categorieën
blog
contact
zoeken
Geboorte van de Plastic Soup Surfer - de eerste avond Radio interview avond na de eerste dag van de recordtocht 2014 12 aug om 22u
2021-05-19 - 11 min
Noordzee Oversteek op board van plastic flesjes voor statiegeld
Soundtrack bij de film 'Message on a bottle' van Eelke Dekker is ook te luisteren als podcast met je ogen dicht Het draaiboek Scheveningen vrijdagochtend 2 september kwart voor elf. Met een droge KLIK van de karabijn zet ik mijzelf, via de trapeze vast aan de vlieger. Exact op tijd - zoals het in het draaiboek voorbereid. De vlieger zelf ligt 25 meter verderop op het strand en is klaar om op te laten. Ik kijk op en zie de honderd mensen die gekomen zijn om mij te zien afvaren naar Engeland. Vrienden, kennissen, onbekenden en krijg een brok in mijn keel. Ik wil, moet ze wat zeggen. Bedanken. Ik schreeuw. Ik weet niet meer wat. Duizenden keren heb ik de vlieger op gelaten. Altijd valt de KLIK van de karabijn samen met het moment dat je omschakelt van rust naar het beteugelen van de kracht van de vlieger. Met het vastklikken aan de vlieger knoop je jezelf vast aan de wind. Een moment van onbedachtzaamheid en je ontketend een gigantische versnellingen die je de lucht in trekt of tegen de grond smakt. Dit keer valt de KLIK samen met een lange voorbereiding. Het bouwen van het board uit zwerfafval-flesjes, de trainingsweek in Kaap Verdie in januari om het draagvleugel-kitesurfen…
2021-04-18 - 4 min
[Radio 538] Dennis Ruyer 21 sept 2014 interview Plastic Soup Surfer
[Radio 538] Dennis Ruyer 21 sept 2014 interview Plastic Soup Surfer 'in het moment interview' vanaf het strand met radio 538 Ook in 2014 was de boodschap al helder. Alleen die recycling zag ik toen nog als oplossing. Daar is wel verandering in gekomen.
2021-04-18 - 5 min
Kapot en koortsig een radio interview op Terschelling. Het is afgelopen.
De derde ochtend met koorts een interview voor radio Noord Holland over de voortgang van de Plastic Soup record poging. Helemaal brak aan de telefoon. Toen al koortsig. De boodschap was al helder. Statiegeld noemde ik al. Maar er is wel ontwikkeling - recycling zie ik niet meer als oplossing.
2021-04-18 - 6 min
Vol van adrenaline het Radio2 interview op de eerste avond na 148km kitesurfen
2020-08-06 - 4 min
Belonen of straffen? Hoe komen we af van wegwerp?
Wat is de beste manier om gedrag te sturen en vast te houden? Hoe passen we dat toe op duurzaam gedrag? Wat denk jij? Laat het hieronder weten! De natuur is lui. Zo lui mogelijk. Ik sta in de rij tussen de dagelijkse treinforenzen bij de perronkiosk van Leiden Centraal. Iedereen wil koffie. Op de abri’s worden we ge-‘nudged’ om onze eigen koffiemok mee te brengen tegen een beloning van 25cent korting. Ik ben de enige sukkel in de vooruitschokkende rij van ochtendspit-routiniers die wél zelf een beker aanbiedt voor onder de koffiemachine.
2020-07-29 - 24 min
De jacht naar plastic - en strijd met de leerplicht ambtenaar
Dit is een Podcast van Makersradio : gemaakt door Rene van Es en Richard den Haring. Makersradio.nl voor meer podcasts over Leiden en wetenschap Plastic soup surfer Merijn Tinga heeft in 2015 een zeilreis gemaakt over de Oostzee. Deze podcast volgt Merijn en zijn gezin op de voet. Merijn, zijn vrouw Bregtje, kinderen Jildou (7) en Fedde (5) gaan vijf maanden lang op jacht naar kleine plastic deeltjes in de zee. Ze nemen monsters voor het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ). Het gezin wil met deze zeilreis aandacht vragen voor het plastic afvalprobleem in onze zeeën. Maar na afloop van de reis werd Merijn voor de rechter gedaagd. Wat ging er mis?
2020-07-22 - 4 min
Is this yours? Wie is er eigenlijk eerst verantwoordelijk?
Hoe tijdens 5 maanden zeilen mij langzaamaan duidelijk werd dat dat niet alleen de consument verantwoordelijk is misschien. Wat denk jij? Waar ligt de verantwoordelijkheid voor het zwerfafvalprobleem? Op wie slaat 'Yours' in 'is this yours?' - consument, bedrijf of maatschappij?
2020-07-15 - 4 min
Aanspoelen - het verhaal dat niemand weet over de Plastic Soup Surfer
Hoe zat het echt? Was het het plastic afval dat de Plastic Soup Surfer de zee op dreef met zijn zelfgemaakte surfboard? Het echte - en onbekende- verhaal achter het ontstaan van de Plastic Soup Surfer. De reden dat je ergens aan begint is niet dezelfde als waardoor het volhoud. Heb jij een dergelijke ervaring? Zes jaar geleden bereikt mijn surfverslaving een hoogtepunt. Elke vier uur vraag ik de verse weermodelberekening op via de ‘windfinder-app’. Ik hou de loop bij van de lage drukgebieden boven Noordzee. Ik sein mijn surfmaatje in welk tijdvenster hij vrij moet houden voor onze volgende surfsessie door de branding van Scheveningen naar Zandvoort. Mijn vrouw verplaatst haar afspraken, haalt de kinderen als ze op ‘windfinder’ ziet dat het waaien gaat. Ze weet dat ze me niet tegen kan houden, en als ze me wel binnen kooit heeft ze een chagrijn in huis die onrustig naar buiten staart naar de takken die zwiepen in de wind. Een ijsberende man die je beter kan uit laten razen op zee. Dan is hij tenminste weer gezellig als hij mak en voldaan thuis komt. Een offer uit zelfbehoud van het gezin.
2020-07-08 - 4 min
Revolutie van de mafkezen
Hoe data die op straat ligt de sleutel wordt om de plastic soep bij de bron aan te pakken. Een ode aan de Zwerfinator. Heb jij ervaring met zwerfafval rapen? Gebruik jij een app? Heb je een favoriete app? Hoe zie jij de toekomst van de technologie van het zwerfafval rapen door burgers en activisten? Laat het hieronder weten! Opeens zou zwerfafval data verzamelen heel gemakkelijk worden. Gewoon een foto maken met de smartphone en klaar. Ik zag een revolutie voor me. Een omwenteling in monitoring. Opeens kon iedereen mee gaan doen. Het heeft me niet meer losgelaten. Sinds dit najaar ben ik bezig gegaan met het opzetten van een campagne om deze manier van data verzamelen te gaan aanmoedigen vanaf het moment dat de fotoherkenning zou gaan werken. En dat moment is gekomen. meer info over Dirk Zwerfinator Groot op zwerfinator.nl
2020-07-01 - 4 min
De Eindbaas - hoe het bedrijfsleven werkt vanuit de ogen van een activist
Waarom worden activisten niet serieus genomen door het bedrijfsleven? En waarom is zelfs een voor de hand liggende verandering lastig naarmate een bedrijf groter wordt? Dit is wat ik erover geleerd heb... Hoor graag hoe jij erover denkt! Ik ben een activist. Dat weet u. Als activist probeer ik dingen te veranderen. Dat klinkt misschien logisch maar dat is het niet per se. Als je cynisch bent - veel directeuren in het bedrijfsleven denken er zo over - is het doel van activistische organisaties gedeeltelijk zichzelf in stand houden door donaties te ronselen. Daarom ze activisten activisten niet altijd serieus.