categorieën
blog
contact
zoeken
Yesss: I'm a Foodie gaat ook aan de podcast!! Luister snel wat je van ons kan verwachten!
2021-12-24 - 55 min
#S02A16: Live QA met de auteurs van het boek Eet als een expert mini
Vandaag in onze show een Live Q&A met Rolinde Demeyer & Eline Tommelein, de auteurs van het boek Eet als een expert mini. Zij zaten klaar om al jullie vragen over voeding voor de allerkleinsten te beantwoorden. We behandelden de vragen die vooraf werden ingestuurd door luisteraars, fans en volgers. En zelfs tijdens de opname kwam er een luisteraar live in de show een vraag stellen. Ook werden er via de chat diverse vragen gesteld. Dit was superleuk, en smaakt wat ons betreft naar meer! I'm a Foodie I'm a Foodie podcast Bestel Eet als een expert mini nu in de pre order voor de speciale prijs €24,95! En lees hier meer wat je kan verwachten in het boek Wil je aanwezig zijn bij een live opname? Drop jezelf op de lijst en we houden je op de hoogte Benieuwd naar een specifiek antwoord? Check het onderstaande overzicht! Opening: we zijn live 0:00.000 Intro 1:49.345 Water uit de qooker 3:52.379 Vooral rijstwafels willen eten 5:28.533 Repley-methode 11:18.649 Hoeveel eten vanaf 1 jaar 12:43.849 Welke melk na afbouwen borstvoeding 15:28.300 Geen intentie om te eten 17:54.357 Geen groente willen eten 19:23.705 Kleine borste…
2021-12-17 - 1 min
#S02A15: Eindejaarsspecial 2021: Een terugblik op de favo shows van Arnoud & Bart
Eindejaarsspecial 2021! In 2021 zijn we gestart met deze podcast-show en maakten we totaal wel 39 shows! In deze 40e en laatste show van 2021 Blikken we terug, luisteren we de meest spraakmakende en interessante fragmenten en bespreken we de top-5 favo shows van Arnoud en Bart uit seizoen 1 & 2! Luister je mee?! Favo shows van Bart #S01A06: Lobby: politiek & industrie: wat moet er veranderen? Een gesprek met Prof. Dr. Ir. Jaap Seidell #S01A07: De koning van het debunken: een gesprek met onderzoeksdiëtist Rob van Berkel #S01A17: Hoe je die zak chips of reep chocola tóch kan weerstaan, in gesprek met dr. Roel Hermans #S01A20: Kankerpreventie & voeding, in gesprek met prof. dr. ir. Ellen Kampman #S02A09: Sneakpeek Eet als een expert mini! Kies ik voor borstvoeding of kunstvoeding? In gesprek met prof. dr. Eline Tommelein én mede auteur van het boek Eet als een expert mini in de boekenserie I'm a Foodie presents Favo shows van Arnoud #S01A14: Misleiding door de voedingsindustrie, in gesprek met presentator en programmamaker Maarten Remmers (Keuringsdienst van Waarde) #S01A21: Intuïtief Eten: een revolutionair anti-dieetmethode, in gesprek met Intuïtie…
2021-12-10 - 40 min
#S02A14: Hoe je je reuk- en smaakbeleving terug kan krijgen na een COVID-19 infectie
Vandaag is Elbrich Postma te gast. Elbrich werd ons getipt door Kelly Silverio, een eerdere gast in de show. Elbrich is onderzoeker en verbonden aan de WUR en het reuk- en smaakcentrum in Ede. Ze weet alles over reuk en geur in relatie tot het coronavirus. Na het luisteren van deze show weet je wat je kan verwachten en doen als je reuk en smaak weg is na een Covid-19 infectie I'm a Foodie Meedoen aan COVORTS-studie (reukverlies na Covid-19 infectie), drop jezelf op de lijst Meer info over reukverlies na Covid-19 infectie I'm a Foodie podcast Live Q&A met project team Eet als een expert mini: opname dinsdag 21 december. Join de Show Wil je aanwezig zijn bij een live opname? Drop jezelf op de lijst en we houden je op de hoogte
2021-12-03 - 15 min
#S02A13: debunken met diëtist Rob van Berkel, vandaag: helpt een ketogeen dieet bij ?
Als fervent luisteraar van onze show ken je inmiddels vast de rubriek 'debunken met Rob'. In deze debunk sessie staat het ketogeen dieet centraal. Dat is een streng dieet dat bestaat uit weinig koolhydraten, weinig tot een normale hoeveelheid eiwitten en veel vet. Vorig jaar kwam er een zelfhulpboek boek uit waarin de auteur het ketogeen dieet beschrijft effectief middel tegen kanker. Er ontstond veel discussie over de inhoud van het boek. Rob neemt je mee in de interpretatie van de literatuur die eraan ten grondslag ligt. Hoe zit het? Op dinsdag 21 december om 10.00u hebben we een Live QA podcast opname met de auteurs in het kader van ons boek Eet als een expert mini. Zet de datum in je agenda en luister live mee. Check deze link voor de online studio! PS: hierna gaan even de winterstop in. Eind februari zijn we weer terug! I'm a Foodie I'm a Foodie podcast Wil je aanwezig zijn bij een live opname? Drop jezelf op de lijst en we houden je op de hoogte
2021-11-26 - 22 min
#S02A12: Het onderzoek van … prof. dr. Renger Witkamp
We hadden een tijdje een geschreven rubriek op I'm a Foodie over de onderzoeken van Nederlandse (voedings)wetenschappers, maar nog leuker is het om dit onderwerp te bespreken in deze nieuwe rubriek binnen Een podcast over voeding. Want vaak valt er zoveel te vertellen over een onderzoek of onderzoeksloopbaan dat we dat veel beter mondeling kunnen bespreken. Vandaag vragen we prof. dr. Renger Witkamp het hemd van het lijf vragen over zijn huidige onderzoeken naar ouderdom en gezondheid. PS: t/m maandag 29 november kan je nog profiteren van onze Black Friday Deals. Check de webshop! I'm a Foodie Black Friday Deals I'm a Foodie podcast Wil je aanwezig zijn bij een live opname? Drop jezelf op de lijst en we houden je op de hoogte
2021-11-19 - 16 min
#S02A11: debunken met diëtist Rob van Berkel, vandaag: is kokosolie gezond?
We hebben een nieuwe rubriek dit seizoen in deze show. De rubriek ‘debunken met Rob’. In seizoen 1 hebben we hier een show over opgenomen met Rob en hierop kregen we zulke leuke reacties gehad dat we dachten ‘rob krijgt een eigen rubriek :)’. In deze debunk sessie staat kokosolie centraal. Na het luisteren van deze show weet je of kokosolie gezond is en welke claims kloppen en welke niet. PS: vanaf maandag 22 november starten wij met de Black Friday Deals. Check de webshop! I'm a Foodie Black Friday Deals I'm a Foodie podcast Wil je aanwezig zijn bij een live opname? Drop jezelf op de lijst en we houden je op de hoogte
2021-11-12 - 56 min
#S02A10: zo ga jij gezond oud worden! In gesprek met prof. dr. Andrea Maier
Een opname vanuit Singapore. Afgelopen week was prof. dr. Andrea Maier te gast in de show. Hoe kunnen we als mens zo gezond mogelijk oud worden? Met deze vraag houdt Andrea, verouderingsonderzoeker, zich in haar werk dagelijks bezig. Verbeter je balans tijdens het tandenpoetsen, vergroot je botdichtheid bij de koffie automaat en squattend naar de koelkast. Jaja na het luisteren van deze show weet je hoe je vitaal oud kan worden! I'm a Foodie I'm a Foodie podcast Wil je aanwezig zijn bij een live opname? Drop jezelf op de lijst en we houden je op de hoogte Dit zijn een aantal suggesties waar Andrea op doelde. Let op: non-spon en ook geen voorkeur, geen belang bij etc. etc.Epigenetics DNA Tests - DNA Health Tests - Muhdo Molecular You – Redefining Health Intelligence Longevize – Longevity Lifestyle Design
2021-11-05 - 36 min
#S02A09: Sneakpeek Eet als een expert mini! Borstvoeding of kunstvoeding? In gesprek met mede auteur prof. dr. Eline To…
Eline is doctor in de farmacie en lactatiekundige. Ze is professor aan de Vrije Universiteit Brussel en in 2012 heeft ze Medicourse opgericht, een onafhankelijk opleidingsbedrijf dat focust op multidisciplinaire opleidingen binnen de gezondheidszorg. Daarnaast heeft ze ook nog ergens tijd gevonden om samen met Rolinde Demeyer het volgende I'm a Foodie presents boek Eet als een expert mini te schrijven. En dat boek staat vandaag centraal in deze show. We gaan het met Eline hebben over haar bijdrage aan dit relevante boek dat in maart 2022 verschijnt. I'm a Foodie Blijf op de hoogte wanneer de pre order start van Eet als een expert mini I'm a Foodie podcast
2021-10-29 - 50 min
#S02A08: Voedingssupplementen zouden verboden moet worden! In gesprek met prof. dr. Renger Witkamp
Prof. dr. Renger Witkamp van de Wageningen Universiteit is te gast. Sinds 2006 is hij hoogleraar "Voeding en Farmacologie" aan Wageningen Universiteit en Researchcentrum, binnen een vakgebied dat hij zelf omschrijft als "het wetenschapsgebied dat zich bezighoudt met het bestuderen van effecten van biologisch actieve stoffen in de voeding, met als doel een gezondheidsbevorderend of genezend effect te bewerkstelligen". In deze show staan voedingssupplementen centraal. Na het luisteren van deze show weet je het nut en de noodzaak van vitamines en voedingssupplementen. Heeft het zin om deze te slikken in de herfstperiode? I'm a Foodie Voedingscentrum I'm a Foodie podcast Wil je aanwezig zijn bij een live opname? Drop jezelf op de lijst en we houden je op de hoogte
2021-10-22 - 43 min
#S02A07: Sneakpeek boek Eet als een expert mini! Wanneer moet ik vast voedsel introduceren bij mijn baby? In gesprek me…
Vandaag is Rolinde Demeyer te gast. Een oude bekende. In seizoen 1 aflevering 4 was Rolinde al eens te gast met tips & trucs bij kieskeurige etertjes. Rolinde is (en let op: ) kinderdiëtist, lactatiekundige, wetenschapper, auteur, spreker & mama. In deze show staat het nieuwe 'I'm a Foodie presents' boek: Eet als een expert mini centraal wat Rolinde samen met Eline Tommelein schrijft. Wat bespreken wat je van het boek kunt verwachten en meer! Het gaat bijvoorbeeld over het introduceren van vast voedsel bij je baby. Wanneer is het juiste moment? En waar kun je op letten? I'm a Foodie Blijf op de hoogte wanneer de pre order start van Eet als een expert mini I'm a Foodie podcast Wil je aanwezig zijn bij een live opname? Drop jezelf op de lijst en we houden je op de hoogte
2021-10-15 - 31 min
#S02A06: Wat is het microbioom en wat kan je ermee? In gesprek met dr. Clara Belzer
Clara Belzer is te gast. Clara is universitair docent bij het Laboratorium voor Microbiologie aan de Universiteit van Wageningen. Zij is onder andere gespecialiseerd in microbiële diversiteit, moleculaire genetica en het microbioom van het spijsverteringskanaal. Na het luisteren van deze show weet je wat het microbioom is, wat de relatie ban het microbioom is met je gezondheid en wat je kunt doen om er goed voor te zorgen. I'm a Foodie Microbiota for health De gratis cursus van Clara I'm a Foodie podcast Wil je aanwezig zijn bij een live opname? Drop jezelf op de lijst en we houden je op de hoogte
2021-10-08 - 41 min
#S02A05: Van normaal naar abnormaal eetgedrag (en hoe je hersenen werken). In gesprek met prof. dr. Anne Roefs
Vandaag is Anne Roefs, Professor of Psychology and Neuroscience of Abnormal Eating te gast. Anne is verbonden aan de Maastricht Universiteit. Anne probeert te achterhalen welke processen gaande zijn in de hersenen tussen normaal en abnormaal eetgedrag. Na deze show weet je hoe je de verleiding kan weerstaan als je op de bank ligt om je favo serie te gaan kijken en je hebt zin om chips, snoep of ijs te pakken. I'm a Foodie Koop nog snel Intuïtief Eten Werkboek in de pre order Blijf op de hoogte wanneer de pre order start van Eet als een expert mini I'm a Foodie podcast Wil je aanwezig zijn bij een live opname? Drop jezelf op de lijst en we houden je op de hoogte Een podcast over voeding is een productie van evidence based food collectief I'm a Foodie. Wij vertalen de wetenschap naar de dagelijkse praktijk. I'm a Foodie is onafhankelijk van de voedingsindustrie. Je kunt ons steunen door het doen van een donatie via Vriend van de Show. Check: www.vriendvandeshow.nl/pov
2021-10-01 - 40 min
#S02A04: Hoe je om kan gaan met verandering van smaak! In gesprek met diëtist Kelly Silverio
Vandaag is Kelly Silverio te gast. Kelly is gezondheidswetenschapper diëtist in het Amsterdam UMC met specialisatie smaaksturing. Ellen Kampman (gast uit seizoen 1 aflevering 20) tipte ons om Kelly te vragen. Kelly weet alles over smaak en geur sturing in relatie tot smaakverlies bij kanker en covid. In deze show krijg je antwoorden op het hoe, wat en waarom van smaaksturing en praktische tips. I'm a Foodie Ervaar koekjes zonder smaak en geur Wereld kanker onderzoeksfonds voeding&kanker info Reuk- en Smaakcentrum in Ede Smaak Kompas I'm a Foodie podcast Wil je aanwezig zijn bij een live opname? Drop jezelf op de lijst en we houden je op de hoogte Een podcast over voeding is een productie van evidence based food collectief I’m a Foodie. Wij vertalen de wetenschap naar de dagelijkse praktijk. I’m a Foodie is onafhankelijk van de voedingsindustrie. Je kunt ons steunen door het doen van een donatie via Vriend van de Show. Check: www.vriendvandeshow.nl/pov
2021-09-17 - 34 min
#S02A3: Waarom is er regelgeving over voedings- en gezondheidsclaims? In gesprek met diëtist Rob van Berkel
Hoe zit het met de regelgeving van voeding- & gezondheidsclaims? Vandaag een lange show met vriend van de show onderzoeksjournalist en diëtist Rob van Berkel. Na deze show weet je het! I'm a Foodie Gezondheidsclaims De Keuringsraad heeft een handige database waarin je kunt zoeken op voedingsstof en toepassingsgebied In verordening 432/2012 staat ook een overzicht, maar dat is wat taaier Het meest duidelijk is de database van de EFSA, maar ook wat taaier en in het Engels. Je kunt daar zoeken op het soort claim, de status, etc. Ook gezondheidsclaims die zijn afgekeurd zijn daar te vinden De NVWA heeft sinds kort een handboek over voedings- en gezondheidsclaims On hold-claims Nagaan welke claims on hold staan is wat ingewikkelder. De Keuringsraad heeft een stappenplan Rob heeft er ook een keer iets over geschreven Voedingsclaims Het Voedingscentrum heeft een overzicht van de toegestane voedingsclaims I'm a Foodie podcast Wil je aanwezig zijn bij een live opname? Drop jezelf op de lijst en we houden je op de hoogte Een podcast over voeding is een productie van evidence based food collectief I’m a Foodie. Wij vertalen de wetenschap naar de dagelijkse praktijk…
2021-09-10 - 19 min
#S02A02: debunken met diëtist Rob van Berkel, vandaag: wat is het nut van een ketonen supplement?
We hebben een nieuwe rubriek dit seizoen in Een podcast over voeding. De rubriek ‘debunken met Rob’. In seizoen 1 hebben we oa hierover een show opgenomen met Rob en zulke leuke reacties gehad dat we dachten ‘rob krijgt een rubriek haha’. In deze debunk sessie staat het ketonen supplement centraal. I'm a Foodie I'm a Foodie podcast Wil je aanwezig zijn bij een live opname? Drop jezelf op de lijst en we houden je op de hoogte 13:45 min: Hier zegt Rob dat in studies met MCT’s vetzuren zijn gebruikt met een ketenlengte van 6-8 koolstofatomen. Dat moet zijn vetzuren met een ketenlengte van 8-10 koolstofatomen. In de meeste MCT-supplementen zitten caprylzuur (C8) en caprinezuur (C10). Er is geen bewijs dat exogene ketonen tot gewichtsverlies leiden: Holland AM, Qazi AS, Beasley KN, Bennett HR. Blood and cardiovascular health parameters after supplementing with ketone salts for six weeks. J. insul. resist. 2019;4(1), a47. Soto-Mota A, Vansant H, Evans RD, Clarke K. Safety and tolerability of sustained exogenous ketosis using ketone monoester drinks for 28 days in healthy adults. Regul Toxicol Pharmacol. 2019;109:104506. Buga A, Kackley ML, Crabtree CD, Sapper TN, Mccabe L, Fell…
2021-09-03 - 57 min
#S02A1: Waarom vind je iets lekker en hoe kan je iets leren eten? In gesprek met prof. dr. ir. Kees de Graaf
Vandaag is prof. dr. ir. Kees de Graaf van de WUR te gast. Kees is gespecialiseerd in smaak en eetgedrag/voeding. Na het luisteren van deze show weet je hoe je iets nieuws kan leren eten en waarom je juist het 1 direct lekker vindt en het ander moet leren eten. I'm a Foodie Drop jezelf op de lijst voor updates wanneer de pre-order start van het kidsboek I'm a Foodie podcast Wil je aanwezig zijn bij een live opname? Drop jezelf op de lijst en we houden je op de hoogte Een podcast over voeding is een productie van evidence based food collectief I’m a Foodie. Wij vertalen de wetenschap naar de dagelijkse praktijk. I’m a Foodie is onafhankelijk van de voedingsindustrie. Je kunt ons steunen door het doen van een donatie via Vriend van de Show. Check: www.vriendvandeshow.nl/pov
2021-07-02 - 35 min
#S01A25: EINDE S1 Een podcast over de podcast. In gesprek met Arnoud Wokke (host) & Bart Mol, MSc. (I'm a Foodie)
In de afsluitende show van seizoen 1 gaan we het hebben over de show zelf: wat we hebben geleerd van S1 en wat de plannen zijn voor S2, wat vonden de leuke shows, en we hebben ook vriend van de show in de show. Hoe gezellig is dat! Shownotes: Een podcast over de podcast I'm a Foodie Geef tips voor onderwerpen en gasten naar: [email protected] I'm a Foodie podcast Wil je aanwezig zijn bij een live opname? Drop jezelf op de lijst en we houden je op de hoogte Wil je ons steunen? Doneer! Een podcast over voeding is een productie van evidence based food collectief I'm a Foodie. Wij vertalen de wetenschap naar de dagelijkse praktijk. I'm a Foodie is onafhankelijk van de voedingsindustrie. Je kunt ons steunen door het doen van een donatie via Vriend van de Show. Check: www.vriendvandeshow.nl/pov Show flow: Een podcast over de podcast Onderwerpen voor seizoen 2 35:34.974 Plannen voor seizoen 2 32:41.262 Productie van de podcast 29:49.260 Suggesties voor seizoen 2 28:11.588 De luisterervaring 18:42.639 Het ontwikkelen van een podcast 14:01.482 Trage regelgeving 11:02.574 Diabetesfonds sponsort 1 op 1 coaching 9:03.151 Recepten uit supermarktmagazines 3:01.452 Even voorstellen: Nina…
2021-06-18 - 40 min
#S01A24: Een nieuw voedselkeuzelogo: wat is de Nutri-Score? In gesprek met dr. ir. Manon van Eijsden en ir. Michelle va…
Primeurtje vandaag we hebben zowaar 2 gasten in de show. Dat zijn dr. ir. Manon van Eijsden en ir. Michelle van Roost van Voedingsjungle. Manon & Michelle zijn op de barricaden gesprongen ivm het nieuwe voedselkeuzelogo Nutri-Score. Dit is een voedselkeuzelogo dat mogelijk op termijn (begin 2022) wordt ingevoerd om de consumenten te informeren of producten een (on)gezondere keuze zijn. Binnen de academische wereld is er nogal wat rumoer omtrent dit voedselkeuzelogo. Gaat dit logo de consument echt verder helpen…? Na het luisteren van deze show weet je het hoe en wat van dit nieuwe logo dat je al op steeds meer producten ziet verschijnen. Shownotes: een nieuw voedselkeuzelogo: wat is de Nutri-Score? I'm a Foodie Site: Voedingsjungle over de Nutri-Score Mail: [email protected] Site: Voedingscentrum over de Nutri-Score I'm a Foodie podcast Wil je aanwezig zijn bij een live opname? Drop jezelf op de lijst en we houden je op de hoogte Wil je ons steunen? Doneer! Een podcast over voeding is een productie van evidence based food collectief I'm a Foodie. Wij vertalen de wetenschap naar de dagelijkse praktijk. I'm a Foodie is onafhankelijk van de voedingsindustrie. Je kunt ons…
2021-06-11 - 46 min
#S01A23: Toeleven naar dé Olympische wedstrijd, voedingsadviezen voor een topprestatie, in gesprek met voedingswetensch…
Vandaag is Peter Res te gast. Peter heeft de master Voeding & Gezondheid gevolgd aan de WUR en heeft zich hierna begeven in het topsport klimaat. Hij is verbonden geweest aan de Rabobank wielerploeg, voetbalclub Ajax en is momenteel werkzaam bij TeamNL van het NOC NSF in het begeleiden van de olympische sporters. Hierbij kan je denken aan judo, honkbal mannen, badminton, hockey dames. Na het luisteren van deze show weet je hoe de olympische atleten zich qua voeding voorbereiden om hun ultieme prestatie te bereiken. SHOWNOTES: Toeleven naar dé Olympische wedstrijd I'm a Foodie Volg Peter op Twitter I'm a Foodie podcast Wil je aanwezig zijn bij een live opname? Drop jezelf op de lijst en we houden je op de hoogte 1-op-1 coaching Intuïtief Eten Factchecking met behulp van de literatuur: online cursus voor diëtisten (en andere zorgverleners) WIL JE ONS STEUNEN? DONEER! Een podcast over voeding is een productie van evidence based food collectief I'm a Foodie. Wij vertalen de wetenschap naar de dagelijkse praktijk. I'm a Foodie is onafhankelijk van de voedingsindustrie. Je kunt ons steunen door het doen van een donatie via Vriend van de Show. Check: www.vriendvandeshow.nl/…
2021-06-04 - 47 min
#S01A22: Wat is een voedselbos en hoe ontwikkel je dat?, in gesprek met diëtist Paulien Kruiper
Vandaag is Paulien Kruiper te gast. In de media zagen we onlangs een leuk artikel van haar voorbij komen over een voedselbos. Dat triggerde ons: wat is het? Hoe ga je zoiets opzetten? Wat komt erbij kijken? Tijd om diëtist Paulien Kruiper hierover het hemd van het lijf te vragen. Na het luisteren van deze show weet je alles over het voedselbos. En wil je meedoen? Check de shownotes SHOWNOTES: Wat is een voedselbos en hoe ontwikkel je dat? I'm a Foodie Check de site van Paulien I'm a Foodie podcast Wil je aanwezig zijn bij een live opname? Drop jezelf op de lijst en we houden je op de hoogte WIL JE ONS STEUNEN? DONEER! Een podcast over voeding is een productie van evidence based food collectief I'm a Foodie. Wij vertalen de wetenschap naar de dagelijkse praktijk. I'm a Foodie is onafhankelijk van de voedingsindustrie. Je kunt ons steunen door het doen van een donatie via Vriend van de Show. Check: www.vriendvandeshow.nl/pov SHOW FLOW: Wat is een voedselbos en hoe ontwikkel je dat? Volgende gasten 47:01.993 Drie dingen om te onthouden 44:55.400 Een rol voor zorgverleners 41:46.533 Projecten als Herenboeren 37:06.292 Waar je begint met een voed…
2021-05-28 - 55 min
#S01A21 Intuïtief Eten: een revolutionair anti-dieetmethode, in gesprek met Intuïtief Eten diëtist Diede Huver
Vandaag een thuiswedstrijd :) We gaan het hebben over een brand new project binnen I'm a Foodie. Wellicht heb je het al vernomen via de socials of media dat wij onlangs het boek Intuïtief Eten hebben uitgebracht. Over deze methodiek en Centrum voor Intuïtief Eten gaan we het vandaag hebben. Hier hebben we de laatste maanden met het team aan gewerkt dus voldoende aanleiding om Intuïtief Eten te bespreken. Vandaag in de show Bart (vanuit zijn projectmanagersrol) en Diede (vanuit haar expertise als geaccrediteerde Intuïtief Eten diëtist). Na het luisteren van deze show weet je wat Intuïtief Eten is en wat het niet is en toelichting over de 10-principes. En uiteraard info hoe je je kan inschrijven voor de 1-op-1 coaching. SHOWNOTES: Intuïtief Eten een revolutionair anti-dieetmethode I'm a Foodie Centrum voor Intuïtief Eten Meer info over: 1-op-1 coaching Webinar: schrijf je in (link volgt nog) Volg ons op Insta I'm a Foodie podcast Wil je aanwezig zijn bij een live opname? Drop jezelf op de lijst en we houden je op de hoogte WIL JE ONS STEUNEN? DONEER! Een podcast over voeding is een productie van evidence based food collectief I'm a Foodie. Wij vertalen de wetenschap …
2021-05-21 - 45 min
#S01A20: Kankerpreventie & voeding, in gesprek met prof. dr. ir. Ellen Kampman
Vandaag is prof. dr. ir. Ellen Kampman te gast. En wij mogen Ellen zeggen :). Ellen is verbonden aan de Wageningen Universiteit en dé autoriteit in Nederland op het gebied van kankerpreventie en voeding. Na het luisteren van deze show weet je welke type kankers voorkomen / verminderd kunnen worden middels voeding. En ze geeft diverse andere leefstijl tips! SHOWNOTES: Kankerpreventie & voeding I'm a Foodie Site: voedingenkankerinfo.nl I'm a Foodie podcast Wil je aanwezig zijn bij een live opname? Drop jezelf op de lijst en we houden je op de hoogte WIL JE ONS STEUNEN? DONEER! Een podcast over voeding is een productie van evidence based food collectief I'm a Foodie. Wij vertalen de wetenschap naar de dagelijkse praktijk. I'm a Foodie is onafhankelijk van de voedingsindustrie. Je kunt ons steunen door het doen van een donatie via Vriend van de Show. Check: www.vriendvandeshow.nl/pov SHOW FLOW: Kankerpreventie & voeding Opening 0:00.000 Voorstellen: Ellen Kampman 3:33.399 Smoothies 5:07.683 Invloed van leefstijl op kanker 8:56.479 Hoe je onderzoek doet 17:31.096 Hoe je risico op kanker vermindert 21:02.818 Hoe je vertelt over preve…
2021-05-14 - 43 min
#S01A19: Coeliakie & voeding, in gesprek met diëtist Gaby Herweijer (die ook zelf coeliakie heeft)
Na het luisteren van deze show weet je wat coeliakie is, hoe de diagnose tot stand komt én hoe je er (met voeding) mee om kan geen! En ja: genoeg mogelijkheden! In deze aflevering is Gaby Herweijer te gast. Gaby is diëtist, gezondheidswetenschapper en mede-auteur van Eet als een expert en Eet als een expert - zwanger! In haar praktijk Voeding+Advies begeleidt ze veel mensen met coeliakie. Als diëtist, gezondheidswetenschapper en schrijver is het haar passie om voedingswetenschap op een begrijpelijke en praktische manier te vertalen naar de cliënt, student en lezer. SHOWNOTES: Coeliakie & voeding I'm a Foodie Nederlandse Coeliakie Vereniging De praktijk van Gaby: Voeding+Advies I'm a Foodie podcast Wil je aanwezig zijn bij een live opname? Drop jezelf op de lijst en we houden je op de hoogte WIL JE ONS STEUNEN? DONEER! Een podcast over voeding is een productie van evidence based food collectief I'm a Foodie. Wij vertalen de wetenschap naar de dagelijkse praktijk. I'm a Foodie is onafhankelijk van de voedingsindustrie. Je kunt ons steunen door het doen van een donatie via Vriend van de Show. Check: www.vriendvandeshow.nl/pov SHOW FLOW: Coeliakie & voeding Opening …
2021-05-07 - 44 min
#S01A18: De perfecte voorbereiding op je 10-15km hardlooprondje, in gesprek met sportdiëtist Titia van der Stelt
Vandaag is bewegingswetenschapper en sportdiëtist Titia van der Stelt te gast. Als je I'm a Foodie volgt dan ken je Titia vast. Bijvoorbeeld als I'm a Foodie member van het eerste uur. En uiteraard als auteur van de boeken Eet als een atleet en Eet als een atleet: hardloop editie. In de 3e show van Een podcast over voeding hebben we met Titia (en Vera) gesproken over de ontwikkeling en totstandkoming van het boek. In deze show gaan we de inhoud in. Na het luisteren van deze show weet je de perfecte voedingsaanpak voor je 10-15 km loop. Shownotes: De perfecte voorbereiding op je 10-15km hardlooprondje I'm a Foodie Intermittent fasting Meer info over sportdiëtetiek Eet als een atleet: hardloop editie Eet als een atleet I'm a Foodie podcast Wil je aanwezig zijn bij een live opname? Drop jezelf op de lijst en we houden je op de hoogte Wil je ons steunen? Doneer! Een podcast over voeding is een productie van evidence based food collectief I'm a Foodie. Wij vertalen de wetenschap naar de dagelijkse praktijk. I'm a Foodie is onafhankelijk van de voedingsindustrie. Je kunt ons steunen door het doen van een donatie via Vriend van de Show. Check: www.vriendvandeshow.nl/pov Show fl…
2021-04-30 - 54 min
#S01A17: Hoe je die zak chips of reep chocola tóch kan weerstaan, in gesprek met dr. Roel Hermans
Vandaag is dr. Roel Hermans te gast. Roel is gedragsonderzoeker aan de Universiteit Maastricht en oprichter van LeefstijlLab, een inspiratieplatform op het gebied van gezonde leefstijl. Roel geeft regelmatig lezingen en workshops over de psychologie van gedragsverandering. In het verleden werkte Roel als expert voeding en gedrag bij het Voedingscentrum. We gaan met Roel in gesprek over de relatie tussen voeding en gedrag. Hoe kan je je gedrag of met andere woorden je leefstijl aanpassen naar gezondere eetgewoonten. Na het luisteren van deze show weet je precies hoe dat moet. SHOWNOTES: Hoe je die zak chips of reep chocola tóch kan weerstaan I'm a Foodie Site van Roel Volg Roel op Insta De podcast van Roel I'm a Foodie podcast Wil je aanwezig zijn bij een live opname? Drop jezelf op de lijst en we houden je op de hoogte WIL JE ONS STEUNEN? DONEER! Een podcast over voeding is een productie van evidence based food collectief I'm a Foodie. Wij vertalen de wetenschap naar de dagelijkse praktijk. I'm a Foodie is onafhankelijk van de voedingsindustrie. Je kunt ons steunen door het doen van een donatie via Vriend van de Show. Check: www.vriendvandeshow.nl/pov SHOW FLO…
2021-04-23 - 49 min
#S01A16: Hoe de gezonde kantine een groot succes wordt, in gesprek met dr. Liesbeth Velema (Voedingscentrum)
Vandaag is dr. Liesbeth Velema te gast. Liesbeth is expert voeding & gedrag en projectleider van het programma Eetomgevingen bij het Voedingscentrum. Liesbeth is helemaal into gezondere en duurzamere schoolkantines en bedrijfsrestaurants en veel andere eetomgevingen. Wat bedoelt ze hiermee? En wat zijn de gewenste uitkomsten? Na het luisteren van deze show weet je hoe je op een positieve manier wordt beïnvloed om gezondere keuzes te maken in de schoolkantine, het bedrijfsrestaurant of op andere plekken:) Shownotes: hoe de gezonde kantine een groot succes wordt I'm a Foodie Programma Eetomgevingen Richtlijn Eetomgevingen De Gezonde Schoolkantine Lezen: artikel van Liesbeth, mensen gaan gezonder kopen in bedrijfsrestaurants als je de omgeving anders inricht I'm a Foodie podcast Wil je aanwezig zijn bij een live opname? Drop jezelf op de lijst en we houden je op de hoogte Wil je ons steunen? Doneer! Een podcast over voeding is een productie van evidence based food collectief I'm a Foodie. Wij vertalen de wetenschap naar de dagelijkse praktijk. I'm a Foodie is onafhankelijk van de voedingsindustrie. Je kunt ons steunen door het doen van een donatie via Vriend van de Show…
2021-04-16 - 49 min
#S01A15: Waar zoek je hulp bij een eetstoornis? In gesprek met diëtist Marjolein van Dop
Vandaag is diëtist Marjolein van Dop te gast. Marjolein is een I'm a Foodie teammember en zij is gespecialiseerd op het gebied van eetstoornissen. Hierover heeft ze enkele blogs geschreven en dat is een mooi haakje om daar in de podcast verder op in te gaan. Na het luisteren van deze show weet je het verschil tussen verstoord eetgedrag & eetstoornis. Hoe de diagnose wordt gesteld, welke behandelingen er zijn en waar je terecht kunt. SHOWNOTES: WAAR ZOEK JE HULP BIJ EEN EETSTOORNIS? I'm a Foodie Boek: Doe effe gezond (boek van Marjolein zelf :)) Boek: Over leven met Arfid - Rita Maris Site: Op zoek naar een dietist gespecialiseerd in eetstoornissen Site: Afspraak maken bij Marjolein in de praktijk? Site: Signalen die kunnen duiden op een eetstoornis Site: Meer lezen over eetstoornissen I'm a Foodie podcast Wil je aanwezig zijn bij een live opname? Drop jezelf op de lijst en we houden je op de hoogte WIL JE ONS STEUNEN? DONEER! Een podcast over voeding is een productie van evidence based food collectief I'm a Foodie. Wij vertalen de wetenschap naar de dagelijkse praktijk. I'm a Foodie is onafhankelijk van de voedingsindustrie. Je kunt ons steunen door het doen v…
2021-04-09 - 43 min
#S01A14: Misleiding door de voedingsindustrie, in gesprek met presentator en programmamaker Maarten Remmers (Keuringsdi…
Het tv-programma De Keuringsdienst van Waarde behoeft geen betoog. Het programma is inmiddels al 33 seizoenen op TV en heeft talloze interessante afleveringen gemaakt met o.a. producten met een bijzondere herkomst of bijzonderheden om alles wat er niet/wel inzit. Een mooi haakje om Maarten Remmers (een van de presentatoren van het programma) het hemd van het lijf te vragen over hun learnings waarom de voedingsindustrie ons als argeloze consumenten wil misleiden. Kan hij een bepaalde lijn of strategie hierin ontwaren? Daar gaan we het over hebben evenals hoe zo’n programma tot stand komt. Na het luisteren van deze show weet je of fabrikanten dankzij keuringsdienst transparanter zijn geworden of niet. SHOWNOTES: MISLEIDING DOOR DE VOEDINGSINDUSTRIE I'm a Foodie Boek: De supermarkt survival gids van Teun van de Keuken Boek: Eetbare wilde planten I'm a Foodie podcast Blog: Himalaya labtest Wil je aanwezig zijn bij een live opname? Drop jezelf op de lijst en we houden je op de hoogte WIL JE ONS STEUNEN? DONEER! Een podcast over voeding is een productie van evidence based food collectief I'm a Foodie. Wij vertalen de wetenschap naar de dagelijkse praktijk. I'm a Foodie i…
2021-04-02 - 44 min
#S01A13: Hoe kan je de gezondheid van kinderen voor, tijdens, en na de geboorte verbeteren: in gesprek met prof. dr. Te…
Vandaag is Prof. Tessa Roseboom te gast. Tessa is hoogleraar vroege ontwikkeling en gezondheid bij Amsterdam UMC. De eerste 1000 dagen is haar onderwerp. Dit is de periode voor, tijdens en na de geboorte. Na het luisteren van deze show weet je hoe je de gezondheid van je kleine kroost kan verbeteren! Shownotes I'm a Foodie Boek van Tessa: de eerste 1000 dagen Kansrijke Start en zoek hier je eigen lokale coalitie Gezonde generatie I'm a Foodie podcast Wil je aanwezig zijn bij een live opname? Drop jezelf op de lijst en we houden je op de hoogte Wil je ons steunen? Doneer! Een podcast over voeding is een productie van evidence based food collectief I'm a Foodie. Wij vertalen de wetenschap naar de dagelijkse praktijk. I'm a Foodie is onafhankelijk van de voedingsindustrie. Je kunt ons steunen door het doen van een donatie via Vriend van de Show. Check: www.vriendvandeshow.nl/pov Show flow: check direct het moment waar je behoefte aan hebt :-) Start 00:00:00:00 Voorstellen: Tessa Roseboom 00:00:49:00 Grootste voedingsfrustratie 00:01:53:14 De eerste 1000 dagen 00:07:01:14 De invloed van de man 00:08:35:14 Langetermijnseffecten van de Hongerwinte…
2021-03-26 - 56 min
#S01A12: personalised nutrition: wie is de diëtist van de toekomst, in gesprek met Nard Clabbers
Vandaag is Nard Clabbers te gast. In 2017 heb ik een seminar gevolgd over personalized nutrition & health (PNH). Hoe staat het hier eigenlijk mee? Is PNH een eendagsvlieg? Of is het here to stay? Na het beluisteren van deze show ben je weer helemaal bijgepraat en weet je of je deze trends links kan laten liggen of … We gaan het horen in deze show. En uiteraard een warm welkom voor de nieuwe vrienden van de show! Shownotes I'm a Foodie World of Happ I'm a Foodie podcast PNH blog op I'm a Foodie Volg Nard op Twitter of Linkedin Wil je aanwezig zijn bij een live opname? Drop jezelf op de lijst en we houden je op de hoogte Wil je ons steunen? Doneer! Een podcast over voeding is een productie van evidence based food collectief I'm a Foodie. Wij vertalen de wetenschap naar de dagelijkse praktijk. I'm a Foodie is onafhankelijk van de voedingsindustrie. Je kunt ons steunen door het doen van een donatie via Vriend van de Show. Check: www.vriendvandeshow.nl/pov Show flow: check direct het moment waar je behoefte aan hebt :-) Start 00:00:00:00 Zenuwen 00:00:50:03 Voorstellen: Nard Clabbers 00:02:20:09 Grootste voedingsfrustratie 00:05:12:17 Personalized Nutrition & Health 00:08:47:…
2021-03-19 - 42 min
#S01A11: Artificial intelligence, gezondheid, gedrag en voeding, in gesprek met Guido Camps
Onlangs hebben Radboud Universiteit, Wageningen Universiteit en imec als OnePlanet een nieuw Innovaction Center for Artificial Intelligence (een zogenaamd ICAI) lab heeft opgericht. Dit lab is gericht op gezondheid, gedrag en voeding. Dr. Guido Camps is verbonden aan de WUR en samen met Prof.dr. Tibor Bosse scientific director van het lab. We praten over AI en hoe het ons leven leuker en makkelijker maakt in relatie tot voeding en gezondheid. Dat en meer! I’m a Foodie podcast Het artikel dat Bart heeft gelezen over AI Radboud AI Dietary assessment techniques Innovation center for artificial intelligence Volg Guido op Twitter en LinkedIn Wil je ons steunen? Doneer! Een podcast over voeding is een productie van evidence based food collectief I'm a Foodie. Wij vertalen de wetenschap naar de dagelijkse praktijk. I'm a Foodie is onafhankelijk van de voedingsindustrie. Je kunt ons steunen door het doen van een donatie via Vriend van de Show. Check: www.vriendvandeshow.nl/pov Show flow: check direct het moment waar je behoefte aan hebt :-) Intro 00:00:00:00 Voorstellen: Guido Kamps 00:01:18:18 Recente voedingsfrustratie 00:03:09:16 Wat is AI? 00:04:58:02 Onderzoek naar voeding m…
2021-03-12 - 46 min
#S01A10 Geen stress meer in de keuken door maaltijdplannen, een gesprek met diëtist Claudia Vork
Na het luisteren van deze show weet je hoe je stressloos, eenvoudige én gezonde maaltijden op tafel tovert. En in de PODCAST geven we je een kortingscode zodat je voor €15 (ipv €45) met de Insta cursus Maaltijdplannen met Claudia mee kunt doen! Start 22 maart a.s. Claudia is diëtist en het is haar uitdaging om Nederland weer aan het koken te krijgen. Geen zakjes, pakjes en kant-en-klaarmaaltijden, maar gezonde en voedzame homecooked gerechten. Ze laat je graag zien dat ook dit op een snelle manier kan en in jouw drukke leven past. Met de juiste planning, heb je dagelijks een smakelijk en kleurrijk bord voor je neus en ben je minder geneigd iets te bestellen of af te halen. Alle voedingsadviezen zijn voor jou vertaald naar overzichtelijke recepten. SHOWNOTES Doe mee met de insta cursus Maaltijdplannen met Claudia, nu voor €15 ipv €45. Koop ‘m snel! I'm a Foodie De website van Claudia Gezonde recepten van het Voedingscentrum Boek van Teun van de Keuken (en ja: ook de man die Tony Chocolonely bedacht heeft): Supermarkt Survival gids De 6 vragen WAAROM wil je maaltijdplannen? - Oftewel, waar zou je éigenlijk meer tijd aan willen besteden? WAT vind je belangrijk?…
2021-03-08 - 41 min
#S01A09: Voeding & duurzaamheid: een gesprek met diëtist & voedingswetenschapper Paulien Vinke
Na het luisteren van deze show weet je hoe je duurzame(re) keuzes kan maken met voeding! Paulien Vinke is voedingswetenschapper, in de afronding van haar promotieonderzoek én houd zich bezig met voeding en duurzaamheid. Paulien woont in Duitsland (wat zijn de verschillen tussen deze landen?). De partner van Paulien is een milieuwetenschapper. Samen hebben ze veel kennis over voeding en duurzaamheid. SHOWNOTES I'm a Foodie Voedingscentrum Milieucentraal Rapport van de VN over de afname van de biodiversiteit door voeding Het lokale winkeltje van Paulien waar ze een lidmaatschap heeft Boeken ter inspi: The Omnivore's dilemma van Michael Pollan, Eating Animals van Jonathan Saffran Foer I'm a Foodie podcast WIL JE ONS STEUNEN? DONEER! Een podcast over voeding is een productie van evidence based food collectief I'm a Foodie. Wij vertalen de wetenschap naar de dagelijkse praktijk. I'm a Foodie is onafhankelijk van de voedingsindustrie. Je kunt ons steunen door het doen van een donatie via Vriend van de Show. Check: www.vriendvandeshow.nl/pov SHOW FLOW (forward direct naar het onderwerp van interesse) Intro 00:00:00:00 Voorstellen: Paulien Vinke 00:00:58:01 …
2021-03-05 - 49 min
#S01A08: De Nederlandse overheid doet te weinig om een gezonde leefomgeving te creëren, in gesprek met Dr. Maartje Poel…
Vandaag is Maartje Poelman te gast. Maartje is gezondheidswetenschapper en werkt bij de leerstoelgroep Consumptie en Gezonde Leefstijl aan de Wageningen Universiteit. Zij onderzoekt de voedselomgeving, hoe individuen met deze omgeving omgaan en hoe de voedselomgeving verbeterd kan worden. We hebben het in de show over op welke manier de overheid in actie kan komen voor een gezondere voedselomgeving. En welke politieke partijen hebben voeding een prominente plaats hebben gegeven in hun verkiezingsprogramma...Na het luisteren van deze show weet je misschien wel wat je moet stemmen :) SHOWNOTES I'm a Foodie Consumption and Healthy Lifestyles - WUR Regiodeal: Regio Deal | Regio FoodvalleyNationaal preventie akkoord 2018 Food-EPI rapport Home - JPI PEN (jpi-pen.eu) WIL JE ONS STEUNEN? DONEER! Een podcast over voeding is een productie van evidence based food collectief I'm a Foodie. Wij vertalen de wetenschap naar de dagelijkse praktijk. I'm a Foodie is onafhankelijk van de voedingsindustrie. Je kunt ons steunen door het doen van een donatie via Vriend van de Show. Check: www.vriendvandeshow.nl/pov SHOW FLOW (forward direct naar het onderwerp van interesse) Intro 0…
2021-02-26 - 41 min
#S01A07 De koning van het debunken: een gesprek met onderzoeksdiëtist Rob van Berkel
In deze aflevering is Rob van Berkel te gast. Hij is (onderzoeks)diëtist, schrijver en eigenaar van ‘Rob van Berkel voeding en gezondheid’. Met zijn bedrijf schrijft hij teksten over voeding en gezondheid. Van blogs op websites tot professionele artikelen. Rob houdt zich bezig met het ontkrachten (debunken) van gezondheidsclaims. In deze show neemt hij je mee wat zijn drijfveer is om voedingonderwerpen waar discussie over is te debunken evenals bedrijven aan te pakken die producten in de markt zetten met gezondheidsclaims die wettelijk gezien niet mogen dan wel niet (wetenschappelijk) onderbouwd zijn. SHOWNOTES I'm a Foodie Podcast Klacht indienen bij de Reclame Code Commissie Check de site van Rob Wat zijn gezondheidsclaims? Nieuwsbericht Hartstichting: “Voeding aangevuld met ketonen verbetert werking ziek hart”. Dit is gebaseerd op één onderzoek in muizen waarbij hartfalen is nagebootst. De muizen kregen relatief veel ketonen (ca. 20-30% van de totale energie-inname). Ketonen zijn niet goedkoop. Eén van de gebruikte ketonen is gewoon te koop. Omgerekend naar een mens met een energiebehoefte van 2.000 kcal/dag kost dat dan € 100-200 per dag. Door de studie-opzet is de nod…
2021-02-19 - 54 min
#S01A06: Lobby: politiek & industrie: wat moet er veranderen? Een gesprek met Prof. Dr. Ir. Jaap Seidell
Vind je het overheidsbeleid ten aanzien van voeding belangrijk? Wellicht weet je na het luisteren van deze show welke politieke partij je voorkeur heeft! In deze aflevering is Prof. dr. Jaap Seidell te gast. Primair is hij gefocust op diverse onderwijs- en onderzoekstaken op de Vrije Universiteit in Amsterdam. Daarnaast schrijft hij columns en opiniestukken in diverse kranten en is hij medeauteur van drie populair-wetenschappelijke boeken. Zijn nieuwe boek komt in het voorjaar uit. Hij ontbreekt zelden op discussiebijeenkomsten over overgewicht, adviseert gemeenteraden, wethouders, is lid van de KNAW en diverse commissies, en adviseert de WHO en het ministerie van VWS. Ofwel, de Messi van voeding en gezondheid. Ahum! En die in onze podcast :) De ideale gast om ons mee te nemen in de relatie tussen volksgezondheid, voeding, politiek, industrie, en lobby. SHOWNOTES I'm a Foodie Podcast Het nieuwe boek dat in het voorjaar 2021 uitkomt: Andere kost Nationaal preventie akkoord Jaap is fan van ons boek: Eet als een expert WIL JE ONS STEUNEN? DONEER! Een podcast over voeding is een productie van evidence based food collectief I'm a Foodie. Wij vertalen de wetenschap naar de d…
2021-02-12 - 52 min
#S01A05 Hoe om te gaan met het prikkelbare darm syndroom, een gesprek met diëtist & gezondheidswetenschapper Gaby Herwe…
Na het luisteren van deze show weet je wat het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is, hoe de diagnose tot stand komt én wat je er (met voeding) aan kan doen! En ja: genoeg mogelijkheden! In deze aflevering is Gaby Herweijer te gast. Gaby is diëtist, gezondheidswetenschapper en mede-auteur van Eet als een expert en Eet als een expert - zwanger! In haar praktijk Voeding+Advies begeleidt ze veel mensen met coeliakie en prikkelbare darm syndroom (PDS). Als diëtist, gezondheidswetenschapper en schrijver is het haar passie om voedingswetenschap op een begrijpelijke en praktische manier te vertalen naar de cliënt, student en lezer. SHOWNOTES Test: HebikPDS? Onderzoek REDUCE PDS Keuzehulp behandeling PDS Rome 4 criteria Consult plannen? Check de praktijk van Gaby I'm a Foodie Podcast Eet als een expert Eet als een expert - zwanger! Op zoek naar een FODMAP-diëtist bij jou in de buurt WIL JE ONS STEUNEN? DONEER! Een podcast over voeding is een productie van evidence based food collectief I'm a Foodie. Wij vertalen de wetenschap naar de dagelijkse praktijk. I'm a Foodie is onafhankelijk van de voedingsindustrie. Je kunt ons steunen door het doen van een donatie via Vriend van de…
2021-02-05 - 38 min
#S01A04 Help: mijn peuter van 3 eet nauwelijks! Een gesprek met kinderdiëtist dr. Rolinde Demeyer
Na het luisteren van deze show weet je exact hoe je moet omgaan met je nee-eter! In deze aflevering is de Vlaamse Rolinde Demeyer te gast. Rolinde is kinderdiëtist, ze heeft een PhD in biomedische wetenschappen en is lactatiekundige. In deze show staat de nee-eter centraal, oftewel een peuter die niet wil eten. Met praktische oplossingen en tips hoe je dat toch voor elkaar gaat krijgen. Ja echt: De tips die Rolinde je geeft gaan een wereld van verschil maken! SHOWNOTES Wie is Rolinde Diëtist, PhD biomedische wetenschappen en lactatiekundige Je kan bij Rolinde oa terecht voor: allergieën en intoleranties bij jonge kinderen en tijdens borstvoedingsperiode, starten met vaste voeding en gezonde voeding voor jonge kinderen. Eind 2018 verscheen haar eerste boek ‘Blij koemelkvrij‘, een gids voor iedereen die met koemelkallergie bij jonge kinderen te maken krijgt. In 2020 verscheen ‘Van melk naar vaste voeding‘, een praktische gids voor zorgverleners. Instagram Rolinde Boek tip: als je van spelen leren kan, geschreven door Nele Flamang I'm a Foodie Inschrijflijst cursus Meer rust aan tafel Inschrijven voor de cursus ‘op de groei’ Baby’s eten zelf Blijf op de hoogte v…
2021-01-29 - 30 min
#S01A03 Eet als een atleet: hardloop editie. Een gesprek met de auteurs Vera (sportdiëtist) & Titia (sportdiëtist & bew…
Ons nieuwste boek 'Eet als een atleet: hardloop editie' is in november 2020 gelanceerd. Een mooi moment om de diepte in te gaan met de auteurs: Titia van der Stelt en Vera Wisse. Hoe komt zo’n boek tot stand? En welke learnings hebben de auteurs zelf opgedaan tijdens het schrijven van het boek? Titia van der Stelt en Vera Wisse zijn Beiden sportdiëtist, zijn werkzaam in topsportorganisaties en verbonden aan Team NL van het NOC*NSF. De instelling van de microfoon stond verkeerd , daarom een kleine echo in deze Show! SHOWNOTES I'm a Foodie Meer info over Eet als een atleet: hardloop editie Ik wil direct het boek kopen WIL JE ONS STEUNEN? DONEER! Een podcast over voeding is een productie van evidence based food collectief I'm a Foodie. Wij vertalen de wetenschap naar de dagelijkse praktijk. I'm a Foodie is onafhankelijk van de voedingsindustrie. Je kunt ons steunen door het doen van een donatie via Vriend van de Show. Check: www.vriendvandeshow.nl/pov SHOW FLOW (forward direct naar het onderwerp van interesse) Welkom 0:00:00:00 Voorstellen: Titia van der Stelt 0:01:04:00 Voorstellen: Vera Wisse 0:02:03:15 Waarom dit boek? 0:03:11:26 Hoe b…
2021-01-15 - 45 min
#S01A02 Laat je niet meer misleiden met quotes over voeding
Dagelijks lees je items over voeding op bekende nieuwssites en in kranten. Bijvoorbeeld dat je nu vitamine X moet slikken om je immuunsysteem te boosten. Dat je van melk dood kunt gaan of dat suiker kanker veroorzaakt. Als je verder op onderzoek gaat dan zit het nét wat genuanceerder. Ofwel, misleiding van een aantrekkelijke kop is zo gebeurd. Hoe kan je hier eenvoudig doorheen lezen? In deze aflevering is Liesbeth Smit te gast. Zij is een kritische voedingswetenschapper. Ze deed onderzoek aan Harvard School of Public Health en de Vrije Universiteit. Liesbeth is co-auteur van het boek Eet als een expert. Als spreker wil ze hardnekkige voedingshypes ontkrachten en wetenschap toegankelijk maken. Met haar bedrijf The Online Scientist maakt ze met websites, infographic en presentaties wetenschap sexy. SHOWNOTES Eet als een expert The Online Scientist Meer over Liesbeth Wil je je wapenen tegen misinformatie? Deze BINGOkaart kan je helpen om misinformatie over voeding en gezondheid te herkennen. Zo wordt je niet meer door marketing of pseudowetenschap misleid! BINGO kaart WIL JE ONS STEUNEN? DONEER! Een podcast over voeding is een productie van evidence based food collect…
2021-01-05 - 41 min
#S01A01 Maak kennis met Marijke Berkenpas van I'm a Foodie
In deze aflevering is Marijke Berkenpas te gast. Marijke is diëtist en voedingswetenschapper en de founder van food collectief I'm a Foodie. Op I'm a Foodie, analyseert ze - samen met zo'n 20 andere diëtisten & voedings- en gezondheidswetenschappers - trends en hypes op toegankelijke, kritische wijze en zet ze ze om in haalbare adviezen en recepten. In mei 2016 verscheen het boek Eet als een expert waarvan Marijke co-auteur is. Sinds 2013 timmert ze flink aan de weg met haar boodschap! Wat wil Marijke eigenlijk bereiken met I'm a Foodie? Wanneer is haar project geslaagd? En wat drijft haar? Genoeg onderwerpen voor meer te weten over Marijke wie ze is en wat ze doet! SHOWNOTES Het blog van I'm a Foodie Nevo tabel Canva Intuïtief Eten Een podcast over voeding is een productie van evidence based food collectief I'm a Foodie. Wij vertalen de wetenschap naar de dagelijkse praktijk. I'm a Foodie is onafhankelijk van de voedingsindustrie. Je kunt ons steunen door het doen van een donatie via Vriend van de Show. Check: www.vriendvandeshow/pov SHOW FLOW: check direct het moment waar je behoefte aan hebt :) Start 0:00:00:00 Voorstellen: Marijke Berkenpas 0:00:57:…
2020-12-28 - 1 min
Trailer Een podcast over voeding powered by I'm a Foodie