categorieën
blog
contact
zoeken
Afl. 112 - In dit interview met het befaamde duo Jos Kooter en Abel Thijs komen we tot veel nieuwe inzichten. Wij leren meer dan alleen over de algemene interne geneeskunde: zelfs van de kleur van gordijnen in een ziekenhuis valt wat te leren!
2023-03-28 - 34 min
Vet is een orgaan - Prof. van Rossum
Afl. 121 - Hoe kan het dat 50% van de Nederlanders overgewicht heeft? Of moeten we ons afvragen waarom máár de helft- als je kijkt naar het suikerwalhalla wat onze maatschappij is? Prof. van Rossum geeft antwoord op beide vragen en ontkracht bovendien het welbekende gezegde: ‘elk pondje gaat door het mondje.’Obesitas is misschien wel hét belangrijkste gezondheidsprobleem van dit moment. De behandeling en benadering van mensen met obesitas is daarom cruciaal en het is voor alle dokters van belang om dit probleem aan te pakken. In deze aflevering vertelt prof. van Rossum, internist-endocrinoloog in het Erasmus MC hoe wij dit probleem als (toekomstig) dokters het beste kunnen benaderen. Daarnaast vertelt zij, op hormonaal niveau, wat er precies gebeurt in het lichaam van iemand met obesitas. Vet is namelijk een orgaan, het scheidt hormonen af en verandert daarmee de gehele homeostase van het menselijk lichaam. 👉 50% van de Nederlanders heeft overgewicht;👉 Vet is een orgaan dat hormonen uitscheidt;👉 Obesitas is niet simpelweg een te grote intake t.o.v. een lagere verbranding 🎙 Interviewers: Duveke de Gaay Fortman en Daantje Gratama
2023-03-14 - 35 min
Syrische arts in het Nederlandse zorgsysteem
Van dorpsarts in Syrië, gevlucht om niet in militaire dienst te hoeven voor het regime van Assad, naar nu reumatoloog in opleiding in het HAGA ziekenhuis. Zo luidt het levensverhaal van Ahmed Al-Hasan. Hij drinkt zijn koffie altijd op de Arabisch (Turkse) manier: gemalen, gekookt en het liefst bereid door hemzelf. Wat zijn de verschillen tussen de gezondheidszorg in zijn geboorteland en ons land? Hoe komt het dat wij in Nederland met zoveel functionele klachten kampen? En wat moet je allemaal doen om als Syrische arts in Nederland aan de slag te gaan? Ahmed Al-Hasan vertelt in deze special over buitenlandse gediplomeerde artsen in Nederland. In aflevering 120 van KoffieCo gaat het over zijn persoonlijke verhaal, maar ook over het pad dat alle gediplomeerde in artsen in Nederland moeten bewandelen.
2023-02-28 - 35 min
Foetaal chirurg - Joanne Verweij
Afl. 119 - Wat als alle vier de foetale chirurgen van Nederland samen in hetzelfde vliegtuig zouden zitten? Zou dat wel mogen? En hoe is het om beslissingen te nemen over zoiets cruciaals als het ongeboren kind? Joanne Verweij, foetaal chirurg bij het LUMC, geeft ons de antwoorden op deze vragen.Daarnaast vertelt ze in aflevering 119 van KoffieCo over de betoverende ervaring van het binnendringen in de baarmoeder en de meest recente mogelijkheden van foetale chirurgie. In hoeverre is ons leven eigenlijk maakbaar? Dit ethische vraagstuk en nog veel meer worden besproken in deze gloednieuwe aflevering van KoffieCo de Podcast!👉 1 van de 4 foetale chirurgen in heel Nederland;👉 Internationale samenwerkingen met Duitsland en België;👉 De nieuwste technieken voor ongeboren baby’s;👉 Ethische discussies en moreel beraad binnen een ingewikkeld vakgebied; 🎙 Interviewers: Duveke de Gaay Fortman en Benjamin Lorié.
2023-02-14 - 37 min
Liefde voor het vak en voor elkaar - Katia Bilardo en Gerard Visser
Afl. 118 - Het is Valentijnsdag en ook bij ons in de studio is “love in the air”. Deze week gaan wij in gesprek met het echtpaar Katia Bilardo en Gerard Visser. Zij nemen ons mee in hun liefde voor de gynaecologie, en voor elkaar. Een congres op Sicilië? Blauwe zee, witte stranden, en een ijzersterke wetenschappelijke presentatie over de gynaecologie was het recept tot succes. Oftewel, liefde op het eerste gezicht. Luister in deze aflevering naar het verhaal over deze ontmoeting, en over de verdere invulling van hun drukke maar mooie leven.
2023-01-31 - 33 min
Special: Kunst in de zorg - Daphne Voormolen
Afl. 117 - Daphne Voormolen is foetaalgeneeskundige én groot kunstliefhebber, hiermee legt zij de belangrijke link tussen de medische wereld en kunst. Benieuwd waarom een creatieve en open benadering juist nu zo waardevol is? Luister dan dit interview waarin we praten over de kunst en over de studie medical humanities, die zowel over kunst als de zorg gaat!
2023-01-17 - 39 min
Suïcidepreventie - David Baden en Kinke Lommerse
Afl. 116 - Alle zorgverleners komen ermee in aanraking: suïcidale patiënten. In deze aflevering spreken wij met SEH-arts David Baden en psychiater Kinke Lommerse over dit belangrijke onderwerp. Het bespreken van de dood wordt volgens hen vaak vermeden of als zeer ingewikkeld beschouwd door zorgverleners. Zij delen ervaringen uit de praktijk en geven ons waardevolle adviezen over hoe in gesprek te gaan met deze patiënten. Want waar je ook eindigt, in de zorg of buiten de zorg, iedereen kan deze tips gebruiken. Heb je behoefte aan contact over suïcidaliteit of aan meer informatie over het onderwerp? Bel naar 113 of 0800-0113, of kijk op www.113.nl. Waarom gebruikt 113 het woord zelfmoord? https://www.113.nl/i/waarom-113-het-woord-zelfmoord-gebruikt.
2023-01-17 - 40 min
Suicidepreventie - David Baden en Kinke Lommerse
Afl. 116 - Alle zorgverleners komen ermee in aanraking: suïcidale patiënten. In deze aflevering spreken wij met SEH-arts David Baden en psychiater Kinke Lommerse over dit belangrijke onderwerp. Het bespreken van de dood wordt volgens hen vaak vermeden of als zeer ingewikkeld beschouwd door zorgverleners. Zij delen ervaringen uit de praktijk en geven ons waardevolle adviezen over hoe in gesprek te gaan met deze patiënten. Want waar je ook eindigt, in de zorg of buiten de zorg, iedereen kan deze tips gebruiken.
2023-01-03 - 37 min
Hematoloog - Sonja Zweegman
Afl. 115 - Dit jaar wordt alleen al aan de ziekte van Kahler (het multipel myeloom) net zoveel geld besteed als dat er 5 jaar geleden werd uitgegeven aan alle hematologische ziektebeelden bij elkaar. Professor Zweegman, afdelingshoofd van de hematologie in het Amsterdam UMC, praat met ons over de stijgende kosten in de zorg. Maar ook hebben we het in deze aflevering over de nabijheid van de dood in haar vak en de toename van behandelmogelijkheden. Waar ligt de grens en hoe ver kan je gaan?
2022-12-20 - 47 min
Diversiteit in de zorg - Dr. Charlie Obihara
Afl. 114 - Dr. Obihara is kinderarts, opleider en hij zet zich op verschillende manieren in voor meer diversiteit in de zorg. Hij komt oorspronkelijk uit Nigeria en vertelt hoe hij zijn weg heeft gevonden binnen de medische witte bubbel. Dr. Obihara komt met concrete voorbeelden van onbedoeld en onbewust racisme, vertelt ons hoe je bewust kan worden van dit gedrag en hoe je er vervolgens op kan reageren. Luister in deze aflevering hoe wij allemaal kunnen bijdragen aan een inclusievere zorg.
2022-12-06 - 34 min
Vertrouwensarts in opleiding - Elijah Sanches
Bij Drs. Sanches zit ondernemen in zijn bloed. Hij is principieel, houdt van aanpakken en in deze aflevering vertelt hij hoe hij dit gebruikt bij het uitvoeren van zijn beroep. Als vertrouwensarts in opleiding komt hij bij mensen thuis en met een medische blik beoordeelt hij de soms onveilige situaties. Luister in deze aflevering hoe hij samen met de mensen zelf weer een veilige situatie creëert.
2022-11-22 - 44 min
Internisten - Jos Kooter en Abel Thijs
2022-11-08 - 47 min
Studeren in het buitenland - Michèle van Vugt
Afl.111 - Heb jij er wel eens over nagedacht ervaring op te doen in het buitenland? In haar zitkamer tussen de bananenplanten spreken wij met prof. dr. Michèle van Vugt, internist-infectioloog met een passie voor de tropen. Wat haar betreft: DOEN! Ze neemt ons mee de wereld over met haar verhalen en weet met haar aanstekelijke enthousiasme ons te vertellen hoe waardevol het is om een coschap te doen in bijvoorbeeld Suriname, Thailand of Afrika. Met een hele zak vol ervaring zet ze zich in om geneeskundestudenten een handje te hiermee helpen.
2022-10-25 - 41 min
Ziekenhuisarts - Michelle Kint
Afl. 110 - Er zijn al talloze artsen uit het ziekenhuis aangeschoven bij ons aan tafel, maar nooit eerder een ziekenhuisarts. Een specialisme dat zorg aan bed levert en ondertussen bezig is met “verbeterprojecten”. Ze lopen pas een decennium rond en toch zijn ze nu al onmisbaar: een prachtige symbiose met alle andere specialismen.
2022-10-11 - 41 min
Patholoog - Janice Hodge
Afl. 109 - In deze gloednieuwe aflevering gaan wij in gesprek met Dr. Janice Hodge, patholoog in het Isala ziekenhuis in Zwolle. Vaak denken mensen dat pathologen zich in de krochten van het ziekenhuis verstoppen achter een microscoop. Tijdens deze aflevering wordt het tegendeel bewezen: de patholoog houdt zich vaak bezig met levende mensen en het onderzoeken van hun cellen en weefsels, wat een cruciale rol speelt bij het stellen van diagnoses. Het is een specialisme waarmee iedere arts in het ziekenhuis wel eens te maken heeft, terwijl wij dit niet standaard in ons curriculum hebben. Dr. Hodge enthousiasmeert ons co-assistenten wél bij hen langs te komen en zo een beeld te krijgen van de diversiteit die het vak te bieden heeft. Wil jij weten hoe je toch in aanraking kunt komen met de pathologie? Luister dan snel deze nieuwe aflevering van Koffieco de podcast!
2022-09-27 - 44 min
Efficiëntie in de Zorg - Michiel van Trommel
Afl. 108 - Het is tijd voor een nieuwe aflevering en dit keer gooien we het over een andere boeg. We gaan in gesprek met dr. Michiel van Trommel en hij deelt zijn opinie over de (non)-efficiëntie binnen de zorg. Als orthopedisch chirurg en tevens eigenaar van een zelfstandig behandelcentrum (ZBC) leert hij ons zorgsysteem steeds beter kennen. Een mening over het systeem, dat heeft hij zeker. In deze aflevering vertelt hij ons meer over zijn visie op de invloed van zorgverzekeraars, hoe andere landen de zorg laten werken en de privatisering van zorg. Daarnaast vertelt hij ons meer over zijn eigen kliniek, want hoe richt je eigenlijk een kliniek op? Hoe houd je je personeel tevreden? En wat is nou het verschil tussen delegeren en mandateren? Voor ons als geneeskundestudenten onderwerpen waar we maar weinig mee te maken krijgen en daarom des te interessant om er meer van te weten!
2022-09-13 - 44 min
Interventieradioloog - Michiel de Haan
Afl. 107 - Deze arts brengt een groot deel van zijn werkweek door op de OK, werkt samen met (bijna) álle specialisten, lost CVA’s op maar behandelt ook tumoren en draineert abcessen. Het is een dokter van het gehele lichaam: we hebben het over de interventieradioloog. In deze aflevering interviewen wij prof. dr. Michiel de Haan, onze eerste gast uit Maastricht. De interventieradiologie is een relatief nieuw (en onbekend) specialisme, maar volgens prof. De Haan is dit alles wat we in de toekomst gaan zien. De interventieradiologie lijkt op de minimaal invasieve chirurgie - en ook deze artsen zijn de middenvelders van het ziekenhuis.Geniet jij van de adrenaline die door je lijf giert in acute situaties? Ben jij in het bezit van een goed richtingsgevoel? Is jouw favoriete plek de OK? Heb jij genoeg uithoudingsvermogen en focus om soms uren durende beeld-gestuurde interventies uit te voeren? Dan is dit vak misschien wel op jouw lijf geschreven.
2022-08-30 - 50 min
Forensisch arts - Ricardo Scholten
Afl. 106 - Werken als forensisch arts: het klinkt als een spannende aflevering van de televisieserie Crime Scene Investigation, maar is dat ook zo? Forensisch arts Ricardo Scholten van GGD Amsterdam weet er alles van. Zijn dagen zijn veelzijdig en onvoorspelbaar. Zo treedt hij op als gemeentelijk lijkschouwer bij twijfel aan een natuurlijke dood, controleert hij of een euthanasie correct is uitgevoerd, gaat naar het politiebureau voor arrestantenzorg en voert letselonderzoek uit bij een vermoeden van (kinder)mishandeling. Kortom, Ricardo’s dagen zijn verre van saai. Voor dit werk moet je sterk in je schoenen staan en je niet laten intimideren als een arrestant begint met het gooien van zijn schoenen. Het is geen baan van acht tot vijf, misschien wel van vijf tot acht. We leren dat je over je gevoelens moet praten, maar je er soms ook gewoon heel hard voor kan vluchten op de racefiets. Waar een arts dagen voornamelijk tussen de muren van een ziekenhuis of praktijk doorbrengt, rijdt hij langs bollenvelden op weg naar een plaats delict of staat hij ineens in een politiecel. Een aantal zaken in het leven zijn zeker, één daarvan is dat iedereen ooit door een arts geschouwd moet worden.…
2022-08-23 - 54 min
SEH-arts - Gor Khatchickyan
Afl. 105 - Altijd al benieuwd of je als SEH-arts nou daadwerkelijk moet rennen in acute situaties? Vandaag vertelt onze ‘gast’ dr. Khatchikyan, vanuit zijn eigen woning in Ameide, dat je juist níet moet rennen op de SEH. Op 12-jarige leeftijd belandde Khatchikyan als vluchteling uit Armenië met zijn gezin op Texel. Op dit kleine en winderige eiland koesterde hij, zelf opgegroeid in de bergen, vol passie een droom om arts te worden. Hij vertelt hoe belangrijk het was om de Nederlandse taal te beheersen voordat hij met zijn bewonderenswaardige drive wordt toegelaten tot de studie geneeskunde. Sinds de Corona periode is Khatchikyan ook op de buis een bekend gezicht. Als een echte verhalenverteller schreef hij 4 boeken. Hij vertelt hierover en ook over de rol van zijn geloof in zijn leven en in het doen van zijn werk. Hij benadrukt het belang van het verhaal van patiënten maar ook artsen en raadt ons allen aan nieuwsgierig te zijn! Nieuwsgierig naar dit verhaal? Luister dan nu naar deze gloednieuwe aflevering van KoffieCo de Podcast.
2022-08-09 - 45 min
Het roer om! - Tineke Plat
Afl. 11 - Heb jij soms ook het gevoel dat de rol van co-assistent niet op je lijf is geschreven? Luister dan dit interview van ‘arts, of toch niet’ waar wij in gesprek gaan met 'het-roer-om' expert Tineke Plat. Zij deelt de twijfels en onzekerheden waarmee zij worstelde als co-assistent en als jonge dokter. Ze neemt ons mee in de keuzes die zij heeft genomen in haar carrière en de obstakels waar zij tegenaan is gelopen. Door het volgen van haar intuïtie lukte het Tineke Plat toe te geven dat de studie geneeskunde voor haar niet de juiste was. Omdat zij niet de enige is die hiermee worstelt kan zij met haar roer-om-methode andere artsen goed helpen een bewustere keuze te maken. Ben jij benieuwd naar de weg die Tineke bewandeld heeft of heb jij zelf wel eens twijfels of jij je op het goede pad bevindt? Luister dan deze week naar een gloednieuwe aflevering van Arts, of toch niet?
2022-07-26 - 50 min
Hepato-pancreato-biliaire- en transplantatiechirurg - Jan Ringers
Afl. 104 - Vandaag weer een nieuwe aflevering van je favoriete medische podcast. Deze keer drinken wij een kop koffie met transplanatiechirurg dokter Jan Ringers. Als je nu denkt: "die achternaam ken ik" dan heb je het goed, want onze gast van deze week is niemand minder dan de vader van Tiara! Samen met Doris spreekt zij haar vader over zijn pad naar de transplantatiechirurgie. Een verhaal vol passie voor het vak, waarbij de onregelmatige diensten, 's nachts wakker worden gebeld of weggeroepen worden tijdens een etentje, geen enkel probleem is, zolang het vuur voor het vak blijft branden. Dr. Ringers neemt je mee in zijn avonturen als chirurg in Pakistan en vertelt over de innovaties binnen het vak. Want wist jij al dat zelfs de pancreas kan worden getransplanteerd? De wijze raad van een ervaren chirurg (en vader) wordt deze week niet alleen aan zijn dochter gegeven, maar ook aan jullie allemaal. Luister nu naar de nieuwe aflevering van KoffieCo de Podcast!
2022-07-12 - 44 min
Longarts - Maggie Youssef
Afl. 103 - Op deze tropisch warme dag in juli komen wij met weer een gloednieuwe aflevering, waardoor jij direct een volgende vakantie naar Egypte wil boeken. Dr. Maggy Youssef, inmiddels longarts in het Maxima MC te Eindhoven, komt oorspronkelijk uit Egypte waar zij haar geneeskunde opleiding afrondde en als jonge dokter aan de slag ging. Een aantal jaar later, volgde zij haar hart en verhuisde voor de liefde naar Nederland. Eenmaal hier ging zij direct aan de slag om zich in Nederland als dokter te certificeren maar liep daarbij tegen een aantal problemen aan. Want hoe is het om als buitenlandse dokter in Nederland te komen werken? Hoe werkt dat met licenties en omscholing? En is die Nederlandse taal nu echt zó moeilijk te leren? Uiteindelijk is zij gevallen voor de longgeneeskunde; de perfecte combinatie tussen ‘denken’ en ‘doen’. Nieuwsgierig geworden naar de longgeneeskunde én naar het verhaal achter deze avontuurlijke dokter? Luister dan snel de nieuwste aflevering van KoffieCo de podcast!
2022-06-30 - 36 min
Zin in Zorg: het mentor-buddy systeem - Marloes Holswilder en Ingeborg van Dijk
Afl. 102 - Hebben wij niet allemaal zo nu en dan behoefte aan een goed advies of wijze raad? Een duwtje in de goede richting of een bevestiging dat je de juiste keuze hebt gemaakt? In dit dubbel-interview vragen wij Marloes Holswilder, gynaecoloog en tevens mentor en buddy van Ingeborg van Dijk, gynaecoloog in opleiding, hierover. Zij vertellen over de waardevolle gesprekken tijdens etentjes thuis of juist op de werkvloer in het UMC Groningen. Met dit mentor- en buddysysteem, opgezet door Zin in Zorg, krijgt iedere AIOS een specialist toegewezen. Iemand met wie je een vertrouwensband opbouwt, en bij wie je terecht kan met al je vragen, zowel medisch inhoudelijk als persoonlijk. Daarnaast vertelt het mentor-buddy-duo Marloes en Ingeborg ons over hun 'zin in zorg'-, en 'niet zo veel zin in zorg'-momentjes. Heb jij ook behoefte aan een mentor en/of buddy, en ben jij benieuwd wat dit inhoudt? Luister dan deze aflevering van KoffieCo de Podcast!
2022-06-14 - 46 min
Arts Verstandelijk Gehandicapten - Agnies van Eeghen
Afl. 101 - Een pionier met een witte jas aan. Er is namelijk geen enkel ander land met het beroep Arts Verstandelijke Gehandicapten, oftewel de AVG. Een specialisme dat zelfs bij de vergeten specialismen wordt vergeten. Iets wat wij absoluut niet terecht vinden. Een veelzijdige groep patiënten waarbij het soms in de spreekkamer net even wat anders loopt dan normaal, artsen hun eigen favoriete syndroom hebben en dokters genoeg tijd hebben om ook het onderzoek in te duiken. Genoeg reden om dit vak nooit meer te vergeten! In dit interview wordt duidelijk wat een prachtig en dankbaar beroep de arts verstandelijk gehandicapten heeft en horen wij dat in de spreekkamer verschillende kanten van de zorg belicht worden. Een vak waar wij als co’s hartelijk welkom zijn en er meer dan genoeg banen zijn als je houdt van imperfecties en interdisciplinair puzzelen naar de oplossing. Luister daarom nu naar de aflevering met Agnies van Eeghen, Arts verstandelijk gehandicapten, een levenslang en levensbreed specialisme.
2022-05-31 - 52 min
Bestuur en organisatie binnen de zorg - Mark Kramer
Afl. 100 - We hadden dit nooit durven dromen, maar met trots kunnen we delen dat de 100e aflevering van KoffieCo een feit is! In deze honderdste aflevering hebben wij de eer aan tafel te zitten met prof. dr. Mark Kramer, hoogleraar Interne Geneeskunde aan het Amsterdam UMC, lid van De Raad van Bestuur én voorzitter bij Landelijk Netwerk Acute Zorg. Dat is een hele mond vol en zijn agenda liegt er niet om: als bestuurder en arts staat hij 24 uur per dag en 7 dagen in de week klaar voor de zorg. We praten met hem over het geneeskundige en bestuurlijke pad wat hij heeft bewandeld, en over wat je in petto moet hebben om dit te doen. We hebben het over de bijzondere en eervolle taken die hij vervult, maar ook over de ingewikkelde kanten van het vak. Over de offers die je moet maken om te klimmen naar de top, de ethische dilemma’s die hierbij komen kijken, de grote verantwoordelijkheden die je hebt tijdens een crisis en hoe je te werk gaat in grote projecten zoals de fusie van het Amsterdam UMC. Luister nu snel de 100ste aflevering van KoffieCo de podcast en krijg een inkijkje in de wereld van Mark Kramer. Tot slot willen we jullie luisteraars enorm bedanken voor jullie steun tijdens di…
2022-05-17 - 46 min
KNO-arts - Ivonne Ligtenberg
Afl. 99 - Kan jij ook zo genieten van de smaak van koffie, fluitende vogels of de geur van de lente? Horen, ruiken en proeven: als KNO-arts ben je dé dokter van de zintuigen. De tweede van dit specialisme in onze podcast, maar met Ivonne Ligtenberg, KNO-arts en opleider in het UMC Utrecht, belichten we andere interessante kanten van het vak. Veel mensen maken op jonge leeftijd al kennis met dit specialisme, vanwege het plaatsen van buisjes of het verwijderen van de keelamandelen. Het vak van de otorhinolaryngologie (een goeie voor galgje) is echter veel breder dan dat! Ivonne geeft ons een kijkje in haar wereld binnen de KNO - en haar kijk op het vak. Is de KNO overwegend chirurgisch, beschouwend of is het een combinatie van beide? En hoe is het om in deze tijd opleider te zijn? Je hoort het deze week in de gloednieuwe aflevering van KoffieCo!
2022-05-04 - 45 min
Sportarts - Karin Thijs
Afl. 98 - Deze week slaan we een sportief pad in en spreken we met Dr. Karin Thijs, sportarts in het UMC-Utrecht en bij de KNVB. Onderweg naar het interview neemt Karin de trap en zeker niet de lift. Het is belangrijk om als sportarts fit te blijven en dat zit hem in de kleine dingen. Karin, onlangs teruggekomen van de Olympische Spelen in Tokyo, trapt het interview af met de manier waarop zij in contact gekomen is met dit interessante, maar toch onbekende specialisme. De patiëntenpopulatie is bij de sportgeneeskunde vaker fit dan andersom, hoe ga je daar mee om? Hoe overtuig je een topsporter dat het een tandje lager moet? Hoe kan het dat sporters, maar ook niet sporters, terecht kunnen bij een sportarts? Karin neemt ons mee in het leven van een sportarts en biedt een kijkje in dit diverse, flexibele en gevarieerde specialisme. Ben jij benieuwd wat dit specialisme allemaal inhoudt en hoe jij hier mee in aanraking kan komen tijdens de coschappen? Luister dan, tijdens je hardlooprondje, fitness-kwartiertje of wandeling naar de gloednieuwe aflevering van KoffieCo!
2022-04-20 - 45 min
Kinderchirurg - Kees van de Ven
Afl. 97 - De paasdagen zijn voorbij en dat betekent dat het tijd is voor een nieuwe aflevering met weer een nieuwe gast. Vandaag bij ons achter de microfoon zit Kees van de Ven, kinderchirurg in het Prinses Máxima Centrum te Utrecht. Een zeldzame gast, want Nederland telt slechts 35 kinderchirurgen. Het is een vakgebied waar het kind centraal staat en waarbij je stevig in je schoenen moet staan om met zo'n kwetsbare patiëntenpopulatie te kunnen werken. Wij vragen hem wat de kinderchirurgie precies inhoudt, het vak dat hij dag in dag uit met overtuiging uitoefent. Met zijn passie voor het vak weet hij ons te enthousiasmeren en hij legt uit hoe je je hoofd er goed bij houdt.Volgens hem moet je als coassistent blijven dromen. Maar wat doe je als je die droom bereikt hebt en hoe behoud je de passie voor het vak?Belangrijke vragen waar wij met hem over in gesprek gaan. Nieuwsgierig geworden naar de kinderchirurgie en het verhaal van deze dokter? Luister dan naar de nieuwste aflevering van KoffieCo de podcast.
2022-04-05 - 48 min
Philip Bos - Het grotere plaatje in de zorg
Afl. 97 - Vandaag hebben we voor jullie weer een nieuwe aflevering van ‘Arts, of toch niet?’ Dit keer schuift Philip Bos bij ons aan achter de microfoon. Philip is head of Customer success bij Nicolab - wat dit precies inhoudt vertelt hij ons uitgebreid tijdens dit interview. Nog belangrijker, hoe is hij hier terecht gekomen? Hij deelt zijn twijfels die hij tijdens de studie geneeskunde had met ons, hoe hij daarmee omging en hoe hij besloot zijn witte jas aan de kant te hangen. Hij wilde meer bezig zijn met het beleid en financiën van zorg, “het grotere plaatje” en besloot geen arts te worden. In deze aflevering hoor je alles over het bedrijfsleven, traineeships, en een baan in Sri Lanka. Hoe waardevol het is om een kopje koffie met mensen te drinken - dit keer níet met de specialist - en hoe je als arts je weg vindt in het bedrijfsleven. Luister nu naar de wijze adviezen van een ervaringsdeskundige!
2022-03-22 - 53 min
De dokter als patiënt - Helma van Grevenstein
Afl. 96 - In deze bijzondere aflevering praten wij met de sprankelende persoonlijkheid en gepassioneerd chirurg: Helma van Grevenstein. Zij werd als oncologisch chirurg, uit het niets, oncologisch patient. Tijdens het ondergaan van de nodige, maar zware behandelingen, bedacht zij dat ze haar ervaringen wilde delen met ons publiek van aankomende dokters. Want helaas, zo is gebleken, zijn wij als artsen ook niet uitgesloten voor ziekte. In deze aflevering praten wij, onder het genot van een kop thee, over haar ziekteproces, de passie voor haar vak en haar weg als patient in de wereld van het ziekenhuis. Een wereld die zij heel goed dacht te kennen. Een eerlijk en open gesprek waardoor ook wij weer met een andere blik het ziekenhuis inlopen. Kortom, een menselijk verhaal met een dappere en positieve dokter.
2022-02-22 - 49 min
AIOS Psychiatrie - Maaike van Paridon
Afl. 95 - Moet je zelf een beetje gek zijn voor de psychiatrie? Als het aan Maaike van Paridon ligt, misschien wel een beetje! Vandaag een gloednieuwe aflevering en dit keer zit er weer een AIOS achter de microfoon. Tijdens haar coschappen had ze de psychiatrie eigenlijk direct afgeschreven, maar nu is ze laaiend enthousiast! Maaike vertelt ons over haar carrièrepad en hoe de psychiatrie haar toch plots heeft gegrepen. Een fascinerend, breed vakgebied met ontzettend veel invalshoeken, een vakgebied waarin alles samenkomt en elke dag weer anders is! Ze vertelt ons over het leren van bepaalde gesprekstechnieken en welke houding je moet aannemen. Ook hebben we het over hoe de opleiding eruit ziet en hoe zij die ervaart. Benieuwd wat ze allemaal mee maakt? Luister dan nu!
2022-02-08 - 50 min
Klinisch epidemioloog - Prof. Dr. Rolf Groenwold
Afl. 94 - Het is weer tijd voor een nieuwe aflevering: achter de microfoon zit prof. dr. Rolf Groenwold, professor in de klinische epidemiologie. De epidemiologie is een veelbesproken specialisme de laatste tijd en menig epidemioloog kwam voorbij in een praatprogramma om de ins en outs van de coronacrisis te bespreken. Maar - wat doen klinisch epidemiologen nu echt? En wat vindt prof. Groenwold nou van al zijn collega’s die in de schijnwerpers komen te staan? In onze nieuwste aflevering komen wij alles te weten over hoe het is om de witte jas achter je te laten, maar ook dat dat soms niet eens hoeft om epidemioloog te worden. Niet vaak hebben wij iemand te gast die zo gepassioneerd is over zijn werk dat hij in zijn vrije tijd ook boeken leest over zijn vak. De epidemioloog is een nieuwsgierig mens dat, zoals vaak gedacht wordt, niet alleen maar bezig is met cijfers. In dit beroep heb je heel veel contact heeft met collega-artsen en veel van hen kan jij een helpende hand of advies geven. Met een kantoor midden in het LUMC op de afdeling interne zit prof. Groenwold middenin de kliniek, de plek waar hij nadenkt over en werkt aan methoden voor klinisch onderzoek. Wil je hier meer over…
2022-01-25 - 43 min
Uroloog - Prof. Dr. de Kort
Afl. 93 - Wat weet jij van de urologie? De meeste mensen denken als eerst aan oude mannen met plasproblemen. Maar wat schuilt er eigenlijk nog meer achter dit specialisme? In aflevering 93 gaan wij in gesprek met Prof. De Kort: de aller éérste vrouwelijke hoogleraar urologie. Een veelzijdig specialisme (patienten van jong tot oud!), waarbij je zowel met je handen als met je hoofd werkt. Chirurgie maar dan met internistische trekjes. Het is een vak waarbij je bijna alles zelf doet; van diagnose tot ingreep. Samen met dokter De Kort gaan we dieper in op de ernst van onbegrepen klachten binnen de urologie. Ook leert zij ons gesprekstechnieken om gevoelige en ongemakkelijke onderwerpen aan te snijden in de spreekkamer. Van stenen tot sficterprotheses het komt allemaal voorbij. Luister nu onze nieuwste aflevering en laat je verrassen door de veelzijdigheid van de urologie!
2022-01-11 - 44 min
Bedrijfsarts - Marloes van Stralen en Flip Kaster
Afl. 92 - Het nieuwe jaar is van start en dat trappen we af met een aflevering over een veelgevraagd maar weinig besproken specialisme – de bedrijfsgeneeskunde. In deze aflevering hebben wij twee gepassioneerde artsen te gast, Marloes van Stralen en Flip Kaster, bedrijfsartsen werkzaam bij de ArboUnie. Helaas is bij hen op kantoor is de koffie niet luxer dan wij kennen uit het ziekenhuis, maar ze weten ons wel te enthousiasmeren over hun vakgebied. Door te consulteren in het werkleven van hun patiënten duiken ze in hun leven en maken zij iedere dag bijzondere dingen mee. Ze nemen een kijkje bij bijvoorbeeld de brandweer, in een fabriek, bij haven van de marine en moeten hierbij beschikken over een breed spectrum van medische- en bedrijfskundige kennis. We gaan in gesprek over hoe het komt dat de bedrijfsgeneeskunde een suf imago heeft, terwijl het juist een vakgebied is waar veel innovatie en vernieuwing gaande is. Nu te beluisteren bij KoffieCo de podcast en namens het hele team een goed en gezond nieuw jaar gewenst!
2021-12-21 - 42 min
Somnoloog en neuroloog - Claire Donjacour
Afl. 91 - We slapen ongeveer een derde van ons leven en toch heeft 1 op de 5 Nederlanders slaapproblemen. Wat weet jij over slaap? In dit interview spreken wij met neuroloog en somnoloog: Claire Donjacour. Van narcolepsie tot sexomnia, een interview waarbij alle facetten van slaap de revue passeren. Slapeloosheid komt namelijk op alle leeftijden voor, maar wat zijn nu de do’s and dont’s wat slapen betreft? Meten is weten, is een smartwatch dan de oplossing om voor slaapproblemen? En wat is de invloed van nachtdiensten op het slaapritme? Claire Donjacour neemt ons mee in haar slaapwereld en geeft antwoord op al deze vragen. Onze laatste aflevering van 2021, alles behalve slaapverwekkend!Veel luister plezier, stay safe en tot volgend jaar!🎙🎉
2021-12-08 - 51 min
Duurzaamheid in de Zorg - Evelyn Brakema en Peter Blankestijn
Afl. 90 - “Do no harm” Je belooft het plechtig op de vooravond van jouw artsenbestaan. Het is de basis van het artsenvak en toch… toch draagt de zorg voor maar liefst 7% bij aan de vervuiling van het milieu, hetgeen indirect doorwerkt op de gezondheid van de mens. In dit interview spreken wij met Evelyn Brakema, huisarts in opleiding, en Peter Blankenstijn, nefroloog, over duurzaamheid in de zorg. De bijdragen die de zorgsector kan leveren aan het verbeteren van het milieu is groot en dat creëert kansen tot innovaties, initiatief en creativiteit, zo vindt Peter. Samen met Evelyn geven zij in dit interview een aantal treffende voorbeelden die dwingen tot nadenken en met name een positieve boodschap verkondigen: het is een win-win situatie voor de gezondheid als wij met elkaar de handen ineen slaan en allemaal duurzamer zouden gaan denken. Want de dingen die goed zijn voor het klimaat werken door in onze gezondheid. Luister nu hoe jij kan bijdragen aan een beter milieu en een blijvend gezonde toekomst.
2021-11-24 - 48 min
Microbioloog - Bart Vlaminckx en Nienke Plantinga
Afl. 89 - Vandaag praten wij met twee gasten over een buitengewoon relevant vakgebied, namelijk: de medische microbiologie. Bart Vlaminckx, arts microbioloog, en Nienke Plantinga, arts microbioloog in opleiding, schuiven bij ons aan om ons eens goed uit te leggen wat dit vak nu precies inhoudt. Het zijn misschien wel de meest populaire artsen van het ziekenhuis, want iedereen heeft ze weleens aan de telefoon gehad. Wat zijn eigenlijk de meest gestelde vragen (en: welke vragen hoeven we echt niet meer te stellen)? Wij komen erachter dat je als arts microbioloog regelmatig een cruciale rol speelt in het oplossen van spannende patiënten-puzzels en met een klinische blik boven de verschillende vakgebieden uitstijgt. Eigenlijk zijn het een beetje de dokters van de dokters, die als consulent voor je klaar staan. En, ze hebben ook nog een laboratorium als intellectuele speeltuin! Al met al, een divers interview over een heel erg ‘macro’ vak!
2021-11-09 - 47 min
Jongvolwassen met kanker - Michiel Bak
Afl. 88 - In deze bijzondere aflevering schuift de kersverse drs. Michiel Bak bij ons aan. Michiel is dit jaar afgestudeerd en is begonnen aan zijn promotietraject, maar daar hebben we het vandaag weinig over. Wij gaan terug in de tijd om met Michiel te praten over hoe het is om arts én patiënt te zijn. Op 14-jarige leeftijd stond zijn leven op z’n kop, en werd Michiel gediagnosticeerd met lymfeklierkanker, terwijl hij als puber net op het punt stond het leven te ontdekken. We bevragen hem over zijn ziekteproces, de tijd na zijn diagnose en de motivatie om geneeskunde te studeren. Naast de rol van patiënt en die van dokter, speelt Michiel tegenwoordig ook een andere rol. Hij maakt deel uit van het bestuur van de F|Fort foundation, opgericht door de 24-jarige Floor van Liemt die zelf ook de diagnose kanker kreeg. Met deze stichting probeert hij het mentale welzijn onder jongvolwassenen met kanker onder de aandacht te brengen. We bespreken aan de hand van kunstfoto’s de problemen waar juist deze groep tegenaan loopt en proberen daar als aanstaande dokters tips voor de spreekkamer uit te halen. Al met al, een beladen maar dapper interview met een gouden randje. Meer informatie over d…
2021-10-28 - 49 min
Huisarts - Astrid Hertogh
Afl. 87 - In deze aflevering belichten wij eindelijk, ja eindelijk, een van de grootste en belangrijkste vakgebieden binnen de zorg: de huisartsgeneeskunde. In een aantal portretten zetten wij dit brede vakgebied op de kaart en vandaag beginnen we met dr. Astrid Hertogh, huisarts in het midden van het land, kaderarts GGZ en sinds kort opleider in regio Amsterdam. Zij vertelt ons over haar vak, wat misschien wel het moeilijkste vak is dat er bestaat. Als huisarts maak je regelmatig beslissingen in onzekerheid en heb je als belangrijkste instrumenten je ogen, oren en handen. De kunst is om een goede vertrouwensrelatie op te bouwen om je patiënt zoveel mogelijk te kunnen helpen en die ene écht zieke patiënt eruit te filteren. Het is een vak waar je patiënten ziet van kruin tot teen. Bovendien is het een enorm dankbaar vak. Wat vindt huisarts Astrid het leukste aan het vak wat ze al die jaren met plezier uitvoert? Dat hoor je in deze nieuwste aflevering!
2021-10-13 - 41 min
Radiotherapeut - Yvette van der Linden
Afl. 86 - In deze aflevering hoor je alles over de radiotherapie: een vak dat raakt. We praten over het specialisme met Prof. dr. Yvette van der Linden, een bevlogen en inspirerende radiotherapeute. Zij vertelt ons over haar toevallige kennismaking met het vak, waarom het haar heeft gegrepen en waarom ze is gebleven. Het is een menselijk vak, dat techniek en communicatie combineert. En nee, het is zeker niet hetzelfde als de radiologie. Yvette geeft ons een inkijkje in haar, veelal oncologische patiëntenpopulatie. Haar patiënten zijn jong of oud en meestal ernstig ziek. Hoe gaat zij daar mee om en overziet zij lastige, emotionele beslissingen? En hoe blijf je naast de patiënt staan, in plaats van tegenover? Dit en meer horen jullie in de nieuwste aflevering!
2021-09-29 - 45 min
Verzekeringsarts - Liz Ellen & Arthur Bloemen
Het vak van de verzekeringsgeneeskunde, voor menig geneeskundestudent nog onbekend terrein of verwant aan een stoffig imago. Vandaag hebben wij twee artsen aan tafel die dit imago weten om te draaien en zetten de verzekeringsgeneeskunde goed op de kaart. Wij spreken met Arthur Bloemen en Liz Ellen, twee gepassioneerde mensen met beiden een andere artsencarrière in hun voorgeschiedenis. Liz Ellen (voorheen in opleiding tot gynaecoloog) en Arthur (voorheen in opleiding tot GE-chirurg) misten dat er bij een patiënt naar het gehele plaatje werd gekeken, een zogenoemde holistische blik. Zij werken momenteel als verzekeringsartsen bij het UWV en hebben hier meer tijd voor de cliënt. Het gaat niet alleen over het wel of niet geven van uitkeringen, zoals vaak wordt gedacht, maar het gaat om het welzijn van hun cliënten en het samen zoeken naar lichtpunten voor hun cliënten en wat er voor hun wél mogelijk is. Kortom, zij weten ons te enthousiasmeren over hun vakgebied. Benieuwd of het wellicht ook iets voor jou is, of gewoon nieuwsgierig naar het specialisme? Luister dan nu snel naar het nieuwste dubbelinterview bij KoffieCo de podcast.
2021-09-14 - 47 min
De twijfels van een jonge dokter- Isha ten Have
Afl. 9 - Het is weer tijd voor een nieuwe aflevering van ‘Arts, of toch niet?’.Dit keer bij ons aan tafel een jonge dokter die er recent voor heeft gekozen om uit het ziekenhuisleven te stappen: Isha ten Have. Wij praten met haar over de eerste baan als dokter, hoe zij het vond om als arts aan het werk te zijn en waarom zij toch ging twijfelen of het ziekenhuis voor haar de juiste plek was. De bureaucratie en de beperkte (keuze)vrijheid hebben haar doen besluiten een ander pad in te slaan. Zij besloot dit te delen met de wereld en na één LinkedIn bericht werd ze overspoeld met reacties en nieuwe inzichten. Heel wat kopjes koffie verder, heeft ze een baan buiten het ziekenhuis gevonden die bij haar past. Benieuwd naar haar verhaal en waar Isha is gaan werken? Luister nu de nieuwe aflevering van AOTN.
2021-09-07 - 43 min
Jeugdarts en arts M+G - Vionne van der Borden
Afl. 84 - Deze keer een nieuwe aflevering met een arts uit een relatief nieuw vakgebied: jeugdarts Vionne van der Borden, tevens in opleiding tot arts maatschappij en gezondheid (M+G). Deze titel zorgt bij ons meteen voor verwarring en daarom wordt er in deze podcast eens goed uitgelegd wat dit vak nou precies inhoudt. Tipje van de sluier? Als jeugdarts zit je niet alleen in de spreekkamer met cliënten, maar ook aan de juiste tafels met beleidsmakers om mee te denken over belangrijke maatschappelijke kwesties rondom gezondheid en preventie. En preventie... dat is hot! Als jeugdarts kun jij invloed uitoefenen op de volwassenen van de toekomst, waardoor preventie in deze groep een grote impact heeft op populatieniveau. Een brede blik op de cliënt en zijn of haar omgeving is daarom cruciaal. Ook hebben wij het met Vionne over het stoffige imago van het vak. Dat is volgens de enthousiaste Vionne heel erg jammer. Onbekend maakt onbemind. Met dit interview zet zij het vak op een vlotte en inspirerende manier op de kaart. Dus, mis jij in het ziekenhuis of tijdens je coschappen het bredere denken en de preventieve kant? Dan zit je misschien bij dit vak wel op de goede plek!
2021-08-31 - 41 min
De juiste arts op de juiste plek - Edmée van Montfort en Maaike Koomen
Afl. 83 - Deze week een interview met één van de oprichters van DoctorConnect, een bureau dat is ontstaan uit een gedrevenheid om artsen te begeleiden op hun lange, soms complexe carrièrepad. Zij vertelt over het begeleidingsproces, omscholing en het inslaan van een nieuw pad. Jonge artsen betreden de arbeidsmarkt vaak met bepaalde ambities, maar in de loop van de jaren veranderen soms de prioriteiten. Hoe ga je daarmee om en hoe stuur jij bij? DoctorConnect probeert de juiste arts op de juiste plek te zetten. Zij stellen belangrijke vragen: wat wil jij in jouw beroep en wat niet? Waar krijg jij energie van en wat is de reden dat jij dokter bent geworden? Een mooi uitgangspunt vinden wij. In dit dubbelinterview spreken wij ook een arts die de nodige omwegen nam om uiteindelijk op de juiste plek terecht te komen, een leerzaam en boeiend verhaal! De boodschap: voor iedereen is er een juiste plek. Waan je in de wereld van het solliciteren door te luisteren naar deze podcast!
2021-08-17 - 52 min
Medisch Leiderschap en Management - Carina Hilders
Afl. 82 - Vandaag weer een nieuwe aflevering met een speciaal onderwerp en een speciale gast. Bij ons aan tafel prof. dr. Carina Hilders, een vrouw met vele ambities. Naast haar rol als gynaecoloog houdt zij zich druk bezig met medisch leiderschap en management binnen de zorg. Voor veel geneeskundestudenten is de managementcultuur nog onbekend terrein, toch vormt het een groot fundament binnen de geneeskunde. Carina geeft ons meer duidelijkheid over de organisatorische structuur binnen een ziekenhuis en legt uit, wat in haar ogen, de eigenschappen zijn van een goed medisch leider. Zo moet je als medisch leider sterk in je schoenen staan, maar is het net zo belangrijk om ook te leiden met emoties. Ze geeft belangrijke tips, want waar je ook terecht komt, iedereen is uiteindelijk een leider.
2021-08-10 - 45 min
Vlieger-en duikerarts - Yara Jagt en Thijs Wingelaar
Afl. 81 - Een aflevering over twee bijzondere vakgebieden: de militaire duiker- en vliegergeneeskunde. Het zijn uiterste beroepen, diep in het water of hoog in de lucht. Wat maakt dat deze twee artsen, die ook nog eens getrouwd zijn, voor deze extreme professies hebben gekozen? De spannende anekdotes van Yara vliegen over tafel en samen met Thijs duiken wij diepte in en vertelt hij ons wat zijn leven als duikerarts inhoudt. Dit en méér in dit leuke dubbelinterview!
2021-08-03 - 44 min
RozeinWit - Karin Pool & Roel Huijsmans
Afl. 80 - In het kader van acceptatie, gelijkheid en veiligheid van de LHBTIQ+ gemeenschap hebben wij, passend bij deze pride week, een aflevering gemaakt in samenwerking met stichting RozeInWit. Het doel? De LHBTIQ+ community een warm hart toe dragen én leren over wat er goed gaat of wat er nog beter kan in de zorg. Wij gaan het gesprek aan met Karin Pool, longarts en oprichtster van de stichting, en Roel Huijsmans, coassistent en actief lid bij RozeinWit. Met hen praten we over een veilige werkomgeving en hoe je jezelf kan zijn. Daarnaast leren wij inclusievere en sensitievere gesprekstechnieken die je morgen nog kunt toepassen in de spreekkamer. Ook delen zij verhalen over hun coming out binnen en buiten het ziekenhuis. Met deze aflevering hangen wij de regenboogvlag uit en trekken wij onze vrolijkste sokken aan om de pride te omarmen binnen het ziekenhuis. Wil jij dit ook doen? #zorgvoorpride op social media en post jouw meest kleurrijke foto.
2021-06-22 - 52 min
Verslavingsarts - Robert van de Graaf
Afl. 79 - De verslavingsgeneeskunde, een vakgebied waar tijdens de coschappen weinig aandacht aan wordt besteed. Wat voor verslavingen bestaan er eigenlijk? Zijn we niet allemaal wel ergens verslaafd aan en hoe is dat dan? We duiken deze week met Robert van de Graaf, verslavingsarts, de wereld van de verslavingszorg in. Hij vertelt ons dat naast de zorg voor de klassieke junks of alcoholisten het vakgebied met name de preventieve zorg omvat. Als verslavingsarts vervul je een centrale rol in het zorgsysteem. Verslavingszorg is volgens de Graaf hét vak van de toekomst en gaat hand in hand met leefstijlgeneeskunde. Vind jij gedrag van mensen ook zo interessant en ben je benieuwd hoe je dit nog meer kan verbeteren in je toekomstige baan als arts? Luister dan de nieuwste aflevering!
2021-06-08 - 45 min
Vaccinaties - Ted van Essen
Afl. 78 - In deze aflevering gaan wij terug naar de basis van misschien wel het meest besproken onderwerp van dit moment: vaccinaties. Wij zitten aan tafel met voormalig huisarts Ted van Essen die ons vertelt over de geschiedenis van vaccinaties en de huidige stand van zaken rondom de covid-19 vaccins. Ted heeft in zijn jaren als huisarts veel voor-en tegenstand omtrent dit onderwerp meegemaakt en gaat graag het gesprek aan met patiënten. Want wat zeg je tegen een patiënt die twijfelt? En welke vaccinaties buiten het reguliere programma zijn er eigenlijk nog meer? Een interview vol verhalen van een echte rot in het vak, een huisarts met een goede dosis humor. Normaal gesproken op de buis te bewonderen als tv-dokter, maar dit keer bij ons in de studio! Je hoort het allemaal weer in de nieuwe aflevering van KoffieCo de podcast. Deze aflevering werd mogelijk gemaakt door Pfizer.
2021-06-01 - 47 min
Arts, of toch niet? - Van neurochirurg naar bakker
Van scalpel naar bakkersmes, een overstap die je niet vaak hoort. Mirjam van der Mark deed het: ze hoefde nog maar drie maanden van haar opleiding tot neurochirurg te voltooien, maar besloot uiteindelijk om haar OK-klompen aan de kant te zetten en op zoek te gaan naar haar echte passie. Na een lange zoektocht naar wat voor arts ze wilde worden, is ze op bijzondere wijze bij de neurochirurgie terecht gekomen. Alhoewel in het begin opgelucht dat ze haar roeping had gevonden, werd ze gaandeweg toch geconfronteerd met ontevredenheid over haar carrière en heeft ze lang met twijfels rondgelopen. Wij gaan met haar in gesprek over deze twijfels, over de ongelukkigheid die zij toen voelde en hoe zij uiteindelijk de keuze heeft gemaakt om een punt te zetten achter haar carrière als arts. Ze bespreekt met ons hoe zij "heeft geproefd van dat ze kan worden wat ze wilt". Nieuwsgierig geworden naar haar verhaal? En hoe haar leven er nu uit ziet als ondernemer in een bakkerij? Luister dan snel naar de nieuwste aflevering van Arts, of toch niet?
2021-05-18 - 40 min
Sri-Lankaanse Serendipity - Prabath Nanayakkara
Afl. 77 - Vandaag brengen wij een bijzondere arts, met een niet zo doorsnee verhaal, onder de aandacht. Bij ons aan tafel dr. Prabath Nanayakkara. Singer-songwriter en hoogleraar acute interne geneeskunde. Hij ontvluchtte de oorlog in Sri Lanka en maakte zijn geneeskunde af in Nederland. Begeleid door zijn eigen gitaarspel vertelt én zingt hij in dit interview over zijn leven en alle toevalligheden die hem hebben gebracht waar hij nu is. Zijn artiestennaam is Serindib, kort voor Serindipity, wat centraal staat in dit interview. Hij vertelt over hoe hij de ene dag liedjes stond te zingen in een Sri Lankaas hotel en de andere dag zijn ogen uitkeek op het Rotterpolderplein in Nederland, waar hij geneeskunde ging studeren. Prabath deelt een unieke en verruimende blik op de gezondheidszorg. Hij vindt: ‘Overal ter wereld geldt: een goede dokter, is een goed mens. Dat is in Sri Lanka zo en in Nederland’Kortom, een interview met een werelddokter vol wijze lessen, veel luister plezier!
2021-05-04 - 46 min
Maag-darm-leverarts - Marco Mundt
Afl. 76 - Deze week een gloednieuwe aflevering over de maag-darm-lever geneeskunde met Dr. Marco Mundt. Marco, werkzaam in het Flevoziekenhuis, weet ons haarfijn uit te leggen wat de chirurgische én internistische kanten van het vak zijn. Daarnaast vertelt hij over het type MDL-artsen die volgens hem toch vaak van het Bourgondische leven houden.De maag-darm-lever geneeskunde is een veelzijdig vak. Dit is te danken aan de wisselende werkzaamheden, aan de patiëntenpopulatie en diens problematiek. Ook over de opleidingskansen is Dr. Mundt eerlijk. Hij spreekt zich uit over het “benodigde” promotietraject en is duidelijk over wat naar zijn inziens het belangrijkst is: enthousiasme en hard werken. Tune nu in voor een goudeerlijk gesprek over de mooie en moeilijke kanten van het bestaan van een MDL-arts!
2021-04-28 - 52 min
Zin in Zorg - Ian Leistikow & Assil Garsia
Afl. 75 - In deze aflevering van KoffieCo de podcast gaan wij op een zoektocht naar de “zin” in zorg. Ian Leistikow, arts niet-praktiserend en inspecteur bij de Inspectie van Gezondheidszorg, en Assil Garsia, basisarts met veel klinische ervaring, nemen ons mee. Het probleem van het doktersvak is dat wij hard en goed kunnen werken, maar dat niet altijd op een duurzame manier doen. De oplossing? Volgens Ian en Assil moeten oude en jonge artsen meer met elkaar in gesprek gaan. Het voorkomen van incidenten en calamiteiten, evenals het behoud van werkplezier, blijkt nauw met elkaar te verbonden te zijn. De huidige gang van zaken wordt eens goed onder de loep gelegd. Jij al bekend met het ó zo accurate HALT-principe? Na deze aflevering weet je er alles van! Want, voor jezelf zorgen is een minstens even belangrijke competentie voor een goed-functionerende dokter.
2021-04-13 - 48 min
Kaakchirurg - Dorothee Wiryasaputra
Afl. 74 - De MKA-chirurgie, beter bekend als de kaakchirurgie, is één van de meeste aangevraagde specialismen door jullie luisteraars. Vandaag te gast is drs. Dorothee Wiryasaputra, een jonge en gedreven arts die ons een kijkje geeft in de bijzondere wereld van de kaakchirurgie. Een vakgebied wat veel van je vraagt, zoals, naast geneeskunde, een tweede diploma tandheelkunde op zak. Toch weet Dorothee ons te overtuigen van de pracht van haar vak. Zo vertelt zij ons over de combinatie van keiharde chirurgische precisie en de zachte sensitiviteit in de omgang met patiënten. Wij ondervragen haar over wat het vak nu écht inhoudt en hoe je het als jonge dokter voor elkaar kunt krijgen om voor zowel tandheelkunde als de opleiding tot kaakchirurg geselecteerd te worden. Dorothee is een echter doener en is niet bang voor een uitdaging, zowel in de academie als de kliniek waar zij werkt. Kortom, een alomvattend interview over de Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie!
2021-03-30 - 44 min
Leading Doctors - Claire Loots & Heleen Esser
Afl. 73 - Deze week weer een gloednieuwe aflevering met maar liefst twee vrouwen, Claire Loots en Heleen Esser. Als collega's en tevens beste vriendinnen delen zij een duidelijke missie: het welzijn vergroten in de zorg, van zowel medici als patiënt. Dit doen zij onder de naam van hun initiatief, Leading Doctors, waarover zij vol passie en energie vertellen. Waar Claire als huisarts eerlijke en herkenbare verhalen uit haar coschappen en de praktijk deelt, gooit Heleen daar een toepasbaar sociologisch sausje overheen om het met een helikopterview te bekijken. De dames vullen elkaar feilloos aan en steken bij ons ook een vuurtje aan om hier weer wat vaker bij stil te staan. Want, door steeds te kijken naar wat wél kan, en welke invloed je wél kan hebben, kom je verder. Benieuwd geworden? Zet dan nu deze nieuwste aflevering aan!
2021-03-23 - 62 min
Arts werkzaam bij Artsen zonder Grenzen - Aniek Crombach
Afl. 72 - In deze extra lange aflevering spreken we Aniek Crombach, spoedeisende hulp-arts werkzaam bij Artsen zonder Grenzen. En ja, zoals het klinkt is het ook: een ontzettend spannend beroep. Aniek vertelt je in deze spraakmakende aflevering wat jij in je mars moet hebben om bij Artsen zonder Grenzen aan de slag te gaan en welke eigenschappen je hiervoor moet bezitten. Naast missies in onder andere Irak en Syrië maakt Aniek ook deel uit van de Seawatch 4 missie met als doel drenkelingen te redden voor de kust van Libië. Ze vertelt over hoe je moet handelen als medisch verantwoordelijke in een oorlogsgebied en over de politieke problemen die gepaard gaan met het redden van drenkelingen. Benieuwd hoe Aniek hier terecht gekomen is, in wat voor bizarre situaties zij zich op haar werkdag begeeft en hoe jij kan ontdekken of werken voor een humanitaire organisatie misschien iets voor jou is? Luister dan nu de nieuwste aflevering!
2021-03-16 - 41 min
Traumachirurg - Dr. Marijn Houwert
Afl. 71 - Botbreuken, grote ongevallen en inwendige letsels... welkom in de wondere wereld van de traumachirurgie! Gelukkig sta je er niet helemaal alleen voor, traumachirurgie is een echte teamsport. In deze spliksplinter nieuwe aflevering interviewen wij niemand minder dan: Dr. Marijn Houwert. Wat moet je allemaal doen (en laten) om in opleiding te komen en is dat niet allemaal een beetje overdreven? Marijn kijkt met een frisse en kritische blik naar de huidige gang van zaken en deelt met ons zijn mening. Hij neemt ons mee in zijn wereld, aan de hand van verhalen uit zijn nieuwe boek: ‘Zorg voor je mensen’, een echte aanrader en wij mogen er één [email protected] Wat Marijn zijn grootste “trauma” is? Dat hoor je hier, veel luisterplezier!
2021-03-12 - 46 min
Politiek en zorg - Prof. Dr. Peter Paul van Benthem
Afl. 70 - De verkiezingen staan voor de deur, maar weet jij eigenlijk al op wie je gaat stemmen? Wisten jullie dat de VVD haar nummer-1-positie onder artsen vooral te danken heeft aan medisch specialisten: bij geen andere groep is de partij zo populair (28%). Bij huisartsen en studenten/coassistenten is D66 wat groter, onder de aios/anios Groenlinks. De afgelopen periode hebben we allemaal mogen bemerken hoe belangrijk de zorg is en de rol die de politiek daarin speelt. Maar wat staat er op de politieke agenda als het op de zorg aankomt? Weten wij als jonge dokters überhaupt wel genoeg over de politiek? Wij hadden dit zelf niet erg scherp op ons netvlies staan, dus zijn we op zoek gegaan naar iemand die ons hier wegwijs in kan maken. Dit keer bij ons aan tafel: Prof. Dr. Peter Paul van Benthem, voorzitter van de Federatie Medisch Specialisten (FMS). Samen met hem zijn we in gesprek gegaan over dit complexe onderwerp en hopen we zo een duidelijker beeld te schetsen van de politiek binnen de medische sector. Daarnaast vragen we ook politiek advies van niemand minder dan Jochem Jordaan van de Kiesmannen. Veel luisterplezier en vergeet niet te stemmen!
2021-03-02 - 45 min
Arts, of toch niet? - Witte jassen in de zorgconsultancy
In de tweede aflevering van onze serie ‘Arts, of toch niet?’ zijn twee gasten aan het woord. Bas is nog maar net uit de collegebanken en Wessel was in opleiding tot internist maar koos definitief voor zijn zorgconsultancybedrijf Kinase. Beiden besloten zij, op verschillende momenten, hun doktersjas en stethoscoop aan de wilgen te hangen en te verruilen voor het jasje van de zorgconsultancy. Daar waar de meeste mensen voornamelijk verschillen zien, ziet Bas juist overeenkomsten: ‘Eigenlijk werk je als arts ook als consultant en word jij met jouw specifieke kennis in consult gevraagd om te helpen.’ Voor Wessel was het een zoektocht naar waar hij het beste op zijn plek zou zijn. Hij heeft twee werelden vijf jaar lang gecombineerd omdat hij het artsenvak eerst in de volle breedte van het ziekenhuis wilde beleven voordat hij zijn keus kon maken. KoffieCo spreekt dit duo over de stappen die zij hebben gezet, over de verschillen en overeenkomsten tussen dokter en consultant en komt te weten hoe het is om te werken in een leuk en jong zorgconsultancybedrijf.
2021-02-23 - 43 min
Medisch Milieukundige - Dr. Peter van den Hazel
Afl. 69 - Ondanks dat dr. Van den Hazel geen koffieliefhebber is, schuift hij toch graag bij ons aan om te vertellen over zijn vak van de medisch milieukundigen. Het is een nog onbekend, maar erg belangrijk vakgebied. Als kersverse jonge dokter begon dr. Van den Hazel al met verschillende banen in het buitenland. Terwijl hij als district-arts werkte in de tropen, begon de interesse voor het milieu te groeien. Via een advertentie van het ministerie in Nederland kwam dit specialisme op zijn pad, een geneeskundig discipline wat nog in de kinderschoenen stond. Maar waar houdt een milieuarts zich dan eigenlijk mee bezig? Denk hierbij aan de lucht die we inademen, voeding en water wat we consumeren, straling en nog veel meer. Dr. Van den Hazel richt zich niet specifiek op het menselijk lichaam en alle organen, maar bekijkt het grotere plaatje. Hij vertelt over de politieke kwesties die hij tegenkomt en hoe samenwerking met onder andere het RIVM zo belangrijk is. Nieuwsgierig geworden naar het hele verhaal? Luister dan snel de nieuwste aflevering van deze podcast!
2021-02-16 - 47 min
Arts, of toch niet? - Topsport binnen én buiten het ziekenhuis
Tijdens deze aflevering horen wij het bijzondere verhaal van Els Visser. Als zij tijdens een coschap in Indonesië een schipbreuk overleeft, verandert haar leven compleet. Ze ontdekt dat haar lichaam en geest meer kracht en doorzettingsvermogen hebben dan zij had gedacht en besluit hier meer mee te doen. Het idee ontstond om deel te nemen aan de Iron Man, één van de pittigste triatlons die er is. Inmiddels kan zij zichzelf namelijk één van de beste sportvrouw en van de wereld noemen. Terwijl zij druk bezig was met het promoveren bij de chirurgie begonnen er bij haar twijfels te ontstaan. Twijfel of zij wel arts wil worden en twijfel of zij zich niet volledig wil focussen op het sporten. We bespreken haar twijfel en de dilemma’s waar ze tegenaan loopt. Nieuwsgierig naar haar verhaal en welke keuzes zij uiteindelijk maakt? Luister nu snel de aflevering bij KoffieCo de podcast. PS: daarnaast heeft zij recent een boek uitgebracht genaamd 'Geen zee te hoog' over haar hele verhaal en mogen wij een exemplaar verloten onder onze luisteraars. Check onze post, doe mee en wie weet ligt haar boek binnenkort bij jou op de deurmat!
2021-02-11 - 41 min
Arts werkzaam in een TBS-kliniek - Drs. Remco Haringhuizen
Afl. 68 - In deze nieuwste KoffieCo aflevering worden wij auditief meegenomen door Drs. Remco Haringhuizen binnen de hoge muren van zijn werkplek. Remco is somatisch arts GGZ en werkt in een TBS-kliniek. Een plek waar het volgens hem, tegen alle vooroordelen in, eigenlijk best wel gemoedelijk is. Hij schets ons een duidelijk beeld van de sfeer en vertelt ons over zijn patiëntenpopulatie. In nauw overleg met onder andere behandelcoördinatoren, gespecialiseerde verpleegkundigen en psychiaters maakt hij zich hard om hier de beste medische zorg te kunnen garanderen. Juist voor deze mensen aan de rand van de maatschappij. En, weet hij eigenlijk wat iedereen op zijn geweten heeft en heeft hij weleens medelijden met zijn patiënten? Het antwoord op deze vragen en nog veel meer kun je nu in de nieuwste aflevering van KoffieCo de podcast beluisteren!
2021-02-09 - 49 min
Arts, of toch niet? - Arts langs de lijn
Dit keer een interview met Tom van ‘t Hek. Voor de sportliefhebbers onder ons geen onbekende: hij heeft een carrière als tophockeyer, bondscoach van het Nederlands vrouwenhockeyteam en sportcommentator achter de rug. Maar aanvankelijk koos hij voor een ander vak: het huisartsenvak. Als geneeskundestudent pingelde hij met zijn hockeystick de wereld over en wist hij het zelfs tot de Olympische Spelen te schoppen. In deze derde aflevering deelt hij zijn twijfels, beschrijft hij hoe het was om zijn twee passies jarenlang te combineren en waarom hij uiteindelijk tussen beiden moest kiezen. Hij koos voor de huisartsgeneeskunde, maar merkte al snel dat dit bestaan niet voor hem was weggelegd. Er volgde een persoonlijke zoektocht die gepaard ging met verwarring en nachten lang woelen, hetgeen hem uiteindelijk bij het juiste eindpunt heeft gebracht. Want, zegt Tom "Als je van A naar B moet, is via C misschien niet de snelste maar zeker wel de leukste weg". Benieuwd welke omwegen hij heeft genomen om te komen waar hij nu is? Jij hoort het in de nieuwe aflevering van 'Arts, of toch niet?'!
2021-02-02 - 39 min
Arts, of toch niet? - Medicus, manager en meer
Een nieuwe aflevering van Arts, of toch niet? staat nu online en knalt door de KoffieCo speakers. Deze keer praten wij met Maran Jansen, dokter (niet praktiserend) en op dit moment werkzaam als ondernemende vrouw in de zorg. Maran is gestart als arts en binnen het bedrijf Me-doc in een management functie doorgegroeid. Zij verzorgt o.a. coachingstrajecten voor jonge artsen, vervult een interim-manager positie binnen Amsta en werkt daarnaast bij twee verschillende start-ups. Maran heeft niet stilgezeten nadat zij afscheid nam van het doktersberoep. Zij vertelt ons aan de hand van voorbeelden waarom artsen volgens haar uitstekende ondernemers zijn. Door haar positieve kijk op dingen zag zij al snel de charme van een ander soort rol binnen de medische wereld en is zij uiteindelijk op voor haar de juiste plek terecht gekomen. Benieuwd naar haar verhaal? Luister de nieuwste Arts, of toch niet!