwende, oftewel een keerpunt. Zo betitelde de Duitse bondskanselier Olaf Scholz de Russische invasie van Oekraïne nu 2 jaar geleden. In heel Europa zijn we meer aan defensie uit gaan geven en ons bewuster geworden van de Russische dreiging, maar voor Duitsland was dat nog confronterender. Luister ook | Hoe de georganiseerde misdaad de samenleving steeds verder ondermijnt Investeren in militairen en wapens ligt er nog altijd gevoelig en jarenlang waren de Duits-Russische banden erg sterk als gevolg van de Ostpolitik. Hoe kan Duitsland deze Zeitenwende verder vormgeven om sterker te staan tegenover Rusland. En welke rol heeft Europa, en dus wij hierin? Dat ga je horen in deze aflevering van De Strateeg van: - Ton van Loon, voormalig luitenant-generaal en verbonden aan een Duitse denktank en HCSS. - René Cuperus, Duitsland-expert bij Instituut Clingendael Luister ook | De Alliantie: Twee jaar oorlog in Oekraïne Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Pau…
2024-07-28 - 32 min
Zomerterugblik: Ontwrichtte zeevaart door de Houthi's
De Strateeg selecteert het beste van het afgelopen seizoen. De onrust in het Midden-Oosten werkt inmiddels ook door in de internationale handel en transportsector. Schepen mijden de Rode Zee als gevolg van de aanvallen van de Houthi-rebellen. Dit is een reactie op de oorlog in Gaza. Maar al langer worden onze maritieme routes in gevaar gebracht. Luister ook | Wordt 2024 een overbruggingsjaar voor Oekraïne? Hoe kunnen we die zeeroutes beter beveiligen en zo reders en transportbedrijven beter beschermen? En wat voor effect hebben de aanvallen van het Westen op de Houthi-rebellen? Dat ga je horen in deze aflevering van De Strateeg van: - Annet Koster, directeur van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders. - Paul van Hooft, strategisch analist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. Lees ook | Helft minder vrachtvervoer door Suezkanaal sinds Houthi-aanvallen Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een…
2024-07-21 - 16 min
Wat wil Trump met de NAVO? | Strategische Vragen
De NAVO staat voor cruciale uitdagingen. Hoe kan het bondgenootschap overleven in een steeds vijandigere wereld. En is dat met of zonder Amerika? Paul van Liempt stelt jouw vragen aan zijn gasten. Wil je ook een vraag stellen? Stuur dan een tweet naar @bnrdewereld. Te gast zijn opnieuw: - Derk Boswijk, Tweede Kamerlid voor het CDA. - Tim Sweijs, directeur onderzoek bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar [email protected] omnystudio.com/listener for privacy information.
2024-07-14 - 38 min
Moet de NAVO ook optreden bij een oorlog met China?
De NAVO heeft zijn 75-jarig bestaan gevierd op de NAVO-top in Washington. Maar duidelijk is dat het feestje niet te lang kon duren. Met een oorlog in Europa en de stijgende spanning in het Verre Oosten is het duidelijk dat de Westerse bondgenoten voor grote uitdagingen staan. Maar welke rol heeft de NAVO in de komende decennia? China ligt immers niet in de buurt van het NAVO-territorium, dus wat kan het Westen in NAVO-verband doen om China af te schrikken? Dat ga je horen in deze aflevering van De Strateeg van: - Derk Boswijk, Tweede Kamerlid voor het CDA - Tim Sweijs, directeur onderzoek bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. Luister ook | Hoe gaat de politie om met toenemende onrust in de samenleving Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar [email protected] omnystudio.com/listener for privacy information.
2024-07-07 - 24 min
Hoe kan je nationaal defensiebeleid Europees maken? | Strategische Vragen
Europese landen werken hard aan hun defensie-industrie. Toch is het nu of nooit voor Europa om echt tot gezamenlijk Europees veiligheidsbeleid te komen. Waarin moet je dan investeren? En hoe maak je dat beleid Europees? Paul van Liempt stelt jouw vragen aan zijn gasten. Wil je ook een vraag stellen? Stuur dan een tweet naar @bnrdewereld. Te gast is opnieuw: - Han ten Broeke, directeur politieke zaken van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. - Trineke Palm, politicoloog en defensie-expert aan de VU en directeur van het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie. Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Luc de Klerk & Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar [email protected] omnystudio.com/listener for privacy information.
2024-06-30 - 41 min
'Jetzt oder Nie' voor beter Europees defensiebeleid
Sinds de oorlog in Oekraïne ziet Europa meer dan ooit de noodzaak in om samen te werken op het gebied van defensie. De Europese Commissie presenteerde daarom in maart een plan dat de Europese defensie-industrie moet stroomlijnen. Er wordt zelfs gesproken over een nieuwe Eurocommissaris voor defensie. Toch moet Europa op z'n hoede zijn. 'Jetzt oder Nie', aldus directeur politieke zaken van HCSS Han ten Broeke. Luister ook | Hoe gaat de politie om met toenemende onrust in de samenleving? Hoe ver kan en moet de EU gaan in haar defensiebeleid? En zal het denken daarvoor veranderen na de afgelopen verkiezingen? Dat ga je horen in deze aflevering van De Strateeg van: - Han ten Broeke, directeur politieke zaken van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. - Trineke Palm, politicoloog en defensie-expert aan de VU en directeur van het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie. Lees ook | Russisch offensief komt vanuit de Donbas Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Luc de Klerk & Mich…
2024-06-23 - 27 min
Kan de politie de afbraak van de rechtsstaat stoppen? | Strategische Vragen
Demonstraties worden harder, mensen doen minder snel aangifte en de algehele veiligheidsperceptie van Nederlanders daalt. Toch lijkt het vertrouwen in de politie wel toe te nemen. Hoe kan dat? En waarom is het zo moeilijk om een goed ict-systeem voor de politie op te tuigen? Paul van Liempt stelt jouw vragen aan zijn gasten. Wil je ook een vraag stellen? Stuur dan een tweet naar @bnrdewereld.Te gast is opnieuw: - Liesbeth Huyzer, plaatsvervangend korpschef van de Politie. Luister ook | Hoe de georganiseerde misdaad de samenleving steeds verder ondermijnt Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Luc de Klerk Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar [email protected] omnystudio.com/listener for privacy information.
2024-06-16 - 44 min
Hoe gaat de politie om met toenemende onrust in de samenleving?
Demonstraties worden harder, mensen doen minder snel aangifte, er zijn burgers die de Nederlands Staat niet meer erkennen en de algehele veiligheidsperceptie van Nederlanders daalt. Toch lijkt het vertrouwen in de politie wel toe te nemen. Luister ook | Hoe sterk staat het internationaal recht nog? Hoe zorgt de politie ervoor dat mensen vertrouwen blijven houden in de organisatie? En hoe kan de politie bijdragen aan het versterken van onze democratische rechtstaat? Dat ga je horen in deze aflevering van De Strateeg van: - Liesbeth Huyzer, plaatsvervangend korpschef van de Politie. Luister ook | Hoe de georganiseerde misdaad de samenleving steeds verder ondermijnt Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Luc de Klerk Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar [email protected] omnystudio.com/listener for privacy information.
2024-06-09 - 15 min
Kan China een nieuw internationale gerechtshof vormen? | Strategische vragen
Het regent internationale rechtszaken de laatste tijd. Sinds de oprichting in 1947 behandelde het Internationaal Gerechtshof nog geen 200 zaken. Op dit moment lopen er meer dan 20. Maar hoe sterk zijn het Gerechtshof en het Strafhof nog in tijden van grote militaire dreiging en oplaaiende conflicten? En wat is de rol van Nederland als gastland van de hoven binnen de Internationale rechtsorde? Paul van Liempt stelt jouw vragen aan zijn gasten. Wil je ook een vraag stellen? Stuur dan een tweet naar @bnrdewereld.Te gast zijn opnieuw: - Benjamin Duerr, diplomaat, politicoloog, jurist en schrijver. - Gerben Bakker, strategisch analist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies Luister ook | Internationaal Gerechtshof heeft de standaard voor genocide heel hoog gelegd Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michal van der Toorn en Luc de Klerk Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar [email protected] omnystudio.com/listener for privacy information.
2024-06-02 - 36 min
Hoe sterk staat het internationaal recht nog?
Het regent internationale rechtszaken de laatste tijd. Sinds de oprichting in 1947 behandelde het Internationaal Gerechtshof nog geen 200 zaken. Op dit moment lopen er meer dan 20. Luister ook | Ontwikkelt Rusland kernwapens in de ruimte? Hoe sterk zijn het Gerechtshof en het Strafhof nog in tijden van grote militaire dreiging en oplaaiende conflicten? En wat is de rol van Nederland als gastland van de hoven binnen de Internationale rechtsorde? Dat ga je horen in deze aflevering van De Strateeg van: - Benjamin Duerr, diplomaat, politicoloog, jurist en schrijver. - Gerben Bakker, strategisch analist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies Luister ook | Ondermijning aanpakken doe je internationaal Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michal van der Toorn en Luc de Klerk Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar [email protected] omnystudio.com/listener for privacy information.
2024-05-26 - 20 min
Kun je kernwapens in de ruimte écht verbieden? | Strategische vragen
Rusland zou bezig zijn met de ontwikkeling van een nucleaire satelliet, hoorden we in februari. Dat deed alle alarmbellen in de Amerikaanse inlichtingenwereld afgaan. De dreiging die vanuit dit nieuws was zelfs voldoende om president Biden te vragen het inlichtingenrapport te declassificeren. Wat mag er wel en niet op het gebied van militaire systemen in de ruimte? En hoe maken we de ruimte veiliger? Paul van Liempt stelt jouw vragen aan zijn gasten. Wil je ook een vraag stellen? Stuur dan een tweet naar @bnrdewereld.Te gast zijn opnieuw: - Patrick Bolder, defensiespecialist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies- Lonneke Peperkamp, hoogleraar militaire ethiek en leiderschap aan de Nederlandse Defensie Academie Luister ook | Ondermijning aanpakken doe je internationaal Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele en Michal van der Toorn Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar [email protected] omnystudio.com/listener for privacy infor…
2024-05-18 - 34 min
Ontwikkelt Rusland kernwapens in de ruimte?
Rusland zou bezig zijn met de ontwikkeling van een nucleaire satelliet, hoorden we in februari. Dat deed alle alarmbellen in de Amerikaanse inlichtingenwereld afgaan. De dreiging die vanuit dit nieuws was zelfs voldoende om president Biden te vragen het inlichtingenrapport te declassiferen. Luister ook | Ondermijning aanpakken doe je internationaal Dat Rusland een veto uitsprak bij een VN-resolutie die het ontwikkelen van kernwapens in de ruimte zou verbieden, kalmeerde de gemoederen nou niet bepaald. Is de paniek terecht? Wat mag er wel en niet - op het gebied van militaire systemen in de ruimte? En hoe maken we de ruimte veiliger? Dat ga je horen in deze aflevering van De Strateeg, met: - Patrick Bolder, defensiespecialist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies- Lonneke Peperkamp, hoogleraar militaire ethiek en leiderschap aan de Nederlandse Defensie Academie Luister ook | Hoe kan het elektriciteitsnet de energietransitie aan? Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roel…
2024-05-12 - 19 min
Speelt gedoogbeleid ondermijning in de kaart? | Strategische vragen
De georganiseerde misdaad en de ondermijning die dat veroorzaakt vormt een ernstige bedreiging voor onze samenleving. Uiteindelijk kan de vermenging van boven- en onderwereld zelfs gevolgen hebben voor de democratische rechtsstaat waar wij in leven. Er zijn al verschillende initiatieven om ondermijning een halt toe te roepen, maar dat kan en moet nog veel beter. En niet alleen in Nederland, ook in de rest van Europa. Hoe? Paul van Liempt stelt jouw vragen aan zijn gasten. Wil je ook een vraag stellen? Stuur dan een tweet naar @bnrdewereld. Te gast zijn opnieuw: - Laura Jasper, strategisch analist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies- Tom Driessen, voormalig hoofd van de nationale recherche en nu strategisch adviseur van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. Luister ook | Hoe kan het elektriciteitsnet de energietransitie aan? Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele en Michal van der Toorn Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een …
2024-05-05 - 39 min
Ondermijning aanpakken doe je internationaal
De georganiseerde misdaad en de ondermijning die dat veroorzaakt vormt een ernstige bedreiging voor onze samenleving. Uiteindelijk kan de vermenging van boven- en onderwereld zelfs gevolgen hebben voor de democratische rechtsstaat waar wij in leven. Luister ook | Hoe kan het elektriciteitsnet de energietransitie aan? Er zijn al verschillende initiatieven om ondermijning een halt toe te roepen, maar dat kan en moet nog veel beter. En niet alleen in Nederland, ook in de rest van Europa. Hoe? Dat ga je horen in deze aflevering van De Strateeg, met: - Laura Jasper, strategisch analist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies- Tom Driessen, voormalig hoofd van de nationale recherche en nu strategisch adviseur van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. Luister ook | 75 jaar NAVO: Wat valt er te vieren? Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele en Michal van der Toorn Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar [email protected] omn…
2024-04-28 - 19 min
Wat als onze infrastructuur de elektrificatie niet aan kan? | Strategische Vragen
We moeten verduurzamen en daarvoor is veel meer elektriciteit nodig. Maar onze infrastructuur kan dat nog helemaal niet aan. Zijn er eventueel alternatieven voor het geval verruimen niet lukt? Paul van Liempt stelt jouw vragen aan zijn gasten. Wil je ook een vraag stellen? Stuur dan een tweet naar @bnrdewereld. Te gast zijn opnieuw: - David Peters, chief transition officer bij Stedin - Michel Rademaker, adjunct-directeur en medeoprichter van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar [email protected] omnystudio.com/listener for privacy information.
2024-04-21 - 36 min
Hoe kan het elektriciteitsnet de energietransitie aan?
De energietransitie is één van de grootste uitdagingen van deze tijd. Om die overstap van fossiel naar duurzame energiebronnen te maken is heel veel elektriciteit nodig. Er is alleen een groot probleem. Het elektriciteitsnet zit hartstikke vol! Luister ook | 75 jaar NAVO: Wat valt er te vieren? Onze infrastructuur voor elektriciteit moet dan ook op de schop. Straat na straat moet open. Maar kunnen we daarmee genoeg ruimte creëren? En welke rol ligt daarvoor weggelegd in de nationale en internationale politiek? Dat ga je horen in deze aflevering van De Strateeg van: - David Peters, chief transition officer bij Stedin - Michel Rademaker, adjunct-directeur en medeoprichter van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. Luister ook | Extra: Iraanse aanval op Israël Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar [email protected] omnystudio.com/listener for privacy information.
2024-04-14 - 52 min
Extra: Iraanse aanval op Israël
Dit is een extra uitzending van De Alliantie, de verzamelde buitenlandprogramma’s van BNR, in verband met de directe aanval van Iran op Israël in de nacht van zaterdag op zondag. Iran vuurde meer dan 300 drones en raketten af op Israël. Dat land heeft de aanval met behulp van zijn bondgenoten af kunnen slaan, maar dit is wel een nieuwe escalatie in het conflict in het Midden-Oosten. Hugo Reitsma praat je in deze podcast bij met experts van BNR en daarbuiten. Onder meer over de nacht die Israël heef beleefd. De wapens die Iran heeft ingezet en wat dit betekent voor de spanningen in de regio. Luister ook | 'Zorgen over Israëlische vergelding groter dan over luchtaanval Iran zelf' - Bernard Hammelburg, BNR's buitenlandcommentator. - Ralph Dekkers, BNR's Israël-correspondent. - Arend Jan Boekestijn, van Boekestijn & De Wijk. - Rob de Wijk, van Boekestijn & De Wijk. - Jan Postma, BNR's Amerika-correspondent. - Pieter Cobelens, oud-directeur van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD). - Tara Kenkhuis, BNR's Midden-Oosten-correspondent. Houd voor het laatste nieuws ook de BNR-site en de app in de gaten. Maandagochtend brengen Bas van Werven en Iwan Verrips je het …
2024-04-14 - 21 min
Kan de NAVO zich verdedigen tegen Rusland zonder de VS? | Strategische Vragen
De NAVO vierde vorige week zijn 75e verjaardag. Na de val van de Berlijnse Muur en het uiteenvallen van de Sovjet-Unie werd de NAVO hersendood genoemd, maar door de oorlog in Oekraïne is de NAVO weer springlevend. Maar kunnen wij de Russen aan als het tot een confrontatie komt en de VS weigert mee te doen? Paul van Liempt stelt jouw vragen aan zijn gasten. Wil je ook een vraag stellen? Stuur dan een tweet naar @bnrdewereld. Te gast zijn opnieuw: - Bart Groothuis, VVD-Europarlementariër - Tim Sweijs, directeur onderzoek bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. Luister ook | 'Europa is een keizer met bijzonder weinig kleren aan binnen de NAVO' Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar [email protected] omnystudio.com/listener for privacy information.
2024-04-07 - 44 min
75 jaar NAVO: Wat valt er te vieren?
De NAVO bestaat deze week precies 75 jaar. Het bondgenootschap moest het Westen beschermen tegen de dreiging vanuit de Sovjet-Unie. Toen die uiteenviel heeft het Westen het vredesdividend optimaal benut, misschien iets te, want nu de Russische dreiging terug is zijn we daar eigenlijk niet goed op voorbereid. Luister ook | De grote economische gevolgen van een toekomstige inname van Taiwan Maar naast die Russische dreiging zijn er nog vele andere gevaren die op ons afkomen. Dus valt er wel iets te vieren rond dit 75-jarig jubileum? Dat ga je horen in deze aflevering van De Strateeg van: - Bart Groothuis, VVD-Europarlementariër - Tim Sweijs, directeur onderzoek bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. Luister ook | 'Europa is een keizer met bijzonder weinig kleren aan binnen de NAVO' Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar [email protected] omnystudio.com/listener for privacy information.
2024-03-31 - 21 min
Kan Europa zelf meer chips gaan maken? | Strategische Vragen
Een toekomstige inname van Taiwan door China kan voor ons in het Westen grote economische gevolgen hebben. Moet Europa om zich daarop voor te bereiden zelf meer chips gaan maken? Paul van Liempt stelt jouw vragen aan zijn gasten. Wil je ook een vraag stellen? Stuur dan een tweet naar @bnrdewereld. Te gast zijn opnieuw: - Tom Berendsen, Europarlementariër en lijsttrekker voor het CDA - Joris Teer, strategisch analist van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar [email protected] omnystudio.com/listener for privacy information.
2024-03-24 - 36 min
De grote economische gevolgen van een toekomstige inname van Taiwan
Het is niet de vraag OF China Taiwan binnen gaat vallen, maar wanneer. China steekt zijn ambities om het eiland bij het land te voegen niet onder stoelen of banken. In 2049 als de Volksrepubliek China 100 jaar bestaat moet die unificatie toch wel voltooid zijn, zo denken Chinakenners. Dit kan grote economische gevolgen hebben voor ons. Luister ook | Zijn we een misrekening verwijderd van totale nucleaire vernietiging? Dit heeft onder meer te maken met onze afhankelijkheid van China, maar denk ook aan het Taiwanese chipbedrijf TSMC voor ASML en de vaarroutes die door heel Oost-Azië lopen. Hoe kan Europa zich hier tegen wapenen? Dat ga je horen in deze aflevering van De Strateeg van: - Tom Berendsen, Europarlementariër en lijsttrekker voor het CDA - Joris Teer, strategisch analist van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies Lees ook | 'Houthi-deal met Rusland en China laat verschuivende wereldorde zien' Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerking…
2024-03-17 - 23 min
Strategische Vragen | Wat doet het Westen als Poetin Oekraïne nucleair aanvalt?
Meer conflicten, meer terrorisme en een groter alsmaar groter wordende nucleaire dreiging. We lijken terecht te komen in een nieuwe Koude Oorlog, maar zijn we hier in Europa én in Nederland wel tegen opgewassen? Te gast zijn opnieuw: -Frederik Mertens, Strategisch analist van HCSS EN -Han Bouwmeester, brigadegeneraal en hoogleraar aan de Nederlandse Defensie Academie Luister ook | De Alliantie: Twee jaar oorlog in Oekraïne Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar [email protected] omnystudio.com/listener for privacy information.
2024-03-10 - 42 min
Zijn we een misrekening verwijderd van totale nucleaire vernietiging?
Twee jaar geleden al gaf de secretaris-generaal van de Verenigde Naties Antonio Guterres deze waarschuwing af: ‘De mensheid is vandaag de dag slechts een misverstand; een misrekening verwijderd van totale nucleaire vernietiging’. Anno 2024 lijkt deze uitspraak steeds waarschijnlijker. Vorige week dreigde de Russische President Poetin in zijn jaarlijkse speech voor een kernoorlog. Maar ook Europa staat op scherp. met honderden Amerikaanse, Britse en Franse kernwapens gericht op Rusland. Luister ook: Hoe kan de Zeitenwende in heel Europa een succes worden? Hoe groot is het nucleaire gevaar nu echt? Wat kan Europa doen om haar positie als machtsblok te versterken? En zijn wij ons in Nederland bewust van het grote nucleaire gevaar? Dat ga je horen in deze aflevering van De Strateeg van: -Frederik Mertens, Strategisch analist van HCSS EN -Han Bouwmeester, brigadegeneraal en hoogleraar aan de Nederlandse Defensie Academie Luister ook | De Alliantie: Twee jaar oorlog in Oekraïne Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul va…
2024-03-03 - 23 min
Gaan we hogere investeringen in defensie volhouden? | Strategische Vragen
Europa investeert meer in defensie sinds de oorlog in Oekraïne. In Duitsland ligt deze 'Zeitenwende' het gevoeligst. Kunnen we deze investeringen volhouden? En wat doet dit met de positie van Europa? Paul van Liempt stelt jouw vragen aan zijn gasten. Wil je ook een vraag stellen? Stuur dan een tweet naar @BNRdewereld. Te gast zijn opnieuw: - Ton van Loon, voormalig luitenant-generaal en verbonden aan een Duitse denktank en HCSS. - René Cuperus, Duitsland-expert bij Instituut Clingendael Luister ook | De Alliantie: Twee jaar oorlog in Oekraïne Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar [email protected] omnystudio.com/listener for privacy information.
2024-02-25 - 35 min
Hoe kan de Zeitenwende in heel Europa een succes worden?
Een Zeitenwende, oftewel een keerpunt. Zo betitelde de Duitse bondskanselier Olaf Scholz de Russische invasie van Oekraïne nu 2 jaar geleden. In heel Europa zijn we meer aan defensie uit gaan geven en ons bewuster geworden van de Russische dreiging, maar voor Duitsland was dat nog confronterender. Luister ook | Hoe de georganiseerde misdaad de samenleving steeds verder ondermijnt Investeren in militairen en wapens ligt er nog altijd gevoelig en jarenlang waren de Duits-Russische banden erg sterk als gevolg van de Ostpolitik. Hoe kan Duitsland deze Zeitenwende verder vormgeven om sterker te staan tegenover Rusland. En welke rol heeft Europa, en dus wij hierin? Dat ga je horen in deze aflevering van De Strateeg van: - Ton van Loon, voormalig luitenant-generaal en verbonden aan een Duitse denktank en HCSS. - René Cuperus, Duitsland-expert bij Instituut Clingendael Luister ook | De Alliantie: Twee jaar oorlog in Oekraïne Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere …
2024-02-18 - 16 min
Kan iedereen makkelijk het criminele milieu inrollen? | Strategische Vragen
De georganiseerde criminaliteit vormt een serieuze dreiging voor onze rechtsstaat. Het lijntje om erin te stappen is voor sommige mensen flinterdun. Maar wat zijn vaak eigenschappen van criminelen? En hoe werkt de internationale opsporing van grote criminelen? Paul van Liempt stelt jouw vragen aan zijn gasten. Wil je ook een vraag stellen? Stuur dan een tweet naar @BNRdewereld. Te gast zijn opnieuw: - Laura Jasper, strategisch analist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies - Tom Driessen, voormalig hoofd van de nationale recherche en nu strategisch adviseur van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar [email protected] omnystudio.com/listener for privacy information.
2024-02-16 - 10 min
Extra: De dood van Aleksej Navalny
De vooraanstaande Russische oppositievoerder Aleksej Navalny is op 47-jarige leeftijd overleden. De strafkolonie waar Navalny gevangen zat meldt dat hij onwel werd tijdens een wandeling. De precieze doodsoorzaak is niet bekend. Vanuit de hele wereld stromen de reacties binnen. In deze extra uitzending praat Liesbeth Staats met buitenlandcommentator Bernard Hammelburg en makers van de BNR Perestrojkast Geert Jan Hahn en Floris Akkerman.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2024-02-11 - 35 min
Hoe de georganiseerde misdaad de samenleving steeds verder ondermijnt
De georganiseerde misdaad vormt een bedreiging voor onze samenleving. Dan denken we al gauw aan drugsbendes zoals die van Ridouan Taghi, en vroeger aan Willem Holleeder. Maar het gaat veel verder dan dat en dat ondermijnt ook onze samenleving steeds meer. Denk hierbij aan een boer die opeens een tas met vijftigduizend euro aangeboden krijgt in ruil voor het tijdelijk gebruiken van een schuur voor een drugslab. Luister ook | Hoe de Houthi's zorgen voor ontwrichting in de internationale zeevaart Achter al deze georganiseerde criminaliteit gaan internationale netwerken schuil. Ook oorlogen zijn van invloed op veranderingen in de keten van de criminaliteit. Hoe dat zit hoor je in deze aflevering van De Strateeg van: - Laura Jasper, strategisch analist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies - Tom Driessen, voormalig hoofd van de nationale recherche en nu strategisch adviseur van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. Lees ook | OM eist levenslang voor verdachte schutter van Peter R. de Vries Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele…
2024-02-05 - 1 min
Nieuw: De Oostflank - Europa’s grens onder hoogspanning
Sinds de Russische inval in Oekraïne is Europa veranderd. Meer eenheid, grotere defensiebudgetten en een gezamenlijke strategie tegen Rusland. Maar vooral Oost-Europa ervaart de praktische kant van de oorlog. Want wie weet wat Poetins einddoel is? Onze verslaggevers nemen je in De Oostflank mee naar de oostgrens van Europa. Luister ook | 1. Finland is altijd klaar voor oorlog Luister ook | 2. Griekenland: 'the pin of the map' De oorlog heeft ertoe geleid dat Finland lid is geworden van de NAVO. Het land deelt een grens van drieduizend kilometer met Rusland. Moldavië ziet al sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie een Russisch leger binnen zijn landsgrenzen in de afvallige regio Transnistrië. En Polen wil maar liefst vier procent van het bbp in defensie investeren. Door de oorlog in Oekraïne hebben de omringende landen veel mensen op moeten vangen die gevlucht zijn voor de oorlog. In Polen alleen al zijn dat er een miljoen. En via Griekenland komen er ook vluchtelingen uit andere delen van de wereld Europa binnen, denk aan het onrustige Midden-Oosten en Afrika. Hoe beïnvloedt dit een land als Griekenland? En wat betekent dit voor het Europese vluchtelingenbeleid? In de podcast De…
2024-02-04 - 21 min
Hoe verdedig je een zee? | Strategische Vragen
Een einde voor het conflict in de Rode Zee is nog niet in zicht. Houthi-rebellen blijven aanvallen uitvoeren en een Amerikaans-Britse coalitie, met steun van Nederland, bestrijdt die. Maar hoe verdedig je überhaupt een zee? Paul van Liempt stelt jouw vragen aan zijn gasten. Wil je ook een vraag stellen? Stuur dan een tweet naar @BNRdewereld. Te gast zijn opnieuw: - Annet Koster, directeur van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders. - Paul van Hooft, strategisch analist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar [email protected] omnystudio.com/listener for privacy information.
2024-01-28 - 33 min
Hoe de Houthi's zorgen voor ontwrichting in de internationale zeevaart
De onrust in het Midden-Oosten werkt inmiddels ook door in de internationale handel en transportsector. Schepen mijden de Rode Zee als gevolg van de aanvallen van de Houthi-rebellen. Dit is een reactie op de oorlog in Gaza. Maar al langer worden onze maritieme routes in gevaar gebracht. Luister ook | Wordt 2024 een overbruggingsjaar voor Oekraïne? Hoe kunnen we die zeeroutes beter beveiligen en zo reders en transportbedrijven beter beschermen? En wat voor effect hebben de aanvallen van het Westen op de Houthi-rebellen? Dat ga je horen in deze aflevering van De Strateeg van: - Annet Koster, directeur van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders. - Paul van Hooft, strategisch analist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. Lees ook | Helft minder vrachtvervoer door Suezkanaal sinds Houthi-aanvallen Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar [email protected] omnystudio.com/listener for p…
2024-01-21 - 16 min
Welke effecten gaat de F16 hebben in Oekraïne? | Strategische Vragen
De oorlog in Oekraïne is zijn derde jaar ingegaan. Een jaar waar veel op het spel staat voor Oekraïne. Want kan het Westen de afbrokkelende steun tegengaan? En waartoe is Poetin nog in staat? Paul van Liempt stelt jouw vragen aan zijn gasten. Wil je ook een vraag stellen? Stuur dan een tweet naar @BNRdewereld. Te gast zijn opnieuw: - Peter Wijninga, defensiespecialist van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies - Frans Osinga, hoogleraar oorlogsstudies aan de Universiteit Leiden Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar [email protected] omnystudio.com/listener for privacy information.
2024-01-14 - 35 min
Wordt 2024 een overbruggingsjaar voor Oekraïne?
De oorlog in Oekraïne is zijn derde jaar ingegaan. Waar het front in 2022 nog erg bewoog zagen we afgelopen jaar veel stilstand aan het front en is het Oekraïense tegenoffensief eigenlijk mislukt. Maar dat wil niet zeggen dat er niets gebeurd is of dat er geen perspectief meer is voor Oekraïne. Maar lastig zal het zeker worden. Gaat de oorlog in Oekraïne dit jaar dan toch worden beslist. Of krijgen we met een overbruggingsperiode te maken? Dat ga je horen in deze aflevering van De Strateeg van: - Peter Wijninga, defensiespecialist van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies - Frans Osinga, hoogleraar oorlogsstudies aan de Universiteit Leiden Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar [email protected] omnystudio.com/listener for privacy information.
2024-01-07 - 37 min
Winterterugblik: Is vrede tussen Israël en de Palestijnen ooit mogelijk? En zo ja, hoe?
Zaterdag 7 oktober was de dag waarop de wereld werd opgeschrikt door de grootste moordpartij op Joden sinds de Holocaust. Hamas verraste Israël totaal met een heftige aanval. Het antwoord van Israël is spijkerhard. Gaza werd direct afgesloten van water, stroom en voedsel en flinke luchtaanvallen braken uit. Luister ook | Hoe kunnen overheid en bedrijven samenwerken voor betere mijnbouw in Europa? Inmiddels kijkt de wereld vooral kritisch naar Israël. Zijn de aanvallen van de laatste maanden wel een manier om Hamas uit te schakelen? Is het wel proportioneel? Vrede is ver uit zicht. Dat is een understatement. Maar hoe heeft het weer zo mis kunnen gaan tussen Israël en Hamas? En hoe kan er ooit een oplossing komen? Dat ga je horen in deze aflevering van De Strateeg van: - Robert Serry, oud-VN-gezant voor het vredesproces in het Midden-Oosten. - Han ten Broeke, directeur politieke zaken bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. Luister ook | 'Invasie Gaza wordt een onmogelijke strijd' Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te mi…
2023-12-31 - 30 min
Winterterugblik: De akelige actualiteit van de film Oppenheimer
De Strateeg selecteert het beste van het afgelopen seizoen: De film Oppenheimer is dit jaar 1 van de grote successen in de bioscopen. Het verhaal over het ontwikkelen van de eerste atoombom is misschien wel actueler dan ooit. Denk aan de oorlog in Oekraïne en de dreigementen vanuit Rusland en het opzeggen van allerlei verdragen onder meer door Amerika. Maar in tegenstelling tot de Koude Oorlog hebben tegenwoordig veel meer landen de beschikking over kernwapens. Wat te denken van Noord-Korea, India en Pakistan, en ook China zit niet stil. Kortom: we moeten anno 2023 opnieuw leren omgaan met deze kernwapens. Maar hoe? Dat ga je horen in deze aflevering van De Strateeg van: - Paul van Hooft, strategisch analist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies - Michal Onderco, hoogleraar internationale betrekkingen aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar roele@…
2023-12-24 - 18 min
Kunnen landen geo-engineering als strategisch wapen inzetten? | Strategische Vragen
Veiligheid en klimaatverandering. Die link wordt steeds vaker gelegd, ook op de afgelopen klimaattop. Maar de tekentafel is leuk, uiteindelijk zullen politici en vooral ondernemers klimaatbeleid moeten gaan uitvoeren. Hoe dat kan? Paul van Liempt stelt jouw vragen aan zijn gasten. Wil je ook een vraag stellen? Stuur dan een tweet naar @BNRdewereld. Te gast zijn opnieuw: - Laura Birkman, senior strategisch analist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. - Ties van der Hoeven, oprichter van The Weather Makers. Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar [email protected] omnystudio.com/listener for privacy information.
2023-12-17 - 32 min
Hoe een veiligere wereld klimaatverandering kan afremmen
Dubai vormde de afgelopen 2 weken de hoofdstad van de wereld vanwege de klimaattop COP28. Politici, diplomaten, NGO's en ondernemers. Ze troffen elkaar er allemaal. Dat landen meer tegen klimaatverandering moeten doen staat buiten kijf. Maar over de manier waarop is altijd veel verdeeldheid. De vraag is of dat ooit anders zal zijn. Wel is er steeds meer aandacht voor veiligheid als het gaat om klimaatverandering. Gebieden die onleefbaar worden of zelfs oorlog en conflicten die er door ontstaan. Maar de tekentafel is leuk, uiteindelijk zullen politici maar vooral ondernemers klimaatbeleid moeten gaan uitvoeren. Hoe dat kan? Dat hoor je in deze aflevering van De Strateeg van: - Laura Birkman, senior strategisch analist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. - Ties van der Hoeven, oprichter van The Weather Makers. Luister ook | Hoe Nederland de maritieme maakindustrie weer kan laten floreren Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over…
2023-12-10 - 17 min
Vormen Chinese schepen een gevaar in ons land? | Strategische Vragen
Hoe onveilig is het als schepen in Nederland uit China komen en kunnen schepen onze infrastructuur wel beschermen? Paul van Liempt stelt jouw vragen aan zijn gasten. Wil je ook een vraag stellen? Stuur dan een tweet naar @BNRdewereld. Te gast zijn opnieuw: - Marja van Bijsterveldt, tot voor kort speciaal gezant voor de maritieme maakindustrie - Roel de Graaf, directeur van brancheorganisatie Netherlands Maritime Technology (NMT) Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar [email protected] omnystudio.com/listener for privacy information.
2023-12-03 - 28 min
Hoe Nederland de maritieme maakindustrie weer kan laten floreren
Nederland heeft veel cruciale sectoren om onze veiligheid te vergroten en onze economie te verstevigen. Zeker in tijden waarin er geopolitiek van alles veranderd. 1 van die sectoren is de maritieme maakindustrie. De laatste jaren hebben Chinese bedrijven het voor Nederlandse ondernemers een stuk lastiger gemaakt. Hoe kan de sector in Nederland weer gaan floreren? Dat ga je horen in deze aflevering van De Strateeg van - Marja van Bijsterveldt, tot voor kort speciaal gezant voor de maritieme maakindustrie - Roel de Graaf, directeur van brancheorganisatie Netherlands Maritime Technology (NMT) Luister ook | Kan gas uit de Noordzee ons meer bestaanszekerheid geven? Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar [email protected] omnystudio.com/listener for privacy information.
2023-11-26 - 17 min
Is gas uit de Noordzee ook na de energietransitie nog een optie? | Strategische Vragen
Experts zijn het erover eens. Gasboringen op de Noordzee zijn van belang om onze energiebehoefte te kunnen waarborgen, maar ook om bij te dragen aan de energietransitie. Is dat gas wel lang bruikbaar? En wat doen we bij een nieuwe energiecrisis? Paul van Liempt stelt jouw vragen aan zijn gasten. Wil je ook een vraag stellen? Stuur dan een tweet naar @BNRdewereld. Te gast zijn opnieuw: - Jilles van den Beukel, energiedeskundige van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. - Lex de Groot, directeur van Neptune Energy in Nederland Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar [email protected] omnystudio.com/listener for privacy information.
2023-11-19 - 31 min
Kan gas uit de Noordzee ons meer bestaanszekerheid geven?
Bestaanszekerheid is hét thema van deze verkiezingen. Daarbij denken we vooral aan de portemonnee van de Nederlander, maar hoort energie daar ook niet bij? We willen niet in de kou zitten vanwege hoge prijzen of economische schade oplopen doordat bedrijven de energierekening niet meer kunnen betalen. Of nog erger: wat als er simpelweg geen energie is? Om deze horrorscenario's te voorkomen, en om minder afhankelijk te zijn, wil het kabinet meer naar gas gaan boren in de Noordzee. Maar wat betekent dat voor de energietransitie? Dat ga je horen in deze aflevering van De Strateeg van: - Jilles van den Beukel, energiedeskundige van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. - Lex de Groot, directeur van Neptune Energy in Nederland Luister ook | Hoe moet Europa zich voorbereiden op de Amerikaanse presidentsverkiezingen? Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar [email protected] omnystudio.com/listener fo…
2023-11-12 - 17 min
Kan een terugkeer van Trump ook gunstig zijn voor Europa? | Strategische Vragen
Over een jaar heeft Donald Trump wellicht de Amerikaanse verkiezingen gewonnen. Met Trump loopt Europa de kans dat het verder alleen komt te staan. Maar is dat met Biden niet ook al zo? Hoe moet Europa zich beschermen tegen een afhakende Verenigde Staten? Paul van Liempt stelt jouw vragen aan zijn gasten. Wil je ook een vraag stellen? Stuur dan een tweet naar @BNRdewereld. Te gast zijn opnieuw: - Paul van Hooft, strategisch analist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. - Kenneth Manusama, Jurist en Amerika-expert. Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar [email protected] omnystudio.com/listener for privacy information.
2023-11-11 - 23 min
De Alliantie: Oorlog in het Midden-Oosten deel 1
De Alliantie is terug. De geopolitieke specialisten van BNR gaan opnieuw om tafel onder leiding van Liesbeth Staats. Twee uur lang de diepte in over de oorlog in het Midden-Oosten. Met speciale gasten: Mart de Kruif, Martine van den Berg en Robert Serry. Dit is aflevering 1. Alle vier de afleveringen van De Alliantie: Oorlog in het Midden-Oosten zijn nu te luisteren in je podcastapp of via bnr.nl/podcast/de-alliantie Komt er ooit een oplossing voor het conflict in Israël en de Palestijnse gebieden? Op 7 oktober viel Hamas Israël aan met terreuraanslagen en sinds die dag woedt er een nieuwe oorlog. Die oorlog is er een met een lange en complexe voorgeschiedenis. Voor BNR Nieuwsradio reden om de geopolitieke kopstukken van de zender weer bij elkaar te roepen in de Alliantie. In vier afleveringen nemen we de geschiedenis, het huidige conflict en de mogelijke uitkomsten door. In aflevering 1 kijkt De Alliantie naar de oorsprong van het conflict. En daar wordt het meteen ingewikkeld, want waar begin je? Welk punt in de geschiedenis is het startpunt? Moeten we duizenden jaren terug, waar de Bijbel of de Tenach spreekt over Mozes die de joden uit Egypte naar het Beloofde Land leidt, of…
2023-11-05 - 35 min
Hoe moet Europa zich voorbereiden op de Amerikaanse presidentsverkiezingen?
Nog precies één jaar en dan gaan de Amerikanen weer naar de stembus om een president te kiezen, en opnieuw lijkt het een strijd tussen Joe Biden en Donald Trump te worden. Als Trump aan de macht komt is de kans groot dat de steun aan Oekraïne stopt en dat Europa meer op zichzelf aangewezen zal zijn. Maar is dat laatste ook met Biden niet al het geval? Amerika verlegt zijn blik steeds meer naar het Verre Oosten. Hoe moet Europa daarmee omgaan. Zowel onder president Biden als onder Trump? Dat ga je horen in deze aflevering van De Strateeg van: - Paul van Hooft, strategisch analist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. - Kenneth Manusama, Jurist en Amerika-expert. Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar [email protected] omnystudio.com/listener for privacy information.
2023-10-29 - 21 min
Is een één- of tweestatenoplossing haalbaar in het Midden-Oosten? | Strategische Vragen
De oorlog tussen Israël en Hamas heeft de hele wereld laten schrikken. In totaal duurt het conflict al sinds de staat Israël werd opgericht in 1948. Hoe kan het nou eindelijk tot een duurzame en vreedzame oplossing komen tussen Israël en de Palestijnen? Is een tweestatenoplossing mogelijk? Of moet het binnen één staat? Paul van Liempt stelt jouw vragen aan zijn gasten. Wil je ook een vraag stellen? Stuur dan een tweet naar @BNRdewereld. Te gast zijn opnieuw: - Robert Serry, oud-VN-gezant voor het vredesproces in het Midden-Oosten. - Han ten Broeke, directeur politieke zaken bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar [email protected] omnystudio.com/listener for privacy information.
2023-10-22 - 38 min
Is vrede tussen Israël en de Palestijnen ooit mogelijk? En zo ja, hoe?
Zaterdag 7 oktober was de dag waarop de wereld werd opgeschrikt door de grootste slachting op Joden sinds de Holocaust. Hamas verraste Israël totaal met een heftige aanval. Het antwoord van Israël is spijkerhard. Gaza werd direct afgesloten van water, stroom en voedsel en flinke luchtaanvallen braken uit. Vrede is ver uit zicht. Dat is een understatement. Maar hoe heeft het weer zo mis kunnen gaan in Israël? En hoe kan er ooit een oplossing komen? Dat ga je horen in deze aflevering van De Strateeg van: - Robert Serry, oud-VN-gezant voor het vredesproces in het Midden-Oosten. - Han ten Broeke, directeur politieke zaken bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. Luister ook | Hoe kunnen overheid en bedrijven samenwerken voor betere mijnbouw in Europa? Luister ook | 'Invasie Gaza wordt een onmogelijke strijd' Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar [email protected] omnystudio.com/listener for pr…
2023-10-15 - 16 min
Hoe vervuilend is urban mining? | Strategische Vragen
Het belang van mijnbouw wordt steeds duidelijk, zo ook van urban mining. Maar hoe vervuilend is dat eigenlijk? En kunnen we wel echt zelfvoorzienend worden op dit gebied? Paul van Liempt stelt jouw vragen aan zijn gasten. Wil je ook een vraag stellen? Stuur dan een tweet naar @BNRdewereld. Te gast zijn opnieuw: - Michel Rademaker, medeoprichter van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. - Hans Greve, directeur mining van IHC Mining Luister ook | Hoe toekomstbestendig is de NAVO? Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar [email protected] omnystudio.com/listener for privacy information.
2023-10-08 - 31 min
Hoe kunnen overheid en bedrijven samenwerken voor betere mijnbouw in Europa?
Nederland werkt intensief aan een eigen grondstoffenstrategie. Dat is hard nodig nu de EU bezig is met de critical raw materials act. We moeten op eigen benen staan ten opzichte van bijvoorbeeld China. De overheid moet met goede richtlijnen komen, maar uiteindelijk zijn het bedrijven die dit beleid uitgaan voeren. De afhankelijkheid van kritieke grondstoffen is groot. Maar denk daarbij niet alleen aan metalen zoals kobalt en lithium. Ook in bouwmaterialen als zand kan schaarste ontstaan. Hoe kan de samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven er het beste uitzien om dit te voorkomen? Dat ga je horen in deze aflevering van De Strateeg van: - Michel Rademaker, medeoprichter van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. - Hans Greve, directeur mining van IHC Mining Luister ook | Hoe toekomstbestendig is de NAVO? Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar [email protected] omnystudio.com/listener for p…
2023-10-01 - 16 min
Strategische Vragen | Is Europese aandacht aan de Indo-Pacific zoetmakerij voor de Amerikanen?
De NAVO leeft meer dan ooit door de oorlog in Oekraïne. De NAVO-lidstaten investeren fors meer in defensie. Oekraïne dringt aan op toetreding en de NAVO richt zich steeds meer op Azië. Maar kunnen we eigenlijk verder uitbreiden naar andere Centraal en Oost Aziatische landen? En hoe gaan we dit doen? Paul van Liempt stelt jouw vragen aan zijn gasten. Wil je ook een vraag stellen? Stuur dan een tweet naar @BNRdewereld. Te gast zijn opnieuw: - Anna van Zoest, directeur van de Atlantische Commissie.- Tim Sweijs, directeur onderzoek bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar [email protected] omnystudio.com/listener for privacy information.
2023-09-24 - 32 min
Hoe toekomstbestendig is de NAVO?
De oorlog in Oekraïne heeft de NAVO weer op scherp gezet. Met de twee nieuwe lidstaten Finland en Zweden is de NAVO sterker dan ooit, aldus De Croo in Vilnius. De NAVO-lidstaten investeren fors meer in defensie en hier mee is de Europese veiligheid, democratie en vrijheid in tijden niet zo goed verdedigd. Maar dat wil niet zeggen dat de problemen voor de NAVO van tafel zijn. De dreiging van Rusland voor Europa blijft, en Amerika matigt zijn toon naar China niet. Is de NAVO wel klaar voor deze dreigingen in de toekomst? Dat ga je horen in deze aflevering van De Strateeg van: - Anna van Zoest, directeur van de Atlantische Commissie.- Tim Sweijs, directeur onderzoek bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar [email protected] omnystudio.com/listener for privacy information.
2023-09-17 - 19 min
Strategische Vragen | Kunnen meer landen een kernmacht worden?
Door de film Oppenheimer en de oorlog in Oekraïne worden we dit jaar weer meer gewezen op het gevaar van nucleaire wapens. Want dat gevaar is nog altijd realistisch. Zullen meer landen kernwapens in handen krijgen? En welk wapen kan ooit daadwerkelijk ingezet gaan worden? Paul van Liempt stelt jouw vragen aan zijn gasten. Wil je ook een vraag stellen? Stuur dan een tweet naar @BNRdewereld. Te gast zijn opnieuw: - Paul van Hooft, strategisch analist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies - Michal Onderco, hoogleraar internationale betrekkingen aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar [email protected] omnystudio.com/listener for privacy information.
2023-09-10 - 32 min
De akelige actualiteit van de film Oppenheimer
De film Oppenheimer is dit jaar één van de grote successen in de bioscoop. Het verhaal over de ontwikkeling van de eerste atoombom is misschien wel actueler dan ooit. Denk aan de oorlog in Oekraïne en de dreigementen vanuit Rusland en het opzeggen van allerlei verdragen door onder meer Amerika. Maar in tegenstelling tot de Koude Oorlog hebben tegenwoordig veel meer landen de beschikking over kernwapens. Wat te denken van Noord-Korea, India en Pakistan, en ook China zit niet stil. Kortom: we moeten anno 2023 opnieuw leren omgaan met deze kernwapens. Maar hoe? Dat ga je horen in deze aflevering van De Strateeg van: - Paul van Hooft, strategisch analist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies - Michal Onderco, hoogleraar internationale betrekkingen aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Luister ook | Hoe Europa de chemische strategie opbouwt Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar roele@bnr…
2023-09-03 - 17 min
Strategische Vragen | Zijn we in staat om alle grondstoffen in Europa te recyclen?
De Greendeal, opgesteld door de Europese Unie, moet ons leiden naar een duurzame klimaat neutrale en circulaire economie in ongeveer 2050. Maar wat soms vergeten wordt is dat de Chemiesector hiermee onlosmakelijk verbonden is. De Chemische sector kan een cruciale rol spelen in het opbouwen van een eigen industrie in kritieke grondstoffen. Daarom moet er een Nationaal Chemieplan komen. Maar hoe gaat dit plan er eigenlijk precies uitzien? Te gast zijn opnieuw: - Jacqueline Vaessen, boegbeeld van de Topsector Chemie, vanuit het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. - Lucia van Geuns, energiedeskundige van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele & Danah Kolstee Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar [email protected] Te gast zijn opnieuw:See omnystudio.com/listener for privacy information.
2023-08-27 - 32 min
Hoe Europa de chemische strategie opbouwt
Dat Europa hard bezig is om strategische autonomie te verwerven op het gebied van kritieke grondstoffen is iets dat we al vaak hebben besproken in De Strateeg. Maar om dat voor elkaar te krijgen heb je ook de industrieën nodig om dit uit te voeren. Een sector die relatief onderbelicht blijft is de Chemische sector terwijl zij juist een cruciale rol kunnen spelen in het opbouwen van een eigen industrie in kritieke grondstoffen. Daarom moet er een Nationaal Chemieplan komen. De vraag is hoe deze eruit moet komen te zien. Dat ga je horen in deze aflevering van De Strateeg van: - Jacqueline Vaessen, boegbeeld van de Topsector Chemie, vanuit het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. - Lucia van Geuns, energiedeskundige van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele & Danah Kolstee Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar [email protected] omnystudio.com/listener for privacy informatio…
2023-08-20 - 32 min
Zomerterugblik: Hoe mythevorming Oekraïne helpt in de oorlog
De Strateeg selecteert het beste van het afgelopen seizoen: 'Het spook van Kiev' en 'de soldaten van het Slangeneiland'. Het zijn 2 legendes die de Oekraïners een enorme morele boost hebben gegeven in de oorlog in Oekraïne. Dat Oekraïne al bijna een jaar standhoudt tegen de Russen en de vijand zelfs terug heeft kunnen dringen wordt grotendeels toegeschreven aan dat hoge moreel. Luister ook | Hoe mythevorming Oekraïne helpt in de oorlog Maar hoe gebruikt Oekraïne dit soort mythes en legendes? Wat zetten de Russen er tegenover? En als we het over een informatieoorlog hebben is dit dan het voorbeeld of zijn er nog meer mogelijkheden? Dat besprak Paul van Liempt met: - Sofia Romansky, onderzoeker bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies - Björn de Heer, strategisch analist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele & Danah Kolstee Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar [email protected].…
2023-08-13 - 43 min
Zomerterugblik: Op weg naar een multipolaire wereldorde?
De Strateeg selecteert het beste van het afgelopen seizoen: In de Koude Oorlog kenden we een bipolaire wereld met Amerika en de Sovjet-Unie als grootmachten. Na het uiteenvallen van die laatste bleef alleen de VS nog over als grote macht: een unipolaire wereld dus. Hoe anders is dat nu met Rusland in de oorlog in Oekraïne en de opkomst van China? Luister ook | Op weg naar een multipolaire wereldorde? Maar vlak ook Europa niet uit. Met de Europese Unie als machtsblok wordt in de wereld serieus rekening gehouden, al zijn we nog altijd wel afhankelijk van zowel Amerika als China. Wat betekent deze multipolaire wereld voor ons en welke rol spelen de verschillende machtsblokken daarin? Dat besprak Paul van Liempt met: - Mathieu Segers, hoogleraar Hedendaagse Europese Geschiedenis en Europese Integratie aan de Universiteit Maastricht. - Renée Jones-Bos, voormalig ambassadeur in Rusland en de Verenigde Staten. Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele & Danah Kolstee Tips, vragen of a…
2023-08-06 - 31 min
Zomerterugblik: Hoe mijnbouw Europa minder afhankelijk kan maken
De Strateeg selecteert het beste van het afgelopen seizoen: De Europese Unie doet er alles aan om minder afhankelijk te worden van landen zoals China en Rusland, maar ook van een land als de Democratische Republiek Congo. Dit zal de komende jaren des te belangrijker worden omdat het tekort in kritieke grondstoffen alleen maar groter zal worden en de strijd hierom steeds feller gestreden wordt. Luister ook | Hoe mijnbouw Europa minder afhankelijk kan maken Europa gebruikt hier de Critical Raw Materials Act voor. De Europese ambities zijn torenhoog. Europa wil de leider worden in deze industrie, maar hiervoor moet nog behoorlijk wat gebeuren. Dat besprak Paul van Liempt met: - Michel Rademaker, medeoprichter van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. - Jeff Amrish Ritoe, directeur bij handelsmaatschappij WMC ENergy en strategisch adviseur van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele & Danah Kolstee Tips, vragen of andere …
2023-07-30 - 34 min
Zomerterugblik: 'Defensie gaat ons structureel meer geld kosten'
De Strateeg selecteert het beste van het afgelopen seizoen: Het Westen blijft eensgezind optreden tegen Rusland, samen met Oekraïne. Maar om dit vol te kunnen houden, zijn investeringen in defensie hard nodig, ook in Nederland. Volgens minister van defensie Kajsa Ollongren hebben vrede en veiligheid een prijs. Luister ook | Minister Ollongren: 'Defensie gaat ons structureel meer geld kosten' Ook gaat onze steun richting Oekraïne steeds een stukje verder. We begonnen met helmen, nu gaat het over het leveren van gevechtsvliegtuigen. Hoe ver gaat Nederland? En wat moeten we doen om ons defensieapparaat weer op peil te krijgen? Het Westen houdt ook China goed in de gaten. Vlak voor de opname van deze podcast bezocht Xi Jinping president Poetin. Volgens Ollongren is het belangrijk dat China blijft 'balanceren'. Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele & Danah Kolstee Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar [email protected] omnystudio.com/list…
2023-07-23 - 18 min
Strategische Vragen | Waarom werkt de Russische doctrine niet meer op het slagveld?
De Russen en de Oekraïners zijn nog steeds verwikkeld in een hevige strijd en beide zijn nog niet bereid om op te geven. Wat is er het afgelopen jaar gebeurd en wordt de strijdbijl dit jaar nog begraven? De Russen lijken steeds meer af te wijken van hun doctrine, dus is dit dan het einde van de traditioneel Russische oorlogsvoering? Luister ook: wordt de oorlog in Oekraïne dit jaar nog beslist? Te gast zijn opnieuw: - Frans Osinga, hoogleraar oorlogsstudies aan de Universiteit Leiden - Peter Wijninga, Defensie specialist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele & Danah Kolstee Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar [email protected] omnystudio.com/listener for privacy information.
2023-07-16 - 36 min
Slaat oorlogsmoeheid toe aan de Oekraïense zijde?
Het is nu bijna 1.5 jaar oorlog in Oekraïne en nog steeds lijkt het einde niet in zicht. Deze week blikt de Strateeg met twee specialisten weer terug op een half jaar oorlog. Want de gevechten rondom het front gaan nog steeds door en Oekraïne bemachtigt langzaam maar zeker meer grond van de Russen in het Oosten en het Zuiden. Luister ook: wordt de oorlog in Oekraïne dit jaar nog beslist? Eén ding is zeker: Zowel Rusland als Oekraïne houden vol en geen van beide lijkt op te willen geven. Maar hoe lang houden ze dit nog vol? Zou het kunnen dat underdog Oekraïne toch deze strijd gaat winnen? En waar komen we dan in terecht? Dat ga je horen in deze aflevering van De Strateeg van: - Frans Osinga, hoogleraar oorlogsstudies aan de Universiteit Leiden - Peter Wijninga, Defensie specialist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele & Danah Kolstee Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar danah.kols…
2023-07-09 - 21 min
Strategische vragen | Welke prijs is Nederland bereid om voor haar veiligheid te betalen?
Oekraïne houdt dapper vol en boekt op het gebied van luchtafweer gigantische successen. Drones, kruisraketten en andere projectielen worden vanuit Rusland ingezet, maar tot nu toe lukt het Oekraïne om die grotendeels uit de lucht te houden. Maar hoe staat het er voor met Nederland? Zijn wij hier zelf eigenlijk wel toe in staat? Te gast zijn opnieuw: - Adrie Batenburg, Luitenant-Kolonel bij het Ministerie van Defensie en specialist in Surface Based Air and Missile defence bij het Land Warfare Centre - Frederik Mertens, Strategisch analist van HCSS Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele & Danah Kolstee Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar [email protected] omnystudio.com/listener for privacy information.
2023-07-02 - 32 min
De oorlog in Oekraïne is met luchtafweer uit het Westen nog niet beslist
Van alleen Sovjet luchtverdediging tot geavanceerde Westerse luchtverdediging. Oekraïne boekt steeds meer successen met haar luchtafweer. Van de Russische luchtverdediging, VKS, werd meer verwacht, maar die bleef opvallend stil. Op dit moment is er sprake van een equilibrium in de lucht. Beide partijen staan tegenover elkaar, maar lijken niet de eerste te willen zijn om de strijd in de lucht aan te gaan. Waarom trekt de Russische grootmacht niet meer uit de kast? Is het afwachten van zowel Oekraïne als Rusland een systematische ontwikkeling, of juist typisch voor deze oorlog? En wat betekent dit voor de toekomst van oorlogvoering? Dat ga je horen in deze aflevering van De Strateeg van: - Adrie Batenburg, Luitenant-Kolonel bij het Ministerie van Defensie en specialist in Surface Based Air and Missile defence bij het Land Warfare Centre - Frederik Mertens, Strategisch analist van HCSS Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele & Danah Kolstee Tips, vragen of andere opmerkingen ove…
2023-06-25 - 15 min
Strategische vragen | Ligt de Nederlandse geopolitieke positie vast zolang we de ASML in handen hebben?
De geopolitieke strijd is de afgelopen decennia nog niet eerder zo competitief geweest als nu. Op dit moment lopen de geopolitieke spanningen zo hoog op dat het niet meer los te koppelen is van de economische problemen die het kan veroorzaken. Oók Nederland kan hier de dupe van worden. Wat kunnen we doen om onze positie te versterken? En is het bezit van ASML voldoende om onze positie te behouden? Te gast zijn opnieuw: - Ruben Brekelmans, Buitenlandwoordvoerder van de VVD - Joris Teer, Strategisch analist van HCSS Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele & Danah Kolstee Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar [email protected] omnystudio.com/listener for privacy information.
2023-06-18 - 33 min
Hoe de geopolitieke competitie Europa én Nederland economisch kan ontwrichten
De oorlog in Oekraïne heeft duidelijk gemaakt waar grootmachten in terecht zijn gekomen: een steeds hoger oplopende geopolitieke competitie. China kwam op en Rusland liet zich weer zien. Maar de wereldeconomie is sinds de Tweede Wereldoorlog in elkaar vervlochten. Wat betekent dat een crisis in deze geopolitieke, met name in Oost-Azië, catastrofale gevolgen kan hebben voor de Europese én de Nederlandse economie en stabiliteit. Hoe kunnen we geopolitiek schokbestendiger worden? Wat staat er op het spel met de kritieke grondstoffen en chips en is ASML genoeg om Nederland de komende decennia te verzekeren van een belangrijke geopolitieke positie? Dat ga je horen in deze aflevering van De Strateeg van: - Ruben Brekelmans, Buitenlandwoordvoerder van de VVD - Joris Teer, Strategisch analist van HCSS Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele & Danah Kolstee Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar [email protected] See omnystudio.com/listene…
2023-06-11 - 18 min
Strategische vragen | Kan Japan tegenwicht bieden aan China en Rusland?
Een maand na de invasie van Oekraïne benadrukte Biden nog steeds dat China de belangrijkste dreiging was. De spanningen tussen de grootmachten lopen steeds hoger op. De EU wordt gezien als een onafhankelijkere partij en kunnen hier potentieel aan bijdragen. Maar op welke manier moet de EU dit doen? Moet er een vuist op tafel of is er een andere partij die dit op zich gaat nemen? Te gast zijn opnieuw: - Friso dubbelboer, Politicoloog verbonden aan het Leiden Asia Centre en gespecialiseerd in maritiem Zuidoost-Azië. - Paul van Hooft, Strategisch analist van HCSS Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele & Danah Kolstee Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar [email protected] omnystudio.com/listener for privacy information.
2023-06-04 - 31 min
Hoe de EU-balanceeract tussen China en de Verenigde Staten steeds lastiger wordt in de Indo-Pacific
China waarschuwt de Verenigde Staten en andersom. De spanningen tussen de Verenigde Staten en China in de Indo-Pacific lopen steeds hoger op. Sinds drie maanden gaat het hard tegen hard en dit leidt elke keer maar net niet tot een échte aanvaring. Ondertussen probeert de Europese Unie dit te sussen, maar zitten zij zelf ook in een spagaat. De Indo-Pacific is één van de belangrijkste handelspartners van Europa, dit maakt het voorkomen van conflict van cruciaal belang. Maar in hoeverre kan de EU hier een militaire rol spelen? En hoe doen zij dit zonder zelf met China verder in de problemen te raken? En voor welk kamp moeten zij eigenlijk kiezen? Dat ga je horen in deze aflevering van De Strateeg van: - Friso dubbelboer, Politicoloog verbonden aan het Leiden Asia Centre en gespecialiseerd in maritiem Zuidoost-Azië. - Paul van Hooft, Strategisch analist van HCSS Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele & Danah Kolstee Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan…
2023-05-28 - 17 min
Is de omgangsvorm in de Tweede Kamer het probleem voor onze democratie? | Strategische vragen
Zowel binnen als buiten Europa hebben de democratieën het zwaar te verduren, ook in Nederland. Eén van de boosdoeners voor politiek én burgers is het gebrek aan grip op digitalisering. Hoe krijgen we hier wee grip op en wat kunnen we nog meer doen om het vertrouwen in de democratische rechtsstaat te herstellen? Te gast zijn opnieuw: - Kees Verhoeven, oud-D66 Kamerlid en oprichter van Bureau Digitale Zaken - Linde Arentze, Strategisch analist van HCSS Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele & Danah Kolstee Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar [email protected] omnystudio.com/listener for privacy information.
2023-05-21 - 37 min
Hoe wantrouwen de Nederlandse democratie tot op het bot kan raken
In nog geen twee maanden tijd werden overheidsgebouwen in de Verenigde Staten en Brazilië bestormd. Wereldwijd staan democratische rechtsstaten onder druk, ook op het Europese continent is er veel onrust. Nederland daarentegen staat al 10 jaar in de top 10 van wereldwijd best functionerende rechtsstaten. Toch is het vertrouwen in de politiek nog nooit zo laag geweest. Hoe kan het dat er zo weinig vertrouwen is in de Nederlandse politiek? Wat voor gevolgen heeft dit voor de democratische rechtsstaat? En wat moet er gebeuren om het tij te keren? Dat ga je horen in deze aflevering van De Strateeg van: - Kees Verhoeven, oud-D66 Kamerlid en oprichter van Bureau Digitale Zaken - Linde Arentze, Strategisch analist van HCSS Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele & Danah Kolstee Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar [email protected] omnystudio.com/listener for privacy information.
2023-05-14 - 14 min
Hoe ziet de Nederlandse militaire ruimte-agenda eruit? | Strategische vragen
De oorlog in Oekraïne laat zien dat een militaire operatie zonder het gebruik van ruimte tegenwoordig ondenkbaar is. Ieder land probeert volwaardig ruimtemacht te worden. Zo wil China 13.000 Chinese satellieten in de ruimte hebben én OOK Nederland zit niet stil. Hoe ziet de Nederlandse militaire ruimte-agenda eruit? En hoe stroopt dit met het Europese defensie beleid? Te gast zijn opnieuw: - Patrick Bolder, defensie-expert van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies - Arnaud van Kleef, Research & Development ingenieur bij het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum, NLR. Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele & Danah Kolstee Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar [email protected] omnystudio.com/listener for privacy information.
2023-05-06 - 33 min
Wie wordt de militaire ruimte macht?
GPS, satellietcommunicatie en aardobservaties, een militaire operatie zonder het gebruik van ruimte is tegenwoordig ondenkbaar. De wereld zit niet stil en ieder land probeert zijn ruimtemacht te vergroten. Ook Nederland blijft niet achter. Half april bleek uit het MIVD rapport dat er meerdere Chinese pogingen zijn gedaan om Nederlandse militaire ruimtevaarttechnologie te bemachtigen. Maar wat maakt de Nederlandse techniek zo bijzonder? Hoe belangrijk is het om een militaire ruimtemacht te zijn? Wat betekent dit met het oog op Oekraïne en de toekomst van oorlogsvoering? Dat ga je horen in deze aflevering van De Strateeg van: - Patrick Bolder, defensie-expert van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies - Arnaud van Kleef, Research & Development ingenieur bij het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum, NLR. Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele & Danah Kolstee Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar [email protected] …
2023-05-05 - 20 min
De strateeg vragen def. 21-04_mixdown.wav
See omnystudio.com/listener for privacy information.
2023-04-30 - 20 min
Zijn drones dé toekomst van oorlogsvoering? | Strategische Vragen
De oorlogsgemeenschap buigt zich wereldwijd over de vraag hoe de toekomst van de oorlog eruit gaat zien, vooral in het kader van het afgelopen jaar. Is het gebruik van drones de nieuwe vorm van oorlogsvoering? Hoe gaat de inzet van de apparaten eruit zien? En wat betekent dit voor de essentie van oorlogsvoering? Paul van Liempt stelt jouw vragen aan zijn gasten. Wil je ook een vraag stellen? Stuur dan een tweet naar @BNRdewereld. Te gast zijn opnieuw: - Gijs Tuinman, Luitenant-kolonel van de Nederlandse krijgsmacht en onderscheiden in de Militaire Willemsorde - Tim Sweijs, directeur onderzoek bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies, Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele & Danah Kolstee Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar [email protected] omnystudio.com/listener for privacy information.
2023-04-23 - 35 min
Hoe klassieke oorlogsvoering toch nog steeds de boventoon voert
Oorlogen worden al sinds jaar en dag bevochten, met alle gevolgen van dien. Na 70 jaar vrede in Europa, werden wij wakker geschud door de oorlog in Oekraïne. Want wat oorlog is, weten wij eigenlijk niet meer. Éen ding is zeker, we zitten nu in een nieuwe fase. De aard van oorlog is onveranderlijk, maar het karakter van de oorlog verandert wél. De bloederige strijd in Oekraïne laat een mate van continuïteit zien in oorlogsvoering, desondanks dendert de trein vol technologische ontwikkelingen voort. Dus een belangrijke vraag is: wat staat vast en wat verandert er? Zijn wij hierop voorbereid, kunnen we ons hierop voorbereiden én hoe doen we dit? Dat ga je horen in deze aflevering van De Strateeg van: - Gijs Tuinman, Luitenant-kolonel Nederlandse krijgsmacht en onderscheiden in de Militaire Willemsorde - Tim Sweijs directeur onderzoek bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studie Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele & Danah Kolstee Tips, vragen of andere opmerkingen over …
2023-04-16 - 15 min
Kan Europa dé grootmacht van kritieke grondstoffen worden? | Strategische Vragen
De Europese Commissie heeft de critical raw materials act gepresenteerd om meer afhankelijkheid te verkrijgen van landen als China. Europa wil echt een speler worden in deze industrie en daarvoor moet er heel veel gebeuren. Maar is dat wel haalbaar? Hoe willen ze dit doen? En kan Europa dan dé grootmacht van de kritieke grondstoffen worden? Paul van Liempt stelt jouw vragen aan zijn gasten. Wil je ook een vraag stellen? Stuur dan een tweet naar @BNRdewereld. Te gast is opnieuw - Michel Rademaker, medeoprichter van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. - Jeff Amrish Ritoe, directeur bij handelsmaatschappij WMC ENergy en strategisch adviseur van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele & Danah Kolstee Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar [email protected] omnystudio.com/listener for privacy information.
2023-04-09 - 32 min
Hoe mijnbouw Europa minder afhankelijk kan maken
Europa zet zich met de nieuwe Critical Raw Materials Act volledig in om nog minder afhankelijk te worden van landen zoals China. De Europese ambities zijn torenhoog. Europa moet de leider worden in deze industrie, maar hiervoor moet nog behoorlijk wat gebeuren. Hoe zorgen we ervoor dat Europa de strategische autonomie in eigen handen krijgt ten opzichte van China? En dan is er nog president Biden. Die kondigde in augustus de Inflation Reduction Act aan. Hoe gaat Europa tegen deze grootmachten opboksen? Dat ga je horen in deze aflevering van De Strateeg van: - Michel Rademaker, medeoprichter van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. - Jeff Amrish Ritoe, directeur bij handelsmaatschappij WMC ENergy en strategisch adviseur van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele & Danah Kolstee Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar [email protected] omnystudio.com/listener for privacy informa…
2023-04-02 - 9 min
Wat doen we als Oekraïne tóch verliest? | Strategische Vragen
De steun voor Oekraïne blijft er zolang als die nodig is en tegelijkertijd investeren Westerse landen meer in defensie. Maar wat doen we als Oekraïne tóch verliest? En als we ooit weer met de Russen kunnen praten, wanneer is dat dan? Paul van Liempt stelt jouw vragen aan zijn gasten. Wil je ook een vraag stellen? Stuur dan een tweet naar @BNRdewereld. Te gast is opnieuw - Kajsa Ollongren, minister van Defensie. Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar [email protected] omnystudio.com/listener for privacy information.
2023-03-26 - 36 min
Minister Ollongren: 'Defensie gaat ons structureel meer geld kosten'
Minister Kajsa Ollongren van Defensie denkt dat het veiligheidsbeeld van Nederlanders op dit moment verandert als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Ollongren benadrukt dan ook dat er de komende jaren structureel meer geld naar defensie zal moeten gaan. 'Veiligheid en vrede hebben een prijs'. Luister ook | Op weg naar een multipolaire wereldorde? Ondertussen heeft de hele wereld naar China gekeken na het bezoek van Xi Jinping aan Poetin. Minister Ollongren vindt het belangrijk dat China blijft balanceren zoals het nu doet. 'Ze hebben de Russische annexaties niet erkent.' Daarom denkt Ollongren dat het belangrijk is dat China voorstellen blijft doen voor vrede in Oekraïne, ook al gaan die voor Oekraïne nu nog lang niet ver genoeg. Tegelijk moeten we niet naïef zijn volgens haar. 'China heeft er ook wel een beetje baat bij.' Meer dan een jaar na het uitbreken van de oorlog staat het Westen nog altijd zij aan zij met Oekraïne. Maar om dat vol te kunnen houden zijn veel investeringen in defensie nodig, en ook gaat onze steun richting Oekraïne steeds een stukje verder. We begonnen met helmen, nu praten we al over gevechtsvliegtuigen. Hoe ver gaat Nederland? En wat moeten we doen om ons …
2023-03-19 - 24 min
Kan China zich een grote oorlog wel permitteren? | Strategische Vragen
Amerika, Europa en China zijn de grote machtsblokken van dit moment. Maar wat te denken van Rusland als kernmacht en opkomende landen zoals India? Duidelijk is dat we tegenwoordig in een multipolaire wereld leven. Maar hoe verhouden al die machtsblokken zich tot elkaar? Paul van Liempt stelt jouw vragen aan zijn gasten. Wil je ook een vraag stellen? Stuur dan een tweet naar @BNRdewereld. Te gast zijn opnieuw: - Mathieu Segers, hoogleraar Hedendaagse Europese Geschiedenis en Europese Integratie aan de Universiteit Maastricht. - Renée Jones-Bos, voormalig ambassadeur in Rusland en de Verenigde Staten. Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar [email protected] omnystudio.com/listener for privacy information.
2023-03-12 - 44 min
Op weg naar een multipolaire wereldorde?
In de Koude Oorlog kenden we een bipolaire wereld met Amerika en de Sovjet-Unie als grootmachten. Na het uiteenvallen van die laatste bleef alleen de VS nog over als grote macht: een unipolaire wereld dus. Hoe anders is dat nu met Rusland in de oorlog in Oekraïne en de opkomst van China? Luister ook | Wat kunnen we leren van 1 jaar oorlog in Oekraïne? Maar vlak ook Europa niet uit. Met de Europese Unie als machtsblok wordt in de wereld serieus rekening gehouden, al zijn we nog altijd wel afhankelijk van zowel Amerika als China. Wat betekent deze multipolaire wereld voor ons en welke rol spelen de verschillende machtsblokken daarin? Dat ga je horen in deze aflevering van De Strateeg van: - Mathieu Segers, hoogleraar Hedendaagse Europese Geschiedenis en Europese Integratie aan de Universiteit Maastricht. - Renée Jones-Bos, voormalig ambassadeur in Rusland en de Verenigde Staten. Luister ook | De Alliantie: 1 jaar oorlog in Oekraïne Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vrag…
2023-03-05 - 19 min
Strategische Vragen | Hadden we de oorlog in Oekraïne kunnen voorkomen?
De oorlog in Oekraïne lijkt nog lang niet voorbij te zijn. Hadden wij die als Westen überhaupt kunnen voorkomen door bijvoorbeeld feller te reageren op de annexatie van De Krim in 2014? Paul van Liempt stelt jouw vragen aan zijn gasten. Wil je ook een vraag stellen? Stuur dan een tweet naar @BNRdewereld. Te gast zijn opnieuw: - Kolonel Han Bouwmeester, universitair hoofddocent Militaire Strategie en Landoptreden aan de Nederlandse Defensie Academie - Frederik Mertens, militair historicus en strategisch analist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar [email protected] omnystudio.com/listener for privacy information.
2023-02-26 - 36 min
Wat kunnen we leren van 1 jaar oorlog in Oekraïne?
De oorlog in Oekraïne duurt inmiddels een jaar. De Oekraïners hebben dapper weerstand geboden tegen de Russische agressie, die op 24 februari van vorig jaar begon met een inval vanuit 4 kanten. Wat hebben we kunnen leren van 1 jaar oorlog in Oekraïne? Luister ook | De Alliantie: 1 jaar oorlog in Oekraïne Analisten zijn het erover eens dat Rusland cruciale inschattingsfouten heeft gemaakt. Welke waren dat precies? En wat kunnen wij in het Westen leren van deze oorlog, met het oog op de toekomst. Want dat de oorlog nog wel even gaat duren, ook daar zijn veel mensen het wel over eens. Dat ga je horen in deze aflevering van De Strateeg van: - Kolonel Han Bouwmeester, universitair hoofddocent Militaire Strategie en Landoptreden aan de Nederlandse Defensie Academie - Frederik Mertens, militair historicus en strategisch analist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies Luister ook | De cruciale rol van kritieke grondstoffen voor defensie Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele …
2023-02-19 - 16 min
Strategische Vragen | Kunnen we aardmetalen ook in Nederland winnen?
Het gevecht om kritieke grondstoffen is ook cruciaal voor defensie. Kunnen we die metalen ook in Nederland winnen? En hoe schadelijk is dat voor het milieu? Paul van Liempt stelt jouw vragen aan zijn gasten. Wil je ook een vraag stellen? Stuur dan een tweet naar @BNRdewereld. Te gast zijn opnieuw: - Michel Rademaker, adjunct-directeur en medeoprichter van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies - Ron Nulkes, directeur van de Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid (NIDV) Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar [email protected] omnystudio.com/listener for privacy information.
2023-02-17 - 50 min
De Alliantie: 1 jaar oorlog in Oekraïne
De oorlog in Oekraïne nadert het, tragische, éénjarig jubileum. Voor BNR Nieuwsradio dé gelegenheid om de geopolitieke kopstukken van de zender weer bij elkaar te roepen in: De Alliantie. Aan tafel bij Liesbeth Staats: Bernard Hammelburg, Rob de Wijk, Geert Jan Hahn en Floris Akkerman. Samen nemen zij de belangrijkste gebeurtenissen van het afgelopen jaar door. Hoe groot is het militair falen van de Russen geweest? Wat was het kantelpunt voor Oekraïne? En wat betekent dit voor de geopolitieke verhoudingen? De Alliantie met Bernard Hammelburg, Rob de Wijk, Geert Jan Hahn en Floris Akkerman is een samenwerking van alle geopolitieke podcasts van BNR. Amerika Podcast Boekestijn & De Wijk De Strateeg De Wereld BNR Europa PerestrojkastSee omnystudio.com/listener for privacy information.
2023-02-12 - 33 min
De cruciale rol van kritieke grondstoffen voor defensie
Het gevecht om kritieke grondstoffen zoals aardmetalen is één van de grote thema’s van deze tijd. En denk daarbij niet alleen aan de energietransitie of de productie van halfgeleiders. Ook voor defensie zijn die materialen van cruciaal belang om een goed werkend defensieapparaat te behouden. Luister ook | Hoe mythevorming Oekraïne helpt in de oorlog Hoe zorgen we ervoor dat ook Defensie niet te afhankelijk wordt van andere landen. Voornamelijk landen waar we goed mee moeten opletten, zoals China. Welke rol heeft de politiek hierin en welke rol speelt de industrie? Dat ga je horen in deze aflevering van De Strateeg van: - Michel Rademaker, adjunct-directeur en medeoprichter van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies - Ron Nulkes, directeur van de Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid (NIDV) Luister ook | Mijnbouw als sleutel voor meer strategische autonomie in Europa Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? St…
2023-02-05 - 15 min
Strategische Vragen | Kan je een oorlog winnen dankzij mythevorming?
Het spook van Kiev en de soldaten van het Slangeneiland. Het zijn 2 legendes die de Oekraïners een enorme morele boost hebben gegeven in de oorlog in Oekraïne. Wat zijn bekende voorbeelden uit het verleden van dit soort mythes? En kan je er de oorlog mee winnen of verliezen? Paul van Liempt stelt jouw vragen aan zijn gasten. Wil je ook een vraag stellen? Stuur dan een tweet naar @BNRdewereld. Te gast zijn opnieuw: - Sofia Romansky, onderzoeker bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies - Björn de Heer, strategisch analist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar [email protected] omnystudio.com/listener for privacy information.
2023-01-29 - 33 min
Hoe mythevorming Oekraïne helpt in de oorlog
'Het spook van Kiev' en 'de soldaten van het Slangeneiland'. Het zijn 2 legendes die de Oekraïners een enorme morele boost hebben gegeven in de oorlog in Oekraïne. Dat Oekraïne al bijna een jaar standhoudt tegen de Russen en de vijand zelfs terug heeft kunnen dringen wordt grotendeels toegeschreven aan dat hoge moreel. Luister ook | Wordt de oorlog in Oekraïne dit jaar beslist? Maar hoe gebruikt Oekraïne dit soort mythes en legendes? Wat zetten de Russen er tegenover? En als we het over een informatieoorlog hebben is dit dan het voorbeeld of zijn er nog meer mogelijkheden? Dat ga je horen in deze aflevering van De Strateeg van: - Sofia Romansky, onderzoeker bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies - Björn de Heer, strategisch analist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies Luister ook | 'Russisch offensief lijkt zich te richten op Loehansk' Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar …
2023-01-22 - 19 min
Strategische Vragen | Wie raakt als eerste door zijn ammunitie heen?
De oorlog in Oekraïne lijkt voorlopig nog wel even door te gaan. Maar wie houdt het langst vol? En wat als het Westen zwaardere wapens gaat leveren aan Oekraïne? Paul van Liempt stelt jouw vragen aan zijn gasten. Wil je ook een vraag stellen? Stuur dan een tweet naar @BNRdewereld. Te gast zijn opnieuw: - Peter Wijninga, defensiespecialist van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies - Frans Osinga, bijzonder hoogleraar oorlogsstudies aan de Universiteit Leiden en commodore Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar [email protected] omnystudio.com/listener for privacy information.
2023-01-15 - 37 min
Wordt de oorlog in Oekraïne dit jaar beslist?
Met de strijd bij Bachmoet en Soledar is één ding duidelijk: de oorlog in Oekraïne is nog lang niet voorbij. Het front zelf is vrijwel tot stilstand gekomen. Maar Rusland wil doorgaan met het veroveren van Oekraïens gebied, terwijl Oekraïne niet wil rusten voordat het alle gebieden op de Russen heeft heroverd, inclusief de Donbas en de Krim. Gaat 2023 het jaar worden waarin de oorlog eindigt? Luister ook | Hoe waterstof de energietransitie een boost kan geven Op dit moment zijn beide partijen nog niet zover om met elkaar te gaan praten. Maar als de oorlog eindigt, kan dat dan toch middels een wapenstilstand? Of wordt het een bevroren conflict? Of kan één van beide partijen de ander op de knieën krijgen? Dat ga je horen in deze aflevering van De Strateeg van: - Peter Wijninga, defensiespecialist van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies - Frans Osinga, bijzonder hoogleraar oorlogsstudies aan de Universiteit Leiden en commodore Luister ook | 'Russen denken dat ze tegen NAVO-soldaten vechten' Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele afleveri…
2023-01-08 - 27 min
Winterterugblik: Europa's gevecht om kritieke grondstoffen
De Strateeg selecteert het beste van de eerste helft van het seizoen: Halfgeleiders en kritische grondstoffen worden ook wel de olie van de 21e eeuw genoemd. Het Westen blinkt uit in halfgeleiders. Denk aan ASML in ons eigen land, maar veel metalen die wij daarvoor nodig hebben komen uit landen waar we steeds slechtere relaties mee onderhouden. Luister ook | Europa's gevecht om kritieke grondstoffen We hebben onszelf te afhankelijk gemaakt van landen zoals China. Dat zorgt ervoor dat we niet meer zo autonoom en zelfvoorzienend zijn als we eigenlijk willen zijn. En dus komt Europa in actie. Hoe hoe kan Europa ervoor zorgen dat het de regie weer wat meer in eigen hand krijgt en houdt? Dat besprak Paul van Liempt met Joris Teer, strategisch analist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies en met Bart Groothuis, Europarlementariër voor de VVD, namens de fractie Renew Europe. Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur d…
2023-01-01 - 29 min
Winterterugblik: Hoe luchtoverwicht de oorlog in Oekraïne moet gaan beslissen
De Strateeg selecteert het beste van de eerste helft van het seizoen: De sleutel voor het winnen van een oorlog ligt niet ter land, niet ter zee, maar in de lucht. Zo ook in Oekraïne. Weliswaar heeft Oekraïne de afgelopen maanden grote stukken heroverd inclusief de stad Cherson. Dat is voor president Zelensky nog niet genoeg. Luchtoverwicht is hierin essentieel. Luister ook | Hoe luchtoverwicht de oorlog in Oekraïne moet gaan beslissen De oorlog is er vooral 1 die ouderwets over de grond gaat. De loopgraven bij Bachmoet doen denken aan de Eerste Wereldoorlog. In de lucht heeft niemand de echte controle en dat maakt het voor beide partijen lastig om te winnen. Paul van Liempt sprak erover met Patrick Bolder, defensie-expert van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies en met Jacco Dominicus, hoofd research & development binnen de operationele afdeling van het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum. Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerking…
2022-12-25 - 17 min
Strategische Vragen | Welke alternatieven zijn er nog voor waterstof?
Waterstof kan de energietransitie wereldwijd een boost geven. Maakt het daarvoor nog uit welke vorm van waterstof je gebruikt? En wat als het toch niet van de grond komt, welke alternatieven hebben we dan nog? Paul van Liempt stelt jouw vragen aan zijn gasten. Wil je ook een vraag stellen? Stuur dan een tweet naar @BNRdewereld. Te gast zijn opnieuw: - Willem-Henk Streekstra, directeur van VOTOB, de branchevereniging van tankopslagbedrijven in ons land. - Olof van der Gaag, voorzitter van de NVDE, de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie. Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar [email protected] omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-12-18 - 33 min
Hoe waterstof de energietransitie een boost kan geven
Bij duurzame energie denk je al snel aan zon en wind. Nederland loopt hierin voorop in Europa. Maar willen we de energietransitie echt laten slagen dan biedt één vorm van energie uitkomst, namelijk waterstof. Luister ook | Hoe Nederland andere landen helpt in de strijd tegen klimaatverandering Maar voor waterstof groen is moet je het wel op een duurzame manier opwekken, bijvoorbeeld via zonne- en windenergie. En wil je het opslaan? Dan heb je veel opslag nodig, want waterstof neemt veel meer ruimte in beslag dan bijvoorbeeld olie en gas. Dat alles maakt de duurzame transitie waar we in zitten nog complexer. Hoe kunnen we daar een succes van maken? Dat ga je horen in deze aflevering van De Strateeg van: - Willem-Henk Streekstra, directeur van VOTOB, de branchevereniging van tankopslagbedrijven in ons land. - Olof van der Gaag, voorzitter van de NVDE, de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie. Luister ook | Tweede Kamer wil haast met productie groene waterstof Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt…
2022-12-11 - 15 min
Strategische Vragen | Is een kleinere klimaattop niet veel effectiever?
De klimaattop mag dan volgens velen mislukt zijn. Achter de schermen heeft Nederland toch nog wel wat dingen weten te bereiken. Maar zou een kleinere klimaattop niet veel effectiever zijn? En hoe cruciaal is de norm van 1,5 graad aan opwarming? Paul van Liempt stelt jouw vragen aan zijn gasten. Wil je ook een vraag stellen? Stuur dan een tweet naar @BNRdewereld. Te gast is opnieuw: - Prins Jaime de Bourbon de Parme, klimaatgezant namens Nederland. Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar [email protected] omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-12-04 - 35 min
Hoe Nederland andere landen helpt in de strijd tegen klimaatverandering
Op de klimaattop in het Egyptische Sharm-el-Sheikh van afgelopen maand ging het na afloop vooral over wat er allemaal niet bereikt is. Zo hebben de landen geen extra stappen gezet om klimaatverandering verder aan te pakken. Even werd er zelfs aan de doelstelling van maximaal 1,5 graad opwarming getornd. Maar onderling hebben landen veel deals gesloten. Luister ook | Waarom we niet meer om Qatar heen kunnen Zo heeft Nederland deals gesloten met landen over de hele wereld om de energietransitie een boost te geven. Gezamenlijk zijn alle landen tot een klimaatschadefonds gekomen voor landen die getroffen worden door natuurrampen als gevolg van klimaatverandering. Hoe zijn al deze deals tot stand gekomen? Dat ga je horen in deze aflevering van De Strateeg van: - Prins Jaime de Bourbon de Parme, klimaatgezant namens Nederland. Luister ook | Klimaattop Glasgow succesvol of mislukt? Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een…
2022-11-27 - 13 min
Strategische Vragen | Steunen wij indirect terrorisme door WK in Qatar?
Het WK voetbal in Qatar mag dan wel weerstand oproepen bij heel veel mensen in het Westen. Qatar is onmisbaar in onze energievoorziening. Dus kunnen wij ons morele vingertje wel veroorloven? Tegelijkertijd: welke rol speelt Qatar in het terrorisme? Paul van Liempt stelt jouw vragen aan zijn gasten. Wil je ook een vraag stellen? Stuur dan een tweet naar @BNRdewereld. Te gast zijn opnieuw: - Lucia van Geuns, energiedeskundige van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. - Bernard Hammelburg, BNR's buitenlandcommentator. Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar [email protected] omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-11-20 - 34 min
Waarom we niet meer om Qatar heen kunnen
Het WK voetbal in Qatar mag dan één van de meest controversiële sporttoernooien ooit zijn. Qatar is een land waar we niet meer omheen kunnen. Na Amerika is Qatar de grootste LNG-hub ter wereld. Nu we geen gas meer uit Rusland willen gebruiken hebben we het vloeibare gas uit Qatar nodig. Luister ook | Mijnbouw als sleutel voor meer strategische autonomie in Europa Tegelijkertijd blijven Westerse landen kritiek uiten op de mensenrechtensituatie in Qatar en refereren daarbij aan de 6.500 doden die gevallen zijn als gevolg van de bouw van de stadions. Oftewel, we zijn kritisch op Qatar en maken statements, maar kunnen we nog wel om dat land heen? Dat ga je horen in deze aflevering van De Strateeg van: - Lucia van Geuns, energiedeskundige van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. - Bernard Hammelburg, BNR's buitenlandcommentator. Lees ook | 'Europa komt zonder Russisch gas in nog grotere energiecrisis' Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkinge…
2022-11-13 - 17 min
Strategische Vragen | Zijn er alternatieven voor de kritische grondstoffen die we gebruiken?
De energietransitie, klimaatmaatregelen en digitalisering zorgen voor een verschuiving in het gebruik van kritische grondstoffen. Ook willen we op dit vlak onafhankelijker worden. En willen we klimaatdoelen halen? Dan zullen we die metalen misschien wel in Europa moeten gaan winnen. Of kunnen we overstappen naar andere middelen? Paul van Liempt stelt jouw vragen aan zijn gasten. Wil je ook een vraag stellen? Stuur dan een tweet naar @BNRdewereld. Te gast zijn opnieuw: - Michel Rademaker, adjunct-directeur en mede-oprichter van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. - Robert van Beek, beleidsadviseur op het gebied van energie en klimaat bij FME. Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar [email protected] omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-11-06 - 35 min
Mijnbouw als sleutel voor meer strategische autonomie in Europa
Nederland en Europa bevinden zich op een kruispunt van allerlei transities. De energietransitie is in volle gang, klimaatmaatregelen worden doorgevoerd en wat te denken van veranderingen op het gebied van digitalisering. Deze transities vallen of staan bij de beschikbaarheid van kritische grondstoffen. Een nieuwe vorm van mijnbouw kan hier een oplossing voor bieden. Luister ook | Europa's gevecht om kritieke grondstoffen Ook in Europa zijn veel kritische grondstoffen zoals metalen te winnen uit de bodem, maar voordat dat een optie is is er eerst een strategie nodig. Daarom werkt Nederland aan een grondstoffenstrategie die aansluit bij het Europese beleid. Maar hoe doe je dat? En wat moet daarin staan? Dat ga je horen in deze aflevering van De Strateeg van: - Michel Rademaker, adjunct-directeur en mede-oprichter van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. - Robert van Beek, beleidsadviseur op het gebied van energie en klimaat bij FME. Lees ook | Scholz bezoekt China en pleit voor minder afhankelijkheid Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enke…
2022-10-30 - 16 min
Strategische Vragen | Moeten we meer investeren in ontwikkelingslanden voor kritieke grondstoffen?
Met het afknijpen van het gas door Rusland is weer duidelijk geworden hoe afhankelijk wij op sommige gebieden zijn van vreemde mogendheden. Dat geldt ook voor bepaalde cruciale grondstoffen die we gebruiken voor onze halfgeleiderindustrie. Moeten we meer geld in ontwikkelingslanden steken om onze afhankelijkheid van China te verminderen? En bij welke andere landen dan China kunnen we terecht? Paul van Liempt stelt jouw vragen aan zijn gasten. Wil je ook een vraag stellen? Stuur dan een tweet naar @BNRdewereld. Te gast zijn opnieuw: - Joris Teer, strategisch analist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. - Bart Groothuis, Europarlementariër voor de VVD, namens de fractie Renew Europe. Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar [email protected] omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-10-23 - 30 min
Europa's gevecht om kritieke grondstoffen
Halfgeleiders en kritische grondstoffen worden ook wel de olie van de 21e eeuw genoemd. Het Westen blinkt uit in halfgeleiders. Denk aan ASML in ons eigen land, maar veel metalen die wij daarvoor nodig hebben komen uit landen waar we steeds slechtere relaties mee onderhouden, zoals China. Europa heeft zichzelf veel te afhankelijk gemaakt van dit soort landen. Luister ook | Hoe het Westen Oekraïne kan blijven steunen in de oorlog Dat zorgt ervoor dat we niet meer zo autonoom en zelfvoorzienend zijn als we eigenlijk willen zijn. En dus komt Europa in actie. Zo wil de Europese Commissie een 'European Chip Act' in het leven roepen. Maar hoe kan je ervoor zorgen dat je de regie weer wat meer in eigen hand krijgt. Dat ga je horen in deze aflevering van De Strateeg van: - Joris Teer, strategisch analist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. - Bart Groothuis, Europarlementariër voor de VVD, namens de fractie Renew Europe. Lees ook | Investeringen in Europese chipmarkt moeten Aziatische afhankelijkheid doen afnemen Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg o…
2022-10-16 - 17 min
Strategische Vragen | Kan Rusland Oekraïne financieel uithongeren?
Verdere escalatie ligt eerder op de loer dan ontspanning in Oekraïne. Rusland annexeerde enkele Oekraïense regio's. Oekraïne zelf verzet zich daar uiteraard hevig tegen. Kan het land dat volhouden? Of kan Rusland Oekraïne financieel uithongeren? Paul van Liempt stelt jouw vragen aan zijn gasten. Wil je ook een vraag stellen? Stuur dan een tweet naar @BNRdewereld. Te gast zijn opnieuw: - Peter Wijninga, defensiespecialist van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies - Dick Berlijn, oud-commandant der strijdkrachten Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele en Danah Kolstee Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar [email protected] omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-10-09 - 35 min
Hoe het Westen Oekraïne kan blijven steunen in de oorlog
Van invasie tot tegenoffensief en annexatie. Per week kan je een nieuw boek schrijven over de oorlog in Oekraïne. Nadat Rusland 4 regio's in Oekraïne annexeerde wisten de Oekraïners in een tegenoffensief delen van deze regio's terug te veroveren. Maar dat betekent niet dat onze steun voor Oekraïne niet meer nodig is, integendeel. De vraag rijst of Westerse landen en hun bevolkingen dit volhouden. Experts zijn het er echter over eens. Poetin komt met zijn rug tegen de muur te staan. En wat dan? Een kat in het nauw maakt immers rare sprongen. Zijn kernwapens echt een optie voor hem? We nemen de huidige stand van de oorlog door in deze aflevering. En dat doen we vanuit Beeld & Geluid in Hilversum in het kader van de Dutch Media Week. Om precies te zijn doen we mee met de wereldrecordpoging podcasten. 200 uur achter elkaar worden hier verschillende podcasts opgenomen. Te gast zijn: - Peter Wijninga, defensiespecialist van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies - Dick Berlijn, oud-commandant der strijdkrachten Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om g…
2022-10-02 - 15 min
Strategische Vragen | Zorgt Rusland voor meer defensie-duurzaamheid?
Denk je aan defensie, dan is het eerste waar je nu wellicht aan denkt: Oekraïne. Toch staat de klimaatcrisis staat hoog op de agenda binnen defensie. Maar van duurzamere wapens, voertuigen of gebouwen ga je toch niet beter vechten? Paul van Liempt stelt jouw vragen aan zijn gasten. Wil je ook een vraag stellen? Stuur dan een tweet naar @BNRdewereld. Te gast zijn opnieuw: - Laura Birkman, senior strategisch analist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. - Tülay Berk, programmaleider duurzaamheid en energietransitie bij het ministerie van Defensie. Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele & Danah Kolstee Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar [email protected] omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-09-25 - 36 min
Kan verduurzaming binnen defensie beslissend zijn voor conflicten?
Door de oorlog in Oekraïne zou je het bijna vergeten, maar naast oorlog is er nog een grote dreiging voor onze veiligheid: klimaatverandering. Alle sectoren moeten meedoen in de energietransitie en aan maatregelen om de klimaatdoelen te halen, zo ook defensie. Luister ook |Oud-minister Hillen: 'Ik vond bezuinigingen op defensie vreselijk' Klimaatverandering zorgt wereldwijd namelijk ook voor conflicten. Denk daarbij niet aan Oekraïne, maar wel aan bijvoorbeeld het Midden-Oosten en de Sahel. Om de veiligheid te waarborgen moet ook defensie veranderen om hierop in te spelen. Dat ga je horen in deze aflevering van De Strateeg van mijn 2 gasten: - Laura Birkman, senior strategisch analist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. - Tülay Berk, programmaleider duurzaamheid en energietransitie bij het ministerie van Defensie. Lees ook | Nederlandse defensiebedrijven kunnen profiteren van Zweeds NAVO-lidmaatschap Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele & Danah Kolstee Ti…
2022-09-18 - 18 min
Strategische Vragen | Hoe goed is de Russische luchtafweer?
Oekraïne haalt hier en daar succesjes binnen in de oorlog in Oekraïne. Maar grote overwinningen zijn nog niet behaald. Dat komt allemaal door het ontbreken van luchtoverwicht aan beide kanten. Oekraïne is sterk aan het verdedigen, maar hoe goed is de luchtafweer van de Russen eigenlijk? Paul van Liempt stelt jouw vragen aan zijn gasten. Wil je ook een vraag stellen? Stuur dan een tweet naar @BNRdewereld. Te gast zijn opnieuw: - Patrick Bolder, defensie-expert van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies - Jacco Dominicus, hoofd research & development binnen de operationele afdeling van het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum. Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar [email protected] omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-09-11 - 34 min
Hoe luchtoverwicht de oorlog in Oekraïne moet gaan beslissen
Oekraïne is bezig met een opmars rond Charkov. Toch is er nog heel veel nodig voor Oekraïne om Rusland te verslaan. Andersom geldt hetzelfde. Rusland heeft nog geen enkele strategische doelstelling weten te behalen in Oekraïne. De reden? Het ontbreken van luchtoverwicht. Luister ook | Energiecrisis: op weg naar een koude en dure winter? Om die reden gaat de oorlog tot nu toe vooral ouderwets over de grond. In de lucht heeft niemand enige controle en dat maakt het voor beide partijen lastig om te winnen. Er is sprake van een patstelling. Maar hoe doorbreek je die? En wat is daarvoor nodig om 1 van de strijdende partijen te laten winnen? Dat ga je horen in deze aflevering van De Strateeg van mijn twee gasten: - Patrick Bolder, defensie-expert van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies - Jacco Dominicus, hoofd research & development binnen de operationele afdeling van het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum. Lees ook | Oekraïne boekt onverwachte terreinwinst Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van…
2022-09-04 - 15 min
Strategische Vragen | Zijn de hoge energieprijzen een blijvend fenomeen?
De oorlog in Oekraïne en de sancties die wij tegen Rusland hebben ingesteld hebben inmiddels ook effect op ons. Door de hoge energieprijzen zien we de koopkracht verder dalen. Zijn deze energieprijzen een blijvend fenomeen? En is dat de schuld van Duitsland? Paul van Liempt stelt jouw vragen aan zijn gasten. Wil je ook een vraag stellen? Stuur dan een tweet naar @BNRdewereld. Te gast zijn opnieuw: - Lucia van Geuns, energiespecialist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. - Henri Bontenbal, energiewoordvoerder in de Tweede Kamer namens het CDA. Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar [email protected] omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-08-28 - 32 min
Energiecrisis: op weg naar een koude en dure winter?
De oorlog in Oekraïne duurt inmiddels langer dan een halfjaar en de gevolgen worden steeds pijnlijker duidelijk. Ook voor onze portemonnee. De gasprijzen blijven hard stijgen, waardoor onze koopkracht achteruit holt. Een recessie ligt dan ook op de loer. Luister ook | Hoe kunnen Nederland en Europa strategisch autonoom worden? Toch blijft het Westen Oekraïne volop steunen in de oorlog. Maar dat betekent wel dat de roep om economische maatregelen toeneemt, want als we experts mogen geloven gaat het alleen nog maar erger worden en zijn we nog lang niet van de problemen af. Dat ga je horen in deze aflevering van De Strateeg van mijn 2 gasten: - Lucia van Geuns, energiespecialist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. - Henri Bontenbal, energiewoordvoerder in de Tweede Kamer namens het CDA. Lees ook | Particulieren krijgen pijnlijk hoge energierekening voorgeschoteld Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan ee…
2022-08-21 - 32 min
Zomerterugblik: China's ontembare militaire ambities
De Strateeg selecteert het beste van het afgelopen seizoen: Als Nederlandse bedrijven in China zaken willen gaan doen, dan zou daar eerst een veiligheidstoets bij moeten worden afgenomen om te voorkomen dat gevoelige data in handen van de Chinese overheid komt. Dat bepleitte VVD-Tweede Kamerlid Ruben Brekelmans eerder dit jaar in De Strateeg. Luister ook | China's ontembare militaire ambities China staat bekend als een economische supermacht die in rap tempo over de hele wereld aan invloed weet te winnen. Maar ook op militair gebied zit China niet stil. De afgelopen decennia is China’s militaire kracht snel toegenomen en dat kan grote gevolgen hebben voor de veiligheid in de Indo-Pacific, maar ook bij ons. China kan zijn militaire kracht inzetten voor zijn economische doeleinden, maar ook op strategisch vlak. Kunnen we dat voorkomen? Wat moeten we daar tegenoverstellen? En op welk punt staat China nu? Het antwoord op die vragen krijg je van Joris Teer van HCSS die net als VVD-Kamerlid Brekelmans te gast was. Over deze podcast De Strateeg verschijnt eens in de twee weken. Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël …
2022-08-14 - 31 min
Zomerterugblik: Lucht- en raketverdediging cruciaal bij handhaven artikel 5 van de NAVO
De Strateeg selecteert het beste van het afgelopen seizoen: De oorlog in Oekraïne is uitgemond in een oorlog die bijna doet denken aan de Eerste Wereldoorlog. De oorlog van de 21e eeuw zou er toch niet meer één zijn die over de grond ging, maar die zich vooral digitaal af zou spelen? Toch waarschuwden experts al langer dat een goed defensieapparaat noodzakelijk is om artikel 5 van de NAVO te kunnen garanderen. Luister ook | Lucht- en raketverdediging cruciaal bij handhaven artikel 5 van de NAVO De dreiging van ballistische- en hypersonische raketten, maar ook drones neemt al jaren toe. En niet alleen van Rusland. China beschikt bijvoorbeeld over de modernste technologie. En vlak Noord-Korea niet uit. Het Westen moet zijn zaakjes dan ook goed op orde brengen om met name de controle over de lucht te behouden. Lucht- en raketverdediging is daarbij cruciaal. Paul van Liempt sprak erover met Frans Osinga, bijzonder hoogleraar oorlogsstudies en Paul van Hooft, senior strategisch analist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/…
2022-08-07 - 36 min
Zomerterugblik: 'Ik vond bezuinigingen op defensie vreselijk'
De Strateeg selecteert het beste van het afgelopen seizoen: De oorlog in Oekraïne heeft Europa tot inkeer gebracht. Meer investeringen in defensie zijn nodig en landen willen nu eindelijk aan de NAVO-norm gaan voldoen. Een waardeloze norm, zo stelde Hans Hillen, voormalig minister van Defensie in het kabinet Rutte I, in De Strateeg. Luister ook | Oud-minister Hillen: 'Ik vond bezuinigingen op defensie vreselijk' Hillen staat bekend als de man die de pijnlijke bezuinigingen door moest voeren binnen defensie. Iets waar hij nog altijd met veel verdriet naar terugkijkt. Wat hem betreft moet de overheid teruggaan naar zijn kerntaak en dat is veiligheid, niet het bevorderen van welvaart en welzijn. Nu Europese landen meer gaan investeren in defensie rijst de vraag waar die investeringen dan heen moeten? Richt je je vooral op het digitale domein of zijn ook traditionele wapens nog hard nodig? Dit en meer kun je nog eens beluisteren in deze aflevering van De Strateeg met Hans Hillen en met Peter Wijninga, defensiespecialist van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Stu…
2022-07-31 - 40 min
Zomerterugblik: 'Europees DNA kent geen machtspolitieke component'
De Strateeg selecteert het beste van het afgelopen seizoen: Vlak voor de Russische invasie in Oekraïne waren voormalig NAVO-secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer en HCSS-oprichter Rob de Wijk te gast bij Paul van Liempt. Interessant is om terug te kijken op de visies van beide heren van vlak voor de invasie. Op dat moment leek het er immers nog op dat Rusland de grens niet zou oversteken. De vragen blijven echter hetzelfde. Luister ook | Jaap de Hoop Scheffer: 'Europees DNA kent geen machtspolitieke component' De oorlog in Oekraïne heeft de relatie die we nog hadden met Rusland de nek omgedraaid. Maar al sinds 2014 verkeert die relatie in een diepe crisis. Destijds annexeerde Rusland de Krim en werd vlucht MH17 boven het oosten van Oekraïne uit de lucht geschoten. Hoe kunnen we een relatie met Rusland op de lange termijn vormgeven? Want wat er ook nog gaat gebeuren in Oekraïne. Rusland zal blijven liggen op de plek waar het ligt. Over deze podcast De Strateeg verschijnt eens in de twee weken. Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een ma…
2022-07-24 - 16 min
Strategische Vragen | Zijn we nu afhankelijker van Amerika of China?
Amerika heeft de big techbedrijven en China zijn zijderoute. Maar wat heeft Europa eigenlijk? Op het gebied van cyber is Europa nog behoorlijk kwetsbaar. Van wie zijn wij op dit moment het meest afhankelijk? Paul van Liempt stelt jouw vragen aan zijn gasten. Wil je ook een vraag stellen? Stuur dan een tweet naar @BNRdewereld. Te gast zijn opnieuw: - Michel Rademaker, mede-oprichter en adjunct-directeur van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. - Lars van Willigen, beleidscoördinator kennis en innovatie op het gebied van cybersecurity bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar [email protected] omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-07-17 - 31 min
Hoe kunnen Nederland en Europa strategisch autonoom worden?
Globalisering verweefde de wereld met elkaar. Maar bij sommige infrastructuur en producten willen landen meer de regie in eigen hand houden. Voornamelijk in het digitale domein. Denk aan de uitrol van 5G. Willen we de Chinezen daar wel bij betrekken? En willen we echt volledig afhankelijk blijven van de Amerikaanse big techbedrijven? Het antwoordt daarop luidt steeds vaker nee. Nederland en Europa willen strategisch autonoom worden binnen het cyberdomein. Maar over welke technieken en infrastructuur hebben we het dan precies? En hoe bereik je die strategische autonomie? Dat ga je horen in deze aflevering van De Strateeg: - Michel Rademaker, mede-oprichter en adjunct-directeur van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. - Lars van Willigen, beleidscoördinator kennis en innovatie op het gebied van cybersecurity bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Luister ook | Hoe lang zijn onze staatsgeheimen nog veilig? Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen…
2022-07-10 - 11 min
Strategische Vragen | Wat is het verschil tussen encryptie bij inlichtingendiensten en Whatsapp?
Cryptografie zorgt ervoor dat wij veilig op het internet kunnen opereren. Denk aan het betalingsverkeer of het checken van je email, Maar het zorgt er ook voor dat defensie en inlichtingendiensten gegevens geheim kunnen houden voor de vijand. Hoe werkt die versleuteling? Paul van Liempt stelt jouw vragen aan zijn gasten. Wil je ook een vraag stellen? Stuur dan een tweet naar @BNRdewereld. Te gast zijn opnieuw: - Harmen Dikkers, COO van Fox-IT en directeur van Fox Crypto. - Ronald Cramer, hoogleraar cryptologie verbonden aan de Universiteit Leiden en het Centrum Wiskunde & Informatica in Amsterdam. Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar [email protected] omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-07-03 - 33 min
Hoe lang zijn onze staatsgeheimen nog veilig?
Whatsappen, internetbankieren, of gewoon iets lezen op een website. Dit alles is veilig alleen maar mogelijk dankzij cryptografie. Oftewel, informatiebeveiliging. Bij inlichtingendiensten en in oorlogen is dit minstens zo belangrijk. Je wilt immers niet dat je tegenstander weet waar jij mee bezig bent. Door nieuwe technologieën wordt cryptografie steeds uitgebreider en nog belangrijker. Maar die nieuwe technologieën maken ons ook kwetsbaar. Want de manier waarop informatie nu versleuteld wordt is in de toekomst misschien wel achterhaald. Zeker met de eventuele komst van een kwantumcomputer. Welke gevaren en uitdagingen liggen er en hoe worden we strategisch autonoom op dit gebied? Dat ga je in deze aflevering horen van: - Harmen Dikkers, COO van Fox-IT en directeur van Fox Crypto. - Ronald Cramer, hoogleraar cryptologie verbonden aan de Universiteit Leiden en het Centrum Wiskunde & Informatica in Amsterdam. Luister ook | Hoe kan de NAVO toekomstbestendig blijven? Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Lie…
2022-06-26 - 16 min
Strategische Vragen | Heeft de NAVO wel bestaansrecht na de oorlog?
De Westerse wereld maakt een radicale ommezwaai als het gaat om defensie. Landen investeren zich rot, maar is dat genoeg om ons voor te bereiden op vreemde mogendheden? Paul van Liempt stelt jouw vragen aan zijn gasten. Wil je ook een vraag stellen? Stuur dan een tweet naar @BNRdewereld. Te gast zijn opnieuw: - Tim Sweijs, directeur onderzoek bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies - Alexander Hammelburg, Tweede Kamerlid namens D66 Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar [email protected] omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-06-19 - 38 min
Hoe kan de NAVO toekomstbestendig blijven?
De NAVO is door de oorlog in Oekraïne urgenter dan het lang is geweest. Landen willen stuk voor stuk meer geld investeren in defensie. En Finland en Zweden willen zich bij het bondgenootschap aansluiten. Maar een paar jaar geleden riep president Macron nog dat de NAVO hersendood was. De vraag is dan ook hoe de NAVO ervoor kan zorgen dat het ook na de oorlog in Oekraïne nog relevant is en toekomstbestendig blijft. Welke uitdagingen liggen er nog meer op ons te wachten? En wat moet ieder land dan doen om die uitdagingen aan te kunnen? Allemaal thema's die aan bod komen op de NAVO-top in Madrid, en waar wij in deze aflevering vast op vooruitblikken met: - Tim Sweijs, directeur onderzoek bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies - Alexander Hammelburg, Tweede Kamerlid namens D66 Luister ook | Landen doen geheimzinnig over 'cyberwapens', en dat is een probleem Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg?…
2022-06-12 - 11 min
Strategische Vragen | Wat is het gevaarlijkste cyberwapen dat we kennen?
Bij kernwapens weten we exact wie er één heeft. Maar op het gebied van cyber is het één grote schimmigheid. Hoe gevaarlijk zijn deze cyberwapens eigenlijk? Gevaarlijker dan traditionele wapens? En worden deze gereguleerd? Paul van Liempt stelt jouw vragen aan zijn gasten. Wil je ook een vraag stellen? Stuur dan een tweet naar @BNRdewereld. Te gast zijn opnieuw: - Louk Faesen, strategisch analist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. - Max Smeets, senior researcher bij het Center for Security Studies (CSS) van de technische universiteit van Zürich. Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar [email protected] omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-06-05 - 37 min
Landen doen geheimzinnig over 'cyberwapens', en dat is een probleem
Cyber speelt een steeds belangrijkere rol binnen defensie. Veel landen hebben binnen hun defensieapparaat inmiddels hun eigen cybercommando. Maar welke wapens hieronder vallen weet eigenlijk niemand. Terwijl we bijvoorbeeld wel precies weten welke landen een kernwapen hebben. Luister ook | Lucht- en raketverdediging cruciaal bij handhaven artikel 5 van de NAVO Dat we dit niet weten bij offensieve cyberwapens is een groot probleem stellen experts. Transparantie is hierin juist de sleutel tot het maken van goede afspraken en een succesvolle wapenbeheersing. Waarom dat zo is ga je horen in deze aflevering van De Strateeg: - Louk Faesen, strategisch analist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. - Max Smeets, senior researcher bij het Center for Security Studies (CSS) van de technische universiteit van Zürich. Luister ook | De rol van cyber en desinformatie in de oorlog in Oekraïne Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere op…
2022-05-29 - 12 min
Strategische Vragen | Werkt lucht- en raketverdediging ook tegen kernwapens?
De dreiging van ballistische- en hypersonische raketten, maar ook van drones neemt al jaren toe. Daar zijn we ons vooral van bewust geworden door de oorlog in Oekraïne. Zijn we in staat om onszelf te beschermen in de lucht? En werken onze verdedigingssystemen tegen alle wapens? Paul van Liempt stelt jouw vragen aan zijn gasten. Wil je ook een vraag stellen? Stuur dan een tweet naar @BNRdewereld. Te gast zijn opnieuw: - Frans Osinga, bijzonder hoogleraar oorlogsstudies aan de Universiteit van Leiden en commodore - Paul van Hooft, senior strategisch analist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar [email protected] omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-05-22 - 34 min
Lucht- en raketverdediging cruciaal bij handhaven artikel 5 van de NAVO
Het belang van een goed defensieapparaat is sinds de inval van Rusland in Oekraïne extra tot ons door gedrongen. Maar al voordat die oorlog uitbrak waarschuwden militaire experts voor de militaire dreiging van vreemde mogendheden. Artikel 5 van de NAVO staat zelfs onder druk. Luister ook | Hoe defensie zich kan wapenen tegen de informatieoorlog Denk hierbij aan de dreiging van ballistische- en hypersonische raketten, maar ook van drones. En niet alleen van Rusland. China beschikt bijvoorbeeld over de modernste technologie. En vlak Noord-Korea niet uit. Het Westen moet zijn zaakjes dan ook goed op orde brengen om de controle over de lucht te behouden. Lucht- en raketverdediging speelt daarbij een cruciale rol. Hoe? Dat ga je horen in deze aflevering van De Strateeg: - Frans Osinga, bijzonder hoogleraar oorlogsstudies aan de Universiteit van Leiden en commodore - Paul van Hooft, senior strategisch analist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies Luister ook | Russische blunders leiden niet automatisch tot verlies Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destra…
2022-05-15 - 12 min
Strategische Vragen | Wanneer ben je deelnemer aan een informatieoorlog?
In een oorlog is de waarheid altijd het eerste slachtoffer. Nu oorlogen op steeds meer domeinen worden uitgevonden wordt informatie een steeds machtiger wapen. Hoe weet je wie de waarheid spreekt? Ligt de waarheid altijd ergens in het midden? En wanneer ben je deelnemer in zo'n oorlog? Paul van Liempt stelt jouw vragen aan zijn gasten. Wil je ook een vraag stellen? Stuur dan een tweet naar @BNRdewereld. Te gast zijn opnieuw: - Derk Boswijk, Tweede Kamerlid namens het CDA - Hans Franssen, strategisch communicatie officier bij het Duits-Nederlands hoofdkwartier Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar [email protected]. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-05-08 - 33 min
Hoe defensie zich kan wapenen tegen de informatieoorlog
Het eerste slachtoffer van een oorlog is de waarheid, zo luidt het gezegde. Strijdende partijen vechten in een oorlog altijd voor hun waarheid. Dat is nu ook aan beide kanten te zien in de oorlog in Oekraïne. Maar hoe krijg je als partij de bevolking mee in je verhaal? Daarnaast is de vraag hoe je je wapent tegen het verhaal van je tegenstander. Duidelijk is dat informatie een steeds grotere rol speelt in oorlogen door de grotere technologische mogelijkheden. Hoe defensie hiermee om moet gaan ga je horen in deze aflevering van De Strateeg van: - Derk Boswijk, Tweede Kamerlid namens het CDA - Hans Franssen, strategisch communicatie officier bij het Duits-Nederlands hoofdkwartier Luister ook | De rol van cyber en desinformatie in de oorlog in Oekraïne Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar [email protected]. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-05-01 - 13 min
Strategische Vragen | Kan de oorlog in Oekraïne de energiemarkt volledig ontregelen?
Europa wil versneld af van olie en gas uit Rusland. Maar hoe doe je dat en bevorderd dat de energietransitie juist wel of juist niet? En wat betekent dat voor de toeleveringsketen van energie? Dat hoorde je vorige week in De Strateeg, maar nu is het tijd voor luisteraarsvragen! Wil je ook een vraag stellen? Stuur dan een tweet naar @BNRdewereld. Te gast zijn opnieuw: - Ramon Ernst, directeur van energie-opslagbedrijf Evos - Lucia van Geuns, energie-specialist van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar [email protected]. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-04-24 - 35 min
Hoe de oorlog in Oekraïne de energietransitie beïnvloedt
De vraag naar fossiele brandstoffen blijft nog tot 2030 wereldwijd stijgen. Daarna volgt een periode waarin fossiel en duurzaam naast elkaar moeten blijven bestaan. De oorlog in Oekraïne zorgt er nu alleen voor dat we sneller dan eerder gedacht van fossiele energie af willen, vanwege onze afhankelijkheid van Rusland. Luister ook | Hoe de oorlog in Oekraïne doorwerkt tot in de Rotterdamse haven De vraag rijst dan ook welke impact de oorlog in Oekraïne heeft op die energietransitie. En kunnen we op dit moment al wel zonder de olie en gas uit Rusland? Dat en meer bespreekt Paul van Liempt in deze aflevering van De Strateeg met: - Ramon Ernst, directeur van energie-opslagbedrijf Evos - Lucia van Geuns, energie-specialist van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies Luister ook | Oud-minister Hillen: 'ik vond bezuinigingen op defensie vreselijk' Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar roele…
2022-04-17 - 10 min
Strategische Vragen | Op welke conflicten moeten we ons nog meer voorbereiden?
Afgelopen week kon je luisteren naar een aflevering over hoe er het best geïnvesteerd kan worden in defensie. Deze week staan jouw vragen daarover centraal! Wil je ook een vraag stellen? Stuur dan een tweet naar @BNRdewereld. Te gast zijn opnieuw: - Hans Hillen, voormalig minister van Defensie in het kabinet Rutte I en tegenwoordig voorzitter van de Nederlandse Industrie voor Defensie & Veiligheid, de NIDV. - Peter Wijninga, defensiespecialist van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar [email protected]. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-04-10 - 41 min
Oud-minister Hillen: 'Ik vond bezuinigingen op defensie vreselijk'
De oorlog in Oekraïne heeft Europa tot inkeer gebracht. Meer investeringen in defensie zijn nodig en landen willen nu eindelijk aan de NAVO-norm gaan voldoen. Onder toenmalig minister van Defensie Hans Hillen werd er in 2011 nog hard bezuinigd op defensie. Tot op de dag van vandaag baalt Hillen daar nog van. 'Ik heb geen millimeter ruimte gehad.' Als je de NAVO-norm wilt halen. Waar ga je dan in investeren? Richt je je vooral op het digitale domein of zijn ook traditionele wapens nog hard nodig? En hoe kom je aan personeel op een zeer krappe arbeidsmarkt? Dat ga je horen in deze aflevering van De Strateeg van mijn twee gasten: - Hans Hillen, voormalig minister van Defensie in het kabinet Rutte I en tegenwoordig voorzitter van de Nederlandse Industrie voor Defensie & Veiligheid (NIDV) - Peter Wijninga, defensiespecialist van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies Luister ook | De rol van cyber en desinformatie in de oorlog in Oekraïne Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Mic…
2022-04-03 - 12 min
Strategische Vragen | Welke landen lopen voorop met information warfare?
Afgelopen week kon je luisteren naar een aflevering over cyber en desinformatie in de oorlog in Oekraïne. Deze week staan jouw vragen daarover centraal! Te gast zijn opnieuw: - Han Bouwmeester, kolonel en universitair hoofddocent militaire strategie aan de Nederlandse defensie academie. - Louk Faesen, strategisch analist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar [email protected]. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-03-27 - 38 min
De rol van cyber en desinformatie in de oorlog in Oekraïne
De oorlog in Oekraïne lijkt een typische ouderwetse oorlog te zijn. We zien tanks, artillerie en een felle strijd om steden zoals Marioepol. Veel experts hadden dit niet meer voor mogelijk gehouden in 2022. De oorlog van de 21e eeuw zou er toch één zijn van het cyberdomein met cyberaanvallen op strategische infrastuctuur? Waarom zien we dat niet gebeuren? Of gebeurt het wel, maar is de defensie van Rusland en/of Oekraïne zo goed dat we het niet doorhebben? En dan heb je nog desinformatie, dat via sociale media en andere technologie veel makkelijker rond gaat dan vroeger. Welke rol speelt dat aspect in deze oorlog? Dat ga je horen in deze aflevering van De Strateeg van: - Han Bouwmeester, kolonel en universitair hoofddocent militaire strategie aan de Nederlandse defensie academie. - Louk Faesen, strategisch analist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een…
2022-03-20 - 12 min
Strategische Vragen | Westerse belangen ondermijnd door mensen als Schröder?
De Strateeg verschijnt voortaan wekelijks. Afgelopen week kon je luisteren naar een aflevering over de gevolgen van de oorlog in Oekraïne en de energietransitie voor de tankopslagsector in ons land. Deze week staan jouw vragen centraal! Te gast zijn opnieuw: - Henri Bontenbal, Tweede Kamerlid namens het CDA. - Willem-Henk Streekstra, directeur van VOTOB, de branchevereniging van tankopslagbedrijven in Nederland. Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar [email protected]. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-03-13 - 33 min
Hoe de oorlog in Oekraïne doorwerkt tot in de Rotterdamse haven
De oorlog in Oekraïne heeft ons weer doen inzien hoe afhankelijk we zijn van Rusland als het gaat om olie en gas. Naast de economische sancties doen Westerse bedrijven Rusland nu ook zelf in de ban, ook als het gaat om energie. Dat merken de tankopslagbedrijven in ons land. In combinatie met de hoge prijzen rijst de vraag wat deze bedrijven dan kunnen opslaan. En zijn er voldoende alternatieven voor de Russische fossiele energie voorhanden? Wat betekent dit voor de strategische en economische positie die de tankopslagsector in ons land heeft? Dat ga je horen in deze aflevering van De Strateeg van: - Henri Bontenbal, Tweede Kamerlid namens het CDA. - Willem-Henk Streekstra, directeur van VOTOB, de branchevereniging van tankopslagbedrijven in Nederland. Luister ook | Klimaatverandering als katalysator van conflicten Over deze podcast De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar [email protected]. See omnystudio.com/list…
2022-03-06 - 36 min
Klimaatverandering als katalysator van conflicten
De oorlogen in Afghanistan en Irak, de opkomst van IS, de strijd tegen piraterij voor de kust van Somalië, bij al die conflicten heeft klimaatverandering een grote invloed gehad. Tom Middendorp, oud-commandant der strijdkrachten, schreef er een boek over 'Klimaatgeneraal - bouwen aan weerbaarheid'. In zijn werk als commandant der strijdkrachten kwam Tom Middendorp tot het inzicht dat de gevolgen van klimaatverandering verder reiken dan we vaak denken. Zo draagt klimaatverandering, of zoals Middendorp het zelf noemt: klimaatontwrichting, bij aan het ontstaan en verergeren van conflicten in de wereld. Luister ook | Klimaattop Glasgow succesvol of mislukt? Over deze podcast De Strateeg verschijnt eens in de twee weken. Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar [email protected]. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-02-24 - 44 min
De Russische inval in Oekraïne uitgelegd
Rusland heeft de aanval op Oekraïne geopend. Daarom krijg je deze week een andere aflevering van De Strateeg dan je van ons gewend bent. Oud-commandant der strijdkrachten Tom Middendorp schuift aan bij Mark Beekhuis, net als Lotje Boswinkel, strategisch analist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies en buitenlandcommentator Bernard Hammelburg. Luister ook | Jaap de Hoop Scheffer: 'Europees DNA kent geen machtspolitieke component' Over deze podcast De Strateeg verschijnt eens in de twee weken. Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar [email protected]. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-02-22 - 35 min
Escalatie in Oekraïne
Rusland erkent de twee afvallige provincies in Oekraïne en wil troepen sturen. Ondertussen kondigen Amerika en Europa een scala aan sancties af tegen de Russen. Wat is er gaande en welke scenario's kunnen zich de komende uren, dagen en weken voltrekken? In deze tijden van oplopende geopolitieke spanningen is het opnieuw tijd om de BNR-alliantie bijeen te roepen. Het ongebruikelijke verbond van ALLE geopolitieke podcasts van BNR in een nieuwe Oekraïne Special. Liever kijken dan luisteren? Klik dan hier. Hugo Reitsma ontvangt: Universitair docent internationale betrekkingen Arend Jan Boekesteijn, vanBoekesteijn en de Wijk Buitenlandcommentator Bernard Hammelburg, van BNR De Wereld en de Amerika podcast (Oost-) Europa verslaggever Geert Jan Hahn, van de Europapodcast en de perestrojkast en Europa correspondent Stefan de Vries, van de Europapodcast See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-02-06 - 43 min
Jaap de Hoop Scheffer: 'Europees DNA kent geen machtspolitieke component'
De relatie tussen het Westen en Rusland verkeert al sinds 2014 in een diepe crisis. Destijds annexeerde Rusland de Krim en werd vlucht MH17 boven het oosten van Oekraïne uit de lucht geschoten. Nu Rusland met militairen langs de grens van Oekraïne staat heeft Europa nog altijd geen antwoord. Dat baart Jaap de Hoop Scheffer, voormalig secretaris-generaal van de NAVO zorgen.
De relatie tussen het Westen en Rusland verkeert al sinds 2014 in een diepe crisis. Destijds annexeerde Rusland de Krim en werd vlucht MH17 boven het oosten van Oekraïne uit de lucht geschoten. Nu Rusland met militairen langs de grens van Oekraïne staat heeft Europa nog altijd geen antwoord. Dat baart Jaap de Hoop Scheffer, voormalig secretaris-generaal van de NAVO zorgen. Rusland zegt op zijn beurt niet uit te zijn op een oorlog. Vanuit Russisch perspectief vormt juist het Westen een bedreiging. De NAVO is, na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, steeds meer richting het oosten opgeschoven. Dit tot ergernis van Vladimir Poetin. Dat het mis zit tussen beide machtsblokken staat vast. Maar hoe kunnen beide blokken hun relatie in de toekomst normaliseren? Is een goede relatie met Rusland mogelijk? En hoe moet daarvoor eerst het Oekraïne-conflict worden opgelost? Luister ook | De Koude Oorlog in de ruimte Dat ga je horen in deze aflevering van De Strateeg van: - Rob de Wijk, hoogleraar internationale betrekkingen aan de Universiteit Leiden en oprichter van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. - Jaap de Hoop Scheffer, voormalig secretaris-generaal van de NAVO en oud-m…
2022-02-02 - 49 min
Alles wat je moet weten over de Oekraïnecrisis. Met Hammelburg, De Wijk en Hahn.
In tijden van oplopende geopolitieke spanningen en dreigend conflict is de rationele oplossing: een alliantie. Vandaar dit ongebruikelijke verbond van ALLE geopolitieke podcasts van BNR in één in deze Oekraïne Special. Aan tafel bij Roos Abelman: Rob de Wijk, Bernard Hammelburg en Geert Jan Hahn.
In tijden van oplopende geopolitieke spanningen en dreigend conflict is de rationele oplossing: een alliantie. Vandaar dit ongebruikelijke verbond van ALLE geopolitieke podcasts van BNR in één in deze Oekraïne Special. Aan tafel bij Roos Abelman: Rob de Wijk, Bernard Hammelburg en Geert Jan Hahn. Wat is de kern van het conflict over Oekraïne, welke rol speelt de EU, was die speech van Biden over de gevolgen van een ‘minor incursion’ nou briljant of idioot, en wie trekt er in deze ruzie aan het langste eind? Je hoort het in deze eenmalige special van de geopolitieke podcasts van BNR. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-01-30 - 37 min
De Koude Oorlog in de ruimte
Met de meer dan honderdduizend soldaten die Rusland langs de grens met Oekraïne heeft opgesteld, zou je bijna vergeten dat oorlogvoering tegenwoordig lang niet meer alleen een strijd is tussen soldaten en traditionele wapens. Cyberaanvallen worden steeds vader ingezet, maar er is nog een domein waar een oorlog uit kan breken: de ruimte.
Met de meer dan honderdduizend soldaten die Rusland langs de grens met Oekraïne heeft opgesteld, zou je bijna vergeten dat oorlogvoering tegenwoordig lang niet meer alleen een strijd is tussen soldaten en traditionele wapens. Cyberaanvallen worden steeds vader ingezet, maar er is nog een domein waar een oorlog uit kan breken: de ruimte. Luister ook | Wat heeft Nederland te zoeken in de ruimte? Bij ruimteoorlogen denk je misschien snel aan science-fiction series zoals Star Trek en Star Wars. Maar al decennia is dit een thema waar over na wordt gedacht. Toenmalig president Reagan wilde in de jaren '80 al een defensief ruimteschild maken. Voor het gebruik van de ruimte voor strategische doeleinden, zoals satellieten en ruimtevaart zijn regels opgesteld. Maar voldoen die anno 2022 nog wel? Wat moet er aan veranderen? Hoe voorkomen we een ruimteoorlog en hoe waarborgen we onze veiligheid in de ruimte? Dat ga je horen in deze aflevering van De Strateeg van mijn twee gasten: - Patrick Bolder, strategisch analist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. - Marten Zwanenburg, hoogleraar militair recht aan de Defensie Academie en de Universiteit van Amsterdam. Luister ook |…
2022-01-16 - 35 min
China's ontembare militaire ambities
China staat bekend als een economische supermacht die in rap tempo over de hele wereld aan invloed weet te winnen. Maar ook op militair gebied zit China niet stil. De afgelopen decennia is Chinas militaire kracht snel toegenomen en dat kan grote gevolgen hebben voor de veiligheid in de Indo-Pacific, maar ook bij ons.
China staat bekend als een economische supermacht die in rap tempo over de hele wereld aan invloed weet te winnen. Maar ook op militair gebied zit China niet stil. De afgelopen decennia is China’s militaire kracht snel toegenomen en dat kan grote gevolgen hebben voor de veiligheid in de Indo-Pacific, maar ook bij ons. China kan zijn militaire kracht inzetten voor zijn economische doeleinden, maar ook op strategisch vlak. Kunnen we dat voorkomen? Wat moeten we daar tegenoverstellen? En op welk punt staat China nu? Dat ga je horen in deze aflevering van: - Ruben Brekelmans, buitenlandwoordvoerder namens de VVD in de Tweede Kamer - Joris Teer, Strategisch analist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. Luister ook | Wapenbeheersing in het nauw, nieuwe aanpak noodzakelijk Over deze podcast De Strateeg verschijnt eens in de twee weken. Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar [email protected]. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2021-12-19 - 32 min
Wapenbeheersing in het nauw, nieuwe aanpak noodzakelijk
Tijdens de Koude Oorlog werd duidelijk dat de wapenwedloop een gevaar voor de mensheid vormde. Verdragen als het non-proliferatieverdrag, het START-verdrag en het INF-verdrag zorgden uiteindelijk voor wapenbeheersing in de wereld in de 20e eeuw. Maar hoe anders is dat in de 21e eeuw?
Tijdens de Koude Oorlog werd duidelijk dat de wapenwedloop een gevaar voor de mensheid vormde. Verdragen als het non-proliferatieverdrag, het START-verdrag en het INF-verdrag zorgden uiteindelijk voor wapenbeheersing in de wereld in de 20e eeuw. Maar hoe anders is dat in de 21e eeuw? De concurrentie tussen verschillende machtsblokken en landen neemt toe. Net als de technologieën om elkaar te bestrijden. Kernwapens zijn al lang niet meer de enige dreiging. Wat te denken van kunstmatige intelligentie, cyber en de ruimte. Luister ook | Effectieve afschrikking in de 21e eeuw Om wapenbeheersing in stand te houden is een nieuwe aanpak nodig. Hoe die eruit moet zien ga je horen in deze aflevering van De Strateeg van: - Lotje Boswinkel, strategisch analist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. - Marjolijn van Deelen, speciaal vertegenwoordiger van de Europese Unie voor non-proliferatie en ontwapening. Luister ook | Van mooie woorden naar succesvolle klimaatadaptatie Over deze podcast De Strateeg verschijnt eens in de twee weken. Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of ande…
2021-12-05 - 33 min
Van mooie woorden naar succesvolle klimaatadaptatie
Aan mooie woorden heb je niks, uiteindelijk gaat het om de daden. Hoe kunnen we de woorden van Glasgow omzetten in daden? Naast dat we de opwarming van de aarde willen beperken, hoe kunnen we leven met een nieuw klimaat? Hoe pas je klimaatadaptatie het beste toe? En waar in de wereld is de nood het hoogst? Luister ook | Klimaattop Glasgow succesvol of mislukt? Dat ga je horen van mijn gasten: - Henk Ovink, watergezant namens Nederland. - Laura Birkman, senior strategisch analist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. Luister ook | Zorgt corona straks voor natte voeten?Over deze podcast De Strateeg verschijnt eens in de twee weken. Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar [email protected]. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2021-11-21 - 32 min
Klimaattop Glasgow succesvol of mislukt?
Nederland zette op COP26 belangrijke stappen. Zo stopt Nederland met buitenlandse investeringen in fossiele brandstoffen, een draai die voor velen toch als een verrassing kwam. Verder is de missie van maximaal 1,5 graad aan opwarming gehandhaafd. Maar maakt dat de top tot een geslaagde top? Of reikt onze ambitie nog altijd niet ver genoeg? En wat moeten we doen om die 1,5 graad überhaupt waar te kunnen maken? Luister ook | De strategische waarde van de Noordzee Dat ga je horen in deze aflevering van De Strateeg van: - Prins Jaime de Bourbon de Parme, klimaatgezant namens Nederland. Lees ook | 'We hebben het hoogst haalbare behaald'Over deze podcast De Strateeg verschijnt eens in de twee weken. Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar [email protected]. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2021-11-07 - 36 min
De strategische waarde van de Noordzee
Op dit moment is de Noordzee vooral belangrijk voor vaarroutes en we halen er energie vandaan. Maar in de komende decennia zullen we steeds meer vitale onderdelen naar de Noordzee verplaatsen. De steeds verdere digitalisering maakt ons bovendien kwetsbaarder voor cyberaanvallen. Hoeveel strategische waarde heeft de Noordzee voor ons? Hoe ziet de Noordzee er in de toekomst uit? En hoe beschermen we die als we er steeds afhankelijker van worden? Luister ook | Het Europese gevecht tegen desinformatie Dat ga je horen in deze aflevering van De Strateeg van: - Joris Teer, analist van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies - Ivo Moerman, kolonel der Mariniers - Jan van Zanten, directeur van de Kustwacht Luister ook | Hoe kunnen we de leveringszekerheid van energie waarborgen?Over deze podcast De Strateeg verschijnt eens in de twee weken. Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar [email protected]. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2021-10-24 - 31 min
Het Europese gevecht tegen desinformatie
Tijdens de coronapandemie deden vooral Rusland en China verwoede pogingen om desinformatie over het coronavirus te verspreiden. Met name over de aanpak daarvan. Wat zijn goede manieren om hier iets tegen te doen? Wat kan Europa daarin betekenen en leg je de bal bij overheden of juist bij de big techbedrijven? En zijn die laatste twee deel van de oplossing of zijn ze juist het probleem? Luister ook | Een pandemie van desinformatie Dat ga je horen in deze aflevering van De Strateeg van mijn twee gasten. - Louk Faesen, cybersecurity expert bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. - Bart Groothuis, Europarlementariër van het liberale RENEW Europe, namens de VVD. Luister ook | Hoe kunnen we de leveringszekerheid van energie waarborgen?Over deze podcast De Strateeg verschijnt eens in de twee weken. Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar [email protected]. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2021-10-10 - 39 min
Hoe kunnen we de leveringszekerheid van energie waarborgen?
Door de schaarste van gas komt de leveringszekerheid nog niet in het geding, maar de kans dat die in het geding kan komen is voor het eerst aanwezig. In het komende decennium zal de vraag naar fossiele brandstoffen in de wereld nog altijd blijven toenemen, want fossielvrije alternatieven zijn er nog niet genoeg. Heeft Nederland zichzelf in de vingers gesneden met de plannen om helemaal te stoppen met het Groningse gas? En hoe zit het met de klimaatdoelen die ook nog gehaald moeten worden, ondanks de grote vraag naar fossiel. Luister ook | Hoeveel macht heeft de Duitse bondskanselier? Dat ga je horen in deze aflevering van De Strateeg van: - Lucia van Geuns - Jilles van den Beukel Allebei zijn zij energiespecialisten van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. Luister ook | #31 Het Europese gevecht tegen jouw hoge energierekeningOver deze podcast De Strateeg verschijnt eens in de twee weken. Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen. Host: Paul van Liempt Redactie: Michaël Roele Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar [email protected]. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2021-09-26 - 40 min
Hoeveel macht heeft de Duitse bondskanselier?
Duitsland kiest zondag een nieuwe bondsdag, en daarmee indirect ook een opvolger van Angela Merkel. De Duitse bondskanselier wordt gezien als de belangrijkste regeringsleider binnen de Europese Unie, maar hoe machtig is de bondskanselier daadwerkelijk?
2021-09-12 - 36 min
Hoe behoudt Nederland zijn strategische positie in de energiehandel?
De energietransitie, die nodig is om de opwarming van de aarde tegen te gaan, betekent voor veel sectoren een grote verandering. Ook bij specifieke strategische sectoren waar je misschien niet zo snel bij stilstaat. Eén van die sectoren is die van de tankopslagbedrijven in ons land.
2021-08-29 - 44 min
De val van Afghanistan en de toekomst van onze militaire missies
In een vloek en een zucht wist de Taliban de controle over Afghanistan terug te winnen nadat de Amerikanen aankondigden het land na 20 jaar te zullen verlaten. Het leidde tot schokkende taferelen, zo gingen de beelden van het vliegveld van Kabul de wereld over. De vraag rijst dan ook hoeveel zin ons ingrijpen in Afghanistan heeft gehad, want 20 jaar na 9/11 zijn de Afghanen weer terug bij af.
2021-08-15 - 34 min
Olie in het post-coronatijdperk
Toen de coronacrisis anderhalf jaar geleden losbarstte werd de wereld min of meer tegelijkertijd getroffen door een oliecrisis van ongekende omvang. De olieprijs stortte in elkaar. In Amerika daalde de prijs zelfs tot onder het nulpunt. Je kreeg dus geld bij het afnemen van een vat olie. Nu anderhalf jaar later ziet de wereld er heel anders uit. De olieprijzen staan inmiddels hoger dan ze stonden voor de dip van vorig jaar. Dat merken wij consumenten hier vooral aan de pomp.
2021-07-18 - 33 min
Gaming als hulpmiddel tegen de gevolgen van corona en klimaatverandering
Bij de coronapandemie denk je ongetwijfeld aan mensen die ziek worden, sterfgevallen, overvolle ziekenhuizen en een economie die een flinke tik krijgt. Maar de pandemie heeft ook effecten waar we lang niet altijd bij stilstaan. Zo kan de pandemie in sommige delen van de wereld in het ergste geval leiden tot hongersnoden. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA wil deze effecten beter in kaart brengen en gamers hebben daar een belangrijke rol in.
2021-07-04 - 33 min
Effectieve afschrikking in de 21e eeuw
In de Koude Oorlog was het misschien wel het grootste wapen dat er was: deterrence, oftewel afschrikking. Met de vele nucleaire wapens ontmoedigden de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie elkaar ervan om een oorlog tegen de ander te starten. Nu is afschrikking weer helemaal terug op de strategische agenda, of is het nooit weg geweest?
2021-06-20 - 43 min
Hoe Europa aan de winnende hand kan blijven in de slag om zichzelf
Door voortmodderen tot kunst te verheffen werd de Europese Unie de voorlopige winnaar van de slag om Europa, die conclusie trekt Rob de Wijk in zijn boek 'De Slag om Europa'. De EU heeft aanvallen van Xi, Poetin, en in het verleden ook Trump, weten af te slaan, maar is Europa in staat om dit vol te houden?
2021-06-06 - 35 min
Valt Iran in toom te houden met een nieuwe nucleaire deal?
Met president Obama kwam er een deal, maar zijn opvolger Trump stapte er weer uit. Nu Joe Biden president is wordt er weer gepoogd om de nucleaire deal met Iran nieuw leven in te blazen. De onderhandelingen vinden plaats in een tijd waarin Iran zijn invloed op het Midden-Oosten aanzienlijk heeft weten te vergroten. Tot grote schrik van aartsvijand Israël.
2021-05-23 - 33 min
Onderwijs als belangrijkste wapen voor Afrika
Nelson Mandela benoemde het een kwart eeuw geleden al: onderwijs is één van de belangrijkste wapens van een land. Toch hebben veel Afrikaanse jongeren nog altijd te weinig toegang tot goed onderwijs. Er zijn te weinig leraren en veel jongeren kunnen niet studeren door geringe financiële middelen, terwijl goed onderwijs de basis vormt.
2021-05-09 - 34 min
Wat heeft Nederland te zoeken in de ruimte?
Boven ons lijkt zich een ruimtevaartwedloop af te spelen. Traditionele grootmachten als de Verenigde Staten en Rusland hebben de afgelopen jaren concurrentie gekregen. Ze wedijveren met China, Israël en India. En dan heb je natuurlijk ook de Elon Musks en Richard Bransons van deze wereld die een leven op mars zien zitten.
2021-04-25 - 30 min
Kan de EU landbouw gebruiken als wapen tegen China?
Hollandse bloemen, vlees, eieren, zuivel en groenten vinden hun weg over de hele wereld. In 2020, het moeilijke coronajaar, kwam de totale landbouwexport volgens het CBS naar schatting uit op 95,6 miljard euro, een nieuw record. Nederland mag zich hiermee een landbouwgrootmacht noemen. En dat biedt geopolitieke kansen.
2021-04-11 - 36 min
Waarom lucht- en raketverdediging anno 2021 noodzakelijk is
We dachten dat het verleden tijd was: praten over wapens. Maar de dreiging van ballistische raketten, hypersone wapens en drones neemt wereldwijd in rap tempo toe.
2021-03-28 - 37 min
Is waterstof een onmisbare schakel om de klimaatdoelstellingen te halen?
Door corona is het onderwerp wat naar achtergeschoven. Maar het klimaat en de energietransitie staan wel degelijk op de agendas van de toekomst. Volop wordt er gekeken naar nieuwe energiebronnen en andere middelen om de wereld groener en duurzamer te maken.
2021-03-21 - 24 min
Hoe kun je technologie inzetten om defensiepersoneel te ondersteunen?
De wereld is volop in ontwikkeling. De geopolitieke verhoudingen veranderen en worden complexer. Dit vereist een andere defensieorganisatie. Maar onze Defensie kampt met een structureel tekort aan personeel, zowel kwalitatief als kwantitatief. En dat brengt risicos met zich mee. Technologie biedt hierin een oplossing.
2021-02-28 - 44 min
Moet de cyberaanval onze cyberverdediging worden?
In toenemende mate proberen staten elkaar de pas af te snijden in cyberspace. Als dat lukt, bijvoorbeeld met een grote cyberaanval, kan dat tot serieuze maatschappelijke ontwrichting leiden in het land dat wordt getroffen. De Amerikanen zijn op cybergebied recent een nieuw pad in geslagen: Persistent engagement, oftewel offensieve cyberacties. De aanval is de beste verdediging, is de gedachte.
2021-02-14 - 37 min
Kan een militair een computer vertrouwen?
De Nederlandse landmacht is bezig zichzelf ingrijpend en blijvend te veranderen. Steeds meer aandacht en geld is er voor een belangrijke innovatie: robotica en autonome systemen. Die systemen nemen steeds meer werk over dat eerst door mensen werd gedaan. Hoe ver is ons leger hiermee?
2021-01-31 - 32 min
Gaat Rusland ten onder aan een gas- en olieverslaving?
Gas en olie zijn onmisbaar om Rusland draaiende te houden. De Russen hebben zich er zelfs bijna volledig van afhankelijk gemaakt. Een risicovol beleid, want dit businessmodel is niet eeuwig houdbaar. Zeker niet nu de landen aan wie de Russen hun gas en olie verkopen, bezig zijn met een energietransitie.
2021-01-17 - 37 min
De oneerlijke strijd om het coronavaccin
Licht gloort aan het eind van de tunnel die corona heet, door de razendsnelle ontwikkeling van werkzame vaccins. Als dit jaar genoeg mensen een prik krijgen, gaan we in 2021 terug naar normaal. Tenminste: in Europa en Amerika. Maar er zijn ook heel wat landen waarvoor het nog niet zo vanzelfsprekend is om miljoenen vaccins te kopen en daarmee hun bevolking te beschermen.
Licht gloort aan het einde van de tunnel die corona heet, door de razendsnelle ontwikkeling van werkzame vaccins. Als dit jaar genoeg mensen een prik krijgen, gaan we in 2021 terug naar normaal. Tenminste, in Europa en Amerika, maar er zijn ook heel wat landen waarvoor het nog niet zo vanzelfsprekend is om miljoenen vaccins te kopen en daarmee hun bevolking te beschermen.
2020-12-20 - 58 min
Een strategisch nieuwjaar
Het jaar 2020 was er één om nooit te vergeten. De coronacrisis veranderde de wereld ongekend snel en veel ontwikkelingen zijn nog steeds aan de gang. Trends die er soms al waren, zijn aan het versnellen, geopolitieke verhoudingen zijn niet meer hetzelfde en de manier waarop we reizen, werken en onze vrije tijd besteden, is ingrijpend veranderd. Wat gaat het nieuwe jaar ons brengen?
2020-11-29 - 37 min
Het gevecht om grondstof
De grondstoffen die we keihard nodig hebben om ons leven te blijven leiden zoals we nu doen, zijn niet oneindig Tegelijkertijd hebben we er steeds meer van nodig: Je smartphone, je auto, high-tech apparaten, ze zijn er allemaal mee gebouwd. In de toekomst worden die stoffen nóg schaarser en gewilder, dus is nu al een geopolitiek machtsspel bezig om ze te controleren.
2020-11-15 - 34 min
Wie wint de strijd om de ruimte?
Als we het hebben over landen die met elkaar strijden om macht en invloed, dan gaat het bijna altijd over dingen die op onze eigen planeet gebeuren. Maar ook de ruimte is steeds meer het speelveld waar een strijd plaatsvindt. De grootmachten van de Aarde nemen het ook daar tegen elkaar op.
2020-10-31 - 34 min
Wordt Amerika weer politieagent van de wereld?
Donald Trump is een president die helemaal niets ziet in het inzetten van zijn militairen in verre landen. Afghanistan, Irak en Syrië; hij zou er liever vandaag dan morgen vertrekken. Het zijn conflicten waar ook Nederland zijn steentje aan heeft bijgedragen en er zijn Nederlandse militairen die er hun leven voor hebben gegeven. Was dat met de kennis van nu dan allemaal voor niets? En wat betekent de huidige Amerikaanse opstelling voor ónze afwegingen, als er in de toekomst weer de vraag komt of we mee willen vechten?
2020-10-18 - 47 min
Hoeveel macht heeft Donald Trump?
Het wordt nog altijd gezien als de machtigste persoon op aarde: De president van de Verenigde Staten. Maar hoe groot is die macht nu echt? Wat zijn andere belangrijke machtsfactoren in Washington D.C.? Wat heeft Donald Trump de afgelopen jaren gedaan om de macht zoveel mogelijk naar zich toe te trekken? En hoe moet een land als Nederland zich naar de president opstellen, om dingen gedaan te krijgen?
2020-10-04 - 36 min
De catastrofe die 'op eigen houtje' heet
Het multilaterale systeem waarbinnen de landen op deze wereld functioneren, is aan het veranderen. In dat systeem werken landen samen, met behulp van instituties als de WHO. Maar staten kiezen er steeds vaker voor om unilateraal (op eigen houtje) te opereren. Het beste voorbeeld zijn de Verenigde Staten onder president Donald Trump, die de tussenkomst van internationale instituties vaak vooral als belemmering ziet.
2020-09-20 - 36 min
Verpest China de Amerikaans-Europese vriendschap?
China krijgt steeds meer zelfvertrouwen en rolt in toenemende mate met de spierballen. Het nationalisme binnen het land neemt toe. Dat zorgt ervoor dat Amerika en Europa al lang niet meer de twee grootmachten zijn waar iedereen als eerste rekening mee houdt. Het heeft ook gevolgen voor de trans-Atlantische relatie die Europa heeft met de Amerikanen. De band is er de laatste jaren bepaald niet sterker op geworden.
2020-09-06 - 32 min
Covid-19: een gouden kans voor dictators
De coronapandemie heeft een gigantische impact op internationale ontwikkelingen en verhoudingen. Leiders grijpen het bijvoorbeeld aan om in hun eigen land autoritaire maatregelen door te drukken. Is daar iets tegen te doen door landen die democratie wél hoog in het vaandel hebben, zoals Nederland, of moeten we het maar gewoon gelaten accepteren?
2020-08-23 - 35 min
Als Bangkok onder water loopt
Het coronavirus drukt de wereld genadeloos met de neus op de feiten. Niet veel mensen hadden gedacht dat we zó kwetsbaar waren voor een natuurverschijnsel. Dat belooft niet veel goeds voor de toekomst, wanneer klimaatverandering ons eens te meer zou kunnen dwingen om onze levenswijze radicaal aan te passen. En de gevolgen van klimaatverandering, die kunnen zorgen voor instabiliteit en conflict. In deze aflevering zoomen we in op een gebied waar die dreiging groot is en groeit: De Asia-Pacific.
2020-07-26 - 30 min
De Zuid-Chinese Zee: niet goedschiks, dus kwaadschiks
De strijd om wereldhegemonie is tijdens de coronacrisis in alle hevigheid losgebarsten. Dat komt steeds meer tot uiting in een gebied waar al jaren een conflict sluimert, omdat China niet zal rusten voor het de doelen daar heeft bereikt: de Zuid-Chinese Zee. Kan het leiden tot een conflict met Amerika? En wat kan de rest van de wereld doen? Dat hoor je in deze aflevering van De Strateeg.
2020-07-12 - 40 min
Hoe cyberdreiging ons leven kan ontwrichten
Veel ging ineens digitaal tijdens het hoogtepunt van de coronacrisis, maar ook buiten coronatijd zijn we ongelofelijk afhankelijk van onze digitale infrastructuur. Wat nou als delen daarvan in één klap weg zouden vallen, door een cyberaanval? Dat kan dan tot serieuze maatschappelijke ontwrichting leiden, waarschuwt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Over die dreiging gaat het in deze aflevering van De Strateeg. Te gast: Brenno de Winter en Jaya Baloo.
2020-06-28 - 40 min
Beslist corona de strijd om wereldheerschappij?
Van experts tot politici: niemand denkt dat de wereld na de coronacrisis nog hetzelfde zal zijn. Op het wereldtoneel manifesteert dat zich nu al. De twee supermachten, China en de Verenigde Staten, vechten elkaar openlijk de tent uit. Wie komt daar straks als winnaar uit naar voren en hoe moeten de Europese Unie en Nederland zich opstellen, om hier zo goed mogelijk uit te komen? Dat hoor je in deze aflevering van De Strateeg. Te gast: Rob de Wijk en Martijn van Helvert.
2020-06-14 - 41 min
Zorgt corona straks voor natte voeten?
Er worden wereldwijd duizenden miljarden uitgegeven om de gevolgen van de coronapandemie op te vangen. Daardoor dreigen belangrijke waterprojecten voorlopig op de tweede plek te belanden, sommige liggen al stil. Hoe risicovol is dat? Dat en veel meer bespreekt Paul van Liempt in deze aflevering van de Strateeg. Te gast is het nationale én internationale boegbeeld van 'Nederland Waterland' : Watergezant Henk Ovink.
2020-06-01 - 38 min
Een pandemie van desinformatie
Landen als Rusland en China voeren tijdens de coronacrisis hun desinformatie-campagnes op. Moeten we dat soort praktijken harder aanpakken? En zo ja: hoe zou dat dan moeten? Dat is de vraag in deze aflevering van de Strateeg. Te gast zijn VVD-Europarlementariër Bart Groothuis en strategisch analist Louk Faesen, werkzaam bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies.
2020-05-17 - 30 min
Mag Vladimir Poetin komen shoppen in Hengelo?
Autonome (wapen)systemen zijn volop in ontwikkeling, wat gepaard gaat met felle discussies. Het kleine Hengelo behelst een bedrijf dat deze technologie onderzoekt en ontwikkelt: Thales Nederland, dat bijna onmisbaar is geworden voor onze krijgsmacht. Maar dat Thales iets kan ontwikkelen en er geld mee kan verdienen, betekent dat ook dat ze het dan maar altijd doen? Dat hoor je in deze aflevering van De Strateeg. Te gast bij Paul van Liempt is Lukas Roffel, Chief Technical Officer van Thales Nederland.
2020-05-10 - 36 min
Een cyberramp: beter voorkomen dan genezen
De coronacrisis verandert ons leven ingrijpend en één van de gevolgen is dat héél veel nu ineens digitaal gaat. Dat zorgt ook voor risicos, want cybercriminelen maken er maar al te graag gebruik van dat wij ons zo massaal online begeven. Maar die dreiging was er natuurlijk al, ook zonder coronavirus. Hoe moeten we ons daar in Nederland tegen wapenen?
2020-05-03 - 32 min
Killerrobots: feit of fictie?
Robotica en Autonome Systemen. Systemen die zonder menselijk handelen, beslissingen kunnen nemen. Voorstanders vinden het een belangrijke technologische ontwikkeling, maar het roept ook weerstand op. Het zouden volgens tegenstanders killerrobots zijn, die beslissen over leven en dood. In deze aflevering van de Strateeg gaat het over de ethische vragen bij de ontwikkeling van Robotica en Autonome Systemen en hoe daar in de praktijk mee wordt omgegaan.
2020-04-26 - 35 min
De coronacrisis in het groot
Kan je je nog herinneren dat we ons nog maar een paar maanden geleden massaal druk maakten over klimaatverandering? Het lijkt alweer bijna vergeten, door de enorme impact die de coronacrisis momenteel heeft op onze dagelijkse levens. Maar dit is juist een tijd die iets kan laten zien over wat ons te wachten staat als die klimaatverandering straks echt uit de hand loopt en hand in hand gaat met onveiligheid en conflict.
2020-04-12 - 36 min
Een crisis in een crisis
De coronacrisis beheerst ons dagelijks leven, iedereen heeft ermee te maken. Wat we niet elke dag aan den lijve ondervinden, is dat er ook iets gaande is wat door het coronavirus in gang is gezet: een oliecrisis van een orde van grootte waar analisten van schrikken. Intussen is hierover ook een machtsspel bezig, tussen de grote wereldmachten. Je zult misschien denken: wat maakt mij dat uit, in een tijd waarin ik zelf niet eens meer naar een restaurant kan en thuis zit te werken? Toch is er alle reden om je er druk om te maken. Waarom? Dat hoor je in deze aflevering van De Strateeg.
2020-03-28 - 29 min
Coronacrisis: Je gezondheid of je rechten?
Ons leven staat volledig op zijn kop sinds we te maken hebben met het coronavirus. Grote zorgen hebben we over de zorg, onze gezondheid en de economie, die totaal op slot is gegaan. Maar wat betekent het op de lange termijn? Zorgt deze crisis ervoor dat de wereld nooit meer hetzelfde zal zijn, als hij korte tijd terug nog was? Dat bespreekt Paul van Liempt in aflevering 3 van De Strateeg. Te gast is data scientist Paul Verhagen.
2020-03-14 - 33 min
Oorlog in de toekomst: doet de mens nog mee?
Het gaat hele grote gevolgen hebben voor de conflicten van de toekomst: Robotica en autonome systemen. Daar gaat het over in deze eerste serie afleveringen van De Strateeg. Gaan de ontwikkelingen op dit gebied ertoe leiden dat mensen straks in oorlogen helemaal niet meer nodig zijn op het slagveld? In aflevering 2 van De Strateeg spreekt Paul van Liempt daarover met Patrick Bolder en Tim Sweijs, beiden van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies.
2020-03-01 - 36 min
‘Ethisch zijn, of blijven leven?’
Robotica en autonome systemen, die zonder menselijk handelen beslissingen kunnen nemen. Het is een technologische ontwikkeling die gepaard gaat met zeer heftige discussies. Tegenstanders zijn bang dat ze uitgroeien tot killer robots, voorstanders vinden het een belangrijke innovatieve vooruitgang. In de eerste aflevering van De Strateeg duikt Paul van Liempt in dit beladen onderwerp. Te gast is VVD-Kamerlid Sven Koopmans.