categorieën
blog
contact
zoeken
Elke dag korte en diepe meditaties om je vreugde in Jezus te voeden. In samenwerking met Desiring God, de Daily Devotionals – Solid Joys door John Piper.Wil je meer luisteren, lezen of bekijken? Ga dan naar de website geloofstoerusting.nl.
2023-02-03 - 3 min
3 februari | De grootste liefde
‘Ik schrijf u, lieve kinderen, want de zonden zijn u vergeven omwille van Zijn Naam’ (1 Johannes 2:12).Waarom zouden we benadrukken dat God liefheeft, vergeeft en zaligmaakt tot Zijn eigen eer? Er zijn vele redenen te noemen; hier volgen er twee.1. Omdat de Bijbel dat doet.‘Ik, Ik ben het Die uw overtredingen uitdelgt omwille van Mijzelf, en aan uw zonden denk Ik niet’ (Jesaja 43:25).‘Omwille van Uw Naam, HEERE, vergeef mijn ongerechtigheid, want die is groot’ (Psalm 25:11).‘Help ons, o God van ons heil, omwille van de eer van Uw Naam; red ons en doe verzoening over onze zonden, omwille van Uw Naam’ (Psalm 79:9).‘Hoewel onze ongerechtigheden tegen ons getuigen, HEERE, doe het omwille van Uw Naam, want talrijk zijn onze afdwalingen, tegen U hebben wij gezondigd’ (Jeremia 14:7).‘HEERE, wij kennen onze goddeloosheid, de ongerechtigheid van onze vaderen, want wij hebben gezondigd tegen U. Verwerp ons niet omwille van Uw Naam, maak Uw heerlijke troon niet te schande’ (Jeremia 14:20-21).‘Hem heeft God openlijk aangewezen als middel tot verzoening, door het geloof in Zijn bloed. Dit was om Zijn rechtvaardigheid te bewijzen vanwege het voorbij laten gaan van de zonden die eertijds hadden …
2023-02-02 - 2 min
2 februari | De cyclus van vergeving
‘En vergeef ons onze zonden, want ook wij vergeven aan iedereen die ons iets schuldig is. En leid ons niet in verzoeking’ (Lukas 11:4).Wie vergeeft nu eerst?‘En vergeef ons onze zonden, want ook wij vergeven aan iedereen die ons iets schuldig is’ (Lukas 11:4). ‘Zoals Christus u vergeven heeft, zo moet ook u doen’ (Kolossenzen 3:13).Wanneer Jezus ons leert bidden: ‘Vergeef ons onze zonden, want ook wij vergeven...’, zegt Hij niet dat de eerste stap in vergeving door ons gezet wordt. Integendeel, het gaat als volgt: God heeft ons vergeven toen we in Christus geloofden (Handelingen 10:43). Vanuit deze verbroken, vreugdevolle, dankbare en hoopvolle ervaring van de ontvangen vergeving, bieden wij anderen ook vergeving aan.Dit wijst erop dat wij zaligmakend vergeven zijn. Dat wil zeggen: als we anderen vergeven laat dat zien dat we geloof hebben; we zijn verenigd met Christus; de Heilige Geest woont in ons.Maar we zondigen nog steeds (1 Johannes 1:8 en 10). Dus keren we ons ook nu nog steeds tot God om telkens opnieuw op grond van Christus’ werk vergeving te ontvangen. Dit kunnen we niet vrijmoedig doen als er in ons een geest woont die niet vergevingsgezind is (Mattheüs 18:23-35).Daaro…
2023-02-01 - 3 min
1 februari | Opgenomen in het verbond
‘Daar zal Ik voor David een hoorn doen opkomen en voor Mijn gezalfde een lamp gereedmaken. Ik zal zijn vijanden met schaamte kleden, maar op hem zal zijn diadeem schitteren’ (Psalm 132:17-18). Aan wie komen de belofte die God aan David heeft gedaan ten goede? ‘Daar zal Ik voor David een hoorn doen opkomen en voor Mijn gezalfde een lamp gereedmaken. Ik zal zijn vijanden met schaamte kleden, maar op hem zal zijn diadeem schitteren’ (Psalm 132:17-18). ‘O, alle dorstigen, kom tot de wateren, en u die geen geld hebt, kom, koop en eet (...). Ik zal met u een eeuwig verbond sluiten: Mijn onwankelbare en onverbrekelijke liefde voor David’ (Jesaja 55:1 en 3 naar de Engelse vertaling). God zal een verbond sluiten met iedereen die tot Hem komt door Jezus Christus, Zijn Zoon, iedereen die dorst naar Hem en niet steunt op wie hij is en wat hij zelf allemaal doet. Om wat voor verbond gaat het? Een verbond dat wordt gedefinieerd en bevestigd door Gods “onwankelbare en onverbrekelijke liefde voor David”. Op basis daarvan ga ik ervan uit dat ik ook in het Davidische verbond opgenomen ben. Wat David krijgt, krijg ik ook in Christus. Wat betekent dat dan voor mij? Er zal voor mij een hoorn op…
2023-01-31 - 4 min
31 januari | Vijf dingen die God op het oog heeft met het lijden
‘Wij weten dat voor hen die God liefhebben, alle dingen meewerken ten goede, voor hen namelijk die overeenkomstig Zijn voornemen geroepen zijn’ (Romeinen 8:28). Vaak weten we op microniveau niet wat de zin is van het lijden dat ons overkomt, maar op macroniveau weten we vanuit de Bijbel wel dat God door het lijden heen op verschillende manieren ons geloof kan versterken en onderhouden. Het is goed om een ezelsbruggetje te hebben dat ons helpt om deze macroredenen te onthouden. Als we dan plotseling in een beproeving terecht komen of we krijgen de mogelijkheid om onze naasten in hun lijden terzijde te staan, kunnen we ons in ieder geval een aantal waarheden herinneren die God ons heeft gegeven om de moed niet te verliezen. Hier is een ezelsbruggetje om ze te onthouden: vijf woorden die in het Engels allemaal met een r beginnen (als je vijf te veel vindt, onthoud er dan in ieder geval drie). God heeft op macroniveau onder meer deze vijf dingen op het oog met het lijden dat ons overkomt: - Bekering (repentance): lijden roept ons en anderen ertoe op om ons af te keren van onze liefde voor de dingen van deze wereld die we belangrijker vinden dan God. Lukas 13:4-5: ‘Of die achtti…
2023-01-30 - 4 min
30 januari | Genade die overwint
Ik heb zijn wegen gezien, Ik zal hem genezen, Ik zal hem leiden en de vertroosting vernieuwen voor hem en zijn treurenden’ (Jesaja 57:18, naar de Engelse vertaling). Weet op welke Bijbelteksten de vijf punten van het calvinisme gegrond zijn. Zo winnen ze aan kracht en versterken ze je ziel. Weet bijvoorbeeld op welke Bijbelteksten onweerstaanbare genade gegrond is. Op deze manier kom je erachter dat dit niet betekent dat genade niet kan worden weerstaan; het betekent dat God als Hij daarvoor kiest Hij weerstand kan en zal overwinnen. In Jesaja 57 vers 17 tot 19 straft God bijvoorbeeld Zijn opstandige volk door hen te slaan en Zijn gezicht te verbergen. ‘Ik was zeer toornig over de ongerechtigheid van hun winstbejag, Ik sloeg het volk, Ik verborg Mij en was zeer toornig’ (vers 17). Maar in reactie daarop toonde het volk geen berouw en bekering. Integendeel, ze gingen steeds verder bij God vandaan. Het volk verzette zich: ‘maar het ging afkerig verder op de weg van zijn hart’ (vers 17). Genade kan dus weerstaan worden. Stefanus zei tegen de Joodse leiders: ‘U weerstaat altijd de Heilige Geest’ (Handelingen 7:51). Wat doet God dan? Staat Hij machteloos tegenover mensen die zich…
2023-01-29 - 2 min
29 januari | Hij zorgt ervoor dat we ons bekeren
‘HEERE, bekeer ons tot U, dan zullen wij bekeerd zijn!’ (Klaagliederen 5:21) Er is geen hoop voor Gods kinderen tenzij God ervoor zorgt dat ze niet langer wegglijden en rondspringen in zonde en ongeloof. Het boek Klaagliederen is het meest troosteloze boek in de Bijbel. God Zelf heeft de appel van Zijn oog in het verderf gestort. ‘De HEERE heeft Zijn grimmigheid ten uitvoer gebracht, Hij heeft Zijn brandende toorn uitgestort. Hij stak in Sion een vuur aan, dat haar fundamenten verteerde’ (4:11). ‘Hij doodde allen die in onze ogen begerenswaardig waren’ (2:4, naar de Engelse vertaling) ‘De HEERE heeft haar bedroefd om haar talrijke overtredingen’ (1:5). En hoe eindigt het boek? Het eindigt met de enige hoop die er is: ‘HEERE, bekeer ons tot U, dan zullen wij bekeerd zijn!’ Dat is mijn enige hoop en het is jouw enige hoop. Jezus zei tegen Petrus: ‘Simon, Simon, zie, de satan heeft u allen opgeëist om te ziften als de tarwe. Maar Ik heb voor u gebeden dat uw geloof niet ophoudt. En u, als u eens tot inkeer gekomen bent, versterk dan uw broeders’ (Lukas 22:31-32). Jezus gaat ervan uit dat Petrus tot inkeer zal komen en geeft hem alvast een opdracht mee voor als die tijd geko…
2023-01-28 - 3 min
28 januari | Hoe berouw werkt
‘Als wij onze zonden belijden: Hij is getrouw en rechtvaardig om ons de zonden te vergeven en ons te reinigen van alle ongerechtigheid’ (1 Johannes 1:9). Een onbestemd naar gevoel dat je een slecht mens bent is niet hetzelfde als overtuiging van zonde. Je beroerd voelen is niet hetzelfde als berouw hebben. Vanmorgen toen ik begon te bidden, had ik het onbestemde gevoel dat ik het niet waard was om met de Schepper van het heelal te spreken. Dus ik vertelde dat aan Hem. Wat moest ik ermee? Er veranderde niets, totdat ik over concrete zonden begon. Dat je je beroerd voelt, kan nuttig zijn als het leidt tot overtuiging van zonde, maar een onbestemd gevoel dat je slecht bent is op zich niet echt bevorderlijk. De mist van onwaardigheid moet veranderen in duidelijk waarneembare donkere wolken van ongehoorzaamheid. Dan kun je ze aanwijzen, je ervan bekeren, vergeving vragen en jezelf voornemen om ze te verdrijven. Daarom bracht ik de geboden die ik regelmatig brak in herinnering. Dit kwam in mijn gedachten: Heb de Heere lief met heel je hart, met heel je ziel en met heel je verstand; niet voor 95 maar voor 100 procent (Mattheus 22:37). Heb je naaste lief als jezelf: je moet net zo …
2023-01-27 - 3 min
27 januari | Hij weet wat je nodig hebt
‘Wees daarom niet bezorgd en zeg niet: Wat zullen wij eten? of: Wat zullen wij drinken? of: Waarmee zullen wij ons kleden? Want al deze dingen zoeken de heidenen. Uw hemelse Vader weet immers dat u al deze dingen nodig hebt’ (Mattheus 6:31-32). Jezus wil dat Zijn volgelingen niet bezorgd zijn. In Mattheus 6:25-34 geeft Hij zeker zeven argumenten die onze angst moeten wegnemen. In een ervan heeft Hij het over eten, drinken en kleding. Hij zegt daarover: ‘Uw hemelse Vader weet immers dat u al deze dingen nodig hebt?’ (Mattheus 6:32). Jezus moet bedoeld hebben dat dit weten van God gepaard gaat met het verlangen om ons tegemoet te komen in onze noden en ons te helpen. Hij beklemtoont dat we een Vader hebben. En deze Vader is beter dan een aardse vader. Ik heb vijf kinderen. Ik vind het heerlijk om hen te helpen als dat nodig is. Maar mijn weten valt in minstens drie opzichten in het niet bij Gods weten: Ten eerste weet ik op dit moment niet precies waar ze allemaal zijn. Ik kan het soms wel denken te weten. Ze zijn veilig en wel thuis, of op hun werk of op school. Maar dan kunnen ze toch nog ergens langs de weg liggen met een hartaanval. Ten tweede weet ik niet wat er in hun har…
2023-01-26 - 3 min
26 januari | De Gever krijgt de eer
‘Daarom bidden wij ook altijd voor u dat onze God u de roeping waard acht en Hij al het welbehagen van Zijn goedheid en het werk van het geloof met kracht volbrengt, opdat de Naam van onze Heere Jezus Christus in u verheerlijkt wordt, en u in Hem, overeenkomstig de genade van onze God en van de Heere Jezus Christus’ (2 Thessalonicenzen 1:11-12). God heeft het zo uitgedacht dat Zijn Naam grootgemaakt wordt als wij van genade leven. Dat is geweldig nieuws! Voor de duidelijkheid: God wordt ook verheerlijkt door de kracht van Zijn toorn (Romeinen 9:22), maar verschillende keren lezen we in het Nieuwe Testament (en ook in het Oude Testament, bijvoorbeeld in Jesaja 30:18) dat God de eer krijgt als wij uit genade leven. In het gebed van 2 Thessalonicenzen 1:11-12 zie je heel mooi hoe dit werkt: Paulus bidt dat God ervoor zal zorgen dat we onze goede voornemens volbrengen. Hoe? Hij bidt dat ze gedaan zullen worden met kracht: door Gods kracht. Het gaat dus om ‘werken van het geloof’. Waarom bidt Paulus dat God ervoor zal zorgen dat we onze goede voornemens volbrengen? Opdat Jezus in ons verheerlijkt wordt. Dat betekent dat de Gever de eer krijgt. Als we een goed voornemen volbrenge…
2023-01-25 - 2 min
25 januari | Uitgestelde uitreddingen
‘Onmiddellijk gingen alle deuren open en raakten de boeien van allen los’ (Handelingen 15:26). In deze bedeling verlost God Zijn kinderen soms van het kwaad. Niet altijd. Dat is een hele geruststelling voor ons, anders zouden we moeten concluderen dat Hij ons is vergeten of niets meer met ons te maken wil hebben als het kwaad ons treft. Laat je dus bemoedigen door het feit dat Paulus en Silas in Handelingen 16 vers 19 tot 24 niet bevrijd worden, maar in vers 25 en 26 wel. Eerst zien we dat redding uitblijft: ‘Zij grepen Paulus en Silas en sleurden hen mee naar de markt, voor de stadsbestuurders’ (vers 19). ‘En de magistraten rukten hun de kleren af’ (vers 22). ‘En gaven bevel hen met stokken te slaan’ (vers 22). ‘En hij zette hun voeten vast in het blok’ (vers 24). Dan zien we dat er redding komt: ‘En omstreeks middernacht baden Paulus en Silas en zongen lofzangen voor God. En de gevangenen luisterden naar hen. En er vond plotseling een grote aardbeving plaats, zodat de fundamenten van de gevangenis bewogen werden; en onmiddellijk gingen alle deuren open en raakten de boeien van allen los’ (vers 25-26). God had eerder kunnen ingrijpen, maar dat deed Hij niet. Daar heeft Hij…
2023-01-24 - 2 min
24 januari | Gediend worden in het dienen van anderen
‘Jezus zei tegen hen: Waarom spreekt u erover met elkaar dat u geen broden hebt? Ziet u het nog niet in en begrijpt u het niet? Hebt u nog uw verharde hart?’ (Markus 8:17). Nadat Jezus de vijfduizend en de vierduizend mensen met slechts een handjevol broden en vissen had gevoed, gingen de discipelen het schip in zonder dat ze genoeg proviand voor zichzelf bij zich hadden. Toen ze hun zorgen hierover met elkaar deelden, zei Jezus: ‘Waarom spreekt u erover met elkaar dat u geen broden hebt? Ziet u het nog niet in en begrijpt u het niet?’ (Markus 8:17). Wat hadden ze niet begrepen? Ze hadden de betekenis van de restanten niet begrepen: dat Jezus voor hen zou zorgen als zij voor anderen zorgden. Jezus zei: ‘Toen Ik de vijf broden brak voor de vijfduizend mannen, hoeveel volle manden met stukken brood pakten jullie op? Zij zeiden tegen Hem: Twaalf. En toen Ik de zeven brak voor de vierduizend mannen, hoeveel volle manden met stukken brood pakten jullie op? En zij zeiden: Zeven. En Hij zei tegen hen: Waarom begrijpt u het dan niet?’ Wat moesten ze begrijpen? De restanten. De restanten waren voor de bedienden. De eerste keer waren er twaalf bedienden en bleven er twaalf manden ov…
2023-01-23 - 3 min
23 januari | Ga rechtstreeks tot God
‘Op die dag zult u in Mijn Naam bidden, en Ik zeg u niet dat Ik de Vader voor u vragen zal, want de Vader Zelf heeft u lief, omdat u Mij hebt liefgehad en hebt geloofd dat Ik van God ben uitgegaan’ (Johannes 16:26-27). Laat Gods Zoon de Middelaar zijn die Hij is, en niets meer. Jezus zegt: ‘Ik zeg u niet dat Ik de Vader voor u vragen zal.’ Met andere woorden: ‘Ik ben niet van plan om tussen jou en de Vader in te gaan staan alsof je zelf niet rechtstreeks naar Hem toe zou kunnen gaan.’ Waarom niet? ‘Omdat de Vader Zelf je liefheeft.’ Dat is wonderlijk! Jezus waarschuwt ons dat we niet moeten denken dat de almachtige God niet bereid is om ons te ontvangen als we ons rechtstreeks tot Hem wenden. Hij zegt het zelf: ‘Ik ben niet van plan om jouw verzoeken bij God af te leveren. Je mag ze rechtstreeks voor Hem neerleggen. Hij heeft je lief. Hij wil dat je komt. Hij is niet boos op jou.’ Het is absoluut waar dat geen enkel zondig mens toegang tot de Vader heeft buiten het bloed van Jezus om (Hebreeën 10:19-20). Hij pleit nu voor ons (Romeinen 8:34; Hebreeën 7:25). Hij is nu onze voorspraak bij de Vader (1 Johannes 2:1). Hij is nu onze Hogepriester voor de troon van God (Hebreeën 4:15…
2023-01-22 - 2 min
26 juni | De vrees die ons aantrekt
Je luistert naar Onwankelbare vreugde, een dagboek van John Piper door Geloofstoerusting en Desiring God. Wil je meer luisteren, lezen of bekijken? Ga dan naar de website geloofstoerusting.nl.Volg 'Onwankelbare vreugde' waar je maar wilt:Spotify: https://spoti.fi/2FssZb4WhatsApp: http://bit.ly/2OfR619Google Podcasts: http://bit.ly/39J7OzlApple Podcasts: https://apple.co/385Ba9ACastbox: http://bit.ly/2ZSNgjoStitcher: http://bit.ly/36ZO1KlWebsite: http://www.onwankelbarevreugde.nl/
2023-01-22 - 3 min
22 januari | We zullen alle dingen regeren
‘Wie overwint, zal Ik geven met Mij te zitten op Mijn troon, zoals ook Ik overwonnen heb, en Mij met Mijn Vader op Zijn troon gezet heb’ (Openbaring 3:21). Wat bedoelt Jezus als Hij dit tegen de gemeente van Laodicea zegt? Met Jezus op Zijn troon zitten? Serieus? Dit is een belofte voor iedereen die overwint, dat wil zeggen: die tot het einde volhardt in het geloof (Johannes 5:4), ondanks de bedreiging van pijn en het lokkende plezier. Als je in Jezus gelooft, zul je zitten op de troon van de Zoon van God, Die op de troon van God de Vader zit. De troon van God staat voor het recht en het gezag om heel de wereld te regeren. Jezus belooft dus dat we een taak zullen hebben in het regeren over alle dingen. Is dit misschien wat Paulus in Efeze 1:22-23 in gedachten heeft? 'Hij heeft alle dingen aan Zijn voeten onderworpen en Hij heeft Hem als hoofd over alle dingen gegeven aan de gemeente, die Zijn lichaam is en de vervulling van Hem Die alles in allen vervult.’ Wij, de gemeente, zijn de ‘vervulling van Hem Die alles in allen vervult’. Ik denk dat dat hetzelfde is wat in Numeri 14 vers 21 staat: de hele aarde zal vervuld worden met de heerlijkheid van de Heere. En één facet van die…
2023-01-21 - 3 min
21 januari | Het anker van vreugde
‘Zalig bent u als men u smaadt en vervolgt, en door te liegen allerlei kwaad tegen u spreekt, omwille van Mij’ (Mattheüs 5:11). Jezus heeft een geheim geopenbaard waardoor Hij ons geluk beschermt tegen de bedreigingen van de kant van het lijden en van de kant van succes. Het geheim is dit: ‘Groot is uw loon in de hemel.’ En de diepe inhoud van deze beloning is dat we mogen genieten van de volheid van de heerlijkheid van Jezus Christus (Johannes 17:24). Hij beschermt ons geluk tegen de bedreiging van het lijden door te zeggen: ‘Zalig bent u als men u smaadt en vervolgt, en door te liegen allerlei kwaad tegen u spreekt, omwille van Mij. Verblijd en verheug u, want uw loon is groot in de hemelen’ (Mattheüs 5:11-12). Onze grote beloning in de hemel zorgt ervoor dat onze vreugde niet tenietgedaan wordt door de dreiging van vervolging en smaad. Hij beschermt onze vreugde ook tegen de bedreiging van succes, door te zeggen: ‘Verblijd u echter niet daarover dat de geesten aan u onderworpen zijn, maar verblijd u erover dat uw namen opgeschreven zijn in de hemel’ (Lukas 10:20). Het was een verleiding voor de discipelen om hun vreugde te vinden in het succes van hun werk in Gods Koninkrijk. ‘…
2023-01-20 - 3 min
20 januari | De strijd om te herinneren
‘Dit zal ik mij in herinnering roepen, daarom zal ik hopen: Het is de goedertierenheid van de HEERE dat wij niet omgekomen zijn, dat Zijn barmhartigheid niet opgehouden is!’ (Klaagliederen 3:21-22, naar de Engelse vertaling). Een van de grote vijanden van hoop is het vergeten van Gods beloften. In herinnering roepen is een belangrijke taak in Gods Koninkrijk. Om die reden schreven Paulus en Petrus hun brieven (2 Petrus 1:13; Romeinen 15:15). De Heilige Geest speelt de belangrijkste rol in het herinneren (Johannes 14:26). Maar leun zelf ook niet achterover. Jij bent degene die verantwoordelijk is voor wat je je moet herinneren. En de eerste die je ergens aan moet herinneren, ben je zelf. Ons brein heeft een bijzondere eigenschap: het kan in ons innerlijk een gedachte aan het verleden oproepen. Het kan iets in herinnering roepen. Neem nu onze tekst: ‘Dit zal ik mij in herinnering roepen, daarom zal ik hopen: Het is de goedertierenheid van de HEERE dat wij niet omgekomen zijn, dat Zijn barmhartigheid niet opgehouden is!’ (Klaagliederen 3:21-22). Als we ons niet herinneren wat God over Zichzelf en over ons heeft gezegd, kwijnen we weg. Het is heel pijnlijk om daarachter te komen, …
2023-01-19 - 4 min
19 januari | Hoe je voor een slechte baas moet werken
‘Dien met bereidwilligheid de Heere en niet de mensen. U weet immers dat wat ieder aan goeds gedaan heeft, hij dat van de Heere terug zal krijgen, hetzij slaaf, hetzij vrije’ (Efeze 6:7-8). Denk met het oog op je werk eens na over deze vijf dingen die tot ons komen vanuit Efeze 6 vers 7 en 8: 1. Een oproep om in alles op de Heere gericht te zijn. Deze tekst wekt verbazing als je ziet hoe we normaal gesproken leven. Paulus zegt dat we al ons werk moeten doen alsof we het voor Christus doen, niet voor menselijke leidinggevenden. ‘Dien met bereidwilligheid de Heere en niet de mensen.' Dit betekent dat we aan de Heere moeten denken bij alles wat we op ons werk doen. We moeten ons afvragen: Waarom zou de Heere willen dat we dit doen? Hoe zou de Heere willen dat we dit doen? Wanneer zou de Heere willen dat we dit doen? Zal de Heere mij hierbij helpen? Wat betekent dit voor de eer van de Heere? Met andere woorden: christen zijn betekent dat alles in ons leven om de Heere draait. 2. Een oproep om goed te zijn. Als je in alles op de Heere gericht bent, ben je een goed mens en doe je goede werken. Paulus heeft het in deze verzen over bereidwilligheid en over goed doen. En Jezus zegt we…
2023-01-18 - 4 min
18 januari | Het medicijn tegen trots
‘En nu dan u die zegt: Wij zullen vandaag of morgen naar die en die stad reizen, en daar een jaar doorbrengen en handeldrijven en winst maken, u, die niet weet wat er morgen gebeuren zal, want hoe is uw leven? Het is immers een damp, die voor een korte tijd verschijnt en daarna verdwijnt. In plaats daarvan zou u moeten zeggen: Als de Heere het wil, zullen wij leven en dit of dat doen. Maar nu roemt u in uw hoogmoed. Al zulk soort roem is slecht. (Jakobus 4:13-16, Engelse vertaling) Als drie vormen van verleiding om op jezelf te vertrouwen — wijsheid, macht en rijkdom — samenkomen, ontstaat een vruchtbare voedingsbodem voor de ultieme vorm van trots: het atheïsme. De veiligste manier om jezelf het hoogst in te schatten, is om alles wat boven je uit zou kunnen stijgen je te ontkennen. Daarom kijken trotse mensen ook altijd zo graag op anderen neer. ‘Een trotse man kijkt neer op alles en iedereen: en natuurlijk, zo lang je naar beneden kijkt zie je niet wat er boven je is’ (C.S. Lewis, Onversneden Christendom). Maar het is waarschijnlijk makkelijker om je trots in stand te houden als je verkondigt dat er boven je niets te zien is. ‘De goddeloze, met zijn neus trots omhoog, onderzo…
2023-01-17 - 2 min
17 januari | Echt geloof ziet uit naar Christus
‘Zo zal ook Christus, Die eenmaal geofferd is om de zonden van velen weg te dragen, voor de tweede keer verschijnen, niet weer vanwege de zonde, maar om hen zalig te maken die met verlangen naar Hem uitzien’ (Hebreeën 9:28, naar de Engelse vertaling). Wat moet je doen om te weten dat je zonden door het bloed van Christus zijn weggenomen, dat Hij je bij Zijn wederkomst zal beschermen tegen de toorn van God en het eeuwige leven zal geven? Dit is het antwoord: vertrouw op zo’n manier op Christus dat je gaat uitzien naar Zijn komst. Hij komt om zalig te maken wie ‘met verlangen naar Hem uitzien’. Hoe kun je dus zorgen dat je er klaar voor bent? Hoe kun je ervaren dat God je in Christus vergeven heeft en hoe moet je jezelf voorbereiden voor de ontmoeting met Hem? Door op zo’n manier op Hem te vertrouwen dat je gaat uitzien naar Zijn komst. Dit uitzien naar Christus laat duidelijk zien dat je Hem liefhebt en echt in Hem gelooft. Er zijn ook mensen met een namaakgeloof, die alleen maar willen ontkomen aan de hel, en niet naar Christus verlangen. Dat is geen zaligmakend geloof en geeft geen uitzien naar de komst van Christus. Dit soort mensen hebben het liefst dat Christus nog zo lang…
2023-01-16 - 3 min
16 januari | Woorden voor de wind
‘Willen jullie woorden bedenken om te straffen? Zijn de woorden van een wanhopige dan wind?’ (Job 6:26). In verdriet, pijn en wanhoop zeggen mensen soms dingen die ze anders niet zouden zeggen. Ze schilderen de werkelijkheid met donkerdere kleuren dan als ze het de volgende dag zouden doen als de zon weer opkomt. Ze zingen in mineur en als ze spreken doen ze alsof dat de enige toonsoort is. Ze zien alleen wolken en als ze spreken doen ze alsof er geen lucht bestaat. Ze zeggen: ‘Waar is God?’ Of: ‘Het heeft geen zin om door te zetten.’ Of: ‘Er is geen hoop voor mij.’ Of: ‘Als God echt goed zou zijn, was dit niet gebeurd.’ Wat moeten we met dit soort uitspraken? Job zegt dat bestraffen niet nodig is. Dit soort uitspraken zijn ‘wind’, of letterlijk: ‘voor de wind’. Ze zullen alweer snel weggeblazen worden. De omstandigheden zullen veranderen en de wanhopige zal ontwaken na de donkere nacht en spijt hebben van de grote woorden die hij heeft gebruikt. Daarom moeten we onze tijd en energie niet steken in het bestraffen van dit soort uitspraken. Ze zullen vanzelf weggeblazen worden door de wind. Je hoeft de bladeren in de herfst ook niet van de bomen te plukken. Dat is tijdverspilling. Z…
2023-01-15 - 3 min
15 januari | Vrije genade
‘Maar God, Die rijk is in barmhartigheid, heeft ons door Zijn grote liefde, waarmee Hij ons liefgehad heeft, ook toen wij dood waren door de overtredingen, met Christus levend gemaakt – uit genade bent u zalig geworden – en heeft ons met Hem opgewekt en met Hem in de hemelse gewesten gezet in Christus Jezus’ (Efeze 2:4-6). De beslissende rol die God speelde in onze bekering is dat Hij ons ‘met Christus levend gemaakt’ heeft toen ‘wij dood waren door de overtredingen’. Met andere woorden: we waren dood voor God. We reageerden nergens op; we waren niet werkelijk geïnteresseerd in geestelijke dingen; we hadden geen oog voor de schoonheid van Christus; we waren dood voor alles wat ertoe deed. Toen kwam God in ons leven — onvoorwaardelijk — voordat we iets konden doen om onszelf geschikt te maken. Hij maakte ons levend. Soeverein wekte Hij ons op uit onze doodsslaap om de heerlijkheid van Christus te zien (2 Korinthe 4:4). De geestelijke zintuigen die dood waren, kwamen op een wonderlijke manier tot leven. Efeze 2 vers 4 zegt dat dit voortkwam uit ‘barmhartigheid’. Dat wil zeggen dat God ons in onze doodstaat zag en met ons bewogen was. God zag hoe het verschrikkelijke loon op de zond…
2023-01-14 - 3 min
14 januari | Het venster van het hart
'Let toch scherp op Hem Die zo'n tegenspraak van de zondaars tegen Zich heeft verdragen, opdat u niet verzwakt en bezwijkt in uw zielen’ (Hebreeën 12:3). Een van de meest opmerkelijke dingen van het menselijk brein is het vermogen om zelf te kiezen waar je je aandacht op richt. We kunnen even halthouden en tegen onszelf zeggen: ‘Denk hier eens aan, en niet daaraan.’ We kunnen onze aandacht richten op een idee, een afbeelding, een probleem, een verwachting... Dat is een bijzondere kracht! Ik betwijfel of dieren dat kunnen. Die kunnen waarschijnlijk niet op zichzelf reflecteren en laten zich leiden door impulsen en instincten. Heb je dit geweldige wapen in je strijd tegen de zonde verwaarloosd? De Bijbel roept ons keer op keer op om deze opmerkelijke gave te gebruiken. Laten we dit wapen uit ons arsenaal tevoorschijn halen, het oppoetsen en het gaan gebruiken. Paulus zegt in Romeinen 8:5-6 bijvoorbeeld: ‘Immers, zij die naar het vlees zijn, bedenken de dingen van het vlees, maar zij die naar de Geest zijn, de dingen van de Geest. Want het bedenken van het vlees is de dood, maar het bedenken van de Geest is leven en vrede.’ Dat is ongelooflijk! Welke dingen je bedenkt is een zaak van…
2023-01-13 - 4 min
13 januari | Het bevel dat leven schept
‘Al wat openbaar maakt, is licht. Daarom zegt Hij: Ontwaak, u die slaapt, en sta op uit de doden, en Christus zal over u lichten’ (Efeze 5:14). Hoe heeft Lazarus gehoorzaamd toen Jezus hem beval om op te staan uit de dood? In Johannes 11:43 staat: ‘En toen Hij dit gezegd had, riep Hij met een luide stem: Lazarus, kom naar buiten!’ Dat was een bevel aan het adres van een dode man. Maar in het volgende vers lezen we: ‘En de gestorvene kwam naar buiten, gebonden aan handen en voeten met grafdoeken.’ Hoe kon Lazarus dat doen? Hoe kan een dode het bevel om weer tot leven te komen gehoorzamen? Het antwoord lijkt te zijn dat het bevel kracht in zich heeft om nieuw leven te scheppen. Gehoorzamen aan zo’n bevel betekent dat je doet wat een levend mens doet. Dit is ontzettend belangrijk! Het bevel van God ‘Sta op uit de doden!’ draagt de kracht in zich die we nodig hebben om te gehoorzamen. Gehoorzamen betekent dan niet dat we zelf iets van leven creëren. Het betekent dat we doen wat levende mensen doen — zoals Lazarus naar buiten kwam. Hij stond op. Hij liep naar Jezus toe. De oproep van God schept leven. We komen in beweging door de kracht van wat Gods roepstem in het leven heeft geroepen…
2023-01-12 - 3 min
12 januari | De sleutel van de ervaring
‘God is bij machte elke vorm van genade overvloedig te maken in u, zodat u, wanneer u in alles altijd al het nodige bezit, overvloedig kunt zijn in elk goed werk’ (2 Korinthe 9:8). We weten dat geloof in Gods toekomstige genade de sleutel van de ervaring is waarmee de vrijgevigheid ontsloten wordt, want in 2 Korinthe geeft Paulus deze prachtige belofte: ‘En God is bij machte elke vorm van genade overvloedig te maken in u, zodat u, wanneer u in alles altijd al het nodige bezit, overvloedig kunt zijn in elk goed werk’ (2 Korinthe 9:8). Met andere woorden: als je bevrijd wilt worden van de neiging om je geld op te potten, als je wilt overstromen van genade tot elk goed werk, stel je vertrouwen dan op de toekomstige genade. Geloof de belofte dat ‘God bij machte is elke vorm van genade in u overvloedig te maken’ op elk moment in de toekomst, met deze bedoeling. Ik noemde het geloof in toekomstige genade net de ‘sleutel van de ervaring’ die de vrijgevigheid ontsluit. Daarmee ontken ik niet dat er ook een ‘sleutel van de geschiedenis’ is. Je hebt de sleutel van de ervaring en de sleutel van de geschiedenis. Als Paulus de Korinthiërs herinnert aan de genade die ze ontvangen hebben, zegt h…
2023-01-11 - 3 min
11 januari | In vuur en vlam voor God en de waarheid
‘Als sommigen ontrouw zijn geweest, zal hun ontrouw de trouw van God toch niet tenietdoen? Volstrekt niet! Zo echter moet het zijn: God is waarachtig maar ieder mens een leugenaar, zoals geschreven staat: Opdat U gerechtvaardigd wordt wanneer U rechtspreekt, en overwint wanneer U oordeelt’ (Romeinen 3:3-4). Dat we God belangrijk vinden betekent per definitie ook dat we de waarheid belangrijk vinden. Als God bestaat, dan is Hij de maat van alle dingen. Hoe Hij over iets denkt is dan de maatstaf voor ons denken. Als je niet om de waarheid geeft, geef je ook niet om God. God vurig liefhebben is de waarheid vurig liefhebben. Als God het middelpunt van je bestaan is, word je in het werk dat je in Gods Koninkrijk doet gedreven door de waarheid. Wat niet waar is, is niet van God. Sta eens stil bij de volgende Bijbelteksten, die ons vier dingen leren over God en de waarheid: 1. God is de waarheid: Romeinen 3:3-4 (over God de Vader): ‘Als sommigen ontrouw zijn geweest, zal hun ontrouw de trouw van God toch niet tenietdoen? Volstrekt niet! Zo echter moet het zijn: God is waarachtig maar ieder mens een leugenaar.’ Johannes 14:6 (over God de Zoon): ‘Jezus zei tegen hem: Ik ben de Weg, de Waar…
2022-12-31 - 4 min
31 december | Repetitie voor het sterven
2022-12-30 - 2 min
30 december | Hij rust toe én geeft kracht
2022-12-29 - 4 min
29 december | Een afschuwelijke bestemming
2022-12-28 - 4 min
28 december | Heerlijkheid is het doel
2022-12-27 - 2 min
27 december | Waar richt jij je op?
2022-12-26 - 7 min
26 december | Hoe we rampen moeten zien
2022-12-25 - 6 min
25 december | Drie kerstcadeaus
2022-12-24 - 3 min
24 december | De Zoon van God is geopenbaard
2022-12-23 - 3 min
23 december | Een onbeschrijflijk groot geschenk
2022-12-22 - 3 min
22 december | Opdat je gelooft
2022-12-21 - 2 min
21 december | De geboorte van de Oude van dagen
2022-12-20 - 3 min
20 december | De kerstacties
2022-12-19 - 3 min
19 december | Kerst is bevrijdend
2022-12-18 - 3 min
18 december | Kerst als model voor de zending
2022-12-17 - 3 min
17 december | De heerlijkste verlossing die je je kunt voorstellen
2022-12-16 - 3 min
16 december | De gelukkigste tegenslag
2022-12-15 - 4 min
15 december | Leven en dood tijdens de kerstdagen
2022-12-14 - 3 min
14 december | Als de realiteit werkelijkheid wordt
2022-12-13 - 3 min
13 december | De ultieme werkelijkheid
2022-12-12 - 2 min
12 december | Geen schaduw meer
2022-12-11 - 5 min
11 december | Waarom Jezus is gekomen
2022-12-10 - 3 min
10 december | Goud, wierook en mirre
2022-12-09 - 3 min
9 december | Twee vormen van verzet tegen Jezus
2022-12-08 - 4 min
8 december | De bovennatuurlijke ster van Bethlehem
2022-12-07 - 2 min
7 december | De Messias voor de wijzen
2022-12-06 - 3 min
6 december | Vrede op aarde in de mensen Zijn welbehagen
2022-12-05 - 3 min
5 december | Geen ommetje op weg naar Golgotha
2022-12-03 - 2 min
3 december | Het langverwachte bezoek
2022-12-02 - 3 min
2 december | Maria's grote God
2022-12-01 - 3 min
1 december | Bereid de weg
2022-11-30 - 3 min
30 november | De triomferende schande van het kruis
2022-11-29 - 2 min
29 november | De enige gewetenreiniger
2022-11-28 - 3 min
28 november | De wortel van ondankbaarheid
2022-11-27 - 2 min
27 november | Hoe je God groot maakt
2022-11-26 - 2 min
26 november | Jezus bidt voor ons
2022-11-25 - 2 min
25 november | Verheerlijken door te danken
2022-11-24 - 2 min
24 november | Houd je hoop vast
2022-11-23 - 2 min
23 november | Als God bij God zweert
2022-11-22 - 2 min
22 november | De sleutel tot geestelijke volwassenheid
2022-11-21 - 2 min
21 november | De zwaartekracht van dankbaarheid
2022-11-20 - 4 min
20 november | Vijf redenen waarom sterven winst is
2022-11-19 - 3 min
19 november | We hebben allemaal hulp nodig
2022-11-18 - 2 min
18 november | De doordringende kracht van het Woord
2022-11-17 - 3 min
17 november | Verandering is mogelijk
2022-11-16 - 3 min
16 november | Als ik me zorgen maak
2022-11-15 - 2 min
15 november | Woorden als wapens in de strijd
2022-11-14 - 3 min
14 november | Het wonder van de schepping
2022-11-13 - 2 min
13 november | Verhard je hart niet
2022-11-12 - 3 min
12 november | Hoe satan God dient
2022-11-11 - 2 min
11 november | Zijn huis zijn wij
2022-11-10 - 2 min
10 november | Wis je angsten uit
2022-11-09 - 2 min
9 november | Het einde van de geschiedenis
2022-11-08 - 2 min
8 november | Hoe we God niet moeten zoeken
2022-11-07 - 2 min
7 november | Is Gods liefde voorwaardelijk?
2022-11-06 - 3 min
6 november | Heb elkaar met vreugde lief
2022-11-05 - 3 min
5 november | Leef jij aan je zaligheid voorbij?
2022-11-04 - 2 min
4 november | Het echte probleem achter bezorgdheid
2022-11-03 - 2 min
3 november | De zin van lijden
2022-11-02 - 3 min
2 november | Je verblijden in pijn
2022-10-31 - 3 min
31 oktober | De school van het lijden
2022-10-30 - 2 min
30 oktober | Het gevaar om af te drijven
2022-10-29 - 3 min
29 oktober | Ziekte, zonde of sabotage
2022-10-28 - 2 min
28 oktober | Complete schadeloosstelling
2022-10-27 - 3 min
27 oktober | Mogelijk bij God
2022-10-26 - 2 min
26 oktober | Het medicijn voor zendingswerkers
2022-10-25 - 3 min
25 oktober | De hoop van zendingswerkers
2022-10-24 - 3 min
24 oktober | Christus is als zonlicht
2022-10-23 - 2 min
23 oktober | Gods uiteindelijke, definitieve woord
2022-10-22 - 4 min
22 oktober | Hedonisme in het huwelijk
2022-10-21 - 2 min
21 oktober | Het geheim van het huwelijk
2022-10-20 - 2 min
20 oktober | De eerste prioriteit in het gebed
2022-10-19 - 2 min
19 oktober | Het grootste geluk in de liefde
2022-10-18 - 2 min
18 oktober | De vreugde van Jezus in het huwelijk
2022-10-17 - 2 min
17 oktober | Het doel van voorspoed
2022-10-16 - 3 min
16 oktober | Angst en hoop vanwege Gods na-ijver
2022-10-15 - 3 min
15 oktober | Tijd vrijmaken voor gebed
2022-10-14 - 3 min
14 oktober | God geneest door te verbrijzelen
2022-10-13 - 2 min
13 oktober | De dienende Heer
None
2022-10-12 - 2 min
12 oktober | Kijk uit dat je God niet gaat dienen
2022-10-11 - 3 min
11 oktober | We kunnen niets doen
2022-10-10 - 3 min
10 oktober | Het mooiste Bijbelgedeelte
2022-10-09 - 2 min
9 oktober | De wijsheid van Gods barmhartigheid
2022-10-08 - 2 min
8 oktober | Ons goed is Gods vreugde
2022-10-07 - 4 min
7 oktober | Wij wachten, Hij werkt
2022-10-06 - 3 min
6 oktober | De gelukkige God
2022-10-05 - 3 min
5 oktober | Het recht zal zijn loop hebben
2022-10-04 - 2 min
4 oktober | Onbeperkte vreugde
2022-10-03 - 2 min
3 oktober | Onbetwijfelbare, soeverein en almachtige liefde
2022-10-02 - 3 min
2 oktober | God is niet somber
2022-10-01 - 3 min
1 oktober | Het voedsel dat alle honger stilt
2022-09-30 - 2 min
30 september | De meest bevrijdende ontdekking ooit
2022-09-29 - 2 min
29 september | Verklaar de oorlog aan het ongeloof
2022-09-28 - 2 min
28 september | Ons geluk is Zijn heerlijkheid
2022-09-27 - 3 min
27 september | De kracht van een belofte die alles overstijgt
2022-09-26 - 2 min
26 september | Leef in vertrouwen op Gods kracht
2022-09-25 - 3 min
25 september | Het leven bij de gratie van Gods Woord
2022-09-24 - 2 min
24 september | Hoe Jezus de vreugde najaagde
2022-09-23 - 2 min
23 september | Hoop voor de grootste van de zondaren
2022-09-22 - 3 min
22 september | Neem goed en bloed ons af
2022-09-21 - 3 min
21 september | Munitie tegen bezorgdheid
2022-09-20 - 2 min
20 september | Nog lang niet hedonistisch genoeg
2022-09-19 - 2 min
19 september | Een onuitsprekelijk groot voorrecht
2022-09-18 - 2 min
18 september | De enige ware vrijheid
2022-09-17 - 2 min
17 september | Aanbidding in een onweersbui
2022-09-16 - 3 min
16 september | Groot feest in ons hart
2022-09-15 - 2 min
15 september | Het enige geluk dat de tijd verduurt
2022-09-14 - 2 min
14 september | God zal in al je behoeften voorzien
2022-09-13 - 3 min
13 september | 7 redenen om niet bezorgd te zijn (III)
2022-09-12 - 3 min
12 september | 7 redenen om niet bezorgd te zijn (II)
2022-09-11 - 3 min
11 september | 7 redenen om niet bezorgd te zijn (I)
2022-09-10 - 3 min
10 september | Hoe je angsten bestrijdt
2022-09-09 - 2 min
9 september | Genade moet vrij zijn
2022-09-08 - 2 min
8 september | Hoe we God terugbetalen
2022-09-07 - 3 min
7 september | God geeft je vijanden en geloof
2022-09-06 - 4 min
6 september | Krachtige liefde voor elk moment
2022-09-05 - 3 min
5 september | Het doel van de liefde van Christus
2022-09-04 - 2 min
4 september | Laat dit het fundament van je leven zijn
2022-09-03 - 3 min
3 september | Het 'Ik zal' van God
2022-09-02 - 3 min
2 september | Afgebroken en verheugd
2022-09-01 - 3 min
1 september | Hij doet alles wat Hem behaagt
2022-08-31 - 3 min
31 augustus | De Leeuw en het Lam
2022-08-30 - 2 min
30 augustus | Een bevestiging van Gods beloften, en nog veel meer
2022-08-29 - 3 min
29 augustus | Wat het betekent om in Christus Jezus te zijn
2022-08-28 - 2 min
28 augustus | Vergeven om Jezus' wil
2022-08-27 - 2 min
27 augustus | Jezus zal al onze vijanden onder Zijn voeten vertrappen
2022-08-26 - 2 min
26 augustus | Schaduwen en beekjes
2022-08-25 - 3 min
25 augustus | De zoetste ervaring van Gods liefde
2022-08-24 - 2 min
24 augustus | De boodschap van de schepping
2022-08-23 - 2 min
23 augustus | God is geen afgodendienaar
2022-08-22 - 3 min
22 augustus | Blijdschap in het loven van God
2022-08-21 - 2 min
21 augustus | Een onwankelbaar gelukkig God
2022-08-20 - 2 min
20 augustus | Jezus is Degene Die je zoekt
2022-08-19 - 2 min
19 augustus | Wat de opstanding inhoudt
2022-08-18 - 2 min
18 augustus | Hoop om moeilijke geboden te gehoorzamen
2022-08-17 - 1 min
17 augustus | Wat het betekent om de Heere te loven
2022-08-16 - 2 min
16 augustus | Waarom je toegeeft aan seksuele zonden
2022-08-15 - 2 min
15 augustus | Waarvoor we gemaakt zijn
2022-08-14 - 3 min
14 augustus | God vergeeft, maar is ook rechtvaardig
2022-08-13 - 3 min
13 augustus | Drie voorbeelden van strijdend geloof
2022-08-12 - 2 min
12 augustus | Mijn ziel dorst naar God
2022-08-11 - 3 min
11 augustus | Genade is verleden, heden en toekomst
2022-08-10 - 2 min
10 augustus | Wees mij genadig, o God!
2022-08-09 - 2 min
9 augustus | De hoofdprijs van het Evangelie
2022-08-08 - 2 min
8 augustus | Heerser over heel de natuur
2022-08-07 - 2 min
7 augustus | Waar het in de schepping om draait
2022-08-06 - 2 min
6 augustus | Jezus betaalde voor jouw volharding
2022-08-05 - 4 min
5 augustus | Tien lessen die we trekken uit de naam Jahweh
2022-08-04 - 2 min
4 augustus | Zo zeker als God trouw is
2022-08-03 - 2 min
3 augustus | Waarom heb je een lichaam?
2022-08-02 - 3 min
2 augustus | Niet bang meer voor de dood
2022-08-01 - 2 min
1 augustus | In zwakheid wordt Gods heerlijkheid zichtbaar
2022-07-31 - 2 min
31 juli | Lijden dat het einde betekent voor het geloof
2022-07-30 - 3 min
30 juli | Lijden dat het geloof versterkt
2022-07-29 - 3 min
29 juli | Gods plan met martelaren
2022-07-28 - 2 min
28 juli | Waarom we de moed niet verliezen
2022-07-27 - 3 min
27 juli | Als je niet tegen de begeerte vecht
2022-07-26 - 2 min
26 juli | Wat het betekent om geld lief te hebben
2022-07-25 - 3 min
25 juli | De strategie van satan en jouw verdediging
2022-07-24 - 3 min
24 juli | Jezus bewaart Zijn schapen
2022-07-23 - 2 min
23 juli | Zondige verlangens weerstaan
2022-07-22 - 2 min
22 juli | Preken tegen jezelf
2022-07-21 - 2 min
21 juli | Voorbeelden in de strijd tegen moedeloosheid
2022-07-20 - 2 min
20 juli | Genade in alle omstandigheden
2022-07-19 - 2 min
19 juli | Zijn timing is volmaakt
2022-07-18 - 2 min
18 juli | De genade van geestelijke gaven
2022-07-17 - 2 min
17 juli | De kracht om Christus te belijden
2022-07-16 - 2 min
16 juli | Energie voor alles wat er vandaag moet gebeuren
2022-07-15 - 3 min
15 juli | We werken door genade
2022-07-14 - 2 min
14 juli | Bediening - belangrijker dan het leven
2022-07-13 - 2 min
13 juli | Wat beweegt je om te dienen in Gods koninkrijk?
2022-07-12 - 3 min
12 juli | Geloof drijft schuld, angst en hebzucht uit
2022-07-11 - 3 min
11 juli | We ontvangen de Geest door het geloof
2022-07-10 - 3 min
10 juli | Trots werken of ootmoedig geloven
2022-07-09 - 2 min
9 juli | Strijd tegen neerslachtigheid
2022-07-08 - 2 min
8 juli | Zaligmakend geloof en vergeving
2022-07-07 - 2 min
7 juli | Als een andere christen je pijn doet
2022-07-06 - 2 min
6 juli | Hoe Christus bitterheid heeft verslagen
2022-07-05 - 3 min
5 juli | Geef je wraak aan God
2022-07-04 - 2 min
4 juli | Wanneer ben ik volmaakt tevreden?
2022-07-03 - 2 min
3 juli | Goed nieuws: God is gelukkig!
2022-07-02 - 2 min
2 juli | Hoe goed ken jij God?
2022-07-01 - 3 min
1 juli | Het behaagt God om ons goed te doen
2022-06-30 - 3 min
30 juni | De komende toorn als verlichting
2022-06-29 - 3 min
29 juni | De liefde in de praktijk van alledag
2022-06-28 - 3 min
28 juni | Volhouden als gehoorzamen pijn doet
2022-06-27 - 2 min
27 juni | Een schuilplaats voor hulpelozen
2022-06-25 - 2 min
25 juni | De dodelijke valstrik die begeerte heet
2022-06-24 - 2 min
24 juni | Het is altijd mogelijk om tevreden te zijn
2022-06-23 - 2 min
23 juni | Als je gelooft is dat tot eer van God
2022-06-22 - 2 min
22 juni | Hoe je moet vechten voor heiligheid
2022-06-21 - 2 min
21 juni | Een verzadiging die de zonde overwint
2022-06-20 - 2 min
20 juni | Genade is vergeving
2022-06-19 - 2 min
19 juni | Bang zijn voor mensen is zonde
2022-06-18 - 2 min
18 juni | Hoe bid je voor ongelovigen?
2022-06-17 - 2 min
17 juni | Wat voor gebed behaagt God?
2022-06-16 - 2 min
16 juni | Dien God met je dorst
2022-06-15 - 2 min
15 juni | Wittebroodsweken die nooit voorbijgaan
2022-06-14 - 3 min
14 juni | Hoe graag God jou wil zegenen
2022-06-13 - 3 min
13 juni | Wie heeft Jezus gedood?
2022-06-12 - 2 min
12 juni | Kom mijn ongeloof te hulp
2022-06-11 - 3 min
11 juni | Geloof voor de toekomst
2022-06-10 - 2 min
10 juni | Als het verstand de opstandigheid voedt
2022-06-09 - 3 min
9 juni | Bidden is voor zondaren
2022-06-08 - 2 min
8 juni | Verheerlijk God in je lichaam
2022-06-07 - 2 min
7 juni | We leven door het geloof
2022-06-06 - 2 min
6 juni | Allemaal vijandig
2022-06-05 - 3 min
5 juni | God vertrouwen in het alledaagse
2022-06-04 - 2 min
4 juni | Waar God trots op is
2022-06-03 - 2 min
3 juni | Geloven in het onmogelijke
2022-06-02 - 4 min
2 juni | Wie zijn de kinderen van Abraham?
2022-06-01 - 3 min
1 juni | Het geloof dat genade verheerlijkt
2022-05-31 - 3 min
31 mei | God dienen is ontvangen
2022-05-30 - 2 min
30 mei | Iets om in te roemen
2022-05-29 - 3 min
29 mei | Als God tegen Zijn eigen wil ingaat
2022-05-28 - 2 min
28 mei | Geduld betaalt zich uit
2022-05-27 - 2 min
27 mei | Waar geloof of schijngeloof?
2022-05-26 - 2 min
26 mei | Kracht om te wachten
2022-05-25 - 3 min
25 mei | Gods plan met omwegen
2022-05-24 - 2 min
24 mei | Het fundament van je zekerheid
2022-05-23 - 3 min
23 mei | Is Christus het waard?
2022-05-22 - 2 min
22 mei | Jezus kent Zijn schapen
2022-05-21 - 3 min
21 mei | God werkt voor jou
2022-05-20 - 3 min
20 mei | Je leven haten
2022-05-19 - 3 min
19 mei | Wat Jezus vreugde geeft
2022-05-18 - 3 min
18 mei | Het licht achter het licht
2022-05-17 - 3 min
17 mei | Waarom we God liefhebben
2022-05-16 - 3 min
16 mei | Vrije genade
2022-05-15 - 2 min
15 mei | Wat is zachtmoedigheid?
2022-05-14 - 3 min
14 mei | Opvattingen hebben gevolgen
2022-05-13 - 3 min
13 mei | God stond aan het begin
2022-05-12 - 2 min
12 mei | Waarom we onze vijanden moeten liefhebben
2022-05-11 - 2 min
11 mei | Begin aan het hoofdgerecht
2022-05-10 - 3 min
10 mei | Een volk voor Zijn Naam
2022-05-09 - 3 min
9 mei | Wat betekent het om God lief te hebben?
2022-05-08 - 2 min
8 mei | Blij met Zijn geboden
‘Ik vind er vreugde in, Mijn God, om Uw welbehagen te doen’ (Psalm 40:9). Hoe komt het dat de geboden van God een lust worden in plaats van een last voor degenen die uit God geboren zijn? De apostel Johannes zegt: ‘Dit is de overwinning die de wereld overwonnen heeft: ons geloof’ (1 Johannes 5:4). Met andere woorden: wie uit God geboren is, ervaart de geboden van God niet langer als een zware last, zoals de wereld ze ziet, en dat komt door het geloof. Dit wordt bevestigd in vers 1, waar letterlijk staat: ‘Ieder die gelooft dat Jezus de Christus is, is uit God geboren.’ Geloof is het bewijs dat we uit God geboren zijn. We zorgen er niet zelf voor dat we wedergeboren worden door te besluiten om te gaan geloven. God doet ons opnieuw geboren worden, waardoor we gewillig worden om te geloven. Zoals Petrus het zegt in zijn eerste brief: God was het Die hem ‘opnieuw geboren deed worden tot een levende hoop’ (1 Petrus 1:3). Onze levende hoop – of: geloof in toekomstige genade – is het werk van God door de wedergeboorte. Als Johannes zegt: ‘Want al wat uit God geboren is, overwint de wereld’ en voegt daaraan toe: ‘en dit is de overwinning die de wereld overwonnen heeft: ons geloof.’ Hij be…
2022-05-07 - 3 min
7 mei | Dien God niet
‘Want de ogen van de HEERE trekken over de hele aarde, om Zich sterk te bewijzen aan hen van wie het hart volkomen is met Hem’ (2 Kronieken 16:9). Wat is God naar op zoek? Naar helpers? Nee. Het Evangelie is geen advertentie in de rubriek “Hulp gevraagd”. Het is ook geen oproep om dienstbaar te zijn. God is niet op zoek naar mensen die voor Hem kunnen werken. ‘Want de ogen van de HEERE trekken over de hele aarde, om Zich sterk te bewijzen aan hen van wie het hart volkomen is met Hem’ (2 Kronieken 16:9). Wat wil God van ons? Het antwoord anders dan we zouden verwachten. Hij wijst Israël terecht omdat het volk zoveel offers brengt. ‘Toch hoef Ik uit uw huis geen jonge stier te nemen … want al de wilde dieren in het woud zijn van Mij … Als Ik honger had, Ik zou het u niet zeggen; want van Mij is de wereld en al wat zij bevat’ (Psalm 50:9-12). Is er dan niets wat we God kunnen geven zonder dat we Hem behandelen als iemand die afhankelijk is van onze liefdadigheid? Ja. Onze zorgen. Dat is zelfs een opdracht: ‘Werp al uw zorgen op Hem, want Hij zorgt voor u’ (1 Petrus 5:7). Als we dat doen laten we zien dat we afhankelijk zijn van God en dat we genoeg hebben aan Hem. Als we zo onze zor…
2022-05-06 - 2 min
6 mei | Meer kennis geeft grotere vreugde
‘Toen ging al het volk weg om te eten en te drinken, om uit te delen en grote vreugde te bedrijven, want zij hadden de woorden begrepen die men hun bekend had gemaakt’ (Nehemia 8:13) De enige vreugde die Gods grootheid weerspiegelt en overloopt van God verheerlijkende liefde, is de vreugde die is geworteld in ware kennis van God. Hoe minder we weten en hoe gebrekkiger onze kennis, des te zwakker zal de uitnemendheid van God in onze vreugde weerspiegeld worden. De ervaring van het volk Israël in Nehemia 8:13 laat zien hoe God verheerlijkende vreugde in het hart gewerkt wordt. Ezra had het volk voorgelezen uit Gods Woord en de Levieten hadden uitleg gegeven. Vervolgens gingen de mensen weg om ‘grote vreugde te bedrijven’. Waarom waren ze zo blij? Omdat ze iets hadden begrepen. De meesten van ons hebben weleens ervaren dat ons hart brandde van vreugde toen het Woord van God geopend werd (Lukas 24:32). Twee keer heeft Jezus expliciet een link gelegd tussen het onderwijs dat Hij Zijn discipelen gaf en blijdschap. In Johannes 15:11 lezen we: ‘Deze dingen heb Ik tot u gesproken, opdat Mijn blijdschap in u zal blijven en uw blijdschap volkomen zal worden.’ En in Johannes 17:13 staat: “M…
2022-05-05 - 3 min
5 mei | Zeven bronnen van blijdschap
Ik ben vol van vertroosting en word overstelpt met blijdschap in al onze verdrukking (2 Korinthe 7:4). Op momenten dat Paulus het moeilijk heeft, blijkt hoe duurzaam zijn blijdschap is. Waar komt die blijdschap uit voort? 1. Jezus verkondigt deze blijdschap: ‘Zalig bent u, wanneer de mensen u haten, en wanneer zij u uitstoten en u smaden en uw naam als slecht verwerpen omwille van de Zoon des mensen. Verblijd u op die dag en spring op van vreugde, want zie, uw loon is groot in de hemel. Hun vaderen deden immers evenzo met de profeten’(Lukas 6:22-23). Door smaadheid te lijden om Jezus’ wil, bouw je loon op in de hemel – een plaats die heel wat langer zal bestaan dan deze aarde. 2. Blijdschap is het werk van de Heilige Geest; het is geen vrucht van onze eigen inspanningen, van onze verbeelding of van onze opvoeding. ‘De vrucht van de Geest is … blijdschap’(Galaten 5:22). ‘Ook bent u navolgers geworden van ons en van de Heere, toen u het Woord aannam te midden van veel verdrukking, met blijdschap van de Heilige Geest’(1 Thessalonicenzen 1:6). 3. Als je tot het Koninkrijk van God behoort geeft dat blijdschap. ‘Want het Koninkrijk van God bestaat niet uit eten en drinken, maar uit ge…
2022-05-04 - 4 min
4 mei | Een gevaarlijk motief
‘Of wie heeft Hem eerst iets gegeven en het zal hem vergolden worden? Want uit Hem en door Hem en tot Hem zijn alle dingen. Hem zij de heerlijkheid, tot in eeuwigheid. Amen’ (Rom. 11:35-36). Dankbaarheid is een gevaarlijk motief voor gehoorzaamheid. Mensen zijn vaak geneigd om in termen van schuld te spreken. Bijvoorbeeld: ‘Bedenk eens hoeveel God voor jou gedaan heeft. Zou je uit dankbaarheid nu niet veel voor Hem moeten doen?’ Of: ‘Wat je hebt en wie je bent heb je allemaal aan God te danken. Wat heb je gedaan in ruil voor alles wat je van Hem hebt gekregen?’ Ik heb minstens drie problemen met dit soort motieven. Ten eerste is het onmogelijk om God terug te betalen voor alle genade die Hij ons gegeven heeft. Zelfs een klein beetje terugbetalen zal ons niet lukken, want Romeinen 11:35-36 zegt: ‘Wie heeft Hem eerst iets gegeven en het zal hem vergolden worden? [Antwoord: Niemand!] Want uit Hem en door Hem en tot Hem zijn alle dingen. Hem zij de heerlijkheid, tot in eeuwigheid.’ We kunnen Hem niets teruggeven, want Hij is al de Eigenaar van alles wat we Hem kunnen aanbieden. Ten tweede, zelfs als we erin zouden slagen om Hem terug te betalen voor al Zijn genade aan ons bewezen, da…
2022-05-03 - 2 min
3 mei | Hoe bid je om vergeving?
‘Hij is getrouw en rechtvaardig om ons de zonden te vergeven’ (1 Johannes 1:9). Ik herinner me dat een van mijn professoren op de theologische school zei: ‘Een van de beste manieren om iemands theologie te beoordelen is om te kijken wat de gevolgen ervan zijn voor het gebedsleven.’ In mijn eigen leven zag ik dat dat echt zo was. Noël en ik waren net getrouwd en hadden er een gewoonte van gemaakt om elke avond samen te bidden. Ik merkte dat mijn gebeden drastisch veranderden in de tijd dat ik de Bijbelvakken volgden die mij theologisch het meest vormden. Misschien wel de meest ingrijpende verandering was dat ik leerde om te pleiten op grond van de eer van Gods naam. Dat ik mijn gebed begon met ‘Uw naam wordt geheiligd’ en afsloot met ‘in Jezus’ naam’ betekende dat de eer van Gods naam het doel en het fundament was van al mijn gebeden. Wat werd mijn geloof verdiept toen ik hoorde dat we in ons gebed om vergeving niet alleen een beroep doen op Gods barmhartigheid. We moeten ook een beroep doen op Zijn rechtvaardigheid, waarmee Hij ons de gehoorzaamheid van Zijn Zoon toerekent. ‘God is getrouw en rechtvaardig om ons de zonden te vergeven’ (1 Joh. 1:9). In het Nieuwe Testament is de …
2022-05-02 - 3 min
2 mei | God bevestigt Zijn liefde
‘God echter bevestigt Zijn liefde voor ons daarin dat Christus voor ons gestorven is toen wij nog zondaars waren’ (Romeinen 5:8). Merk op dat ‘bevestigt’ in de tegenwoordige tijd geschreven wordt en dat ‘gestorven’ een voltooid deelwoord is. De tegenwoordige tijd laat zien dat dit bevestigen nog steeds plaatsvindt; in de tegenwoordige tijd van vandaag, maar ook in die van morgen. Het gebruik van het voltooid deelwoord laat zien dat de dood van Christus een eenmalig iets is, wat in het verleden heeft plaatsgevonden en niet meer herhaald hoeft te worden. ‘Want ook Christus heeft eenmaal voor de zonden geleden, Hij, Die rechtvaardig was, voor onrechtvaardigen, opdat Hij ons tot God zou brengen’ (1 Petr. 3:18). Waarom gebruikt Paulus de tegenwoordige tijd (‘God bevestigt’)? Je zou verwachten dat hij zou zeggen: ‘God heeft Zijn liefde voor ons bevestigd daarin dat Christus voor ons gestorven is toen wij nog zondaars waren.’ Was de dood van Christus niet de bevestiging van Zijn liefde? En is dat niet in het verleden gebeurd? Ik denk dat de sleutel om dit te begrijpen een paar verzen eerder te vinden is. Paulus heeft net gezegd dat ‘de verdrukking volharding teweegbrengt, en de volhardi…
2022-05-01 - 4 min
1 mei | Geen vuile vodden meer
‘Wij zijn allen als een onreine, al onze rechtvaardige daden zijn als een bezoedeld kleed’ (Jesaja 64:6). Het klopt dat alles wat niet helemaal in overeenstemming is met Gods wet een belediging is van Zijn volmaakte heiligheid. Het stelt ons schuldig, want God is te rein om de zonde aan te kunnen zien (Hab. 1:13; Jak. 2:10-11). Maar de reden waarom mensen in het Oude Testament verloren gingen (en dat is vandaag nog precies zo) was niet dat ze de gerechtigheid niet konden volbrengen door zondeloos te leven. Ze gingen verloren omdat ze het vertrouwen misten in de beloften van Gods genade, en in het bijzonder de hoop dat Hij op een dag voor een Verlosser zou zorgen, Die de volmaakte gerechtigheid zou zijn voor Zijn volk (‘de HEERE onze gerechtigheid’, Jer. 23:6 en 33:16). De gelovigen wisten dat ze op deze manier gered zouden worden, dat geloof de sleutel was tot gehoorzaamheid en dat gehoorzaamheid het bewijs was van dit geloof. Het is verschrikkelijk verwarrend als mensen zeggen dat de toegerekende gerechtigheid van Christus de enige gerechtigheid is die waarde heeft. Zeker, we worden niet gerechtvaardigd op grond van onze eigen gerechtigheid, maar alleen op grond van de gerechtigh…
2022-04-30 - 2 min
30 april | Vijftien tactieken voor vreugde
‘U maakt mij het pad ten leven bekend; overvloed van blijdschap is bij Uw aangezicht, lieflijkheden zijn in Uw rechterhand, voor altijd’ (Psalm 16:11). Om de vreugde te vinden waar deze tekst over spreekt, moet je een gevecht leveren. Hoe doe je dat? Besef dat de ware vreugde in God een gave is. Besef dat je onophoudelijk moet strijden om deze vreugde te kunnen vinden. Besluit om te strijden tegen alle zonden die je in je leven kunt ontdekken. Leer hoe je moet vechten als een gerechtvaardigde zondaar: in het vertrouwen dat God je ook weer zal oprichten als je in zonde gevallen bent en Hij je kastijdt. Besef dat de strijd in de eerste plaats een gevecht is om God te zien zoals Hij is. Mediteer over Gods Woord, dag en nacht. Bid vurig en voortdurend of de ogen van je hart open mogen blijven en of je op God gericht mag zijn. Leer om jezelf vermanend toe te spreken in plaats van naar jezelf te luisteren. Breng tijd door met godvrezende mensen die je helpen om op God te zien en de goede strijd te strijden. Wees geduldig als er tijden zijn waarin God afwezig lijkt. Zorg voor voldoende rust, lichaamsbeweging en goede voeding, want God heeft je zo gemaakt dat je dat nodig heb…
2022-04-29 - 2 min
29 april | De dag is nabij gekomen
‘De nacht is ver gevorderd en de dag is nabijgekomen’ (Romeinen 13:12). Dit is een hoopvolle boodschap voor lijdende christenen. Het is een hoopvolle boodschap voor christenen die hun zonde haten en ernaar verlangen om nooit meer te zondigen. Het is een hoopvolle boodschap voor christenen die ernaar verlangen dat de laatste vijand, de dood, in de poel van vuur geworpen wordt (Openbaring 20:14). Op welke manier is deze tekst voor hen allemaal een hoopvolle boodschap? ‘De nacht’ staat voor de tijd van duisternis waarin wij leven, met al zijn zonde, ellende en dood. Wat zegt Paulus daarover? ‘De nacht is ver gevorderd.’ De tijd van zonde, ellende en dood is bijna voorbij. Je zou kunnen opmerken dat we inmiddels 2000 jaar verder zijn, en dat de dageraad dus wel erg lang duurt. In zeker opzicht is dat inderdaad zo, en we roepen: ‘Hoe lang, o Heere, hoe lang laat U het nog duren?’ Toch leert de Bijbel ons om op een andere manier te denken. Belangrijk om te bedenken is dat het morgenlicht al gloort in Jezus Christus. De komst van Jezus betekent het einde van de tijd die getekend is door de zondeval. Hij heeft zonde, pijn, dood en satan overwonnen. De strijd is beslist. Het Koninkr…
2022-04-28 - 2 min
28 april | De zalige ruil
‘Want ik schaam mij niet voor het Evangelie van Christus, want het is een kracht van God tot zaligheid voor ieder die gelooft, eerst voor de Jood, en ook voor de Griek. Want de gerechtigheid van God wordt daarin geopenbaard uit geloof tot geloof, zoals geschreven is: Maar de rechtvaardige zal uit het geloof leven’ (Romeinen 1:16-17). We hebben rechtvaardigheid nodig om voor God te kunnen bestaan. Maar dat hebben we niet. We hebben alleen maar zonde. God heeft dus dat wat we nodig hebben en wat we niet verdienen – rechtvaardigheid. En wij hebben dat wat God haat en verwerpt – zonde. Wat is Gods antwoord hierop? Zijn antwoord is Jezus Christus, de Zoon van God, Die stierf in onze plaats. God legt onze zonden op Christus en straft ze in Hem. En in de gehoorzaamheid van Christus tot de dood toe handhaaft en vervult God Zijn gerechtigheid en rekent Hij ons die toe. Onze zonden voor Christus, Zijn gerechtigheid voor ons. We kunnen niet vaak genoeg zeggen dat Christus Gods antwoord is. We hebben alles aan Christus te danken. Je kunt Christus niet te veel liefhebben. Niet te veel aan Hem denken, Hem niet te veel danken en niet te veel afhankelijk van Hem zijn. Heel onze rechtvaardigi…
2022-04-27 - 2 min
27 april | Kinderen van een zingende God
‘En toen zij de lofzang gezongen hadden, vertrokken zij naar de Olijfberg’ (Markus 14:26). Hoor je Jezus zingen? Zong Hij bas of tenor? Klonk Zijn stem ongepolijst? Of zong Hij loepzuiver en met vaste stem? Sloot Hij Zijn ogen toen Hij Zich in Zijn lied tot Zijn Vader wendde? Of keek Hij Zijn discipelen aan en glimlachte Hij vanuit Zijn diepe verbondenheid met hen? Was Hij meestal Degene Die inzette? O, ik kan haast niet wachten om Jezus te horen zingen. Ik denk dat de planeten uit hun baan geslingerd zouden worden als Hij Zijn stem zou verheffen en Zijn gezang door het heelal zou schallen. Maar we hebben een koninkrijk dat onwankelbaar is, dus Heere, zingt U maar! Het christendom is een zingend geloof, dat kan niet anders. De grondlegger ervan zong. Van Zijn Vader leerde Hij zingen. Ze hebben vast ook samen gezongen van eeuwigheid. Volgens 1 Kronieken 15:16 is het doel van zingen ‘het laten horen van luide en blijde klanken’. Bij niemand in het hele universum is meer vreugde te vinden dan bij God. Hij is oneindig vol vreugde. Hij verheugt Zich al van eeuwigheid in al Zijn volmaakte eigenschappen, die volmaakt weerspiegeld worden in de Goddelijke natuur van Zijn Zoon. God…
2022-04-26 - 3 min
26 april | Je bent gemaakt voor God
‘Want de HEERE zal Zijn volk niet verlaten, omwille van Zijn grote Naam, omdat het de HEERE behaagd heeft u voor Hem tot een volk te maken’ (1 Samuel 12:22). De naam van God verwijst vaak naar Zijn reputatie, Zijn eer en Zijn roem. Zo gebruiken wij het woord ‘naam’ ook als we zeggen dat iemand een goede naam heeft. Of we zeggen soms dat iets een goede naam heeft als we een merk bedoelen dat goed bekendstaat. Ik denk dat Samuel dat bedoelt in 1 Samuel 12:22, als hij zegt dat God Israël ‘voor Hem’ tot een volk maakt en dat Hij Israël niet zal verlaten ‘omwille van Zijn grote Naam’. Deze manier van denken over God die ijvert voor Zijn Naam komt op veel andere plaatsen in de Bijbel terug. In Jeremia 13:11 beschrijft God Israël als een gordel of riem, die Hij uitkoos om Zijn heerlijkheid luister bij te zetten, maar die tijdelijk onbruikbaar bleek te zijn. ‘Want zoals een gordel gehecht zit aan het middel van een man, zo heb Ik heel het huis van Israël en heel het huis van Juda aan Mij gehecht, spreekt de HEERE, zodat het Mij zal zijn tot een volk, tot een naam en tot lof en tot luister, maar zij hebben niet geluisterd.’ Waarom koos God Israël en maakte Hij haar tot Zijn gordel? ‘Zod…
2022-04-25 - 2 min
25 april | Paulus' redding was omwille van jou
‘Maar daarom is mij barmhartigheid bewezen, opdat Jezus Christus in mij, de voornaamste van de zondaars, al Zijn geduld zou tonen, tot een voorbeeld voor hen die later in Hem zouden geloven tot het eeuwige leven’ (1 Timotheüs 1:16). Paulus kwam tot bekering omwille van jou. Ik richt me heel persoonlijk tot jou. God had jou op het oog toen Hij Paulus verkoos en hem uit louter genade redde. Als je in Jezus ‘gelooft tot het eeuwige leven’ – of als je dat nog gaat doen – dan werd Paulus gered met het oog op jou. Zijn bekering maakt het eindeloze geduld tastbaar dat Christus met ons heeft. Het leven dat Paulus voor zijn bekering leidde, betekende voor Jezus één grote beproeving. ‘Waarom vervolgt u Mij?’ vroeg Jezus aan hem. ‘Door je ongeloof en opstandigheid ben je Míj aan het vervolgen!’ Al voor hij geboren werd, was Paulus apart gezet om voor God te leven. Zijn hele leven voor zijn bekering was dus een aaneenschakeling van misbruik van Gods goedheid en van verwerping en bespotting van Jezus, Die Hem liefhad. Daarom stelt Paulus dat het geduld van Jezus op een schitterende manier zichtbaar wordt in zijn bekering. En dat laat Hij ook vandaag aan jou zien. Het was omwille van ons…
2022-04-24 - 3 min
24 april | De bevrijdende kracht van vergeving
'Uw zonden zijn u vergeven' (Lukas 7:48). Een vrouw komt naar Jezus toe in het huis van een Farizeeër, waar ze huilend Zijn voeten wast. Ongetwijfeld schaamde ze zich, want de blik van Simon sprak boekdelen: deze vrouw was een zondares en Jezus moest niet toestaan dat ze Hem aanraakte. Ze was inderdaad een zondares. Schaamte was echt wel op zijn plaats. Maar niet lang. Jezus zei: ‘Uw zonden zijn u vergeven’ (Lukas 7:48). Toen de gasten begonnen te mopperden, versterkte Hij haar geloof nog eens, met de woorden: ‘Uw geloof heeft u behouden; ga heen in vrede!’ (Lukas 7:50). Hoe hielp Jezus haar om te strijden tegen de schaamte die haar zo verlamde? Hij gaf haar een belofte: ‘Uw zonden zijn u vergeven! Uw geloof heeft u behouden. Uw toekomst zal gekenmerkt worden door vrede.’ Hij verkondigde dat vergeving in het verleden in de toekomst vrede betekent. Het ging dus om geloof in Gods toekomstige genade, geworteld in het gezag van het vergevende werk en de bevrijdende woorden van Jezus. Zo moeten wij allemaal vechten tegen de gevolgen van schaamte die op zich terecht is, maar ons te lang blijft beheersen en ons dreigt te verlammen. We moeten het ongeloof bestrijden door ons vast …
2022-04-23 - 2 min
23 april | Zoek het goede voor je stad
‘Zo zegt de HEERE van de legermachten, de God van Israël, tegen alle ballingen die Ik uit Jeruzalem naar Babel in ballingschap heb gevoerd: Bouw huizen en woon erin, leg tuinen aan en eet de vrucht ervan. (…) Zoek de vrede voor de stad waarheen Ik u in ballingschap heb gevoerd. Bid ervoor tot de HEERE, want in haar vrede zult u vrede hebben’ (Jeremia 29 4-5 en 7). Wat eens gold voor Gods ballingen in Babel, geldt misschien nog wel meer voor christenen die als vreemdelingen in deze zeer ‘Babylonische’ wereld wonen. Wat staat ons dan te doen? We moeten de alledaagse dingen doen die gewoon moeten gebeuren: bouw huizen; leef daarin; plant tuinen. Dat kun je prima doen zonder bezoedeld te worden met de zonde, als je het maar voor de echte Koning doet en niet om gezien te worden door de mensen. Zoek de vrede voor de plek waar God je gesteld heeft. Zie jezelf als iemand die door God geroepen is om daar te zijn. Want dat ben je. Bid tot de Heere voor de stad waar je woont. Bid dat er goede en grote dingen mogen gebeuren in die stad. Blijkbaar is het God niet om het even of het daar vrede is. Een van de redenen daarvoor is: in de vrede van de stad zal Zijn volk vrede vinden. Dit bet…
2022-04-22 - 3 min
22 april | Vijf redenen om niet bang te zijn
‘Wees niet bevreesd, kleine kudde, want het heeft uw Vader behaagd u het Koninkrijk te geven’ (Lukas 12:32). God wil dat wij ons geen zorgen maken over geld en dat soort dingen, zodat er licht valt op vijf verschillende kanten van de diamant die God voor ons is. 1. Als we niet bang zijn, laten we daarmee zien dat we God erkennen en liefhebben als onze Herder. ‘Wees niet bevreesd, kleine kudde.’ Wij zijn Zijn kudde en Hij is onze Herder. En als Hij onze Herder is, is Psalm 23 op ons van toepassing: ‘De HEERE is mijn Herder, mij ontbreekt niets’ - we zullen geen gebrek hebben aan dingen die we echt nodig hebben. 2. Als we niet bang zijn, laten we daarmee zien dat we God erkennen en liefhebben als onze Vader. ‘Want het heeft uw Vader behaagd u het Koninkrijk te geven.’ We zijn niet alleen Zijn kleine kudde; we zijn ook Zijn kinderen, en Hij is onze Vader. Hij geeft echt om ons en weet wat we nodig hebben. Hij zal ervoor zorgen dat we alles krijgen wat we nodig hebben. 3. Als we niet bang zijn, laten we daarmee zien dat we God erkennen en liefhebben als Koning. Hij kan ons ‘het Koninkrijk’ geven omdat Hij de Koning is. Degene die voor ons zorgt is dus ongelooflijk machtig. Da…
2022-04-21 - 3 min
21 april | De sleutel tot radicale liefde
‘Zalig bent u als men u smaadt en vervolgt, en door te liegen allerlei kwaad tegen u spreekt, omwille van Mij. Verblijd en verheug u, want uw loon is groot in de hemelen, want zo hebben ze de profeten vervolgd die er vóór u geweest zijn’ (Mattheüs 5:11-12). Toen ik onlangs preekte over het liefhebben van onze vijanden, was een van de vragen die ik stelde: ‘Hoe kun je mensen liefhebben die je ontvoeren en je willen vermoorden?’ Hoe kunnen we dat? Waar komt de kracht vandaan om je vijanden lief te hebben? Bedenk eens hoe verwonderd mensen zullen zijn als ze zoiets in hun eigen omgeving zien gebeuren. Is er iets waarin de waarheid, kracht en realiteit van Christus duidelijker zichtbaar wordt? Ik geloof dat Jezus ons in hetzelfde hoofdstuk de sleutel aanreikt tot deze radicale, zelfverloochenende liefde. In Mattheüs 5:11-12 heeft Hij het dus over vervolgingen. Het is opvallend dat Jezus in deze verzen niet alleen zegt dat je in staat zult zijn om de mishandelingen van de vijanden te verdragen, maar dat je je er ook in kunt verblijden. Dat lijkt nog onmogelijker. Als ik dit zou kunnen – als ik me kan verblijden als ik vervolgd word – moet het ook mogelijk zijn om mijn vervolgers l…
2022-04-20 - 2 min
20 april | Bang om te dwalen
‘Hoe groot is Uw goed, dat U weggelegd hebt voor wie U vrezen, dat U bereid hebt voor wie tot U de toevlucht nemen ten aanschouwen van de mensenkinderen’ (Psalm 31:20). Psalm 31:20 vraagt onze aandacht voor twee belangrijke dingen: 1. De goedheid van de Heere Er bestaat een bijzondere goedheid van God. Dat wil zeggen dat er meer is dan alleen Gods algemene goedheid, die Hij aan alle mensen bewijst door de zon over slechte en goede mensen op te laten gaan (Mattheüs 5:45). Hij is in een bijzondere zin goed voor ‘degenen die Hem vrezen’. Deze goedheid is onmetelijk groot. Ze is grenzeloos. Ze is eeuwig. Ze is allesomvattend. Voor degenen die Hem vrezen is er alleen maar goedheid. Alles werkt voor hen mee ten goede. Zelfs hun lijden is uiteindelijk winst (Romeinen 5:3-5). Degenen die Hem niet vrezen ontvangen echter tijdelijke goedheid – goedheid die niet leidt tot bekering, maar tot een nog dieper verderf (Romeinen 2:4). 2. Het vrezen van de Heere De Heere vrezen betekent dat je bang bent om bij Hem vandaan te gaan en af te dwalen. Daarom uit deze angst zich in het toevlucht nemen tot God. Dat is ook de reden dat er twee voorwaarden genoemd worden in Psalm 31:20: het vrezen van …
2022-04-19 - 2 min
19 april | Een toekomst ondanks je zonde
‘Toen zei Samuel tegen het volk: Wees niet bevreesd, u hebt al dit kwaad wel gedaan, maar wijk niet langer van achter de HEERE af, en dien de HEERE met uw hele hart. Wijk niet af door de nietige afgoden na te volgen, die niet van nut zijn en niet kunnen redden, want zij zijn nietigheden’ (1 Samuël 12:20-21). Als de Israëlieten bang zijn geworden en zich bekeren van de zonde dat ze van Samuel een koning eisen, heeft de profeet goed nieuws voor hen: ‘Wees niet bevreesd, u hebt al dit kwaad wel gedaan, maar wijk niet langer van achter de HEERE af, en dien de HEERE met uw hele hart. Wijk niet af door de nietige afgoden na te volgen, die niet van nut zijn en niet kunnen redden, want zij zijn nietigheden’ (1 Samuël 12:20-21). Dit is het evangelie — ook al heb je zwaar gezondigd en God vreselijk onteerd, ook al heb je inmiddels een koning terwijl het zonde was om er eentje te verlangen, ook al kun je de zonde en de pijnlijke consequenties die nog zullen volgen niet ongedaan maken, toch is er toekomst en hoop. Vrees niet! Vrees niet! In vers 22 lezen we vervolgens wat het heerlijke fundament is van dat evangelie. ‘Want de HEERE zal Zijn volk niet verlaten, omwille van Zijn grote Naam,…
2022-04-18 - 2 min
18 april | God, raak ons hart aan
‘Saul ging ook naar zijn huis in Gibea, en uit het leger gingen zij met hem mee van wie God het hart had aangeraakt’ (1 Samuel 10:26). Denk daar eens over na. Gód raakte hen aan. Geen echtgenoot. Geen zoon of dochter. Geen vader of moeder. Geen raadgever. Het was God. De Enige ter wereld met onbegrensde macht. De Enige met onbegrensde gezag, onbegrensde wijsheid, onbegrensde liefde, onbegrensde goedheid, onbegrensde reinheid en onbegrensde gerechtigheid. Die Ene raakte hun harten aan. Hoe kan iets met de omvang van Jupiter een molecuul aanraken? Laat staan doordringen tot de kern van zo’n molecuul? De aanraking van God is zo bijzonder omdat het een aanraking is. Het is een echte verbinding. Dat het hart daarbij geraakt wordt, is heel bijzonder. Dat God Degene is die ons aanraakt, is heel bijzonder. En dat het om een echte aanraking gaat, is ook heel bijzonder. Er werd niet alleen iets tegen de mannen uit het leger gezégd. Ze werden niet alleen beïnvloed door een goddelijke kracht. Ze werden niet alleen gezien en gekend. God, Die oneindig diep neerdaalde, raakte hun harten aan. Zo dichtbij kwam God. En ze werden niet verteerd. Die aanraking is me zo dierbaar. Ik wil daar ste…
2022-04-17 - 3 min
17 april | Het omhelzen van Jezus
‘Want dit is de liefde tot God, dat wij Zijn geboden in acht nemen; en Zijn geboden zijn geen zware last. Want al wat uit God geboren is, overwint de wereld; en dit is de overwinning die de wereld overwonnen heeft: ons geloof’ (1 Johannes 5:3-4). De achttiende-eeuwse predikant en theoloog Jonathan Edwards worstelde met deze tekst. Hij concludeerde uiteindelijk: ‘Zaligmakend geloof verondersteld (…) liefde. Door onze liefde tot God zijn we in staat om de moeilijkheden te overwinnen die het houden van Gods geboden met zich meebrengt. Liefde is dus de kern, het leven en de kracht van het zaligmakend geloof, waardoor het geloof veel vrucht kan dragen.' Ik denk dat Edwards gelijk heeft en dat er talloze Bijbelteksten zijn die in dezelfde richting wijzen. Je zou het ook zo kunnen zeggen: het geloof in Christus stemt niet alleen in met Wie God voor ons is, maar omhelst ook alles wat Hij voor ons is in Christus. ‘Het ware geloof omhelst Christus, hoe Hij in de Schrift ook wordt voorgesteld wordt aan arme zondaars.’ Dit omhelzen is één van de manieren om Christus lief te hebben – de manier waarmee we laten zien dat niets ter wereld ons meer waard is dan Hij. Daarom is er geen tegenstel…
2022-04-16 - 2 min
16 april | Barmhartigheid voor vandaag
‘Het is de goedertierenheid van de HEERE dat wij niet omgekomen zijn, dat Zijn barmhartigheid niet opgehouden is! Nieuw zijn ze, elke morgen; groot is Uw trouw!’ (Klaagliederen 3:22-23).Gods barmhartigheid is elke morgen nieuw, omdat er elke dag precies genoeg barmhartigheid is voor die dag.Daarom hebben we de neiging om te wanhopen als we denken dat we de lasten van morgen moeten dragen met de kracht van vandaag. God wil dat we weten: dat hoeft niet. Met de barmhartigheden van vandaag kunnen we de problemen van vandaag aan. De barmhartigheden van morgen zijn voor de problemen van morgen.Soms vragen we onszelf af of we genoeg barmhartigheid zullen ontvangen om vreselijke beproevingen te doorstaan. Maar daar hoeven we niet aan te twijfelen. Petrus zegt: ‘Als u smaad wordt aangedaan om de Naam van Christus, dan bent u zalig, want de Geest van de heerlijkheid en van God rust op u’ (1 Petrus 4:14). Wanneer de smaad komt, komt ook de Geest der heerlijkheid. Stefanus kreeg die Geest toen hij gestenigd werd. En jij zult Hem ook ontvangen. Als je de Geest en de heerlijkheid nodig hebt, zullen ze je gegeven worden.Het manna in de woestijn was telkens genoeg voor één dag. Het kon niet bewaa…
2022-04-15 - 2 min
15 april | Wees niet als een ezel
‘Wees niet als een paard, als een muildier, dat geen verstand heeft. Zijn bek houdt men in toom met bit en toom; dan kan hij u niet te na komen’ (Psalm 32:9).Stel je Gods volk eens voor als een boerderij met allerlei dieren. God zorgt voor Zijn dieren, Hij laat ze zien waar naartoe moeten en bouwt een schuur om ze bescherming te kunnen bieden.Maar er is één beest op de boerderij dat moeilijk te hanteren is: het muildier. Het beest is even dom als koppig.De manier waarop God Zijn dieren het liefst in de schuur brengt om ze onderdak en voedsel te geven, is door ze allemaal een eigen naam te geven en ze bij naam te roepen. ‘Ik onderwijs u en leer u de weg die u moet gaan’ (Psalm 32:8).Maar het muildier reageert daar niet op. Hij snapt het niets eens. Daarom rijdt God in Zijn pick-up truck het veld in. Hij bevestigt het bit en toom rond de bek van het muildier, bindt het beest aan de pick-up vast en sleept het de hele weg terug naar de schuur – terwijl het beest snuift, tegenstribbelt en zijn poten stijf houdt.Zo wil God niet dat Zijn dieren naar Hem toe komen om een zegen. Een dezer dagen zal het te laat zijn voor het muildier. De hagel zal hem teisteren of de bliksem zal hem treffen…
2022-04-14 - 1 min
14 april | Bid om Zijn roem
‘Bidt u dan zo: Onze Vader, Die in de hemelen zijt. Uw Naam worde geheiligd’ (Mattheüs 6:9).De Schrift zegt tientallen keren over God dat Hij dingen doet ‘omwille van Zijn Naam’. Maar wat drijft God nu eigenlijk precies als Hij iets omwille van Zijn Naam doet? Het is de vreugde die Hij erin vindt als Zijn Naam steeds meer bekend wordt.De eerste en belangrijkste bede die we kunnen bidden is: ‘Uw Naam worde geheiligd.’ Daarmee vragen we God om ervoor te zorgen dat mensen Zijn Naam zullen heiligen.God ziet graag dat steeds meer mensen Zijn Naam ‘heiligen’. Daarom leert Zijn Zoon christenen om zich in hun gebeden aan te sluiten bij dit grote verlangen van de Vader.‘Heere, zorg ervoor dat steeds meer mensen Uw Naam heiligen' - dat wil zeggen: hoogachten, bewonderen, respecteren, koesteren, eren en loven. Deze bede is eigenlijk een zendingsgebed.Bekijk de overdenking op YouTube. Je luistert naar Onwankelbare vreugde, een dagboek van John Piper door Geloofstoerusting en Desiring God. Wil je meer luisteren, lezen of bekijken? Ga dan naar de website geloofstoerusting.nl.Volg 'Onwankelbare vreugde' waar je maar wilt:Spotify: https://spoti.fi/2FssZb4WhatsApp: http://bit.ly/2OfR619Google Podc…
2022-04-13 - 3 min
13 april | Spreek je tranen toe
‘Wie met tranen zaaien, zullen met gejuich maaien. Wie het zaad draagt en dat zaait, gaat al wenend zijn weg; maar hij zal zeker terugkomen met gejuich, en zijn schoven dragen’ (Psalm 126:5-6).Er is niets verdrietigs aan het zaaien van zaad. Het kost niet meer werk dan oogsten. Het kan heerlijk weer zijn. Je kunt hopen op een goede oogst.Toch spreekt deze psalm van ‘met tranen zaaien'. Er staat dat iemand het zaad draagt en dat zaait, en al wenend zijn weg gaat. Waarom huilt hij dan?Ik denk niet omdat zaaien verdrietig of moeilijk is. Ik denk niet dat de reden voor het verdriet iets met het zaaien te maken heeft. Zaaien is gewoon het werk wat gedaan moet worden, ook als er dingen in ons leven zijn waar we om moeten huilen.De gewassen wachten niet tot ons verdriet weg is, of tot al onze problemen opgelost zijn. Als we de volgende winter willen eten, moeten we het veld in gaan en zaaien, of we nu moeten huilen of niet. En als je dat doet, is de belofte van deze psalm dat je met gejuich zult maaien. Je zult zeker terugkomen met gejuich, en je schoven dragen. Niet omdat de tranen van het zaaien de vreugde van het oogsten veroorzaken, maar omdat het zaaien zelf oogsten tot gevolg heeft…
2022-04-12 - 3 min
12 april | Je zult de strijd niet verliezen
‘Hier hebt u een wacht; ga heen, beveilig het naar uw beste weten’ (Mattheüs 27:65).Toen Jezus gestorven en begraven was en de grote steen voor het graf gerold was, kwamen de Farizeeën bij Pilatus. Ze vroegen toestemming om de steen te verzegelen en het graf te bewaken.Ze deden hun uiterste best — tevergeefs.Het was toen hopeloos, het is vandaag hopeloos en het zal altijd hopeloos zijn. Ze kunnen doen wat ze willen maar ze kunnen Jezus niet eronder houden. Hij kan niet begraven blijven.Het is niet zo ingewikkeld: Hij kon eruit breken omdat Hij er niet in gedwongen was. Hij liet toe dat anderen Hem vals beschuldigden, lastigvielen, buitensloten, minachtten, met Hem solden en Hem uiteindelijk doodden.‘…omdat Ik Mijn leven geef om het opnieuw te nemen. Niemand neemt het Mij af, maar Ik geef het uit Mijzelf; Ik heb macht het te geven, en heb macht het opnieuw te nemen’ (Johannes 10:17-18).Niemand kan Hem eronder houden omdat niemand Hem ooit eronder gekregen heeft. Hij gaf Zijn leven toen Hij daar klaar voor was.Op het moment dat het erop lijkt dat Hij voorgoed begraven is, doet Jezus in het donker iets wonderbaarlijks. ‘Zo is het Koninkrijk van God: als wanneer iemand het zaad in de …
2022-04-11 - 3 min
11 april | De wijn van de grote Koning
‘Want wij hebben geen Hogepriester Die geen medelijden kan hebben met onze zwakheden, maar Een Die in alles op dezelfde wijze als wij is verzocht, maar zonder zonde’ (Hebreeën 4:15).Nooit heb ik iemand horen zeggen: ‘De diepste lessen in mijn leven heb ik geleerd in tijden van voorspoed en comfort.’ Ik heb sterke gelovigen wel horen zeggen: ‘De tijden dat ik echt meer ging begrijpen van de diepte van Gods liefde en groeide in het geloof werden getekend door lijden.’Dit is een ontnuchterende Bijbelse waarheid. Neem nu Filippenzen 3:8. ‘Ik beschouw ook alles als schade vanwege de voortreffelijkheid van de kennis van Christus Jezus, mijn Heere, om Wie ik dat alles als schade ervaren heb. En ik beschouw het als vuiligheid, opdat ik Christus mag winnen’. Met andere woorden: no pain, no gain – geen lijden, geen winst. Of: al moet ik alles opofferen, het deert me niet als Christus daardoor een grotere plaats in mijn leven inneemt.Nog een voorbeeld, uit Hebreeën 5:8. ‘Hoewel Hij de Zoon was, heeft Hij toch gehoorzaamheid geleerd uit wat Hij heeft geleden.’ Hetzelfde boek zegt dat Hij nooit gezondigd heeft (Hebreeën 4:15).Het leren van gehoorzaamheid betekent dus niet van ongehoorzaamheid …
2022-04-10 - 3 min
10 april | Wanneer is schaamte op zijn plaats?
‘Want toen u slaaf van de zonde was, was u vrij ten aanzien van de gerechtigheid. Wat voor vrucht dan had u toen van de dingen waarover u zich nu schaamt? Immers, het einde daarvan is de dood’ (Romeinen 6:20-21). Als de ogen van een christen open gaan voor het God onterende kwaad van zijn eertijds, is het terecht dat hij zich schaamt. Paulus zegt tegen de gemeente in Rome: ‘Toen u slaaf van de zonde was, … wat voor vrucht dan had u toen van de dingen waarover u zich nu schaamt?’ Als we terugkijken op ons leven en zien hoe we God door onze manier van leven aan de kant gezet hebben, is het wel gepast als we daar verdriet over hebben. Natuurlijk niet om daarin te blijven hangen en ons te laten verlammen. Maar een christen die dicht bij God leeft, kan niet terugdenken aan de zonden van zijn jeugd zonder de echo’s van schaamte te voelen, zelfs als hij ermee in het reine is gekomen met God. Gepaste schaamte kan heel gezond en heilzaam zijn. Paulus schreef aan de Thessalonicenzen: ‘Als iemand niet gehoorzaam is aan ons woord door middel van deze brief, maak hem als zodanig bekend en laat u niet met hem in, opdat hij beschaamd wordt’ (2 Thessalonicenzen 3:14, Engelse vertaling). Schaamte …
2022-04-09 - 2 min
9 april | Spreek tot God, niet alleen over Hem
‘Al ging ik ook door een dal vol schaduw van de dood, ik zou geen kwaad vrezen, want U bent met mij’ (Psalm 23:4).We kunnen veel leren van de vorm van deze psalm.In de eerste drie verzen spreekt David over God in de derde persoon:De HEERE is mijn Herder…Hij doet mij neerliggen…Hij leidt mij…Hij verkwikt mijn ziel.In de verzen 4 en 5 schakelt hij over op ‘U’:Ik zou geen kwaad vrezen, want U bent met mij;Uw stok en Uw staf, die vertroosten mij;U maakt voor mij de tafel gereed;U zalft mijn hoofd met olie.En in vers 6 spreekt hij weer over God in de derde persoon:Ik zal in het huis van de HEERE blijven.Wat ik hiervan heb geleerd, is dat het niet goed is om lang over God te spreken zonder tot Hem te spreken.Iedere christen is op zijn minst een amateur-theoloog — dat wil zeggen, iemand die het karakter en het werk van God probeert te begrijpen en daar woorden aan wil geven. Als we geen kleine theologen zijn, kunnen we nooit iets tegen elkaar zeggen over God en wordt het wel erg moeilijk om elkaar te helpen als het gaat om geloofszaken.Maar wat ik van David geleerd heb in Psalm 23 en in andere psalmen, is dat mijn theologie verweven moet zijn met gebed. Ik moet mijn spreken over God rege…
2022-04-08 - 3 min
8 april | Zorg dat Satan weet dat hij verslagen is
‘Bied weerstand aan de duivel en hij zal van u wegvluchten’ (Jakobus 4:7).Hoe duidelijker Satan in onze tijd aanwezig is, hoe meer degenen die in Christus geloven de waarde zullen inzien van de overwinning die Christus behaald heeft.Het Nieuwe Testament leert ons dat Satan is verslagen toen Christus stierf en weer opstond uit de dood. Hij heeft voor een tijd een beperkte vrijheid, maar zijn macht over Gods volk is gebroken en zijn ondergang is zeker.‘Hiertoe is de Zoon van God geopenbaard, dat Hij de werken van de duivel verbreken zou’ (1 Johannes 3:8).‘Omdat nu die kinderen van vlees en bloed zijn, heeft Hij eveneens daaraan deel gehad om door de dood hem die de macht over de dood had – dat is de duivel – teniet te doen’ (Hebreeën 2:14). ‘God heeft de overheden en de machten ontwapend, die openlijk te schande gemaakt en daardoor over hen getriomfeerd’ (Kolossenzen 2:15).Met andere woorden: de beslissende slag viel op Golgotha. En op een dag, wanneer Satans tijd van beperkte vrijheid voorbij is, ‘[zal] de duivel… in de poel van vuur en zwavel geworpen [worden]… en dag en nacht gepijnigd worden in alle eeuwigheid’ (Openbaring 20:10).Wat betekent dit voor degenen die Jezus Christus …
2022-04-07 - 2 min
7 april | Wat het betekent om voor je vijanden te bidden
‘Heb uw vijanden lief… bid voor hen die u beledigen en u vervolgen’ (Mattheüs 5:44).Bidden voor je vijanden is een van de diepste vormen van liefde, omdat dit betekent dat je echt van harte moet willen dat er iets goeds met hen gebeurt.Je kunt misschien aardige dingen doen voor je vijanden zonder oprecht te verlangen dat het goed met hen zal gaan. Maar voor hen bidden doe je in de aanwezigheid van God, Die je hart kent, en kom je tot God in hun plaats.Je kunt bidden voor hun bekering, of bidden dat ze berouw zullen krijgen. Dat hun ogen geopend worden voor de vijandschap in hun hart. Het kan zijn dat je bidt dat God hen uit de neerwaartse spiraal van de zonde redt, ook al is daar een ziekte of ramp voor nodig. Maar wat Jezus hier bedoelt is een gebed voor hun bestwil.Dit bad Jezus toen Hij aan het kruis hing:‘Vader, vergeef het hun, want zij weten niet wat zij doen’ (Lukas 23:34).En dit is wat Stefanus deed toen hij gestenigd werd:‘En terwijl hij op de knieën viel, riep hij met luide stem: Heere, reken hun deze zonde niet toe!’ (Handelingen 7:60).Jezus roept ons niet alleen op om goede dingen te doen voor onze vijanden, zoals hen groeten en hen bijstaan als ze hulp nodig hebben; H…
2022-04-06 - 3 min
6 april | Twee manieren om Jezus in gedachten te houden
'Houd Jezus Christus in gedachten, Die uit de doden is opgewekt, en Die uit het nageslacht van David is, overeenkomstig mijn Evangelie' (2 Timotheüs 2:8, Engelse vertaling).Paulus noemt twee specifieke manieren om Jezus in gedachten te houden: houd Hem in gedachten als de opgestane Levensvorst en als het nageslacht van David. Waarom noemt hij juist deze twee dingen?Als Hij is opgestaan uit de dood, dan leeft Hij en heeft Hij de dood overwonnen. ‘En als de Geest van Hem Die Jezus uit de doden opgewekt heeft, in u woont, zal Hij Die Christus uit de doden opgewekt heeft, ook uw sterfelijke lichamen levend maken door Zijn Geest, Die in u woont’ (Romeinen 8:11).Dat betekent: hoe zwaar het lijden ook wordt, het ergste wat er kan gebeuren, is dat je sterft. En dankzij Jezus heeft deze vijand –de dood– zijn angel verloren. Jezus leeft. En jij zult leven. ‘Wees niet bevreesd voor hen die het lichaam doden en de ziel niet kunnen doden’ (Mattheüs 10:28).De opstanding van Jezus was niet zomaar een opstanding. Het was de opstanding van de Zoon van David. ‘Houd Jezus Christus in gedachten, Die uit de doden is opgewekt, en Die uit het nageslacht van David is’. Waarom zegt Paulus dat?Omdat iedere…
2022-04-05 - 3 min
5 april | De boeken tijdens het oordeel
‘En allen die op de aarde wonen, zullen het [beest] aanbidden, althans van wie de namen niet zijn geschreven in het boek des levens van het Lam Dat geslacht is, van de grondlegging van de wereld af’ (Openbaring 13:8).De zaligheid staat vast voor iedereen van wie de naam opgetekend staat in het boek des levens.De reden dat het opgeschreven zijn in het boek des levens onze zaligheid garandeert, is dat het boek ‘Het boek des levens van het Lam Dat geslacht is’ genoemd wordt (Openbaring 13:8). De mensen die in dit boek staan, worden niet zalig op basis van hun werken. Ze worden zalig omdat Christus geslacht is.Welke rol speelt het verslag van ons leven uit ‘de boeken’ in het laatste oordeel? Het antwoord is dat de boeken voldoende bewijs leveren dat we van Christus zijn en dat ze daarom functioneren als een publieke bevestiging van ons geloof in en onze vereniging met Christus.Lees Openbaring 21:27 maar eens: ‘Al wat onrein is, zal [het Nieuw Jeruzalem] niet inkomen, en ook niemand die zich bezighoudt met gruwelen en leugens, maar alleen zij die geschreven zijn in het boek des levens van het Lam.’ Hier lezen we dat het ‘geschreven zijn in het boek des levens’ niet alleen tot gevolg he…
2022-04-04 - 2 min
4 april | God versterkt ons door anderen
‘En de Heere zei: Simon, Simon, zie, de satan heeft u allen opgeëist om te ziften als de tarwe. Maar Ik heb voor u gebeden dat uw geloof niet ophoudt. En u, als u eens tot inkeer gekomen bent, versterk dan uw broeders’ (Lukas 22:31-32).Hoe zit het dan met de andere tien apostelen (we rekenen Judas even niet mee)?Satan zou de anderen ook ziften. Bad Jezus ook voor hen?Jazeker. Maar Hij vroeg Zijn Vader niet om precies op dezelfde manier over hun geloof te waken als bij Petrus.In die ene angstaanjagende nacht, terwijl Petrus op de zeef van Satan lag, brak God zijn trots en eigendunk. Maar Hij liet hem niet gaan. Hij bekeerde hem, vergaf hem, herstelde hem en versterkte zijn geloof. En toen was het Petrus’ opdracht om de anderen te versterken.Jezus zorgde voor de tien door voor Petrus te zorgen. De versterkte werd versterker.Daarin ligt een bijzondere les voor ons. Soms zorgt God rechtstreeks voor je en versterkt Hij je geloof als je alleen bent in de vroege ochtenduren. Maar meestal (tien van de elf keer, zou je kunnen zeggen) versterkt God ons geloof door iemand anders in te schakelen.God zendt ons dan een Simon Petrus, die ons precies dat woord van genade brengt dat we nodig hebbe…
2022-04-03 - 2 min
3 april | Wat je moet doen als je wankelt
‘Want het goede dat ik wil, doe ik niet, maar het kwade, dat ik niet wil, dat doe ik’ (Romeinen 7:19).Het leven van christenen is niet één grote nederlaag, maar ons leven wordt ook niet continu getekend door een volmaakte overwinning op de zonde. En op de momenten dat het ons niet lukt om de zonde te overwinnen, laat Romeinen 7:14-25 ons de normale manier zien waarop een gezonde christen daarmee om moet gaan.We zouden moeten zeggen:Ik heb Gods wet lief (vers 22).Ik haat wat ik net deed (vers 15).Ik ellendig mens, wie verlost mij uit het lichaam van deze dood (vers 24)?Ik dank God! De overwinning komt van Jezus Christus, onze Heere (vers 25).Met andere woorden: geen enkele christen wil op deze manier leven — verslagen. Geen enkele christen legt zich daarbij neer. Maar als we wél een tijdje op deze manier leven, moeten we daar niet over liegen.Geen schijnheiligheid. Geen ‘mooier voordoen’. Geen trots perfectionisme. Geen vrome, opgeplakte glimlach of vrolijke oppervlakkigheid.Moge God ons verlossen van de blindheid voor onze eigen fouten en de snelheid waarmee we anderen veroordelen.Moge God ons helpen om meer last te hebben van onze eigen tekortkomingen dan van de fouten van een an…
2022-04-02 - 2 min
2 april | Beter dan de everest
‘En wij weten dat voor hen die God liefhebben, alle dingen meewerken ten goede, voor hen namelijk die overeenkomstig Zijn voornemen geroepen zijn’ (Romeinen 8:28).Als je vanuit deze geweldig grote belofte leeft, sta je vaster en stabieler in het leven dan de Mount Everest.Niets kan je omverblazen als je binnen de muren van Romeinen 8:28 bent. Buiten Romeinen 8:28 is verwarring, bezorgdheid, angst en onzekerheid. Buiten deze belofte van Gods allesomvattende toekomstige genade staan de bouwvallen van drugs, pornografie en tientallen nutteloze vormen van tijdverdrijf. Daar zijn de dunne wandjes en golfplaten daken van zwakke investeringsstrategieën, vergankelijke verzekeringsdekkingen en onbenullige pensioenplannen. Daar zijn de kartonnen deursloten, alarmsystemen en antiballistische raketten. Buiten zijn er duizenden vervangers voor Romeinen 8:28.Zodra je via de deur van de liefde het massieve, onwrikbare bouwwerk van Romeinen 8:28 binnenloopt, verandert alles. Er komt stabiliteit, diepte en vrijheid in je leven. Je kunt gewoon niet meer omvergeblazen worden. Het vertrouwen dat een soevereine God heel je leven, met alle vreugde en verdriet, voor jouw bestwil bestuurt, is een ongeëve…
2022-04-01 - 2 min
1 april | Twee van onze diepste behoeften
‘Aan de gemeente van de Thessalonicenzen, die in God, onze Vader, en de Heere Jezus Christus is’ (2 Thessalonicenzen 1:1).Als kerk zijn we ‘in’ een vader en ‘in’ een heer. Wat betekent dat?Het woord ‘vader’ impliceert zorg, eten en drinken, bescherming en opvoeding. In de Vader zijn betekent dus vooral dat Hij voor ons zorgt en ons beschermt.De tekst heeft het ook over een heer: we zijn in de Heere Jezus Christus. Het woord ‘Heer’ impliceert gezag, leiderschap en eigenaarschap. ‘In’ de Heere zijn betekent dus vooral dat we onder Zijn leiding en gezag staan en Zijn eigendom zijn.Paulus groet de gemeente van de Thessalonicenzen dus op een manier die hen eraan herinnert dat ze familie zijn (onder de zorg van een Vader vallen) en dienaren (onder de leiding van de Heere). Deze twee beschrijvingen van God, als Vader en als Heere, en dus van de kerk als familie en als dienaren, sluiten aan op twee van onze diepste behoeften.Iedereen heeft behoefte aan redding en hulp en aan zin en betekenis.We hebben een hemelse Vader nodig Die Zich over ons ontfermt en ons redt van de zonde en de ellende. Omdat we zwak en kwetsbaar zijn, hebben we Zijn hulp nodig bij elke stap op onze levensweg.Maar we …
2022-03-31 - 3 min
31 maart | Wat de handen van de liefde gebonden houdt
‘Wij danken de God en Vader van onze Heere Jezus Christus altijd wanneer wij voor u bidden, omdat wij gehoord hebben van uw geloof in Christus Jezus en van de liefde die u hebt voor alle heiligen, vanwege de hoop die voor u is weggelegd in de hemelen’ (Kolossenzen 1:3-5). Het probleem van de kerk in deze tijd is niet dat er te veel mensen zijn die de hemel van harte liefhebben. Het probleem is niet dat belijdende christenen zich terugtrekken uit de wereld, de halve dag in hun Bijbel lezen en de andere helft van de dag zingen over hun vreugde in God, terwijl ze zich niet druk maken over de nood die er in de wereld is. Het probleem is dat belijdende christenen tien minuten in hun Bijbel lezen, dan de halve dag druk zijn met geld verdienen en vervolgens de andere helft van de dag gebruiken om te genieten en te repareren wat ze met dat geld gekocht hebben. Het is niet de hemelgezindheid die de liefde in de weg staat. Het is wereldgezindheid die de liefde in de weg staat, zelfs als die niet zo duidelijk zichtbaar wordt in ons leven doordat we in het weekend heel godsdienstig zijn. Waar zijn de mensen die zich een vreemdeling en een bijwoner op aarde voelen, doordat de belofte van de he…
2022-03-30 - 3 min
30 maart | Hij zal ons bewaren
‘God zal u ook bewaren tot het einde toe, zodat u onberispelijk zult zijn op de dag van onze Heere Jezus Christus. God is getrouw, door Wie u geroepen bent tot de gemeenschap van Zijn Zoon Jezus Christus, onze Heere’ (1 Korinthe 1:8-9, Engelse vertaling). Waar hangt het van af of jouw geloof standhoudt tot de dag dat Jezus terugkomt? De vraag is niet: geloof je in de volharding van de heiligen? De vraag is: hoe kunnen we volharden tot het einde? Rust de zekerheid van ons eeuwig behoud op de betrouwbaarheid van onze eigen goede voornemens? Of rust onze zekerheid op het werk van God, Die ervoor zorgt dat we blijven vertrouwen op Hem? De Bijbel leert ons dat God trouw is, en dat Hij degenen die Hij geroepen heeft voor altijd zal bewaren. De zekerheid dat we voor eeuwig behouden zijn, is dezelfde zekerheid dat God ervoor zorgt dat we op Hem blijven vertrouwen! De zekerheid van de eeuwigheid is niet bijzonderder dan de zekerheid dat God ervoor zal zorgen dat we op Hem blijven vertrouwen. Maar die zekerheid is wel heel bijzonder voor degenen die God geroepen heeft. In ten minste drie Bijbelgedeelten verbindt God het feit dat Hij ons roept en het feit dat Hij ons bewaart met elkaar. ‘God…
2022-03-29 - 2 min
29 maart | Zo zeker als de liefde voor Zijn Zoon
‘Hoe zal Hij, Die zelfs Zijn eigen Zoon niet gespaard maar voor ons allen overgegeven heeft, ons ook met Hem niet alle dingen schenken?’ (Romeinen 8:32). God zorgt ervoor dat elk verdriet zijn vernietigende kracht verliest. Dit moet je geloven, anders zul je als christen niet groeien, of zelfs bezwijken onder de druk en de verleidingen van het moderne leven. Er is zoveel verdriet en onenigheid, er zijn zoveel tegenslagen, ontmoedigingen en momenten dat we druk ervaren. Ik weet niet waar ik naar toe zou moeten als ik niet zou geloven dat de almachtige God elk verdriet, elke onenigheid, elke tegenslag, elke ontmoediging en elk moment van druk zijn vernietigende kracht ontneemt en al deze dingen gebruikt om mijn vreugde in God te vergroten. De wereld is van ons. Het leven is van ons. De dood is van ons. God regeert namens Zijn uitverkorenen op zo’n manier, dat alles waar we in een leven in gehoorzaamheid en dienst aan God tegenaan lopen, door Zijn machtige hand ten dienste komt te staan van onze heiligheid en onze eeuwige vreugde in God. Als God voor ons is, en als God God is, dan is het ook waar dat niets uiteindelijk tegen ons kan zijn. Hij, Die ook Zijn eigen Zoon niet gespaard ma…
2022-03-28 - 3 min
28 maart | Als iedereen je in de steek laat
‘Bij mijn eerste verdediging was er niemand die mij bijstond, maar zij hebben mij allen verlaten. Moge het hun niet toegerekend worden. Maar de Heere heeft mij bijgestaan en heeft mij kracht gegeven, opdat door mij de prediking volbracht zou worden en alle heidenen die zouden horen. En ik ben uit de muil van de leeuw verlost. En de Heere zal mij bevrijden van alle boze opzet en mij verlossen tot de komst van Zijn hemels Koninkrijk. Hem zij de heerlijkheid tot in alle eeuwigheid. Amen’ (2 Timotheüs 4:16-18). Vanmorgen heb ik een poos nagedacht over deze prachtige en hartverscheurende woorden. Paulus zit gevangen in Rome. Voor zover wij weten is hij niet vrijgelaten. En zo eindigt hij zijn laatste brief. Overdenk het en verwonder je erover! Hij is door iedereen in de steek gelaten. Hij is al oud. Een trouwe dienaar. In een vreemde stad, ver van huis. Omringd door de vijanden. Zijn leven is in gevaar. Waarom? Omdat hij nu deze bijzondere zin voor ons kon opschrijven: ‘Maar de Heere heeft mij bijgestaan!’ O, wat zijn deze woorden mij lief! Als goede vrienden je in de steek laten, schreeuw je dan tegen God? Zijn de mensen om je heen eigenlijk jouw echte god? Of word je bemoedigd door …
2022-03-27 - 3 min
27 maart | Tien vruchten van de opstanding
‘En als Christus niet is opgewekt, is uw geloof zinloos; u bent dan nog in uw zonden’ (1 Korinthe 15:17). Hier zijn tien bijzondere dingen die we aan Jezus’ opstanding te danken hebben: 1. Een Zaligmaker die nooit meer zal sterven. ‘Wij weten toch dat Christus, nu Hij is opgewekt uit de doden, niet meer sterft’ (Romeinen 6:9). 2. Bekering. ‘De God van onze vaderen heeft Jezus opgewekt, Die u omgebracht hebt door Hem aan een kruishout te hangen. Deze Jezus heeft God door Zijn rechterhand verhoogd tot een Vorst en Zaligmaker, om Israël bekering te geven’ (Handelingen 5:30-31). 3. Wedergeboorte. ‘[God] deed ons, overeenkomstig Zijn grote barmhartigheid, opnieuw geboren worden tot een levende hoop, door de opstanding van Jezus Christus uit de doden’ (1 Petrus 1:3). 4. Vergeving van zonden. ‘En als Christus niet is opgewekt, is uw geloof zinloos; u bent dan nog in uw zonden’ (1 Korinthe 15:17). 5. De Heilige Geest. ‘Deze Jezus heeft God doen opstaan, waarvan wij allen getuigen zijn.Hij dan, Die door de rechterhand van God verhoogd is en de belofte van de Heilige Geest ontvangen heeft van de Vader, heeft dit uitgestort wat u nu ziet en hoort’ (Handelingen 2:33). 6. Geen verdoemenis voor…
2022-03-26 - 2 min
26 maart | Hoe je je in Gods Woord kunt verheugen
‘Hoe zoet zijn Uw woorden voor mijn gehemelte, zoeter dan honing voor mijn mond’ (Psalm 119:103). We mogen het christendom niet reduceren tot een kwestie van geboden, goede voornemens en wilskracht. Het gaat er in het christendom om waar we van houden, waarin we ons verheugen en wat ons goed smaakt. Toen Jezus in de wereld kwam, verdeelde dat de mensheid in twee groepen, afhankelijk van wat ze liefhadden. ‘Het licht kwam in de wereld, en de mensen hebben de duisternis liefgehad, meer dan het licht’ (Johannes 3:19). De rechtvaardige en de goddeloze verschillen van elkaar doordat ze zich beiden in iets anders verheugen — in de openbaring van God of in de wereld. Misschien vraagt iemand zich af: hoe kan ik me in Gods Woord verheugen? Mij antwoord is tweeledig: Bid om nieuwe smaakpapillen op de tong van je hart. En: mediteer over de duizelingwekkende beloften die God aan Zijn volk doet. Dezelfde psalmist die zegt: ‘Hoe zoet zijn Uw woorden voor mijn gehemelte’ (Psalm 119:103), zegt eerder ook: ‘Open mijn ogen en laat mij aanschouwen de wonderen van Uw wet’ (Psalm 119:18). Hij bad, want geheiligde smaakpapillen op de tong van je hart zijn een gave van God. Een natuurlijk mens hongert n…
2022-03-25 - 2 min
25 maart | Eeuwig genoeg
‘Ik ben het Brood des levens; wie tot Mij komt, zal beslist geen honger hebben, en wie in Mij gelooft, zal nooit meer dorst hebben’(Johannes 6:35). Deze tekst wijst erop dat geloven in Jezus een eten en drinken betekent van alles wat Jezus is. Dat gaat zelfs zo ver dat de dorst van onze ziel gelest wordt in Jezus, zodat we nooit meer dorst zullen hebben. Hij is het einde van onze zoektocht naar levensvervulling. Als we op Jezus vertrouwen op de manier die Johannes voor ogen heeft, geeft Zijn nabijheid en Zijn belofte zo veel vervulling, dat we niet meer beheerst worden door de verleidelijke genietingen van de zonde (Romeinen 6:14). Dit verklaart waarom dit geloof in Jezus de macht van de zonde tenietdoet en gehoorzaamheid mogelijk maakt. Johannes 4:14 wijst daar ook op: ‘Wie drinkt van het water dat Ik hem zal geven, zal in eeuwigheid geen dorst meer krijgen. Maar het water dat Ik hem zal geven, zal in hem een bron worden van water dat opwelt tot in het eeuwige leven.'Net als in Johannes 6:35 wordt het zaligmakend geloof daar omschreven als drinken van water dat de diepste verlangens van de ziel vervult. Dat zien we ook in Johannes 7:37-38: ‘Als iemand dorst heeft, laat hij tot Mi…
2022-03-24 - 2 min
24 maart | Dienen in Gods koninkrijk en mensenvrees
‘Wees niet bevreesd voor hen, want Ik ben met u om u te redden, spreekt de HEERE’ (Jeremia 1:8). Angst voor afwijzing en tegenstand is, vooral onder jongeren, een grote belemmering om de Heere te dienen. Allerlei gedachten schieten door je hoofd: ‘Wat zullen de mensen wel niet denken van de manier waarop ik God dien? Misschien zijn ze het er niet mee eens of voelen ze zich aangevallen. Misschien maak ik fouten en krijg ik kritiek.’ Mensenvrees is een grote belemmering in het werk in Gods koninkrijk. Daarom zegt God: ‘Wees niet bevreesd voor hen, want Ik ben met u om u te redden.’ Gods aanwezigheid en goedkeuring is meer waard dan eerbetoon van mensen. En God zegt dat Hij je zal redden, in en door alle moeite heen. Uiteindelijk zul je zegevieren. Je zult meer dan een overwinnaar zijn. Ook nu nog wordt dat in Christus Jezus aan ieder van ons beloofd: ‘Hij heeft Zelf gezegd: Ik zal u beslist niet loslaten en Ik zal u beslist niet verlaten. Daarom zeggen wij met goede moed: De Heere is voor mij een Helper en ik zal niet vrezen. Wat zal een mens mij doen?’ (Hebreeën 13:5-6). ‘Als God voor ons is, wie zal tegen ons zijn?’ (Romeinen 8:31). God zegt het dus tegen Jeremia, en Hij zegt het…
2022-03-23 - 3 min
23 maart | Onwetendheid staat garant voor goddeloosheid
‘Immers, Zijn Goddelijke kracht heeft ons alles geschonken wat tot het leven en de godsvrucht behoort, door de kennis van Hem Die ons geroepen heeft door Zijn heerlijkheid en deugd’ (2 Petrus 1:3). Ik verbaas me over de kracht die de Bijbel toekent aan kennis. Neem nu 2 Petrus 1:3: ‘Immers, Zijn Goddelijke kracht heeft ons alles geschonken wat tot het leven en de godsvrucht behoort, door de kennis van Hem Die ons geroepen heeft door Zijn heerlijkheid en deugd.’ Alle kracht die er bij God te verkrijgen is om te leven en godvruchtig te kunnen zijn, ontstaat door kennis! Geweldig! We zouden de leer en het onderwijs uit de Schriften meer moeten waarderen! Het leven en de godsvrucht staan op het spel. Niet dat kennis garant staat voor godsvrucht. Zo werkt het niet. Maar het lijkt er wel op dat onwetendheid garant staat voor goddeloosheid. Want Petrus zegt dat de goddelijke kracht die tot godsvrucht leidt wordt geschonken door de kennis van God. Hier volgen drie conclusies, een waarschuwing en een belofte. 1. Lees! Lees! Lees! Maar kijk uit dat je je tijd niet verspilt aan theologisch schuim en sop. Lees waardevolle theologische boeken over ‘Hem Die ons geroepen heeft tot Zijn heerlijkh…
2022-03-22 - 3 min
22 maart | De snoepwinkel van satan
‘Welnu, omdat Christus voor ons in het vlees geleden heeft, moet ook u zich wapenen met dezelfde gedachte: wie in het vlees geleden heeft, is opgehouden met de zonde’ (1 Petrus 4:1). In eerste instantie is de tekst verwarrend. Is Christus gestopt met zondigen? Nee! ‘Hij heeft geen zonde gedaan’ (1 Petrus 2:22). Dan valt het kwartje. Wanneer we ons wapenen met de gedachte dat Christus voor ons geleden heeft, beseffen we dat we met Hem gestorven zijn. ‘Hij heeft Zelf onze zonden in Zijn lichaam gedragen op het hout, opdat wij, voor de zonden dood, voor de gerechtigheid zouden leven’ (1 Petrus 2:24). Als we met Hem sterven, houden we op met zondigen. Het is net Romeinen 6. ‘Dit weten wij toch, dat onze oude mens met Hem gekruisigd is, opdat het lichaam van de zonde tenietgedaan zou worden en wij niet meer als slaaf de zonde zouden dienen. Want wie gestorven is, is rechtens vrij van de zonde … Zo dient ook u uzelf te beschouwen als dood voor de zonde, maar levend voor God in Christus Jezus, onze Heere’ (Romeinen 6:6-7 en 11, Engelse vertaling). Petrus zegt: ‘Bewapen jezelf met deze gedachte!’ Paulus zegt: ‘Beschouw jezelf als dood!’ Het wapen waarmee we vrij kunnen worden is een geda…
2022-03-21 - 2 min
21 maart | Gods beste belofte
‘Hoe zal Hij, Die zelfs Zijn eigen Zoon niet gespaard maar voor ons allen overgegeven heeft, ons ook met Hem niet alle dingen schenken?’ (Romeinen 8:32). De meest verstrekkende belofte van Gods toekomstige genade vinden we in Romeinen 8:32. In heel de Bijbel is dit vers mij het meest dierbaar. Onder andere omdat dit beloftewoord zo allesomvattend is, dat het een houvast is bij vrijwel elke verandering in mijn leven en mijn werk in Gods Koninkrijk. Er is nooit een situatie geweest, en die zal er ook nooit zijn, waarin deze belofte niet relevant is. Alleen het feit dat deze belofte zo allesomvattend is, maakt het niet tot het dierbaarste vers. Er zijn nog meer van dit soort beloften, bijvoorbeeld Psalm 84:12: ‘Hij zal het goede niet onthouden aan wie in oprechtheid zijn weg gaat'. En 1 Korinthe 3:21-23: ‘Alles is van u: hetzij Paulus, hetzij Apollos, hetzij Kefas, hetzij de wereld, hetzij het leven, hetzij de dood, hetzij tegenwoordige dingen, hetzij toekomstige dingen, alles is van u. U echter bent van Christus en Christus is van God.’ Je kunt de kracht en reikwijdte van deze beloften moeilijk overschatten. Maar wat Romeinen 8:32 extra bijzonder maakt, is de logica erachter: de bel…
2022-03-20 - 3 min
20 maart | Jezus stierf voor dit moment
‘Ik ben met Christus gekruisigd; en niet meer ik leef, maar Christus leeft in mij; en voor zover ik nu in het vlees leef, leef ik door het geloof in de Zoon van God, Die mij heeft liefgehad en Zichzelf voor mij heeft overgegeven’ (Galaten 2:20). Toen de wekker vanmorgen om 4:59 uur ging, dacht ik een fractie van een seconde aan het sterven. Ik zag mezelf al staan voor de volkomen heilige God, met niets om Hem aan te bieden dan mijn eigen leven. Deze afschuwelijke gedachte moest echter wijken toen de werkelijkheid in een flits tot me doordrong: Jezus stierf voor dit moment. En toen was het voorbij. Mijn eerste gedachte was: dit is in wezen wat er gebeurt als iemand bekeerd wordt. Zo is het als iemand ontdekt dat Jezus Christus echt bestaat. Zo is het als iemand de waarde gaat inzien van de liefde van Christus. Plotseling, voor de eerste keer, ziet hij met de ogen van zijn hart dat hij er niet aan ontkomt om ooit met een schuldig geweten voor God te staan. Dat beeld hakt erin. Daardoor realiseert hij zich dat de tussenkomst van een Middelaar zijn enige hoop is. Als hij alleen voor God staat, met niets om Hem aan te bieden dan zijn eigen zondige leven, dan is hij geheel en al verlore…
2022-03-19 - 3 min
19 maart | Een samenvatting van het evangelie in vijf punten
‘Want ook Christus heeft eenmaal voor de zonden geleden, Hij, Die rechtvaardig was, voor onrechtvaardigen, opdat Hij ons tot God zou brengen’ (1 Petrus 3:18). Dit is een samenvatting om je te helpen het Evangelie te begrijpen en ervan te genieten! 1. God schiep ons tot Zijn eer. ‘Breng Mijn zonen van ver, en Mijn dochters van het einde der aarde. Ieder die genoemd is naar Mijn Naam, die heb Ik tot Mijn eer geschapen’ (Jesaja 43:6-7). God schiep ons allemaal naar Zijn beeld, zodat we Zijn karakter en innerlijke schoonheid zouden uitstralen en weerspiegelen. 2. Ieder mens moet leven tot Gods eer. ‘Of u dus eet of drinkt of iets anders doet, doe alles tot eer van God’ (1 Korinthe 10:31). Tot Gods eer leven doen we door Hem lief te hebben (Mattheüs 10:37), Hem te geloven (Romeinen 4:20), Hem dankbaar te zijn (Psalm 50:23) en Hem te gehoorzamen (Mattheüs 5:16). Als we deze dingen doen, weerspiegelen we Gods heerlijkheid. 3. We hebben allemaal gezondigd en missen Gods heerlijkheid. ‘Want allen hebben gezondigd en missen de heerlijkheid van God’ (Romeinen 3:23). ‘Want zij hebben, hoewel zij God kennen, Hem niet als God verheerlijkt of gedankt… maar zij hebben de heerlijkheid van de onve…
2022-03-18 - 2 min
18 maart | Waarom we de hoop moeten vasthouden
‘Omdat Hij aan de erfgenamen van de belofte overvloediger de onveranderlijkheid van Zijn raadsbesluit wilde bewijzen, heeft God die bekrachtigd met een eed, opdat wij door twee onveranderlijke dingen, waarin het onmogelijk is dat God zou liegen, een sterke troost zouden ontvangen, wij die bij Hem de toevlucht genomen hebben om de hoop die voor ons ligt, vast te houden’ (Hebreeën 6:17-18). God is niet inconsequent. Het is niet zo dat Hij aan de ene kant onze zekerheid met alle macht probeert veilig te stellen met Zijn beloften, eedzweringen en het bloed van Zijn Zoon, terwijl Hij ons aan de andere kant aan ons lot overlaat. De zaligheid die Jezus verwierf door Zijn bloed was niet gedeeltelijk, maar volkomen genoeg om Zijn volk te redden. We zijn geneigd te vragen: waarom moedigt de schrijver ons dan aan om vast te houden aan onze hoop (vers 18)? Als Christus met Zijn bloed onze volharding heeft verworven en er onherroepelijk voor instaat dat wij vasthouden, waarom roept God ons daar dan ook nog toe op? Dit is het antwoord: Wat Christus in Zijn sterven voor ons verwierf, is niet dat we de hoop niet meer zelf vast hoeven te houden. Hij verwierf de kracht om de hoop vast te kunnen hou…
2022-03-17 - 2 min
17 maart | Het uitroepteken van het gebed
‘Alle beloften van God zijn ja in Hem. Daarom is het ook door Hem dat we amen zeggen tegen God, Hem ter eer’ (2 Korinthe 1:20, Engelse vertaling). Het gebed is een reactie op de beloften, dat is: op de zekerheid van Gods toekomstige genade. Zoals je weleens naar de bank gaat om te pinnen, zo haal je in het gebed als het ware iets van de rekening waar God al Zijn beloften van toekomstige genade op heeft staan. Het gebed is niet een tasten in het donker in de hoop dat er misschien een God is met goede bedoelingen. Het gebed gaat elke dag naar de bank en maakt gebruik van de beloften van toekomstige genade die je voor die dag nodig hebt. Mis de verbinding tussen de twee helften van dit prachtige vers niet. Let op het ‘daarom’: Alle beloften van God zijn ja in Christus, en daarom zeggen we ook amen tot Gods eer. Laten we de twee helften eens omdraaien om er zeker van te zijn dat we het begrepen hebben. Als we bidden, zeggen we amen tegen God door Christus, omdat God in Christus amen gezegd heeft op al Zijn beloften. In het gebed pleit je met volle zekerheid op Gods beloften dat Hij je om Christus’ wil met toekomstige genade zal vervullen. Het gebed verbindt ons geloof in toekomstige g…
2022-03-16 - 2 min
16 maart | Jezus staat in voor het zendingswerk
‘En dit Evangelie van het Koninkrijk zal in heel de wereld gepredikt worden tot een getuigenis voor alle natiën; en dan zal het einde komen’ (Mattheüs 24:14). Ik kan geen zendingsbelofte bedenken die meer inspireert dan wat Jezus hier zegt. Niet: ‘Dit Evangelie zou gepredikt moeten worden.’Niet: ‘Dit Evangelie kan gepredikt worden.’Maar: ‘Dit Evangelie zal gepredikt worden.’ Dit is geen groot bevel of een groot gebod. Het is een grote zekerheid, een groot vertrouwen. Wie durft zoiets te zeggen? Hoe weet Hij dat het zal gebeuren? Hoe kan Hij er zo zeker van zijn dat de kerk haar taak om het Evangelie te verspreiden niet zal verzaken? Het antwoord is: genade is in het zendingswerk net zo onwederstandelijk als in de wedergeboorte. Christus kan beloven dat het Evangelie overal gepredikt zal worden omdat Hij soeverein is. Hij kent de toekomstige voortgang van het zendingswerk omdat Hij de toekomst maakt. Alle natiën zullen het horen! Een natie is niet hetzelfde als een land zoals wij dat kennen. Als het Oude Testament spreekt over natiën, verwijst het naar bevolkingsgroepen als Jebusieten, Ferisieten, Hevieten, Amorieten, Moabieten, Kanaänieten en Filistijnen. Natiën zijn etnische groe…
2022-03-15 - 2 min
15 maart | Dienen onder de grote Bevelhebber
Toen Jezus de bezetene van Gadara ontmoette, riepen de demonen: ‘Jezus, Zoon van God, wat hebben wij met U te maken? Bent U hier gekomen om ons te pijnigen vóór de tijd?’ (Mattheüs 8:28-29). De demonen hadden dit totaal niet verwacht. Ze wisten dat ze verdoemd waren. Ze wisten dat de Zoon van God overwinnaar zou zijn. Maar tot op het moment dat Jezus kwam, wisten ze niet dat Christus vóór hun definitieve nederlaag ook nog naar de aarde zou komen. Christus is niet van plan te wachten tot de atoombom valt voordat Hij de oorlog beëindigt. Hij is al begonnen om de macht van de satan te ondermijnen. Hij heeft als het ware een reddingsteam getraind om riskante operaties uit te voeren. Christus heeft allerlei tactische overwinningen gepland die zullen plaatsvinden voordat de strategische eindzege wordt behaald. Dat vraagt van ons een oorlogsmentaliteit. Omdat de ondergang van de satan zeker is — en dat weet hij — kunnen we hem daar altijd aan herinneren als hij ons probeert te verleiden om hem te volgen. We kunnen hem uitlachen en zeggen: ‘Je bent niet goed wijs! Wie wil er nu bondgenoot worden van een verliezer?’ De kerk is de bevrijde krijgsgevangene van de ‘overste van deze wereld'.…
2022-03-14 - 2 min
14 maart | De overwinning is zeker
‘Daarom zal een sterk volk U eren, de stad van gewelddadige volken zal U vrezen … De HEERE van de legermachten zal op deze berg voor alle volken een feestmaal met uitgelezen gerechten aanrichten, een feestmaal met gerijpte wijnen, met uitgelezen gerechten vol merg, met gezuiverde gerijpte wijnen’ (Jesaja 25:3 en 6). Jesaja voorziet dat er een dag komt waarop alle volken – mensen uit alle mogelijke bevolkingsgroepen – niet langer in vijandschap zullen leven met Jaweh, de God van Israël en met de Messias, van Wie wij weten dat Hij Jezus is. De mensen zullen niet langer Bel, Nebo, Molech, Allah, Buddha, utopische sociale programma’s, kapitalistische groeimogelijkheden, voorouders of animistische geesten aanbidden. In plaats daarvan zullen ze gelovig naar het feestmaal komen op de berg van God. De sluier van rouw zal verwijderd worden, de dood wordt tenietgedaan, de smaad van Gods volk wordt weggenomen en tranen zullen voorgoed verleden tijd zijn. In dat kader moeten we ook vers 3 lezen. ‘Daarom zal een sterk volk U eren, de stad van gewelddadige volken zal U vrezen.’ Met andere woorden: God is sterker dan het ‘sterke volk’ en Hij is zo machtig en genadig dat Hij ook de gewelddadige v…
2022-03-13 - 2 min
13 maart | Jezus is Gods amen
‘Alle beloften van God zijn ja in Hem. Daarom is het ook door Hem dat we amen zeggen tegen God, Hem ter eer’ (2 Korinthe 1:20, Engelse vertaling). Het gebed is de plaats waar het verleden en de toekomst steeds weer met elkaar verbonden worden in ons leven. Ik noem dit nu omdat Paulus Gods 'ja’ op een opvallende manier verbindt met het gebed. In 2 Korinthe 1:20 zegt hij: Daarom is het ook door Hem dat we amen zeggen tegen God, Hem ter eer.’ De oorspronkelijke Griekse tekst is hier een beetje staccato, en dat zie je ook terug in de Engelse vertaling. Laten we proberen helder te krijgen wat hier eigenlijk staat. In feite zegt Paulus dit: ‘In ons gebed kunnen we daarom vanwege Christus amen tegen God zeggen, om zo te laten zien dat God de eer krijgt voor de toekomstige genade die we verwachten.’ Als je jezelf ooit hebt afgevraagd waarom christenen amen zeggen aan het eind van hun gebed en waar die gewoonte vandaan komt, dan is dit het antwoord. Amen is een woord dat vanuit het Hebreeuws rechtstreeks is overgenomen in het Grieks, net zoals het in het Engels en veel andere talen onvertaald is overgenomen. In het Hebreeuws was het woord amen een zeer sterke bevestiging (zie Numeri 5:22; …
2022-03-12 - 2 min
12 maart | Als de Pottenbakker voor ons is
‘Wee hem die het tegen zijn Formeerder opneemt — een vat tussen aarden vaten. Zal het leem soms tegen zijn formeerder zeggen: Wat maakt u? Of zal uw werk zeggen: Hij heeft geen handen?’ (Jesaja 45:9, Engelse vertaling). De majesteit van God wordt uitvergroot als we Hem zien door de lens van de schepping ex nihilo (uit niets). Hij geeft bevel aan iets wat er niet is, het gehoorzaamt en het wordt iets. Uit niets maakt Hij klei, en van klei maakt Hij ons — aardewerk van de Heere (Jesaja 45:9) — Zijn eigendom, bestemd voor Zijn heerlijkheid, in totale afhankelijkheid van Hem. ‘Weet dat de HEERE God is; Híj heeft ons gemaakt — en niet wij — Zijn volk en de schapen van Zijn weide’ (Psalm 100:3). Het maakt ons klein als we bedenken dat we een schaap of een aarden vat zijn van iemand anders. Vanmorgen was ik in Jesaja aan het lezen en vond toen een andere uitspraak over Gods majesteit. Samen met Gods almacht en de rechten die Hij als Schepper kan laten gelden, vormt dat een explosieve cocktail in mijn hart. Boem! In Jesaja 33:21 staat: ‘Want de HEERE zal in Zijn majesteit voor ons zijn.’ Vóór ons! Voor ons! De Schepper is voor ons, niet tegen ons. Hij is voor ons, met Zijn macht die over…
2022-03-11 - 3 min
11 maart | Twee oneindig sterke en liefdevolle armen
‘Die vanaf het begin verkondigt wat het einde zal zijn, van oudsher de dingen die nog niet plaatsgevonden hebben; Die zegt: Mijn raadsbesluit houdt stand en Ik zal al Mijn welbehagen doen’ (Jesaja 46:10). Het woord soevereiniteit komt (net zoals het woord drie-eenheid) niet in de Bijbel voor. We gebruiken het om te beschrijven dat God regeert over de hele wereld, van de grootste internationale gebeurtenissen tot het kleinste vogeltje wanneer dat op de aarde valt. De Bijbel zegt het zo: ‘Ik ben God, en er is er geen als Ik… Mijn raadsbesluit houdt stand en Ik zal al Mijn welbehagen doen’ (Jesaja 46:9-10). ‘Hij doet naar Zijn wil met de legermacht in de hemel en de bewoners van de aarde. Er is niemand die Zijn hand kan wegslaan of tegen Hem kan zeggen: Wat doet U?’ (Daniël 4:35). ‘Maar als Hij tegen iemand is, wie zal Hem er dan van afbrengen? Wat Zijn ziel verlangt, dat zal Hij doen. Want Hij zal het mij toegewezen deel ten uitvoer brengen’ (Job 23:13-14). ‘Onze God is immers in de hemel, Hij doet al wat Hem behaagt’ (Psalm 115:3). Een reden waarom deze leer zo waardevol is voor gelovigen, is dat we weten dat het Gods grote verlangen is om barmhartigheid en vriendelijkheid te beto…
2022-03-10 - 3 min
10 maart | Laten we het Lam aanbidden
‘En ik huilde erg, omdat er niemand werd gevonden die het waard was die boekrol te openen, te lezen of in te zien’ (Openbaring 5:4). Heb je je gebeden ooit beschouwd als de geur van de hemel? Vanwege de lijdenstijd ben ik Openbaring 4 en 5 weer aan het lezen. Hier zien we een glimp van het leven in de hemel. In Openbaring 5 zien we de almachtige God op de troon met een boekrol in Zijn hand. De boekrol had zeven zegels. Die moesten allemaal verbroken worden om de boekrol te kunnen openen. Ik denk dat het openen van de boekrol staat voor de laatste dagen van de geschiedenis, en dat het verbreken van de zeven zegels staat voor dat wat we zullen meemaken als we richting die laatste dagen gaan. Eerst huilde Johannes omdat er niemand waardig was om de boekrol te openen en hem in te zien (vers 4). Maar dan zegt de ouderling in de hemel: ‘Huil niet. Zie, de Leeuw Die uit de stam van Juda is, de Wortel van David, heeft overwonnen om de boekrol te openen en zijn zeven zegels te verbreken’ (vers 5). Door te sterven aan het kruis verwierf Jezus het recht om de rest van de heilsgeschiedenis te openen en Zijn volk daar zegevierend doorheen te leiden. In het zesde vers wordt de Leeuw afgebeeld …
2022-03-09 - 3 min
9 maart | God zorgt voor je
‘Verneder u dan onder de krachtige hand van God, opdat Hij u op Zijn tijd verhoogt. Werp al uw zorgen op Hem, want Hij zorgt voor u’ (1 Petrus 5:6-7). Waarom is angst voor de toekomst een vorm van trots? Gods antwoord op deze vraag zou ongeveer zo kunnen luiden: Ik — de Heere, je Schepper — Ik ben het die je troost, die belooft voor je te zorgen; en degenen die je bedreigen zijn slechts sterfelijke mensen. Dat je bang bent, is dus een teken dat je Me niet vertrouwt — en ook al weet je niet zeker of je zelf genoeg in huis hebt waar je op terug kunt vallen, toch kies je voor de wankele zelfredzaamheid, in plaats dat je gelooft in Mijn toekomstige genade. Dus met al je angst en zorgen — zo zwak als je bent — laat je in feite zien dat je trots bent. Het medicijn? Stop met die zelfredzaamheid en laat je helpen door God. Stel je vertrouwen op de algenoegzame kracht van Zijn toekomstige genade. We komen angst als vorm van trots tegen in 1 Petrus 5:6-7. Deze twee verzen zijn grammaticaal met elkaar verbonden, wat in de Engelse vertaling duidelijk naar voren komt. ‘Verneder jezelf … onder de krachtige hand van God … terwijl je al je zorgen op Hem werpt.’ Vers 7 is dus geen nieuwe zin. Het …
2022-03-08 - 2 min
8 maart | Open het venster van je hart
‘Ik heb Mijn Geest op Hem gelegd… het geknakte riet zal Hij niet verbreken, de uitdovende vlaspit zal Hij niet uitblussen’ (Jesaja 42:1-3). De meest bemoedigende woorden die ik in weken heb gehoord zijn misschien wel de woorden uit deze profetie in Jesaja 42:1-3, over hoe Jezus Zijn geestelijke kracht zal gebruiken. Voel je jezelf als een geknakt riet — als zo’n lelie met een zware bovenkant, waarvan de steel geknakt is zodat de bloem op de grond hangt en geen sap meer krijgt? Heb je weleens het gevoel dat je geloof maar een klein vonkje is in plaats van een vlam — zoals dat kleine rode stipje op een uitgeblazen verjaardagskaars? Houd moed! De Geest van Christus is de Geest van bemoediging: Hij zal je bloem niet afbreken; Hij zal je vonk niet doven. ‘De Geest van de Heere is op Mij… om aan armen het Evangelie te verkondigen’(Lukas 4:18). ‘De Zon der gerechtigheid zal opgaan en onder Zijn vleugels zal genezing zijn’ (Maleachi 4:2). ‘Ik ben zachtmoedig en nederig van hart; en u zult rust vinden voor uw ziel’ (Mattheus 11:29). ‘Wacht op de HEERE, wees sterk en Hij zal uw hart sterk maken; ja, wacht op de HEERE’ (Psalm 27:14). Het kan ons verdriet doen dat ons geloof maar een vonkje …
2022-03-07 - 2 min
7 maart | Hoe kan ik vervuld worden met de Geest?
‘Want alles wat eertijds geschreven is, is tot onze onderwijzing eerder geschreven, opdat wij in de weg van volharding en vertroosting door de Schriften de hoop zouden behouden’ (Romeinen 15:4). Hoe kunnen we vervuld worden met de Heilige Geest? Hoe kunnen we een uitstorting van de Heilige Geest op onze kerk ervaren die ons vervuld met een ontembare vreugde, ons bevrijdt en ons de kracht geeft om degenen om ons heen lief te hebben op zo’n authentieke manier dat ze voor Christus gewonnen worden? Antwoord: mediteer dag en nacht op de onvergelijkelijke, hoopgevende beloften van God. Zoals het bovenstaande vers laat zien, is dat de manier waarop Paulus zijn hart vol hoop, vreugde en liefde hield. De volle zekerheid van de hoop komt van het mediteren op de beloften van Gods Woord. En dit spreekt de zin acht verzen later niet tegen, daar staat dat de Heilige Geest ons hoop geeft (Romeinen 15:13). Dit komt omdat de Heilige Geest de Goddelijke Auteur is van de Schrift. Het is niet tegenstrijdig dat Hij ons vult met hoop door ons te vullen met Zijn eigen Woord van de belofte. Hoop is geen vage emotie die uit het niets komt, zoals buikpijn. Hoop is het vertrouwen dat de verbazingwekkend…
2022-03-06 - 3 min
6 maart | God ziet de nederigen
‘De eeuwige God is voor u een woning, en onder u zijn eeuwige armen’ (Deuteronomium 33:27). Het zou goed kunnen dat je op dit moment pijnlijke dingen meemaakt in je leven, die je voorbereiden op waardevol dienstwerk dat je voor Jezus en Zijn volk mag gaan doen. Als iemand op de bodem van zijn bestaan terecht is gekomen, en zich totaal hulpeloos en nutteloos voelt, zou het zomaar kunnen dat hij op de Rots der Eeuwen is gestuit. Ik herinner me een heerlijke zin uit Psalm 138 die we afgelopen zaterdag na het ontbijt lazen: ‘De HEERE is verheven; toch ziet Hij om naar de nederige.’ Het is niet zo dat je zo diep in wanhoop kunt wegzinken dat God het niet ziet en niet meer om je geeft. In werkelijkheid staat Hij onderin die put van wanhoop klaar om je op te vangen. Zoals Mozes zegt: ‘De eeuwige God is voor u een woning, en onder u zijn eeuwige armen’(Deuteronomium 33:27). Ja, Hij ziet je beven en wegglijden. Hij zou je kunnen vastgrijpen voordat je op de bodem terechtkomt — en dat heeft Hij al vaak gedaan. Maar deze keer wil Hij je iets nieuws leren. De psalmist zegt in Psalm 119:71: ‘Het is goed voor mij dat ik verdrukt ben geweest, opdat ik Uw verordeningen zou leren.’ Hij zegt niet d…
2022-03-05 - 3 min
5 maart | Zie op Jezus om vreugde te vinden
‘Al hun werken doen zij om door de mensen gezien te worden… Zij zijn zeer gesteld op de ereplaatsen tijdens de maaltijden en op de voorste plaatsen in de synagogen; zij zijn ook belust op de begroetingen op de markten, en om door de mensen ‘rabbi, rabbi’ genoemd te worden’ (Mattheüs 23:5-7). De jeuk van de ik-gerichtheid geeft een onverzadigbaar verlangen om gekrabd te worden door bevestiging van anderen. Dat wil zeggen: als wij onze vreugde vinden in zelfvoldoening, zullen we niet tevreden zijn voordat anderen ook inzien hoe goed we zijn en ons prijzen. Vandaar Jezus’ omschrijving van de Schriftgeleerden en Farizeeën in Mattheüs 23:5-7. Het is ironisch: als we zelfvoldaan zijn, zou dat ons eigenlijk moeten bevrijden van de behoefte om waardering te krijgen van anderen. Het zou voldoende moeten zijn, dat zit al in het woord zelfvoldaanheid. Maar blijkbaar geeft deze zogenaamde zelfvoldoening juist een leegte die opgevuld moet worden. Het zelf is niet gemaakt om tevreden te zijn in zichzelf of om op zichzelf te vertrouwen. Het kan nooit voldoen. We zijn maar een beeld van God, niet God Zelf. We zijn schaduwen, echo’s. Er zal dus altijd een leegte blijven in onze ziel, die we probe…
2022-03-04 - 1 min
4 maart | God verheugt Zich als Hij je goeddoet
'Ik zal een eeuwig verbond met hen sluiten, dat Ik Mij van achter hen niet zal afwenden, opdat Ik hun goeddoe… Ik zal Mij over hen verblijden en hun goeddoen.' (Jeremia 32:40-41) Dit is een van die beloften van God waar ik elke keer weer bij terechtkom als ik ontmoedigd ben geraakt (ja, predikanten zijn ook wel eens ontmoedigd). Kun je iets bedenken dat je meer bemoedigt dan het feit dat God Zich erin verheugt als Hij je goeddoet? Hij vervult Zijn belofte niet met tegenzin (Romeinen 8:28). Het is Zijn vreugde om je goed te doen. En niet alleen soms. Altijd! “Ik zal Mij van achter hen niet afwenden, opdat Ik hun goeddoe.” Maar soms is de situatie zo moeilijk dat we de vreugde gewoon niet op kunnen brengen. Als dat gebeurt, probeer ik zoals Abraham te zijn: ‘Hij heeft tegen alles in gehoopt en geloofd’ (Romeinen 4:18). God is altijd zo trouw geweest dat Hij de kleine vonk van geloof voor mij heeft bewaakt, en uiteindelijk (niet direct) veranderde Hij die weer in een vlam van geluk en vol vertrouwen. O, wat ben ik blij dat de Almachtige God het gelukkigst is als Hij jou en mij goeddoet!Bekijk de overdenking op YouTube. Je luistert naar Onwankelbare vreugde, een dagboek van John Pipe…
2022-03-03 - 3 min
3 maart | God werkt door goede voornemens
'Daarom bidden wij ook altijd voor u, dat onze God u de roeping waard acht en Hij elk goed voornemen en het werk van het geloof met kracht volbrengt' (2 Thessalonicenzen 1:11, Engelse vertaling). Als we de kracht van God nodig hebben om ons aan onze goede voornemens te houden, betekent dat niet dat we het ons niet echt voorgenomen hebben, of dat we zelf geen wilskracht hebben. Dat Gods kracht erbij betrokken is betekent niet dat onze wil er niet meer bij betrokken is! De kracht van God in de heiligmaking maakt ons nooit passief! De kracht van God komt onder of achter en in onze wil, niet in plaats van onze wil. Het bewijs van Gods kracht in ons leven is niet dat wij niets meer willen, maar dat wij een krachtige wil hebben gekregen. Iedereen die zegt: ‘Nou, ik geloof in de soevereiniteit van God en daarom ga ik lekker achteroverleunen en niets doen’, gelooft niet echt in de soevereiniteit van God. Want waarom zou iemand die in de soevereiniteit van God gelooft Hem zo schaamteloos ongehoorzaam zijn? Als je achteroverleunt en niets doet, doe je niet niets. Je wil is actief betrokken bij de beslissing om achterover te leunen. Als dat ook de manier is waarop je met zonde of verleiding …
2022-03-02 - 2 min
2 maart | Bewapen jezelf met beloften
'Zalig zijn de reinen van hart, want zij zullen God zien' (Mattheus 5:8). Als Paulus ons ertoe oproept om de werken van het vlees te doden ‘door de Geest’ (Romeinen 8:13), moeten we dat volgens mij doen met het wapen uit de geestelijke wapenrusting dat bedoeld is om mee te doden: het zwaard. Dat is het Woord van God (Efeze 6:17). Als het vlees dus op het punt staat om uit angst of vanuit een verkeerd verlangen te zondigen, nemen we het zwaard van de Geest en doden we die angst of dat verlangen. Het is mijn ervaring dat je dat kunt doen door de wortel van de belofte van de zonde af te hakken met de kracht van een veel betere belofte. Als in mijn hart bijvoorbeeld het verlangen opkomt naar een ongeoorloofd seksueel genot, kan ik de wortel van het beloofde genot meestal afhakken door een zwaardslag met deze belofte: ‘Zalig zijn de reinen van hart, want zij zullen God zien’ (Mattheus 5:8). Ik breng mezelf in herinnering hoe groot de vreugde was die ik smaakte toen ik meer van God leerde kennen met een zuiver geweten. Ik herinner mezelf ook aan de vluchtigheid, de oppervlakkigheid en de bittere nasmaak van het genot van de zonde. Zo doodt God de overwinnende kracht van de zonde. Een be…
2022-03-01 - 4 min
1 maart | Waar onze troost vandaan komt
'Maar zij schreeuwden: Weg met Hem, weg met Hem, kruisig Hem! Pilatus zei tegen hen: Moet ik uw Koning kruisigen? De overpriesters antwoordden: Wij hebben geen koning dan de keizer. Toen leverde hij Hem dan aan hen over om gekruisigd te worden' (Johannes 19:15-16). Dat Pilatus de macht had om Jezus te kruisigen, jaagde Hem geen angst aan. Waarom niet? Niet omdat Pilatus loog. Ook niet omdat hij de macht niet had om Hem te kruisigen – want die had hij. Het jaagde Hem echter geen angst aan, want de macht die Pilatus had, had hij ook maar gekregen. Jezus zegt: ‘Het is u van boven gegeven.’ Dat betekent dat hij die macht écht had. Niet minder. Maar meer. Waarom zou je daar niet bang van worden? Pilatus had niet alleen de macht om Jezus te doden, hij had deze macht om Hem te doden van God Zelf ontvangen. Dit jaagt Jezus echter geen angst aan, omdat Pilatus’ macht over Jezus ondergeschikt is aan Gods macht over Pilatus. Het troost Jezus niet dat Pilatus’ wil krachteloos is, maar dat zijn wil geleid wordt. Niet dat de toekomst van Jezus’ in Pilatus’ handen ligt, maar dat Pilatus een middel is in de handen van Zijn Vader. Onze troost ligt dus niet in de krachteloosheid van onze vijanden,…
2022-02-28 - 4 min
29 februari | Vijf beloningen voor vrijgevigheid
‘Wees deelgenoot in de noden van de heiligen. Leg u toe op de gastvrijheid’ (Romeinen 12:13). Waarmee beloont God ons als we vertrouwen op Zijn beloften, overvloedig geven en onze huizen openstellen voor elkaar en voor mensen in nood? 1. De heiligen worden verlost van hun lijden, of dat lijden wordt op z’n minst verzacht. Dat bedoelt Paulus als hij zegt: ‘Wees deelgenoot in de noden van de heiligen.’ We dragen hun lasten en verlichten hun zorgen. Ze krijgen hoop en dat is een beloning! 2. De heerlijkheid van God wordt zichtbaar. ‘Laat uw licht zo schijnen voor de mensen, dat zij uw goede werken zien en uw Vader, Die in de hemelen is, verheerlijken’ (Mattheüs 5:16). In het overvloedig geven en het openstellen van onze huizen laten we zien hoe heerlijkheid, goed en belangrijk God voor ons is. God geeft ons geld en een huis om door de manier waarop we er mee omgaan te laten zien dat deze dingen onze goden niet zijn. God is onze God. En onze Schat. 3. De Heere krijgt de dank ervoor. ‘Want het betonen van deze dienst vult niet alleen de tekorten van de heiligen aan, maar is ook een overvloedige bron van vele dankzeggingen aan God’ (2 Korinthe 9:12). God geeft ons geen geld en een h…
2022-02-28 - 2 min
28 februari | Onherroepelijk en volkomen gerechtvaardigd
‘Wie zal beschuldigingen inbrengen tegen de uitverkorenen van God? God is het Die rechtvaardigt’ (Romeinen 8:33). Paulus had hier kunnen zeggen: ‘Wie zal beschuldigingen inbrengen tegen de uitverkorenen van God?’ en dan het antwoord kunnen geven: ‘Niemand! We zijn gerechtvaardigd.’ Dat is waar. Maar het is niet wat hij zei. In plaats daarvan is zijn antwoord: ‘God is het die rechtvaardigt.’ De nadruk ligt niet op de handeling, maar op Degene die de handeling uitvoert. Waarom? Omdat, in de wereld van rechtbanken en wetten waar deze term vandaan komt, de vrijspraak van een rechter kan worden tenietgedaan door een hogere rechter. Wat als een lokale rechter je vrijspreekt terwijl je schuldig bent en de gouverneur het recht heeft om alsnog beschuldigingen tegen je in te brengen? Wat als een gouverneur je vrijspreekt terwijl je schuldig bent en de keizer nog beschuldigingen tegen je in kan brengen? Dit is het punt: boven God zijn geen hogere rechtbanken. Als God het is die je vrijspreekt — je rechtvaardig verklaart in Zijn ogen — kan niemand in hoger beroep gaan. Niemand kan de rechtszaak ongeldig verklaren. Niemand kan nog iets anders tegen je inbrengen. Gods vonnis is onherroepel…
2022-02-27 - 3 min
27 februari | Het radicale spoor van de opstanding
‘Als wij alleen voor dit leven op Christus onze hoop gevestigd hebben, zijn wij de meest beklagenswaardige van alle mensen’ (1 Korinthe 15:19). Paulus zegt dat hij elk uur gevaar loopt, elke dag sterft en moet vechten tegen wilde dieren. Met het oog daarop stelt hij dat het leven dat hij gekozen heeft door Jezus te volgen dwaas en beklagenswaardig zou zijn als er geen opstanding van de doden was. Als de dood het einde van alles zou zijn, zegt hij: ‘Laten wij dan maar eten en drinken, want morgen sterven wij.’ Dit betekent niet: laten we dan maar veelvraten en dronkaards worden. Die zijn ook beklagenswaardig — met of zonder de opstanding. Hij bedoelt: als er geen opstanding is, is het een logische keuze om in het dagelijks leven zoveel mogelijk van het aardse te genieten. Maar daar heeft Paulus niet voor gekozen. Hij kiest ervoor om te lijden, want hij kiest voor gehoorzaamheid. Toen Ananias bij zijn bekering naar hem toe kwam met de woorden van de Heere Jezus: ‘Ik zal hem laten zien hoeveel hij moet lijden voor Mijn Naam’ (Handelingen 9:16), aanvaarde Paulus dat als deel van zijn roeping. Hoe kon Paulus dat doen? Wat was de bron van deze radicale gehoorzaamheid? Het antwoord w…
2022-02-26 - 4 min
26 februari | Als God voor 100 procent ons deel is
‘Onder wie ook wij allen voorheen verkeerden, in de begeerten van ons vlees, door de wil van het vlees en de gedachten te doen; en wij waren van nature kinderen des toorns, evenals de anderen’ (Efeze 2:3). Al Gods toorn, alle veroordeling die we verdienen, werd uitgestort over Jezus. Christus voldeed aan Gods eis van volmaakte gerechtigheid. Op het moment dat we deze Schat — door genade! — zien en Hem in ontvangst nemen, telt Zijn dood als onze dood, Zijn veroordeling als onze veroordeling en Zijn gerechtigheid als onze gerechtigheid. Vanaf dat moment is God voor altijd, onherroepelijk, voor 100 procent ons deel. Er blijft dan nog één vraag onbeantwoord: ‘Leert de Bijbel niet dat God ons van eeuwigheid heeft uitverkoren?’ Want sommige oplettende mensen zullen zich afvragen: ‘Was God pas voor 100 procent ons deel toen we tot geloof kwamen, verenigd werden met Christus en gerechtvaardigd werden? Was Hij niet al voor 100 procent ons deel toen Hij ons verkoos, nog voor de wereld er was?’ Paulus zegt in Efeze 1:4-5 dat God ons ‘vóór de grondlegging van de wereld in [Jezus] uitverkoren heeft, opdat wij heilig en smetteloos voor Hem zouden zijn in de liefde. Hij heeft ons voorbestemd …
2022-02-25 - 2 min
25 februari | Je bent zeer geliefd
‘Onder wie ook wij allen voorheen verkeerden, in de begeerten van ons vlees, door de wil van het vlees en de gedachten te doen; en wij waren van nature kinderen des toorns, evenals de anderen. Maar God, Die rijk is in barmhartigheid, heeft ons door Zijn grote liefde, waarmee Hij ons liefgehad heeft, ook toen wij dood waren door de overtredingen, met Christus levend gemaakt – uit genade bent u zalig geworden’ (Efeze 2:3-5). Zou je het niet heerlijk vinden om uit de mond van de engel Gabriël te horen: ‘Je bent zeer geliefd’? Hij zei dat drie keer tegen Daniël: ‘Bij het begin van uw smeekbeden is er een woord uitgegaan en nu ben ik zelf gekomen om u dat te vertellen, want u bent zeer geliefd’ (Daniël 9:23). ‘Daniël, zeer geliefde man, let op de woorden die ik tot u spreken zal en ga staan waar u stond, want nú ben ik tot u gezonden’ (Daniël 10:11). ‘Hij zei: Wees niet bevreesd, zeer geliefde man! Vrede zij u. Wees sterk, ja, wees sterk’ (Daniël 10:19). Houd moed. Als je je vertrouwen op Jezus stelt, zegt God Zelf tegen jou: ‘Je bent zeer geliefd.’ ‘Wij waren van nature kinderen van de toorn, evenals de anderen. Maar God, Die rijk is in barmhartigheid, heeft ons door Zijn grot…
2022-02-24 - 3 min
24 februari | God opent het hart
‘En een zekere vrouw, van wie de naam Lydia was, een purperverkoopster uit de stad Thyatira, die God diende, luisterde naar ons. En de Heere opende haar hart, zodat zij acht gaf op wat door Paulus gesproken werd’ (Handelingen 16:14). Overal waar Paulus preekte, geloofden sommigen wel en sommigen niet. Hoe komt het dat sommigen die ‘dood zijn in overtredingen en zonden’ (Efeze 2:1 en 5) geloven en sommigen niet? Het antwoord op de vraag waarom sommigen niet geloven is dat ze ‘het verwerpen’ (Handelingen 13:46) omdat de boodschap van het Evangelie dwaasheid voor hen is, en ze niet in staat zijn het te begrijpen (1 Korinthe 2:14). Het bedenken van het vlees is ‘vijandschap tegen God. Het onderwerpt zich namelijk niet aan de wet van God, want het kan dat ook niet’ (Romeinen 8:7). Degenen die het Evangelie horen en verwerpen, haten het licht en komen niet tot het licht, opdat hun werken niet ontmaskerd worden (Johannes 3:20). Ze blijven ‘verduisterd in het verstand… door de onwetendheid die in hen is, door de verharding van hun hart’ (Efeze 4:18). Het is een schuldige onwetendheid. De waarheid is beschikbaar. Maar ze onderdrukken de waarheid door hun ongerechtigheid (Romeinen 1:18).…
2022-02-23 - 3 min
23 februari | Het moment van bijzondere dreiging
‘Als u smaad wordt aangedaan om de Naam van Christus, dan bent u zalig, want de Geest van de heerlijkheid en van God rust op u’ (1 Petrus 4:14). Veel christenen hebben heden ten dage geen ervaring met de levensgrote risico’s die het geloof in Christus met zich mee kan brengen. We zijn eraan gewend geraakt dat we geen last hebben van vervolging. Het lijkt zo te horen. Daarom is onze eerste reactie als het anders dreigt te worden vaak boosheid. Maar die boosheid kan een teken zijn dat we niet meer weten wat het betekent om bijwoners en vreemdelingen te zijn (‘Geliefden, ik roep u op als bijwoners en vreemdelingen…’ 1 Petrus 2:11). Misschien zijn we te veel geworteld in deze wereld. We hebben niet zoveel heimwee naar Christus als Paulus: ‘Ons burgerschap is echter in de hemelen, waaruit wij ook de Zaligmaker verwachten, namelijk de Heere Jezus Christus’ (Filippenzen 3:20). Velen van ons moeten eraan herinnerd worden: ‘Geliefden, laat de hitte van de verdrukking onder u, die tot uw beproeving dient, u niet bevreemden, alsof u iets vreemds overkwam’ (1 Petrus 4:12). Vraag je je wel eens af hoe je zult reageren op het moment dat je tot het uiterste beproefd wordt? Dat de schutter j…
2022-02-22 - 3 min
22 februari | Zijn volheid genieten
‘En uit Zijn volheid hebben wij allen ontvangen, en wel genade op genade’ (Johannes 1:16). Voorafgaand aan de dienst van afgelopen zondag was er een kleine groep bidders bijeen. In gebed streden ze voor het geloof van onze gemeenteleden, voor de kerken in Minneapolis en Saint Paul en voor alle volken. Op een gegeven moment citeerde één van de mannen in zijn gebed Johannes 1:14-16: ‘En het Woord is vleesgeworden en heeft onder ons gewoond (en wij hebben Zijn heerlijkheid gezien, een heerlijkheid als van de Eniggeborene van de Vader), vol van genade en waarheid… En uit Zijn volheid hebben wij allen ontvangen, en wel genade op genade.’ Op dat moment leek het of de hemel voor me open ging. God schonk op dat moment dat het woord ‘volheid’ — uit Zijn volheid — zo’n grote volheid inhield, dat ik erdoor overweldigd werd. Ik zag iets van de diepe inhoud van dat woord: de volheid van Christus. Ik voelde iets van het wonder dat ik inderdaad genade op genade had ontvangen uit deze volheid. En dat ik op dat moment ook genade op genade ontving. Ik was ervan overtuigd dat er niets zo heerlijk zou zijn als de hele middag aan Zijn voeten te zitten — of mijn Bijbel te lezen — en Zijn overvloedi…
2022-02-21 - 2 min
21 februari | Onze Dienstknecht Jezus
‘Want ook de Zoon des mensen is niet gekomen om gediend te worden, maar om te dienen, en Zijn ziel te geven als losprijs voor velen’ (Markus 10:45). Hij was niet alleen de Dienstknecht van Zijn volk tijdens Zijn leven hier op aarde, Hij zal ook onze Dienstknecht zijn als Hij weer terugkomt. ‘Voorwaar, Ik zeg u, dat hij zich zal omgorden en hen aan tafel zal nodigen en bij hen zal komen om hen te dienen’ (Lukas 12:37). En dat is niet het enige. Hij is ook nu onze Dienstknecht. Want Hij heeft Zelf gezegd: ‘Ik zal u beslist niet loslaten en Ik zal u beslist niet verlaten.’ Daarom kunnen we vol vertrouwen zeggen: ’De Heere is voor mij een Helper en ik zal niet vrezen. Wat zal een mens mij doen?’ Maar geven we de opgestane Christus niet te weinig eer als we zeggen dat Hij de Dienstknecht van Zijn volk was, is en altijd zal zijn? Dat zou zo zijn als ‘dienstknecht’ staat voor ‘iemand die bevelen uitvoert’, of als we denken dat wij Zijn baas zijn. Ja, daarmee zouden we Hem oneer aandoen. Maar we onteren Hem niet als we zeggen dat we zwak zijn en hulp nodig hebben. We onteren Hem niet als we zeggen dat Hij de enige is die ons kan dienen met dat wat we het meeste nodig hebben. We onte…
2022-02-20 - 2 min
20 februari | Verwonderd over de opstanding
‘Deze tweede brief, geliefden, schrijf ik u nu. In beide wek ik door herinnering uw zuivere gezindheid op’ (2 Petrus 3:1). Laten we – nu Pasen nadert – onze dankbaarheid, vreugde en verwondering over wat de opstanding van Jezus voor ons betekent aanwakkeren. De vloek van onze gevallen natuur is dat wat ons eerst ontzettend blij maakte op een gegeven moment gewoon wordt. De werkelijkheid is niet veranderd. Wij zijn veranderd. Dat is de reden waarom de Bijbel bestaat. Petrus zegt van zijn twee brieven dat ze bedoeld zijn om ‘aan te wakkeren’ of ‘op te wekken’, door middel van ‘herinnering'. Laten we dus, zoals de tekst zegt, onze zuivere gezindheid door herinnering opwekken. Wat heeft God gedaan toen Hij Jezus opwekte uit de dood? Hier een paar Bijbelse antwoorden. Door de opstanding van Jezus zijn we opnieuw geboren tot een levende hoop. ‘Geprezen zij de God en Vader van onze Heere Jezus Christus, Die ons, overeenkomstig Zijn grote barmhartigheid, opnieuw geboren deed worden tot een levende hoop, door de opstanding van Jezus Christus uit de doden’ (1 Petrus 1:3). Door de opstanding van Jezus heeft Hij nu de heerlijkheid waarvoor we gemaakt zijn. Het is ten diepste onze bestem…
2022-02-19 - 3 min
19 februari | Dodelijke kou
‘Hij zendt Zijn bevel naar de aarde: Zijn woord loopt zeer snel’ (Psalm 147:15). Vannacht zal het in onze vriezer 20 graden warmer zijn dan hier buiten in Minneapolis. Morgen wordt het maximaal -20°C. Deze temperaturen ontvangen we uit de hand van de Heere. ‘Hij zendt Zijn bevel naar de aarde: Zijn woord loopt zeer snel. Hij geeft sneeuw als wol, Hij strooit rijp uit als as. Hij werpt Zijn ijs als stukken; wie is bestand tegen Zijn koude? Hij zendt Zijn woord en doet dat alles smelten, Hij doet Zijn wind waaien, de wateren stromen.’ (Psalm 147:15-18) Dit is het soort kou waar je niet mee speelt. Het is dodelijk. Toen ik vanuit South Carolina naar Minnesota ging, had ik me daarop gekleed. Maar ik had geen overlevingspakket in mijn auto liggen voor het geval dat ik pech zou krijgen. Op een zekere zondagavond, toen het ook zo koud was, begaf mijn auto het op weg van de kerk naar huis. Het was in de tijd dat niemand nog een mobiele telefoon had, en ik had twee kleine kinderen in de auto zitten. Er was niemand op de weg. En opeens realiseerde ik me hoe gevaarlijk het was. Levensgevaarlijk, want er was in geen velden of wegen iemand te zien. In de verte zag ik een hek met daarach…
2022-02-18 - 2 min
18 februari | Als je onsterfelijk bent
‘En toen het dag geworden was, smeedden enkele Joden een complot: zij vervloekten zichzelf en zeiden dat zij niet zouden eten en drinken voordat zij Paulus gedood zouden hebben’ (Handelingen 23:12). Hoe zit dat met die hongerige mannen die beloofden niets te eten tot ze Paulus hadden gedood? We lezen over hen in Handelingen 23:12: ‘En toen het dag geworden was, smeedden enkele Joden een complot: zij vervloekten zichzelf en zeiden dat zij niet zouden eten en drinken voordat zij Paulus gedood zouden hebben.’ Het werkte niet. Waarom niet? Vanwege een reeks onwaarschijnlijke gebeurtenissen. Een jongen hoorde van het complot. Die jongen was de zoon van Paulus’ zus. De jongen had de moed om naar de Romeinse hoofdman over honderd te gaan die Paulus bewaakte. De hoofdman over honderd nam hem serieus en bracht hem naar de overste. De overste geloofde hem en gaf bevel ‘tweehonderd soldaten, zeventig ruiters en tweehonderd boogschutters’ gereed te maken om Paulus in veiligheid te brengen. Hoogst onwaarschijnlijk. Wonderlijk. Maar dit is wel wat er gebeurde. Wat hadden de hongerige mannen die in de hinderlaag lagen gemist? Ze hadden er niet mee gerekend dat de Heere in de gevangenis aa…
2022-02-17 - 3 min
17 februari | Gods heerlijke plannen
‘Maar toen het God, Die mij vanaf de buik van mijn moeder heeft afgezonderd en geroepen door Zijn genade, behaagde…’ (Galaten 1:15). Denk eens na over de bekering van Paulus en over de soevereiniteit van Christus en bedenk wat Paulus’ zonden met jouw verlossing te maken hebben. Paulus zei dat God hem voor zijn geboorte al had afgezonderd, en dat hij op de weg naar Damascus geroepen werd door Zijn genade (Galaten 1:15). Dat betekent dat Paulus tussen zijn geboorte en zijn roeping op de weg naar Damascus een gekozen maar nog niet geroepen instrument was in Gods hand (Handelingen 9:15, 22:14). Dit betekent dat Paulus op het moment hij christenen sloeg, gevangen nam en vermoorde, al door God uitgekozen was om binnenkort christen en zendeling te worden. ‘Maar het overkwam mij, toen ik onderweg was en omstreeks de middag Damascus naderde, dat plotseling vanuit de hemel een fel licht mij omstraalde. En ik viel op de grond en hoorde een stem tegen mij zeggen: Saul, Saul, waarom vervolgt u Mij?' (Handelingen 22:6—7). Hij kon het niet negeren of eraan ontsnappen. God had hem uitgekozen, nog voordat hij geboren was. En nu zou God hem gaan gebruiken. Het woord van Christus was soeverein.…
2022-02-16 - 2 min
16 februari | Als gehoorzaam zijn onmogelijk lijkt
‘Door het geloof heeft Abraham, toen hij door God op de proef gesteld werd, Izak geofferd’ (Hebreeën 11:17). Voor velen van jullie voelt gehoorzaamheid op dit moment —en voor anderen komt dit moment nog— als het einde van een droom. Je hebt het gevoel dat je ongelukkig zult worden wanneer je doet wat Gods Woord of Gods Geest van je vraagt, en dat God het onmogelijk ten goede kan keren. Misschien is het bevel of de roeping die jij op dit moment van God krijgt om getrouwd te blijven of juist om vrijgezel te blijven, om die baan te houden of om juist iets anders te zoeken, om op je werk van Christus te getuigen, om voortaan geen compromissen meer te sluiten en eerlijk te zijn, om een persoon met zijn zonde te confronteren, om in het diepe te springen en heel ander werk te gaan doen, om een zendeling te worden… En zoals jij het met je beperkte blik kunt zien, is het vooruitzicht verschrikkelijk — zoiets als het verliezen van Izak. Je hebt er op alle mogelijke manieren over nagedacht en het is menselijkerwijs gesproken onmogelijk dat het goed zal komen. Nu weet je hoe het was voor Abraham. Dit verhaal staat voor jou in de Bijbel. Verlang jij meer naar God, Zijn wegen en Zijn belof…
2022-02-15 - 2 min
15 februari | Elke stap naar Golgotha was liefde
‘Hieraan leerden wij de liefde kennen, dat Hij voor ons Zijn leven heeft gegeven’ (1 Joh 3:16). De liefde van Christus voor ons in Zijn sterven was net zo welbewust als Zijn lijden vrijwillig was. Als het vrijwillig was dat Hij Zijn leven gaf, dan was dat met het oog op ons. Het was liefde. ‘Toen Jezus wist dat Zijn uur gekomen was dat Hij uit deze wereld zou overgaan naar de Vader, heeft Hij de Zijnen, die in de wereld waren en die Hij liefgehad had, liefgehad tot het einde’ (Johannes 13:1). Elke stap op de weg naar Golgotha betekende: ’Ik heb je lief.’ Daarom, om de liefde van Christus te voelen, helpt het om te zien hoe volkomen vrijwillig Hij Zijn leven gaf. Kijk naar wat Jezus zegt, net na het heftige moment waarop Petrus de schedel van de dienaar wilde klieven, maar alleen zijn oor afsloeg. ‘Toen zei Jezus tegen hem: Doe uw zwaard terug op zijn plaats, want allen die naar het zwaard grijpen, zullen door het zwaard omkomen. Of denkt u dat Ik Mijn Vader nu niet kan bidden, en Hij zal Mij meer dan twaalf legioenen engelen ter beschikking stellen? Hoe zouden anders de Schriften vervuld worden, die zeggen dat het zo geschieden moet?’ (Mattheus 26:52—54). Het is niet alleen…
2022-02-14 - 3 min
14 februari | Christus als middel en doel