categorieën
blog
contact
zoeken
Wekelijkse podcast waarin Martin Visser van De Financiële Telegraaf actuele thema’s uit de financiële wereld analyseert en bespreekt met wisselende gasten.
2023-03-24 - 42 min
Draait belastingbetaler weer op voor bankenmalaise?
Door alle problemen bij banken in Amerika en Zwitserland is een scenario zoals in 2008 niet ondenkbaar. Welke lessen zijn er getrokken na de vorige bankencrisis? In de podcast Kwestie van Centen gaan Martin Visser en Robbert Ophorst na welke veranderingen er zijn doorgevoerd na het omvallen van Lehman Brothers. Hoe is het gesteld met de diversiteit binnen de financiële sector? Is het gelukt om de overmatige schuldengroei te temmen? En blijft de belastingbetaler dit keer buiten schot?See omnystudio.com/listener for privacy information.
2023-03-17 - 35 min
‘Weinig geleerd van bankencrisis in 2008’
Grote onrust in de financiële wereld door de problemen bij onder meer de Amerikaanse Silicon Valley Bank en het Zwitserse Credit Suisse. Is dit het begin van een bankencrisis à la 2008? Dat bespreekt DFT-verslaggever Martin Visser samen met Robbert Ophorst in een nieuwe aflevering van de podcast Kwestie van Centen. Er zijn wel lessen geleerd van de vorige crisis, maar het systeem is nog steeds erg kwetsbaar, zegt Visser. ,,De huidige eisen voor banken gaan niet ver genoeg.”See omnystudio.com/listener for privacy information.
2023-03-10 - 49 min
'Toeslagen moeten lomper worden'
Waarom is het zo moeilijk om de toeslagen af te schaffen? Het kabinet wil een radicaal ander systeem, maar de eerste aanpassingen aan huurtoeslag en kinderopvangtoeslag lijken al te mislukken. Martin Visser en Robbert Ophorst duiken in de podcast ’Kwestie van Centen’ in de historie van de toeslagen en leggen uit waarom dit rondpompcircus van geld ooit een goed idee leek. „Als je de toeslagen aanpast raak je bijna elke Nederlander in zijn portemonnee”, zegt Visser. Inmiddels gaat er 19 miljard euro in om, daarom is dit toeslagensysteem niet zomaar te veranderen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2023-02-24 - 37 min
Moeten starters nu toeslaan op de woningmarkt?
Tegenstrijdige berichten over de kansen van starters op de huizenmarkt. Ondanks dat de dalende huizenprijzen er nog niet voor hebben gezorgd dat koopwoningen beter betaalbaar zijn geworden voor starters, zien makelaars juist deze groep toeslaan op de woningmarkt. In een nieuwe aflevering van de podcast Kwestie van Centen analyseren Martin Visser en Robbert Ophorst het laatste nieuws over de hypotheekrente, de huizenprijzen en de woonplannen van Hugo de Jonge. De minister van Volkshuisvesting jaagt iedereen tegen zich in het harnas met zijn nieuwe woonwet. Is de kritiek terecht?See omnystudio.com/listener for privacy information.
2023-02-17 - 36 min
‘Kabinet gewaarschuwd voor eigen klimaatbeleid’
In een nieuw rapport waarschuwt de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) voor scheefgroei tussen inkomensgroepen door klimaatbeleid. Subsidies voor verduurzaming komen vooral bij hoge inkomens terecht terwijl lagere inkomens niet kunnen profiteren en met hoge energierekeningen zitten. DFT-verslaggever Martin Visser onderstreept de bevindingen uit het rapport in een nieuwe aflevering van de podcast Kwestie van Centen: „Een eerlijke verdeling van de kosten is nog belangrijker dan het klimaatbeleid zelf.”See omnystudio.com/listener for privacy information.
2023-02-10 - 44 min
'Multinationals hebben probleem: burger pikt dit niet meer'
Er heerst groot ongemak bij burgers en politiek over de gigantische winsten van onder andere Shell, ABN Amro & Unilever. „De burger ziet zijn portemonnee slinken terwijl dit soort bedrijven astronomische winsten laten optekenen”, constateert DFT-verslaggever Martin Visser in een nieuwe aflevering van de podcast Kwestie van Centen. Grote bedrijven worden door toenemende transparantie en mondigheid van buitenaf steeds meer in een maatschappelijke rol geduwd. „Er worden steeds minder dingen gepikt die voorheen wel werden gepikt”, concludeert Visser.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2023-02-03 - 44 min
’Wonder dat de euro nog overeind staat'
De plannen voor een nieuw Europees miljardenfonds waren aanleiding voor een stevige ruzie tussen premier Rutte en minister Kaag (Financiën). Ook binnen de EU zet de Brusselse geldjacht de verhoudingen op scherp. Tekent Nederland uiteindelijk ’gewoon’ weer bij het kruisje? Martin Visser en Robbert Ophorst bespreken het in een nieuwe aflevering van de podcast ’Kwestie van Centen’. De nood is hoog in Brussel, horen ze van correspondent Alexander Bakker. Maar hebben we de lessen van de eurocrisis wel voldoende geleerd? En hoe houdbaar is de euro nog?See omnystudio.com/listener for privacy information.
2023-01-27 - 41 min
'Gewilde werknemers stellen veel meer eisen'
Eén op de vijf werkenden wisselt van baan, zo blijkt uit onderzoek. Nu werkgevers schreeuwen om personeel kunnen werknemers eisen stellen. Dat kan extra loon zijn, zoals blijkt bij cao-onderhandelingen. Maar ook komen er wensen op tafel om vaker thuis te werken of op andere manier werk en privé beter te kunnen combineren. Dit bespreken Martin Visser en Robbert Ophorst in een nieuwe aflevering van de podcast Kwestie van Centen. De hoge looneisen leiden her en der al tot stakingen. Maar die zijn zo versnipperd dat Visser geen massale stakingsgolf verwacht. De podcast is te beluisteren op www.DFT.nl en de verschillende podcast-apps.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2023-01-20 - 37 min
'Politiek te nonchalant richting bedrijfsleven'
Het vestigingsklimaat van bedrijven in Nederland staat onder druk. Uit onderzoek blijkt dat bijna een kwart van de bedrijven overweegt om zijn activiteiten te verplaatsen uit Nederland. Volgens DFT-verslaggever Martin Visser is dit toe te rekenen aan de ‘nonchalante houding’ van de politiek richting het bedrijfsleven. In een nieuwe aflevering van de podcast Kwestie van Centen beschrijft Visser wat deze houding gaat doen met de Nederlandse economie. Ook bespreekt hij samen met Herman Stam het jaarlijkse World Economic Forum dat in Davos plaatsvond. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2023-01-13 - 39 min
'Stijgende rente funest voor huizenmarkt'
Wat staat ons komend jaar op de financiële markten te wachten? De beurs deed het in de eerste twee weken verrassend goed. Maar de stijgende rente zit consumenten juist dwars. Zo blijft de hypotheekrente maar stijgen, met dalende huizenprijzen tot gevolg. Hoewel de hypotheekbedragen nu een stuk hoger liggen dan tijdens de huizencrisis van pakweg tien jaar geleden, is er volgens Martin Visser nu toch een cruciaal element wat het verschil zal gaan maken. Verder blikken Martin en Robbert Ophorst in deze nieuwe aflevering van de Kwestie van Centen terug op het rampzalige beursjaar 2022.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2023-01-06 - 35 min
’Probeer optimistisch te zijn voor komend jaar’
In de eerste podcast van het nieuwe jaar blikken Martin Visser en Herman Stam vooruit. Wat gaat 2023 brengen? Ze lopen drie grote economische thema’s langs: de huizenmarkt, de arbeidsmarkt en de inflatie. Wordt het kommer en kwel in het nieuwe jaar? Misschien is er ook wel reden voor optimisme, stelt Visser in Kwestie van Centen. We zitten dan wel in een recessie, hoge werkloosheid is voorlopig niet te verwachten. „Een baan is de beste garantie voor je koopkracht.” Op de huizenmarkt domineert de onzekerheid.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-12-23 - 55 min
Prijsbewust aan de kerstdis? 'Neem sigaar en cognac'
In de laatste Kwestie van Centen van2022 blikken verslaggevers Martin Visser en Herman Stam terug op een bewogen jaar. De coalitie sloot een jaar geleden een regeerakkoord dat vooral gericht was op het uitgeven van geld. Zien we daar al effect van? En hoe lang kan het kabinet deze koers aanhouden in tijden van crisis? Ook gaan Visser en Stam in op de vraag of een eurocrisis een reëel scenario kan zijn. Tot slot geeft Visser tips om het kerstdiner zo goedkoop mogelijk te maken en er wordt vooruit geblikt op 2023.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-12-16 - 46 min
Zo krijg je meer salaris in het nieuwe jaar
Werkgevers spreken zich negatief uit over een hogere loonstijging om de inflatie te compenseren. Volgens Martin Visser is dit opmerkelijk: „De zuinigheid druipt er vanaf.” In een nieuwe aflevering van de podcast Kwestie van Centen bespreekt Visser samen met Herman Stam de loonontwikkeling en wat werknemers nu moeten doen om er meer geld bij te krijgen. Ook gaan ze in op de explosieve groei van het aantal zzp’ers en de gevolgen voor de arbeidsmarkt. En Visser en Stam delen richting het nieuwe jaar tips voor salarisonderhandelingen met je werkgever.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-12-12 - 43 min
‘Pas op, energiesteun is niet oneindig’
Er is eindelijk meer duidelijkheid over het prijsplafond voor stroom en gas, waardoor de energierekening van huishoudens per 1 januari flink omlaag gaat. In een nieuwe aflevering van de podcast Kwestie van Centen houden Martin Visser en Herman Stam de compensatieregeling tegen het licht. Wat betekent het voor je portemonnee en wat staat ons nog te wachten? „Reken maar dat dit een enorme politieke discussie gaat worden”, zegt Visser. Ook bespreken de financieel journalisten de gevolgen van de nieuwe EU-boycot op Russische olie.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-12-02 - 36 min
Inflatie daalt, maar is dat wel goed nieuws?
Voor het eerst in lange tijd is de inflatie fors lager dan eerdere maanden. Maar volgens Martin Visser is het vreemd dat we een stijging van elf procent als goed nieuws beschouwen. De financieel journalist benadrukt in een nieuwe aflevering van de podcast Kwestie van Centen dat de huidige inflatiecijfers uitzonderlijk hoog zijn en alleen zijn te vergelijken met cijfers ten tijden van wereldoorlogen. Ook beantwoordt Visser met Herman Stam de vraag of deze daling door kan zetten en hoe de ECB kijkt naar de huidige inflatiecijfers.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-11-25 - 37 min
‘Britse crisis moet wijze les zijn voor Nederland’
Wat moet premier Rishi Sunak doen om een economische crisis in het Verenigd Koninkrijk af te wenden? Dat bespreken verslaggevers Martin Visser en Herman Stam in een nieuwe aflevering van de podcast Kwestie van Centen. Sunak moet hard zijn best doen om het vertrouwen van beleggers te herwinnen. Willen de Britten alsnog een Zwitsers EU-model hanteren? Welk gevaar schuilt er in het grensgebied tussen Ierland en Noord-Ierland? En hoe moet de Europese Unie zich opstellen? „Als er ergens economisch voordeel ontstaat, waarom niet”, stelt Visser. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-11-18 - 39 min
Is omvallen platform FTX dodelijk voor crypto?
De crash van het cryptoplatform FTX heeft de rumoerige wereld van de crypto’s andermaal flink opgeschud. De waarde van onder andere de bitcoin is hard gedaald sinds de ineenstorting van het platform. Is de zeepbel van de cryptowereld nu daadwerkelijk geknapt? Of is dit juist een uitstekend instapmoment? En hoe zit het met de flamboyante oprichter van FTX, komt hij ongehavend uit deze strijd? Dat bespreken verslaggevers Martin Visser en Herman Stam met crypto-verslaggever Theo Besteman in een nieuwe aflevering van de podcast Kwestie van Centen. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-11-11 - 39 min
Recessie op komst: ‘Inflatie-ellende voorlopig niet voorbij’
Consumenten zijn nog nooit zo somber geweest over de economie en hun persoonlijke, financiële situatie. Ondertussen gaat iedereen nog op vakantie, zitten de restaurants vol en is het dringen in de Ikea. Terwijl multinationals als Facebook, Philips en Tupperware in zwaar weer verkeren vanwege de hoge inflatie, schiet de winst van bedrijven als Ahold Delhaize juist omhoog. Wat zeggen deze wisselende doch onheilspellende geluiden precies over onze economie? In een nieuwe aflevering van de podcast Kwestie van Centen vragen Martin Visser en Herman Stam zich af hoe zwaar de recessie wordt en belangrijker nog, hoe lang het gaat duren.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-11-02 - 37 min
'Onzekerheid over nieuw pensioen neemt alleen maar toe'
Een recessie staat voor de deur, de inflatie is hoog en de rente stijgt: is dit wel het goede moment om een nieuw pensioenstelsel in te voeren? Steeds meer experts betwijfelen of deze ongekende financiële operatie verantwoord is, zo bespreken Martin Visser en Herman Stam in een nieuwe aflevering van de podcast Kwestie van Centen. Het politieke debat lijkt een gelopen race, aldus Visser. „Pieter Omtzigt gaat heel lang praten en aan het eind gaat alles gewoon door", aldus de financieel verslaggever van de Telegraaf.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-10-28 - 43 min
‘Grote kans dat woningmarkt hard onderuit gaat’
De ECB verhoogt de rente nog eens met 0,75 procentpunt om de inflatie te beteugelen. Alle signalen voor een milde recessie zijn er. Martin en Herman bespreken de impact van die ongekende renteverhoging op de economie. Goed nieuws voor de pensioenen en de spaarrekening, daartegenover koelt de woningmarkt snel af. Door de oplopende rente zullen de huizenprijzen volgens Martin mogelijk harder dalen dan wordt geschetst. De financieel verslaggever van De Telegraaf legt uit wat het probleem is van de Nederlandse huizenmarkt en hoe de woningbouwplannen van minister De Jonge ervoor staan.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-10-14 - 37 min
‘Energiesteun wel voor sauna, niet voor bakker?’
Veel ondernemers hebben kritiek op de steunmaatregelen die het kabinet vrijdag presenteert voor energie-intensieve mkb’ers. Bakkers, slagers en andere ondernemers in de detailhandel klagen dat ze de steun gaan mislopen door strenge criteria. „Je moet ergens een grens trekken”, zegt Martin Visser. „Maar of deze grens logisch is? Het is verschrikkelijk ingewikkeld.” In een nieuwe aflevering van de podcast Kwestie van Centen analyseert de financieel verslaggever van De Telegraaf alle noodmaatregelen. Hoe voorkomen we dat de overheid niet verandert in een all inclusive verzekeringsbedrijf? Ook bespreekt hij met collega Herman Stam de heftige respons van de financiële markten in het Verenigd Koninkrijk en het interview met oud-CPB-directeur Coen Teulings die stelt dat de grens aan nivellering is bereikt in Nederland.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-10-07 - 42 min
'Groot plan voor aanpak energiecrisis ontbreekt'
Met een energieplafond en compensatie wil het kabinet de gevolgen van de energiecrisis onderdrukken en burgers tegemoet komen. DFT-verslaggever Martin Visser kijkt kritisch naar het plan: „Het is te onduidelijk op essentiële details”, stelt Visser in een nieuwe aflevering van de podcast Kwestie van Centen. Kan het mkb zijn hoofd boven water houden met de maatregelen? En laat het kabinet met dit plan een langetermijnvisie zien? Ook bespreekt Visser samen met collega Herman Stam de bevindingen van ‘duizend-dingen-doekje’ Johan Remkes. Is de opschudding die hij veroorzaakt bij het kabinet genoeg om de stikstofcrisis op te lossen?See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-09-30 - 35 min
‘Leefbaarheid gemeente onder druk door crisis’
De gevolgen van de energiecrisis zijn pijnlijk zichtbaar. Steeds meer mensen kunnen de gasnota niet betalen, bedrijven gaan failliet. Maar wat voor impact heeft dat op de lokale samenleving? Dat bespreken Martin Visser en Herman Stam in een nieuwe aflevering van de podcast Kwestie van Centen. Voor een speciale serie heeft Visser het gevoel van de straat vastgelegd. De financieel verslaggever ging op bezoek bij een gigantisch sportcomplex in Dordrecht, waar de energiekosten de halve begroting opeten. Gezien het belang voor de gemeente kan een dergelijke vereniging niet zomaar de deuren sluiten. „De leefbaarheid van gemeentes staat onder druk. Zitten we er bovenop of laten we het gebeuren?”, vraagt Visser zich af.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-09-23 - 37 min
'Na Prinsjesdag meeste zorg over middenklasse'
Het kabinet presenteerde afgelopen dinsdag een ongekend groot koopkrachtpakket, een halfbakken energieprijsplafond en een vage belofte voor compensatie voor mkb’ers. Martin Visser en Herman Stam bespreken in de nieuwste aflevering van de podcast Kwestie van Centen deze bijzondere Prinsjesdag. Visser is kritisch op het pakket: „Het is allerminst zeker of er genoeg wordt gedaan voor de middeninkomens.” Ook bespreken Visser en Stam welke impact een Telegraaf-interview met twee AOW’ers had in de Tweede Kamer.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-09-16 - 31 min
Paniekvoetbal rond Prinsjesdag: deze plannen liggen op tafel
Nooit eerder hing er zoveel mist rond Prinsjesdag. Sinds het is doorgedrongen in Den Haag dat mensen de rekeningen niet meer kunnen betalen, ziet financieel verslaggever Martin Visser alleen maar paniekvoetbal. Op de valreep wordt er nog flink getimmerd aan de Miljoenennota. In een nieuwe aflevering van de podcast Kwestie van Centen probeert Visser met collega Herman Stam orde te scheppen in alle chaos. Welke plannen liggen er nu op tafel, zowel voor de korte termijn als die uit Brussel? En wat kunnen we verder verwachten met Prinsjesdag?See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-09-09 - 48 min
Energiemarkt op omvallen: ‘Vergelijkbaar met Lehman Brothers’
Brussel maakt zich zorgen over de komende winter in Europa. Om de torenhoge energieprijzen te drukken denken EU-ministers aan ingrijpen op de energiemarkt. In een nieuwe aflevering van de podcast Kwestie van Centen vragen Martin Visser en Herman Stam zich af wat voor gevolgen dit gaat hebben. Te gast is Theo Besteman, die een kijkje achter de schermen geeft bij de onderhandelingen over de gasprijzen. Wat zijn de plannen voor een prijsplafond, welke bedrijven lopen binnen door deze crisis, en is dit de laatste winter dat Europa in de greep zit van het politieke spel van president Poetin?See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-09-02 - 41 min
‘Koopkrachtdeal heel opmerkelijk en riskant’
Het kabinet trekt miljarden uit om huishoudens tegemoet te komen die in financieel zwaar weer verkeren. In een nieuwe aflevering van de podcast Kwestie van Centen bespreken Martin Visser en Herman Stam de opvallende maatregelen uit de koopkrachtdeal. Vermogenden en middelgrote bedrijven betalen de rekening, terwijl ook zij last hebben van torenhoge prijzen. Visser sprak met MKB-voorman Jacco Vonhof en VNO-voorzitter Ingrid Thijssen en legt uit waar de onvrede bij ondernemers precies zit.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-08-26 - 41 min
‘Koopkrachtdeal laat te lang op zich wachten’
Wat gaat het kabinet doen tegen de koopkrachtdaling? Dat is de vraag die centraal staat in een nieuwe aflevering van de podcast Kwestie van Centen. Verslaggevers Martin Visser en Herman Stam buigen zich over de kwestie waarmee politiek Den Haag in zijn maag zit. Door de torenhoge inflatie kachelt de koopkracht in doorsnee met 6,8% achteruit. Wie gaat er gecompenseerd worden? Moeten de lonen verder omhoog? En hoe gaat de komende tijd er economisch uitzien? „Het belooft een zware tijd te gaan worden”, concludeert Martin profetisch. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-07-29 - 54 min
‘Goed plan! 250 euro energiecompensatie voor iedereen’
In de zomerspecial van de podcast Kwestie van Centen beantwoorden Martin Visser en Herman Stam allerlei ingestuurde vragen van luisteraars. Want waarom is er een aflossingsplicht voor een eigen huis? Is de automatische loonsverhoging die België hanteert een vloek of een zegen? Is het mogelijk om iedereen in Nederland een netto bedrag te geven als inkomensondersteuning? En gaan er de komende tijd lastenverlichtingen plaatsvinden? Tot slot tippen Herman en Martin boeken, series en films.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-07-15 - 31 min
Moet huizenbezitter opdraaien voor scheve vermogensverdeling?
Pas op met het blind zwaarder belasten van vermogen, waarschuwt DFT-verslaggever Martin Visser naar aanleiding van een recent verschenen onderzoek waaruit blijkt dat de welvaart in ons land niet eerlijk verdeeld is. De tien procent rijkste Nederlanders heeft maar liefst 61 procent van het totale vermogen in handen. Moet de eigen woning belast worden om deze verschillen te verkleinen, zoals de onderzoekscommissie adviseert? En hoe ongewenst is die kloof tussen arm en rijk eigenlijk? Dat bespreken Martin Visser en Herman Stam in een nieuwe aflevering van de podcast Kwestie van Centen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-07-08 - 36 min
Tips: zo hou je stijgende energienota in de hand
Op het Energiespreekuur van De Telegraaf kwamen talloze vragen binnen over de hoge energienota. Wat kun je doen om gas en elektra betaalbaar te houden? Bernard Vogelsang van DFT Geld legt dat uit in de podcast. Verder bespreken Herman Stam en Martin Visser in een nieuwe aflevering van Kwestie van Centen de gevolgen van de aanhoudend hoge inflatie. Komt er een koopkrachtdeal tussen kabinet, werkgevers en vakbonden voor Prinsjesdag? „Daarmee zou het kabinet het signaal afgeven dat het voorbereid wil zijn op een recessie.” See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-07-01 - 42 min
'Hoger pensioen helpt gepensioneerde niet'
De grote pensioenfondsen gaan gezien de hoge inflatie de pensioenen ophogen. Indexatie van de pensioenen heeft niet meer plaatsgevonden sinds de financiële crisis van 2008. Is dit de oplossing waar gepensioneerden al jaren op wachten of is het slechts een druppel op de gloeiende plaat? Dat bespreken DFT-verslaggevers Martin Visser en Herman Stam in een nieuwe aflevering van de podcast Kwestie van Centen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-06-24 - 39 min
'Noodscenario in gascrisis komt steeds dichterbij'
Met frisse tegenzin maakte minister Rob Jetten van Klimaat bekend dat een aantal Nederlandse kolencentrales weer op volle toeren moeten gaan draaien. Jetten neemt deze maatregel om een eventueel Russisch gastekort voor te kunnen zijn. Zijn kolen daadwerkelijk de oplossing voor een dreigende energiecrisis? Wat gaan bedrijven en consumenten merken van deze kanteling? En moet Groningen zich zorgen gaan maken mocht Rusland de gaskraan nog verder dichtdraaien? Dat bespreken DFT-verslaggevers Martin Visser en Herman Stam in een nieuwe aflevering van de podcast Kwestie van Centen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-06-17 - 35 min
Staan we aan de rand van een nieuwe eurocrisis?
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft in een spoedoverleg besloten om landen met hoge schulden, zoals Italië en Griekenland, extra tegemoet te komen. DFT-verslaggever Martin Visser kijkt kritisch naar dit besluit: ,,Dit plan kan de euro ontzettend verzwakken.” In een nieuwe aflevering van de podcast Kwestie van Centen bespreekt Visser samen met DFT-collega Herman Stam wat dit besluit inhoudt en wat de mogelijke gevolgen voor Nederland kunnen zijn. Ondertussen trappen verschillende centrale banken keihard op de rem met een rentestijging om de inflatie in bedwang te houden. Maar wat gaat deze rentestijging betekenen voor hypotheekschulden, pensioenen en spaartegoeden? Dat en meer in deze podcast.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-06-10 - 42 min
‘Kabinet schuift inflatieprobleem voor zich uit’
Wat gaat het voorlopige EU-akkoord over een stijging van het minimumloon opleveren? Zijn mensen die het minimumloon verdienen in een klap van al hun zorgen af? Of is het slechts een doekje voor het bloeden? In een nieuwe aflevering van de podcast Kwestie van Centen bespreken Martin Visser en Herman Stam wat deze nieuwe Europese deal inhoudt voor de lonen en de arbeidsmarkt in Nederland. Ook bespreken Visser en Stam hoe de gesprekken tussen de werkgevers, vakbonden en kabinetsleden over cao-verbeteringen verlopen en wat het kabinet nog kan doen om de economische klappen in de maatschappij op te vangen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-06-03 - 42 min
In recessie door olieboycot? ‘Rekening houden met alle scenario’s’
Torenhoge inflatie, oplopende rente, een boycot van Russische olie en lockdowns in China. Het risico op een recessie wordt steeds groter. In een nieuwe aflevering van de podcast Kwestie van Centen vergelijkt Martin Visser onze huidige economische situatie met crises uit het verleden. Een herhaling van de eurocrisis uit 2010 ligt op de loer. Wat voor gevolgen heeft dat voor de huizenprijzen? ,,Starters houden het moeilijk op de woningmarkt.’’See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-05-27 - 42 min
’Meer geld lenen niet de oplossing voor kabinet’
Stevenen we af op een recessie? En zijn we als Nederland wel genoeg voorbereid als het zover gaat komen? ,,Het kabinet blijft geld lenen in plaats van bezuinigen, terwijl de rente oploopt.” Martin Visser maakt zich er zorgen over, zo laat hij in de podcast Kwestie van Centen met Herman Stam weten. ,,Geld lenen kost geld. We zitten niet meer in de situatie dat Nederland tegen 0% kan lenen. Daar waarschuwen ambtenaren ook voor.” Visser denkt dat de problemen in de zuidelijke landen nog groter kunnen worden als we de begrotingsdiscipline laten varen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-05-20 - 38 min
Waarom je geld verdampt op de beurs
De onzekerheid over de oorlog in Oekraïne, de hoge inflatie en oplopende rente zorgt voor nervositeit onder beleggers. De koersen op de aandelenmarkt schommelen gigantisch. „Die richtingloosheid is interessant”, zegt Martin Visser in de podcast Kwestie van Centen. De financieel verslaggever analyseert met collega Herman Stam de huidige ontwikkelingen op de beurs, de cryptomarkt en het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB), die onder invloed van DNB-baas Klaas Knot in juli mogelijk de rente gaan verhogen. Hoe zullen de financiële markten daarop reageren?See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-05-13 - 47 min
Is de vierdaagse werkweek nog wel van deze tijd?
Scholen die maar vier dagen open zijn, lange rijen bij Schiphol en horecazaken die gesloten blijven vanwege een personeelstekort. „De huidige krapte op de arbeidsmarkt is alle records aan het verbreken”, stelt DFT-verslaggever Martin Visser in een nieuwe aflevering van de podcast Kwestie van Centen. Samen met Herman Stam bekijkt Visser wat deze krapte voor gevolgen gaat hebben voor de maatschappij. Moeten pensionado’s weer aan de slag? Is de ’hippe’ vierdaagse werkweek nog wel realistisch? Of gaat het nieuwe migratieplan van de Europese Commissie een oplossing bieden?See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-04-29 - 40 min
‘Wiebelbeleid kabinet funest voor bedrijven’
Ondernemers krijgen het gevoel dat zij ‘de pinautomaat’ zijn van politiek Den Haag. Om de miljardengaten in de schatkist te dichten, klopt het kabinet aan bij het bedrijfsleven. Is dat terecht? In de podcast Kwestie van Centen onderzoeken Martin Visser en Herman Stam ‘het ‘wiebelende beleid’ van de afgelopen jaren en de lastenontwikkeling voor bedrijven. Klopt het dat bedrijven minder zwaar worden belast dan burgers? Is zo’n lastenverzwaring voor ondernemers verdedigbaar nu de economie weer op volle toeren draait? En wat zijn de gevolgen, in deze toch al onzekere tijden? See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-04-22 - 43 min
Spaartaks was diefstal, hoe lost kabinet dat op?
Het kabinet moet spaarders en beleggers compenseren van de Hoge Raad. Dat leidt tot een fikse kostenpost voor Den Haag. Maar wie worden precies gecompenseerd? Alleen de 60.000 mensen die meededen aan de rechtszaak of ook alle andere betalers van de spaartaks? En hoe werkt die compensatie precies? Martin Visser en Herman Stam leggen het uit in een nieuwe aflevering van de podcast Kwestie van Centen. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-04-15 - 42 min
Is dit het moment om een huis te kopen?
Dalende huizenprijzen, oplopende hypotheektarieven en een torenhoge inflatie vanwege de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne. Is dit het moment om toe te slaan op de huizenmarkt? In de podcast Kwestie van Centen werpen Martin Visser en Herman Stam een kritische blik op alle rapporten die onlangs zijn verschenen. Ondertussen slaat de bouwsector alarm. Minister De Jonge voor Volkshuisvesting belooft wel dat er ieder jaar 100.000 nieuwe woningen bijkomen, maar er is grote scepsis of hij dit gaat halen. Lost hij de bouwcrisis wel op? See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-04-08 - 38 min
'Levert Sigrid Kaag ons over aan Zuid-Europa?'
De Europese eensgezindheid begint scheurtjes te vertonen. Aan het begin van de oorlog werd er nog een gezamenlijke vuist gemaakt tegen Rusland, zes weken later zijn de landen onder meer verdeeld over sancties, het EU-lidmaatschap van Oekraïne en de torenhoge inflatie. In de podcast Kwestie van Centen bespreken Martin Visser en Herman Stam wat de oorlog in Oekraïne betekent voor Europa. Verder: de opmerkelijke samenwerking tussen Nederland en Spanje om de Europese schuldenberg aan te pakken en de invloed van de verkiezingen in Hongarije en Frankrijk. Wat als de eurosceptische Marine le Pen aan de macht komt? See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-04-01 - 42 min
Naar een nieuw pensioen: als dat maar goed gaat
Drie jaar nadat het pensioenakkoord is gesloten ligt er eindelijk een wetsvoorstel in de Tweede Kamer. In een historisch grote financiële operatie moet er straks €1800 miljard aan geld worden overgeheveld van het ene pensioencontract naar het andere. Gaat dat allemaal wel goed? Martin Visser en Herman Stam bespreken in de nieuwe aflevering van Kwestie van Centen wat het nieuwe pensioen voor gevolgen heeft voor ouderen, jongeren en voor de leeftijdsgroep daar tussenin. Waarom is dat nieuwe pensioenstelsel eigenlijk nodig en komt er meer keuzevrijheid? See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-03-25 - 39 min
Boodschappen alsmaar duurder: ‘Dit is nog maar het begin’
Wie denkt dat het plafond is bereikt in de supermarkt of aan de pomp heeft het mis. Het is wachten tot de volgende prijsstijgingen worden doorgevoerd, zegt Martin Visser in een nieuwe aflevering van Kwestie van Centen. ,,Niet de consument, maar het bedrijfsleven vangt op dit moment de grootste klappen.” In de podcast gaat het uitgebreid over de strijd die achter de schermen wordt gevoerd tussen boeren, fabrikanten en supermarkten. Hoever kunnen zij de hoge brandstof- en grondstofprijzen doorrekenen aan de klant? Moet Nederland meer gaan produceren in eigen land? En wat zijn de gevolgen van de oorlog in Oekraïne voor de rest van de wereld? See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-03-18 - 39 min
Hoe stappen we van het Russische gas af?
Klimaatminister Rob Jetten Staat voor een grote uitdaging. Jetten wil zo snel mogelijk van het Russische gas af, maar hoe gaat hij dit voor elkaar krijgen? Moeten we ons gas elders inkopen, en waar dan? En krijgen we voortaan koude wintermaanden omdat we onze gasvoorraad niet op orde hebben? Of moet ieder huis zo snel mogelijk verduurzamen? En kunnen mensen dat wel betalen en hoe moet dat dan met de subsidies daarvoor? Dat bespreken Martin Visser en Herman Stam in een nieuwe aflevering van de podcast ‘Kwestie van Centen’. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-03-11 - 43 min
'19 cent per kilometer kan nog steeds niet uit'
De oorlog in Oekraïne heeft grote economische en financiële gevolgen in Nederland. Steeds meer economen vrezen voor een recessie. Na grote druk komt het kabinet met compensatie voor de koopkracht. De verlaging van de benzineaccijns is een onverwachte stap. Hoe zien de koopkrachtplaatjes eruit? En kunnen we snel loskomen van Russisch gas? Dat bespreken Martin Visser en Herman Stam in een nieuwe aflevering van de podcast Kwestie van Centen. De podcast is te beluisteren op www.dft.nl en de podcastapps. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-03-04 - 43 min
'Wat als Rusland de gaskraan volledig dichtdraait?'
Gasprijzen die met 60 procent per dag stijgen en de benzineprijs die op een ‘all-time high’ staat. De inval van Rusland in Oekraïne begint steeds meer financiële en economische gevolgen te krijgen voor Europese landen. Maar wat gebeurt er als Rusland de gaskraan volledig dichtdraait? Staat het Nederlandse kabinet dan klaar om burgers te helpen met de oplopende energienota? Ook als dat betekent dat de groene coalitieplannen voorlopig uitgesteld moeten worden? Dat bespreken DFT-verslaggevers Martin Visser en Herman Stam in een nieuwe aflevering van de podcast Kwestie van Centen. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-02-18 - 35 min
‘Dit is het moment om loonsverhoging te vragen’
De krapte op de arbeidsmarkt is ook in het vierde kwartaal van 2021 gegroeid. Het aantal vacatures neemt toe en de werkloosheid is laag. Is dit het ideale moment om van baan te wisselen of moet je nu juist honkvast zijn en om salarisverhoging vragen? Dat bespreken Martin Visser en Herman Stam in een nieuwe aflevering van de podcast Kwestie van Centen. Welke sectoren schreeuwen om nieuwe arbeidskrachten en wat kan de overheid doen om dit groeiende probleem te stoppen? See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-02-11 - 44 min
'Woede richting ECB over stijgende prijzen'
De inflatie in Nederland piekt naar recordhoogte. De onvrede over de snel stijgende prijzen aan de pomp en in de supermarkt neemt toe. Intussen wordt met argusogen gekeken naar het kabinet en de Europese Centrale Bank (ECB). Wanneer komen zij in actie om huishoudens uit de brand te helpen? In de podcast Kwestie van Centen vraagt Martin Visser zich af hoe groot het draagvlak voor de eurozone blijft als zuidelijke landen meer profiteren van het beleid dan het noorden. Het geeft volgens hem voeding voor irritatie over de eurozone. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-02-04 - 39 min
‘Spaartaks-schandaal treft niet alleen de rijken’
Opeens is er paniek rond de spaartaks. De Hoge Raad heeft eind december besloten dat tienduizenden spaarders geld terugkrijgen van de Belastingdienst vanwege de ‘oneerlijke’ vermogensrendementsheffing. Martin Visser spreekt in de podcast Kwestie van Centen van een schandaal. Hoe heeft dit kunnen gebeuren, wie ontvangt geld van de fiscus, en wat is het alternatief voor de gehate heffing? Ook spreken Visser en collega Herman Stam met Jurgen de Vries van de Bond voor Belastingbetalers, die goede hoop heeft dat alle Nederlandse spaarders die te veel belasting hebben betaald worden gecompenseerd. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-01-28 - 36 min
Waarom is het zo’n puinhoop bij de Belastingdienst?
„Vergeet de afschaffing van de jubelton, vergeet de 0% belasting op groente en fruit. Het is niet mogelijk, eerst moet alle achterstallige puin worden opgeruimd”, zegt DFT-verslaggever Martin Visser in een nieuwe aflevering van de podcast Kwestie van Centen. Samen met collega’s Herman Stam en Leon Brandsma bespreekt Visser de enorme uitdagingen die er liggen voor de nieuwe ministers en staatsecretarissen. Visser voorspelt: „als staatssecretaris Van Rij over vier jaar vertrekt bij de belastingdienst dan is de boel nog steeds niet op orde.” See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-01-21 - 40 min
Geen inkomenskloof, toch veel zorgen: hoe kan dat?
De rijken worden rijker en de armen alsmaar armer. Het is een van de mythes rondom inkomensongelijkheid, die ook deze week weer voorbijkwam tijdens het debat over de regeringsverklaring. In de podcast Kwestie van Centen bespreken Martin Visser en Herman Stam alles over de inkomens- en vermogenskloof, het dilemma rond de erfbelasting en natuurlijk de AOW. In Den Haag leeft het idee dat ouderen het financieel moeilijk hebben, maar de statistieken laten een ander beeld zien. Martin Visser legt uit. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-01-14 - 42 min
'Staatsschuld explodeert door klimaataanpak'
Het nieuwe kabinet wil de komende jaren miljarden uitgeven om onder andere het klimaatprobleem en de stikstofcrisis aan te pakken. Volgens het CPB zorgen deze uitgaven in de toekomst voor een torenhoge staatsschuld, een trendbreuk met eerdere kabinetten van Rutte. Waar komt deze omslag in het beleid van Rutte vandaan? Is het erg dat de staatsschuld de komende decennia enorm zal toenemen? Wat betekent dit voor komende kabinetten? En levert het oplossen van o.a. het klimaatprobleem onze economie ook iets op? Dat bespreken DFT-verslaggevers Martin Visser en Herman Stam in een nieuwe aflevering van de podcast ‘Kwestie van Centen’. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2021-12-31 - 48 min
Hogere prijzen in 2022, maar je loon stijgt niet zomaar mee
In de speciale eindejaars-aflevering van de podcast Kwestie van Centen blikken Martin en Herman traditiegetrouw terug op de grote economische thema’s van 2021. Waar ondernemers zich in coronatijd continu hebben aangepast, verandert het kabinet zijn ad hoc beleid nauwelijks. Zal het in 2022 beter gaan? Een eigen huis is voor velen onbetaalbaar geworden. Wat kunnen we verwachten van de bouwplannen uit het regeerakkoord? De gasrekening, de boodschappen of tanken aan de pomp; alles werd duurder in 2021. Hoelang blijven de extreme prijsstijgingen aanhouden en waarom stijgen de lonen niet automatisch mee? Na Unilever vertrekt ook Shell uit Nederland, is er wel genoeg waardering voor de grote bedrijven in ons land? En er staat een nieuw kabinet klaar om deze grote dossiers aan te pakken. Wat zou Rutte IV volgens Martin Visser moeten uitstralen op economisch gebied? See omnystudio.com/listener for privacy information.
2021-12-24 - 34 min
Leven met corona: ‘Kerstdiner in de zomer’
Den Haag houdt er sterk rekening mee dat het coronavirus voorlopig nog niet zal verdwijnen. Er wordt geschreven aan een langetermijnplan over hoe de samenleving moet leren leven met het coronavirus. In een nieuwe aflevering van de podcast Kwestie van Centen bespreekt Martin Visser met Herman Stam hoe dit plan eruit kan gaan zien: „Carnaval en kerst in de zomer vieren zou realiteit kunnen worden.” Ook schetst Visser een toekomstbeeld waar ondernemers rekening moeten gaan houden met het ‘corona-seizoen’. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2021-12-17 - 43 min
Gezocht: minister van Financiën met spilzucht
Miljarden voor klimaat, onderwijs, stikstof, defensie en woningbouw. De plannen van kabinet Rutte IV zijn ambitieus en risicovol, legt Martin Visser uit. Martin wordt naar eigen zeggen nogal cynisch van het akkoord: „De politiek probeert het vertrouwen van de kiezer terug te kopen. Ik ben benieuwd wat hier over twee jaar van terecht is gekomen.” De DFT-verslaggever analyseert met collega Herman Stam wat het regeerakkoord betekent voor de portemonnee van huizenbezitters, gepensioneerden, werkenden en zzp’ers. Ook de ‘bezuinigingen’ in de zorg komen aan bod, net als de nieuwe bestuurscultuur en de zoektocht naar een minister van Financiën met spendeerzucht. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2021-12-10 - 41 min
Hoe lang houden extreme prijsstijgingen aan?
„Met het inflatiecijfer van 5,2% kunnen we spreken van een historisch moment”, stelt DFT-collega Martin Visser. In bijna 40 jaar was het inflatiecijfer niet zo hoog en voorlopig zal het niet zomaar dalen. In een nieuwe aflevering van de podcast ‘Kwestie van Centen’ bespreekt Visser samen met DFT-collega Herman Stam hoe het komt dat de inflatie zo historisch hoog is. Ook gaan zij in op de gevolgen voor het nieuwe kabinet. Tot slot vragen Visser en Stam zich af of de centrale bankiers in paniek raken over deze extreme cijfers. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2021-12-03 - 36 min
'Ondernemers hebben gewaarschuwd voor deze lockdown'
Martin ziet met lede ogen aan hoe het kabinet de ondernemers steeds meer links laat liggen: „In het begin van de crisis sloegen de polder en het kabinet de handen ineen, van die eensgezindheid is geen sprake meer. Het kabinet is vooral bezig met kortetermijnoplossingen.” Visser merkt op dat ondernemers vooral bang zijn dat ze volgend jaar in dezelfde misère zitten als nu. In een nieuwe aflevering van de podcast ‘Kwestie van Centen’ bespreken Martin en Herman wat het gevoel onder ondernemers is nu de coronacrisis voortduurt en wat er schort aan de huidige werkwijze van het kabinet. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2021-11-26 - 37 min
'Bijstandstrekker aan werk krijgen is hopeloze zaak'
Ondanks de enorme personeelstekorten blijft het lastig om mensen die langdurig werkloos zijn aan het werk te krijgen. Hoe kan het dat deze groep structureel niet aan de bak komt en wat kunnen gemeenten doen om deze mensen alsnog aan een baan te helpen? En mag de maatschappij een prestatie eisen in ruil voor bijstand? Herman en Martin bespreken de serie verhalen die Martin samen met Joost Spijker schreef over de problemen rond de bijstand.
2021-11-19 - 36 min
Moeten we rouwig zijn om exit Shell en Unilever?
Als donderslag bij heldere hemel vertrekt Shell naar het Verenigd Koninkrijk. Een kijkje achter de schermen leert echter dat Den Haag al maanden bezig was om het energiebedrijf in Nederland te houden. In de podcast Kwestie van Centen bespreken Martin Visser en Herman Stam de stand van ons vestigingsklimaat. Moeten we ons zorgen gaan maken om onze reputatie?
2021-11-12 - 48 min
Wordt Shell speelbal van hebzuchtige aasgieren?
Oliereus Shell kreeg een aantal weken terug een brief op de mat van de Amerikaanse miljardair Daniel Loeb. Loeb, een activistische aandeelhouder, riep het bedrijf op om zich op te splitsen. Wie zijn die activistische aandeelhouders eigenlijk? Maken bedrijven, zoals Shell, zich druk om deze mensen? En wat kan aandeelhouders activisme met bedrijven doen? Dat bespreken DFT-verslaggevers Herman Stam en Martin Visser samen met journalist Edwin van der Schoot in een nieuwe aflevering van de podcast ‘Kwestie van Centen’.
2021-11-05 - 37 min
Hypotheekrenteaftrek verder onder druk: 'Brussel mengt zich in de strijd’
De hypotheekrenteaftrek is al jaren voer voor discussie. Ondanks dat de aftrek een heilig huisje is voor een aantal politieke partijen lijkt daar nu verandering in te komen. De Europese Commissie heeft, door het coronaherstelfonds, een ingang gevonden om het vervloekte H-woord te hervormen. Wat houdt dit in voor huizenbezitters? Kunnen Hoekstra en Rutte dit plan nog blokkeren of scharen zij zich juist achter deze hervorming? Dat bespreken DFT-verslaggevers Martin Visser en Herman Stam met Alexander Bakker, correspondent in Brussel, in de podcast Kwestie van Centen.
2021-10-29 - 35 min
'Groene stap pensioenfonds ABP is een groot mysterie'
Een van de grootste pensioenfondsen ter wereld stopt met investeren in olie en gas. Wie denkt dat het klimaat daarmee is geholpen komt bedrogen uit, zegt Martin Visser in de podcast Kwestie van Centen. Ook Mark van Baal, voorman van beleggerscollectief Follow This, is kritisch, laat hij weten tijdens het gesprek met Herman Stam, Dave Krajenbrink en Visser. Van Baal bewijst dat je van binnenuit als actieve aandeelhouder veel meer invloed kunt uitoefenen op het groene beleid van Shell. De plotselinge koerswijziging roept veel vragen op, want moet de leraar zich zorgen maken over zijn pensioen?
2021-10-15 - 37 min
'Huizenbezitters onrustig door belastingplan DNB'
Als het aan De Nederlandsche Bank (DNB) ligt zullen de fiscale voordelen voor huizenbezitters langzamerhand afgebouwd worden. DNB wil met dit nieuwe voorstel de oververhitte huizenmarkt doen bedaren. Of de fiscale voordelen daadwerkelijk verdwijnen is nog maar de vraag. Intussen maken huizenbezitters zich zorgen en kijken angstig naar Den Haag. Wat wil DNB precies veranderen? Lost het iets op? En wordt het straks fiscaal voordeliger om niet meer af te lossen op je huis? Dat bespreken DFT-verslaggevers Martin Visser en Herman Stam in een nieuwe aflevering van de podcast ‘Kwestie van Centen’
2021-10-08 - 41 min
Is Nederland echt geen belastingparadijs?
De naam van demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra in de ‘Pandora Papers’ heeft veel stof doen opwaaien. Toch is Nederland al jaren een land dat op grote schaal belastingwijking faciliteert. „Dankzij Nederland lopen andere landen 25 miljard aan belastinggeld mis”, dat vertelt hoogleraar Arjan Lejour in de podcast ‘Kwestie van Centen’. Wat zou er gebeuren als Nederland zou stoppen met het faciliteren van belastingontwijking? Waarom doet Nederland het nog steeds? En moeten we Nederland vergelijken met belastingparadijzen als Bermuda en de Britse Maagdeneilanden?
2021-10-01 - 39 min
Energieprijzen schieten omhoog: erger dan de oliecrisis
Tanken is nog nooit zo duur geweest, de energierekeningen rijzen de pan uit en tot overmaat van ramp wordt het Westen steeds afhankelijker van het gas uit Rusland. Volgens DFT-verslaggever Edwin van der Schoot zitten we midden in een ‘energiecrisis’. “Door het afschalen van gaswinning in Nederland heeft Poetin ineens alle kaarten in handen,” zegt Van der Schoot in een nieuwe aflevering van de podcast ‘Kwestie van Centen’. Wat betekent deze machtspositie voor Rusland? Hoeveel gaat de energierekening nog stijgen? En moet Nederland zich voorbereiden om weer te gaan boren in Groningen?
2021-09-24 - 36 min
‘Zelfs de VVD laat bedrijfsleven barsten’
Ingehouden optimisme, grote bedrijven in het verdomhoekje en het saaiste koopkrachtbeeld ooit. In een nieuwe aflevering van de podcast Kwestie van Centen analyseert DFT-verslaggever Martin Visser alles wat hem opviel tijdens Prinsjesdag en de Algemene Beschouwingen. „Zelfs de VVD laat het bedrijfsleven barsten”, concludeert Visser in gesprek met presentator Herman Stam. Hij waarschuwt dat de bakker en de slager niet de dupe mogen worden van gemor over multinationals.
2021-09-17 - 42 min
Hier zou Prinsjesdag eigenlijk over moeten gaan
Hoe kan het dat een welvarend land als Nederland het onderwijs, de huizenmarkt en de arbeidsmarkt laat versloffen? Om de urgentie van deze ingewikkelde dossiers te benadrukken heeft DFT-verslaggever Martin Visser in aanloop naar Prinsjesdag de troonrede herschreven. Den Haag mist de connectie met de gewone man, en dus ging Visser te rade bij Telegraaf-lezers en luisteraars. Wat ontbreekt er in de speech van de koning? Dat hoor je in een nieuwe aflevering van de podcast Kwestie van Centen met presentator Herman Stam.
2021-09-10 - 36 min
Nederlandse spaarder de dupe van rentebesluit ECB
De Zuid-Europese ‘duiven’ en de Noord-Europese ‘haviken’ hebben met gespitste oren geluisterd naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank. De belangrijke vergadering had een voorzichtige conclusie waarin het rentebeleid ongewijzigd blijft. Welke landen hebben profijt van deze koers van de ECB? Wat betekent dit besluit voor Nederland? En hoe gaat de Europese economie er de komende jaren uitzien? Dat bespreken DFT-verslaggevers Martin Visser en Herman Stam met DFT-collega Dorinde Meuzelaar in een nieuwe aflevering van de podcast ‘Kwestie van Centen’.
2021-09-03 - 38 min
Minder werken voor hetzelfde geld, wie wil dat nou niet?
De vierdaagse werkweek wint na succesvolle onderzoeken wereldwijd aan terrein. Voor werknemers een uitkomst, voor werkgevers een enorme puzzel. Hoe interessant is een werkweek van vier dagen voor deeltijdkampioen Nederland? Hoe kun je als (kleine) ondernemer mee in de hype? Wat betekent de kortere werkweek voor de verdeling tussen mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt, en welke adders zitten er onder het gras? Te gast is DFT-verslaggever Joost Spijker.
2021-08-27 - 40 min
Doemscenario hangt boven aandelenmarkt
Nadat er het afgelopen jaar beursrecord na beursrecord werd genoteerd lijkt er voor het eerst in lange tijd een wat mindere periode aan te komen. De nervositeit op de aandelenmarkt neemt toe nu de centrale banken hinten op een afbouw van de steunprogramma’s. Moeten particulieren hun aandelen zo snel mogelijk verkopen? En hoeveel zijn de beursrecords van de afgelopen tijd nog waard? Dat bespreken DFT-verslaggevers Martin Visser, Herman Stam en Theo Besteman in een nieuwe aflevering van ‘Kwestie van Centen’.
2021-08-20 - 32 min
Economie bloeit, waarom gaan wij er dan niet op vooruit?
De economie groeit dit jaar met bijna 4 procent, maar dit zal de consument niet merken in de portemonnee. Dat blijkt uit de nieuwste vooruitzichten van het Centraal Planbureau. In de podcast Kwestie van Centen bespreken Martin Visser en Herman Stam de opvallendste details uit de ramingen, die de basis vormen voor Prinsjesdag. Visser wijst op de corona-ellende die niet is terug te zien in de cijfers, de grote verschillen tussen de voorspellingen van ABN Amro en het CPB, en de opmerkelijke, dalende investeringen.
2021-08-18 - 0 min
Trailer: Kwestie van Centen
In de podcast Kwestie van Centen van De Telegraaf analyseren Martin Visser en Herman Stam actuele thema’s uit de financiële wereld.
2021-08-13 - 38 min
'De nieuwe Elon Musk komt uit Azië'
Wie is de rijkste? Elon Musk of toch Jeff Bezos? De laatste jaren doen deze twee superrijken niet voor elkaar onder. Waar de oudere generatie miljardairs, Bill Gates en Warren Buffett, enigszins terughoudend en bescheiden is, trekt de nieuwe generatie juist alles uit de kast. Van ruimtereizen tot aan gastrollen in Star Trek, niets lijkt te gek. Maar hoeveel verschilt de nieuwe generatie van de oude generatie rijken? En waarom vrezen regeringen de macht van Bezos en Musk? Dat bespreken DFT-verslaggevers Martin Visser en Herman Stam samen met collega Bernard Vogelsang in een nieuwe aflevering van de podcast ‘Kwestie van Centen’.
2021-07-09 - 31 min
Van coronacrisis naar werkcrisis: hoe komen we hieruit?
Na een periode met weinig werk door corona is er nu sprake van een schreeuwend personeelstekort. Werkgevers halen alles uit de kast om nieuw personeel te lokken; van bonussen tot onbeperkte vakantiedagen. Martin Visser spreekt van een ongekend werkgelegenheidswonder, maar wijst ook op de gevaren van de steeds nijpendere krapte op de arbeidsmarkt. In een nieuwe aflevering van de podcast Kwestie van Centen gaat de DFT-verslaggever met collega’s Marlou Visser en Herman Stam op zoek naar oplossingen.
2021-07-02 - 33 min
'Onbezorgd op vakantie nog steeds ver weg'
Nederland maakt zich op voor de zomervakantie, maar de massale boekingen naar het buitenland blijven uit. De angst voor de opkomende delta-variant en belemmeringen bij de grenzen zorgen ervoor dat de reisbranche niet op volle toeren kan draaien. In een nieuwe aflevering van de podcast Kwestie van Centen bespreken DFT-verslaggevers Martin Visser, Herman Stam en Yteke de Jong hoe de reisbranche gebukt gaat onder de groeiende onzekerheid.
2021-06-25 - 40 min
Hoelang kunnen we geld blijven bijdrukken?
De Europese Centrale Bank blijft geld in de economie pompen en de staatsschulden lopen op. De grote vraag is: hoelang blijft dat goed gaan? En welk prijskaartje hangt er aan de eindeloze toevoer van nieuw geld? Dat bespreken Herman Stam en Martin Visser in de podcast Kwestie van Centen met Rabobank econoom Wim Boonstra. De moderne geldtheorie komt uitgebreid aan bod, net als de economische situatie in Japan. Bewijst het welvarende Aziatische land het gelijk van de Amerikaanse hoogleraar Stephanie Kelton die geen probleem ziet in de wereldwijde schuldenberg?
2021-06-18 - 47 min
Heeft het nog zin om bitcoin te kopen?
Op ieder feestje valt de term vroeg of laat wel een keer: cryptovaluta. Het nieuwe geldsysteem is in korte tijd razend populair geworden en lijkt aan populariteit alsmaar te winnen. Maar waar ontstond dit revolutionaire product? En hoeveel geld heeft Elon Musk in crypto zitten? In deze aflevering van de podcast Kwestie van Centen begeven DFT-verslaggevers Martin Visser en Herman Stam zich samen met crypto-kenner Theo Besteman in de wondere wereld van crypto. Want komt er uiteindelijk een cashloze maatschappij waar men alles met Bitcoin betaald of barst de bubbel en is iedereen zijn geld kwijt?
2021-06-11 - 30 min
Inflatie: wordt echt alles duurder?
‘Het inflatiespook ligt op de loer’, aldus DFT-verslaggever Martin Visser. Visser benadrukt wel dat deze prijsstijgingen de eerste tekenen zijn van economisch herstel. “Het klinkt wellicht wat krom dat wanneer eindelijk alles weer mag, het leven duurder is geworden. Maar dit is natuurlijk en hopelijk ook tijdelijk”, aldus Visser. In een nieuwe aflevering van de podcast Kwestie van Centen geven Martin Visser en Herman Stam antwoord op de vraag hoe inflatie nou precies in elkaar steekt. Zijn de prijsstijgingen structureel of tijdelijk, en wat gaat dit betekenen voor de lonen?
2021-06-04 - 37 min
Grote onzekerheid zzp’ers na polderdeal
„Wat moet je hiermee?" Dat vraagt DFT-verslaggever Martin Visser zich hardop af na het bestuderen van het nieuwe flexakkoord dat deze week gepresenteerd werd door de Sociaal-Economische Raad. „Het nieuwe flexakkoord roept meer vragen dan antwoorden op en het is zonde dat er nog veel losse eindjes zijn in het akkoord”, zegt Visser in een nieuwe aflevering van de podcast Kwestie van Centen. Samen met DFT-collega Herman Stam bekijkt Visser hoe historisch dit akkoord is en wat voor een impact het akkoord gaat hebben op werknemers, werkgevers en de huidige arbeidsmarkt.
2021-05-28 - 34 min
Rechters dicteren ons klimaatbeleid: vloek of zegen?
Na een historische uitspraak moet Shell de CO2-uitstoot drastisch reduceren. Wat gaat dit betekenen voor het olieconcern? En zijn andere bedrijven al aan het bibberen door dit oordeel van de rechter? Dat bespreken DFT-verslaggevers Martin Visser en Herman Stam in een nieuwe aflevering van de podcast ‘Kwestie van Centen’. Samen met verslaggever Edwin van der Schoot geven zij ook antwoord op de vraag wat de consument van al deze opschudding gaat merken.
2021-05-21 - 34 min
Zo goed draait onze economie na coronadal
Na twee lockdowns en een zware crisis krabbelt de Nederlandse economie weer op. En hoe. Dat bespreken DFT-verslaggevers Martin Visser en Herman Stam in een nieuwe aflevering van Kwestie van Centen. In de podcast buigt Visser zich over de pintransacties, het consumentenvertrouwen, en de reusachtige spaar- en schuldenberg. Grote vraag is of we kunnen rekenen op die langverwachte Summer of Love. En is het wel nodig om onszelf de crisis uit te investeren, zoals de overheid beweert?
2021-05-14 - 38 min
‘Stijging van netto-inkomen lijkt ver weg’
Een rapport van het CBS over het besteedbaar inkomen heeft veel stof doen opwaaien. Volgens het CBS is het besteedbaar inkomen in de afgelopen vijftig jaar verdubbeld. Deze conclusie staat recht tegenover de conclusie van een rapport van de Rabobank uit 2018. De Rabobank stelt namelijk dat de afgelopen veertig jaar het besteedbaar inkomen van huishoudens vooral is gestagneerd. Wie heeft er gelijk? En wat gaan deze rapporten betekenen voor de komende jaren? Dat bespreken DFT-verslaggevers Martin Visser & Herman Stam in een nieuwe aflevering van de podcast ‘Kwestie van Centen’.
2021-04-30 - 43 min
'Problemen stapelen zich op voor volgend kabinet'
Elk kabinet kan één grote hervorming aan. Zo luidt een bekend gezegde in Den Haag. De agenda van de nieuwe regering is echter nu al loodzwaar met een woon-, klimaat-, en toeslagencrisis. De afgelopen vier weken kwamen al deze hoofdpijndossiers aan bod in de financiële podcast Kwestie van Centen met Martin Visser en Herman Stam. In deze vierde en laatste aflevering: de arbeidsmarkt. Komt er een einde aan doorgeslagen flexwerk? En is er consensus over het bestrijden van schijnzelfstandigheid, het versoepelen van het ontslagrecht en het al dan niet snijden in de sociale zekerheid?
2021-04-23 - 37 min
Waarom kan ik geen betaalbaar huis vinden?
Het kraakt en knelt op de huizenmarkt. De woningnood is groter dan in de jaren tachtig, het tekort loopt op tot zeker 2025. Hoe lost een nieuw kabinet deze crisis op? Dat wordt een van de hoofdpijndossiers in de formatie. In de podcast Kwestie van Centen zetten Herman Stam en Martin Visser uiteen waar de woningmarkt dreigt vast te lopen. Ook spreken de DFT-verslaggevers met de wethouder in Alphen aan den Rijn over de patstelling binnen zijn gemeente. Het ontbreekt aan urgentie, ziet Visser. „Geen krakersrellen, geen massale demonstraties. Starters en middeninkomens lijden in stilte.”
2021-04-16 - 39 min
Mogen Nederlanders meebeslissen over klimaat?
Hoe zorg je ervoor dat er wel ingrijpende klimaatwijzigingen worden doorgevoerd, maar voorkom je dat burgers in opstand komen? En wat gaat de burger merken van alle klimaatregels die nu boven hun hoofd hangen? Vrijwel iedere partij ziet het belang in van veranderingen op het gebied van klimaat, maar de plannen per partij verschillen enorm. In een nieuwe aflevering van de podcast ‘Kwestie van Centen’ buigen DFT-verslaggevers Martin Visser en Herman Stam zich over het moeilijke maar belangrijke hoofdpijndossier in de formatie: klimaat.
2021-04-09 - 42 min
Belastingen op formatietafel: ‘Dit raakt iedereen in de portemonnee’
Schiet je er netto mee op als je een dag meer gaat werken? Wat zijn de financiële consequenties als je in het huwelijksbootje stapt of gaat scheiden? Door de huidige jungle van kortingen en toeslagen is dit nauwelijks te berekenen. Alle partijen zijn het erover eens: de belastingen en toeslagen moeten grootschalig op de schop. Maar hoe? Dat wordt een van de hoofdpijndossiers in de formatie. In de podcast Kwestie van Centen analyseren Martin Visser en Herman Stam de monsterklus die de politiek te wachten staat. Komt het nieuwe kabinet met een radicale belastinghervorming en wat zullen wij daarvan merken?
2021-04-03 - 30 min
'Seksspeeltjes en tuinmeubelen slachtoffers van Suez-fiasco'
Hollands glorie in het Suezkanaal, de hele wereld keek toe hoe het Nederlandse bedrijf Boskalis het vastgelopen containerschip de Ever Given los wist te krijgen. Er werd wereldwijd opgelucht adem gehaald, maar wat zijn de gevolgen van deze operatie? Dat bespreken DFT-verslaggevers Martin Visser en Herman Stam in een nieuwe aflevering van ‘Kwestie van Centen’. Samen met DFT-verslaggevers Yteke de Jong en Edwin van der Schoot wordt doorgenomen hoe afhankelijk bedrijven zijn van productie elders in de wereld en waarom dit het uitgelezen moment is voor de havenarbeiders in Rotterdam om een betere cao uit het vuur te slepen.
2021-03-26 - 54 min
MKB-voorman: ‘Pas in 2024 hersteld van deze crisis’
„Het kan niet zo zijn dat de overheid de ene groep mensen beschermt tegen het coronavirus en de andere groep eraan kapot laat gaan.” Dat zegt Jacco Vonhof in een nieuwe aflevering van de podcast Kwestie van Centen. De voorzitter van ondernemersorganisatie MKB-Nederland bespreekt met DFT-verslaggevers Martin Visser en Herman Stam het herstelplan voor ondernemers die zwaar zijn getroffen door de coronacrisis. Volgens Vonhof hebben ondernemers vooral rust nodig en geen nieuw politiek beleid.
2021-03-19 - 46 min
Formatie: 'Straks meer betalen voor vliegen en energie?'
Met elk een eigen verkenner lijkt het vrijwel zeker dat de twee grootste partijen VVD en D66 gaan regeren. Samen met het CDA vormen zij het zogenoemde 'motorblok'. In een nieuwe aflevering van de podcast Kwestie van Centen bespreken Martin Visser en Herman Stam hoe de economische agenda van het nieuwe kabinet eruit gaat zien. Klimaat, belastingen, wonen, arbeidsmarkt: waar zullen de partijen elkaar vinden in de formatie en waar liggen de pijnpunten?
2021-03-12 - 53 min
Hoe raken de verkiezingen mijn portemonnee?
In aanloop naar de verkiezingen scheppen DFT-verslaggevers Martin Visser & Herman Stam orde in de wirwar van verkiezingsbeloftes. Wat gaat de burger merken van alle gedane beloftes? Die vraag staat centraal in een nieuwe aflevering van de podcast ‘Kwestie van Centen’. Visser neemt de verkiezingsprogramma’s minutieus door en praat je in vijftig minuten volledig bij wat de partijen in petto hebben met je koopkracht, het minimumloon, de pensioenen en het belastingstelsel. Ook wordt uitgebreid stilgestaan of de rekening vooral wordt gelegd bij de grote bedrijven of dat toch ook de kleinere ondernemers de klos zijn.
2021-03-08 - 28 min
De DFT-podcast #3: waarom het pensioenoverleg klapte
Martin Visser reconstrueert hoe het na zoveel jaren overleggen toch mis kon gaan met het pensioenoverleg en waarom een paar whatsappberichtjes de bom aan de overlegtafel deed barsten. En: dreigen er pensioenkortingen nu er geen akkoord ligt?
De DFT-podcast #4: over de aftocht van Paul Polman van Unilever
Ooit was hij onze ‘groene goeroe’, nu heeft hij de aftocht geblazen en staat hij symbool voor de kloof tussen bedrijfsleven en maatschappij: voormalig topman van Unilever Paul Polman. Van Rutte kreeg hij nog het advies wat meer zichtbaar te zijn voor de mensen door op te treden in talkshows. Want grote bedrijven als Unilever lijken het contact met de samenleving kwijt te zijn, en dat zorgt voor woede onder burgers.
De DFT-podcast #5: moet werkend Nederland zijn deel opeisen?
De economie draait op volle toeren, maar waarom worden belastingen op noodzakelijke dingen zoals levensmiddelen en de kapper dan toch verhoogd? Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders nog veel minder te besteden hebben dan bijvoorbeeld de Fransen. Is het tijd voor een opstand zoals nu gaande is in Frankrijk met de Gele Hesjes? En: hoe ziet ons loonstrookje er volgend jaar uit?
2021-03-05 - 43 min
Verkiezingen: investeringen nodig, geen belastingen
‘De tegenstellingen zijn groot’, stelt Martin Visser na het bestuderen van de doorrekeningen van de verkiezingsprogramma’s. In een nieuwe aflevering van de podcast ‘Kwestie van Centen’ worden de doorrekeningen uitvoerig doorgenomen. De mate van de lastenverzwaring voor het bedrijfsleven creëert een ‘klassieke links-rechts tegenstelling’, volgens Visser. Ook oud-staatssecretaris van Financiën Willem Vermeend constateert deze verschillen en voorziet problemen. „Door deze grote verschillen zetten de linkse partijen zichzelf buitenspel. Dit is een overreactie op de vorige verkiezingsnederlaag”, aldus Vermeend.
2021-02-19 - 44 min
Gaan de huizenprijzen ooit nog dalen?
Een miljoen nieuwe woningen in tien jaar. Dat ambitieuze plan ligt op tafel in aanloop naar de verkiezingen. Is bouwen in het groen de oplossing voor de wooncrisis en worden huizen daardoor echt goedkoper? Dat bespreken Martin Visser en Herman Stam in een nieuwe aflevering van de podcast Kwestie van Centen. Volgens Visser verdwijnen de problemen op de huizenmarkt ‘niet vanzelf’ met 100.000 extra woningen per jaar. In de podcast gaan de DFT-verslaggevers uitgebreid in op de invloed van de coronacrisis op de huizenmarkt, de verkiezingsplannen en vragen van luisteraars.
2021-02-12 - 34 min
'Een jaar loon matigen, daarna kan het weer los'
De les uit de vorige crisis is dat we niet meer zo allemachtig lang moeten wachten met het uitdelen van loonsverhogingen, stelt DFT-columnist Martin Visser. Volgens Visser kan dit gevaren met zich meebrengen als dit te lang duurt en dat je daarmee zo weer in een nieuwe crisis belandt. In wekelijkse podcast Kwestie van Centen bespreekt Visser met presentator Herman Stam verder grote ontslagrondes bij bedrijven als Heineken en Rabobank die het nieuws domineerden de afgelopen week. De grote vraag is of dit het begin is van nog meer ellende tijdens deze crisis of dat we rond de zomer weer stevig in de lift komen te zitten. De podcast is te beluisteren op www.DFT.nl, Spotify of iTunes.
2021-02-05 - 36 min
Hoe uitbundig wordt het herstel na corona?
Een nieuwe ‘Roaring Twenties’, een ‘Summer of Love’. Het zijn een lonkende vooruitzichten als we op stoom komen na de coronacrisis, maar hoe realistisch is het? In een nieuwe aflevering van de podcast ‘Kwestie van Centen’ blikken Herman Stam en Martin Visser vooruit op het herstel van de economie na de coronacrisis. Visser heeft vertrouwen in een snelle opleving, maar jarenlange euforie? „We zijn geneigd om alles snel achter ons te laten. Voor je het weet staan we weer op zweterige, onhygiënische feestjes. Maar we moeten ook oppassen dat we niet in een nieuwe schuldencrisis verzeilen.”
2021-01-29 - 49 min
’Ik begrijp de woede over de pensioenen’
Het pensioenstelsel maakt mensen soms woedend. Martin Visser en Herman Stam staan in de podcast Kwestie van Centen uitgebreid stil bij de voor- en nadelen van het huidige en nieuwe pensioenstelsel. Volgens Visser is de teleurstelling begrijpelijk als mensen hun pensioenen zien afnemen: „De pensioenpotten zitten vol, prijzen stijgen en toch zien mensen dat hun pensioen niet wordt verhoogd. Dat begrijpen ze niet en zorgt voor woede.” Visser stelt dat dit een van de belangrijkste redenen is waarom we overgaan op een nieuw stelsel, maar hij waarschuwt dat dit niet zonder risico’s is. Verder mogen in de podcast luisteraars hun pensioenvragen op Visser afvuren. Hij legt uit wat het nieuwe pensioenstelsel betekent per generatie en waarom het terecht is dat er grote pensioenzorgen zijn bij zzp’ers en flexwerkers.
2021-01-22 - 38 min
‘Trage vaccinatie veel erger dan avondklok’
„Is er nou serieus een hele dag gedebatteerd over het verschuiven van de avondklok met een half uur?” Martin Visser kan er met de pet niet bij, laat hij weten in een nieuwe aflevering van de podcast Kwestie van Centen. Volgens de DFT-verslaggever moet alle aandacht gaan naar de vaccinatiestrategie en de leerachterstanden in het onderwijs. „We bungelen onderaan in het rijtje van traagst vaccinerende landen in Europa. Dát heeft pas economische impact.” In de podcast gaat het verder over de flink uitgebreide coronasteun. Ondernemers zien door de bomen het bos niet meer, en dus zetten Visser en Stam alle maatregelen op een rij.
2021-01-15 - 30 min
Door corona diep in de schulden: ‘We lijden in stilte’
De gevreesde faillissementsgolf blijft uit, maar er zijn een hoop verborgen drama’s. In een nieuwe aflevering van de podcast Kwestie van Centen spreken Martin Visser en Herman Stam met een ondernemer uit de kappersbranche. Nico Niessink krijgt dagelijks te maken met schrijnende verhalen van kleine zelfstandigen. „Veel kappers dreigen zakelijk en privé failliet te gaan. Nog even en ze zitten in de bijstand.” In de podcast gaat Visser uitgebreid in op de worstelingen tussen het bedrijfsleven en het kabinet. Wat moet er in de ogen van ondernemers veranderen in het nieuwe coronasteunpakket?
2021-01-08 - 34 min
'In 2021 betalen we de prijs voor de coronacrisis’
2021 wordt het jaar van economisch groei én het jaar waarin we de prijs van de coronacrisis betalen. In een nieuwe aflevering van de podcast Kwestie van Centen blikken Martin Visser en Herman Stam vooruit op een ‘rare periode’. Wat kunnen we verwachten rondom de Brexit-deal, de nieuwe Amerikaanse president en onze eigen verkiezingen in maart? En wat wordt het coronabeleid als er steeds meer kwetsbare ouderen zijn gevaccineerd en de druk op de ziekenhuizen afneemt? „Het denken over een mogelijke exit-strategie moet helaas nog beginnen.”
2020-12-23 - 54 min
Van corona tot pensioen: Martin Visser beantwoordt al jouw vragen
2020 was een jaar vol onzekerheid. Van de coronapandemie tot een nieuw pensioenakkoord, en het voortbestaan van KLM tot de Brexit. In de speciale eindejaars-aflevering van de podcast Kwestie van Centen blikken Martin Visser en Herman Stam terug op de grote economische thema’s van 2020, en geeft Visser antwoord op prangende vragen van luisteraars. Wat zal de gemiddelde Nederlander bijvoorbeeld merken van de verder oplopende staatsschuld, en hoe rechtvaardig is het om niet te korten op pensioenen?
2020-12-18 - 30 min
Zijn scholen de zwakke plek in het coronabeleid?
In een nieuwe podcast Kwestie van Centen bespreken Martin Visser en Herman Stam de laatste ontwikkelingen in de coronacrisis. Met allereerste het opvallendste element uit de speech van premier Mark Rutte maandagavond: de scholen moeten een dikke maand dicht. Een uitleg kwam er niet en dat is opmerkelijk, want het basisonderwijs wordt niet genoemd in de routekaarten om het virus te bestrijden. „Waarom geeft het kabinet niet toe dat ze de besmettingsproblematiek op scholen hebben onderschat?” En meerdere winkelketens zochten deze week de randen op van het strengere coronabeleid. Martin Visser vindt het onbegrijpelijk: „Ik kan geen enkel argument bedenken waarom de Wibra onmisbaar is.” En tot slot een meevaller: de staatsschuld pakt lager uit dan werd berekend op Prinsjesdag. Wat zegt dit over het economisch herstel na de lockdown?
2020-12-11 - 32 min
Harde Brexit dreigt: dit zijn de gevolgen voor ons
Dit weekend komt het erop aan: vertrekken de Britten uit de Europese Unie met of zonder deal? Na een week vol cruciale onderhandelingen in Brussel lijkt het No Deal-scenario het meest waarschijnlijk. In een nieuwe podcast Kwestie van Centen bespreken Martin Visser, Herman Stam en Dorinde Meuzelaar de laatste ontwikkelingen. Wat ligt er nu op tafel en wat zijn de gevolgen voor Nederland als het uitdraait op No Deal? Brexit-expert Meuzelaar weet precies wat er voor en achter de schermen gebeurt. Zo zat de menukaart tijdens het ongemakkelijke Brexit-diner woensdagavond vol met politieke toespelingen. En premier Boris Johnson bereidt de Britten voor op een deal zoals de EU die ook zou hebben met Australië. Maar dat is totale onzin, zegt Martin Visser. „Zo’n handelsverdrag met Australië bestaat helemaal niet.”
2020-12-04 - 39 min
De laatste fase van de coronacrisis: wat staat ons te wachten?
Nu de eerste vaccins van de band rollen, is het einde van de coronacrisis in zicht. Volgens DFT-verslaggever Martin Visser gaan we een ingewikkelde periode tegemoet. Het uitrollen van het vaccinatieprogramma is een van de uitdagingen, net als het tussentijds beheersbaar houden van het virus. Welk beleid past hierbij en is het logisch om de steunpakketten verder te versoberen tot aan de zomer? In de podcast Kwestie van Centen bespreken Martin Visser en Herman Stam wat ons te wachten staat in de laatste fase van de crisis.
2020-11-27 - 30 min
Brits Unilever: nu te koop tegen elk aannemelijk bod
De slepende soap rond Unilever blijft tot het einde spannend. De voedings- en verzorgings-multinational hoopt dit weekend definitief naar Londen te verhuizen. Met het vertrek zet het bedrijf een streep onder 90 jaar Brits-Nederlandse geschiedenis. Alleen de ‘verhuisboete’ van GroenLinks-kamerlid Bart Snels kan op de valreep nog reden zijn voor uitstel. In de podcast Kwestie van Centen nemen Herman Stam, Ertan Basekin en Edwin van der Schoot het complexe bedrijf onder de loep. Unilever wordt in Britse handen een makkelijkere overnameprooi. Valt voormalig topman Paul Polman nog iets te verwijten in deze saga? En beleggers houden er rekening mee dat de verhuizing wordt teruggedraaid als de spoedwet wordt aangenomen. Bij wie komt de rekening van 11 miljard in dat geval terecht?
2020-11-20 - 36 min
Toeslagenaffaire: wie was er schuldig?
Verdwenen memo’s, weggelakte rapporten en topambtenaren die elkaar de schuld in de schoenen schuiven. De eerste week van het grootschalige onderzoek naar de toeslagenaffaire kende een aantal schokkende onthullingen. In de podcast Kwestie van Centen bespreken Herman Stam en parlementair verslaggever Leon Brandsema wat er tot dusver aan het licht is gekomen in dit hoofdpijndossier. Wie wist wat en hoe heeft het zo ver kunnen komen dat duizenden ouders onterecht als fraudeur zijn bestempeld? Volgende week staat een aantal prominente politici onder ede. Welke bewindspersonen kunnen een pittig verhoor verwachten, zo vlak voor de verkiezingen?
2020-11-13 - 28 min
'Herstel Nederlandse economie beter dan Zweden en Duitsland'
Eindelijk is er deze week ook wat positief coronanieuws te melden. Het lijkt er nu toch echt op dat we op korte termijn een vaccin kunnen verwachten, en het CBS meldt vrijdag dat de Nederlandse economie zich na de eerste lockdown in recordtempo heeft hersteld. Maar deze crisis is niet zoals alle andere, dus is de vreugde over deze hoogste kwartaalgroei ooit wel helemaal terecht? En hoe doet Nederland het eigenlijk in vergelijking met andere Europese landen? ,,Dankzij de massieve steun voor behoud van bedrijven en banen, zie je dat mensen nog gewoon geld blijven uitgeven."
2020-11-06 - 40 min
‘De strijd om KLM gaat nu pas echt beginnen’
De strijd binnen KLM is afgewend, maar de strijd om KLM moet nog losbarsten. De toegezegde noodsteun van 3,4 miljard euro geeft de luchtvaartmaatschappij wat lucht, maar de vraag is voor hoelang. In de podcast Kwestie van Centen zoomen Martin Visser, Yteke de Jong en Herman Stam uitgebreid in op de pilotenrel die deze week tot een kookpunt kwam. Hoe kon het zo misgaan tussen minister Hoekstra, de top van KLM en het personeel? Is het slim dat politiek en bedrijfsleven zo verwikkeld raken? En heeft de minister van Financiën de optie van nationalisering op tafel gelegd, in het geval de piloten niet tot inkeer zouden komen? Ook geeft luchtvaartverslaggever De Jong een uitgebreid inkijkje in de salarissen van KLM-piloten en hoe deze zich verhouden tot die van collega’s en piloten in het buitenland. „Een piloot bij KLM kan twee keer zo veel verdienen als een collega bij prijsvechter Ryanair.”
2020-10-30 - 30 min
‘Kabinet veel te zuinig met inzet sneltesten’
Waar Economische Zaken alles uit de kast trekt om de samenleving overeind te houden, houdt het ministerie van Hugo de Jonge de hand liever op de knip. Er wordt weinig gehoor gegeven aan de roep van ondernemers om massaal te investeren in sneltesten. Terwijl een goed functionerend testbeleid meer korte termijnperspectief biedt dan de vooralsnog onzekere route van een vaccin. In de podcast Kwestie van Centen is Jacco Vonhof kritisch op de zuinigheid van het kabinet. De voorzitter van MKB-Nederland geeft een kijkje achter de schermen van de onderhandelingen met Den Haag over nieuwe steunmaatregelen. Is het terecht dat de werkgever opdraait voor de quarantainekosten als zijn personeel noodgedwongen thuiszit vanwege het virus? En welk advies heeft Vonhof voor ondernemers die perspectief nodig hebben voor 2021? Dat en meer in de financiële podcast van De Telegraaf, met Martin Visser en Herman Stam.
2020-10-23 - 36 min
Trump of Biden: wie is beter voor onze economie?
Wie is beter in staat om de Amerikaanse economie uit het slop te trekken: president Trump of zijn uitdager Joe Biden? Philip Marey van de Rabobank heeft de verkiezingsplannen van beide kandidaten doorgerekend en komt tot interessante conclusies. Meer groei onder Biden, minder staatsschuld bij Trump. In de podcast Kwestie van Centen licht hij zijn onderzoek toe. Ook Dorinde Meuzelaar schuift aan bij Martin Visser en Herman Stam. Ze bespreken welke economische beloften Trump de afgelopen vier jaar heeft ingelost en wat dit zijn kiezers heeft opgeleverd. Wat zal Joe Biden anders doen voor de economie dan Trump en op welke vlakken verschillen de twee niet zo veel? En hoe zal de beurs reageren op 3 november, de dag dat Amerika naar de stembus gaat?
2020-10-16 - 29 min
Rampenjaar 2020: wordt het nog erger?
Pas in 2023 is de economie terug op het niveau van voor de coronacrisis. Dat verwacht de Rabobank. Het tweedegolfscenario van het Centraal Planbureau is nog zwartgalliger. Houd ook het jaar daarop rekening met een tweede recessie. Wat voor impact heeft de Lockdown Light op onze economie en wat staat ons te wachten na dit rampenjaar? Dat bespreken Martin Visser en Kamran Ullah in een nieuwe podcast Kwestie van Centen.
2020-10-09 - 27 min
Experts hoopvol: ’In zomer terug naar normaal’
Het is moeilijk te geloven nu we midden in de tweede golf zitten, maar er is licht aan het einde van de coronatunnel. Het nieuwe normaal waar premier Rutte ons al maandenlang op voorbereidt, bestaat niet. In plaats daarvan zijn we volgens deskundigen alweer op weg richting het oude normaal. Dat betekent dat volgend jaar zomer er een stuk zonniger uit zal zien. Een optimistisch verhaal dus, in de podcast Kwestie van Centen met Martin Visser en Herman Stam. Maar die stip op de horizon is niet alleen toe te schrijven aan een coronavaccin, waar veel mensen hun hoop op vestigen. „Het is een combinatie aan factoren waardoor we de draad weer snel kunnen oppakken, zoals we nu ook zien in China”, legt Visser uit in de podcast. Wel is de DFT-verslaggever kritisch op het ‘nieuwe normaal’-frame van premier Rutte. Sinds april krijgen ondernemers de opdracht om zich aan te passen, maar waaraan dan precies?
2020-10-02 - 34 min
Waarom krijgen alle ambtenaren een coronabonus?
Rijksambtenaren krijgen een beloning voor hun harde inzet tijdens de coronacrisis. Terwijl het zorgpersoneel nog wacht op hun bonus, krijgen overheidsmedewerkers een loonsverhoging, een eenmalige uitkering en een thuiswerkvergoeding. Zijn deze extraatjes terecht? En kan de rest van Nederland nu ook rekenen op een thuiswerkvergoeding? Dat bespreken Martin Visser en Herman Stam onder meer in een nieuwe aflevering van Kwestie van Centen. Volgens Visser is het echt niet zo dat alle delen van de rijksoverheid snoeihard hebben gewerkt de afgelopen maanden. Verder in de podcast: de gevreesde ontslaggolf is een feit. Shell, BAM, Tata Steel en KLM kondigden op dezelfde dag een reorganisatie aan. Is dit toeval of het begin van een tsunami?
2020-09-25 - 28 min
‘Economische schade enorm als Hugo de Jonge faalt’
Het werk van minister De Jonge is ongelooflijk belangrijk voor onze economie. Die link wordt in Den Haag onvoldoende gelegd. Of bedrijven omvallen door een tweede golf hangt net zo goed af van het gezondheidsbeleid van de coronaminister als van het derde steunpakket dat ingaat per 1 oktober. Dat zegt Martin Visser in de podcast Kwestie van Centen met Herman Stam. Waar kunnen ondernemers precies op rekenen in het nieuwe, uitgeklede noodpakket en is het logisch om nu te versoberen terwijl het coronavirus bezig is met een opmars? Ook gaat het in de podcast over het afnemende draagvlak en de vele klachten bij de arbeidsinspectie, want wat als je baas lak heeft aan de coronaregels?
2020-09-18 - 43 min
Een torenhoge staatsschuld: moeten we ons zorgen maken?
Niet bezuinigen, maar investeren. Zo luidt de boodschap op Prinsjesdag. De staatsschuld loopt steeds verder op, mogelijk tot boven de 80% als er een tweede golf komt. Moeten we ons zorgen maken? Wie gaat straks de rekening betalen? En welke uitgaven zijn goed voor de economie? In de podcast Kwestie van Centen gaat Martin Visser hierover in discussie met Marieke Blom, hoofdeconoom van ING Nederland.
2020-09-11 - 30 min
‘Minder belastingen, meer koopkracht? Vergeet het maar’
Een koopkrachtstijging van 0,8%, minder belastingen en geen bezuinigingen. Het klinkt mooi in de uitgelekte Prinsjesdagstukken, maar het strookt niet met het lokale beleid van gemeenten. Door de coronacrisis zijn zij genoodzaakt om de lasten juist te verhogen, zoals de taks op de eigen woning. In de podcast Kwestie van Centen legt Martin Visser uit hoe we de voorgespiegelde koopkrachtplaatjes beter kunnen lezen en in welke gemeentes de grootste klappen vallen. Verder in de podcast: Nederland moet jarenlang 1 miljard euro aftikken om de Zuid-Europese landen tegemoet te komen in de coronacrisis. In ruil hiervoor zijn stevige eisen gesteld, maar volgens Visser is het zeer de vraag of Italië nu wel gaat hervormen terwijl dit decennialang niet is gebeurd. En de mist rondom het Nationaal Groeifonds van Wopke en Wiebes is enigszins opgetrokken. Martin Visser en Herman Stam bespreken de eerste details.
2020-09-04 - 34 min
‘We strompelen van crisis naar crisis (en dat komt door de euro)’
De huidige muntunie is op termijn niet houdbaar. Deze gewaagde uitspraak deed DNB-president Klaas Knot deze week in de HJ Schoo-lezing. Sterke landen profiteren dankzij de euro meer, terwijl zwakkere landen er dieper door in de put raken. Hierdoor strompelen we van eurocrisis naar eurocrisis en dit zal niet veranderen. In de podcast Kwestie van Centen bespreken Martin Visser en Herman Stam het EU-project dat zijn weerga niet kent. Hoeveel profijt hebben wij van de gezamenlijke munt, hoe is het draagvlak en zijn we eraan toe om meer macht over te dragen aan Brussel zoals Knot voorstelt? Tenslotte komt Visser met een oplossing om de euro te redden. Toegegeven, de kans van slagen is vrijwel nul.
2020-08-28 - 32 min
Prinsjesdag: ga jij erop vooruit of niet?
Het wordt een saaie Prinsjesdag. Alle plannen zijn inmiddels uitgelekt, tot het derde steunpakket aan toe. In de podcast Kwestie van Centen bespreken Martin Visser en Herman Stam de opvallende details uit de begroting voor 2021. Wie gaat erop vooruit en waar wordt er gekort? Wat zijn de verwachtingen voor de huizenprijzen op de woningmarkt? En biedt het nieuwe coronasteunpakket enige soelaas voor ondernemers?
2020-08-21 - 31 min
‘Alle ingrediënten voor een nieuwe kredietcrisis zijn er’
Wordt de coronacrisis heftiger dan de eurocrisis uit 2008? „Dat is lastig om te zeggen”, zegt Martin Visser in de podcast Kwestie van Centen met Herman Stam. „De aard van beide crises is totaal anders. Maar alle ingrediënten zijn er, gelet op de spanningen van de afgelopen weken rondom de Europese begroting en het herstelfonds.” Ook gaat het in de podcast uitgebreid over de strijd tussen het landelijke en regionale coronabeleid. Deze lopen dwars door elkaar heen en dit geeft volgens Visser weinig vertrouwen. Verder: wat zijn de scenario’s voor het najaar en wat is de economische impact van een eventuele tweede golf?
2020-08-13 - 44 min
Wat kan het kabinet doen om ons door de crisis te slepen?
De Nederlandse aanpak van de coronacrisis is in de ogen van Martin Visser zeer wispelturig. Dit zorgt voor verwarring en ontevredenheid onder ondernemers. Het zal in de ogen van de columnist van De Financiële Telegraaf niet helpen om de slechte economische cijfers op te vangen. Dat zegt Visser in de podcast Kwestie van Centen waarin ook uitgebreid wordt ingegaan op de begroting die weer wordt opgesteld voor Prinsjesdag en waar het kabinet voor een aantal moeilijke keuzes staat in deze crisistijd.
2020-07-10 - 39 min
Ook Shell overweegt vertrek uit NL: zo erg is dat
Vertrekt er na Unilever nog een multinational uit Nederland? Shell-topman Ben van Beurden zinspeelt op een verhuizing van het hoofdkantoor uit Den Haag. Als reden noemt de ceo het afschaffen van de dividendbelasting. Wat zijn de gevolgen als Nederland twee van zijn grootste bedrijven kwijtraakt? En waar verdienen we ons geld mee zonder deze beursreuzen? Dat bespreken Martin Visser en Herman Stam in de wekelijkse podcast van De Financiële Telegraaf. „Het pijnlijke is dat wij na Brexit dachten de buit binnen te slepen.”
2020-07-03 - 38 min
‘Lockdown voorbij? Nu begint de echte crisis pas’
Nu de coronamaatregelen versoepeld worden, herstelt de economie sneller dan verwacht. Uit cijfers van het CBS blijkt voorzichtig optimisme. Tegelijkertijd vinden er overal in het bedrijfsleven reorganisaties plaats en zal de werkloosheid gegarandeerd oplopen. Hoe staat onze economie er nu echt voor? In een nieuwe aflevering van Kwestie van Centen maken Herman Stam en Martin Visser de balans op. Verder in de podcast: komt er zaterdag een einde aan het jarenlange getouwtrek over de pensioenen? Leden van de FNV stemmen in Bunnik opnieuw over de pensioenplannen van minister Koolmees, nadat een eerder overleg twee weken geleden compleet uit de hand liep. Waarom ligt de toekomst van ons pensioen eigenlijk in handen van een club van 105 leden? En waarom is er zo veel opgekropte frustratie bij de vakbond?
2020-06-26 - 36 min
Waarom kost steun aan KLM ons land miljarden?
Het kabinet trekt met een steunpakket van 3,4 miljard euro flink de portemonnee voor de redding van KLM. Maar het KLM-personeel moppert over de offers die daarvoor gebracht moeten worden, zoals snijden in de salarissen en ontslagen. Waarom moeten zij wel bloeden en lijkt het personeel van zustermaatschappij Air France met de schrik vrij te komen? Verslaggever Yteke de Jong volgt het hoofdpijndossier voor het kabinet op de voet. In de wekelijkse podcast van De Financiële Telegraaf schuift zij aan bij Martin Visser en Herman Stam om door te nemen wat premier Rutte met de Franse president Macron besprak in Scheveningen en hoe het nu verder moet met KLM.
2020-06-19 - 30 min
Waarom zo veel verzet tegen het pensioenplan?
Wat een cruciale dag moest worden voor de pensioenen, is uitgelopen op een drama. Vakbond FNV, de laatste schakel in de pensioenonderhandelingen, heeft de stemming vanwege intern verzet en ‘technische problemen’ met twee weken uitgesteld. DFT-verslaggever Martin Visser begrijpt het besluit van de vakbond, maar is zeer kritisch op het FNV-bestuur en minister Koolmees. Er zijn dramatische stuurfouten gemaakt, zo laat hij weten in de podcast Kwestie van Centen met Herman Stam. In de podcast gaat het uitgebreid over het spannende politieke proces en de poging van FNV om de onderhandelingen te frustreren. Wat betekent dit pensioenplan voor gepensioneerden, werkenden en mensen die op het punt staat om van baan te wisselen? „Met name die laatste groep loopt met dit plan flinke pensioenschade op.”
2020-06-12 - 32 min
'Laten we een kaalslag in de horeca toe?'
Het kabinet vaart sinds de corona-uitbraak in een dichte mist en doet nauwelijks een poging om een grondige economische analyse te maken. Ministers voeren beleid op basis van scenario’s die dateren uit maart. „Er ontbreekt visie”, zegt Martin Visser in de podcast Kwestie van Centen, met presentator Herman Stam. „Waar staan we nu? Welk beleid past bij welke crisisfase en welke bedrijven laten we omvallen?” We leven in het zogenaamde ‘nieuwe normaal’ van premier Rutte, maar wat voor economie is dat eigenlijk? „Met zo’n kreet alleen, kun je als samenleving niets.”
2020-05-29 - 38 min
'Absurd dat we Italië willen redden met windmolenparken'
Er komt een compromis over het EU-herstelfonds van 750 miljard euro, ondanks het felle protest van ‘de zuinige vier’. Dat zegt Martin Visser in de podcast Kwestie van Centen met Herman Stam. Hoewel Nederland, Oostenrijk, Denemarken en Zweden dwarsliggen, is het noodfonds voor de landen die zwaar zijn getroffen door de coronacrisis niet te voorkomen. „Maar gelooft de Europese Commissie nu echt dat Italië de crisis te boven komt met subsidies voor windmolenparken en zonnepanelen?” Verder gaat het in de podcast uitgebreid over het verrassende, nieuwe steunpakket van minister Koolmees, de ‘raadselachtige’ huizenmarkt, de pensioenen en de stand van ons land. „We staan er heel slecht voor. Er is geen enkele aanleiding om te denken dat het beter gaat.”
2020-05-22 - 43 min
Onderhandelaar klapt uit de school: zo ziet jouw pensioen eruit
De onderhandelingen over een nieuw pensioenakkoord naderen hun ontknoping. De spanningen tussen werkgevers, vakbonden en het kabinet zijn echter opgelopen nu ondernemers geen ontslagboete meer hoeven te betalen bij gebruik van het tweede steunpakket. Toch blijft Tuur Elzinga, hoofdonderhandelaar van de FNV, goede hoop houden, laat hij weten in de podcast Kwestie van Centen. En hij heeft een positieve boodschap tijdens het gesprek met Martin Visser en Herman Stam. In het nieuwe stelsel gaat namelijk iedereen er op vooruit, aldus Elzinga. De vicevoorzitter van de FNV geeft een uitgebreid en uniek kijkje achter de schermen van de pensioenonderhandelingen.
2020-05-15 - 34 min
Dit zijn de 4 fases van de coronacrisis (en zo ver zijn we nu)
Het kabinet sleutelt aan een nieuw steunpakket voor ondernemers en zzp’ers. Welke regelingen worden verlengd, uitgebreid of afgebouwd? Dat legt DFT-verslaggever Martin Visser haarfijn uit in de nieuwste aflevering van Kwestie van Centen met Herman Stam. ,,Maar waarom een nieuw noodplan terwijl de lockdown officieel nog niet voorbij is? Den Haag zet de versnelling erop en dit zul je straks terugzien in de WW-cijfers.” Verder gaat het in de podcast over de blijvende financiële schade door corona en hoe doet onze economie het eigenlijk in vergelijking met andere landen?
2020-05-08 - 36 min
‘Bang dat de gewone man opdraait voor coronacrisis’
Wie betaalt de prijs van de coronacrisis? Martin Visser vraagt zich af of de gewone man opdraait voor de crisis zodra de economie weer opbloeit. Dat zegt hij in de podcast Kwestie van Centen met Herman Stam. Uiteraard gaat het ook over de enorme ommezwaai van premier Rutte. Visser is verrast door het versoepelen van de maatregelen. „Waarom wordt deze plotselinge wending niet beter uitgelegd?” En hoewel de DFT-verslaggever blij is met het routeplan van het kabinet zijn er ook vragen. „Hoe gaan we al die steunpakketten vormgeven? Er ontbreekt een financieel plan.”
2020-04-24 - 36 min
‘Zelfs zwartste coronascenario kan de prullenbak in’
De diepe zakken van minister Hoekstra van Financiën zijn hoogstwaarschijnlijk aan het einde van het jaar leeg. Naar verwachting zal het overheidstekort oplopen tot bijna 12%, ruim voorbij het zwartste scenario van het Centraal Planbureau. In de wekelijkse podcast Kwestie van Centen bespreken Martin Visser en Herman Stam de nieuwe cijfers. „We worden met de neus op de feiten gedrukt. Zolang er geen vaccin is voor het coronavirus, zullen ondernemers om staatssteun blijven vragen.” Verder in de podcast: de bonusrel bij AirFrance-KLM, de tegenvallende persconferentie van premier Rutte en de onbeantwoorde dilemma’s van ondernemers. „Een duidelijke exit-strategie ontbreekt”, zegt Martin Visser. „Waarom mag een tandarts wel met een mondkapje aan de slag en een kapper niet?”
2020-04-17 - 39 min
Hoelang blijft kabinet ondernemers steunen?
Bedrijven die zwaar zijn getroffen door de coronacrisis kunnen rekenen op financiële steun van de overheid, maar hoe ver reikt die staatssteun? Hoelang houden we al die bedrijven en zzp’ers uit de wind en wanneer komt ’t moment dat faillissementen onontkoombaar zijn? Dat bespreken Martin Visser en Herman Stam in de podcast Kwestie van Centen. Ook gaat het over het al dan niet redden van ongezonde bedrijven; de ondernemers die vóór de coronacrisis al in zwaar weer zaten. Verder bespreekt Martin Visser de drie branches die voor de grootste uitdagingen staan om zich aan te passen naar het ‘nieuwe normaal’.
2020-04-10 - 34 min
‘Nederland staat allang garant voor Italië’
De eurolanden hebben een akkoord over een groot coronapakket. Maar wie heeft nu zijn zin gekregen? Zijn er via een omweg niet alsnog eurobonds gekomen, tegen de zin van minister Hoekstra in? Dat bespreken Martin Visser en Herman Stam in de podcast Kwestie van Centen. Verder gaan ze in op het ‘nieuwe normaal’ waar premie Rutte ons op voorbereidt. Hoe kan de economie langzamerhand weer opengaan in winkels, kantoren en openbaar vervoer?
2020-04-03 - 45 min
Rel Nederland-Italië: hoe vermijden we een eurocrisis?
De Zuid-Europese landen die het zwaarste zijn getroffen door de coronacrisis roepen om hulp, maar Nederland ligt dwars. In de nieuwste podcast Kwestie van Centen met Herman Stam legt DFT-verslaggever Martin Visser haarfijn uit waarom de rel tussen Nederland en Italië zo snel is geëscaleerd, welke risico’s kleven aan de eurobonds en hoe we tot een gezamenlijke oplossing voor de crisis kunnen komen. Verder: correspondent Maarten van Aalderen vertelt hoe zijn exclusieve interview met de Italiaanse premier Conte tot stand kwam. En hoe ziet de economie eruit na de crisis als de beperkingen min of meer zijn opgeheven?
2020-03-27 - 41 min
Bezuinigingsspook doemt op: hoe betalen we deze crisis?
Iedereen is opvallend optimistisch over de diepe zakken van minister Hoekstra van Financiën, die tientallen miljarden pompt in onze economie in tijden van corona. Maar hoe ver reikt die staatssteun als de economie langer platligt en hoe gaan we dat allemaal betalen? Dat bespreken Martin Visser en Herman Stam in de podcast Kwestie van Centen. Verder: welke impact heeft de coronacrisis op de Amerikaanse verkiezingen? Hoe kunnen we zwakkere Eurolanden als Spanje en Italië bijstaan die zwaar lijden onder het virus? En welke ontwikkelingen zijn er in de steunmaatregelen voor ondernemers, werknemers en zelfstandigen?
2020-03-20 - 46 min
In recessie door corona? dit zijn de scenario’s
De Nederlandse economie is acuut tot stilstand gekomen. In de podcast Kwestie van Centen wordt uitgelegd wat de rechten zijn voor werknemers en werkgevers in de coronacrisis en welke stappen ze kunnen ondernemen om het hoofd boven water te houden. Martin Visser zet samen met Herman Stam alle steunmaatregelen op een rij voor ondernemers, werknemers, zzp’ers en uitzendkrachten. Hoelang gaat de coronacrisis duren? Wat betekent het als onze economie straks drie, zes of misschien zelfs negen maanden in de koelkast wordt gezet? Het staat vast dat alle grote economieën wereldwijd in een recessie terechtkomen. Martin Visser schetst hoe de verschillende scenario’s eruit kunnen zien.
2020-03-13 - 36 min
'Staatssteun onvermijdelijk bij coronacrisis'
In de podcast Kwestie van Centen, die deze week is opgenomen op afstand, delen Martin Visser en Herman Stam hun zorgen over de economische crisis als gevolg van de corona-uitbraak. Hoe blijven bedrijven functioneren nu volledige productieketens zijn platgelegd en werknemers massaal thuiswerken? Martin Visser ziet dat er geen lessen zijn getrokken uit de financiële crisis van 2008 en hekelt de aarzelende kabinetsaanpak. En verder in de podcast: welke sectoren moeten zich het meeste zorgen maken? Is het nodig om te gaan hamsteren? Hoe vangen we zzp’ers op? Is er staatssteun nodig om faillissementen tegen te gaan? En de blunderende ECB-president Christine Lagarde.
2020-03-09 - 29 min
‘Iedereen krijgt last van economische schade door corona’
Een bloedbad op de Europese beurzen, kelderende olieprijzen en ondertussen gaan complete provincies op slot. De uitbraak van het coronavirus kan uitmonden in een financiële kredietcrisis. In de podcast Kwestie van Centen bespreken Herman Stam, Martin Visser en Dorinde Meuzelaar dit inktzwarte scenario. Hoe kan Brussel maatregelen nemen en hebben we geleerd van de vorige financiële crisis? Dorinde Meuzelaar weet hoe je het beste met het virus kunt omgaan op de werkvloer en Martin Visser geeft kleine ondernemers tips om de grootste schok op te vangen.
2020-02-28 - 31 min
Rekenrente en corona: wat verandert er voor uw pensioen?
Een hoop tumult rondom de pensioenen deze week. Minister Koolmees van Sociale Zaken sleutelt aan het getriomfeerde pensioenakkoord en is bereid om de rekenrente af te schaffen in ruil voor pensioenzekerheid. Een uitruil met voor- en nadelen. In de podcast Kwestie van Centen met presentator Herman Stam vertelt Martin Visser hoe zijn verhaal tot stand kwam, wie van dit nieuwe pensioenstelstel profiteert en wat dit betekent voor uw pensioen.
2020-02-21 - 31 min
Zo hard raakt de coronacrisis onze economie
Een mogelijk tekort aan sneakers, smartphones, en ook seksspeeltjes. Steeds meer bedrijven slaan alarm vanwege het coronavirus. Loopt de iPhone 12 vertraging op? Komt die tuinset nog wel op tijd voor de zomer? Om de epidemie in te dammen heeft de Chinese economie wekenlang plat gelegen. Fabrieken draaien nog altijd niet op volle toeren. In de podcast Kwestie van Centen bespreken Martin Visser en presentator Herman Stam de gevolgen voor de wereldeconomie. Betekent de epidemie het einde van grootmacht China? En welke prijs betalen wij voor het virus?
2020-02-14 - 32 min
‘Liever een potige Pool dan een bijstandsmoeder’
De politiek staat voor een keuze: een bijstandsmoeder, zorgrobot of Oost-Europeaan aan het ziekenhuisbed? En worden onze pakketjes straks bezorgd door een 55+-er, drone of een arbeidsmigrant? Het zijn grote vraagstukken in tijden van bevolkingsgroei en krapte op de arbeidsmarkt. In de podcast Kwestie van Centen bespreken Martin Visser en presentator Herman Stam in hoeverre onze economie drijft op arbeidsmigranten, hoe politici de discussie over immigratie platslaan met stoere praatjes en waarom het funest is als we de zorgen van de lagere en middenklasse niet serieus nemen.
2020-02-07 - 34 min
Zzp’ers in de hoek gedrukt: dit gaat er veranderen
Het lijkt steeds onaantrekkelijker te worden gemaakt om aan de slag te gaan als zelfstandige zonder personeel (zzp’er). Martin Visser laat in ‘Kwestie van Centen’ aan presentator Herman Stam weten dat we niet moeten doorslaan in beschermende constructies en extra regels voor eenpitters. Hij wijst erop dat niet alle zzp’ers over een kam moeten worden geschoren, zoals in zijn ogen de commissie-Borstlap doet. De wekelijkse podcast van De Financiële Telegraaf is te beluisteren op DFT.nl, Spotify en iTunes.
2020-01-24 - 18 min
Zo gaat het eraan toe in Davos
Glijpartijen, Rutte en zijn ploeg die hun hotel worden uitgejaagd, gedoe met allerlei kleuren pasjes en Greta Thunberg die de schijn weet te wekken dat klimaat hét thema is van het World Economic Forum. Martin Visser was er de hele week en vertelt vanuit Davos hoe het er écht aan toe ging.
2020-01-17 - 30 min
Zo ziet uw loonstrookje van januari er straks uit
Komt die beloofde koopkrachtstijging er nu dan echt? Op de nieuwe loonstrookjes is straks te zien wat er netto overblijft van het bruto-salaris. Wie krijgt er lastenverlichting en wie komt er bekaaid vanaf? Verder is de vraag hoe het verder moet met de toeslagen? Kunnen die op de schop of gaat dat niet zo gemakkelijk. Visser en Stam vragen zich af wat de inzet van twee staatssecretarissen gaat helpen.
2020-01-10 - 32 min
’Kabinet aan zet: iedereen heeft recht op woning’
De wooncrisis is omgeslagen naar woningnood, wordt het tijd dat de minister de touwtjes in handen neemt? Martin Visser en Herman Stam bespreken het in de podcast 'Kwestie van Centen'. Verder: we zijn kampioen deeltijdwerken, is dat erg? En: hoe ontwikkelt onze koopkracht zich in 2020?
2019-12-20 - 42 min
Hogere spaarrente, pensioenakkoord: wat gaat 2020 ons brengen?
Krijgen we volgend jaar eindelijk een pensioenakkoord, stijgt volgend jaar onze spaarrente weer, en gaat het de nieuw te benoemen staatssecretaris lukken de puinhoop bij de Belastingdienst op te lossen? Martin Visser en Herman Stam blikken in deze podcast terug op de grote economische thema’s van 2019, en blikken vooruit op 2020.
2019-12-13 - 31 min
’Nederland gaat in Brussel bloeden voor Brexit’
De Britten gaan na de ruime verkiezingsoverwinning van Boris Johnson de Europese Unie op 31 januari definitief verlaten. Slecht nieuws voor Nederland, stelt Martin Visser in de wekelijkse podcast ’Kwestie van Centen’ van De Financiële Telegraaf. We raken een bondgenoot kwijt die zich ook keerde tegen te hoge betalingen aan Brussel. En dat kan zeer slecht uitpakken tijdens de onderhandelingen over de nieuwe meerjarenbegroting. ,,Voor Nederland wordt dat nu een hele kluif’’, aldus Visser. De podcast - met als gast Brexit-expert Dorinde Meuzelaar - is te beluisteren op DFT.nl of via Spotify of iTunes.
2019-12-06 - 30 min
Toeslagencrisis: waar gaat het mis bij de fiscus?
Het is gruwelijk fout gegaan bij de fraudebestrijding door de Belastingdienst. Honderden en mogelijk duizenden gezinnen zijn gedupeerd, zo moest staatssecretaris Menno Snel van Financiën erkennen. In de wekelijkse podcast ’Kwestie van Centen’ bespreken Martin Visser en Herman Stam wat er mis ging bij de fiscus en wat deze affaire zegt over het toeslagensysteem. „De toeslagen moeten mensen financiële steun geven, maar zorgen juist voor onzekerheid.”
2019-11-29 - 32 min
'Onze economie moet niet als die van België worden'
Met Eneco is de laatste energieproducent verkocht aan buitenlanders. Is dat erg? Of is de consument alleen maar beter geworden van concurrentie? In de wekelijkse podcast ’Kwestie van Centen’ bespreken Martin Visser en Herman Stam met DFT-verslaggever Edwin van der Schoot de politieke visie op onze economie. Hoe voorkomen we dat we België achterna gaan en geen eigen grootbedrijven meer over hebben? Luister de podcast op DFT.nl of via Spotify of iTunes.
2019-11-22 - 28 min
Wordt ons nieuwe pensioen eigenlijk wel beter?
De onderhandelingen over het nieuwe pensioenstelsel zijn in volle gang, maar we moeten mogelijk nog jaren wachten tot we weten hoe het er precies uit gaat zien. Wordt ons nieuwe pensioen eigenlijk wel beter dan het huidige? En waarom maken het uitstellen van pensioenkortingen nu de overgang naar het nieuwe stelsel misschien wel nóg moeilijker? Martin Visser en Herman Stam leggen het uit in deze podcast.
2019-11-18 - 40 min
'Einde stikstofcrisis nog lang niet in zicht'
Er is vorige week een begin van een oplossing gekomen voor de stikstofcrisis, zo moeten we langzamer rijden op de snelwegen, maar de twijfel neemt toe of deze maatregelen de economie echt weer vlot zullen trekken.
2019-11-08 - 35 min
Economie bloeit, toch iedere week stakingen: hoe kan dat?
De leraren, de boeren, de grondwerkers, het zorgpersoneel: allemaal staan ze deze weken op het Malieveld. Is het niet vreemd dat er zoveel onvrede is onder werknemers, terwijl onderzoeken van bijvoorbeeld het Sociaal en Cultureel Planbureau uitwijzen dat Nederlanders eigenlijk heel gelukkig zijn en hun leven een dikke voldoende geven? En: is met extra geld alle problemen op te lossen en komt daarmee een einde aan de stakingsdrift? Martin Visser en Herman Stam leggen het in deze podcast uit.
2019-11-01 - 33 min
Waarom moet Nederland miljarden extra betalen aan de EU? Zo zit het
We gaan veel meer aan de nieuwe begroting van de EU betalen dan we eerst dachten. Van 8 miljard naar 13 miljard bruto per jaar, maar waarom moet Nederland zoveel extra afdragen, en waar wordt dat geld voor gebruikt? Zowel de Europese Commissie als Nederland zelf goochelt erop los met cijfers, in deze podcast vertellen Martin Visser en Herman Stam hoe het zit.
2019-10-25 - 29 min
’Pensioenellende zet door na Draghi’
Acht jaar lang leidde Mario Draghi de Europese Centrale Bank (ECB) en had daarmee grote invloed op het leven van Nederlandse (pensioen)spaarders. Gaat dat veranderen nu hij plaatsmaakt voor Christine Lagarde? En waarom is er in Nederland zoveel irritatie voor het beleid van de ECB? DFT-verslaggevers Martin Visser en Dorinde Meuzelaar vertellen het in deze podcast.
2019-10-18 - 35 min
Brexit: hoe zit het nu precies? Wij leggen het hier uit
In deze podcast scheppen verslaggevers Martin Visser en Dorinde Meuzelaar orde in de Brexit-chaos. Zaterdag wordt er in het Britse lagerhuis gestemd over de Brexit-deal van Boris Johnson, maar wat zou deze deal eigenlijk betekenen, en hoe moeten we verder als ook deze deal het niet haalt?
2019-10-11 - 35 min
Dit is waarom de huizenprijzen zo hard stijgen
Van een omslag op de huizenmarkt is nog helemaal niks te merken. Sterker, makelaarsvereniging NVM noteerde deze week opnieuw een record met een gemiddelde woningprijs van 313.000 euro. In de podcast Kwestie van Centen praten Martin Visser en Herman Stam met verslaggever Ruben Eg die voor De Financiële Telegraaf al vier jaar verslag doet over de woningmarkt. Eg ziet het somber in de voor de huizenzoeker. Verhuizen is volgens hem alleen nog voor de rijken. Opmerkingen of vragen? Mail naar [email protected]
2019-10-04 - 29 min
Klopt romantisch beeld van onze boeren wel?
In deze podcast leggen verslaggever Martin Visser en landbouw-verslaggever Gert van Harskamp uit wat de stikstofplannen van Carola Schouten betekenen voor boeren. We hebben misschien wel een veel te romantisch beeld van onze boeren gekregen, die al jaren bezig zijn met allerlei innovatieve maatregelen.
2019-09-27 - 28 min
Wordt ook jouw pensioen gekort? Zo werkt het
Ondanks het pensioenakkoord dat eerder dit jaar is gesloten, zijn kortingen niet meer te voorkomen. Toch denkt ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, dat die kortingen nog voorkomen kunnen worden. Als er kortingen komen, dan heeft dat gevolgen voor miljoenen Nederlanders. Martin Visser en Herman Stam leggen in deze podcast uit hoe groot het pensioenprobleem nu voor minister van sociale zaken Wouter Koolmees is, en wat pensioenkortingen voor jou betekenen.
2019-09-20 - 38 min
‘Rutte leidt ineens een heel ander kabinet’
Prinsjesdag en de algemene beschouwingen zijn voorbij. Martin Visser en Herman Stam blikken in de podcast ‘Kwestie van Centen’ terug op deze bewogen week, samen met parlementair verslaggever Jorn Jonker. Over de draai van Rutte en winegums van Defensie. “We kregen geen diepgaand debat over de koerswijziging, dat was minder geslaagd.” Met Jonker sluit ‘Kwestie van Centen’ een speciale serie af rondom Prinsjesdag, waarin eerder onder meer werkgeversvoorman Hans de Boer en oud-minister Willem Vermeend te gast waren. Luister de podcast hieronder, of abonneer je gelijk via Spotify, iTunes of je eigen podcast-app.
2019-09-13 - 43 min
'Koopkrachtplus kabinet is een truc'
In aanloop naar Prinsjesdag spreken Martin Visser en Herman Stam voor de podcast Kwestie van Centen met de mensen die er deze weken echt toe doen. In deze aflevering is Henk Nijboer te gast, de financiële man van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer. "Onze kritiek op dit kabinet is steeds geweest dat het kiest voor grote ondernemingen door aan hen miljarden lastenverlichting te geven. Het lijkt alsof het kabinet iets bijbuigt, maar het zijn vooral begrotingstrucs."
2019-09-09 - 42 min
'Kabinet laat Nederlander niet profiteren van stijgende welvaart'
Directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau Kim Putters vertelt in deze aflevering van Kwestie van Centen over het rapport 'De sociale staat van Nederland', waarin het SCP de tussenbalans opmaakt van het regeringsbeleid. Daaruit blijkt dat de kwaliteit van leven sinds het begin van de crisis niet is toegenomen, ondanks de economische groei. „Mensen zien dat vooral aan de top de inkomensverbetering veel hoger is dan zijzelf ervaren in de portemonnee. Dat irriteert mensen. En dat gevoel is in de afgelopen jaren niet afgenomen.”
2019-09-06 - 33 min
'Dit kabinet vergeet de ondernemers'
In aanloop naar Prinsjesdag spreken Martin Visser en Herman Stam voor de podcast Kwestie van Centen met de mensen die er deze weken echt toe doen. In deze aflevering is Hans Biesheuvel te gast, voorzitter van Ondernemend Nederland. Hij door alle aandacht voor de middenklasse, de kleine ondernemers totaal vergeten worden. "Er is geen echte ondernemerspartij meer te vinden in Den Haag, het is vreemd dat er zo hard geroepen wordt dat bedrijven de lonen maar moeten verhogen,,, zegt hij.
2019-08-30 - 42 min
'Middeninkomens zijn steeds de pineut'
In aanloop naar Prinsjesdag spreken Martin Visser en Herman Stam met de mensen die er deze weken echt toe doen. DFT-columnist en oud-minister Willem Vermeend is enthousiast over de investeringsplannen van het kabinet. Hij voorziet dat alle politieke partijen zich gaan ontfermen over de middenklasse. En dat is nodig ook, meent Vermeend. Ons ingewikkelde belastingstelsel en het toeslagencircus zullen voorlopig niet op de schop gaan, zo is zijn inschatting.
2019-08-22 - 41 min
Hans de Boer: 'Pensioenkortingen kunnen voorkomen worden'
In aanloop naar Prinsjesdag spreken Martin Visser en Herman Stam met de mensen die er deze weken echt toe doen. Werkgeversvoorzitter Hans de Boer doet in deze podcast een oproep aan het kabinet: nu is de tijd om die pot met geld uit te geven, want alleen zo blijft ons land economisch gezond. Ook denkt hij dat de aanstaande pensioenkortingen voorkomen kunnen worden.
2019-07-18 - 30 min
'Facebook-munt maakt bitcoin totaal overbodig'
De digitale munt van Facebook houdt de gemoederen bezig. In de DFT-podcast duiden Wim Boonstra (Rabobank) en Martin Visser (DFT) de impact van libra. Presentatie: Herman Stam.
2019-07-13 - 32 min
‘Alles gaat fout bij Hudson’s Bay’
De ene na de andere winkelketen is dit jaar al failliet gegaan. Blokker, Hema en Hudson’s Bay lijken voorlopig nog overeind te blijven, maar voor hoe lang nog? Ondertussen is er wel een gestage groei binnen de detailhandel te zien. Hoe dit kan, leggen DFT-verslaggevers Martin Visser en Harry van Gelder uit in de nieuwe podcast.
2019-07-06 - 29 min
‘Spaarrente naar 0 procent dankzij Draghi’
De topbaantjes bij de EU zijn na een marathonsessie eindelijk verdeeld en de nieuwe president van de ECB kwam als een verrassing: Christine Lagarde mag de centrale bank gaan leiden. Haar voorganger Mario Draghi had én heeft enorme invloed op de Europese economie, door zijn opkoopbeleid en harde ingrepen in de rente. Hoe gaat dat er de komende jaren uitzien, en wat betekent de aanstelling van Lagarde voor bijvoorbeeld onze spaarrente? DFT-verslaggevers Martin Visser en Dorinde Meuzelaar vertellen het in de nieuwe podcast.
2019-06-28 - 41 min
‘Slecht voor Nederland als Timmermans EU-leider wordt’
Dit weekend vergaderen de Europese regeringsleiders verder over wie Juncker moet opvolgen als voorzitter van de Europese Commissie. Spitzenkandidaten Frans Timmermans en Manfred Weber vechten om de plek, maar maken ze eigenlijk wel kans? En is het wel goed voor Nederland als Timmermans de door hem zo felbegeerde job krijgt? Daarover praten Martin Visser en Herman Stam in de nieuwe DFT-podcast. Ook Adriaan Schout, Europakenner van Instituut Clingendael, is te gast. Hij denkt dat Europa de komende jaren linksaf zal slaan.
2019-06-22 - 28 min
‘Maak snel einde aan wildgroei zzp’ers’
Om de arbeidsmarkt meer in balans te krijgen moet er onder andere met ingang van 2021 een minimumtarief van 16 euro per uur komen voor zzp’ers, vindt het kabinet. Maar is dat wel een goed idee? Dat bespreken Martin Visser en Herman Stam in de nieuwe DFT-podcast.
2019-06-17 - 29 min
‘Rutte, gooi die belastingen omlaag!’
In de nieuwe DFT-podcast doet Martin Visser een oproep aan Mark Rutte: nu blijkt dat de lonen de prijsstijging niet kunnen bijbenen en weinig mensen lijken te kunnen meeprofiteren van de aantrekkende economie, wordt het tijd dat de belastingen weer omlaag gaan.
2019-06-08 - 29 min
‘Chaos compleet bij nee tegen AOW-deal’
Het is de week waarin eindelijk een pensioenakkoord werd bereikt. Maar we kunnen het beter een AOW-akkoord noemen, zegt verslaggever Martin Visser in de nieuwe podcast van DFT. Samen met Ertan Basekin van de DFT redactie analyseert hij of we nu blij moeten zijn met dit akkoord, en wat er gebeurt als zaterdag 15 juni de leden van de FNV toch tegen de deal stemmen.
2019-05-31 - 27 min
Wordt dit pensioenweekend huzarenstukje van Koolmees?
De onderhandelingen over een nieuw pensioenstelsel zijn weer nieuw leven ingeblazen. Martin Visser vertelt in de nieuwe podcast van DFT alle ins en outs van de onderhandelingen die onder druk van stakingen en dreigende pensioenkortingen weer op stoom zijn gekomen. Er staat veel op het spel dit weekend, maar wat gaat een nieuw pensioenstelsel precies oplossen en voor wie?
2019-05-27 - 34 min
'Verdeeld Europa heeft oliemannetje als Rutte hard nodig'
Martin Visser duidt de uitslagen na de Europese verkiezingsavond. Europa is verdeelder dan ooit, dus het zou geen kwaad kunnen om een oliemannetje als Rutte aan het roer te zetten. 'Ik zie het ideale profiel al opdoemen'.
2019-05-18 - 38 min
‘Dit kabinet leeft in andere werkelijkheid’
,,Mensen zijn totaal het vertrouwen kwijt, ze geloven de cijfers niet meer.” Dat zegt Reinier Castelein, voorzitter van Vakbond De Unie in de nieuwe podcast met Martin Visser. Deze week werd bekend dat de koopkrachtplus die het kabinet burgers voorhield, in rook opgaat. Hoe kan het dat de lonen maar niet harder stijgen dan de prijzen?
2019-05-10 - 56 min
‘Geef opbrengst CO2-heffing terug aan burger’
Menno Middeldorp is de opvolger van Barbara Baarsma als hoofdeconoom van de Rabobank. Hij is te gast in de podcast van DFT met Martin Visser en Herman Stam en maakt zich zorgen over de rekening van het klimaatbeleid. Alle klimaatmaatregelen zullen moeilijk te verkopen zijn, zolang bedrijven en burgers niets terugzien van bijvoorbeeld het geld dat naar de schatkist gaat door een CO2-heffing.
2019-04-19 - 41 min
‘Pensioenakkoord laten klappen is ook een optie’
FNV-voorman Han Busker is te gast in de DFT Podcast, waarin wordt gesproken over zware beroepen, de AOW-leeftijd en het pensioenakkoord dat er nog steeds niet is. Over het laatste is Busker niet heel optimistisch.
2019-04-11 - 33 min
'Weg met die onnodige bonuscultuur'
Verzekeraar ASR gooide deze week hoge ogen met de aankondiging dat ze bestuurders in de toekomst geen bonussen meer willen uitkeren. Gaat de top van een bedrijf eigenlijk beter presteren als ze uitzicht hebben op een miljoenenbonus, is het slecht voor onze concurrentiepositie als we bonussen aan banden leggen en is dat eigenlijk erg? Dat en meer in de nieuwe podcast van DFT.
2019-04-06 - 28 min
‘Let op: zo bespaar je maandelijks een hoop geld’
Op de ‘Koopkrachtdag’ die De Telegraaf in samenwerking met het Nibud organiseerde bleek dat een hoop mensen geen idee hebben hoeveel geld ze iedere maand kunnen besparen op bijvoorbeeld dure tv-abonnementen en door het aanvragen van toeslagen waar ze recht op hebben. DFT-verslaggevers Martin Visser en Marlou Visser bespreken de uitkomsten van deze dag in de wekelijkse podcast.
2019-03-29 - 37 min
‘Europa zou hier niet over moeten gaan’
Europa is een trein die doordendert, maar moeten we dat wel willen? Hoe ver laten we de zeggenschap van Europa doorgroeien, en willen we überhaupt wel dat de EU zeggenschap heeft over onze WW-uitkeringen en of er wel of niet een alcoholslot op onze nieuw auto’s moeten komen? En: op welke thema’s had Europa juist wél een vuist moeten maken? Verslaggever Martin Visser bespreekt het in de nieuwe DFT-podcast.
2019-03-23 - 37 min
‘Klimaatplannen met Baudet niet meteen overboord’
De uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen kan mogelijk grote gevolgen hebben voor de plannen van het kabinet. Hoe moet het verder met alle klimaatplannen en de hervorming van het pensioenstelsel nu Baudets Forum voor Democratie de grootste is in de Eerste Kamer? Martin Visser legt het uit in de nieuwe DFT-podcast.
2019-03-15 - 32 min
‘Brexit slecht visitekaartje voor Nexit’
In de nieuwe DFT-podcast: Brexit lijkt een smerige prestigestrijd te worden, en niemand in het Verenigd Koninkrijk lijkt nog te weten hoe het nu verder moet. Verslaggevers Martin Visser en Dorinde Meuzelaar zetten de gebeurtenissen van de afgelopen week op een rij, en vertellen of de Brexit Nederland ook nog wat oplevert.
2019-03-05 - 28 min
‘Meer koopkracht voor 96% is schijn’
Hollanders zijn natuurlijk dol op koopkrachtplaatjes, maar de koopkracht lijkt inmiddels een nationale obsessie te worden, betoogt Martin Visser in de nieuwe podcast van De Financiële Telegraaf. Is de koopkrachtplus van 96% van alle Nederlanders schijn, en: hoe moet je naar je eigen financiën kijken om te zien of je er dit jaar echt op vooruit bent gegaan?
2019-03-02 - 38 min
‘Fransen en Nederlanders Air France KLM háten elkaar’
Het blijft ruziën in de bestuurskamer van Air France KLM nu de Nederlandse overheid grootaandeelhouder van KLM is geworden. En: marktwerking was in de jaren ‘90 hét toverwoord, maar wat heeft het de gemiddelde Nederlander nu eigenlijk opgeleverd? Dat en meer in de nieuwe DFT-podcast met Martin Visser en luchtvaartverslaggever Yteke de Jong.
2019-02-23 - 45 min
De DFT-podcast #12: Zo wil Koolmees pensioencrisis oplossen
Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is te gast in de DFT-podcast, waar hij vertelt dat bij bevriezing van de AOW-leeftijd op 66 jaar de pensioenpremie fors omhoog moet. De urgentie om het pensioenprobleem op te lossen is hoog, nu er dit jaar al pensioenkortingen dreigen. In de podcast vertelt de minister hoe hij denkt het pensioenprobleem op te lossen.
2019-02-16 - 44 min
De DFT-podcast #11: Nibud: 'Nog veel nodig voor meer koopkracht'
Nibud-directeur Arjan Vliegenthart meent dat er nog veel moet gebeuren om dit jaar meer koopkracht voor Nederlanders voor elkaar te krijgen. En: waarom merken gepensioneerden zo weinig van de aantrekkende economie en de belofte dat ook hun koopkracht meegroeit? Ook geeft hij tips voor hoe je je huishoudboekje zo indeelt dat je aan het eind van het jaar toch in de groene cijfers uitkomt.
2019-02-01 - 36 min
De DFT-podcast #10: Zo gaat het er aan toe bij bijeenkomsten in Davos en Bilderberg
2019-01-19 - 31 min
De DFT-podcast #9: ‘Burgers moeten nú weten wat klimaatakkoord ze gaat kosten’
Welk deel van de kosten van het klimaatbeleid zullen op het bordje van de burger terecht komen en welk deel gaat het bedrijfsleven betalen? Dat is een van de vele vragen waar het Centraal Planbureau zich momenteel over buigt. Maar het is onmogelijk om uit te rekenen wat het klimaatakkoord ons gaat kosten, zegt de Rabobank nu. Martin Visser legt in de nieuwe DFT-podcast uit hoe dat zit.
2019-01-12 - 36 min
De DFT-podcast #8: Komt het nog goed met de huizenmarkt?
Eindelijk was er deze week een lichtpuntje aan de duistere horizon die de huizenmarkt heet: de huizenprijzen stijgen iets minder snel. Maar is dat genoeg goed nieuws voor de huizenkoper, of moet er meer gedaan vanuit de politiek om de huizencrisis op te lossen? En: wat moet je doen als je nu tóch een huis wilt kopen? Verslaggevers Martin Visser en Ruben Eg geven tips.
2018-12-22 - 39 min
De DFT-podcast #7: ‘2019 moet oogstjaar worden voor Nederlanders’
In deze laatste podcast van het jaar blikken verslaggever Martin Visser en Herman Stam terug op het jaar 2018 en wordt er vooruit gekeken. Wat ging er mis met het pensioenakkoord, de onderhandelingen over de Brexit en de handelsoorlog, en wat gaat dat betekenen voor het komende jaar? En: gaan Nederlanders volgend jaar eindelijk écht iets merken van de opleving van de economie, voordat het misschien wel te laat is?
2018-12-15 - 29 min
De DFT-podcast #6: Geen 'happy end' voor Britten na Brexit
Hoe verder de Brexit-onderhandelingen komen, hoe meer Theresa May een beetje een tragische figuur begint te worden. En: Is er wel een oplossing voor het grenzenprobleem en wat betekent de Brexit voor het Nederlandse bedrijfsleven. Dat en meer in deze nieuwe DFT-podcast met Martin Visser, die deze week geheel in het teken staat van de Brexit.