categorieën
blog
contact
zoeken
BNR Perestrojkast is de enige echte podcast van BNR over Midden- en Oost-Europa. Van Praag tot aan Vladivostok, en van Riga tot Tbilisi. Elke 14 dagen een nieuwe, verse aflevering met grote, internationale onderwerpen.
2023-01-27 - 40 min
#163: Speelbal van China en Rusland - of Kazachstan 'First'?
De Russische 'NAVO' kwam in januari 2022 naar Kazachstan, toen het land de controle kwijt leek te zijn. Maar een jaar later durft Astana zonder moeite Moskou tegen te spreken, omdat men niks moet hebben van de Russische invasie in Oekraïne. Hoe ongebonden is Kazachstan? Te gast is Tony van der Togt, senior research fellow bij Instituut Clingendael, voormalig consul-generaal in Sint Petersburg en oprichter van de eerste Nederlandse ambassade in Kazachstan. Host: Geert Jan Hahn Gost: Tony van der Togt Oost: Floris AkkermanSee omnystudio.com/listener for privacy information.
2023-01-23 - 78 min
#162: De Oligarch tegen de Generaal
Ze gaan dit weekend massaal naar de stembus: de Tsjechen. Een tv-zender peilt het opkomstpercentage zelfs op 84 procent. En dat voor 'slechts' een presidentsverkiezing. Wat is er de hand in het land van Vaclav Havel, Pat en Mat en Milos Zeman? Het simpele antwoord is: men kiest voor abrupte vrede of vrede na oorlog. Voor een relatie met Rusland of voor een (definitieve) afrekening met Rusland. Voor een president met macht of voor een ceremoniële president. Het langere antwoord weet je na het beluisteren van deze podcast. Te gast is Han Dirk Hekking - Europaverslaggever bij het Financieele Dagblad en samensteller van de wekelijkse nieuwsbrief Europamania. Pat: Geert Jan Hahn Mat: Han Dirk Hekking Vakantieganger Floris Akkerman Net terug uit Gorkipark: Joost Bosman Eerdere aan te raden uitzendingen over Tsjechië en hun positie in Europa en de wereld: April 2022: hoe Tsjechië aan het begin van de oorlog de tanks al op sleeptouw nam. April 2021: over spionnen en andere wolven in schaapskleren. April 2020: interview met Zdenek Hrib, burgemeester van Praag. Extra:-Voor wie Tsjechisch kan: het laatste verkiezingsdebat tussen Pavel en Babis.-Voor wie geïnteresseerd is in een graphic no…
2023-01-13 - 51 min
#161: Plov met oorlog, vrede en Frans Timmermans
Waarom is er geen serieus debat in Nederland over onze omgang en relatie met Rusland? Wat doet Frans Timmermans in Oekraïne? Waarom blijft het rommelen in de Kaukasus? En wie is nou weer Toivo Klaar? De nieuwste Perestrojkast, de eerste van 2023 met Floris én Geert Jan, is een potpourri. Vergelijk deze aflevering met een Oezbeekse plov, rijk aan smaak door de vele ingrediënten. Wat als we de ingrediënten in linkjes zouden aanbieden? Dan krijg je het volgende recept: 500 gram soepele Nederlandse houding met Rusland Een snufje Timmermans in Oekraïne 300 mililiter Lachin-corridor Een roosje Oi u Luzi Chervona Kalyna 5 maal Geheim ingrediënt Een moppie. Klaar! Chef: Floris Akkerman Souschef: Geert Jan Hahn Gillende keukenmeid: Joost Bosman Pssssst..... Recept voor een echte Oezbeekse Pilaf See omnystudio.com/listener for privacy information.
2023-01-11 - 0 min
Perestrojkast Exclusief: Vooruitblik op de wederopbouw van Oekraïne
Als de oorlog stopt, wat dan? Hoe gaan we Oekraïne weer opbouwen? Wat kan Europa of zelfs Nederland betekenen en wat voor voorwaarden kleven daar aan voor Oekraïne? Hoe beschermen we onszelf tegen de Russische uitbreidingsdrang van Poetin? In een poging een antwoord te vinden op die vragen praten wij, Geert Jan en Floris met experts in een nieuwe serie van de Perestrojkast. Vanaf nu te vinden bij List'n. Reclamevrij, voor eenmalige donatie. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2023-01-04 - 54 min
#160: Waar blijven die massale Russische cyberaanvallen op Oekraïne?
Een ding stond vast als Rusland Oekraïne zou binnenvallen. Russische cyberkrijgers zouden Oekraïne massaal aanvallen en het land platleggen. Maar grote cyberaanvallen met verstrekkende gevolgen blijven uit. Niet cyber, maar raket- en droneaanvallen leggen Oekraïnes vitale voorzieningen lam. Ondertussen blijven de banken open en kan president Volodymyr Zelensky elke avond zijn land toespreken. Hoe kan dat, gelet op de vrees voor Russische cyberaanvallen op Oekraïne. Waar blijven die Russische cyberaanvallen? Waarom lukt het Rusland niet om Zelensky's communicatiemiddelen te hacken? Hoe verdedigt Oekraïne zich? Wat doet het Westen? Zijn cyberaanvallen wel zo belangrijk? Dave Maasland, cybersecurity expert en CEO van cybersecuritybedrijf ESET Nederland, vertelt hoe de cyberoorlog zich tussen Oekraïne en Rusland afspeelt. Hij staat er met zijn neus bovenop, want ESET heeft een kantoor in Kiev en helpt Oekraïense bedrijven en overheidsinstellingen met hun beveiliging tijdens de oorlog. Deze podcast is ook geschikt voor digibeten, zoals Floris. Voor wie meer over dit onderwerp wil weten, dan kun je dit rapport lezen. Ben je wel drie dagen bezig, dus je kan beter naar Dave luisteren. E…
2022-12-20 - 78 min
#159: Perestrojkast live @De Balie: Is Zelensky de gedroomde oorlogspresident?
Iedereen weet wie hij is sinds Rusland Oekraïne binnenviel op 24 februari. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky is het gezicht van Oekraïne, naar binnen en naar buiten. Door het Amerikaanse weekblad Time uitgeroepen tot persoon van het jaar, samen met het Oekraïense volk. Maar wie is hij? Waar staat hij voor? Gedijt hij in zijn rol als oorlogspresident? Kan hij tegen kritiek? En wat ging er fout in de dagen, weken voor de Russische invasie? Had Zelensky toen meer moeten doen om het Oekraïense volk te beschermen? Is Zelensky geschikt om zijn land te leiden in vredestijd? Deze vragen werpen we op in een bijzondere aflevering: live in het Amsterdamse debatcentrum De Balie. Een aflevering met inhoud (jawel), emotie en humor, met publiek(svragen) en met twee moppen. Eentje van Zelensky zelf en eentje door Joost Bosman. En met twee gasten die Zelensky van binnen- en van buiten kennen: Iryna Moreno, afkomstig uit Kyiv en bestuurder bij Hart voor Oost-Europa. Een deel van haar familie is gevlucht, terwijl haar neef in het leger zit. Iryna vertelt hoe de soldaten over Zelensky denken, hoe belangrijk Zelensky is voor Oekraïne en hoe het Oekraïense volkslied haar sinds 24 februari on…
2022-12-09 - 57 min
#158: De irrationale liefde van Bosnische Serviërs voor Poetin
Deze aflevering draait niet om Oekraïne en Rusland. Al worden beide landen genoemd, vooral de laatste. Logischerwijs slokte de oorlog de afgelopen negen maanden al onze aandacht op, maar in deze periode gebeurde er genoeg in andere landen van onze regio. En daar horen we natuurlijk ook over te praten, zoals luisteraars ons daar al op wezen. Met centraal in deze aflevering: Bosnië en Herzegovina Daar gebeurde het nodige. Begin oktober waren er presidentsverkiezingen en die verliepen niet zonder slag of stoot en leverde een omstreden winnaar op: Milorad Dodik. Onze gast Marjolein Koster bezocht tijdens de verkiezingsnacht het Dodik-kamp, peilde de stemming daar en zag een andere Dodik dan ze gewend is. Diezelfde Dodik had in de jaren negentig een zwak voor het Westen. Dat is 180 graden gedraaid en nu schurkt hij, en met hem de Bosnische Serviërs, graag aan tegen Vladimir Poetin. Waar komt die liefde vandaan en wat levert het Bosnië en Herzegovina op? Onze andere gast Zoran Bogdanović bezoekt zijn vaderland, waarmee hij een haat-liefde verhouding heeft, regelmatig en zag van dichtbij de Russische hand in zijn land. Bosnië en Herzegovina zit niet eenvoudig in elkaar. Deze video legt…
2022-12-01 - 2 min
17 december live in de Balie: het jaar van Zelensky. Kom jij ook?
Over Vladimir Poetin denken we alles te weten. Maar wie is zijn tegenstander Volodymyr Zelensky eigenlijk? Een jaar geleden had nog nooit iemand van hem gehoord, maar nu siert de Oekraïense president de voorpagina’s van kranten wereldwijd. Hij was een komiek en is nu een oorlogsleider, maar is Zelensky wel een democraat in hart en nieren? In deze speciale Perestrojkast-opname op 17 december van 1600 tot 1715, live en met publiek vanuit de Balie, nemen Geert Jan en Floris Zelensky onder de loep. Dit doen ze met NRC-journalist Steven Derix, die samen met Marina Shelkunova de biografie Zelensky, de oorlogspresident schreef. Het boek is onder meer vertaald in het Engels, Duits en Noors. We zullen tijdens het gesprek terug- en vooruitblikken op negen maanden oorlog, en Zelensky ophemelen en bekritiseren. Wil je deze opname live bijwonen? Koop dan hier je kaartje. Tot dan. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-11-25 - 51 min
#157: Een interview met de Sauers
Geert Jan heeft een interview met 'de Sauertjes' -- Derk en Pjotr Sauer, alom bekend voor hun werk bij The Moscow Times. Derk Sauer bracht begin jaren '90 westerse journalistiek naar Rusland. En nu komt die journalistiek weer terug naar Nederland, in ballingschap, vanwege het gevaar voor journalisten en verslaggevers in Rusland. In het interview wordt gesproken over dertig jaar The Moscow Times. Daarnaast spreken de Sauers over de oorlog in Oekraïne, ontwikkelingen in hedendaags Rusland, het jubileumfeest van The Moscow Times op 30 oktober in de Rode Hoed en hun blikken op de toekomst!See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-11-25 - 7 min
De oorlog door Russische bril | 25 november [Extra]
Deze week voert Rusland al 9 maanden oorlog in en met Oekraïne. Rusland verliest zo nu en dan terrein, maar weet voorlopig van geen ophouden. Maar hoe nu verder? Europaverslaggever Geert Jan Hahn bekijkt de hele week het nieuws van de oorlog door een Russische bril.Dit is de aflevering van vrijdagochtend 25 november.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-11-24 - 9 min
De oorlog door Russische bril | 24 november [Extra]
Deze week voert Rusland al 9 maanden oorlog in en met Oekraïne. Rusland verliest zo nu en dan terrein, maar weet voorlopig van geen ophouden. Maar hoe nu verder? Europaverslaggever Geert Jan Hahn bekijkt de hele week het nieuws van de oorlog door een Russische bril.Dit is de aflevering van donderdagochtend 24 november.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-11-23 - 8 min
De oorlog door Russische bril | 23 november [Extra]
Deze week voert Rusland al 9 maanden oorlog in en met Oekraïne. Rusland verliest zo nu en dan terrein, maar weet voorlopig van geen ophouden. Maar hoe nu verder? Europaverslaggever Geert Jan Hahn bekijkt de hele week het nieuws van de oorlog door een Russische bril.Dit is de aflevering van woensdagochtend 23 november.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-11-22 - 5 min
De oorlog door Russische bril | 22 november [Extra]
Deze week voert Rusland al 9 maanden oorlog in en met Oekraïne. Rusland verliest zo nu en dan terrein, maar weet voorlopig van geen ophouden. Maar hoe nu verder? Europaverslaggever Geert Jan Hahn bekijkt de hele week het nieuws van de oorlog door een Russische bril.Dit is de aflevering van dinsdagochtend 22 november.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-11-21 - 5 min
De oorlog door Russische bril | 21 november [Extra]
Deze week voert Rusland al 9 maanden oorlog in en met Oekraïne. Rusland verliest zo nu en dan terrein, maar weet voorlopig van geen ophouden. Maar hoe nu verder? Europaverslaggever Geert Jan Hahn bekijkt de hele week het nieuws van de oorlog door een Russische bril.Dit is de aflevering van maandagochtend 21 november.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-11-18 - 7 min
De oorlog door Oekraïense bril | 18 november [Extra]
Al bijna 9 maanden voert Rusland oorlog met Oekraïne. Stapje voor stapje bevrijdt Oekraïne weer haar gebieden. Zoals Cherson afgelopen weekend. Maar hoe nu verder? Europaverslaggever en maker van BNR Perestrojkast Geert Jan Hahn bekijkt de hele week het nieuws van de oorlog door Oekraïense bril. Dit is de aflevering van vrijdagochtend 18 november.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-11-17 - 31 min
#156: Frontsteden
De ene stad is lang bezet geweest, maar staat nog redelijk overeind. Een andere stad is altijd in handen van Oekraïne gebleven, maar kent veel vernietiging. Vanuit Mikolajiv analyseert Floris de schade van de frontstad vergeleken met de lasten van de voormalig bezette stad Cherson. En: nu Cherson weer in Oekraïense handen is, heeft het daarmee óók de rol van frontstad van Mikolajiv overgenomen. Dat biedt weer allerlei voordelen met zich mee, zoals het nadenken over de oude rol van Mikolajiv als belangrijke havenstad. Iets wat voor Cherson nog ver weg is gezien haar ligging. Shownotes: Voor beeldmateriaal kun je terecht op de twitteraccount van Floris. De muzikale omlijsting bij deze podcast komt van de vierkoppige broederband Spit Brativ. Je hoort hun odes aan zowel Mikolajiv als Cherson. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-11-17 - 9 min
De oorlog door Oekraïense bril | 17 november [Extra]
Al bijna 9 maanden voert Rusland oorlog met Oekraïne. Stapje voor stapje bevrijdt Oekraïne weer haar gebieden. Zoals Cherson afgelopen weekend. Maar hoe nu verder? Europaverslaggever en maker van BNR Perestrojkast Geert Jan Hahn bekijkt de hele week het nieuws van de oorlog door Oekraïense bril. Dit is de aflevering van woensdagochtend 17 november.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-11-16 - 63 min
#155: Over Gered Cherson en het Dachau van Donetsk
Het is Floris gelukt: hij is in Cherson, in de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Zijn ervaringen tekent hij op in voiceberichten. Van blije burgers tot wezenlijke waterkraantjes. Ook Robert van der Noordaa is blij. Vijftien jaar geleden trouwde hij in Cherson. Zijn schoonfamilie woont er nog en heeft de acht maanden van Russische bezetting overleefd. En ook de poging tot russificatie van Cherson lijkt faliekant te zijn mislukt. Van acht maanden naar acht jaar Russische bezetting. De stad Donetsk was in 2014 de grootste troef die in Russische handen viel. Een voormalige isolatiematerialenfabriek was in de jaren van onafhankelijk Oekraïne net uitgegroeid tot een kunst- en cultuurcentrum, maar werd al snel na de bezetting in 2014 hét martelcentrum van de Russische FSB in Oost-Oekraïne. Stanislav Aseyev was één van de slachtoffers. Aseyev tekende zijn verhaal op in het indrukwekkende 'Het concentratiekamp aan de Paradijsstraat'. Journalist Mischa van Diepen volgt deze absurde gevangenis al jaren en sprak Asayev dit jaar twee keer. Nu het boek ook door Uitgeverij Jurgen Maas in het Nederlands is uitgebracht, is het tijd voor een (non-)literaire bespreking - juist ook aan de h…
2022-11-16 - 4 min
Floris in Mikolajiv [Extra]
Al bijna 9 maanden voert Rusland oorlog met Oekraïne. Stapje voor stapje bevrijdt Oekraïne weer haar gebieden. Zoals Cherson afgelopen weekend. Maar hoe nu verder? Maker van BNR Perestrojkast Floris Akkerman is deze week in Oekraïne. Na een bezoek aan Kyiv en Kryvii Rih is hij nu in Mikolajiv aanbeland. Dit is het gesprek van Floris met presentator Bas van Werven van woensdagochtend 16 november. Een eerder bezoek van Floris aan het zuiden van Oekraïne kun je terugluisteren in aflevering 138 van BNR Perestrojkast.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-11-16 - 6 min
De oorlog door Oekraïense bril | 16 november [Extra]
Al bijna 9 maanden voert Rusland oorlog met Oekraïne. Stapje voor stapje bevrijdt Oekraïne weer haar gebieden. Zoals Cherson afgelopen weekend. Maar hoe nu verder? Europaverslaggever en maker van BNR Perestrojkast Geert Jan Hahn bekijkt de hele week het nieuws van de oorlog door Oekraïense bril. Dit is de aflevering van woensdagochtend 16 november.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-11-15 - 7 min
De oorlog door Oekraïense bril | 15 november [EXTRA]
Al bijna 9 maanden voert Rusland oorlog met Oekraïne. Stapje voor stapje bevrijdt Oekraïne weer haar gebieden. Zoals Cherson afgelopen weekend. Maar hoe nu verder? Europaverslaggever en maker van BNR Perestrojkast Geert Jan Hahn bekijkt de hele week het nieuws van de oorlog door Oekraïense bril. Dit is de aflevering van dinsdagochtend 15 november.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-11-15 - 5 min
De oorlog door Oekraïense bril | 14 november [Extra]
Al bijna 9 maanden voert Rusland oorlog met Oekraïne. Stapje voor stapje bevrijdt Oekraïne weer haar gebieden. Zoals Cherson afgelopen weekend. Maar hoe nu verder? Europaverslaggever en maker van BNR Perestrojkast Geert Jan Hahn bekijkt de hele week het nieuws van de oorlog door Oekraïense bril. Dit is de aflevering van maandagochtend 14 november.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-11-10 - 11 min
#154: Poetin pakt de controle terug over 'Oekraïne'
Terwijl Floris op weg is naar de geboortestad van Volodymyr Zelensky, gaat Geert Jan op bezoek bij Derk en Pjotr Sauer. Vader is media-ondernemer, zoon is journalist. Samen geven ze hun kijk op het 'nieuwe Russische verhaal' waar Poetin mee is gekomen, en hoe dat aansluit bij de vermeende terugtrekking uit Cherson. Deze shortcast met Derk en Pjotr Sauer is onderdeel van een groter interview dat de Perestroj-cast volgende week online zet. Dan praten we over 30 jaar The Moscow Times, ter voorbeschouwing op een evenement op 30 november in de Rode Hoed, en hoe het voelt om journalistiek in ballingschap te bedrijven. Vanwege de actuele situatie in Cherson, die ook weer snel kan veranderen, hebben we besloten om je dit gedeelte van het gesprek niet te onthouden en alvast online te zetten!See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-11-10 - 9 min
#153: De Cherson-scenario's
Floris en Geert Jan schuiven aan bij De Ochtendspits van BNR. Presentator Bas van Werven gaat met de Perestroj-cast in gesprek over de Cherson-scenario's. Floris hoort van Kievlianen dat ze nog niet zo goed weten wat ze moeten vinden van de vermeende Russische terugtrekking: eerst zien, dan geloven - zeggen ze. Een terughoudendheid die Floris herkent van zijn bezoek aan Kyiv eind maart, toen de inwoners van de hoofdstad óók niet hoopten op een daadwerkelijk vertrek van de Russische bezetters. Geen volledige podcast dus, maar op deze manier praat de Perestroj-cast je graag bij over de laatste stand van zaken.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-10-27 - 34 min
#152: De Nabeschouwing met Illia Ponomarenko
De bekendste oorlogsverslaggever van Oekraïne in het westen is Illia Ponomarenko. Niet in de minste plaats door zijn kleine 1,3 miljoen volgers op Twitter. Een populariteit die Illia ook maar is overkomen, vertelt hij in BNR Perestrojkast. 'Ik probeer aan de verwachtingen van iedereen te voldoen." Illia Ponomarenko was uitgenodigd in de Amsterdamse Rode Hoed om daar de Oktoberlezing van Raam op Rusland te geven. Na afloop schoof hij in een andere zaal aan bij Floris en Geert Jan voor de nabeschouwing. Een gesprek over Oekraïense slachtoffers, president Zelenski, de waarheid en Westerse wapens: "Het gaat niet alleen om kwaliteit, om de coolste en meest geavanceerde wapens. Het gaat ook echt om kwantiteit. Vergeet dat niet." De lezing van Illia is hier terug te zien. De Nabeschouwing kun je uiteraard ook vooraf beluisteren en is een zelfstandig initiatief. Hosts: Geert Jan Hahn Floris Akkerman Gast:Illia Ponomarenko See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-10-18 - 57 min
#150: Poetins apocalyptische fase
De geschiedenis als wapen inzetten. Leiders in de regio van de Perestrojkast zijn er niet vies van. Vladimir Poetin, Viktor Orbán, Aleksandar Vučić en Jarosław Kaczyński: allemaal hemelen ze de historie van hun land op, en geven daar een eigen, actuele draai aan. Wie de verbale geschiedenisuitingen momenteel omzet in oorlogsdaden is Vladimir Poetin. Over zijn eigen kijk op de Russische geschiedenis, hoe hij vanaf zijn aantreden bezig is met het opbouwen van zijn historische frame en hoe dit heeft kunnen leiden tot zijn invasie in Oekraïne spreken we deze 150e aflevering met Beatrice de Graaf, hoogleraar in de geschiedenis van internationale betrekkingen, en historicus Ivo van de Wijdeven, auteur van het boek De macht van het verleden (een blik in het brein van Poetin en andere potentaten). De Graaf schreef het artikel Putin and the Third Rome. Imperial-eschatological motives as a usable past dat binnenkort verschijnt. Een gesprek dit keer niet uit de BNR-studio, maar uit solistenkamer 4 van de Philharmonie in Haarlem tijdens het Geschiedenis Festival, georganiseerd door Historisch Nieuwsblad dat het interview met De Graaf en Van de Wijdeven tot stand liet komen. Beiden gaven op …
2022-10-07 - 50 min
#151: Rutte praat nog niet over Rusland zonder Poetin
Het moet een signaal zijn aan Vladimir Poetin en Aleksandr Loekasjenko. 44 Europese landen zijn verenigd hun oppositie tegen Moskou en Minks na de Russische inval in Oekraïne. Voor het eerst kwamen de leiders van 44 landen bij elkaar: van Azerbeidzjan tot het Verenigd Koninkrijk. Van Moldavië tot Frankrijk, de initiatiefnemer van deze top: de Europese Politieke Gemeenschap. Geert Jan was er ook bij. Hij sprak met Mark Rutte, de Belgische premier Alexander Alexander De Croo, de Litouwse president Gitanas Nausėda en de Estse premier Kaja Kallas. Over het belang van deze top, over of Brussel, Berlijn en Den Haag nu echt naar Riga, Warschau en Chisinau gaan luisteren en of deze leiders denken aan een scenario met Rusland met of zonder Poetin. Dat laatste leverde een woordenwisseling met Rutte op. Naast veel gepraat tijdens de geboorte van deze bijeenkomst, werd er ook historie geschreven. De Armeense premier Nikol Pasjinian en de Turkse president Recep Erdogan schudden elkaar de hand. Dat ligt gevoelig na de genocide op het Armeense volk. Ook voerde Pasjinian en de Azerbeidzjaanse president Ilham Alijev vredesgesprekken met elkaar. Pasjinian liep weliswaar chagrijnig rond, volgens Gee…
2022-09-29 - 57 min
#149: Letland neemt afscheid van Rusland
Afscheid nemen bestaat niet, zong Marco Borsato. In Letland denken ze daar nu anders over. De naderende parlementsverkiezingen worden gedomineerd door de relatie met de imperialistische buurman. En voor veel Letten is het duidelijker dan ooit: op alle manieren moet er gebroken worden met het verleden. Natuurlijk is het doorsnijden van alle banden met Rusland een opgave. Zo is er nog een gascontract. En er zijn in Letland veel Russischtaligen. Er zijn ook niet-burgers. Dat zit allemaal gecompliceerder in elkaar dan een online aankondigingstekst van de Perestrojkast kan weergeven. Om maar te zwijgen over de verhitte discussie die nu woedt tussen Letland (en Estland en Litouwen) en de rest van Europa: wel of niet Russische mannen binnenlaten die vluchten voor een (eventuele) oproep voor het leger. Daarom: luister naar deze Perestrojkast-aflevering, met correspondent Koen Verhelst en Katarina Hartgers, dochter van een Nederlandse vader en Letse moeder - en tevens honorair consul van Letland. De peilingen vind je hier bij Politico. Op het laatst sluit onze man in Moskou Joost Bosman aan. Met de Russische kijk op Letland, en met een dijk van een mop. O ja: deze aflevering is opgenomen…
2022-09-21 - 25 min
#148: Poetins Speech
Vladimir Poetin kondigt in zijn toespraak een gedeeltelijke mobilisatie af én koketteert met zijn nucleaire arsenaal. Hoe moeten we deze speech duiden? Niels Drost analyseerde meer dan 500 toespraken van Poetin en praat ons bij. Host: Geert Jan Hahn Op vakantie: Floris Akkerman Poetins speech-analist: Niels Drost Meer over het onderzoek van Niels vind je hier: De toespraak van Poetin teruglezen in het Engels? Dat kan hier.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-09-15 - 58 min
#147: Het Oekraïense offensief plaatst Rusland voor een dilemma
Het leek een speldenprik vorige week toen Oekraïne aan een aanval begon in het oosten. Maar een week later heeft de Oekraïense krijgsmacht tientallen dorpen en steden bevrijd, zonder enige noemenswaardige Russische tegenstand. De Russen zijn bij Charkiv teruggedrongen tot achter de eigen grens. En de Oekraïense opmars gaat nog altijd door. Het offensief verrast vriend en vijand. Daar moet de Perestroj-cast meer over weten. Over waarom Oekraïne zo goed presteert op het slagveld, waar het misgaat bij Rusland en wat de risico’s nu zijn voor Oekraïne. Kortom een aflevering waarin we dieper ingaan op de achtergronden en oorzaken van het Oekraïense offensief. Dat bespreken we met Frans Osinga, bijzonder hoogleraar oorlogsstudies aan de universiteit Leiden en hoogleraar krijgswetenschappen Nederlandse Defensie Academie. En Joost zou Joost niet zijn als hij een bijpassende mop heeft bij dit thema. Host: Floris Akkerman Host vanuit Brussel: Geert Jan Hahn Militair expert: Frans Osinga Lolbroek: Joost BosmanSee omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-09-11 - 58 min
#146: Twitter Spaces | Met de snelle opmars pakt Oekraïne het initiatief in de oorlog
Ongekend snel wist Oekraïne in de afgelopen dagen gebieden te heroveren op Rusland. Floris Akkerman en Geert Jan Hahn praten de volgers van de Perestrojkast bij in deze speciale Twitter Spaces. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-09-01 - 56 min
#145: De wraak op Gorbatsjov
Nog een keer stond hij op de voorpagina’s van alle Westerse kranten, net als in de jaren tachtig en negentig. Afgelopen dinsdag overleed Michail Gorbatsjov, de laatste leider van de Sovjet-Unie, op 91-jarige leeftijd. De man die Europa opschudde met zijn glasnost en perestrojka en onder wie het Sovjetrijk uiteenviel. Het maakte van hem in het Westen een held, maar in Rusland en omringende landen kijken ze met minder enthousiasme naar hem. Was dat beeld toentertijd ook zo? Gaf Gorbatsjov de belangen van de Sovjet-Unie te makkelijk weg en moest het daardoor wel tot een Russisch revanchisme onder Poetin komen? En hoe keek Gorbatsjov naar Oekraïne? We hopen er met Marc Jansen een antwoord op te vinden. Jansen, Ruslandhistoricus aan de Universiteit van Amsterdam, schreef diverse boeken over Rusland, Oekraïne en Georgië. Tussen 1987 en 1990 woonde hij in Moskou en zag de omwentelingen onder Gorbatsjov van dichtbij. En er is een mop, met Gorbatsjov in zijn onderbroek. Host in de studio: Floris Akkerman Host thuis: Geert Jan Hahn Dé Gorbatsjovkenner van de Benelux: Marc Jansen Onderbroekenlol: Joost Bosman See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-08-30 - 67 min
#144: Nino Haratischwili (schrijver)
Zes gesprekken over de (on)overbrugbare kloof tussen oost en west. Met zes nationale én internationale gasten. Over de verhoudingen in Europa, die door de Russische oorlog in Oekraïne op z'n kop gezet. Met als zesde en laatste Perestroj-gast: de in Nederland zeer geliefde Nino Haratischwili. De Georgisch-Duitse Haratischwili (geboren in 1983, sinds 2003 woonachtig in Duitsland) brak wereldwijd door met Het Achtste Leven (voor Brilka). Daarna volgde De Kat en De Generaal. Als er iemand is waar Rusland toe in staat is, dan is het Haratischwili wel. Welke taal moeten we dan nú spreken richting Rusland? Zijn we bereid een prijs, de westerse welvaart met goedkoop Russisch gas, te betalen voor het bloedvergieten in Oekraïne? Het is tijd dat het Westen uit zijn vakantiemodus komt en op deze vragen een antwoord vindt, schreef Nino Haratischwili twee weken na de Russische invasie in Oekraïne in het Duitse Die Zeit. De vakantie van het Westen is voorbij, luidde kop van de vertaling van haar stuk in NRC. Nu, na precies zes maanden, oorlog maakt de Perestrojkast met Haratischwili de balans. Spreekt het Westen dan ook een andere taal richting Rusland? Moet het visumbeleid richting Russen wor…
2022-08-25 - 63 min
#143: 'Europa moet werk maken van een luchtbrug voor Oekraïners'
De Oostenrijkse sociaal wetenschapper Gerald Knaus bedacht een paar jaar terug de Turkijedeal. Nu is de tijd aangebroken om ook met een plan voor Oekraïners te komen, stelt Knaus in de Perestrojkast, zeker met de koude maanden in aantocht. We zochten Knaus op in Berlijn. Om ervoor te zorgen dat Warschau, Chisinau, Sofia en Vilnius komende winter nog meer Oekraïners moeten huisvesten dan ze nu doen, pleit Knaus voor een luchtbrug (of 'treinbrug') vanuit Moldavië. In tegenstelling tot hoe de Turkijedeal uiteindelijk door Europese politici is uitgevoerd, met een verplichte herverdeling van Syriërs, stelt Knaus voor dat we niet te veel meer in quota denken. Maar: 'Informeer de Oekraïners. Als ze weten dat er in Frankrijk - een land dat naar verhouding de minste Oekraïners van Europa opneemt - óók een huis, een baan en onderwijs voor hun kinderen is, dan is dat voor alles en iedereen veel beter. Ook praten Knaus, oprichter van denktank ESI, en Geert Jan over financiering, huisvesting, over solidariteit tussen West- en Oost-Europa en over de invloed van de winter. 'De 2 miljoen Oekraïners die tijdelijk vanuit Europa zijn teruggegaan naar hun land, komen als eerste weer terug. Een rat…
2022-08-24 - 21 min
Nino Haratischwili in 20 minuten (radioversie)
Dit is de korte versie van het interview met Nino Haaratischwili - zoals uitgezonden op de radio. Georgische schrijver, woonachtig in Berlijn en wereldwijd doorbrak met Het achtste leven. Nino Haaratischwili is de laatste van de zes Perestroj-gasten die deze zomer in gesprek gaat met Geert Jan en Floris over de verhoudingen in Europa - op z'n kop gezet door Poetins oorlog in Oekraïne. Welke taal moeten we spreken richting Rusland? Zijn we bereid een prijs, de westerse welvaart met goedkoop Russisch gas, te betalen voor het bloedvergieten in Oekraïne? Het is tijd dat het Westen uit zijn vakantiemodus komt en op deze vragen een antwoord vindt, schreef Nino Haaratischwili twee weken na de Russische invasie in Oekraïne in Zeit. De vakantie van het Westen is voorbij, luidde kop van de vertaling van haar stuk in NRC. Nu, na precies zes maanden, oorlog maakt de Perestrojkast met Haaratischwili de balans. Spreekt het Westen een andere taal richting Rusland? Moet het visumbeleid richting Russen worden aangescherpt in haar Georgië? Kan het Westen het af met minder welvaart? De Perestrojkast sprak Haaratischwili in haar Berlijn, de stad tussen oost en west, in het land dat zo worstelt met z…
2022-08-22 - 23 min
#142: Waarom 'de Doegins'?
Wie of wat zit er nou achter de dood van Darja Doegina in Moskou en hoe invloedrijk is haar vader Aleksandr Doegin eigenlijk? In twintig minuten worden we bijgepraat door onze Rusland-correspondent Joost Bosman - de man die een paar jaar terug de conservatieve ideoloog Doegin interviewde. Een gesprek dat nota bene tot stand kwam via journaliste Doegina... Hier een link naar het interview van Joost met Doegin. De opname met Joost vond aan het eind van de ochtend plaats. In de loop van de middag kwam de FSB met een verklaring naar buiten dat volgens hun gegevens een Oekraïens speciaal agente van de SBoe verantwoordelijk zou zijn voor de aanslag. Joost en Geert Jan gingen hierover nogmaals in gesprek, in de middaguitzending van BNR onder leiding van Liesbeth Staats. Dat gesprek kun je hier terugluisteren. De Perestrojkort is een explainer-versie van de Perestrojkast, dé podcast van Nederland die volledig aandacht voor het oosten heeft en geeft. Gepresenteerd door oud-correspondenten Floris Akkerman en Geert Jan Hahn, en met regelmatige bijdragen van huidig Rusland-correspondent Joost Bosman.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-08-22 - 47 min
#141: Sasha Marianna Salzmann (schrijver)
Zes gesprekken over de (on)overbrugbare kloof tussen oost en west. Met zes nationale én internationale gasten. Over de verhoudingen in Europa, die door de Russische oorlog in Oekraïne op z'n kop gezet. Met als vijfde Perestroj-gast: Sasha Marianna Salzmann: een non-binaire schrijver met Russisch-jiddisch-Oekraïense wortels, woonachtig in Berlijn. 'Duitsland keek naar Rusland om rijk te worden en vergat Oekraïne.' 'Voor de meesten van ons in het Westen houdt de emotionele landkaart krap achter de Uckermark op, bij de Poolse grens. Men schudt bezorgd het hoofd over de verkiezingsuitslagen in Oost-Duitsland en de mensenrechtensituatie in EU-lidstaat Polen en dan begint Rusland al, tenminste volgens onze emotionele kennis.' Zo schrijft Sasha Marianna Salzmann in hun opiniestuk De grote honger en het lange zwijgen, dat een maand na het begin van de oorlog verscheen in Trouw. Eerder stond hun artikel al in de Zwitserse Neue Zürcher Zeitung. Deze aflevering gaat in op dat artikel. Een essay over een West-Europa dat eventjes opkijkt van de verkiezingsuitslagen in Oost-Duitsland en de mensenrechtensituatie in EU-lidstaat Polen, maar dan al snel zijn blik richt op Rusland. Resulterend in e…
2022-08-17 - 23 min
Sasha Marianna Salzmann in 20 minuten [radioversie]
Dit is de korte versie van het interview met Sasha Marianna Salzmann - zoals uitgezonden op de radio. Schrijver met Russisch-jiddisch-Oekraïense wortels, woonachtig in Berlijn. Sasha Marianna Salzmann is één van de zes Perestroj-gasten die deze zomer in gesprek gaat met Geert Jan en Floris over de verhoudingen in Europa - op z'n kop gezet door Poetins oorlog in Oekraïne. De Russen stonden nog bij Kiev toen Trouw het essay De grote honger en het lange zwijgen van Sasja Marianna Salzmann (1985) publiceerde, over het vergeten Oekraïne. Dat was eerder verschenen in de Zwitserse Neue Zürcher Zeitung. Deze aflevering gaat in op dat artikel. Een essay over een West-Europa dat eventjes opkijkt van de verkiezingsuitslagen in Oost-Duitsland en de mensenrechtensituatie in EU-lidstaat Polen, maar dan al snel zijn blik richt op Rusland. Resulterend in een Duitsland dat zich verlekkert aan Russisch gas en daarmee Poetins oorlog in Oekraïne betaalt. Of zoals Salzmann in de deze aflevering zegt: 'Duitsland keek naar Rusland om rijk te worden en vergat Oekraïne.' Het essay is gebaseerd op Salzmanns boek Im Menschen muss alles herrlich sein, waarvan de Nederlandse vertaling Alles moet mooi zijn aa…
2022-08-15 - 39 min
#140: Robert Serry (oud-ambassadeur)
Zes gesprekken over de (on)overbrugbare kloof tussen oost en west. Met zes nationale én internationale gasten. Over de verhoudingen in Europa, die door de Russische oorlog in Oekraïne op z'n kop gezet. Met als vierde Perestroj-gast: Robert H. Serry: crisisdiplomaat, de eerste Nederlandse ambassadeur in Kyiv (1992) en voorzitter van de stichting Open Door Ukraine. 'Oekraïners zijn in Nederland heel lang voor Russen uitgemaakt.' Op het moment dat we Serry spreken, zit hij al een maand in Oekraïne. Hij is druk met de wederopbouw van het land, met name in Kyiv Oblast en de stad Irpin. 'Daar moeten we nu mee aan de slag, anders dreigt er in de winter een catastrofe.' Floris en Geert Jan praten met Serry onder meer over hoe 'Europees' Oekraïners zich nou eigenlijk voelen. 'Bij jonge mensen is het heel duidelijk: ze willen bij Europa horen. Terwijl oudere mensen nog een beetje zijn vastgeklonken aan het verleden.' 'Maar als deze oorlog één ding uitwijst, is dat er vereniging is tégen Rusland. En dat betekent vóór Europa. Dat heeft Poetin hiermee bereikt.' Ook gaat het gesprek met Serry over een dialoog met Rusland - en hoe hij als crisisdiplomaat hiernaar kijkt. 'Je kunt niet alle band…
2022-08-10 - 22 min
Robert Serry in 20 minuten [radioversie]
Dit is de korte versie van het interview met Robert H. Serry - zoals uitgezonden op de radio. Crisisdiplomaat, de eerste Nederlandse ambassadeur in Kyiv (1992) en voorzitter van de stichting Open Door Ukraine. Robert Serry is één van de zes Perestroj-gasten die deze zomer in gesprek gaat met Floris en Geert Jan over de verhoudingen in Europa - op z'n kop gezet door Poetins oorlog in Oekraïne. Robert Serry (1950) ging deze zomer terug naar Oekraïne, het land waar hij dertig jaar terug ambassadeur werd en waar zijn schoonfamilie woont. Hij bezocht Irpin, waar hij met de stichting werkt aan de wederopbouw. Een race tegen de klok, met het oog op de komende herfst en winter. Maar het gesprek gaat ook over hoe Europees Oekraïners nou eigenlijk zijn. Een gesprek over culturele en mentale verschillen. En over de kloof met Rusland, die Serry tot vlak voor de invasie nog probeerde te verkleinen. Deze versie duurt zo'n twintig minuten. Het hele interview met Robert Serry is vanaf maandag 15 augustus te beluisteren, voor dubbel zoveel luisterplezier. Die link volgt. In zes afleveringen gaan Floris Akkerman en Geert Jan Hahn op zoek naar De Kloof tussen Oost- en West-Europa. Deze zomerserie …
2022-08-05 - 41 min
#139: Sana Valiulina (schrijver)
Zes gesprekken over de (on)overbrugbare kloof tussen oost en west. Met zes nationale én internationale gasten. Over de verhoudingen in Europa, die door de Russische oorlog in Oekraïne op z'n kop gezet. Met als derde Perestroj-gast: schrijver Sana Valiulina, opgegroeid Estland, gestudeerd in Moskou en in 1989 vertrokken naar Nederland. "Europa, word wakker." De Russische oorlog in Oekraïne bevindt zich op een belangrijk ijkpunt, zegt Valiulina, nu er oorlogsmoeheid in Europa optreedt en West-Europa toch denkt aan de portemonee van de burgers. Het is opnieuw de kloof tussen Oost- West-Europa die zich toch weer opent. "Juist nu moeten de regeringen van Europese landen heel goed aan hun bevolking duidelijk moeten maken om echt door te zetten om Oekraïne te steunen." In dit gesprek praten Geert Jan en Floris met Sana Valiulina over de rol van haar vader in haar leven, de relaties binnen Europa, de Russische dreiging voor Estland, waarom ze vertrok naar het Westen koos en of je wel moet praten met Vladimir Poetin. Het Westen had beter kunnen weten. Áls het had geluisterd naar Toomas Hendrik Ilves. De president van Estland van 2006 tot en met 2016 waarschuwde het Westen voor Poetin en…
2022-08-03 - 23 min
Sana Valiulina in 20 minuten [radioversie]
Dit is de korte versie van het interview met Sana Valiulina - zoals uitgezonden op de radio. Schrijver Valiulina, een Tataarse die is opgegroeid in Estland tijdens de Sovjet-bezetting, ging studeren in Moskou en in 1989 naar Nederland ging, is één van de zes Perestroj-gasten die deze zomer in gesprek gaat met Floris en Geert Jan over de verhoudingen in Europa - op z'n kop gezet door Poetins oorlog in Oekraïne. Sana Valiulina (1946) schreef onder andere Didar en Faroek, Kinderen van Brezjnev en het essay Wortel en tak. Je kunt haar boeken hier bestellen. Dit jaar kwam de documentaire Turn your Body to the Sun van Aliona van der Horst uit. Hierin gaat Valiulina op zoek naar het noodlot van haar vader tijdens de Tweede Wereldoorlog. Je kunt de film via deze link bekijken. Elke week publiceren wij ook de korte versie van het gesprek met onze Perestroj-gast. Hierin praten Floris en Geert Jan de belangrijkste fragmenten van het interview met de Perestroj-gast aan elkaar. Deze versie duurt zo'n twintig minuten. Het hele interview met Sana Valiulina is vanaf vrijdag 5 augustus te beluisteren, voor dubbel zoveel luisterplezier. Die link volgt. In zes afleveringen gaan Floris Akkerman en …
2022-08-01 - 22 min
Caspar Veldkamp in 20 minuten [radioversie]
Dit is de korte versie van het interview met Caspar Veldkamp - zoals uitgezonden op de radio. Veldkamp, Nederlandse bewindvoerder bij 'Oost-Europa-Bank' EBRD - en lid ook van het dagelijks bestuur - is één van de zes Perestroj-gasten die deze zomer in gesprek gaat met Floris en Geert Jan over de verhoudingen in Europa - op z'n kop gezet door Poetins oorlog in Oekraïne. Elke maandag publiceren wij deze zes weken de korte versie van het gesprek met onze Perestroj-gast, dat enkele dagen daarvoor op de radio is uitgezonden. Hierin praten Floris en Geert Jan de belangrijkste fragmenten van het interview met de Perestroj-gast aan elkaar. Deze versie duurt zo'n twintig minuten. Het hele interview met Caspar Veldkamp, voor dubbel zoveel luisterplezier? Dat kan hier. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-07-28 - 23 min
#138: Floris in Oekraïne: Zuidfront vs Oostfront
Floris is in het zuiden van Oekraïne. Odesa, Mikolajiv en Kryviy Rih. Oekraïne maakt zich klaar voor de herovering van de stad Cherson, wat krijgt hij daarvan mee? En hoe anders is de moraal bij dat zuidfront ten opzichte van de situatie in de Donbas - waar Floris vlak voor de zomer nog was? Op basis van gesprekken met locals, waaronder de bekende gouverneur Vitaly Kim van Mikolajiv, trekt Floris een aantal vergelijkingen. En we sluiten af met een hardlopende moeder en dochter - die zich al rennend aan de oorlog proberen te ontworstelen. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-07-27 - 48 min
#137: Caspar Veldkamp (bestuurslid EBRD)
Zes gesprekken over de (on)overbrugbare kloof tussen oost en west. Met zes nationale én internationale gasten. Over de verhoudingen in Europa, die door de Russische oorlog in Oekraïne op z'n kop gezet. Met als tweede Perestroj-gast: Caspar Veldkamp, Nederlandse bewindvoerder bij de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD). "Op 14 november hoorde ik al dat Rusland een oorlog zou starten." Floris en Geert Jan praten met Veldkamp over de wederopbouw van Oekraïne. Dat klinkt gek, maar daar wordt al aan gewerkt. De EBRD, ook wel bekend als de 'Oost-Europa-bank', is daar één van de voortrekkers van. En nam die rol opmerkelijk genoeg al op zich voordat de oorlog in heel Oekraïne uitbrak. “Ik zal mijn leven lang herinneren dat ik op 14 november door een hoge Amerikaanse functionaris vertrouwelijk werd gebriefd", zegt Veldkamp. "Ik kende hem al langer, omdat ik twee keer eerder als diplomaat in Washington heb gewerkt. Aan het eind van het gesprek keek hij mij aan en zei: “Caspar. Het gaat gebeuren.” "Ik trok toen intern bij de EBRD aan de bel. En ik was eind februari blij dat we ons hadden voorbereid. Dat de banken in Oekraïne nog functioneerden in februari 2022, is niet toeva…
2022-07-25 - 19 min
Edi Rama in 20 minuten [radioversie]
Dit is de korte versie van het interview met Edi Rama - zoals uitgezonden op de radio. Rama, premier van Albanië, is één van de zes Perestroj-gasten die deze zomer in gesprek gaat met Floris en Geert Jan over de verhoudingen in Europa - op z'n kop gezet door Poetins oorlog in Oekraïne. Elke maandag publiceren wij deze zes weken de korte versie van het gesprek met onze Perestroj-gast, dat enkele dagen daarvoor op de radio is uitgezonden. Hierin praten Floris en Geert Jan de belangrijkste fragmenten van het interview met de Perestroj-gast aan elkaar. Deze versie duurt zo'n twintig minuten. Het hele interview met Edi Rama beluisteren, voor dubbel zoveel luisterplezier? Dat kan hier. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-07-22 - 35 min
#136: Opheldering uit Ohrid, Odesa en de Onegabaai
Het kan niet op voor de Westelijke Balkan-landen. Eerst meldt onze Perestroj-gast Edi Rama in aflevering 135 dat hij met Mark Rutte een plan schrijft voor Europese integratie van Zuidoost-Europa én dat hij is uitgenodigd voor een informele EU-top begin oktober in Praag. En vervolgens toept de Europese Commissie daar nog even over door de toetredingsgesprekken te starten met Albanië én Noord-Macedonië. Brussel breekt de ban voor de Balkan - na heel lang wachten. Voor een terugblik op deze ba(a)nbrekende week schakelen we met Ohrid, waar politiek commentator Rainier Jaarsma vanaf zijn badhanddoek ons bijpraat. Aflevering 136 is sowieso een avontuurlijke aflevering. Want terwijl Jaarsma bij het Meer van Ohrid zit, verkeert Floris in het zuiden van Oekraïne - waar hij pendelt tussen Odesa en Mikolajiv. En Joost Bosman heeft gelukkig geen slapeloze nachten overgehouden aan zijn reis naar de Witte Zee, waar hij een bezoek bracht aan de Solovetski-eilanden. Deze tijd van het jaar gaat de zon daar nauwelijks onder. Al kon hij de gebeurtenissen in Oekraïne toch niet helemaal van zich afzetten. Host from Home: Geert Jan Hahn Opheldering uit Ohrid: Rainier Jaarsma Motivering uit Mikolajiv: …
2022-07-20 - 41 min
#135: Edi Rama (premier Albanië)
Zes gesprekken over de (on)overbrugbare kloof tussen oost en west. Met zes nationale én internationale gasten. Over de verhoudingen in Europa, die door de Russische oorlog in Oekraïne op z'n kop gezet. Met als eerste Perestroj-gast: Edi Rama, premier van Albanië. "Ik was bijna op de vuist gegaan met Mark Rutte." Is West-Europa wakker na de inval in Oekraïne? En wat doet Oost-Europa om minder afhankelijk te zijn van het Westen? En kunnen we nog wel spreken van Oost-Europa? Ontstaat er een Centraal-Europa? Of moeten we het gewoon hebben over Albanië, Oekraïne en Litouwen, als individuele landen met een eigen identiteit? Net zoals we gewend zijn dat met Nederland, Frankrijk en Duitsland te doen. De premier van Albanië trapt af. Zijn land is momenteel lid van de Veiligheidsraad van de VN, NAVO-lid en schurkt tegen de EU aan. En dat voor een land dat zich de vorige eeuw nog vijftig jaar afsloot voor zowel west als oost. Waarom die keuze nu voor de Europese waarden? En ook al is er sprake van integratie van zuidoost-Europa met de EU, welke verschillen zijn er dan alsnog te overbruggen? Want met name Nederland heeft die afstand tot Albanië de laatste jaren willen behouden. In zes afleve…
2022-07-15 - 37 min
#134: De Perestroj-cast kondigt aan: de zomerserie, de kloof tussen Oost- en West-Europa
Even geen gast in deze uitzending. De Perestroj-cast is geheel zelf aan het woord, inclusief de aankondiging van een bijzondere zomerserie. Eerst hoor je in deze veertig minuten hoe je hoe Geert Jan zich afzonderde en onderdompelde in de Russische media. Hij volgde een week lang Russische programma’s en vertelt wat hij zag, hoe de Russische talkshows nieuws klaarstoomt voor de kijker en wat zo’n week zelf met hem deed. Floris vertelt over zijn aanstaande reis naar Oekraïne, naar het zuiden tussen Mikolajiv en Zaporizja. Een reis die er anders gaat uitzien dan zijn vorige twee bezoeken in oorlogstijd. Hij komt met een tipje van de sluier wat betreft zijn plannen. Dan de zomerserie. Zes weken lang hebben wij een bijzonder interview met een Perestroj-gast. Met één rode draad: de relatie/kloof tussen oost en west. Want waar Warschau en Vilnius waarschuwden voor Rusland, trokken Berlijn, Parijs en Den Haag zich daar niks van aan en deden ze zaken met Rusland. Hoe is de relatie tussen oost en west sinds 24 februari, de dag van de Russische invasie in Oekraïne? Wat is oost en west? Waar zitten de gapende gaten? En is zo’n kloof dan te overbruggen, of toch niet? Wij starten een zoektoc…
2022-07-01 - 67 min
#133: Oekraïne is Georgië en Moldavië liever kwijt dan rijk
Oekraïne trekt liever zonder Moldavië en Georgië op dan met. In de aanloop naar de beslissing van Brussel om deze drie landen wel dan niet het EU-kandidaatlidmaatschap toe te kennen beschouwde Kyiv de andere twee als hinderlijke lastposten die het EU-proces voor Oekraïne vertragen. Kyiv kijkt op deze landen neer als Rusland op Oekraïne, zegt Bob Deen in een speciale Perestrojkast-opname. “Ze vormen geen gezamenlijk front tegen Moskou.” Moldavië, Georgië én Kazachstan stonden centraal tijdens een live opname van Perestrojkast tijdens het REKA-evenement van 28 juni vanuit Beeld en Geluid in Den Haag. REKA staat voor Rusland en Oost-Europa Kennisalliantie. Het evenement stond in het teken van een nieuwe realiteit in Oost-Europa. Rode draad tijdens de Perestrojkast-opname, met publiek, was de impact van de Russische invasie van Oekraïne op verschillende landen en regio’s. Met Bob Deen, Wouter Zweers (beiden van Clingendael), Jelger Groeneveld (verkiezingswaarnemer Georgië) en Helena Arntz (Centraal-Azië-expert) als gasten. Deen en Zweers bezochten Moldavië juist op het moment dat de EU-leiders het EU-kandidaat lidmaatschap verleenden aan het land. Zij merkten een euforie op de pleinen…
2022-06-20 - 46 min
#132: De noodkreet uit het Oosten waar het Westen nooit naar luisterde
Al jarenlang waarschuwt Oost- en Centraal-Europa voor de Russische agressieve retoriek. Zij wisten al dat dit alleen maar erger zou worden. Het Westen reageerde hier niet of nauwelijks op en zelfs na de inname van de Krim leidde dit alleen maar tot pappen en nathouden. De Westerse blik op het oosten, dit bespreken wij met Emine Dzhaparova, Oekraïense Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken. Er is niet alleen een verandering gaande, maar het is zelfs een 'evolutie van perceptie' in het Westen. Deze week draaide Macron van een 'alternatief plan' naar een kandidaat-lidstatus voor Oekraïne. Is onze Fransman dan het toonbeeld voor de evolutie in perceptie of zijn we nog niet zo ver? Wat is er nodig om wel te luisteren? En wanneer komt er dan eindelijk een eind aan West-plaining? Dit hoor je allemaal in deze aflevering. Deze week is ons aller Joost, die normaal zorgt voor de nodige lucht met een kinderlijk eenvoudige mop, helaas op vakantie. Daarom gooien Floris en Geert Jan een lading aan luchtige grappen tussendoor. Hosts: Geert Jan Hahn Floris Akkerman Adjudante van Zelensky: Emina DzhaparovaSee omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-06-16 - 42 min
#131: Hoe corrupt is Oekraïne?
Het onderwerp blijft Oekraïne achtervolgen: corruptie. Helemaal nu er druk wordt gesproken over een mogelijk EU-kandidaat-lidmaatschap voor Oekraïne. Daar beslissen de EU-leiders volgende week op een top over. Niet iedere EU-lidstaat staat om dat kandidaat-lidmaatschap te springen. Vandaag kreeg Kiev een flinke wind mee. Tijdens hun bezoek aan de Oekraïense hoofdstad spraken de Europese leiders Scholz, Macron en Draghi zich uit voor de Oekraïense kandidatuur. Maar hoe corrupt is Oekraïne? Wat doet het land ertegen? Lopen anti-corruptie-activisten gevaar? En die Transparency International’s Corruption Perceptions Index, waarop Oekraïne zo slecht scoort - moet je die wel blind volgen? In het tweede deel van ons gesprek met de Oekraïense parlementariër Anastasia Radina (luister hier het eerste deel) komen deze vragen en de antwoorden daarop voorbij. Radina bezocht onlangs Den Haag om te lobbyen voor het Oekraïense EU-kandidaat-lidmaatschap. Ze zit in het Oekraïense parlement namens Zelensky’s partij Dienaar van het Volk en is voorzitter van de anticorruptiecommissie van het Oekraïense parlement. Van corruptie naar hum…
2022-06-09 - 45 min
#130: Oekraïne wil Europa in
De Perestroj-cast reisde af naar Den Haag voor een gesprek met het anti-corruptieteam van de Oekraïense president Zelenski. Want: Oekraïne wil deze maand de eerste stap richting EU-lidmaatschap zetten. Om kandidaatlid te worden, moet het land nog wel de harten van enkele hardliners winnen. Waarom heeft Oekraïne alle vertrouwen in die lobby? "We hebben meer gedaan dan welk land dan ook." Floris en Geert Jan bespreken dit met de Oekraïense parlementariër Anastasia Radina, lid van Zelensky’s Partij Dienaar van het Volk en voorzitter van de anticorruptiecommissie van het Oekraïens parlement. Ook ontmoetten ze in Den Haag de in Brussel gevestigde Maria Goloeb en Olena Halushko, bestuurslid bij het anti-corruptie-agentschap ANTAC. De driekoppige delegatie is ervan overtuigd dat de aanbeveling van de Europese Commissie deze maand nog komt. De Europese Top in Brussel op 23 en 24 juni wordt als podium gezien. Maar als de aanbeveling er dan ook komt én positief is - twee zaken die Geert Jan van zijn bronnen heeft vernomen - dan is de premature fase van de EU nog steeds niet bereikt. Het is namelijk aan de Europese lidstaten om unaniem in te stemme…
2022-05-31 - 47 min
#129: Maling aan Poetins lange arm
In een nacht veranderde de wereld van Jana Smirnova. Dat was de nacht van 24 februari toen Rusland Oekraïne binnenviel. In de dagen daarna volgde ze het nieuws op de voet en voelde ze zich onmachtig. In deze aflevering het persoonlijk verhaal van de Russische Jana Smirnova, woonachtig in Nederland, over hoe zij de de Russische invasie in Oekraïne beleeft. In het gesprek trekt ze zich niks aan van Poetins lange arm. Zonder schroom neemt Jana Smirnova het woord oorlog in de mond en bekritiseert ze het Russische optreden in Oekraïne. In Rusland staat daar een gevangenisstraf op van maximaal vijftien jaar. Daarom kent haar verhaal een prijs. Om niet het risico te lopen in de cel te belanden zit een bezoek aan Rusland er niet in. En voor Joost en zijn mop volgt de ultieme test in deze aflevering. Want de Perestroj-cast mag zijn moppen dan amper snappen, maar begrijpt Jana als Russische Joosts mop eigenlijk wel? Host: Floris Akkerman Vakantievierder: Geert Jan Hahn Russische in Nederland: Jana Smirnova Voor uw grappen en grollen: Joost Bosman See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-05-16 - 51 min
#128: Jeroen Akkermans ziet een patroon in de door Rusland gevoerde oorlogen
Lviv, Kyiv, Boetsja, Tsjernihiv, Borodjanka - allemaal steden die Jeroen Akkermans de afgelopen weken bezocht in Oekraïne voor RTL Nieuws. Hij weet als geen ander hoe Rusland oorlog voert. Want het is de zoveelste oorlog in en rond Rusland waarvan Akkermans ter plekke verslag doet. Zijn eerste oorlog ging over de Abchazische onafhankelijkheid in 1992, daarna volgde hij in de jaren negentig de eerste Tsjetsjeense oorlog, in 2008 streek Akkermans neer in Georgië, zes jaar later stond hij in Oost-Oekraïne en nu dus de oorlog in heel Oekraïne. Wat is voor Jeroen Akkermans de rode draad van al deze door Rusland gevoerde oorlogen? Een gesprek door Akkermans en Akkerman over Russische arrogantie, massale verwoestingen, de betekenis van Akkermans fotoarchief, moeders naar het front, de Sovjet-geest en persvrijheid. Geert Jan laat verstek gaan. Hij geniet van een welverdiende vakantie na zijn uitstekende duidingen over Oekraïne, zijn podcasts, steengoede tv-optredens en gereis door Europa Joost sluit af met een mop, waarin Poetin terugkeert uit de hel. Shownotes: Website Jeroen Akkermans Open brief aan Vladimir Poetin Host: Floris Akkerman Vakantieman: Geert …
2022-05-05 - 22 min
#127: Svetlana Tichanovskaja over Oorlog & Vrijheid
Op deze 5 mei kun je een exclusief interview van de Perestroj-cast horen met Svetlana Tichanovskaja. Zij is de democratisch verkozen van leider van Belarus (dixit het Europees Parlement) en strijdt voor de vrijheid van haar land, haar landgenoten en haar man. 'Het is moeilijk voor jullie om het begrip vrijheid te begrijpen' - zegt ze in BNR Perestrojkast. Tichanovskaja leeft zelf in ballingschap in Litouwen, terwijl haar man in Belarus in de gevangenis zit. Tichanovskaja was in Nederland om in Middelburg de internationale Four Freedoms Award in ontvangst te nemen. Een gesprek over vrijheid, oorlog, vrede, Belarus en Oekraïne: 'Ik weet zeker dat ieder land nu begrijpt dat Oekraïne niet alleen voor Oekraïne vecht, maar voor alle democratische landen.' LEES | "Ik zou koffie drinken met Lavrov" - Tichanovskaja in februari 2021 in gesprek met BNR Perestrojkast Omdat Floris geruime tijd in Oekraïne zit en veel reistijd nodig heeft, lukte het ons niet om samen op dit gesprek met Tichanovskaja te reflecteren. Maarvanavond, om 20.00 uur, gaan we met elkaar in gesprek via Twitter Spaces. Wil je meeluisteren en misschien ook wel meepraten? Dat kan! Via deze link! (let op, Twitter Spaces…
2022-05-03 - 63 min
#126: Met Vitali de Zeeman op reis door bedreigd Oekraïne
Hoe denken Oekraïners zelf over de oorlog? De 83-jarige zeeman Vitali uit Odessa bijvoorbeeld. Of Oleksej, die ons meeneemt naar het bezette Cherson. Aan de hand van het adresboekje van onze speciale gast Michiel Driebergen reizen we door bedreigd Oekraïne. En onderweg pikken we Floris op: de helft van de Perestroj-cast zit namelijk in...Dnipro. Michiel Driebergen is al tijden vriend van de show, maar ook dé Oekraïnekenner van Nederland. Want als iemand oog heeft voor de mensen dáár, in dat land waarvan het bestaansrecht nu door Poetins oorlog wordt bedreigd, dan is het wel Michiel. Hij heeft zijn kaartenbak meegenomen, en dat betekent dat we van Oekraïners zelf horen hoe zowel bommen en granaten als bezetting en onder druk staande vrijheid wordt ervaren. Meer weten| Standplaats Lemberg. Oekraïners zelf aan het woord laten of hen in ieder geval persoonlijk bij de gebeurtenissen in hun land betrekken, dat is ook wat Floris met verve doet. Van de hondenuitlater tot de politie-agent: vanuit Dnipro, de grote stad die tijdens deze oorlog als humanitaire schakel tussen west en oost fungeert, doet hij verslag van de kleine verhalen. Maar we beginnen dit bijzondere podcastuurtje met…
2022-04-28 - 40 min
#125: Russische peilingen zijn palingen
Komen de inwoners van Rusland in opstand tegen het Kremlin? Wordt Poetin weggejaagd, nu hij een oorlog in en met buurland Oekraïne heeft ontketend? We moeten er niet op rekenen, zegt de Russische socioloog-in-ballingschap Aleksandr Bikbov tegen de Perestroj-cast. "Ik verwacht juist ruim baan voor een ander narratief: meer woede richting Amerika." In dit tweede deel van het interview met de in Parijs woonachtige Bikbov gaat het over sociale onrust in Rusland. Onrust die volgens hem niet aanstaande is en áls dat wel het geval is, zich eerder tot het westen zal richten dan tot het Kremlin. Ook praten we over de resultaten van peilingbureaus als Levada Center. Hoe moeten we de antwoorden van 1650 Russen interpreteren als zij deelnemen aan een onderzoek naar de stand van het land? Wat als deze respondenten zeggen dat zij vóór de 'militaire operatie in Oekraïne' zijn, maar niet antwoorden wat zij daadwerkelijk denken? Lees ook|Waarom Frankrijk de banden met Poetin maar niet doorsnijdt Het interview is opgeknipt in fragmenten, waar Floris en Geert Jan vervolgens over napraten. Bikbov is gespecialiseerd in maatschappelijke en sociale onrust in Rusland en andere Europese samenlevingen …
2022-04-20 - 57 min
#124: Frankrijk laat Poetin maar niet los
De Russische socioloog-in-ballingschap Aleksandr Bikbov had nog nooit van dit werkwoord gehoord: macroneren. Het komt van het Oekraïense macronete. Een verwijzing naar en een neologisme van de Franse president Emmanuel Macron: veel geschreeuw, weinig wol. Bikbov is gespecialiseerd in maatschappelijke en sociale onrust, in Rusland, Frankrijk en andere Europese samenlevingen. En kan zich er alles bij voorstellen. Geert Jan wees Bikbov op dit werkwoord in een park in Parijs, het prachtige Parc Monceau. Hij sprak met Bikbov over de Franse presidentsverkiezingen en hoe Russofiel de Fransen zijn. Stemmen zij op Le Pen vanwege haar affectie met Vladimir Poetin? Hoe zit de Frans-Russische politieke, culturele en economische überhaupt relatie in elkaar? Er is meer waarover Geert Jan met Bikbov sprak. Over de propagandatrucs (vinden de Italianen) van Volodymyr Zelenski, over een nieuwe Europese orde (met of zonder Rusland?) en hoe de Russische schrijver Zachar Prilepin symbool is komen te staan voor de Europees-Russische relatie sinds Poetin in 2000 aan de macht kwam. Een relatie die van lichte hoop naar zware vrees ging. Het interview is opgeknipt in fragmenten, waar Floris en Geert Jan…
2022-04-14 - 55 min
#123 Waarom Slowakije en Tsjechië wél rechtstreeks wapens naar Oekraïne sturen
Nederig Slowakije heeft besloten om Oekraïne zwaar te bewapenen. En ook het trotse buurland Tsjechië, eveneens een NAVO-land, roert zich: het heeft tanks naar Oekraïne gestuurd. Waarom betuigen Slowakije en Tsjechië hun steun aan Oekraïne op een manier die ongekend is voor een NAVO- of EU-land? Wat is hun relatie tot Oekraïne? En tot Rusland? Zit de Praagse Lente nog in de gedachten? En met welke emoties bewapenen ze Oekraïne? Onze gast is Laura Postma, oud-correspondent in Praag en Bratislava. En zelf half-Slowaakse. Haar familie zag in 1968 de Russische tanks langs komen rijden - en ervaart een herhaling van de geschiedenis. Tegelijkertijd merkt Laura een bijzonder verschil in houding op tussen de Tsjechen en de Slowaken. Ook leggen we een lijntje met Peter Wijninga, defensiespecialist bij The Hague Center for Strategic Studies. Hij legt uit wat voor luchtafweergeschut richting Oekraïne gaat. En ook welke bijzondere rol Nederland daar nou eigenlijk in speelt, toevallig vandaag, op donderdag 14 april. Hosts: Geert Jan Hahn Floris Akkerman Boekendebutant: Laura Postma * Vergeten te bellen: Joost Bosman * Laura heeft samen met Hans Klis het boek 'Het ABC van de buit…
2022-04-06 - 46 min
#122: Wordt het Gogol of Hohol?
De oorlog in Oekraïne zet ook de Slavistiek-opleidingen op zijn kop. Ligt de nadruk daar niet te veel op Rusland? Bijvoorbeeld in vaktitels. Maar ook met een kunstenaar als Malevitsj die als een Russische kunstenaar wordt besproken, maar ook in Oekraïne en Belarus heeft gewoond en gewerkt. Is hij dan wel een Russische kunstenaar? Kortom, soms lijkt iets Russisch, maar door de geschiedenis hoeft dat lang niet altijd het geval te zijn. De Oost-Europese geschiedenis zit immers complex in elkaar en vol nuances. Dus moet de moeten de opleidingen zich heruitvinden, vindt Ellen Rutten, hoogleraar Russische en Slavische studies aan de Universiteit van Amsterdam, in deze 122e Perestrojkast. En ze heeft nieuws uit Riga. Terug van weggeweest: een kuchende Joost Bosman met een korte mop. Wie je niet hoort, is Geert Jan. Zijn nachtegaalstem laat hem in de steek. Hosts: Geert Jan Hahn (afwezig) Floris Akkerman 'Alles is slecht': Hoogleraar Ellen Rutten Kuchende moppentapper: Joost Bosman See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-03-30 - 33 min
#121: Niet Kuifje in Oekraïne, maar Floris in Kiev
Het gaat goed met Floris, in de Oekraïense hoofdstad Kyiv*. Maar blij is hij niet. Een gesprek van een half uur vanuit het hart van Oekraïne. Niet over geopolitieke voorspellingen, of over militaire konvooien, maar over het leven. Met als lichtpunt de hoofdstedelijke plantsoenendienst die de bloemetjes letterlijk toch weer buitenzet. Het is immers lente. *We worstelen nog steeds met de spelling Kyiv / Kiev. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-03-17 - 44 min
#120: Sjeng Scheijen over Russische kunst en Poetins cultuuroorlog
De Hermitage in Amsterdam: dicht. Het Filharmonisch Orkest in Rotterdam: verbreekt de banden met dirigent Gergiev. De Philharmonie in Haarlem annuleert een gepland festival rond Sjostakovitsj en Tsjaikovski. Tegelijkertijd klonk uit het Concertgebouw wél de Twaalfde Symfonie van Sjostakovitsj. En gaat de Russische prima ballerina Olga Smirnova, aangesloten bij het geweldige Bolsjoj Ballet in Moskou, nu per direct aan de slag bij het Nationale Ballet in Amsterdam. Cultuurhistoricus Sjeng Scheijen vindt hier wel wat van. Met z’n allen zijn we op zoek naar een nieuwe balans in de kunst- en cultuurwereld. Hoe houden we het contact met Rusland, terwijl het politieke beleid nu eigenlijk is om juist op alle terreinen snoeihard op te treden? Waarmee we ook de vraag opwerpen: kunnen we niet beter spreken van een cancel culture relatie? Want gaan we niet te hard met sanctioneren als ook musea en muziek en dans lijden onder een oorlog? Dit bespreken we met Sjeng Scheijen, schrijver van enkele ook in Rusland uitgebrachte meesterwerken (denk aan de biografie Sergej Diaghilev en het bekroonde De avant-gardisten) , onderzoeker, en gastcurator van het Hermitage Amsterdam. Waar hij net een tent…
2022-03-10 - 51 min
#119: De kerk, Poetin en Oekraïne
Als een van de weinigen zou het hoofd van de Russisch-orthodoxe kerk vooraf hebben geweten van de Russische inval in Oekraïne. Volgens de Russische krant Novaja Gazeta was patriarch Kirill al op de hoogte. Het laat opnieuw zien hoe dichtbij Kirill staat bij Vladimir Poetin en daarmee ook het bewijs van de innige band tussen kerk en staat. In deze aflevering geen hard oorlogsnieuws of een andere laatste stand van zaken in Oekraïne en Rusland. We richten ons tijdens de oorlog in Oekraïne op podcast-afleveringen die dieper op de zaken ingaan. In deze aflevering daarom aandacht voor de Russisch-orthodoxe kerk. Want welke rol speelt de Russisch-orthodoxe kerk kerk in Poetins gedachtegoed en dus ook in de oorlog in Oekraïne? Met Hubert Smeets (historicus, oud-correspondent in Rusland en mede-oprichter van denktank Raam op Rusland) geven we, of eerder hij, antwoord op de vragen: welke rol heeft de Russisch-orthodoxe kerk in Poetins Rusland, hoe kijkt de Russisch-orthodoxe kerk naar Oekraïne, welke houding neemt ze op zich in de oorlog in Oekraïne en welk historisch Rusland heeft Poetin voor ogen als de Russisch-orthodoxe kerk zo’n centrale rol speelt? Hosts: Geert Hahn Floris A…
2022-03-06 - 55 min
EXTRA | Het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne
In deze podcast hoor je een update over het allerlaatste nieuws over de oorlog in Oekraïne. Presentator Meindert Schut geeft je de laatste updates met analyses en verhalen van onder meer buitenlandcommentator Bernard Hammelburg. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-03-02 - 24 min
BNR Special | Vlucht uit Oekraïne
Contact met onze correspondent Joost Bosman in Kiev gaat moeizaam. Met spraakberichten over en weer proberen we zo goed en kwaad als het kan contact te houden. We zenden de berichten uit op de radio, spreken hem af en toe telefonisch, maar het blijven fragmenten. Samen met een vriendin ontvlucht hij Kiev, en reist via Lviv naar het veilige Polen. In Vlucht Uit Oekraïne neemt Connor Clerx je mee op de reis van Joost Bosman, van Kiev naar Polen. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-02-27 - 43 min
#118: Oekraïne en de vergoelijking van Poetin
Samen met Bob Deen van Instituut Clingendael ontleden we de toespraken van Poetin, die een voorbode waren voor de uitgebroken oorlog met Oekraïne. Centraal staan de argumenten die Poetin als rechtvaardiging gebruikte om Oekraïne binnen te vallen. Hij sprak over de de-nazificatie van Oekraïne, dat Oekraïne volgens hem enkel bestaat dankzij Lenin Poetin gaf aan een hoeder te willen zijn voor de Russisch-sprekenden in Oekraïne. Bob Deen schreef in 2004 de scriptie: Cause or cure? The relation between autonomy and ethnic conflict. En pakte die er voor deze aflevering nog eens bij. Hosts: Geert Jan Hahn Floris Akkerman De Bob: Bob Deen, onderzoeker bij Instituut Clingendael, bekend van TV. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-02-26 - 50 min
In deze podcast hoor je een update over het allerlaatste nieuws over de oorlog in Oekraïne. Presentator Mark Beekhuis geeft je de laatste updates met analyses en verhalen van onder meer buitenlandcommentator Bernard Hammelburg en natuurlijk verslaggever Geert Jan Hahn. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-02-22 - 35 min
Escalatie in Oekraïne
Rusland erkent de twee afvallige provincies in Oekraïne en wil troepen sturen. Ondertussen kondigen Amerika en Europa een scala aan sancties af tegen de Russen. Wat is er gaande en welke scenario's kunnen zich de komende uren, dagen en weken voltrekken? In deze tijden van oplopende geopolitieke spanningen is het opnieuw tijd om de BNR-alliantie bijeen te roepen. Het ongebruikelijke verbond van ALLE geopolitieke podcasts van BNR in een nieuwe Oekraïne Special. Liever kijken dan luisteren? Klik dan hier. Hugo Reitsma ontvangt: Universitair docent internationale betrekkingen Arend Jan Boekesteijn, vanBoekesteijn en de Wijk Buitenlandcommentator Bernard Hammelburg, van BNR De Wereld en de Amerika podcast (Oost-) Europa verslaggever Geert Jan Hahn, van de Europapodcast en de perestrojkast en Europa correspondent Stefan de Vries, van de Europapodcast See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-02-22 - 64 min
#117: Deze podcast gaat niet over Poetin: wel over Oost-Oekraïne
Een disclaimer vooraf: in deze aflevering kijken we niet in de ziel van Poetin. Wel in de hoofden van Oekraïners in de betwiste gebieden in het oosten. De familie van schrijfster Lisa Weeda, de schoonfamilie van de lerares die Floris ontmoette in Pokrovsk, en de angst van Kievlianen voor chaos door de hybride oorlog die al gaande is. Rusland erkent de onafhankelijkheid van de ‘volksrepublieken Donetsk en Loehansk’ en Russische troepen trekken het gebied in. Maar blijft het daarbij? De pro-Russische rebellen in de volksrepublieken hebben altijd gezegd dat ze meer willen innemen, zoals de steden Kramatorsk en Marioepol. Floris reisde de afgelopen weken door Oekraïne en streek neer in Kyiv, Pokrovsk en Charkiv. Terug in Nederland houdt hij nog altijd contact met een docent in Pokrovsk, op vijftig kilometer van de twee ‘volksrepublieken’. Ze vreest dat de rebellen met het Russische leger hun gebied gaan uitbreiden en ook Pokrovsk op het oog hebben. Tegelijkertijd is ze afgesneden van haar man die in Donetsk zit. Met auteur Lisa Weeda duiken we diezelfde Donbas in. Hoe gaat het momenteel met haar familieleden die wonen aan het front in Oost-Oekraïne? Worden zij opnieuw het slachtoffe…
2022-02-22 - 1 min
#117: Oekraïners: het zijn net mensen [Aankondiging]
Straks om 13.00 uur, een verse Perestrojkast. Met berichten vanachter de frontlinie. Hoe gaat het met de familie van schrijfster Lisa Weeda, die in Loehansk zit? Hoe gaat het met de familieleden van de lerares die Floris in Donetsk ontmoette? En waarom vreest Kiev vooral voor een cyberaanval? Een uur lang, een podcast over Oekraïners, de mensen over wiens hoofden momenteel wordt geregeerd. Plus mop, van Joost Bosman, ons lichtje in de duisternis. Muziek van Okean Elzy. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-02-05 - 36 min
#115: Nederlanders in Oekraïne zijn gewaarschuwd
Nederlanders in Oekraïne moeten een noodpakket gaan aanleggen en zich inmiddels afvragen of ze nog wel in het land willen blijven. Dat blijkt uit een uitgebreide mail die het ministerie van Buitenlandse Zaken vanavond naar Nederlanders in Oekraïne heeft gestuurd, en is ingezien door BNR Perestrojkast. 'Wij adviseren u nu al goed na te denken of uw verblijf in Oekraïne echt noodzakelijk is', schrijft het ministerie.
Nederlanders in Oekraïne moeten een noodpakket gaan aanleggen en zich inmiddels afvragen of ze nog wel in het land willen blijven. Dat blijkt uit een uitgebreide mail die het ministerie van Buitenlandse Zaken vanavond naar Nederlanders in Oekraïne heeft gestuurd, en is ingezien door BNR Perestrojkast. 'Wij adviseren u nu al goed na te denken of uw verblijf in Oekraïne echt noodzakelijk is', schrijft het ministerie. Voordat deze oproep bekend, trof Geert Jan de Nederlandse ondernemer Erik Gmelig Meyling in Kiev. over zijn ondernemerschap en zijn plannen, die nu onder druk staan. Over zijn verantwoordelijkheid als werkgever en als vader. Over het soort dreigingen dat er is, dus en cyber en fysiek. Ja, en over zijn ontsnappingsplan. Want hij heeft dus een plan, voor als de pleuris uitbreekt, om het land te verlaten. Daar is hij sinds december al mee bezig. Floris en Geert Jan praten over dit alles in de nieuwste Perestrojkast, die geheel in het teken staat van Oekraïne. Geert Jan is enkele uren terug uit Kiev, terwijl Floris juist op het punt staat om af te reizen naar een onbekend dorp in het oosten van het land, niet ver van separatisch gebied. Ervaringen en plannen worden uitge…
2022-02-01 - 49 min
Alles wat je moet weten over de Oekraïnecrisis. Met Hammelburg, De Wijk en Hahn.
In tijden van oplopende geopolitieke spanningen en dreigend conflict is de rationele oplossing: een alliantie. Vandaar dit ongebruikelijke verbond van ALLE geopolitieke podcasts van BNR in één in deze Oekraïne Special. Aan tafel bij Roos Abelman: Rob de Wijk, Bernard Hammelburg en Geert Jan Hahn. Wat is de kern van het conflict over Oekraïne, welke rol speelt de EU, was die speech van Biden over de gevolgen van een ‘minor incursion’ nou briljant of idioot, en wie trekt er in deze ruzie aan het langste eind? Je hoort het in deze eenmalige special van de geopolitieke podcasts van BNR. See omnystudio.com/listener for privacy information.
In tijden van oplopende geopolitieke spanningen en dreigend conflict is de rationele oplossing: een alliantie. Vandaar dit ongebruikelijke verbond van ALLE geopolitieke podcasts van BNR in één in deze Oekraïne Special. Aan tafel bij Roos Abelman: Rob de Wijk, Bernard Hammelburg en Geert Jan Hahn.
2022-01-24 - 11 min
#116: Het Laatste Nieuws uit Oekraïne
Kiev Calling. Een speciale editie van BNR Perestrojkast, waarin Geert Jan Hahn belt met zijn goede vriend en BNR-correspondent Joost Bosman. Hoe is het in Oekraïne?
Kiev Calling. Een speciale editie van BNR Perestrojkast, waarin Geert Jan Hahn belt met zijn goede vriend en BNR-correspondent Joost Bosman. Hoe is het in Oekraïne? Een update over scenario’s, evacuatie van Nederlanders, oorlogsdreiging en….niet zoveel paniek. Kameraad Akkerman moet wegens schorheid verstek laten gaan. De Perestrojkort is een kwartier-versie van de Perestrojkast, dé podcast van Nederland die volledig aandacht voor het Oosten heeft en geeft. Gepresenteerd door oud-correspondenten Floris Akkerman en Geert Jan Hahn. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-01-18 - 72 min
#114: Tranen om Tito, Dodik en Djokovic
De tranen van Tito komen aan bod. In deze televisieserie reist Iva Bicanic door de voormalig Joegoslavië en stuit op het oorlogsverleden en jeugdig optimisme. Je ziet prachtige beelden van landschappen. En van verlaten dorpjes en grauwe steden, verwoeste industrie.
De tranen van Tito komen aan bod. In deze televisieserie reist Iva Bicanic door de voormalig Joegoslavië en stuit op het oorlogsverleden en jeugdig optimisme. Je ziet prachtige beelden van landschappen. En van verlaten dorpjes en grauwe steden, verwoeste industrie. Maar het zijn de persoonlijke kleine verhalen die de Tranen van Tito zo bijzonder maken. Iva vindt in Kosovo de oude legervriend van haar vader. Ook werkt ze in Slovenië in een moestuin met een jonge communiste en ze ontmoet een gestaalde Montenegrijnse strijder. Of de man in Montenegro die bloedwraak neemt voor zijn zoon. Met Iva en regisseur Finbarr Wilbrink praten we over trauma's, de helende werking van de serie, het Servische perspectief en het fotoboek van Iva's vader. En: kijken Wilbrink en Bicanic nou anders naar ex-Joe dan voordat zij de serie hadden gemaakt? Aanstaande zondag de zesde aflevering van De tranen van Tito over Noord-Macedonië op NPO om 20:20 uur. De laatste aflevering volgt op zondag 30 januari. Dan staat Bosnië centraal. Als opmaat naar dit hoofdgesprek bespreekt Geert Jan met Iva de situatie rond Novak Djokovic en duikt Floris in op de spagaat waarin de Baltische landen zitten. Helaas geen …
2022-01-14 - 83 min
#113: De grote Albanese vier van de popmuziek
Deze uitzending staat vol dampende muziek. Misschien ken je de liedjes van de sportschool, maar weet je misschien niet wie het zingt. Althans dat geldt voor de Perestroj-cast. Nummers als Levitating, One kiss, Sweet but psycho, Kings and queens, In the name of love en Ritual komen van De grote Albanese vier: Dua Lipa, Ava Max, Bebe Rexa en Rita Ora.
Deze uitzending staat vol dampende muziek. Misschien ken je de liedjes van de sportschool, maar weet je misschien niet wie het zingt. Althans dat geldt voor de Perestroj-cast. Nummers als Levitating, One kiss, Sweet but psycho, Kings and queens, In the name of love en Ritual komen van De grote Albanese vier: Dua Lipa, Ava Max, Bebe Rexa en Rita Ora. Zangeressen met ieder meer dan miljoenen Spotify-luisteraars, meer dan wereldberoemd én met Albanese wortels. En omdat de Perestroj-cast niet vies is van hedendaagse popmuziek, duiken we met Stefan van Dijk uit Kosovo in het wel en wee van De grote Albanese vier. Wat maakt ze zo beroemd, dragen ze hun Albanese identiteit uit en hoe politiek geëngageerd zijn ze? Plus dus veel muziek. Maar dat niet alleen. We combineren deze aflevering popmuziek met (geo-)politiek en humor. Geert Jan was deze week in Brussel. Hoe kijken Europarlementariërs naar de ontwikkelingen in Oekraïne, Bosnië en Kazachstan? En over Kazachstan gesproken. In de vorige podcast hadden we het met Wouter Jan de Graaf over de oorzaken van de protesten. Maar sinds die uitzending is het nodige gebeurd. Hoe veranderd is Kazachstan sinds deze protesten? Floris geeft antwoo…
2022-01-06 - 19 min
#112: 'Kazachen merken niets van de rijkdom in hun land'
Protesten door het hele land, een regering die binnen een mum van tijd opstapt, ordetroepen die straten proberen schoon te vegen, doden en gewonden, het internet ligt eruit. In twee dagen tijd heeft zich in Kazachstan een situatie ontpopt die met de minuut verandert. Waar voorheen weleens een protest klonk in het land zo groot als half Europa wordt nu feller gedemonstreerd dan ooit. De Kazachse president Kassym-Jomart Tokajev noemt de demonstranten terroristen. Als reactie stuurt Moskou vredestroepen.
Protesten door het hele land, een regering die binnen een mum van tijd opstapt, ordetroepen die straten proberen schoon te vegen, doden en gewonden, het internet ligt eruit. In twee dagen tijd heeft zich in Kazachstan een situatie ontpopt die met de minuut verandert. Waar voorheen weleens een protest klonk in het land zo groot als half Europa wordt nu feller gedemonstreerd dan ooit. De Kazachse president Kassym-Jomart Tokajev noemt de demonstranten terroristen. Als reactie stuurt Moskou vredestroepen. Dat vraagt om duiding en uitleg. Vandaar deze Perestrojkort van iets meer dan 19 minuten. Want wie zijn deze demonstranten, wat beweegt hen? Hoe kijken de Kazachen naar Russen en komen deze protesten het Kremlin gelegen? Kazachstankenner Wouter Jan de Graaf is te gast. Hij kent het land als zijn broekzak. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2021-12-28 - 61 min
#111: Albanië is een geweldig decor voor Wie Is De Mol
Het programma Wie Is de Mol? vindt dit seizoen plaats in Albanië. Dat wist de Perestroj-cast een jaar geleden al. Vanaf 1 januari kan echter heel Nederland meegenieten van dat prachtige land op de Balkan, waar een spelshow omheen is gebouwd.
Het programma Wie Is de Mol? vindt dit seizoen plaats in Albanië. Dat wist de Perestroj-cast een jaar geleden al. Vanaf 1 januari kan echter heel Nederland meegenieten van dat prachtige land op de Balkan, waar een spelshow omheen is gebouwd. De Perestroj-cast heeft natuurlijk enkel oog voor het decor. En dat geldt ook voor onze gasten. Met hen stellen wij onze eigen Albanese tour samen. Wat vinden wij en zij dé hoogtepunten van het land? Hoe is het om daar op vakantie te gaan met het gezin? En welke bijzondere Nederlandse verhalen hangen aan het land vast? Reisbureau Perestrojkast Deze aflevering gaan we bergwandelen, bruinbakken, in historie duiken en ons vergapen aan architectuur. En met ons mee op reis gaan: De Albanese Vakantieman Stefan van Dijk Gevierd auteur en jarenlang Tiranees Pieter van Os Helderziende en A. Den Doolaard-kenner Albert Koevoet: Ook Geert Jan geeft zijn tips op basis van zijn rondreis eerder door Albanië. Dank bij deze ook aan Zbulo! voor de begeleidingen recente informatievoorziening. En Floris probeert tijdens dit Albanese avontuur zo nu en dan enige orde te scheppen. Schema: [00:00 - 17:30] Nieuwsoverzicht [17:25 - 1:00:00] Reizen door Albanië …
2021-12-15 - 2 min
Kom jij mee, op 21 december, naar het Perestrojkafé?
Dit is een bericht voor onze lieve podcastkameraden.
Dit is een bericht voor onze lieve podcastkameraden. Kerst valt extra vroeg dit jaar. En orthodoxe kerst al helemaal! Want jouw favoriete podcastkameraden pakken uit! BNR Perestrojkast en Instituut Clingendael organiseren namelijk op dinsdag 21 december een Perestrojkafé, vanuit het Georgische restaurant Suhumi in Den Haag, tussen 12:30 uur en 14:30 uur. En jíj kunt daarbij zijn! Zuidelijke Kaukasus Wij regelen alles voor je: van een boeiende podcastopname die je live kunt bijwonen tot de lekkerste hapjes uit de Zuidelijke Kaukasus! Enkel de consumpties die je eventueel nuttigt zijn voor eigen rekening. Wil je kameraden Floris en Geert Jan live in actie zien en ons speciale Perestrojkafé bijwonen samen met gasten als Bob Deen, Jelger Groeneveld en Cinta Depondt? Dan is het vervolg heel simpel! Mailen = je niet vervelen! Mail naar [email protected], met als onderwerp 'Perestrojkafé. Zet hier je naam bij, dan nemen wij gelijk contact met jou op. Wij nemen dan contact met je op over de coronavoorwaarden en eventuele eetwensen. Doe dit vóór vrijdag 22:00 uur. Let op: door het naleven van alle coronamaatregelen zijn beschikbare plaatsen beperkt. Dus wees er snel bij! Loca…
2021-12-09 - 85 min
#110: Een gespleten Oekraïense familie
Hoe uit het geruzie tussen Oekraïne en Rusland zich op familieniveau? We duiken daarom in de Oekraïense familiewortels van Lisa Weeda. In oktober kwam Lisa's eerste roman uit over haar familiegeschiedenis, getiteld Aleksandra.
Hoe uit het geruzie tussen Oekraïne en Rusland zich op familieniveau? We duiken daarom in de Oekraïense familiewortels van Lisa Weeda. In oktober kwam Lisa's eerste roman uit over haar familiegeschiedenis, getiteld Aleksandra. Lisa staat midden in een familie waarvan sommigen pro-Europees zijn en anderen pro-Russisch. Een geruzie, gedoe, een conflict dat teruggaat naar 2014 en deze week de voorpagina's haalde met de virtuele top tussen Vladimir Poetin en Joe Biden. Volgde Lisa's familie deze ontmoeting? Gaan haar familieleden elkaar te lijf straks tijdens het kerstdiner of doen ze alles om de lieve familievrede te bewaren? En natuurlijk gaan we het hebben over het boek Aleksandra zelf. Waar Geert Jan zo zijn eigen gedachten over heeft. En Lisa draagt voor uit eigen werk. Daar blijft het niet bij. Voor de donkere decemberdagen hebben Lisa en Floris lees- en kijktips over Oekraïne en Gorbatsjov. En er is nieuws over Nino Haratischwili, de schrijfster van Het achtste leven. Geert Jan komt met een eindejaarslijst. Wie zijn de machtige vrouwen en mannen in onze regio? En er is de enige, echte Joost Bosman. De beste moppentapper van het journaille, die mee moest naar een Oekraïens…
2021-11-11 - 45 min
#109: Dood 'Poolse George Floyd' geeft verbod op abortus een gezicht
Dat er een 'markt' is voor abortus, blijkt uit de cijfers. Er zijn ruim 1100 legale abortussen per jaar in Polen (cijfers eind 2020), maar een veelvoud van de niet-gewenst-zwangere vrouw gaat de grens over; tweehonderdduizend Poolse vrouwen laten jaarlijks in een ander land een abortus plegen. De dood van Izabela past in een breder plaatje van discussie over zelfbeschikking onder met name vrouwen. Onder bewegingen en slogans als Straik Kobiet (Vrouwen in Staking) en Ani Jednej Wiecej (niet nog één) worden protesten tegen het huidige conservatieve regeringsbeleid aanhoudend gevoerd. Ook in Nederland probeert Caroline Verduin vrouwen en mannen te mobiliseren. 'Na deze gebeurtenis wordt dat helaas weer tijd.' De Perestroj-cast praat uitgebreid met Caroline over de omstandigheden van Izabela, de geringe internationale aandacht voor haar dood en hoe zij - Caroline - zelf in Nederland haatdragende en soms zelfs bedreigende berichten krijgt als zij zich uitspreekt tegen een verbod op abortus.Mop Omdat we Joost te laat hebben ingeseind over deze productie, rest ons niet anders dan onze excuses aan te bieden en zelf met een - gejatte - mop te komen.Hosts: Geert Jan Hahn Floris Akkerma…
2021-11-09 - 58 min
#108: Kazachstan als groen voorbeeld voor petrostaten
Als de energietransitie bij Kazachstan lukt, lukt het overal, meent Louise van Schaik van Clingendael, terwijl de klimaattop in Glasgow aan de gang is. Olie, gas en steenkool slaan de klok in Kazachstan. Daar kom je niet zomaar vanaf. Maar het land wil in 2060 klimaatneutraal zijn. En de Europese Unie kan daarbij helpen, denkt Van Schaik,
2021-11-04 - 20 min
#107: 'Uitzetting Ruslandcorrespondent is een wraakoefening'
Rusland heeft correspondent Tom Vennink van de Volkskrant het land uitgezet, meldde de krant gisteravond. De Russische autoriteiten trokken zijn verblijfsvergunning in vanwege administratieve overtredingen. Vennink mag tot januari 2025 Rusland niet meer in en heeft het land inmiddels verlaten.
2021-10-28 - 51 min
#106: Rusland kan geen goed doen in Armenië
Het Armeense vertrouwen in Rusland als beschermheer blijkt niet groot. Waar komt dit wantrouwen vandaan? Floris blikt terug op zijn reis door Armenië.
2021-10-20 - 69 min
#105 Verschrompelde worst
Al jaren zitten ze op het Europese vinkentouw: Balkan-landen als Albanië en Noord-Macedonië. Maar tot serieuze toetredingsgesprekken met de Europese Unie komt het maar niet. En nu lijkt Servië volgens de laatste voortgangsrapporten ineens het Brusselse lievelingetje te zijn. Europarlementariër Thijs Reuten is het niet eens met deze benadering en vindt ook dat de worst niet langer kan worden voorgehouden. 'Open de gesprekken met deze landen, ze zijn er klaar voor.'
2021-09-25 - 60 min
#104: De Mid-Mid van de Volkskrant
Eén van de vrienden van de show verlaat onze regio. Van Midden-Europa naar het Midden-Oosten: voor de Perestroj-cast is het een onbegrijpelijke stap. Het ene Midden is het andere niet. Toch heeft Volkskrant-correspondent Jenne Jan Holtland zijn biezen gepakt. Hoe kijkt hij terug op 4,5 jaar in het Hart van Europa?
2021-09-10 - 58 min
#103: FC Sheriff Tiraspol voor dummies
Eindelijk komt Floris' zwart-gele voetbalsjaal met ster van pas. Die is van FC Sheriff Tiraspol. Zie de foto bij de Perestrojkast. Sheriff heeft zich tot verrassing van iedereen geplaatst voor de Champions League van dit seizoen. Maar moet je nou zeggen; Moldavische voetbalclub, Transnistrische voetbalclub of Russische voetbalclub?
2021-08-27 - 62 min
#102: 'Moskou vindt de EU een supermacht'
Geen Nederlandse politicus zet tegenwoordig nog een stap op Russische bodem, op een enkeling na dan misschien. De banden tussen Moskou en Den Haag zijn daarvoor te verzuurd geraakt als gevolg van de Krim, MH17 en cyberspionage. Maar een man komt nog wel in Moskou: Rob de Wijk.
2021-08-11 - 51 min
#101: 'Afghanistan is een regionale aangelegenheid'
Rusland, Oezbekistan en China. Dat zijn de landen die momenteel bepalen of de Taliban aan de macht blijft in Afghanistan. 'Europa heeft er niks te zoeken', stelt Michaël Kemper, hoogleraar Oost-Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam.
2021-07-30 - 83 min
#100: De Perestroj-cast op de pijnbank over hamer en sikkel
Gaan West-Europeanen te makkelijk om met hamer en sikkel? Wordt het communisme in dit deel van de Europa salonfähig gemaakt? Die schattige Trabant, is dat cult? Afgezet tegen een communistische dictatuur die martelde en moordde. Zijn wij als makers van de Perestrojkast schuldig aan het ten onrechte cultiveren van communistische parafernalia?
2021-07-16 - 55 min
#99: Donald T. is terug
Niet de T van Trump, maar de T van Tusk. Want Tusk is terug. In de Poolse politiek. Dat roept veel reacties op in Polen. Want wat is het antwoord uit het kamp van Kaczynski? Wordt het haat en nijd tussen die twee? Of is het dat al? Welk Polen heeft Donald Tusk voor ogen? En maakt hij kans om de parlementsverkiezingen van 2023 te winnen?
2021-06-23 - 72 min
#98: Loekasjenko's vrienden. Heeft ie die dan?
Van de Westerse landen moet Aleksandr Loekasjenko het niet hebben. Dat is wel duidelijk na de vierde EU-sanctieronde. Ook de Verenigde Staten, Canada en het Verenigd Koninkrijk kunnen de dictator niet luchten of zien. Loekasjenko kan bouwen op Vladimir Poetin, dat is bekend. Maar wie vindt hij nog meer aan zijn zijde?
2021-06-18 - 75 min
#97: Van Pandev tot rivierkreeftjes: het EK van de Perestroj-cast
Wat is het EK-voetbal zonder een goede rel? Noord-Macedonië, Oekraïne en voetballer Marko Arnautovic weten er tijdens Euro 2020 alles van. Een naamsverandering, een leuze, een scheldwoord - voordat je het weet heb je een land boos gemaakt. Bij voetbal in onze regio is politiek nooit ver weg. Ook dit EK niet.
2021-05-27 - 35 min
#96: Kati Piri (PvdA): Bescherm Belarussen in Nederland
Tweede Kamerlid Kati Piri (PvdA) wil dat er extra bescherming komt voor Belarussen in Nederland als zij zich onveilig voelen. Dit zegt ze in de podcast Perestrojkast. Naar aanleiding van de vliegtuigkaping in Belarus en de daaropvolgende arrestatie van journalist en activist Roman Protasevitsj weet Piri dat Belarussen in Nederland zich niet veilig wanen. Dat geldt voor Ilja Sjtsjarbitsky die daarover in deze aflevering spreekt.
2021-05-21 - 57 min
#95: Onverwachts wisselen Albanië en Noord-Macedonië van EU-stuivertje
De rollen zijn omgedraaid. Noord-Macedonië lag er een paar jaar geleden beter voor dan Albanië om - ooit - lid te worden van de EU. Maar nu lijkt het erop dat Albanië opeens betere kaarten heeft dan Noord-Macedonië. Dat wordt dwarsgezeten door EU-lidstaat en buurman Bulgarije.
2021-05-06 - 57 min
#94 Toparchitect Winy Maas: 'Albanië kan één van de mooiste landen van Europa worden'
Nog een paar weken, dan zit hij op het terras in Tirana met de Albanese premier Edi Rama. Kopje koffie, misschien een hapje eten, maar vooral kletsen over een mooier Albanië, waar toparchitect Winy Maas van MVRDV al jarenlang aan werkt. Ik heb een zwak voor het land.
2021-04-30 - 47 min
#93: Praag en Moskou schrijven nieuw John le Carré-scenario
Je hebt een explosie van een munitiedepot uit 2014 en zeven jaar later worden daarvan de daders gevonden. Dat zijn niet zomaar een paar criminelen, nee de Russen zitten erachter. Gevolg, je gooit een zwik Russische diplomaten het land uit en omgekeerd doet Moskou dat ook. Als extra support heb je de steun van andere landen.
2021-04-25 - 19 min
#92 Perestrojkort: neem Poetin met een korreltje zout
De stoelriemen gingen een week geleden vast. Er werd vuurwerk verwacht. De perfecte storm ontwikkelde zich. Het woord oorlog zong rond.
2021-04-15 - 24 min
#91 Perestrojkort: 'Moeder Rusland, breng Donbas naar huis'
De hoofdredacteur van RT, voorheen Russia Today, was meer dan duidelijk eind januari. Op een bijeenkomst in Donetsk sprak Margarita Simonjan de wens uit dat het Oost-Oekraïense Donbas bij Rusland komt. Sindsdien klinkt er meer dan vijandige retoriek tussen Moskou en Washington en Kiev.
2021-04-09 - 49 min
#90: Een voor allen, allen tegen Borisov
Bulgarije, het lijkt alsof Nederland niets van doen heeft met dit land. Dat heeft het als collega EU-lidstaat wel zeker: veto-recht, arbeidsmigranten, de afbrokkelende rechtsstaat en logistieke bedrijven. Dus waren de afgelopen parlementsverkiezingen van belang voor de EU, en dus ook voor Nederland. Daarom in deze podcast speciale aandacht voor Bulgarije.
2021-03-26 - 63 min
#89: Stalinisme, Kremlin en Russisch grondgebied in Nederland
Je hoeft niet te reizen naar Oost- en Centraal-Europa om oog in oog te staan met het Kremlin, Lenin of typische Sovjet-architectuur. Nu corona ons binnen de eigen landsgrenzen houdt, heeft de Perestroj-cast een Oostblog-trip in Nederland samengesteld.
2021-03-12 - 64 min
#88: Roemer: 'Arbeidsmigrant' bij coalitie-onderhandelingen
Het lot van de arbeidsmigrant moet worden besproken bij de vorming van een nieuw kabinet. Dat zegt voormalig SP-leider Emile Roemer in Perestrojkast. De waarnemend burgemeester van Alkmaar bracht vorig jaar twee keer advies uit aan het kabinet over de woon- en werkomstandigheden van arbeidsmigranten in Nederland. 'Die adviezen moeten worden opgenomen bij de onderhandelingstafel voor een nieuw kabinet.'
2021-03-05 - 18 min
#87: Fidesz vertrekt, maar is niet foetsie
Het was linksom of rechtsom dat de partij van de Hongaarse premier Viktor Orban zou vertrekken uit de fractie van de Europese Volkspartij. Er dreigde een schorsing of zelfs een uitsluiting van zijn parlementsleden. En dus koos Orban met een pittige ontslagbrief zelf de aanval.
2021-02-26 - 91 min
#86: From Russia with gaz
Ongeveer tegelijkertijd zetten ze hun eerste stappen in de gaswereld. Waar Nederland in de jaren zestig het gasveld in Groningen ontdekte, zag de Sovjet-Unie dat het, eigen, gas de motor van de vooruitgang zou worden. Uiteindelijk raakten Nederland en Rusland innig met elkaar verstrengeld in een gashuwelijk, tot aan de omstreden Nord Stream 2.
2021-02-12 - 232 min
#85: De Grote Wit-Ruslandshow
Deze aflevering verdient een vermelding in het Guinness Book of Records. Want welke andere podcast praat bijna vier uur lang over Belarus? De Perestrojkast deed het. In deze marathonuitzending zoomen we in op het afgelopen historische half jaar. Over de rol van vrouwen, ballingsoord Litouwen, de EU, Rusland en de energie onder demonstranten.