categorieën
blog
contact
zoeken
'Crime is entertainment geworden. En dat is gevaarlijk,' zei misdaadverslaggever Gerlof Leistra op een bijeenkomst waar het Stan Huygens Journaal verslag van deed.
2022-05-24 - 2 min
De laatste van Marianne
In de allerlaatste bijdrage van Marianne Zwagerman wil ze Nederland weer herinneren aan Aad Dijs: Aad Dijs is dood. U kende Aad waarschijnlijk niet, want Aad was het type ondernemer dat, hoewel succesvol, niet zo snel op BNR zou komen. Aad had geen hippe start-up maar een degelijk installatiebedrijf, samen met zijn broer. ‘Gebroeders Dijs’ staat er op de gele busjes. Aad deed vast niet aan blockchain en hij werkte ook niet agile. Hij zou waarschijnlijk niet de winnende oplossing voor de energietransitie hebben bedacht maar als er warmtepompen moeten komen, zullen de mannen in de busjes van Gebroeders Dijs ze installeren en onderhouden. Toen Aad laatst doodging kreeg hij een mooi groot stuk in de regionale krant. Want het dorp draaide op Aad Dijs. Hij zou me waarschijnlijk hebben uitgelachen als ik het tegen hem had gezegd: maar Aad had kunnen promoveren op leiderschap. Want echte leiders zien hun omgeving als hun tweede bedrijf. Ze weten dat hun eerste bedrijf op orde moet zijn, maar daarna neem je verantwoordelijkheid voor het grotere geheel. Dus redde Aad de ijsclub van de ondergang en zorgde dat er elke winter een kunstijsbaan kwam in een grote tent. Aad ritselde sponsors…
2022-05-17 - 2 min
Opinie | Stille staatsgreep
'We worden krankzinnig slecht bestuurd' schreeuwde Kees de Kort op 10 maart 2020, voorafgegaan door een hartgrondige vloek. Het is misschien niet de mooiste Korteaanse uitspraak maar wat mij betreft wel de meest memorabele: De coronacrisis was net begonnen en Kees had zijn cijfers op orde waardoor glashelder was dat we op een bestuurlijke ramp afstevenden. Toch had Kees ongelijk. We worden niet zozeer krankzinnig slecht maar hemeltergend naïef bestuurd. Of liever gezegd, de vraag is wie ons eigenlijk bestuurt. Er lijkt zich een stille staatsgreep te voltrekken waarvan slechts kleine stukjes van de ijsberg boven komen drijven in de media. Toen ik in 2018 hier in mijn column het dwingende advies gaf om bij het referendum tegen de sleepwet te stemmen, omdat die een bedreiging voor de vrije samenleving en de onafhankelijke journalistiek zou vormen lachte toenmalig D66 Kamerlid Kees Verhoeven mijn zorgen weg. We weten hoe het afliep. Nederland stemde tegen de sleepwet, maar hij kwam er toch. Alle geruststellende woorden van Verhoeven en alle waarborgen die minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk destijds dacht te hebben ingebouwd bleken niet bestand tegen de machtshonger va…
2022-05-03 - 2 min
Opinie | De onderste steen
Bill Browder heeft een boek te verkopen en de bijbehorende media-roadshow van de Amerikaanse investeerder kan wel eens vervelend uitpakken voor Mark Rutte. Browder is al jaren op een kruistocht tegen Poetin, die hem zijn bedrijf afhandig maakte en zijn advocaat vermoordde en zijn verhaal krijgt door de Oekraïne-oorlog extra tractie. Browder zei laatst in het FD : 'Iedereen ziet nu dat Poetin een massamoordenaar is. Ik denk dat het onmogelijk is om terug te keren naar de status quo. De publieke verontwaardiging is daarvoor nu te groot.' Zondag [herhaalde%20Browder]herhaalde Browder in Buitenhof wat hij ook al tegen het FD zei: De MH17 is de Nederlandse 9/11 maar waar de Amerikanen er met gestrekt been ingingen tegen de agressor, is Nederland al jaren aan het pappen en nathouden. Rutte bleef, tot verbijstering van Browder, ook na het neerhalen van het vliegtuig de Russische miljardairs beschermen die de Zuidas gebruiken als belastingparadijs. Waarom? Dat is de vraag waarop het antwoord uitblijft. De onderste steen ligt nog altijd begraven, ergens in een Oekraïense zonnebloemenweide. Rutte verschuilt zich al jaren bij elke vraag achter de lopende strafzaak waarvan op 16 mei weer ee…
2022-04-26 - 2 min
Opinie | Het geeft niet of je rent
Laat maar vallen dan, het komt er toch wel van. Het geeft niet of je rent. Wij hadden vroeger geen Gretha Thunberg om ons bang te maken voor de toekomst, wij hadden Henny Vrienten. Het kwam er niet van, de angstaanjagende bom viel nooit. Of nou ja, het kwam er nóg niet van maar het kan nog; het onzekere gevoel van de jaren '80 is sinds 24 februari terug. Vrienten maakt het niet meer mee. Voor hem eindigde het ritje in de mallemolen van het leven op zijn 73ste. Net zo oud als mijn opa toen hij stierf. Twee jaar geleden schreef ik een eerbetoon voor hem en stelde vast dat zijn zoon -mijn vader- die drie jaar ouder is dan Henny Vrienten, tot de generatie behoort die behalve de watersnoodsramp geen oorlogen of andere catastrofes meemaakten. Ze lijken doodgaan geen optie meer te vinden en geloofden pre-corona in het sprookje van het eeuwige leven. Inmiddels begint de realiteit in te dalen dat de modellenmakers van het CBS niet bepalen hoe oud mensen worden, maar God, de natuur, Moeder Aarde of waar je ook maar in gelooft. We moeten weer leren accepteren dat doodgaan doodnormaal is, was de oproep in de column over mijn opa aan het begin van de coronacrisis. Mensen wilden dat toen nie…
2022-04-19 - 2 min
Opinie | Vechten tegen monsters
'Het gaat niet goed met het openbaar bestuur in Nederland en met de rechtsbescherming is het ook somber gesteld. Regering en parlement functioneren in onze samenleving als een soort raad van commissarissen die nauwelijks meer weten wat er aan de hand is en wat het bedrijf produceert.' Het had vandaag in de krant kunnen staan, maar ik citeer uit NRC Handelsbladvan 5 juni 1987. Toen kranten nog op broadsheet werden gedrukt zonder kleurenfoto's op de pagina's. Toen Mark Rutte geschiedenis studeerde en hij zijn doctrine alleen nog maar voor de spiegel in zijn jongenskamertje uitsprak. Toen de ouders van de kinderen die in het toeslagenschandaal uit huis geplaatst zouden worden om nooit meer terug te keren, nog op de basisschool zaten of nog niet eens geboren waren. Toen al sprak de 35-jarige ambitieuze rechter Alex Brenninkmeijer deze wijze woorden tegen de krant die hem interviewde vanwege zijn promotie op een onderzoek naar de betekenis van onafhankelijke rechtspraak in een democratische rechtsstaat. Zelfs een voorbeeld van overregulering dat Brenninkmeijer in 1987 noemt is huiveringwekkend actueel. Een student van hem onderzocht de wettelijke beperkingen voor windmolens. Die blek…
2022-04-12 - 2 min
Opinie | Make social media great again
Gaat Twitter dood, vraagt Elon Musk zich af net nadat hij bijna 3 miljard dollar in het bedrijf stopte. Musk deelde een lijstje van de 10 twitteraars met de meeste volgers, voornamelijk artiesten en sporters die vrijwel nooit iets posten. Zelf staat Musk in de top 10 met 81 miljoen volgers. 7 miljoen minder dan de Amerikaanse President Trump had toen Twitter hem in januari vorig jaar van het platform schopte. Direct na de ban van Trump twitterde Musk dat veel mensen heel erg ongelukkig zijn met de rol van scheidsrechter van de vrije meningsuiting die tech bedrijven uit Californië uitoefenen. Maar hij vraagt zich nu pas af of Twitter wel genoeg waarde hecht aan 'free speech'. Ik deel zijn zorg, al jaren, maar geloof er niks van dat Musk ervoor gaat zorgen dat social media great again worden. Juist mensen die denken als Musk, gedreven door een honger naar macht en dus geld, hebben de belofte van sociale media om zeep geholpen. Web 2.0 zoals het werd gedoopt na de uitvinding van Facebook, Twitter en YouTube zou de wereld gelijker en democratischer maken door iedereen een stem te geven. Al snel bleken markteconomische wetten belangrijker dan de idealistische beloften. Tech bedrijven…
2022-04-05 - 2 min
Opinie | Geblinddoekte ezel met alzheimer
Met een pistool tegen zijn hoofd werd journalist Robert Dulmers zondag door de politie Oekraïne uitgejaagd, waar hij voor het Nederlands Dagblad verslag deed. Hij twitterde binnen een half uur na een raketaanval door de Russen op een oliedepot in de haven van Odessa een filmpje van zwarte rookpluimen. '4 raketten, 4 keer raak', zette hij bij de merkwaardige video die meer op het werk van een ramptoerist leek dan van een journalist. Oekraïne vindt dat Dulmers hiermee staatsgeheimen heeft geschonden terwijl hij ervoor heeft getekend dat niet te doen, in ruil voor zijn accreditatie. 'Oekraïne wil zich spiegelen aan landen in het Westen, maar laat zich zo van zijn slechte kant zien,' zegt journalistenvakbond NVJ, die de uitzetting van Dulmers veroordeelt. Daaruit spreekt een nogal overdreven vertrouwen in het Westen. We hebben geen idee hoe onze gezagsdragers zouden handelen als er oorlog op ons grondgebied zou zijn. We weten wel hoe ze handelen op het grondgebied dat ze binnenvallen. Als het om onze eigen acties gaat zijn we net een geblinddoekte ezel met alzheimer. Embedded journalistiek, waar journalisten zich aan de regels van de legerleiding moeten houden is uitgevonden door Am…
2022-03-29 - 2 min
Opinie | Stasi-praktijken
Politiek journalisten zoals Xander van der Wulp, Wouter de Winther en Joost Vullings deden lacherig over de emoties van Fleur Agema en Caroline van der Plas toen ze de minister van Justitie Dilan Yeşilgöz onlangs naar de Tweede Kamer riepen vanwege het online bespieden door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding van Kamerleden zoals zijzelf, columnisten zoals ik en burgers die op sociale media kritiek uiten op de overheid. De journalisten gingen onder hun gezellige Haagse stolp mee in het frame van Yeşilgöz dat de Stasi-praktijken van de Nederlandse terreurbestrijder niet meer zijn dan het aanleggen van een digitaal knipselkrantje waarmee de regering een beetje voeling houdt met het sentiment in de samenleving. De werkelijkheid is veel grimmiger. Als burger kan je er niet achter komen of je in het sleepnet van de NCTV bent gezwommen. Ik weet toevallig dat ik wel opduik in omgevingsanalyses dankzij publicaties van gelekte documenten op Geenstijl. Dat de NCTV ons met nepaccounts en andere illegale methoden bespiedt weten we alleen door oplettende journalisten van NRC die daar vorig jaar over publiceerden. Yeşilgöz wil de verboden werkwijze van de NCTV legaliseren in een n…
2022-03-22 - 2 min
Opinie | Ratten als katten
Een 8 cilinder met 1000 pk die tot 50 kilometer verderop doel kan treffen. De pantserhouwitser is het grootste wapen van de Nederlandse landmacht. Defensie noemt het gevaarte liefkozend een 'mean machine'. En onze minister van binnenlandse zaken, Hanke Bruins Slot, weet hoe je hem bedient. Ze vuurde in Uruzgan als pelotonscommandant precisiegranaten af met het 55 ton zware oorlogsvoertuig toen Thierry Baudet nog in zijn studeerkamertje zat, liet ze hem weten nadat hij haar in een debat in 2019 'schattig en naïef' noemde omdat ze de dreiging van Rusland serieus nam. In de ondoorgrondelijke Haagse banenmachine werd Bruins Slot geen minister van Defensie maar van Binnenlandse Zaken en dus verantwoordelijk voor de democratie. Ze schrok van de historisch lage opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen en gelast een onderzoek. Teleurstellend voor iemand die getraind is om binnen 90 seconden een granaat af te vuren. Onderzoek is Haags jargon voor uitstellen tot voorbij de aandachtsspanne van journalisten. Bruins Slot weet best dat er al een berg onderzoeken ligt waar een pantserhouwitser alleen vol gas overheen kan beuken. De Atlas van Afgehaakt Nederland, het onderzoek De Democratie Di…
2022-03-15 - 2 min
Opinie | Schofterige media en babylijkjes
Als de Navo zelfs na een bombardement op een kinderziekenhuis niet ingrijpt, wanneer in hemelsnaam dan wel? Dode baby's zijn krachtige lontjes die ieder sluimerend conflict of lokale strijd tot ontploffing weten te brengen, zodat een totale oorlog niet uit kan blijven. 'Waarom bombardeert uw land onschuldige vrouwen en kinderen?' vuurspuwde de Buitenhof interviewster tegen de Russische ambassadeur. Ruimte voor een antwoord kreeg de diplomaat niet, het oordeel was in de mediarechtbank geveld voordat de camera liep. De huiveringwekkende beelden van het verwoeste ziekenhuis in Oekraïne en de gewonde hoogzwangere vrouwen die uit het puin werden gevist spreken voor zich. Als de Buitenhof-redactie eerst het boek Spoken van media-historica Pien van der Hoeven had gelezen zouden ze weten dat babylijkjes klassiekers zijn in het verkopen van een oorlog, een schoolvoorbeeld van oorlogspropaganda. Van der Hoeven reconstrueert in haar boek onder meer de leugen van de couveuseroof die Amerika over de streep trok om in 1991 de grootste militaire operatie sinds de Tweede Wereldoorlog te starten: operatie Desert Storm die Saddam Hoessein uit Koeweit joeg. PR-bureau Hill & Knowlton ontving 10 mil…
2022-03-08 - 2 min
Opinie | Wat je weggeeft krijg je nooit meer terug
Zondag zette ik de oorlog gewoon even uit. Radio uit. Twitter uit, behalve voor het delen van foto's van mijn hond en de shetlandpony's van mijn moeder. Voor de stal, uit de wind met mijn neus naar de zon was er even vrede op aarde. Op mijn kleine stukje aarde althans. Een dagje zorgeloosheid is een grote luxe in deze tijd. Ik maak me al jaren zorgen over de groeiende techdictatuur waarmee Amerikaanse bedrijven hun stempel drukken op onze vrije meningsuiting; over de onfrisse manier waarop onze overheid communicatietechnieken inzet om de waarheid te verdraaien en een beetje minder waar te maken; over het onvermogen van de journalistiek om dat tot de laatste draad uit te zoeken, want de waan van de dag klikt nu eenmaal lekkerder; over sleepwetten en omgevingsanalyses van ijverige ambtenaren waarin ook mijn tweets en columns opduiken. In de gaten gehouden worden als mondige mediamaker is ergens wel fijn, niet gehoord worden is erger. Maar het wordt eng als een voormalig MIVD-baasje in OP1 zonder enige tegenspraak van de interviewers begint te oreren over het ophangen en executeren van mensen die -in zijn ogen- nepnieuws verspreiden. Het verbleekt allemaal bij de omstandigheden waa…
2022-03-01 - 2 min
Opinie | Influencer-president
De verbeten kijkende Poetin, met een paar mannen in uniform helemaal aan de andere kant van die lange tafel. De lachende Zelensky in een groen T-shirt, amicaal aan de thee tussen dappere strijders. Krachtig beeld. De geïsoleerde gekke dictator versus de toffe held. Zelensky is overnight wereldwijd omarmd als de nieuwe Mandela, de gereïncarneerde Luther King. Drie jaar geleden werd hij bespot toen hij zijn presidentiële staf castte als een soapserie. Hij nam bevriende tv-makers mee naar zijn nieuwe politieke baan. Dat zie je terug in de beeldregie. Zelensky is de eerste influencer-president in oorlogstijd, waar Poetin de klok terug lijkt te zetten naar de jaren '50. We weten dat influencers fotoshoppen, gesponsord worden en dingen ensceneren. En we weten dat de waarheid als eerste sneuvelt in een oorlog. Bij een oorlogspresident die nog niet zolang geleden acteur was moet de bullshitdetector extra scherp worden afgesteld. De waarheid is altijd complexer dan een Twitterfilmpje suggereert. Op radio en tv wordt de oorlog overtuigend geduid door dezelfde experts die een week geleden nog allemaal zeker wisten dat er geen oorlog kwam. Mediamagnaat Derk Sauer bood in het Parool zijn ex…
2022-02-22 - 2 min
Opinie | Ondertussen werd het oorlog
Toen de oorlog begon was ik op Twitter, waar je wél live meekrijgt wat er in de wereld gebeurt, met een schuin oog kijkend naar een ellenlange tv-commercial waar een meneer die van liegen zijn vak heeft gemaakt net deed alsof hij de baas is van een lief gaaf land, dat geen grotere problemen heeft dan een hoge energierekening. Terwijl er genoeg gas is. Maar de man die met zijn hand aan de kraan van de dikste gasleiding zit stuurde gisteravond militairen door de straten van Zuid-Oost Oekraïne. Onze premier braakte bij Jinek ongestoord folderteksten uit tegen doodvermoeide schaatsers en braaf meeverende cabaretiers. Folderteksten die in de ochtend al, verpakt als journalistiek artikel, stonden afgedrukt op de voorpagina van het AD. Mark Rutte en de VVD twitterden de screenshots van het kranteninterview alsof er geen betaalmuren bestaan. De krant lag op tafel bij Jinek; de brandmanager kan tevreden zijn maar de hoofdredacteur moet zich kapot schamen. Als het campagneteam van een politieke partij het interview met de partijleider in jouw krant als brochure gebruikt hoef je niet heel tevreden te zijn over de journalistieke prestatie. Bij de publieke omroep trok een dweilorkest door d…
2022-02-15 - 2 min
Opinie | Onvoltooide levens
Stel, u heeft in de bedrijfspoule ingevuld dat Nederland met 20 medailles terugkomt uit Peking, maar het zijn er in werkelijkheid 23. Klopte uw voorspelling dan niet of waren de Spelen niet in orde? Mensen die bij het CBS werken zouden het waarschijnlijk 'overpresteren' noemen. Ze zijn daar de hele dag druk om de realiteit in modellen te proppen zodat beleidsmakers ergens op kunnen varen. Het is ook best belangrijk dat iemand becijfert hoelang vijfenzestigplussers ongeveer van plan zijn nog te blijven leven en mee-eten uit de gezamenlijke AOW-ruif. Een te lage inschatting kan de rijksbegroting lelijk door de war gooien.
Stel, u heeft in de bedrijfspoule ingevuld dat Nederland met 20 medailles terugkomt uit Peking, maar het zijn er in werkelijkheid 23. Klopte uw voorspelling dan niet of waren de Spelen niet in orde? Mensen die bij het CBS werken zouden het waarschijnlijk 'overpresteren' noemen. Ze zijn daar de hele dag druk om de realiteit in modellen te proppen zodat beleidsmakers ergens op kunnen varen. Het is ook best belangrijk dat iemand becijfert hoelang vijfenzestigplussers ongeveer van plan zijn nog te blijven leven en mee-eten uit de gezamenlijke AOW-ruif. Een te lage inschatting kan de rijksbegroting lelijk door de war gooien. Vooralsnog is er een financiële meevaller te melden omdat het CBS geloofde in de mythe dat mensen steeds langer kunnen leven, dat er geen biologische grens gerespecteerd hoeft te worden. Dat sprookje is wreed verstoord. We hebben twee jaren achter de rug waarin er meer mensen stierven dan het CBS dacht. In 2021 overleden ongeveer 171.000 Nederlanders, 2.000 meer dan in 2020 en maar liefst 16.000 meer dan geprognosticeerd. Een afwijking van bijna 10 procent. Dat geeft niet, we gokken allemaal wel eens verkeerd. Maar in plaats van 'foute berekening' noemt het CBS de…
2022-02-08 - 2 min
Opinie | Achter de tralies
Vorige week zond BNR mijn column niet uit, misschien viel u op dat ik ontbrak in het programma. Later die dag kwam de column alsnog op de BNR-site. 'Een misverstand,' zei ik tegen mijn bezorgde volgers op Twitter die zich afvroegen wat er aan de hand was en of ik soms gecensureerd werd. Dat laatste was waar, dat eerste een klein beetje.
Vorige week zond BNR mijn column niet uit, misschien viel u op dat ik ontbrak in het programma. Later die dag kwam de column alsnog op de BNR-site. 'Een misverstand,' zei ik tegen mijn bezorgde volgers op Twitter die zich afvroegen wat er aan de hand was en of ik soms gecensureerd werd. Dat laatste was waar, dat eerste een klein beetje. In de column, die trouwens over censuur ging, noemde ik de fittie van Joe Rogan met CNN. De medisch commentator van de tv-zender moest toegeven dat ze Rogan geframed hadden als gebruiker van medicijnen voor beesten, terwijl het middel Ivermectine al aan miljarden mensen werd voorgeschreven voor allerlei kwalen. BNR viel over de zin waarin ik benoemde dat juist die week bekend werd dat het medicijn inderdaad iets tegen corona lijkt te doen, waar Rogan het ook voor slikte. Dat ging de hoofdredactie te ver. Die zin moest eruit en anders kwam mijn column niet op de radio. Voordat we het eens werden over een compromis was de uitzending voorbij. Ik herschreef de zin zo dat ik vond dat het nog steeds hetzelfde stond en BNR vond dat ze er geen risico mee liepen. Het is de eerste keer dat ik iets heb veranderd in een column. Columnisten hebben een grote …
2022-02-01 - 2 min
Opinie | Die before you get old
Op de TU Delft mag weer openlijk getwijfeld worden over de oorzaken van klimaatverandering. Een prettige bijvangst van het omstreden eredoctoraat voor eurocommissaris en klimaatpaus Frans Timmermans. Zijn eretitel leidde tot een storm van protest onder klimaatwetenschappers waarna de TU overstag ging en het twijfelverbod introk.
Op de TU Delft mag weer openlijk getwijfeld worden over de oorzaken van klimaatverandering. Een prettige bijvangst van het omstreden eredoctoraat voor eurocommissaris en klimaatpaus Frans Timmermans. Zijn eretitel leidde tot een storm van protest onder klimaatwetenschappers waarna de TU overstag ging en het twijfelverbod introk. Dat lijkt een overwinning voor de academische vrijheid, maar tegelijkertijd schrapt de Rijksuniversiteit Groningen de lessen kritisch denken omdat de docent iets te fanatiek kritisch dacht. Kritisch denken is niet langer een populaire bezigheid in academische kringen. Ik vertelde laatst in The Friday Move dat ik in verzetsclubjes tegen het coronabeleid zit met hoogleraren, topambtenaren, politiecommissarissen en andere hooggeplaatsten die geen ruimte voelen en krijgen op hun werk en in de media om zich uit te spreken. Bedreigingen, ontslag en gedwongen vertrek uit interessante commissies is hun deel. Ik hoop dat een aantal van hen binnenkort toch de moed bijeen raapt om de stilte te verbreken. De Turkse president Erdogan waarschuwde de media in zijn land vorige week dat hij nog harder in gaat grijpen bij ongewenste berichtgeving. De meeste media in de W…
2022-01-25 - 2 min
Opinie | Exitstrategie coronapas
Marianne Zwagerman vraagt zich af of er een exitstrategie is voor de coronapas. Luister, of lees, hier haar column.
Marianne Zwagerman vraagt zich af of er een exitstrategie is voor de coronapas. Luister, of lees, hier haar column. Mensen zonder principes en rechtvaardigheidsgevoel mogen straks weer naar het café. Gefeliciteerd met uw voorwaardelijke vrijheid als u daarbij hoort en zonder morren medische handelingen ondergaat om vinkjes te verdienen op uw smartphone. Dat we nu al officieel weten wat er vanavond op de persconferentie wordt verteld is onderdeel van de nieuwe bestuurscultuur. De NOS hoeft niet meer te lekken wat het OMT opschreef, de nieuwe minister van Volksgezondheid brengt het advies nu zelf een dag voor de persconferentie naar buiten. Na bijna twee jaar crisis kunnen journalisten zich zowaar voorbereiden op de persconferentie. De enige relevante vraag vanavond is: wat is de exitstrategie voor de coronapas? Nu ook uit het meest recente onderzoek, uitgevoerd door de TU Delft, weer blijkt dat het ding geen bijdrage levert aan het terugdringen van het virus, adviseert het OMT merkwaardig genoeg toch dat toegang tot de horeca, theaters en sportwedstrijden 'vooralsnog' alleen met 3G is toegestaan. 'Vooralsnog' klinkt hoopvol maar is het niet. De WHO heeft de finishvlag al in de …
2022-01-18 - 2 min
Opinie | Overstromende Gooische doofpot
Toen het plan van John de Mol om de Telegraaf over te nemen een paar jaar geleden op een bloedbad uitliep vierde de Zuidas feest. De rechter van de Ondernemingskamer had nog nooit zoveel advocaten bij elkaar gezien. De strijd kostte de krant 10 miljoen euro. Er is vast al een flesje ontkurkt op advocatenkantoren nu blijkt dat onder het dunne laagje formatvernis van The Voice een misbruikbroeinest schuilt, want er zijn sappige juridische appeltjes te schillen.
Toen het plan van John de Mol om de Telegraaf over te nemen een paar jaar geleden op een bloedbad uitliep vierde de Zuidas feest. De rechter van de Ondernemingskamer had nog nooit zoveel advocaten bij elkaar gezien. De strijd kostte de krant 10 miljoen euro. Er is vast al een flesje ontkurkt op advocatenkantoren nu blijkt dat onder het dunne laagje formatvernis van The Voice een misbruikbroeinest schuilt, want er zijn sappige juridische appeltjes te schillen. De Mol verkocht zijn productiehuis, dat ook in veel landen The Voice produceert, in 2015 voor 900 miljoen euro aan ITV. De betonrot zat toen al in de fundamenten en De Mol wist het. Zoals iedereen die bij hem werkt, inclusief zus Linda, weet dat zijn imperium is gebouwd op bot seksisme. In 2004 schreven twee financiële journalisten een smeuïg boek over John de Mol dat de zieke bedrijfscultuur blootlegt waarin 'zo tegen John wordt opgekeken dat het mensen blokkeert'. Echtgenote Els was al zijn partner toen hij, zoals beschreven in De gangen van John de Mol, het hele showballet en alle productieassistenten zijn bed in sleepte. 'Els is een verstandige vrouw die heeft besloten dat ze het niet wil weten,' zegt een ingewijde. Zij …
2022-01-11 - 2 min
Opinie | Wrede loterij
Het contrast kon gisteren niet groter zijn. Een paleisbordes vol nieuwe ministers gestoken in deftige jacquets en vrolijke jurken, die meer geld uit mogen geven dan er plannen zijn. Een horde cameramensen en fotografen verdringt zich voor het bordes om allemaal hetzelfde beeld vast te leggen. Ruim 250 kilometer verderop lange rijen -vaak oude- mensen in grauwe winterjassen, uren kleumend in de kou, wachtend op een klein gelukje in een wrede loterij. Hooguit gadegeslagen door de journalist van de lokale krant of omroep.
Het contrast kon gisteren niet groter zijn. Een paleisbordes vol nieuwe ministers gestoken in deftige jacquets en vrolijke jurken, die meer geld uit mogen geven dan er plannen zijn. Een horde cameramensen en fotografen verdringt zich voor het bordes om allemaal hetzelfde beeld vast te leggen. Ruim 250 kilometer verderop lange rijen -vaak oude- mensen in grauwe winterjassen, uren kleumend in de kou, wachtend op een klein gelukje in een wrede loterij. Hooguit gadegeslagen door de journalist van de lokale krant of omroep. De voorgangers van de nieuwe ministers beloofden drie jaar geleden dat de gaskraan in Groningen dicht zou gaan, zodat de huizen van de kleumende mensen niet meer zouden beven. Hun opvolgers weten al dat die belofte een leugen is. Ze pompen lekker door en de huizen brokkelen verder af. Om de Groningers koest te houden wordt er wat geld hun kant op gegooid. Wie schade heeft aan zijn huis kan 10.000 euro krijgen. Maar er is niet genoeg voor iedereen. Als bedelaars wachten ze in eindeloze rijen op hun lot. Wie het eerst het gemeentehuis weet binnen te komen heeft geluk. De pechvogels in deze stoelendans blijven met lege handen achter in Usquert, Siddeburen en Warffum.…
2022-01-04 - 2 min
Opinie | Herder
'Prachtige honden!' zegt de broze stokoude mevrouw die we tegen het lijf lopen. 'U had ook een herder hè,' helpt de thuiszorgmedewerkster die haar begeleidt. 'Ik ben haar wandelende geheugen,' knipoogt ze naar ons. 'Nee zeg, geen herder, ik had een chow chow, met zo'n blauwe tong,' weet de mevrouw zeker.
'Prachtige honden!' zegt de broze stokoude mevrouw die we tegen het lijf lopen. 'U had ook een herder hè,' helpt de thuiszorgmedewerkster die haar begeleidt. 'Ik ben haar wandelende geheugen,' knipoogt ze naar ons. 'Nee zeg, geen herder, ik had een chow chow, met zo'n blauwe tong,' weet de mevrouw zeker. 'Als u tussen deze twee mocht kiezen, welke hond nam u dan mee naar huis?' vraag ik. 'Oh die herder!' wijst ze stralend naar Beertje. 'Ja, want ik had vroeger ook een herder moet je weten, eindeloos veel plezier gehad met die hond!' De thuishulp draait met haar ogen en wij lopen lachend door. Wat moet de wereld verwarrend zijn als mensen je steeds iets proberen wijs te maken waarvan je zeker weet dat het niet klopt. Een lange rij politieauto's en ME-bussen rijdt ons tegemoet. We passeerden al een imposante verzameling politiepaardentrailers. 'Meer politie dan demonstranten op de been!' zegt Jan. Via de autoradio hoorden we net nog dat er duizend mensen naar de verboden demonstratie zijn gekomen. NOS-verslaggever Jeroen de Jager, meldt dat er veel politie is, maar dat hij van eerdere demonstraties weet dat het geweld meestal van de politie lijkt te komen, niet van de vreedzame de…
2021-12-28 - 2 min
Opinie | Geschenk uit de hemel
'Kunnen ze niks anders verzinnen dan de derde herhaling van een documentaire over Mercury?' mopperde ik op tweede kerstdag. Het bleek een hagelnieuwe docu op NPO3, die vooral ging over de epidemie waarin de Queen-zanger sneuvelde. Ik ben oud genoeg om me de wereldwijde opkomst van aids te herinneren, maar werd toch diep geraakt door de parallellen die Freddie Mercury The Final Act onuitgesproken trekt met de corona-crisis.
'Kunnen ze niks anders verzinnen dan de derde herhaling van een documentaire over Mercury?' mopperde ik op tweede kerstdag. Het bleek een hagelnieuwe docu op NPO3, die vooral ging over de epidemie waarin de Queen-zanger sneuvelde. Ik ben oud genoeg om me de wereldwijde opkomst van aids te herinneren, maar werd toch diep geraakt door de parallellen die Freddie Mercury The Final Act onuitgesproken trekt met de corona-crisis. Er zijn veel overeenkomsten: beide ziektes ontstonden omdat virussen van dieren op mensen oversprongen, de paniek was aanvankelijk groot, mensen werden bang voor elkaar en gingen elkaar naar het leven staan aangevuurd door media en politici. Een van de overlevenden in de docu, die zijn partner verloor aan de ziekte, trof destijds een grote witte pijl op zijn flatgebouw aan, met de waarschuwing dat er achter zijn deur aids-homo's woonden. Conservatieve geesten zien de ziekte als een straf voor losbandig leven. Thierry Baudet zei laatst dat aids in principe niet bestaat voor blanke hetero’s. Als je in het goede werelddeel woont en toegang hebt tot medicijnen die er gelukkig snel kwamen, heb je nu inderdaad weinig te vrezen. Feit is dat aids wereldwijd nog altijd …
2021-12-21 - 2 min
Opinie | Verwarrend
Als ik herkend wil worden trek ik altijd mijn pluizige roze jas aan, maar als ik lekker anoniem over straat wil pak ik mijn donkerblauwe anorak van de kapstok. Werkt voortreffelijk! Met een mondkapje erbij speel ik helemaal op safe, maar eigenlijk is dat niet eens nodig. Een andere jas geeft al voldoende bescherming tegen opdringerig volk.
Als ik herkend wil worden trek ik altijd mijn pluizige roze jas aan, maar als ik lekker anoniem over straat wil pak ik mijn donkerblauwe anorak van de kapstok. Werkt voortreffelijk! Met een mondkapje erbij speel ik helemaal op safe, maar eigenlijk is dat niet eens nodig. Een andere jas geeft al voldoende bescherming tegen opdringerig volk. Ik was het zaterdag dan ook helemaal niet eens met Hart van Nederland verslaggever Sam Hagens die Rutte voor de voeten wierp dat het de meest verwarrende coronapersconferentie toe nu toe was. Integendeel zelfs, eindelijk waren er eens gewoon eerlijke teksten die niet langs de polijstmachine van de spindokters waren gehaald. Mark Rutte weet wel dat mensen hem niet meer geloven dus had hij professor van Dissel meegenomen die in twee zinnen een einde maakte aan de gure tweedeling die de laatste maanden door Hugo de Jonge in onze maatschappij is geramd. Geprikten en ongeprikten vallen elkaar in de armen nu we allemaal weer in hetzelfde schuitje zitten na de glasheldere uitleg door Van Dissel: ‘De omikronvariant wijkt te veel af van het virus waarvoor het vaccin gemaakt is. Het is alsof iemand plotseling een andere jas aantrekt en dan herken je hem…
2021-12-14 - 2 min
Opinie | Sappig
Dat iedereen, van je niet zo snuggere neefje tot je altijd dronken ranzige buurman tegenwoordig roddeljournalistje kan spelen op YouTube of Instagram, betekent nog niet dat we hun hersenloze schedelscheten tot ons moeten nemen.
Dat iedereen, van je niet zo snuggere neefje tot je altijd dronken ranzige buurman tegenwoordig roddeljournalistje kan spelen op YouTube of Instagram, betekent nog niet dat we hun hersenloze schedelscheten tot ons moeten nemen. Getergd luisterde oud-NAVO-baas Jaap de Hoop Scheffer in de studio van NPO Radio 1 zeven minuten lang naar de hoofdredacteur van Nu.nl en de politiek commentator van de Telegraaf die een gewichtig gesprek voerden over hoe we om moeten gaan met de zogenaamde 'juice channels', nu die al maanden geruchten de wereld in slingeren over grensoverschrijdend gedrag door Marco Borsato met minderjarige meisjes. 'Dit is een serieuze radiozender, dit is NPO Radio 1, moet je daar in dit programma nou aandacht aan besteden, want dat heeft een vliegwieleffect,' zei de Hoop Scheffer terecht. Media doen alsof het hier om een belangwekkende journalistieke innovatie gaat. Radio 1 podcast De Dag dook samen met een Volkskrant journaliste in de juice channels want deze kanalen zouden 'nieuwe vragen oproepen over waar en hoe morele grenzen getrokken moeten worden in het medialandschap'. De presentatrice wilde weten wat het verschil met de traditionele roddelmedia is. 'Hun zijn w…
2021-12-07 - 2 min
Opinie | Noord-Koreaanse staatstelevisie
Shula Rijxman, de vertrekkende topvrouw van de NPO is er het meest trots op dat ze de publieke omroep achterlaat met de meeste kijkers, zegt ze in een afscheidsinterview. 'Zeker in de coronacrisis hebben we onze waarde bewezen. Inmiddels zijn we marktleider, toen ik hier begon, waren de commerciële omroepen dat,' benadrukt ze. Nou is dat ook weer niet zo'n enorme prestatie. John de Mol heeft na een ontelbaar aantal kijkcijferflops de strijd opgegeven en zet SBS6 met kerst zelfs op zwart, hij zendt een avond lang een knapperend haardvuur uit.
2021-11-30 - 2 min
Opinie | Journalistieke ondergrens
Hij heeft nog geen radio- of tv-programma gemaakt maar Arnold Karskens zorgt nu al voor een enorme kwaliteitsimpuls op het Mediapark. Uit bezorgdheid over de verderfelijke troep die zijn omroep Ongehoord Nederland volgend jaar gaat maken proberen politieke partijen grip te krijgen op de journalistieke mores van de NPO.
2021-11-23 - 2 min
Opinie | Stickervrij
Na de NOS haalt nu ook Omroep Brabant de stickers van de auto's van journalisten omdat die van een veilige haven in een soort schietschijf veranderden. 'Je bent als journalist per definitie fout in de ogen van een deel van Nederland,' zegt de hoofdredacteur. Tijdens de coronacrisis nam het aantal incidenten toe. Journalisten worden bedreigd, bespuugd en lastiggevallen op hun privéadres.
2021-11-16 - 2 min
Opinie | Weer de talkshows
Binnen 24 uur was de Linkedin-post verdwenen, maar gelukkig hebben we de screenshots nog. Die twitterde ik op zondagochtend en nu, dinsdagochtend, is die tweet maar liefst 1 miljoen keer bekeken. De auteur werkt bij Astra Zeneca als scientist director in het oncologieteam en ziet steeds meer medisch-wetenschappelijke professionals zich zorgen maken en uitspreken over het QR- en 2G-beleid. Hij besloot zich daarbij aan te sluiten met een openbaar statement.
2021-11-09 - 2 min
Opinie | Racisten, klimaatontkenners en journalistenhaters
Frans Klein mag 532 miljoen euro belastinggeld per jaar stukgooien aan 9000 uur televisie. Hoe de directeur video van de NPO bepaalt waar dat geld naartoe gaat is Het Geheim van het Mediapark. Journalist Mark Koster, die Klein mocht grillen tijdens Operatie Interview in De Balie dit weekend, probeert zicht te krijgen op de routes die de geldstromen in Hilversum afleggen.
2021-11-02 - 2 min
Opinie | Politie Trumpje
De Nederlandse politie doet een Trumpje. Ze laten drones meevliegen tijdens hun werk zodat ze zelf beelden kunnen verspreiden omdat ze de berichtgeving door de media niet vertrouwen. De politie ergert zich aan felle reacties op politiegeweld tijdens demonstraties. Het zint ze maar niks dat demonstranten en journalisten met foto's en video's laten zien wat er daar gebeurt.
2021-10-26 - 2 min
Opinie | Onbetaalbare angst
De NOS had Dagmar, RTL kreeg Amanta en SBS sprak met Melanie. Vorige week dinsdag doken in alle nieuwsuitzendingen jonge vrouwen op met eenzelfde verhaal. Dan weet je, hier is een kundige spindokter aan het werk. In de ontplofte pr-bom speelde een hardroze kwastje de hoofdrol, het zat in alle media-items.
2021-10-19 - 2 min
Opinie | Wanhopig
Dit weekend ging ik twee keer een grens over die ik nooit dacht te overschrijden. Normaal gesproken veroordeel ik Kamerleden die zich proberen te bemoeien met de inhoud van tv-programma's.
2021-10-12 - 2 min
Opinie | Verdacht
NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff haalt in zijn jaarrede voor het Genootschap van Hoofdredacteuren - waarvan hij voorzitter is - uitspraken aan van de Raad voor de Rechtspraak. Die riep politici vorig jaar op te stoppen met het verdacht maken van rechters. De Raad vond dat ondermijnend voor de rechtsstaat, rechters zouden respect moeten oogsten in plaats van verdachtmakingen.
2021-10-05 - 2 min
Opinie | Magere journalistiek
Dat nieuwe leiderschap van Sigrid Kaag komt niet zo van de grond, maar haar struikelende weg naar het torentje leidt wel tot journalistieke innovaties. De VPRO liet een geheim onderzoek doen naar de tenenkrommende juichdocumentaire Sigrid Kaag: Van Beiroet tot Binnenhof.
2021-09-28 - 2 min
Opinie | Krantenpapier op het vuur
Hugo de Jonge heeft weinig talent voor twijfelen noteerde het AD in de inleiding van het interview met de gezondheidsminister in de zaterdagkrant. Nou heeft de Jonge voor wel meer dingen weinig talent, maar mensen ophitsen kan hij als geen ander.
2021-09-21 - 2 min
Opinie | Tegen de staat
Zélfs nu, na al het gekonkel, na het naar huis sturen van het kabinet dat vervolgens maandenlang blijft zitten alsof er niets gebeurd is, na de vele aangenomen moties van afkeuring en wantrouwen, nu het aantal vertrokken bewindspersonen niet meer op een hand te tellen is, zélfs nu heeft vier op de tien Nederlanders nog enig vertrouwen in de politiek.
2021-09-14 - 2 min
Opinie | Krant vermoordt radio
Video zou de radiostar killen, maar de sluipschutter kwam van de andere kant. Voor het eerst sinds het ontstaan van de prijs in 1966 kreeg niet een omroep, maar een krant de Zilveren Reismicrofoon voor het beste radioprogramma uitgereikt. NRC ging er met de radioprijs vandoor voor de podcasts van de krant.
2021-09-07 - 2 min
Opinie | Innovatiearmoede
Echt verrast worden, dat overkomt je op de Nederlandse radio nauwelijks nog,' zegt recensent Vincent Bijlo in een interview. Hij verzet zich al langer tegen het profieldenken bij radioconcerns, dat leidt tot keurig afbakende audiotuintjes waar presentatoren en luisteraars binnen de hekjes moeten blijven.
2021-08-31 - 2 min
Opinie | Oververhitte coronastrijders
'Dank voor je scherpe blogs, kom je dit weekend ook demonstreren?' vroeg een van de vele organisatoren van de coronaprotesten mij. Ze stuurde een promofilmpje mee waarin drie vrouwen, gewapend met ladders, emmers en sponzen het Telegraaf gebouw aan de Basisweg bestormen. Terwijl zij de ramen lappen komt de zin 'Kunnen we de media nog wel vertrouwen' in beeld.
2021-08-24 - 2 min
Opinie | Kies dit pad en sterf
2021-08-17 - 2 min
Opinie | Tweederangs kind
Volgende week mogen we onze favoriete podcast weer nomineren voor de Dutch Podcast Awards en ik ben er al uit. Mijn ontdekking van dit jaar is de podcast Who's your daddy, gemaakt door EO-presentator Joram Kaat.
2021-08-10 - 2 min
Voor gek verklaard
Het viel me twee jaar geleden al op dat zelfs ik de gemiddelde leeftijd van het publiek naar beneden trok bij een optreden van Harrie Jekkers. Hij riep het Klein Orkest terug van pensioen om hun repertoire uit de jaren '80 nog een keer te laten horen, verpakt in een sprookje over een eigenwijs eikenboompje dat besluit niet in de zomer maar in de winter groen te worden.
2021-08-03 - 2 min
Opinie | Stijlloze wedergeboorte
De laatste jaren kwam ik steeds minder vaak op GeenStijl, de urgentie was weg. Maar goddank hebben ze zichzelf teruggevonden in een steeds braver wordend medialandschap waar niemand meer de rauwe werkelijkheid toont, terwijl de wereld steeds ruiger wordt.
2021-07-27 - 2 min
Opinie | Koloniale takeover
'Je kunt niet van mij vragen Rutte op zijn wangedrag aan te spreken maar dat niet bij Quinsy Gario te doen,' zei Sylvana Simons dit weekend tegen de leden van Bij1. Ze noemde Gario, die Nederland al tien jaar in de greep houdt met zijn racisme-obsessie, een paard van Troje dat zich onaantastbaar waant en met emotioneel, psychisch en verbaal geweld slachtoffers maakt.
2021-07-20 - 2 min
Opinie | Nieuw nieuws
CNN vond in 1980 kabel-tv nieuws uit en definieerde in 1995 hoe online nieuws eruit ziet, althans dat claimen ze zelf. En nu willen ze ook hét antwoord vinden op de vraag hoe nieuws de komende decennia gemaakt, gebracht en vermarkt zal worden. Producenten van nieuws lieten zich de kaas van het brood eten door social mediabedrijven en lopen achter in het inspelen op de consumentenbehoefte en nieuwe technische mogelijkheden.
2021-07-13 - 2 min
Opinie | Zwijgen of opletten?
Persvrijheid eindigt, net als de vrijheid van meningsuiting, waar de wet begint. Althans, dat is formeel zo. Vorige week eindigde de persvrijheid waar de wetteloosheid begint. Niet de programmadirecteur van RTL, maar crimineel tuig bepaalde vanuit de gevangenis (!) de programmering van een Nederlandse tv-zender.
2021-07-06 - 2 min
Opinie | Prikpropaganda
Door een tweet van Carlo Brantsen zag ik dat Max Verstappen zondagmiddag veel meer kijkers trok dan alle tv-sterren op prime time. Ik weet dat er zondag een drupje regen viel maar dat is geen excuus om jezelf na ruim een jaar lockdown op klaarlichte dag op te sluiten in plaats van naar de sportschool te gaan, de horeca te steunen of je coronahond in de duinen te laten rennen. Tot op je onderbroek natregenen is goed voor je immuunsysteem en van in de plassen stampen verdwijnt je corona-depressie.
2021-06-29 - 2 min
Opinie | Zuurstof van de democratie
Donderdag is er in de Tweede Kamer een rondetafelgesprek over media en persvrijheid. Een super belangrijk thema in deze verwarrende tijden waarin het enige Nederlandse persbureau in handen kwam van een man die de vrijheid van meningsuiting gevaarlijk vindt en Tweede Kamerleden en artsen van LinkedIn worden gegooid. Maar daar gaat het gesprek in de Kamer niet over, want de focus ligt (alweer) op de fysieke veiligheid van mediamakers.
2021-06-22 - 2 min
Opinie | Stinkend leidingwater
Nederland heeft maar één persbureau: het ANP. Redacties nemen steeds meer berichten van het ANP over. Die claim is wat discutabel, want het ANP houdt de statistieken waaruit dat blijkt pas sinds 2019 bij, maar de lijn is stijgend.
2021-06-15 - 2 min
Opinie | Blanke Vla en Negerzoenen
'Zullen we weer een communicatiebureau beginnen, dan noemen we het Blanke Vla en Negerzoenen', vroeg mijn oud-compagnon Jan laatst. Er mogen alleen bedrijven klant worden die gewoon reclame voor hun product willen maken, in plaats van voor -zoals Jan dat noemt- 'een met de deugbajonet afgedwongen zoete fakewereld die als eenheidsworst in zijn velletje wordt geperst door diversity en inclusivity officers'.
2021-06-08 - 2 min
Opinie | Struikelmiljonair
Waar ik vandaan kom word je ondernemer. Geld is daarbij nooit een drijfveer, maar dat er bij ondernemen soms een kwartje tussen de dubbeltjes zit is een gegeven waarvoor niemand zijn neus ophaalt. Je struikelt soms zomaar over een miljoentje. Journalisten blijven dat lastig vinden, de geld verdienende ondernemer.
2021-06-01 - 2 min
Opinie | Journalistieke Elon
De pers is schaapachtig meegegaan met alle coronamaatregelen en de lockdown, zegt Peter VanderMeersch de oud-hoofdredacteur van NRC. Zijn verklaring: er was verantwoordelijkheidszin en angst. En de kennis van geneeskunst is te beperkt op redacties aldus Vandermeersch, waardoor ze zich afhankelijk hebben gemaakt van een klein clubje virologen.
2021-05-25 - 2 min
Opinie | Geef mij je agressie
Een paar maanden geleden startte ik de actie 'ik geef je mijn angst'. Het idee was simpel: nu we veel beter weten hoe we met corona kunnen leven en hoe we onszelf en de mensen van wie we houden kunnen beschermen is het tijd om je angst in te leveren. Geef het maar aan mij, dan krijg jij een leven terug, was mijn belofte.
2021-05-18 - 2 min
Opinie | Een foto
'Als Ollongren niet halsoverkop met die paperassen naar buiten was gegaan hadden we hier nu niet gezeten en het niet over een nieuwe bestuurscultuur en uw invulling als minister president gehad', zei Mariëlle Tweebeeke in Nieuwsuur streng tegen Mark Rutte. Ze bedoelde natuurlijk: 'Als er geen goede fotograaf had gestaan die de aantekeningen van Ollongren had vastgelegd hadden we hier nu niet gezeten.'
2021-05-11 - 2 min
Opinie | Nul keer
Er is niet alleen een vacature voor een minister-president, ook de NPO zoekt een nieuwe bestuursvoorzitter. In onze mediacratie, waar Mark Rutte eerst naar Nieuwsuur gaat om uit te leggen hoe hij de komende vier jaar zijn amnesie en achterkamertjesgekonkel wil verminderen en dan pas naar de Kamer, zijn de premier en de publieke omroep twee handen aan hetzelfde lichaam.
2021-05-04 - 2 min
Opinie | Tandeloze buddyjournalistiek
Als de controleur niet verandert zal ook de gecontroleerde hetzelfde blijven,' zei Herman Tjeenk Willink vrijdag bij de oplevering van zijn eindrapport. Integriteit is het goede doen als niemand kijkt, maar die hoop heeft De Tjeenk blijkbaar al opgegeven bij Rutte, Kaag en Hoekstra.
2021-04-20 - 2 min
Opinie | Hufterig
Onvervalste Jodenhaat in de krant, dat was toch even schrikken gisteren. In de strijd tegen coronakritiek is blijkbaar alles geoorloofd. Eerder stond in het AD al de kop Maurice de Hond gaat als een razende stier tekeer tot hij alles en iedereen heeft vernietigd.
2021-04-13 - 2 min
Opinie | Verwerpelijk
Van roken ga je dood. Dat was in de jaren '70 ook al wel bekend. 'Je moet verstandig roken', zei Johan Cruijff, die gretig de poen aanpakte om klanten te hosselen voor een sigarettenmerk dat beloofde minder kankerverwekkende rommel in zijn pakjes te stoppen. Kotsten voetbaljournalisten Cruijff uit? Riepen ze op hem uit Oranje te weren? Moest hij op het matje komen bij zijn trainer? Werd hij tot excuses gedwongen op de nationale televisie omdat hij nepnieuws verspreid zou hebben?
2021-04-06 - 2 min
Opinie | Bezemwagen
Zou niemand bij de VVD zien hoe tragisch het is dat het antwoord op het door Kaag geclaimde nieuwe leiderschap uit een bezemwagen vol knorrende dinosaurussen komt? De geur van geweest borrelt op nu half-vergeten VVD'ers vijf minuten opgewarmde roem beleven. Hun opzichtig geregisseerde mediacampagne is bedoeld om Mark Rutte te steunen, maar bereikt waarschijnlijk het tegenovergestelde.
2021-03-30 - 2 min
Opinie | Virusbaas Jaap en minister Bloemschoen
Er was eens een gaaf land, waar de regering viel omdat de Belastingdienst burgers kapot maakte. Premier Mark werd op tv ondervraagd in een programma dat de regering betaalt. Dat vinden de mensen in het gave land belangrijk. Als de overheid dingen betaalt moet het wel goed zijn, want geld verdienen is vies. Sommige bedrijven verdienen heel veel geld met vaccins, maar de overheid zorgt ervoor dat die in de armen van de mensen gespoten worden. Dan gaat het tenminste goed.
2021-03-23 - 2 min
Opinie | Onbevangen bloot
Het scheelde niets of ik had -als teleurgestelde VVD'er- deze keer toch echt op de SGP gestemd. Hun geworstel met homo's en ambitieuze vrouwen bedekte ik met de mantel der liefde. Dat met die doodstraf, ach ja, in sommige gevallen is daar best wat voor te zeggen. Op het laatste moment werd ik wakker geschud door de NPO.
2021-03-16 - 2 min
Opinie | Kabbelcampagne en politiegeweld
Amnesty International wil een onderzoek naar het excessieve politiegeweld tegen de mensen die zondag vreedzaam protesteerden tegen de coronamaatregelen. Dat komt er uiteraard niet. Als Amnesty denkt dat het in elkaar meppen van onschuldige burgers te ver gaat moeten ze maar gewoon aangifte doen, vindt het Openbaar Ministerie.
2021-03-09 - 2 min
Opinie | Politieke propaganda
Jesse Klaver worstelde zich in Nieuwsuur door een vuurlinie van kritische kiezers heen. Net als RTL kiest Nieuwsuur ervoor 'echte mensen' vragen te laten stellen aan de lijsttrekkers en juist die vragen halen de politici uit hun evenwicht. Een mooi contrast met het beeld van de vorige verkiezingen, waar tijdens meetups uitzinnige fans aan de lippen van de Jessias hingen.
2021-03-02 - 2 min
Opinie | Open debat, open mind
Zuiltjes die groen en rood kleuren, een minuut om je punt te maken. Politici springen weer door de hoepeltjes van de tv-makers. 'De manier waarop er hier gediscussieerd wordt bevalt me voor geen meter,' bromde Pieter Omtzigt. En dan had Omtzigt nog geluk dat hij zondagochtend meedeed bij WNL aan het debat tussen de nummers twee.
2021-02-23 - 2 min
Opinie | Gebogen lepel
Wist u dat je kunt kiezen tussen narcose of hypnose? Tot een paar maanden geleden dacht ik bij hypnose nog aan gebogen lepels en mensen die gretig in citroenen bijten voor een volle zaal; circusacts. Door een interview met Matthias Desmet, professor klinische psychologie aan de Universiteit van Gent, ontdekte ik ook serieuzere toepassingen.
2021-02-16 - 2 min
Opinie | Clubhuis
Binnen een week ging ik van 3 naar 94 volgers op Clubhouse. En ik zat al een paar keer in meetings, gewoon van de ouderwetse soort met mensen in een ruimte, die onderbroken werden door geluid. 'Sorry, ik zit in een room is het nieuwe dit telefoontje moet ik echt even opnemen'. Want dat is het potentieel verslavende effect van het nieuwe sociale media platform waarbij alles om audio draait: het is live. Als je een gesprek in een room mist heb je pech.
2021-02-09 - 2 min
Opinie | Witte jassen-maffia
Ze heeft nog 16 euro op de bank. Dat is haar beloning voor acht jaar hard werken om een mooie zaak op te bouwen. Haar klanten denken dat er niets aan de hand is, want die horen op tv dat ondernemers steun krijgen. Maar hoe leg je bij Paul de Leeuw uit dat de TVL maximaal vijftig procent van de vaste lasten dekt? Dat de som is: normale omzet x omzetverlies in percentage x aandeel vaste lasten in percentage x vijftig procent?
2021-02-02 - 2 min
Opinie | Journalistieke zoektocht
'In mei kwamen de afdelingen voorlichting weer in control. Toen was het moeilijker voor ons om te checken of het authentieke verhalen waren', zei GeertJan Lassche vrijdag bij Kunststof over het einde van zijn tv-programma Frontberichten. De dagelijkse uitzendingen brachten in maart en april vorig jaar indringend in beeld wat er gebeurde in de ziekenhuizen, de verpleeghuizen en de ambulances.