categorieën
blog
contact
zoeken
BNR Perestrojkast is de enige echte podcast van BNR over Midden- en Oost-Europa. Van Praag tot aan Vladivostok, en van Riga tot Tbilisi. Elke 14 dagen een nieuwe, verse aflevering met grote, internationale onderwerpen.
2022-06-20 - 46 min
#132: De noodkreet uit het Oosten waar het Westen nooit naar luisterde
Al jarenlang waarschuwt Oost- en Centraal-Europa voor de Russische agressieve retoriek. Zij wisten al dat dit alleen maar erger zou worden. Het Westen reageerde hier niet of nauwelijks op en zelfs na de inname van de Krim leidde dit alleen maar tot pappen en nathouden. De Westerse blik op het oosten, dit bespreken wij met Emine Dzhaparova, Oekraïense Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken. Er is niet alleen een verandering gaande, maar het is zelfs een 'evolutie van perceptie' in het Westen. Deze week draaide Macron van een 'alternatief plan' naar een kandidaat-lidstatus voor Oekraïne. Is onze Fransman dan het toonbeeld voor de evolutie in perceptie of zijn we nog niet zo ver? Wat is er nodig om wel te luisteren? En wanneer komt er dan eindelijk een eind aan West-plaining? Dit hoor je allemaal in deze aflevering. Deze week is ons aller Joost, die normaal zorgt voor de nodige lucht met een kinderlijk eenvoudige mop, helaas op vakantie. Daarom gooien Floris en Geert Jan een lading aan luchtige grappen tussendoor. Hosts: Geert Jan Hahn Floris Akkerman Adjudante van Zelensky: Emina Dzhaparova See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-06-16 - 42 min
#131: Hoe corrupt is Oekraïne?
Het onderwerp blijft Oekraïne achtervolgen: corruptie. Helemaal nu er druk wordt gesproken over een mogelijk EU-kandidaat-lidmaatschap voor Oekraïne. Daar beslissen de EU-leiders volgende week op een top over. Niet iedere EU-lidstaat staat om dat kandidaat-lidmaatschap te springen. Vandaag kreeg Kiev een flinke wind mee. Tijdens hun bezoek aan de Oekraïense hoofdstad spraken de Europese leiders Scholz, Macron en Draghi zich uit voor de Oekraïense kandidatuur. Maar hoe corrupt is Oekraïne? Wat doet het land ertegen? Lopen anti-corruptie-activisten gevaar? En die Transparency International’s Corruption Perceptions Index, waarop Oekraïne zo slecht scoort - moet je die wel blind volgen? In het tweede deel van ons gesprek met de Oekraïense parlementariër Anastasia Radina (luister hier het eerste deel) komen deze vragen en de antwoorden daarop voorbij. Radina bezocht onlangs Den Haag om te lobbyen voor het Oekraïense EU-kandidaat-lidmaatschap. Ze zit in het Oekraïense parlement namens Zelensky’s partij Dienaar van het Volk en is voorzitter van de anticorruptiecommissie van het Oekraïense parlement. Van corruptie naar humor is in dit geval een kleine stap. Ons aller Joost zorgt voor d…
2022-06-09 - 45 min
#130: Oekraïne wil Europa in
De Perestroj-cast reisde af naar Den Haag voor een gesprek met het anti-corruptieteam van de Oekraïense president Zelenski. Want: Oekraïne wil deze maand de eerste stap richting EU-lidmaatschap zetten. Om kandidaatlid te worden, moet het land nog wel de harten van enkele hardliners winnen. Waarom heeft Oekraïne alle vertrouwen in die lobby? "We hebben meer gedaan dan welk land dan ook." Floris en Geert Jan bespreken dit met de Oekraïense parlementariër Anastasia Radina, lid van Zelensky’s Partij Dienaar van het Volk en voorzitter van de anticorruptiecommissie van het Oekraïens parlement. Ook ontmoetten ze in Den Haag de in Brussel gevestigde Maria Goloeb en Olena Halushko, bestuurslid bij het anti-corruptie-agentschap ANTAC. De driekoppige delegatie is ervan overtuigd dat de aanbeveling van de Europese Commissie deze maand nog komt. De Europese Top in Brussel op 23 en 24 juni wordt als podium gezien. Maar als de aanbeveling er dan ook komt én positief is - twee zaken die Geert Jan van zijn bronnen heeft vernomen - dan is de premature fase van de EU nog steeds niet bereikt. Het is namelijk aan de Europese lidstaten om unaniem in te stemmen met het EU-kandidaatlidmaatschap. Vandaa…
2022-05-31 - 47 min
#129: Maling aan Poetins lange arm
In een nacht veranderde de wereld van Jana Smirnova. Dat was de nacht van 24 februari toen Rusland Oekraïne binnenviel. In de dagen daarna volgde ze het nieuws op de voet en voelde ze zich onmachtig. In deze aflevering het persoonlijk verhaal van de Russische Jana Smirnova, woonachtig in Nederland, over hoe zij de de Russische invasie in Oekraïne beleeft. In het gesprek trekt ze zich niks aan van Poetins lange arm. Zonder schroom neemt Jana Smirnova het woord oorlog in de mond en bekritiseert ze het Russische optreden in Oekraïne. In Rusland staat daar een gevangenisstraf op van maximaal vijftien jaar. Daarom kent haar verhaal een prijs. Om niet het risico te lopen in de cel te belanden zit een bezoek aan Rusland er niet in. En voor Joost en zijn mop volgt de ultieme test in deze aflevering. Want de Perestroj-cast mag zijn moppen dan amper snappen, maar begrijpt Jana als Russische Joosts mop eigenlijk wel? Host: Floris Akkerman Vakantievierder: Geert Jan Hahn Russische in Nederland: Jana Smirnova Voor uw grappen en grollen: Joost Bosman See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-05-16 - 51 min
#128: Jeroen Akkermans ziet een patroon in de door Rusland gevoerde oorlogen
Lviv, Kyiv, Boetsja, Tsjernihiv, Borodjanka - allemaal steden die Jeroen Akkermans de afgelopen weken bezocht in Oekraïne voor RTL Nieuws. Hij weet als geen ander hoe Rusland oorlog voert. Want het is de zoveelste oorlog in en rond Rusland waarvan Akkermans ter plekke verslag doet. Zijn eerste oorlog ging over de Abchazische onafhankelijkheid in 1992, daarna volgde hij in de jaren negentig de eerste Tsjetsjeense oorlog, in 2008 streek Akkermans neer in Georgië, zes jaar later stond hij in Oost-Oekraïne en nu dus de oorlog in heel Oekraïne. Wat is voor Jeroen Akkermans de rode draad van al deze door Rusland gevoerde oorlogen? Een gesprek door Akkermans en Akkerman over Russische arrogantie, massale verwoestingen, de betekenis van Akkermans fotoarchief, moeders naar het front, de Sovjet-geest en persvrijheid. Geert Jan laat verstek gaan. Hij geniet van een welverdiende vakantie na zijn uitstekende duidingen over Oekraïne, zijn podcasts, steengoede tv-optredens en gereis door Europa Joost sluit af met een mop, waarin Poetin terugkeert uit de hel. Shownotes: Website Jeroen Akkermans Open brief aan Vladimir Poetin Host: Floris Akkerman Vakantieman: Geert Jan Hahn Klasbak v…
2022-05-05 - 22 min
#127: Svetlana Tichanovskaja over Oorlog & Vrijheid
Op deze 5 mei kun je een exclusief interview van de Perestroj-cast horen met Svetlana Tichanovskaja. Zij is de democratisch verkozen van leider van Belarus (dixit het Europees Parlement) en strijdt voor de vrijheid van haar land, haar landgenoten en haar man. 'Het is moeilijk voor jullie om het begrip vrijheid te begrijpen' - zegt ze in BNR Perestrojkast. Tichanovskaja leeft zelf in ballingschap in Litouwen, terwijl haar man in Belarus in de gevangenis zit. Tichanovskaja was in Nederland om in Middelburg de internationale Four Freedoms Award in ontvangst te nemen. Een gesprek over vrijheid, oorlog, vrede, Belarus en Oekraïne: 'Ik weet zeker dat ieder land nu begrijpt dat Oekraïne niet alleen voor Oekraïne vecht, maar voor alle democratische landen.' LEES | "Ik zou koffie drinken met Lavrov" - Tichanovskaja in februari 2021 in gesprek met BNR Perestrojkast Omdat Floris geruime tijd in Oekraïne zit en veel reistijd nodig heeft, lukte het ons niet om samen op dit gesprek met Tichanovskaja te reflecteren. Maarvanavond, om 20.00 uur, gaan we met elkaar in gesprek via Twitter Spaces. Wil je meeluisteren en misschien ook wel meepraten? Dat kan! Via deze link! (let op, Twitter Spaces…
2022-05-03 - 63 min
#126: Met Vitali de Zeeman op reis door bedreigd Oekraïne
Hoe denken Oekraïners zelf over de oorlog? De 83-jarige zeeman Vitali uit Odessa bijvoorbeeld. Of Oleksej, die ons meeneemt naar het bezette Cherson. Aan de hand van het adresboekje van onze speciale gast Michiel Driebergen reizen we door bedreigd Oekraïne. En onderweg pikken we Floris op: de helft van de Perestroj-cast zit namelijk in...Dnipro. Michiel Driebergen is al tijden vriend van de show, maar ook dé Oekraïnekenner van Nederland. Want als iemand oog heeft voor de mensen dáár, in dat land waarvan het bestaansrecht nu door Poetins oorlog wordt bedreigd, dan is het wel Michiel. Hij heeft zijn kaartenbak meegenomen, en dat betekent dat we van Oekraïners zelf horen hoe zowel bommen en granaten als bezetting en onder druk staande vrijheid wordt ervaren. Meer weten| Standplaats Lemberg. Oekraïners zelf aan het woord laten of hen in ieder geval persoonlijk bij de gebeurtenissen in hun land betrekken, dat is ook wat Floris met verve doet. Van de hondenuitlater tot de politie-agent: vanuit Dnipro, de grote stad die tijdens deze oorlog als humanitaire schakel tussen west en oost fungeert, doet hij verslag van de kleine verhalen. Maar we beginnen dit bijzondere podcastuurtje met…
2022-04-28 - 40 min
#125: Russische peilingen zijn palingen
Komen de inwoners van Rusland in opstand tegen het Kremlin? Wordt Poetin weggejaagd, nu hij een oorlog in en met buurland Oekraïne heeft ontketend? We moeten er niet op rekenen, zegt de Russische socioloog-in-ballingschap Aleksandr Bikbov tegen de Perestroj-cast. "Ik verwacht juist ruim baan voor een ander narratief: meer woede richting Amerika." In dit tweede deel van het interview met de in Parijs woonachtige Bikbov gaat het over sociale onrust in Rusland. Onrust die volgens hem niet aanstaande is en áls dat wel het geval is, zich eerder tot het westen zal richten dan tot het Kremlin. Ook praten we over de resultaten van peilingbureaus als Levada Center. Hoe moeten we de antwoorden van 1650 Russen interpreteren als zij deelnemen aan een onderzoek naar de stand van het land? Wat als deze respondenten zeggen dat zij vóór de 'militaire operatie in Oekraïne' zijn, maar niet antwoorden wat zij daadwerkelijk denken? Lees ook|Waarom Frankrijk de banden met Poetin maar niet doorsnijdt Het interview is opgeknipt in fragmenten, waar Floris en Geert Jan vervolgens over napraten. Bikbov is gespecialiseerd in maatschappelijke en sociale onrust in Rusland en andere Europese samenlevingen …
2022-04-20 - 57 min
#124: Frankrijk laat Poetin maar niet los
De Russische socioloog-in-ballingschap Aleksandr Bikbov had nog nooit van dit werkwoord gehoord: macroneren. Het komt van het Oekraïense macronete. Een verwijzing naar en een neologisme van de Franse president Emmanuel Macron: veel geschreeuw, weinig wol. Bikbov is gespecialiseerd in maatschappelijke en sociale onrust, in Rusland, Frankrijk en andere Europese samenlevingen. En kan zich er alles bij voorstellen. Geert Jan wees Bikbov op dit werkwoord in een park in Parijs, het prachtige Parc Monceau. Hij sprak met Bikbov over de Franse presidentsverkiezingen en hoe Russofiel de Fransen zijn. Stemmen zij op Le Pen vanwege haar affectie met Vladimir Poetin? Hoe zit de Frans-Russische politieke, culturele en economische überhaupt relatie in elkaar? Er is meer waarover Geert Jan met Bikbov sprak. Over de propagandatrucs (vinden de Italianen) van Volodymyr Zelenski, over een nieuwe Europese orde (met of zonder Rusland?) en hoe de Russische schrijver Zachar Prilepin symbool is komen te staan voor de Europees-Russische relatie sinds Poetin in 2000 aan de macht kwam. Een relatie die van lichte hoop naar zware vrees ging. Het interview is opgeknipt in fragmenten, waar Floris en Geert Jan…
2022-04-14 - 55 min
#123 Waarom Slowakije en Tsjechië wél rechtstreeks wapens naar Oekraïne sturen
Nederig Slowakije heeft besloten om Oekraïne zwaar te bewapenen. En ook het trotse buurland Tsjechië, eveneens een NAVO-land, roert zich: het heeft tanks naar Oekraïne gestuurd. Waarom betuigen Slowakije en Tsjechië hun steun aan Oekraïne op een manier die ongekend is voor een NAVO- of EU-land? Wat is hun relatie tot Oekraïne? En tot Rusland? Zit de Praagse Lente nog in de gedachten? En met welke emoties bewapenen ze Oekraïne? Onze gast is Laura Postma, oud-correspondent in Praag en Bratislava. En zelf half-Slowaakse. Haar familie zag in 1968 de Russische tanks langs komen rijden - en ervaart een herhaling van de geschiedenis. Tegelijkertijd merkt Laura een bijzonder verschil in houding op tussen de Tsjechen en de Slowaken. Ook leggen we een lijntje met Peter Wijninga, defensiespecialist bij The Hague Center for Strategic Studies. Hij legt uit wat voor luchtafweergeschut richting Oekraïne gaat. En ook welke bijzondere rol Nederland daar nou eigenlijk in speelt, toevallig vandaag, op donderdag 14 april. Hosts: Geert Jan Hahn Floris Akkerman Boekendebutant: Laura Postma * Vergeten te bellen: Joost Bosman * Laura heeft samen met Hans Klis het boek 'Het ABC van de buit…
2022-04-06 - 46 min
#122: Wordt het Gogol of Hohol?
De oorlog in Oekraïne zet ook de Slavistiek-opleidingen op zijn kop. Ligt de nadruk daar niet te veel op Rusland? Bijvoorbeeld in vaktitels. Maar ook met een kunstenaar als Malevitsj die als een Russische kunstenaar wordt besproken, maar ook in Oekraïne en Belarus heeft gewoond en gewerkt. Is hij dan wel een Russische kunstenaar? Kortom, soms lijkt iets Russisch, maar door de geschiedenis hoeft dat lang niet altijd het geval te zijn. De Oost-Europese geschiedenis zit immers complex in elkaar en vol nuances. Dus moet de moeten de opleidingen zich heruitvinden, vindt Ellen Rutten, hoogleraar Russische en Slavische studies aan de Universiteit van Amsterdam, in deze 122e Perestrojkast. En ze heeft nieuws uit Riga. Terug van weggeweest: een kuchende Joost Bosman met een korte mop. Wie je niet hoort, is Geert Jan. Zijn nachtegaalstem laat hem in de steek. Hosts: Geert Jan Hahn (afwezig) Floris Akkerman 'Alles is slecht': Hoogleraar Ellen Rutten Kuchende moppentapper: Joost Bosman See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-03-30 - 33 min
#121: Niet Kuifje in Oekraïne, maar Floris in Kiev
Het gaat goed met Floris, in de Oekraïense hoofdstad Kyiv*. Maar blij is hij niet. Een gesprek van een half uur vanuit het hart van Oekraïne. Niet over geopolitieke voorspellingen, of over militaire konvooien, maar over het leven. Met als lichtpunt de hoofdstedelijke plantsoenendienst die de bloemetjes letterlijk toch weer buitenzet. Het is immers lente. *We worstelen nog steeds met de spelling Kyiv / Kiev. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-03-17 - 44 min
#120: Sjeng Scheijen over Russische kunst en Poetins cultuuroorlog
De Hermitage in Amsterdam: dicht. Het Filharmonisch Orkest in Rotterdam: verbreekt de banden met dirigent Gergiev. De Philharmonie in Haarlem annuleert een gepland festival rond Sjostakovitsj en Tsjaikovski. Tegelijkertijd klonk uit het Concertgebouw wél de Twaalfde Symfonie van Sjostakovitsj. En gaat de Russische prima ballerina Olga Smirnova, aangesloten bij het geweldige Bolsjoj Ballet in Moskou, nu per direct aan de slag bij het Nationale Ballet in Amsterdam. Cultuurhistoricus Sjeng Scheijen vindt hier wel wat van. Met z’n allen zijn we op zoek naar een nieuwe balans in de kunst- en cultuurwereld. Hoe houden we het contact met Rusland, terwijl het politieke beleid nu eigenlijk is om juist op alle terreinen snoeihard op te treden? Waarmee we ook de vraag opwerpen: kunnen we niet beter spreken van een cancel culture relatie? Want gaan we niet te hard met sanctioneren als ook musea en muziek en dans lijden onder een oorlog? Dit bespreken we met Sjeng Scheijen, schrijver van enkele ook in Rusland uitgebrachte meesterwerken (denk aan de biografie Sergej Diaghilev en het bekroonde De avant-gardisten) , onderzoeker, en gastcurator van het Hermitage Amsterdam. Waar hij net een tent…
2022-03-10 - 51 min
#119: De kerk, Poetin en Oekraïne
Als een van de weinigen zou het hoofd van de Russisch-orthodoxe kerk vooraf hebben geweten van de Russische inval in Oekraïne. Volgens de Russische krant Novaja Gazeta was patriarch Kirill al op de hoogte. Het laat opnieuw zien hoe dichtbij Kirill staat bij Vladimir Poetin en daarmee ook het bewijs van de innige band tussen kerk en staat. In deze aflevering geen hard oorlogsnieuws of een andere laatste stand van zaken in Oekraïne en Rusland. We richten ons tijdens de oorlog in Oekraïne op podcast-afleveringen die dieper op de zaken ingaan. In deze aflevering daarom aandacht voor de Russisch-orthodoxe kerk. Want welke rol speelt de Russisch-orthodoxe kerk kerk in Poetins gedachtegoed en dus ook in de oorlog in Oekraïne? Met Hubert Smeets (historicus, oud-correspondent in Rusland en mede-oprichter van denktank Raam op Rusland) geven we, of eerder hij, antwoord op de vragen: welke rol heeft de Russisch-orthodoxe kerk in Poetins Rusland, hoe kijkt de Russisch-orthodoxe kerk naar Oekraïne, welke houding neemt ze op zich in de oorlog in Oekraïne en welk historisch Rusland heeft Poetin voor ogen als de Russisch-orthodoxe kerk zo’n centrale rol speelt? Hosts: Geert Hahn Floris A…
2022-03-06 - 55 min
EXTRA | Het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne
In deze podcast hoor je een update over het allerlaatste nieuws over de oorlog in Oekraïne. Presentator Meindert Schut geeft je de laatste updates met analyses en verhalen van onder meer buitenlandcommentator Bernard Hammelburg. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-03-02 - 24 min
BNR Special | Vlucht uit Oekraïne
Contact met onze correspondent Joost Bosman in Kiev gaat moeizaam. Met spraakberichten over en weer proberen we zo goed en kwaad als het kan contact te houden. We zenden de berichten uit op de radio, spreken hem af en toe telefonisch, maar het blijven fragmenten. Samen met een vriendin ontvlucht hij Kiev, en reist via Lviv naar het veilige Polen. In Vlucht Uit Oekraïne neemt Connor Clerx je mee op de reis van Joost Bosman, van Kiev naar Polen. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-02-27 - 43 min
#118: Oekraïne en de vergoelijking van Poetin
Samen met Bob Deen van Instituut Clingendael ontleden we de toespraken van Poetin, die een voorbode waren voor de uitgebroken oorlog met Oekraïne. Centraal staan de argumenten die Poetin als rechtvaardiging gebruikte om Oekraïne binnen te vallen. Hij sprak over de de-nazificatie van Oekraïne, dat Oekraïne volgens hem enkel bestaat dankzij Lenin Poetin gaf aan een hoeder te willen zijn voor de Russisch-sprekenden in Oekraïne. Bob Deen schreef in 2004 de scriptie: Cause or cure? The relation between autonomy and ethnic conflict. En pakte die er voor deze aflevering nog eens bij. Hosts: Geert Jan Hahn Floris Akkerman De Bob: Bob Deen, onderzoeker bij Instituut Clingendael, bekend van TV. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-02-26 - 50 min
In deze podcast hoor je een update over het allerlaatste nieuws over de oorlog in Oekraïne. Presentator Mark Beekhuis geeft je de laatste updates met analyses en verhalen van onder meer buitenlandcommentator Bernard Hammelburg en natuurlijk verslaggever Geert Jan Hahn. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-02-22 - 35 min
Escalatie in Oekraïne
Rusland erkent de twee afvallige provincies in Oekraïne en wil troepen sturen. Ondertussen kondigen Amerika en Europa een scala aan sancties af tegen de Russen. Wat is er gaande en welke scenario's kunnen zich de komende uren, dagen en weken voltrekken? In deze tijden van oplopende geopolitieke spanningen is het opnieuw tijd om de BNR-alliantie bijeen te roepen. Het ongebruikelijke verbond van ALLE geopolitieke podcasts van BNR in een nieuwe Oekraïne Special. Liever kijken dan luisteren? Klik dan hier. Hugo Reitsma ontvangt: Universitair docent internationale betrekkingen Arend Jan Boekesteijn, vanBoekesteijn en de Wijk Buitenlandcommentator Bernard Hammelburg, van BNR De Wereld en de Amerika podcast (Oost-) Europa verslaggever Geert Jan Hahn, van de Europapodcast en de perestrojkast en Europa correspondent Stefan de Vries, van de Europapodcast See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-02-22 - 64 min
#117: Deze podcast gaat niet over Poetin: wel over Oost-Oekraïne
Een disclaimer vooraf: in deze aflevering kijken we niet in de ziel van Poetin. Wel in de hoofden van Oekraïners in de betwiste gebieden in het oosten. De familie van schrijfster Lisa Weeda, de schoonfamilie van de lerares die Floris ontmoette in Pokrovsk, en de angst van Kievlianen voor chaos door de hybride oorlog die al gaande is. Rusland erkent de onafhankelijkheid van de ‘volksrepublieken Donetsk en Loehansk’ en Russische troepen trekken het gebied in. Maar blijft het daarbij? De pro-Russische rebellen in de volksrepublieken hebben altijd gezegd dat ze meer willen innemen, zoals de steden Kramatorsk en Marioepol. Floris reisde de afgelopen weken door Oekraïne en streek neer in Kyiv, Pokrovsk en Charkiv. Terug in Nederland houdt hij nog altijd contact met een docent in Pokrovsk, op vijftig kilometer van de twee ‘volksrepublieken’. Ze vreest dat de rebellen met het Russische leger hun gebied gaan uitbreiden en ook Pokrovsk op het oog hebben. Tegelijkertijd is ze afgesneden van haar man die in Donetsk zit. Met auteur Lisa Weeda duiken we diezelfde Donbas in. Hoe gaat het momenteel met haar familieleden die wonen aan het front in Oost-Oekraïne? Worden zij opnieuw het slachtoffe…
2022-02-22 - 1 min
#117: Oekraïners: het zijn net mensen [Aankondiging]
Straks om 13.00 uur, een verse Perestrojkast. Met berichten vanachter de frontlinie. Hoe gaat het met de familie van schrijfster Lisa Weeda, die in Loehansk zit? Hoe gaat het met de familieleden van de lerares die Floris in Donetsk ontmoette? En waarom vreest Kiev vooral voor een cyberaanval? Een uur lang, een podcast over Oekraïners, de mensen over wiens hoofden momenteel wordt geregeerd. Plus mop, van Joost Bosman, ons lichtje in de duisternis. Muziek van Okean Elzy. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-02-05 - 36 min
#115: Nederlanders in Oekraïne zijn gewaarschuwd
Nederlanders in Oekraïne moeten een noodpakket gaan aanleggen en zich inmiddels afvragen of ze nog wel in het land willen blijven. Dat blijkt uit een uitgebreide mail die het ministerie van Buitenlandse Zaken vanavond naar Nederlanders in Oekraïne heeft gestuurd, en is ingezien door BNR Perestrojkast. 'Wij adviseren u nu al goed na te denken of uw verblijf in Oekraïne echt noodzakelijk is', schrijft het ministerie.
Nederlanders in Oekraïne moeten een noodpakket gaan aanleggen en zich inmiddels afvragen of ze nog wel in het land willen blijven. Dat blijkt uit een uitgebreide mail die het ministerie van Buitenlandse Zaken vanavond naar Nederlanders in Oekraïne heeft gestuurd, en is ingezien door BNR Perestrojkast. 'Wij adviseren u nu al goed na te denken of uw verblijf in Oekraïne echt noodzakelijk is', schrijft het ministerie. Voordat deze oproep bekend, trof Geert Jan de Nederlandse ondernemer Erik Gmelig Meyling in Kiev. over zijn ondernemerschap en zijn plannen, die nu onder druk staan. Over zijn verantwoordelijkheid als werkgever en als vader. Over het soort dreigingen dat er is, dus en cyber en fysiek. Ja, en over zijn ontsnappingsplan. Want hij heeft dus een plan, voor als de pleuris uitbreekt, om het land te verlaten. Daar is hij sinds december al mee bezig. Floris en Geert Jan praten over dit alles in de nieuwste Perestrojkast, die geheel in het teken staat van Oekraïne. Geert Jan is enkele uren terug uit Kiev, terwijl Floris juist op het punt staat om af te reizen naar een onbekend dorp in het oosten van het land, niet ver van separatisch gebied. Ervaringen en plannen worden uitge…
2022-02-01 - 49 min
Alles wat je moet weten over de Oekraïnecrisis. Met Hammelburg, De Wijk en Hahn.
In tijden van oplopende geopolitieke spanningen en dreigend conflict is de rationele oplossing: een alliantie. Vandaar dit ongebruikelijke verbond van ALLE geopolitieke podcasts van BNR in één in deze Oekraïne Special. Aan tafel bij Roos Abelman: Rob de Wijk, Bernard Hammelburg en Geert Jan Hahn. Wat is de kern van het conflict over Oekraïne, welke rol speelt de EU, was die speech van Biden over de gevolgen van een ‘minor incursion’ nou briljant of idioot, en wie trekt er in deze ruzie aan het langste eind? Je hoort het in deze eenmalige special van de geopolitieke podcasts van BNR. See omnystudio.com/listener for privacy information.
In tijden van oplopende geopolitieke spanningen en dreigend conflict is de rationele oplossing: een alliantie. Vandaar dit ongebruikelijke verbond van ALLE geopolitieke podcasts van BNR in één in deze Oekraïne Special. Aan tafel bij Roos Abelman: Rob de Wijk, Bernard Hammelburg en Geert Jan Hahn.
2022-01-24 - 11 min
#116: Het Laatste Nieuws uit Oekraïne
Kiev Calling. Een speciale editie van BNR Perestrojkast, waarin Geert Jan Hahn belt met zijn goede vriend en BNR-correspondent Joost Bosman. Hoe is het in Oekraïne?
Kiev Calling. Een speciale editie van BNR Perestrojkast, waarin Geert Jan Hahn belt met zijn goede vriend en BNR-correspondent Joost Bosman. Hoe is het in Oekraïne? Een update over scenario’s, evacuatie van Nederlanders, oorlogsdreiging en….niet zoveel paniek. Kameraad Akkerman moet wegens schorheid verstek laten gaan. De Perestrojkort is een kwartier-versie van de Perestrojkast, dé podcast van Nederland die volledig aandacht voor het Oosten heeft en geeft. Gepresenteerd door oud-correspondenten Floris Akkerman en Geert Jan Hahn. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-01-18 - 72 min
#114: Tranen om Tito, Dodik en Djokovic
De tranen van Tito komen aan bod. In deze televisieserie reist Iva Bicanic door de voormalig Joegoslavië en stuit op het oorlogsverleden en jeugdig optimisme. Je ziet prachtige beelden van landschappen. En van verlaten dorpjes en grauwe steden, verwoeste industrie.
De tranen van Tito komen aan bod. In deze televisieserie reist Iva Bicanic door de voormalig Joegoslavië en stuit op het oorlogsverleden en jeugdig optimisme. Je ziet prachtige beelden van landschappen. En van verlaten dorpjes en grauwe steden, verwoeste industrie. Maar het zijn de persoonlijke kleine verhalen die de Tranen van Tito zo bijzonder maken. Iva vindt in Kosovo de oude legervriend van haar vader. Ook werkt ze in Slovenië in een moestuin met een jonge communiste en ze ontmoet een gestaalde Montenegrijnse strijder. Of de man in Montenegro die bloedwraak neemt voor zijn zoon. Met Iva en regisseur Finbarr Wilbrink praten we over trauma's, de helende werking van de serie, het Servische perspectief en het fotoboek van Iva's vader. En: kijken Wilbrink en Bicanic nou anders naar ex-Joe dan voordat zij de serie hadden gemaakt? Aanstaande zondag de zesde aflevering van De tranen van Tito over Noord-Macedonië op NPO om 20:20 uur. De laatste aflevering volgt op zondag 30 januari. Dan staat Bosnië centraal. Als opmaat naar dit hoofdgesprek bespreekt Geert Jan met Iva de situatie rond Novak Djokovic en duikt Floris in op de spagaat waarin de Baltische landen zitten. Helaas geen …
2022-01-14 - 83 min
#113: De grote Albanese vier van de popmuziek
Deze uitzending staat vol dampende muziek. Misschien ken je de liedjes van de sportschool, maar weet je misschien niet wie het zingt. Althans dat geldt voor de Perestroj-cast. Nummers als Levitating, One kiss, Sweet but psycho, Kings and queens, In the name of love en Ritual komen van De grote Albanese vier: Dua Lipa, Ava Max, Bebe Rexa en Rita Ora.
Deze uitzending staat vol dampende muziek. Misschien ken je de liedjes van de sportschool, maar weet je misschien niet wie het zingt. Althans dat geldt voor de Perestroj-cast. Nummers als Levitating, One kiss, Sweet but psycho, Kings and queens, In the name of love en Ritual komen van De grote Albanese vier: Dua Lipa, Ava Max, Bebe Rexa en Rita Ora. Zangeressen met ieder meer dan miljoenen Spotify-luisteraars, meer dan wereldberoemd én met Albanese wortels. En omdat de Perestroj-cast niet vies is van hedendaagse popmuziek, duiken we met Stefan van Dijk uit Kosovo in het wel en wee van De grote Albanese vier. Wat maakt ze zo beroemd, dragen ze hun Albanese identiteit uit en hoe politiek geëngageerd zijn ze? Plus dus veel muziek. Maar dat niet alleen. We combineren deze aflevering popmuziek met (geo-)politiek en humor. Geert Jan was deze week in Brussel. Hoe kijken Europarlementariërs naar de ontwikkelingen in Oekraïne, Bosnië en Kazachstan? En over Kazachstan gesproken. In de vorige podcast hadden we het met Wouter Jan de Graaf over de oorzaken van de protesten. Maar sinds die uitzending is het nodige gebeurd. Hoe veranderd is Kazachstan sinds deze protesten? Floris geeft antwoo…
2022-01-06 - 19 min
#112: 'Kazachen merken niets van de rijkdom in hun land'
Protesten door het hele land, een regering die binnen een mum van tijd opstapt, ordetroepen die straten proberen schoon te vegen, doden en gewonden, het internet ligt eruit. In twee dagen tijd heeft zich in Kazachstan een situatie ontpopt die met de minuut verandert. Waar voorheen weleens een protest klonk in het land zo groot als half Europa wordt nu feller gedemonstreerd dan ooit. De Kazachse president Kassym-Jomart Tokajev noemt de demonstranten terroristen. Als reactie stuurt Moskou vredestroepen.
Protesten door het hele land, een regering die binnen een mum van tijd opstapt, ordetroepen die straten proberen schoon te vegen, doden en gewonden, het internet ligt eruit. In twee dagen tijd heeft zich in Kazachstan een situatie ontpopt die met de minuut verandert. Waar voorheen weleens een protest klonk in het land zo groot als half Europa wordt nu feller gedemonstreerd dan ooit. De Kazachse president Kassym-Jomart Tokajev noemt de demonstranten terroristen. Als reactie stuurt Moskou vredestroepen. Dat vraagt om duiding en uitleg. Vandaar deze Perestrojkort van iets meer dan 19 minuten. Want wie zijn deze demonstranten, wat beweegt hen? Hoe kijken de Kazachen naar Russen en komen deze protesten het Kremlin gelegen? Kazachstankenner Wouter Jan de Graaf is te gast. Hij kent het land als zijn broekzak. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2021-12-28 - 61 min
#111: Albanië is een geweldig decor voor Wie Is De Mol
Het programma Wie Is de Mol? vindt dit seizoen plaats in Albanië. Dat wist de Perestroj-cast een jaar geleden al. Vanaf 1 januari kan echter heel Nederland meegenieten van dat prachtige land op de Balkan, waar een spelshow omheen is gebouwd.
Het programma Wie Is de Mol? vindt dit seizoen plaats in Albanië. Dat wist de Perestroj-cast een jaar geleden al. Vanaf 1 januari kan echter heel Nederland meegenieten van dat prachtige land op de Balkan, waar een spelshow omheen is gebouwd. De Perestroj-cast heeft natuurlijk enkel oog voor het decor. En dat geldt ook voor onze gasten. Met hen stellen wij onze eigen Albanese tour samen. Wat vinden wij en zij dé hoogtepunten van het land? Hoe is het om daar op vakantie te gaan met het gezin? En welke bijzondere Nederlandse verhalen hangen aan het land vast? Reisbureau Perestrojkast Deze aflevering gaan we bergwandelen, bruinbakken, in historie duiken en ons vergapen aan architectuur. En met ons mee op reis gaan: De Albanese Vakantieman Stefan van Dijk Gevierd auteur en jarenlang Tiranees Pieter van Os Helderziende en A. Den Doolaard-kenner Albert Koevoet: Ook Geert Jan geeft zijn tips op basis van zijn rondreis eerder door Albanië. Dank bij deze ook aan Zbulo! voor de begeleidingen recente informatievoorziening. En Floris probeert tijdens dit Albanese avontuur zo nu en dan enige orde te scheppen. Schema: [00:00 - 17:30] Nieuwsoverzicht [17:25 - 1:00:00] Reizen door Albanië …
2021-12-15 - 2 min
Kom jij mee, op 21 december, naar het Perestrojkafé?
Dit is een bericht voor onze lieve podcastkameraden.
Dit is een bericht voor onze lieve podcastkameraden. Kerst valt extra vroeg dit jaar. En orthodoxe kerst al helemaal! Want jouw favoriete podcastkameraden pakken uit! BNR Perestrojkast en Instituut Clingendael organiseren namelijk op dinsdag 21 december een Perestrojkafé, vanuit het Georgische restaurant Suhumi in Den Haag, tussen 12:30 uur en 14:30 uur. En jíj kunt daarbij zijn! Zuidelijke Kaukasus Wij regelen alles voor je: van een boeiende podcastopname die je live kunt bijwonen tot de lekkerste hapjes uit de Zuidelijke Kaukasus! Enkel de consumpties die je eventueel nuttigt zijn voor eigen rekening. Wil je kameraden Floris en Geert Jan live in actie zien en ons speciale Perestrojkafé bijwonen samen met gasten als Bob Deen, Jelger Groeneveld en Cinta Depondt? Dan is het vervolg heel simpel! Mailen = je niet vervelen! Mail naar [email protected], met als onderwerp 'Perestrojkafé. Zet hier je naam bij, dan nemen wij gelijk contact met jou op. Wij nemen dan contact met je op over de coronavoorwaarden en eventuele eetwensen. Doe dit vóór vrijdag 22:00 uur. Let op: door het naleven van alle coronamaatregelen zijn beschikbare plaatsen beperkt. Dus wees er snel bij! Loca…
2021-12-09 - 85 min
#110: Een gespleten Oekraïense familie
Hoe uit het geruzie tussen Oekraïne en Rusland zich op familieniveau? We duiken daarom in de Oekraïense familiewortels van Lisa Weeda. In oktober kwam Lisa's eerste roman uit over haar familiegeschiedenis, getiteld Aleksandra.
Hoe uit het geruzie tussen Oekraïne en Rusland zich op familieniveau? We duiken daarom in de Oekraïense familiewortels van Lisa Weeda. In oktober kwam Lisa's eerste roman uit over haar familiegeschiedenis, getiteld Aleksandra. Lisa staat midden in een familie waarvan sommigen pro-Europees zijn en anderen pro-Russisch. Een geruzie, gedoe, een conflict dat teruggaat naar 2014 en deze week de voorpagina's haalde met de virtuele top tussen Vladimir Poetin en Joe Biden. Volgde Lisa's familie deze ontmoeting? Gaan haar familieleden elkaar te lijf straks tijdens het kerstdiner of doen ze alles om de lieve familievrede te bewaren? En natuurlijk gaan we het hebben over het boek Aleksandra zelf. Waar Geert Jan zo zijn eigen gedachten over heeft. En Lisa draagt voor uit eigen werk. Daar blijft het niet bij. Voor de donkere decemberdagen hebben Lisa en Floris lees- en kijktips over Oekraïne en Gorbatsjov. En er is nieuws over Nino Haratischwili, de schrijfster van Het achtste leven. Geert Jan komt met een eindejaarslijst. Wie zijn de machtige vrouwen en mannen in onze regio? En er is de enige, echte Joost Bosman. De beste moppentapper van het journaille, die mee moest naar een Oekraïens…
2021-11-11 - 45 min
#109: Dood 'Poolse George Floyd' geeft verbod op abortus een gezicht
Dat er een 'markt' is voor abortus, blijkt uit de cijfers. Er zijn ruim 1100 legale abortussen per jaar in Polen (cijfers eind 2020), maar een veelvoud van de niet-gewenst-zwangere vrouw gaat de grens over; tweehonderdduizend Poolse vrouwen laten jaarlijks in een ander land een abortus plegen. De dood van Izabela past in een breder plaatje van discussie over zelfbeschikking onder met name vrouwen. Onder bewegingen en slogans als Straik Kobiet (Vrouwen in Staking) en Ani Jednej Wiecej (niet nog één) worden protesten tegen het huidige conservatieve regeringsbeleid aanhoudend gevoerd. Ook in Nederland probeert Caroline Verduin vrouwen en mannen te mobiliseren. 'Na deze gebeurtenis wordt dat helaas weer tijd.' De Perestroj-cast praat uitgebreid met Caroline over de omstandigheden van Izabela, de geringe internationale aandacht voor haar dood en hoe zij - Caroline - zelf in Nederland haatdragende en soms zelfs bedreigende berichten krijgt als zij zich uitspreekt tegen een verbod op abortus.Mop Omdat we Joost te laat hebben ingeseind over deze productie, rest ons niet anders dan onze excuses aan te bieden en zelf met een - gejatte - mop te komen.Hosts: Geert Jan Hahn Floris Akkerma…
2021-11-09 - 58 min
#108: Kazachstan als groen voorbeeld voor petrostaten
Als de energietransitie bij Kazachstan lukt, lukt het overal, meent Louise van Schaik van Clingendael, terwijl de klimaattop in Glasgow aan de gang is. Olie, gas en steenkool slaan de klok in Kazachstan. Daar kom je niet zomaar vanaf. Maar het land wil in 2060 klimaatneutraal zijn. En de Europese Unie kan daarbij helpen, denkt Van Schaik,
2021-11-04 - 20 min
#107: 'Uitzetting Ruslandcorrespondent is een wraakoefening'
Rusland heeft correspondent Tom Vennink van de Volkskrant het land uitgezet, meldde de krant gisteravond. De Russische autoriteiten trokken zijn verblijfsvergunning in vanwege administratieve overtredingen. Vennink mag tot januari 2025 Rusland niet meer in en heeft het land inmiddels verlaten.
2021-10-28 - 51 min
#106: Rusland kan geen goed doen in Armenië
Het Armeense vertrouwen in Rusland als beschermheer blijkt niet groot. Waar komt dit wantrouwen vandaan? Floris blikt terug op zijn reis door Armenië.
2021-10-20 - 69 min
#105 Verschrompelde worst
Al jaren zitten ze op het Europese vinkentouw: Balkan-landen als Albanië en Noord-Macedonië. Maar tot serieuze toetredingsgesprekken met de Europese Unie komt het maar niet. En nu lijkt Servië volgens de laatste voortgangsrapporten ineens het Brusselse lievelingetje te zijn. Europarlementariër Thijs Reuten is het niet eens met deze benadering en vindt ook dat de worst niet langer kan worden voorgehouden. 'Open de gesprekken met deze landen, ze zijn er klaar voor.'
2021-09-25 - 60 min
#104: De Mid-Mid van de Volkskrant
Eén van de vrienden van de show verlaat onze regio. Van Midden-Europa naar het Midden-Oosten: voor de Perestroj-cast is het een onbegrijpelijke stap. Het ene Midden is het andere niet. Toch heeft Volkskrant-correspondent Jenne Jan Holtland zijn biezen gepakt. Hoe kijkt hij terug op 4,5 jaar in het Hart van Europa?
2021-09-10 - 58 min
#103: FC Sheriff Tiraspol voor dummies
Eindelijk komt Floris' zwart-gele voetbalsjaal met ster van pas. Die is van FC Sheriff Tiraspol. Zie de foto bij de Perestrojkast. Sheriff heeft zich tot verrassing van iedereen geplaatst voor de Champions League van dit seizoen. Maar moet je nou zeggen; Moldavische voetbalclub, Transnistrische voetbalclub of Russische voetbalclub?
2021-08-27 - 62 min
#102: 'Moskou vindt de EU een supermacht'
Geen Nederlandse politicus zet tegenwoordig nog een stap op Russische bodem, op een enkeling na dan misschien. De banden tussen Moskou en Den Haag zijn daarvoor te verzuurd geraakt als gevolg van de Krim, MH17 en cyberspionage. Maar een man komt nog wel in Moskou: Rob de Wijk.
2021-08-11 - 51 min
#101: 'Afghanistan is een regionale aangelegenheid'
Rusland, Oezbekistan en China. Dat zijn de landen die momenteel bepalen of de Taliban aan de macht blijft in Afghanistan. 'Europa heeft er niks te zoeken', stelt Michaël Kemper, hoogleraar Oost-Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam.
2021-07-30 - 83 min
#100: De Perestroj-cast op de pijnbank over hamer en sikkel
Gaan West-Europeanen te makkelijk om met hamer en sikkel? Wordt het communisme in dit deel van de Europa salonfähig gemaakt? Die schattige Trabant, is dat cult? Afgezet tegen een communistische dictatuur die martelde en moordde. Zijn wij als makers van de Perestrojkast schuldig aan het ten onrechte cultiveren van communistische parafernalia?
2021-07-16 - 55 min
#99: Donald T. is terug
Niet de T van Trump, maar de T van Tusk. Want Tusk is terug. In de Poolse politiek. Dat roept veel reacties op in Polen. Want wat is het antwoord uit het kamp van Kaczynski? Wordt het haat en nijd tussen die twee? Of is het dat al? Welk Polen heeft Donald Tusk voor ogen? En maakt hij kans om de parlementsverkiezingen van 2023 te winnen?
2021-06-23 - 72 min
#98: Loekasjenko's vrienden. Heeft ie die dan?
Van de Westerse landen moet Aleksandr Loekasjenko het niet hebben. Dat is wel duidelijk na de vierde EU-sanctieronde. Ook de Verenigde Staten, Canada en het Verenigd Koninkrijk kunnen de dictator niet luchten of zien. Loekasjenko kan bouwen op Vladimir Poetin, dat is bekend. Maar wie vindt hij nog meer aan zijn zijde?
2021-06-18 - 75 min
#97: Van Pandev tot rivierkreeftjes: het EK van de Perestroj-cast
Wat is het EK-voetbal zonder een goede rel? Noord-Macedonië, Oekraïne en voetballer Marko Arnautovic weten er tijdens Euro 2020 alles van. Een naamsverandering, een leuze, een scheldwoord - voordat je het weet heb je een land boos gemaakt. Bij voetbal in onze regio is politiek nooit ver weg. Ook dit EK niet.
2021-05-27 - 35 min
#96: Kati Piri (PvdA): Bescherm Belarussen in Nederland
Tweede Kamerlid Kati Piri (PvdA) wil dat er extra bescherming komt voor Belarussen in Nederland als zij zich onveilig voelen. Dit zegt ze in de podcast Perestrojkast. Naar aanleiding van de vliegtuigkaping in Belarus en de daaropvolgende arrestatie van journalist en activist Roman Protasevitsj weet Piri dat Belarussen in Nederland zich niet veilig wanen. Dat geldt voor Ilja Sjtsjarbitsky die daarover in deze aflevering spreekt.
2021-05-21 - 57 min
#95: Onverwachts wisselen Albanië en Noord-Macedonië van EU-stuivertje
De rollen zijn omgedraaid. Noord-Macedonië lag er een paar jaar geleden beter voor dan Albanië om - ooit - lid te worden van de EU. Maar nu lijkt het erop dat Albanië opeens betere kaarten heeft dan Noord-Macedonië. Dat wordt dwarsgezeten door EU-lidstaat en buurman Bulgarije.
2021-05-06 - 57 min
#94 Toparchitect Winy Maas: 'Albanië kan één van de mooiste landen van Europa worden'
Nog een paar weken, dan zit hij op het terras in Tirana met de Albanese premier Edi Rama. Kopje koffie, misschien een hapje eten, maar vooral kletsen over een mooier Albanië, waar toparchitect Winy Maas van MVRDV al jarenlang aan werkt. Ik heb een zwak voor het land.
2021-04-30 - 47 min
#93: Praag en Moskou schrijven nieuw John le Carré-scenario
Je hebt een explosie van een munitiedepot uit 2014 en zeven jaar later worden daarvan de daders gevonden. Dat zijn niet zomaar een paar criminelen, nee de Russen zitten erachter. Gevolg, je gooit een zwik Russische diplomaten het land uit en omgekeerd doet Moskou dat ook. Als extra support heb je de steun van andere landen.
2021-04-25 - 19 min
#92 Perestrojkort: neem Poetin met een korreltje zout
De stoelriemen gingen een week geleden vast. Er werd vuurwerk verwacht. De perfecte storm ontwikkelde zich. Het woord oorlog zong rond.
2021-04-15 - 24 min
#91 Perestrojkort: 'Moeder Rusland, breng Donbas naar huis'
De hoofdredacteur van RT, voorheen Russia Today, was meer dan duidelijk eind januari. Op een bijeenkomst in Donetsk sprak Margarita Simonjan de wens uit dat het Oost-Oekraïense Donbas bij Rusland komt. Sindsdien klinkt er meer dan vijandige retoriek tussen Moskou en Washington en Kiev.
2021-04-09 - 49 min
#90: Een voor allen, allen tegen Borisov
Bulgarije, het lijkt alsof Nederland niets van doen heeft met dit land. Dat heeft het als collega EU-lidstaat wel zeker: veto-recht, arbeidsmigranten, de afbrokkelende rechtsstaat en logistieke bedrijven. Dus waren de afgelopen parlementsverkiezingen van belang voor de EU, en dus ook voor Nederland. Daarom in deze podcast speciale aandacht voor Bulgarije.
2021-03-26 - 63 min
#89: Stalinisme, Kremlin en Russisch grondgebied in Nederland
Je hoeft niet te reizen naar Oost- en Centraal-Europa om oog in oog te staan met het Kremlin, Lenin of typische Sovjet-architectuur. Nu corona ons binnen de eigen landsgrenzen houdt, heeft de Perestroj-cast een Oostblog-trip in Nederland samengesteld.
2021-03-12 - 64 min
#88: Roemer: 'Arbeidsmigrant' bij coalitie-onderhandelingen
Het lot van de arbeidsmigrant moet worden besproken bij de vorming van een nieuw kabinet. Dat zegt voormalig SP-leider Emile Roemer in Perestrojkast. De waarnemend burgemeester van Alkmaar bracht vorig jaar twee keer advies uit aan het kabinet over de woon- en werkomstandigheden van arbeidsmigranten in Nederland. 'Die adviezen moeten worden opgenomen bij de onderhandelingstafel voor een nieuw kabinet.'
2021-03-05 - 18 min
#87: Fidesz vertrekt, maar is niet foetsie
Het was linksom of rechtsom dat de partij van de Hongaarse premier Viktor Orban zou vertrekken uit de fractie van de Europese Volkspartij. Er dreigde een schorsing of zelfs een uitsluiting van zijn parlementsleden. En dus koos Orban met een pittige ontslagbrief zelf de aanval.
2021-02-26 - 91 min
#86: From Russia with gaz
Ongeveer tegelijkertijd zetten ze hun eerste stappen in de gaswereld. Waar Nederland in de jaren zestig het gasveld in Groningen ontdekte, zag de Sovjet-Unie dat het, eigen, gas de motor van de vooruitgang zou worden. Uiteindelijk raakten Nederland en Rusland innig met elkaar verstrengeld in een gashuwelijk, tot aan de omstreden Nord Stream 2.
2021-02-12 - 232 min
#85: De Grote Wit-Ruslandshow
Deze aflevering verdient een vermelding in het Guinness Book of Records. Want welke andere podcast praat bijna vier uur lang over Belarus? De Perestrojkast deed het. In deze marathonuitzending zoomen we in op het afgelopen historische half jaar. Over de rol van vrouwen, ballingsoord Litouwen, de EU, Rusland en de energie onder demonstranten.