categorieën
blog
contact
zoeken
Dit is Luister de Limburger, de wekelijkse podcast van De Limburger. Over verhalen van De Limburger of actuele zaken in het Limburgse nieuws. Maar dan in audio. Uitgediept en toegelicht. Vaak becommentarieerd met deskundigen aan tafel.
2023-06-26 - 48 min
Tourpodcast: Wie pakt het geel, wat gaan de Limburgse renners doen en wie moet je wel of niet pakken bij het Tourspel?
Wat wordt het voor een Tour de France? Wie pakt de gele trui? Wat gaan onze Limburgse jongens doen? En misschien wel de belangrijkste vraag: wie moet je wel en vooral niet pakken bij het Tourspel van De Limburger? Verslaggever Maikel Suilen bespreekt al deze thema's als voorbeschouwing op de Tour de France en het Tourspel dat zaterdag van start gaat. Oud-wielrenner Rob Ruijgh (tweemaal Tour de France gereden) is te gast, 'wielerorakel' en man van de statistiek Daniël Herbers zit in de studio als ook chef sport Patrick Delait. Meedoen met het Tourspel? Ga dan naar limburger.nl/tourspel.
2020-09-18 - 2 min
Het verhaal van Nicky Verstappen
De Limburger publiceert vanaf 20 september de 6-delige podcastserie ‘Het verhaal van Nicky Verstappen’. In aanloop naar de rechtszaak tegen Jos Brech, die start op 28 september, neemt verslaggever Judith Janssen je mee terug in de tijd. Wat gebeurde er op het zomerkamp in 1998 waar het jongetje plotseling verdween? Welke impact had zijn overlijden op het dorp en de nabestaanden? En hoe verliep het politieonderzoek? Lees meer op delimburger.nl/nickyverstappen
2020-09-03 - 81 min
Limburgse ziekenhuizen: bij tweede coronagolf moet reguliere zorg overeind blijven
2020-02-21 - 13 min
#62 - In de oorlog vierde Limburg door ‘alsof het de laatste keer was'
Officieel was het al vanaf 1940 verboden om met de carnavalsdagen gemaskerd, gekostumeerd en vermomd over straat te gaan. In werkelijkheid vierden grote delen van Limburg gewoon door met vasteloavend. Verslaggever Benti Banach dook in de archieven en ontdekte dat dat gebeurde ‘alsof het de laatste keer was’. In deze podcast spreekt Jos van den Camp met hem over de Horizonproductie die hij er over schreef.
2020-02-14 - 16 min
#61 - Fusie tegen heug en meug
Veertig procent van alle inwoners zou de fusie van de gemeente Sittard-Geleen het liefst weer willen terugdraaien. En meer dan de helft van alle inwoners vindt die gemeentenaam maar helemaal niks. De fusie van Sittard, Geleen en Born is bijna twintig jaar oud, maar het is nog steeds geen eenheid. De Limburger hield een enquête. In deze podcast spreekt Jos van den Camp met Hans Goossen die op zoek ging naar de oorzaken van dat moeizame huwelijk.
2020-02-07 - 13 min
#60 De beul van Kabul hield zich jaren gedeisd in Kerkrade
Getuigen omschrijven hem als de beul uit Kabul: Abdul Razaq A. (74). De man wordt verdacht van oorlogsmisdaden in een gevangenis ten tijde van de Afghaanse oorlog (1979-1989). De laatste veertien jaar hield hij zich gedeisd in Kerkrade. Daar werd hij eind vorig jaar opgepakt. Volgende week komt hij voor de rechter. Jos van den Camp spreekt met Claire van Dyck die onderzoek deed naar de zaak en daar zaterdag 8-2 over publiceert in katern Horizon van De Limburger.
2020-01-31 - 10 min
#59 Kindermishandeling: ‘Nooit jouw schuld’
Voordat een slachtoffer daadwerkelijk de stap neemt kindermishandeling te melden, moet er heel wat gebeuren. Voor een productie in Horizon sprak Annelies Hendrikx met de Sittardse Naomy Rojnik (26). De jeugdzorgwerkster – en ervaringsdeskundige - ontwierp de app CARE-FREE in de hoop die tieners beter te bereiken. In deze podcast aandacht voor de werking van de app.
2020-01-24 - 14 min
#58 Limburgse joden wacht koele ontvangst na terugkeer uit vernietigingskampen
Europa herdenkt maandag 27 januari 75 jaar einde van de Holocaust. Voor de oorlog telde Limburg 1550 joden, 850 werden er gedeporteerd, de rest vluchtte of dook onder. Na de oorlog keerden er maar 400 terug, de meesten uit onderduikadressen. Slechts 65 van hen overleefden de kampen. Hoe werden ze ontvangen? Wie woonden er in hun huizen, wie zat er op hun meubels? Verslaggever Vikkie Bartholomeus onderzocht het. Jos van den Camp spreekt met haar.
2020-01-17 - 19 min
#57 Britse oorlogstekenaar tekende op het slagveld de bevrijding van Midden-Limburg
Majoor Bryan de Grineau (1883-1957) was oorlogstekenaar in dienst van het Britse leger. Gewapend met potlood en houtskool tekende hij in hun kielzog en op het slagveld de bevrijding van Midden-Limburg. Voor een reportage in Horizon bezochten verslaggever Rob Cox en fotojournalist Peter Schols de plekken die hij 75 jaar geleden vereeuwigde. In deze podcast spreekt Jos van den Camp met hen.
2020-01-11 - 15 min
# 56 - Nobel of riskant
Burgemeester Jos Heijmans van Weert haalt veel geld binnen voor een jongerenorganisatie waar hij zelf voorzitter van is. Een deel van de schenkingen komt van een bedrijf waar de gemeente vervolgens zaken mee doet. Hoe onhandig is dat? De journalisten Paul Bots en Leon Janssen onderzochten de verbanden voor een artikel in de zaterdagbijlage Horizon. Jos van den Camp spreekt daarover met auteur Paul Bots.
2020-01-03 -
#55 Cultuur van ons-kent-ons domineert organisatie Oktoberfeest Sittard
Het staat in de lijst van de beste tien ter wereld. Oktoberfeest Sittard trekt jaarlijks honderdduizenden bezoekers. Maar de organisatie van het evenement is ook al jaren aan een hervorming toe die maar moeizaam gestalte krijgt. In deze podcast spreekt Jos van den Camp met onderzoeksjournalist Theo Sniekers. Over een cultuur van ons-kent-ons, financiële ondoorzichtigheid en een gemeente die regels schendt.
2020-01-03 - 17 min
2019-12-20 - 21 min
#54 Zelfs de opvang voor daklozen valt nu weg.
Het aantal daklozen is de laatste tijd verdubbeld. Opvangplaatsen zitten overvol. Gemeenten weten niet hoe ze het moeten oplossen. In deze podcast spreekt Jos van den Camp met de verslaggevers Livia Benders en Sjors van Beek. Zij spraken de afgelopen dagen met tientallen dak- en thuislozen en hulpverleners. In de Horizonbijlage van zaterdag 21 december is hun uitgebreide reportage te lezen.
2019-12-13 - 16 min
#53 - Die ellende rond arbeidsmigranten veroorzaken we zelf
Arbeidsmigranten, ze werken hier inmiddels het hele jaar rond. Waar komen ze vandaan en onder welke omstandigheden werken en wonen ze. In deze podcast hoor je de verslaggevers Jos Bouten en Serge Sekhuis. Zij doken voor een Horizon-verhaal in de wereld van vieze matrassen in dure huurchalets. Over lang en hard werken voor weinig geld, waar uitbuiting op de loer ligt.
2019-12-06 - 15 min
#52 - Gaan buitenlandse priesters de kerk in Limburg redden?
Een op de zes priesters in Limburg is van buitenlandse afkomst. Ze komen uit India, Sri Lanka, Polen, Spanje, Honduras, Chili, Indonesië en Colombia. Buitenlandse priesterstudenten worden opgeleid op Rolduc in ruil voor de belofte hier tien jaar te blijven. In de studio de verslaggevers Serge Sekhuis en Benti Banach die voor de zaterdagbijlage Horizon spraken met deze priesters en studenten.
2019-11-29 - 15 min
#51 Wie wil er nog werken in de gehandicaptenzorg?
De gehandicaptenzorg wordt steeds complexer door toenemende psychiatrische problemen bij cliënten. Steeds minder mensen willen in die sector werken. Hoe moet het verder? Verslaggever Kitty Borghouts bezocht twee instellingen in Heel en Gennep. Zij schrijft daar uitgebreid over in Horizon. In deze podcast spreekt Jos van den Camp met haar over haar ervaringen.
2019-11-21 - 20 min
#50 - Zo kwam Project 46 over verkeersdoden tot stand
Hoe kwamen ze de nabestaanden op het spoor? Hoe reageerden ze en wat is hun verhaal? Jos van den Camp spreekt in deze podcast van Luister De Limburger met Judith Janssen en Rik van Hulst, makers van het multimediale Project46. De journalisten gingen op zoek naar de gezichten achter vaak ultrakorte berichten in de krant over dodelijke verkeersongelukken.
2019-11-15 - 23 min
#49 - Aken in 1944 als eerste Duitse stad ingenomen. Bevrijd of bezet?
Aken was de eerste Duitse stad die aan het einde van de Tweede Wereldoorlog door de Amerikanen werd bevrijd. Of werd het door de Akenaren zelf ervaren als een bezetting? Jos van den Camp spreekt in deze podcast met journalist Benti Banach die de afgelopen dagen naar een antwoord zocht in de Karelstad en daar over publiceert in het zaterdagkatern Horizon van 16 november.
2019-11-08 - 15 min
#48 - Zieke prins carnaval Horst krabbelt weer op
Een paar dagen na zijn proclamatie werd hij eind januari dit jaar ernstig ziek. Hoe gaat het nu met prins Lars I (Thijssen) van carnavalsvereniging D’n Dreumel in Horst. In deze podcast spreekt Jos van den Camp aan het begin van het nieuwe carnavalsseizoen met verslaggeefster Angela Janssens. Zij volgde alle ontwikkelingen rondom Lars en sprak ook recent met hem voor een uitgebreid verhaal in Horizon.
2019-11-01 - 18 min
#47 - 100 jaar onvergetelijke radio: gijzeling De Punt en moord op Fortuyn
In Nederland bestaat de radio honderd jaar. In deze podcast: Kim Noach en Ivar Hoekstra die voor de Horizonbijlage van de Limburger doken in de geschiedenis van het medium ‘waarvan de magie nooit uitgewerkt raakt’. Met de misschien wel de meest iconische radiofragmenten uit die periode. In deze podcast ook een gesprek met Hubert van Hoof, de man met de diepe fluwelen whisky-stem, jarenlang het geluid van de Limburgse radio.
2019-10-25 - 20 min
#46 Reconstructie: ‘Kogelvrije vesten Roda-kopstukken in 2002 waren overdreven’
Een bekende naam, maar wel een nieuwe formule met wekelijks spraakmakende journalistiek. De Limburger heeft het zaterdagkatern Horizon vernieuwd. Hoofdredacteur Bjorn Oostra en art-director Sharon Brabant lichten toe. En verder in deze podcast de onderzoeksjournalisten Serge Sekhuis en Sjors van Beek over hun gedetailleerde reconstructie van de bedreigingen tegen Roda JC-coryfeeën Hendriks en Pickée in 2002.
2019-10-17 - 19 min
#45 Hoe word je ondernemer van het jaar?
De Limburger organiseert dit jaar voor de tweede keer de verkiezing van Limburgs Ondernemer van het Jaar. Vorig jaar kwam André Rieu als winnaar uit de bus. Dit jaar is ervoor gekozen om het thema duurzaamheid een prominentere rol te geven. Maar welke andere eigenschappen zijn er nodig om kans te maken op de titel 'Ondernemer van het Jaar 2019'? In de studio een gesprek met Roy op het Veld, hoofdredacteur van De Limburger en Bram van der Heijden, chef van de economieredactie.
2019-10-10 - 21 min
#44 Op zoek naar een huis? Dan moet je happen en pakken
De tijd dat je als woningzoekende in de watten werd gelegd is voorbij. De koffie met vlaai bij de open huizendag heeft plaats gemaakt voor lange rijen. Deze podcast gaat over de serie verhalen die De Limburger wijdt aan de krapte op de Limburgse woningmarkt. Jos van den Camp spreekt daarover met de journalisten Bram van der Heijden en Monique Evers.
2019-10-03 - 22 min
#43 Emoties bij huisdieren: ook je hond of kat wordt verliefd
Dat ze blij en boos kunnen zijn, dat weten we. Maar kan je hond of kat ook jaloers zijn, wrok koesteren en verliefd worden? Er zijn steeds meer aanwijzingen voor het bestaan van complexe emoties bij dieren, zegt hoogleraar Pim Martens van de Universiteit Maastricht. Jos van den Camp sprak met de onderzoeker en met baasjes op een gehoorzaamheidscursus voor honden.
2019-09-26 - 20 min
#42 ‘Muzikale droom’ van Syrische vluchteling in Landgraaf verdampt
Abdullah Al Dahab vluchtte vier jaar geleden met zijn gezin uit Syrië en kwam terecht in het AZC in Maastricht. Ze wonen nu al 3,5 jaar in Lauradorp (Landgraaf). Hoe gaat het? Zijn hun dromen uitgekomen? Kon Abdullah muziekleraar worden, wat hij zo graag wilde? Is hij lid van de harmonie van Schinveld, zoal hij zich had voorgenomen? Jos van den Camp zocht voor deze podcast het gezin na 3,5 jaar nog eens op.
2019-09-18 - 16 min
#41 Voor Van Helvert (CDA) is het Binnenhof vooral ook bronsgroen
CDA-Kamerlid Martijn van Helvert ontving met Prinsjesdag 75 gasten. Collega-parlementariërs keken het hoofdschuddend aan en bij de beveiliging gingen alarmbellen af. Maar Van Helvert gaat zijn eigen gang, zingt luidkeels het Limburgs volkslied en zegt: ,,Het parlement is van ons allemaal. En al zeker van de Limburgers!’’ Jos van den Camp volgt in deze podcast de politicus uit Nieuwstadt en diens zoon Matthijs (13). Luister
2019-09-12 - 23 min
#40 "Ik smeerde zeep in mijn ogen. Zo verborg ik mijn analfabetisme"
André van der Ven (48) wist zijn analfabetisme tot zijn 35ste te verbergen. Als het er op aan kwam, smeerde hij zeep in zijn ogen om ontstoken ogen voor te wenden. Nu helpt hij als trotse taalambassadeur lotgenoten met lezen en schrijven. Verder: Fred Dijk van het Bondgenootschap Geletterdheid Parkstad en journalist Hans Goossen over de uitgebreide aandacht voor laaggeletterdheid in de krant.
2019-09-05 - 18 min
#39 ‘Mensen scheiden te snel’
Meer dan één op de drie huwelijken eindigt na gemiddeld 15 jaar in een echtscheiding. Mensen trouwen te snel én scheiden te snel, zegt een scheidingsadvocaat in de podcast die geheel gewijd is aan het themanummer over scheiden in L-magazine. ,,Ze vechten niet meer, ze geven te snel op.’’ In de studio een gesprek met L-Magazine-verslaggevers Kristel Schreurs en Marjolein Welling.
2019-08-29 - 25 min
#38 Cultura Nova zet Parkstad op kaart
,,In Parkstad is geen cultuur. Je bent gek dat je dat doet’’, zeiden collega-theaterdirecteuren toen Bas Schoonderwoerd 25 jaar geleden naar Heerlen vertrok. Inmiddels neemt tachtig procent van de bevolking deel aan cultuur en bezoekt 57 procent jaarlijks minstens één keer het theater. Halverwege festival Cultura Nova sprak Jos van den Camp voor deze podcast uitgebreid met Bas Schoonderwoerd.
2019-08-22 - 19 min
#37 Student zoekt paleisje
Liefst zitten ze allemaal eerste rang: een loft met uitzicht op het Vrijthof. En als het even kan voor een habbekrats. Steeds meer studenten zijn in Maastricht op zoek naar een kamer. Maar Maastricht zet de rem op uitbreiding van studentenhuizen en kiest voor grootschalige voorzieningen in leegstaande kantoren kloosters, en scholen. Maar wil de student dat wel? En hoe staat het met de overlast?
2019-08-15 - 20 min
#36 ‘Geen mobieltjes in de klas!’
Inleveren dat mobieltje! En na schooltijd krijg je hem weer terug. Ook basisscholen stellen duidelijke regels over gsm-gebruik, blijkt in deze podcast die helemaal gewijd is aan het nieuwe schooljaar. Een reportage vanuit een – nu nog stille - school waar de directeur en enkele docenten zich voorbereiden. En een gesprek met onderwijsverslaggever Carola de Boer: ,,De klas-oude-stijl is definitief voorbij.’’
2019-08-08 - 25 min
#35 Duizenden breakdancers reanimeren de stad
Heerlen staat weer op zijn kop. Letterlijk! Duizenden breakdancers uit veertig landen komen er jaarlijks in augustus samen voor het International Breakdance Event (IBE). Met hun headspinns, windmills en salto’s reanimeren ze de stad, zegt mede-organisator Raenys Martis in deze podcast over het dansfenomeen. IBE duurt dit jaar van 8 tot en met 11 augustus. Het evenement veranderde Heerlen van rollatorcity in sneakercity, beaamt cultuurredacteur en studiogast Kim Noach, die het IBE van begin af aan heeft gevolgd.
2019-07-31 - 18 min
#34 ‘Nederlandse plofkrakers wijken uit naar Duitsland’
Limburg kreeg te maken met twee zware plofkraken in één maand, in Landgraaf en Venlo. Desondanks neemt het aantal plofkraken in Nederland af, stelt de bankensector. Maar wie goed kijkt, ziet dat het probleem zich vooral verplaatst, stelt criminoloog Cyrille Fijnaut in de podcast Luister de Limburger. VenloDe banken beveiligen hun geldautomaten steeds beter, de criminelen gebruiken steeds zwaardere explosieven. De impact van een plofkraak voor de omgeving groeit. Dat bleek afgelopen week in Venlo, waar tientallen bewoners aan de Keulsepoort met de schrik vrijkwamen. Tachtig woningen werden na de explosie ontruimd, de bewoners werden opgevangen in een nabijgelegen hotel. ‘Probleem geëxporteerd’In Nederland werken politie, justitie en de banken steeds meer samen om deze vorm van criminaliteit aan te pakken. Het aantal plofkraken in Nederland neemt af; in 2017 was er landelijk sprake van 65 plofkraken, vorig jaar waren dat er nog 42. Een van de redenen is volgens criminoloog Cyrille Fijnaut dat door politie en justitie de druk op plofkrakers wordt opgevoerd. Toch maakt hij een kanttekening: „Degenen die beweren dat er een daling is, vertellen er vaak niet bij dat een deel van de Ned…
2019-07-25 - 25 min
#33 - “Ik wil niet acht weken op mijn luie reet gaan zitten, ik wil iets doen”
Het is hartje zomer en veel mensen zijn op vakantie. Waar zit Limburg op dit moment? Welke trends zijn er als het op zomervakanties aankomt? Hoofdredacteur Roy op het Veld gaat in deze podcast in gesprek met wethouder Erwin Boom van de gemeente Venlo, die met zijn gezin een weekje naar Italië gaat, maar deze zomer vooral zijn tijd steekt in diverse stages bij bedrijven in Venlo en omgeving. “Ik wil niet acht weken op mijn luie reet gaan zitten, ik wil iets doen”, zegt Boom in de podcast, terwijl hij paprika’s staat te sorteren op Freshpark in Venlo. Ook een gesprek met reisadviseur Vivianne Bongers-Duchateau, die ‘authentieke reiservaringen’ probeert te creëren voor haar klanten. Tot die klantenkring behoren onder andere Jacqueline Smits en Ronald Consten, die een ware droomreis maakten naar IJsland, en daar tot vier keer toe het noorderlicht bewonderden.
2019-07-19 - 24 min
#32 Dit moet je weten over de Tour de France
De gele trui, stoempen, aan het elastiek hangen en demarreren. Zomaar wat termen die je voorbij hoort komen tijdens een uitzending van de Tour op tv. Maar wat betekenen deze termen allemaal? In de studio wielerverslaggever Robin van der Kloor van De Limburger die antwoord geeft op deze vragen. Ook vertelt hij over een stukje tourgeschiedenis. En raast de Tour binnenkort door de Limburgse heuvels?
2019-07-11 - 18 min
# 31 - Maastricht danst op Rieu
Hij verwelkomt er zijn één miljoenste concertbezoeker. En hij houdt er zijn honderdste ‘Maastrichtse’ concert. André Rieu en zijn Johann Strauss Orkest staan nog tot en met zondag 21 augustus in Maastricht. En de stad walst mee. Luister in deze podcast naar een verslag vanaf rij 18, stoel 26. En naar een rondgang na afloop: ,,Ik wilde deze avond als afsluiting van mijn leven. En dat is gelukt.’’
2019-07-04 - 23 min
# 30 - De rups rukt op
Luister de podcast hoe duizenden Limburgers lijden onder bultjes en blaasjes. Niet eerder sloeg de eikenprocessierups zo hard en massaal toe. Hoe komt dat? Maar vooral: hoe komen we af van het beestje …… en van de jeuk? Hoe kunnen een föhn en een koolmees daarbij helpen? Valt de opmars nog te stuiten? En wat is de beste manier om dat te doen? In deze podcast hoor je ervaren bestrijders en klinken nuttige adviezen van de GGD.
2019-06-27 - 21 min
# 29 - Limburg zucht onder hitte
Limburg zuchtte afgelopen week onder de hitte en de zon. Niet eerder registreerden we een hittegolf zo voeg in de zomer. In deze podcast hoor je hoe we er mee omgaan, mens én dier in deze provincie? Wat moet je doen en wat vooral ook niet? Op bezoek bij het Kinjer OLS waar de organisatie er alles aan deed om ongelukken te voorkomen. En: luister naar de voorspellingen van Lei Spreeuwenberg, weerman in Lottum.
2019-06-20 - 25 min
#28 Wordt de boze jeugd het bruinkoolmonster de baas?
Duizenden actievoerders bezetten een Duitse bruinkoolgroeve op enkele tientallen kilometers afstand van de Limburgse grens. Wat is hun drijfveer? Welke gevolgen heeft die nu al vijftig jaar durende afgraving én verbranding van bruinkool voor Limburg? En krijgen steeds meer bezorgde jongeren dan misschien het ‘monster’ gestopt? Verder: een reportage uit een toekomstig spookdorp. In de studio verslaggever Peter Bruijns en Peter Loomans van de Natuur- en Milieufederatie.
2019-06-13 - 23 min
#27 Vrouwen aan de bal!
Het WK Vrouwenvoetbal is in volle gang. Maar in welke staat verkeert de tak van sport in Limburg? Passen kicks en hakkenschoenen wel in één sporttas? Waarom belemmeren ouders hun dochters nog steeds om het veld op te gaan? Te gast bij de Girls Cup Maastricht. En hoe kijken ze in Nieuw-Bergen naar oud-dorpsgenoot en beste voetbalster van de wereld: Lieke Martens? In de studio de sportverslaggevers Hans Straus en Nick Bruls.
2019-06-06 - 28 min
#26 - Pinkpop backstage
Pinkpop van binnenuit. Drie verslaggevers van De Limburger geven een inkijkje in de wereld van het jubilerende Pinkpop. Marjolein Welling sprak voor de speciale editie van L-Magazine met ‘de vrouwen van Jan Smeets’, Wiel Beijer blikt terug op de ‘roaring seventies’ en Peter van de Berg geeft een kritische voorbeschouwing op deze vijftigste editie. En verder: krijgt podcasthost Jos van den Camp Bono werkelijk aan het janken? Luister de Limburger: elke donderdag een nieuwe aflevering, gratis te beluisteren op mobiel, tablet en pc. >delimburger.nl/podcast
2019-05-29 - 22 min
# 25 De Eerste Communie, maar dan….
Meer dan vierduizend Limburgse kinderen doen in mei, met Hemelvaart of Pinksteren de Eerste Heilige Communie. Kinderen zijn er vol van. Kerken ook. Maar hoe wil de kerk ze blijven boeien, als na het communiefeest de lucht eenmaal uit het luchtkussen is en de harmonie weer is vertrokken? Een gesprek met een 21-jarige vrijwilligster die kinderen voorbereidt en met de hulpbisschop. Verder een reportage vanuit de communiestoet in Spekholzerheide, waar de koninklijke harmonie Sint Caecilia de kinderen naar de kerk brengt. En in de studio commentaar van de verslaggevers Serge Sekhuis en Ronald Collee.
2019-05-23 - 22 min
#24 - Gesneuveld, maar niet vergeten
Nergens ter wereld worden gesneuvelde Amerikaanse soldaten uit WO II zo massaal herdacht als in Margraten. Luister in deze podcast naar verhaal hoe alle graven en namen van vermisten op de begraafplaats zijn geadopteerd door Limburgers. In duizenden Limburgse families valt rond Memorial Day weer hun naam. Waar komt die betrokkenheid vandaan? Hoe klinken de verhalen? Verslaggever Jos van den Camp adopteerde zelf een graf. In deze podcast vertelt hij het verhaal over de 19-jarige Thomas uit Kansas.
2019-05-16 - 23 min
#23 Moord op de Brunssummerheide: een reconstructie
De dubbele dodelijke steekpartij op de Brunssummerheide laat zijn sporen na. De angst onder wandelaars ebt maar niet weg. Luister naar de reconstructie met verslaggever Benti Banach over de uren en de dagen na de moord. En over moordverdachte en Mondriaan-patiënt Thijs H. Jos van den Camp spreekt in deze podcast met klinisch psycholoog Arjan Bos die kanttekeningen plaatst bij ‘de stigmatisering van mensen met een psychose’. Luister De Limburger: elke donderdag een nieuwe aflevering, gratis te beluisteren op mobiel, tablet en pc
2019-05-09 - 22 min
#22 - Examenstress – Laat je niet gek maken
Een op de vijf in elke examenklas heeft er nu last van: examenstress. Minstens 2300 Limburgse kandidaten kampen dan ook met hartkloppingen, hoofdpijn, darmklachten en alsmaar negatieve gedachtes. ,,Ik kan het niet!”. De laatste weken lagen de matjes bij de yogapraktijken vol met eindexamenleerlingen. En examenstress- en faalangsttrainers maakten overuren. Jos van den Camp sprak met klanten en coaches: ,,Stop met het wensen van succes!’’
2019-05-02 - 26 min
#21 - Alle Männer raus! De nachtmerrie van Cosel
Cosel is nu een vervallen goederenstationnetje in Polen. Maar in het najaar van 1942 was het tot 39 keer toe halteplaats voor Jodentransporten naar Auschwitz. Meer dan 9600 mannen – waaronder 120 Limburgers - werden er bruut gescheiden van hun vrouwen en kinderen. Jos van den Camp spreekt met de Beekse Holocaust-kenners Herman en Annelies van Rens die getuigenissen van overlevenden zochten, vonden en bundelden.
2019-04-25 - 29 min
#20 - Steeds meer jeugd vindt wandelen hip
Bloesem- en lentetochten, heide- en aspergetochten. Het wandelseizoen is geopend. Wandelverenigingen zetten met succes huifkarren, extra medailles en artiesten in om de jeugd aan het wandelen te krijgen. Een reportage over de Kennedymars waar jongeren ‘blij worden van lopen’. En een gesprek met de kartrekkers van de Heuvelland4daagse, de Nacht van Gulpen en de Bloesem2daagse. Luister De Limburger: elke donderdag een nieuwe aflevering, gratis te beluisteren op mobiel, tablet en pc. >delimburger.nl/podcast
2019-04-18 - 31 min
#19 - Liefde na de rouw
Liefde en de rouw: Gaan die twee wel samen? Hoe lang moet je wachten totdat je een nieuwe liefde in je hart kunt sluiten? En hoe reageert de omgeving? Uit onderzoek dat uitvaartorganisatie Monuta liet uitvoeren, blijkt dat het taboe op een liefde na de dood nog altijd groot is. Zo vreest 1 op de 10 weduwen en weduwnaars de reactie van de omgeving. Caroline Kortooms, directeur van Toverland, verloor in 2008 haar man na twintig jaar huwelijk aan melanoomkanker. Inmiddels is ze gelukkig hertrouwd. Ze vertelt over de tijd dat ze langzaam haar rouw inruilde voor nieuw geluk.
2019-04-11 - 21 min
#18 - Zorgvilla’s: een vloek of een zegen?
Na het ‘wegbezuinigen’ van de verzorgingshuizen doken commerciële investeerders in het gat in de markt. Mensen die niet langer alleen thuis kunnen blijven wonen, kunnen op steeds meer plekken zorg en onderdak vinden in particuliere, kleinschalige woonzorgcentra. Uit onderzoek van De Limburger blijkt dat hier weinig toezicht op is. U hoort er meer over in gesprek met de journalisten Serge Sekhuis en Kitty Borghouts. Eveneens spraken we in onze reportage met een gedupeerde. Reageren? Mail naar [email protected]
2019-04-04 - 24 min
# 17 - Tweelingen, Samen voor Altijd?
Samen voor altijd! Of haal je ze op school al vroeg uit elkaar? Wat is wijs? Een reportage over de Meerlingendag in Toverland waar ouders van jonge tweelingen worstelen met die vraag. Verder aan het woord: een pedagoog én verslaggever Ivar Hoekstra die voor L-magazine sprak met vier onafscheidelijke eeneiige tweelingen.
2019-03-28 - 25 min
# 16 - Een nier cadeau
Verslaggever Geertjan Claessens van De Limburger stond een nier af aan zijn zieke zoon Rik van 24. Jos van den Camp sprak voor deze podcast met vader en zoon, vijf weken na de transplantatie. Over de logica van geven en de vreugde van nemen. En een gesprek met verpleegkundig specialist niertransplantaties Philip Ulrichts en maatschappelijk werker Michel Knaapen van het Maastricht Universitair Medisch Centrum. Over lichtvaardige besluiten en ‘een stukje wandelen met andermans nier’.
2019-03-21 - 24 min
# 15 – Gestemd, en nu dan?
"We weten niet wie ze zijn. We weten niet wat ze willen.” De politieke reacties op de komst van Forum voor Democratie in Provinciale Staten van Limburg zijn niet hartelijk. Wordt deze partij gevraagd voor een coalitie of valt het oog op GroenLinks? Luister de Limburger komt met een uitgebreide audio-reportage vanuit het gouvernement aan de Maas. En Jos van den Camp spreekt met de verslaggevers Hans Goossen en Roel Ophelders. "Hoe nu verder?
2019-03-14 - 21 min
#14 – Gouden Pinkpop op de rails
Luister de Limburger reisde samen met tweehonderd Limburgers mee in de speciale Pinkpop-trein van Geleen-Oost naar Amsterdam. Veel bijval, maar ook afwachtende blikken vanuit het publiek, bij het aanhoren van de line-up van deze gouden editie: ,,Waar blijft die ene topper?’’ Je hoort heel veel reacties en muziek vanuit de trein én Paradiso in deze speciale ‘reizende Pinkpop-podcast’ van Luister de Limburger.
2019-03-07 - 21 min
#13 'Wie niet stemt, moet ook niet zeiken'
Zie maar eens de aandacht te trekken van de kiezer. Zeker als verkiezingen voor Provinciale Staten en het Waterschap op stapel staan. Waar draait het op 20 maart werkelijk om? Om het klimaat, arbeidsmigranten en de luchthaven? Of gewoon om een sterke vertegenwoordiging in de Eerste Kamer? In de studio politiek verslaggever Jule Peeters een commentator Peter Kamps. En een gesprek met verslaggever Jan Hensels en dijkgraaf Patrick van den Broeck over de waterschappen. ,,Wie niet stemt, moet ook niet zeiken,’’ zeggen ze daar.
2019-02-28 - 24 min
#12 – Vastelaovend, in voor- en tegenspoed
Hoe vier je carnaval als de lol er af is. Drie dagen na zijn proclamatie treedt prins Lars I Thijssen van Horst terug: acute leukemie. Horst ervaart massaal hoe broos het leven is, sluit de prins in zijn armen en sjoenkelt door. In de studio de journalisten Angela Janssens en Guus Urlings daarover. ,,Het leven gaat door.’’ Over vieren, als verdriet verenigt.
2019-02-21 - 22 min
#11 – Kies je school – met buik of brains
Duizenden Limburgse kinderen staan op het punt een school voor voortgezet onderwijs te kiezen. Waar letten zij op? Vallen ze voor de ‘personal coach’ of is ’de fijne sfeer’ genoeg? En hoe kan de nieuwe website DeLimburger.nl/scholenwijzer daar een handje bij helpen? Kinderen aan het woord! En in de studio de journalisten Carola de Boer en Jos Adriaens.
2019-02-14 - 26 min
# 10 - De Bende laat Venlo niet los
Het is precies 25 jaar later. Maar nog steeds is Venlo de gruwelijkheden van de Bende van Venlo niet vergeten. Zeven moorden in één jaar tijd, gepleegd door Venlose jongelui – ‘van God los’ - en Turkse drugsmaffia. In deze podcast een terugblik op die onuitwisbare tijd. Advocaten over ‘gerechtelijke dwalingen’ in ‘de zaak van de eeuw’. In de studio praat Jos van den Camp met de verslaggevers Jos Bouten en Marco van Kampen die er in de zaterdagbijlage van De Limburger uitgebreid over berichten.
2019-02-07 - 21 min
# 9 – Einstein Telescope – Big Bang voor het Heuvelland
Wint Zuid-Limburg de race om het prestigieuze ondergrondse miljardenproject? Wordt het ontstaan van het heelal pas echt doorgrond vanuit….. Epen? Deskundigen vertellen over de Einstein Telescope. De – moeizame – proefboringen bij Terziet. En over de grote klapper die de toewijzing van het project voor Zuid-Limburg kan betekenen. In de studio Vikkie Bartholomeus die de lobby en de ontwikkelingen nauwgezet volgt.
2019-01-31 - 24 min
# 8 – De gele hesjes: vol vuur of uitgedoofd?
Kleurt heel Maastricht op zaterdag 2-2 zo geel als een kanarie? Zo ja, dan is dát het moment om de ‘evangelisten van de wanhoop’ – de gele hesjes - definitief serieus te nemen, zeggen de journalisten Benti Banach en Johan van de Beek van De Limburger. Bij een opkomst van minder dan 500 demonstranten op de landelijke actiedag is het ‘over en uit’. Luister de Limburger liep mee in de generale repetitie, de wekelijkse mars van De Geusselt naar de stad en peilde de stemming: ,,Ik doe het voor mijn kinderen.’’
2019-01-24 - 21 min
# 7 – Windmolens: tegenwind is een keuze
Er staan er pas zes in Limburg. Dus dat wordt nog hard aanpoten om een paar honderd windturbines bij te bouwen. Maar hoe doe je dat zonder tegenwind? ‘De windcoöperatie’ lijkt hét antwoord. Op bezoek bij coöperatie Zuidenwind in Midden-Limburg, die daar alleen maar wind-mee kent. Verder: een reactie van gedeputeerde Eric Geurts. En in de podcaststudio spreekt Luister de Limburger-presentator Jos van den Camp met politiek verslaggever Jule Peeters.
2019-01-17 - 16 min
#6 - Buutte-praat, terugblik op Buuttekampioenschap 2019
Wat maakt Bas van Neer uit Susteren tot de beste buuttereedner van Limburg? Waarom greep favoriet Henrie van Geneijgen uit Swartbroek net naast? Wat leerden deelnemers van grootmeester Pierre Cnoops? En is de buut nog wel toekomstbestendig? De Limburger-verslaggever Ray Simoen en organisator/presentator Karel Fiddelers blikken terug op het Groot Limburgs Buuttekampioenschap van afgelopen weekend.
2019-01-10 - 23 min
# 5 - De Krant van Morgen
Is papier passé en lezen we De Limburger straks alleen nog maar ‘achter glas’? Deze week in Luister de Limburger: Dominic Stas, CEO bij De Limburger en hoofdredacteur Roy op het Veld. Zij geven een inkijkje in de keuken van De Limburger van morgen. Over het ritueel aan de ontbijttafel, de toenemende digitalisering en de kracht van unieke journalistiek.
2019-01-03 - 23 min
#4 Limburg in 2019
De gele hesjes. Gaan we nog wat van ze horen? Of was dit het? En: hoe gaat het in 2019 met het Limburgs bedrijfsleven en wie wint de statenverkiezingen in maart? Peter Kamps, commentator en opinieredacteur bij De Limburger blikt vooruit. En verder in de podcast-studio: Patrick Delait, chef sport van De Limburger. Wie worden de winnaars van 2019 en….. wie zal er een tandje moeten bijzetten?
2018-12-20 - 23 min
#3 – Hoogwater 25 jaar later
Het werd in 1993 geen witte Kerst; wel een hele natte. Door wekenlange regenval liep de Maas 25 jaar geleden fors buiten haar oevers. Vele duizenden woningen stonden onder water, 12.000 Limburgers werden geëvacueerd. Sinds de oorlog had Limburg niet meer zo veel ellende over zich heen gekregen. Getroffen bewoners blikken nu terug op die nationale ramp. En in de studio een gesprek met de verslaggevers Vikkie Bartholomeus, Jan Hensels en Eric van Dorst.
2018-12-13 - 18 min
#2 - Vliegtuigoverlast: Herrie boven Limburg en onrust op de grond
De tijd van een enkele ‘verdwaalde Boeiing 737 van Transavia op vliegveld Beek’ is voorbij. Met de reactivering van Maastricht Aachen Airport neemt het aantal klachten over vliegtuigoverlast in Zuid-Limburg toe. Aan tafel in de tweede podcast van Luister de Limburger: Frans Dreissen, redacteur economie en Peter Bruijns, verslaggever duurzaamheid en milieuvraagstukken bij De Limburger.
2018-11-29 - 10 min
#1 - Amber Alert
In een oude slagerij in Beek ontwikkelde de Beekse ondernemer Frank Hoen tien jaar geleden Amber Alert. Het opsporingssysteem voor vermiste kinderen is in al die jaren slechts 25 keer gebruikt, maar kent steeds weer een enorme impact. Tussen de tien en twaalf miljoen mensen zien of horen het. Maar nu de Nationale Politie zich genoodzaakt ziet het opsporingssysteem officieel aan te besteden, gaan bij Amber Alert zelf alle alarmbellen af.