categorieën
blog
contact
zoeken
Sophie, een hoorspel in 1 deel. Oorspronkelijk geschreven door Bob Vielliers in 1975. Bewerking 2021: Hens Zimmerman en Wendy Ruijfrok. Sophie: Wendy Ruijfrok Hens: Hens (duh) https://www.instagram.com/wendyroxie_/
2021-04-21 - 57 min
Heb jij ook zo’n last van je rug?
Ieder jaar krijgen vijf op de tien Nederlanders te maken met rugpijn. Door het thuiswerken lijken nog meer mensen er last van te krijgen. Volgens de VU kost het ziekteverzuim door rugklachten onze samenleving jaarlijks 3,5 miljard euro. Veel problemen, maar zijn er ook oplossingen? In Focus praten we met bewegingswetenschappers Bart Staal en Jesper Knoop van de HAN over lage rugpijn en hun onderzoek naar het voorspellen van chronische rugpijn.
2021-04-20 - 57 min
Hoe kun je stotteren onder controle krijgen?
In Nederland stotteren er ongeveer 175.000 mensen. En het stotteren gaat veel verder dan het niet goed uit je woorden komen; het heeft een grote impact op iemands leven. Maar er zijn momenten waarop stotteraars plots vloeiend kunnen spreken. Tijdens het zingen of rappen bijvoorbeeld. Hoe kan dat? Daar probeert onderzoeker aan de McGill University in Montreal, Robert van der Vorst achter te komen. Robert weet wat mensen die stotteren doormaken. Zelf heeft hij altijd gestotterd, maar hij heeft zichzelf ervan af geholpen. Dat lukte hem tijdens het spelen van een muziekstuk op de piano. Sindsdien wil hij erachter komen wat de relatie is tussen muziek en het stotteren. Ook hoopt hij het leven van stotteraars makkelijker te maken met een speciale app waar mensen die stotteren beter mee kunnen bellen.
2021-04-16 - 13 min
Column #153 van Hens Zimmerman: Linux op Mars
Jawel, het Linux operating system zit aan boord van de Mars helicopter Ingenuity. Hoe zit dat? Arduino (https://www.arduino.cc/) Bob Balaram over Ingenuity Creative Commons Homebrew voor MacOS Ingenuity NASA press kit NASA F' op GitHub Qualcomm SnapDragon 801 RAD750 microprocessor ZigBee ZigBee module voor Arduino Zimmerman in Space over space computers
2021-04-16 - 57 min
Veroudering is een ziekte
Iedereen wil oud worden maar niemand wil oud zijn. Met botox en haarverf verzetten we ons aan de buitenkant tegen de tand der tijd. Maar wat gebeurt er in ons lichaam? Besteden we daar wel genoeg aandacht aan? Wat zien we als we kijken naar veroudering op celniveau? Hoogleraar Gerontologie en internist-ouderengeneeskunde Andrea Maier ziet veroudering als een ziekte die behandeld kan worden. Preventief ingrijpen met medicatie als interventie kan de verouderings kwaaltjes voorkomen en ons gezond 130 laten worden.
2021-04-15 - 19 min
Algoritmes die muziek aanbevelen benadelen vrouwelijke artiesten
Veel mensen luisteren muziek via streamingplatforms zoals Spotify. Deze apps gebruiken algoritmes om muziek aan te bevelen gebaseerd op jouw luistergewoonten en die van andere gebruikers. Maar wat die algoritmes aanbevelen is niet altijd eerlijk voor vrouwelijke artiesten.Onderzoeker Christine Bauer van de Universiteit Utrecht onderzocht een veelgebruikt algoritme en liet zien dat dit eerder muziek van mannelijke dan van vrouwelijke artiesten uitkiest. Om dit te doorbreken bedacht Bauer een nieuw algoritme waarmee dit patroon doorbroken kan worden. Ze vertelt erover in Focus.
2021-04-15 - 57 min
Het prinsdom Sealand: een bizar microstaatje in de Noordzee
Nee. Vaticaanstad is niet het kleinste land ter wereld en ook San Marino niet. Het allerkleinste landje op aarde is; het Prinsdom Sealand, gelegen in de Noordzee, voor de kust van Engeland. Hoe ontstond het Prinsdom Sealand eind jaren 60? Waarom raakten Nederlanders betrokken bij een gijzeling op het eiland? En wat was Wikileaks-oprichter Assange met dit ministaatje van plan? Te gast in Focus zijn bankier en amateurhistoricus Rik Bouman, tevens maker van de podcast ‘De gijzeling op de Noordzee’, en Raymond de Vries, ooit kortstondig atleet van de Olympische ploeg van Sealand.
2021-04-13 - 8 min
RIVM: aantal besmettingen afgelopen week gestegen, met name bij jongeren
De afgelopen week is het aantal positieve testen met 6 procent gestegen ten opzichte van de zeven dagen daarvoor. De toename volgt op een korte periode van dalende cijfers in aanloop naar het Paasweekeinde. Het aantal afgenomen testen was met 490.428 ongeveer gelijk aan vorige week. Dat blijkt uit de weekrapportage van het RIVM. Wij praten erover met Susan van den Hof, epidemioloog bij het RIVM.
2021-04-13 - 57 min
De Ramadan is begonnen! Hoe wordt dat gevierd?
Voor bijna een miljoen mensen in Nederland en een miljard wereldwijd staat deze maand in het teken van de Ramadan. Een maand voor bezinning en reiniging van lichaam en geest. En dat ook nog eens tijdens corona. Ebrar Kaya is te gast om alles te vertellen over de Ramadan. Hij studeert Midden-Oosten studies en heeft religiewetenschappen gestudeerd. Ebrar doet sinds zijn twaalfde elk jaar mee met de Ramada. Meer weten over de Ramadan? https://npokennis.nl/longread/7799/wat-is-de-ramadan
2021-04-12 - 9 min
Zelftesten populair, maar niet altijd de beste keuze
Arts-microbioloog Jan Kluytmans deed eerder onderzoek naar de coronazelftesten en vertelt wat de voor- en nadelen zijn van de zelftest.
2021-04-09 - 56 min
Waar blijft mijn tijd?
Heb jij het gevoel alsof je alleen maar achter jezelf aan moet rennen? Nou, je bent niet de enige! Ruim de helft van alle Nederlanders zegt daar ook last van te hebben. We hebben het allemaal Heel. Erg. Druk. Maar is dat wel echt zo? Waardoor komt dat dan? En kunnen we er eigenlijk iets aan doen? Socioloog Tanja van der Lippe hoogleraar aan de Universiteit Utrecht legt tijdsdruk onder een vergrootglas in haar nieuwe boek ‘‘Waar blijft mijn tijd’? Wat van der Lippe betreft is het de hoogste tijd om in te grijpen.
2021-04-09 - 8 min
Column #152 van Hens Zimmerman: Zodiakaal licht
Dit verschijnsel is al eeuwenlang bekend, maar sinds vorig jaar weten we mogelijk wat het veroorzaakt. https://en.wikipedia.org/wiki/Pseudoscience (https://en.wikipedia.org/wiki/Pseudoscience) https://www.theguardian.com/science/2005/sep/19/ideas.g2 https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1029/2020JE006509
2021-04-08 - 55 min
De kabinetsformatie: een potje vrij worstelen om de macht
We zitten tot over onze oren in de kabinetsformatie. De formatie is nog geen drie weken aan de gang en we zijn al vier verkenners verder. Informateur Herman Tjeenk Willink moet alles weer op de rails zien te krijgen. Het nu al een bijzondere formatie. We praten erover met de directeur van het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis en hoogleraar parlementaire geschiedenis aan de Radboud Universiteit Carla van Baalen.
2021-04-07 - 57 min
Baanonzekerheid tijdens de coronacrisis: zo ga je ermee om
Corona zorgt bij veel mensen voor meer onzekerheid over hun carrière. Vooral jongeren vinden minder vaak een baan door de crisis. Dat kan veel stress en onzekerheid opleveren. Arbeids- en organisatiepsycholoog Jessie Koen (UVA) vertelt in Focus hoe je het beste met die baanonzekerheid om kan gaan. Ze onderzoekt hoe arbeidsontwikkelingen zoals flexibilisering en corona onze loopbaan beïnvloeden en waarom sommige mensen daar meer hinder van ondervinden dan anderen.
2021-04-02 - 8 min
Column #151 van Hens Zimmerman: BLC1
In april 2019 werd een opmerkelijk signaal aangetroffen in de data van radiosignalen afkomstig van het Proxima Centauri stelsel. Het is uiteraard nooit buitenaardse intelligentie... tot het een keer buitenaarde intelligentie blijkt te zijn. https://en.wikipedia.org/wiki/BLC1 (https://en.wikipedia.org/wiki/BLC1) https://www.space.com/26078-how-many-stars-are-there.html
2021-04-02 - 7 min
Kunstmatige Intelligentie weet het al: Mathieu van der Poel wint de Ronde van Vlaanderen
Komende zondag wordt de Ronde van Vlaanderen verreden. Maar of het spannend wordt is nog maar de vraag, met kunstmatige intelligentie is al berekend wie er zondag gaat winnen. Volgens de computer zou Mattieu van der Poel moeten winnen. Steven Latré van de Universiteit Antwerpen maakte de berekeningen.
2021-04-02 - 48 min
Gedragen wilde dieren zich anders in coronatijd?
Aan het begin van de coronacrisis bleven we veel thuis en daardoor bloeide de natuur op. Maar al snel trokken we er massaal op uit en liepen we in de file door het bos. Hoeveel last hebben de wilde dieren in de Nederlandse natuurgebieden van die drukte? In hoeverre verandert het hun gedrag? En hoe kunnen we ze weer wat meer rust geven? Dat vertelt bioloog Patrick Jansen van de Wageningen Universiteit. Hij doet onderzoek in Het Nationaal Park De Hoge Veluwe aan de hand van tientallen wildcamera’s die continu foto’s nemen van het wild dat voorbij loopt.
2021-04-01 - 57 min
Kun je een taal verstaan die je niet spreekt?
Er zijn duizenden talen ter wereld. Maar toch hoef je niet al die talen te kennen om met anderen te kunnen spreken. Hoe werkt dat nou precies, dat je een andere taal niet kent, maar dat je elkaar toch kunt verstaan? Professor Interculturele Communicatie Jan ten Thije aan de Universiteit Utrecht, doet onderzoek naar Luistertaal. Een vorm van communiceren waarbij beide sprekers een andere taal gebruiken, maar elkaar prima kunnen verstaan. In samenwerking met de Taalunie brengen ze het rapport Luistertaal-etalage uit. Ook te gast is Kevin de Coninck, senior beleidsadviseur van de Taalunie. Hij vertelt hoe de Taalunie Luistertaal wil gaan inzetten.
2021-03-31 - 44 min
Focus luistervragen; van zwarte gaten tot digitaal stemmen
Stemmen we over 4 jaar digitaal? Wat verdwijnt er allemaal in een zwart gat? En is minder kinderen krijgen goed of slecht voor de economie? In deze uitzending komen een selectie aan luisteraars vragen voorbij. Presentator Steven Smit belt voor elke vraag met een expert om het antwoord te vinden.
2021-03-30 - 57 min
Bestaat er buitenaards leven?
Bestaat er buitenaards leven? Of zijn wij alleen in dit enorme universum? Sterrenkundige Ignas Snellen heeft van jongs af aan al een fascinatie voor ons als mens in dit enorme universum. Hij doet onderzoek naar de mysteries van de ruimte aan de Universiteit van Leiden. Zorgt deze nieuwe informatie voor antwoorden of juist voor nog meer vragen?
2021-03-26 - 11 min
Column #150 van Hens Zimmerman: Sophie