categorieën
blog
contact
zoeken
Haagse Zaken is de politieke podcast van NRC, waarin we je wekelijks bijpraten over alles wat gebeurt op en om het Binnenhof. De presentatie is in handen van chef van de politieke redactie Guus Valk.
2023-06-03 - 40 min
Een nieuwe Eerste Kamer: spelletjes over zetels en problemen voor de coalitie
Te stoffig, te politiek, een stempelmachine of ‘Tweede Kamertje spelen’. Ondanks een terugkerend debat over het functioneren van de senaat, bestaat de Eerste Kamer nog altijd en het politiek belang is alleen maar groter geworden. Het kabinet-Rutte IV heeft er geen meerderheid, en dat betekent dat steun bij ieder wetsvoorstel onzeker is. Toch lukte het de coalitie met handige en slimme rekensommetjes 24 van de 75 zetels te halen - wat de minderheid minder groot maakte dan verwacht. In deze Haagse Zaken hoor je over de nieuwe Eerste Kamer. We bespreken de nieuwe verhoudingen, hoe de onderhandelingen over zetels zijn verlopen en hoe de rol van de senaat veranderd is. @apjvalk // @pdekoning // @pimvandendool Gasten: Petra de Koning & Pim van den Dool Presentatie: Guus Valk Redactie & productie: Iris Verhulsdonk & Vita van LennepMontage: Pieter BakkerHeeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsman via [email protected] lezen en luisterenSenaatsverkiezingen: de coalitiepartijen waren weer het slimst met de dealtjesMet listig onderhandelen en geheime dealtjes wordt gejaagd op extra senaatszetelsSta…
2023-05-27 - 54 min
Waarom de problemen bij de Belastingdienst en toeslagen blijven terugkomen
Het is alweer tweeënhalf jaar geleden dat het rapport Ongekend onrecht verscheen over het Toeslagenschandaal. De Belastingdienst had tienduizenden onschuldige burgers jarenlang als fraudeur behandeld. Het kabinet trad af en beloofde beterschap.In deze Haagse Zaken praten Derk Stokmans en Rik Rutten je bij over het Toeslagenschandaal en wat er misgaat bij de Belastingdienst. Je hoort hoe het debat deze week verliep, over het onderzoek van NRC dat uitwees dat de Belastingdienst nog altijd slordig omgaat met persoonsgegevens én we bespreken hoe het verder moet bij de Belastingdienst en de [email protected]_rutten // @apjvalk // @DerkStokmansGasten: Derk Stokmans en Rik RuttenPresentatie: Guus ValkRedactie & productie: Iris Verhulsdonk & Vita van LennepMontage: Pieter BakkerHeeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsman via [email protected] lezen en luisteren:Het lukt Rutte niet om de Toeslagenaffaire van zich af te schuddenTwee keer zoveel mensen in armoede door overheidsfoutVan de toeslagen kom je niet zomaar afHet verhaal van oom Cees: hoe Nederland verstrikt raakte in bureaucratie#41 Haagse Zaken in de zomer: waarom het …
2023-05-20 - 51 min
Het landbouwakkoord dat er móést komen, maar toch niet kwam
Deze week zou erop of eronder zijn voor het landbouwakkoord. Maar de al enkele keren verschoven deadline werd wéér niet gehaald. Donderdagochtend vroeg werd duidelijk dat de onderhandelingen over het te sluiten akkoord niet waren geklapt, maar dat er opnieuw geen afgerond akkoord lag. Landbouwminister Piet Adema had het over “weken” waarin nog “intensieve gesprekken" moeten worden gevoerd. In deze Haagse Zaken gaan we het hebben over het akkoord dat niet kwam. Je hoort van Philip de Witt Wijnen en Rosa Uijtewaal over de aanloop naar dit moment, waar de pijnpunten liggen - hoe de verhoudingen aan de onderhandeltafel zijn en wat het zegt over dit kabinet dat grote dossiers maar vooruit blijven worden [email protected] // @PhilipdeWW // @RosaUijtewaalGasten: Philip de Witt Wijnen en Rosa Uijtewaal Presentatie: Guus ValkRedactie & productie: Iris Verhulsdonk & Vita van LennepMontage: Iris VerhulsdonkHeeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsman via [email protected] lezenLandbouwakkoord opnieuw ‘weken’ vertraagdHet landbouwakkoord komt maar niet dichterbij. Wat als het er helemaal niet komt?Dreun voor het Rijk: techn…
2023-05-13 - 49 min
Bed-bad-brood, bedelrondes en een biechtstoel
Vorig jaar sliepen er voor het eerst mensen op straat bij het overvolle aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. Het was het begin van een zoveelste asielcrisis. Sindsdien is asiel voor kabinet-Rutte IV een heikel thema gebleven. Deze week ontstond heibel in de coalitie toen staatssecretaris Van der Burg aankondigde de opvang voor ongedocumenteerde mensen stop te zetten. In deze aflevering van Haagse Zaken praten we je bij over het asieldossier. Je hoort van Wafa Al Ali en Petra de Koning welke stappen het kabinet (niet) heeft gezet, hoe de coalitie ervoor staat en of een nieuwe asielcrisis [email protected] // @alaliwafa // @pdekoning Verder lezen en luisterenGeen opvang maar ook geen terugkeer voor ongedocumenteerde mensen Zonder papieren geen huis, geen geld, geen recht. ‘Maar niemand keert vanaf de straat terug naar zijn thuisland’ De volgende dag was het er opeens wel: geld voor bed-bad-broodVan der Burg heeft ‘pijn’ van de almaar verergerende asielcrisis Spreidingswet niet gewijzigd na advies Raad van State, invoering blijft onzekerHeeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsman via [email protected]…
2023-04-22 - 60 min
Tien jaar koning Willem-Alexander: de eeuwige spanning tussen politiek en monarchie
In april 2023 is Willem-Alexander tien jaar koning van Nederland. Zijn jubileum vindt plaats tegen de achtergrond van dalende populariteitscijfers voor de koning en de constitutionele monarchie als staatsvorm.In deze Haagse Zaken hoor je van Bart Funnekotter en Titia Ketelaar over die constitutionele monarchie. We bespreken de ontstaansgeschiedenis en de voorgangers van de huidige koning. En we praten over het tienjarig jubileum van Willem-Alexander en hoe politiek de rol van de koning is.Correctie: In deze aflevering wordt gezegd dat het dorp de Krim in de provincie Drenthe ligt. Dat is niet correct. De Krim ligt in de provincie Overijssel, aan de grens met Drenthe. @apjvalk // @titia_k // @BartFunnekotterVerder luisterenEen jaar met de Koning Waarom Rutte verantwoordelijk is voor het gedrag van de KoningVerder lezenDe koning als bijna niemand kijkt Veilige gesprekken over tien jaar koningschap in de podcast met Willem-AlexanderHeeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsman via [email protected]: Guus ValkGasten: Bart Funnekotter & Titia Ketelaar Redactie & Productie: Iris Verhulsdonk & Vita van Lennep M…
2023-04-15 - 54 min
Waarom het de overheid niet lukt om armoede te bestrijden
In Nederland leven ruim 800.000 mensen in armoede - en dat aantal zal in 2024 verder toenemen. Tegelijk is armoedebestrijding een van de speerpunten van kabinet Rutte-IV, dat de eerste minister voor armoede ooit aanstelde én in het coalitieakkoord de ambitie stelde om het aantal kinderen dat in armoede opgroeit in vier jaar te halveren. Maar hoe maak je zo’n grote ambitie waar? In deze Haagse Zaken praten we over armoede. Waar hebben we het precies over als we het hebben over ‘armoede’? Hoe is het denken hierover verschoven door de jaren heen? En wat kan de overheid doen om burgers te helpen? Je hoort van Christiaan Pelgrim hoe de politieke wil en (politieke) werkelijkheid nog ver uit elkaar liggen. @christiaanpe // @apjvalkLuisteraarsoproepDe energieprijzen dalen, maar dat ziet lang niet iedereen terug op de energierekening. Voor podcast NRC Vandaag horen we graag wat jullie willen weten over de energieprijzen. Stuur ons via whatsapp een spraakbericht met je vraag. Dat kan naar: 0641360789 of via deze link. Dank je wel alvast. Verder luisterenHoe duizenden mensen door een fout van de overheid in armoede levenHet Uur met politicoloog Tim 'S Jongers Verder lezen‘We hebben…
2023-04-08 - 55 min
Wat is er nog over van de stikstofplannen (en van het kabinet)?
Nog nooit debatteerde de Tweede Kamer over de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen. Tot afgelopen woensdag, toen een eensgezinde oppositie optrok tegen de coalitie. Nu het CDA de stikstofplannen uit het coalitieakkoord opnieuw ter discussie stelt lijkt de coalitie te wankelen. Kan het kabinet zo nog wel verder? En is het überhaupt nog wel in staat om de eigen stikstofdoelen te halen?In deze Haagse Zaken beantwoorden we die vragen met Petra de Koning, Philip de Witt Wijnen en datajournalist Wouter van Loon. Ook vertelt Wouter over de praktische kant van het stikstofprobleem. Hoe haalbaar en effectief zijn de ideeën die nu op tafel liggen, zoals de vrijwillige uitkoop van zogeheten piekbelasters? Zijn we ook op dat vlak in een impasse [email protected] // @pdekoning // @WLoon // @PhilipDeWWVerder luisterenNRC Vandaag - Hoe NRC uitrekende wie stikstofpiekbelasters zijnHaagse Zaken - Hoeveel stikstofruimte is er om Rutte IV bij elkaar te houden?Verder lezenMeer over het onderzoek van Rik Wassens en Wouter van Loon en andere NRC-artikelen over de stikstofcrisisNiet vitaal, on-dood; Rutte IV leeft in een schemerzoneVrijwel gehele oppositie zegt na marathondebat vertrouwen op in k…
2023-04-01 - 57 min
Het verhaal van oom Cees: hoe Nederland verstrikt raakte in bureaucratie
Journalist en zorgdeskundige Jeroen Wester regelde jarenlang de zorg voor zijn oom Cees. En dat ging niet zonder slag of stoot. Zelfs voor hem was het zorglandschap een bureaucratisch doolhof vol diensten die elkaar tegenwerken en regels die elkaar tegenspreken. Als de weg vinden voor hem al moeilijk was, hoe is dat dan voor andere burgers?In deze Haagse Zaken hebben we het over oom Cees en waar zijn verhaal voor staat. Je hoort van Jeroen Wester en onderzoeksjournalist Derk Stokmans over bureaucratische uitvoeringsorganisaties, een afstandelijke overheid en wantrouwen in de burger. En hoe die problemen opgelost kunnen [email protected] // @DerkStokmans // @Jeroen_WesterVerder luisteren#41 Haagse Zaken in de zomer: waarom het zo vaak fout gaat bij de overheidVerder lezenHoe redacteur Jeroen Wester verdwaalde in het zorgstelsel, toen hij zijn oude, alleenstaande oom hielp bij een zorgaanvraagTwee keer zoveel mensen in armoede door overheidsfoutDe 10 pgb-missers van staatssecretaris Martin van RijnZonder DigiD lukt zorgen bijna nietStaatssecretaris Van Rij: nieuwe spaartaks pas haalbaar vanaf 2027Heeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsma…
2023-03-25 - 60 min
Hoeveel stikstofruimte is er om Rutte IV bij elkaar te houden?
Een week geleden denderde de BoerBurgerBeweging de provinciehuizen binnen. En de gevolgen van die electorale aardverschuiving waren deze week goed zichtbaar. Partijen morrelen aan het gezag van hun leiders. De sfeer in de coalitie is om te snijden. En de roep om verandering van het stikstofbeleid neemt toe.In deze Haagse Zaken bespreken we in hoeverre aanpassing mogelijk is. Er liggen toch rechterlijke uitspraken? En Europese regels? En afspraken in het regeerakkoord? Hoe komt de coalitie hier nog uit? Je hoort van Lamyae Aharouay, Rik Rutten en Pim van den Dool wat de mogelijke scenario’s zijn voor Rutte [email protected] // @LamyaeA // @pimvandendool // @rik_ruttenVerder luisterenPodcast Vandaag - Hoe NRC uitrekende wie stikstofpiekbelasters zijnHaagse Zaken - Alles wat je dácht niet te willen weten over mestVerder lezenBBB, VVD en CDA willen nu een ander stikstofbeleid. Kan dat wel?Verzwakt Rutte IV is het oneens over hoe het verder moet met gevoelig stikstofdossierGrote onvrede bij CDA-fractie over eigen bewindsliedenHeeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsman via [email protected]: Guus ValkGasten: Lamyae Aharouay, Pim van d…
2023-03-18 - 47 min
De dreun van de BoerBurgerBeweging
In deze Haagse Zaken hebben we het over de betekenis van de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen. Petra de Koning, Philip de Witt Wijnen en Lamyae Aharouay blikken terug op de campagne maar kijken vooral vooruit: wat betekenen deze uitslagen voor politiek en beleid? En wat zegt een overwinning van een partij als de BoerBurgerBeweging over de stemming in het [email protected] // @LamyaeA // @pdekoning // @PhilipDeWWVerder lezen en luisterenPodcast Vandaag - Wat betekent de monsterzege van BBB voor Nederland?BBB sorteert voor op de formatieWaarom BBB óveral groot is: dit is niet alleen de overwinning van het plattelandHoe moet Rutte IV verder na de verkiezingen: linksom én rechtsom?Dossier Provinciale StatenverkiezingenBekijk hier de podcast Tussen de regelsHeeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsman via [email protected]: Guus ValkGasten: Lamyae Aharouay, Petra de Koning en Philip de Witt WijnenRedactie & Productie: Iris Verhulsdonk & Vita van Lennep Montage: Pieter BakkerZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-inf…
2023-03-11 - 58 min
Zo gaat Nederland de verkiezingen in
De Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen staan voor de deur. Eerder besteedde Haagse Zaken al aandacht aan de waterschappen – nu is het tijd voor de Provinciale Staten.Titia Ketelaar, Pim van den Dool en Anne-Martijn van der Kaaden bieden je via drie verdiepingen een perspectief op de komende verkiezingen. Je hoort over de resultaten uit het NRC-buurtonderzoek, hoe de stemming in Nederland is en wat je daarvan terug ziet in de Provinciale Staten. En we kijken terug op de campagne: hoe verliep die tot nu toe en wat staat er op het spel voor de landelijke partijen en hun leiders? Verder lezen en luisterenHet buurtonderzoek van NRC Dossier: Provinciale Statenverkiezingen 2032Waarom Rutte en de ‘linkse wolk’ elkaar strategisch de tent uitvechtenPartijen die elkaar uitsluiten, vasthouden of breekpunten hanteren: dat maakt de formaties in de provincies lastigHalen de verkiezingen de stikstofplannen van Rutte-IV overhoop?SCP: ‘Vertrouwen in politiek is gepolitiseerd’Heeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsman via [email protected]: Guus ValkGasten: Titia Ketelaar, Anne-Martijn van der Kaaden & Pim van den D…
2023-03-04 - 19 min
NRC Vandaag - Halen de verkiezingen de stikstofplannen van Rutte-IV overhoop?
Haagse Zaken is er een weekje tussenuit vanwege het reces. Daarom raden we je deze week graag een aflevering aan van de podcast NRC Vandaag. Afgelopen vrijdag was daarin redacteur Eppo Köning te gast om te vertellen over de naderende Provinciale Statenverkiezingen, de mogelijke winst van de BoerBurgerBeweging en de invloed daarvan op de stikstofplannen van het kabinet. Die aflevering luister je hier. En volgende week zijn we terug met een gloednieuwe aflevering van Haagse Zaken.Op 15 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Provinciale Statenverkiezingen, waarbij stikstof een belangrijk thema is. De nieuwkomer BoerBurgerBeweging van Caroline van der Plas, lijkt af te stevenen op een flink aantal zetels. Politiek redacteur Eppo König legt uit waarom juist de winst van deze partij de stikstofplannen van het kabinet overhoop kan halen.Heeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsman via [email protected]: Gabriella AdèrGast: Eppo KönigRedactie: Iris Verhulsdonk, Liz Dautzenberg en Claire VerplankeMontage: Yeppe van KesterenCoördinatie: Henk Ruigrok van der WervenZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de priv…
2023-02-25 - 64 min
Eén jaar Oekraïne-oorlog: de gevolgen voor de Nederlandse politiek
De oorlog in Oekraïne heeft ook de Nederlandse politiek en positie op het internationale toneel het afgelopen jaar flink veranderd. Zo staat Nederland plots vooraan als het gaat om militaire en politieke steun aan Oekraïne. Zelfs voormalige pacifisten praten nu over de levering van Leopard-tanks en F-16’s om Oekraïne bij te staan in de strijd.In deze aflevering van Haagse Zaken maken we een jaar na het begin van oorlog de balans op. Je hoort van buitenlandchef Stéphane Alonso en redacteur Steven Derix hoe de Nederlandse houding ten opzichte van de oorlog zich het afgelopen jaar heeft ontwikkeld. Welke invloed heeft de Russische inval op de binnenlandse politiek, en met name het defensie- en buitenlandbeleid gehad? En hoe is de positie van Nederland in de wereld in een jaar tijd [email protected] // @alonsoNRC // @StevenDerixVerder lezen en luisterenHet opinie-artikel van Mark Rutte: Met steun aan Oekraïne verdedigen we onze manier van levenDeze Haagse Zaken maakten we drie weken voor de Russische inval in Oekraïne: Wat Nederland voor Oekraïne kan, mag en wil betekenen.Minister Ollongren houdt rekening met ‘inktzwart’ scenario. ‘Oekraïne beseft ook dat deze oorlog nog lang kan dur…
2023-02-18 - 48 min
Boeren, burgers en geborgde zetels: de waterschappen zijn politieker dan ooit
Over minder dan vier weken zijn er weer verkiezingen in Nederland. Niet alleen voor de Provinciale Staten, maar ook voor de waterschappen. Die laatste worden steeds belangrijker, nu het klimaat verandert en Nederland met periodes van extreme droogte of juist veel wateroverlast kampt.In deze Haagse Zaken hebben we het over die waterschappen. Titia Ketelaar en Eppo König leggen uit hoe ze steeds politieker zijn geworden. En je hoort hoe het ook alweer zit met de zetelverdeling. Waar de waterschappen over gaan en welke politieke trukendoos er aan te pas kwam om een gedeelte van de geborgde zetels - vaste zetels voor bedrijven, boeren en natuurorganisaties - uit de waterschappen te laten [email protected] // @titia_k // @e_konigVerder lezen en luisterenDit doen de Waterschappen en de Provinciale StatenDe verbeten strijd om de waterschappen: coalitiepartners liggen met elkaar overhoopDe waterschappen gaan zelfverzekerd de verkiezingen in: ‘Het buitenland is stikjaloers op ons’Stemhulp waterschapsverkiezingen Heeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsman via [email protected]: Guus ValkGasten: Titia Ketelaar & Eppo König…
2023-02-11 - 52 min
De ambtenaren-tapes: een blik achter de schermen in Den Haag
Je hoort ze zelden in het openbaar, terwijl het wel altijd over ze gaat in Den Haag: Rijksambtenaren. Regelmatig botsen ze met politici, denk aan de Toeslagenaffaire of de kwestie rond oud-Kamervoorzitter Khadija Arib. Dan gaat het vooral óver ze. Want meestal zijn het de politici die hun kant van het verhaal kunnen vertellen, niet de ambtenaren.In deze Haagse Zaken komen ze wél aan het woord, uitgebreid. NRC is in bezit van unieke tapes, waarop te horen is hoe ambtenaren zonder blad voor de mond zeggen wat ze op hun hart hebben. Hoe ze over politiek denken, en tegen welke dilemma's ze aanlopen. Carola Houtekamer en Lamyae Aharouay vertellen over de problematische verhouding tussen ambtenarij en de [email protected] // @LamyaeA // @nextcarolaVerder lezen?Minister wil toezicht op informele scholen. Maar waar moet de inspectie naar kijken?Hoge ambtenaren bezorgd over samenwerking met politiek, topoverleg bij RutteTopambtenaren kritisch over politiek: ‘Er worden met enige regelmaat irreële eisen aan ons gesteld’Heeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsman via [email protected]: Guus ValkGasten: Lamyae Aharouay & Carola Hout…
2023-02-04 - 56 min
Hoe de overheid worstelt met het nieuwe demonstreren
Vorig weekend werden 768 mensen aangehouden bij een protest op de A12, dat was georganiseerd door de actiegroep Extinction Rebellion. Zelden werden zo veel mensen op één demonstratie aangehouden. In de dagen erop ontstond er fel debat over het handelen van burgemeester en politie. Was het wel proportioneel? En worden klimaatactivisten harder aangepakt dan bijvoorbeeld boze boeren of coronademonstranten? In deze Haagse Zaken gaat het over demonstreren. We onderzoeken het demonstratierecht en proberen erachter te komen hoe eerlijk dat wordt toegepast. Je hoort van Wafa Al Ali, Folkert Jensma en Karel Smouter hoe demonstranten de afgelopen jaren hun tactieken hebben veranderd en hoe het gezag daarmee [email protected] // @alaliwafa // @folkertjensma // @KcsmouterVerder lezen?‘Dit moet geen gewoonte worden’, zegt het mensenrechtencollege over de zeven arrestaties voorafWorden klimaatactivisten harder aangepakt dan boze boeren? ‘Dat is lastig vast te stellen’‘You’re not alone’ , klinkt het als er weer een demonstrant een bus in wordt geduwdHeeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsman via [email protected]: Guus ValkGasten: W…
2023-01-28 - 47 min
Alles wat je dácht niet te willen weten over mest
Geen ander land in Europa heeft zo veel koeien, kippen en varkens per hectare als Nederland. We importeren grote hoeveelheden veevoer en exporteren grote hoeveelheden vlees en zuivel. En wat achterblijft: mest. Jaarlijks zo’n 75 miljard kilo.Wat moeten we met al die mest? Al decennia worstelen opeenvolgende ministers van Landbouw met die vraag. Ook afgelopen week zorgde het onderwerp voor ophef. Minister van Landbouw Piet Adema moest zich woensdag in de Tweede Kamer verantwoorden: waarom had hij de Kamer niet geïnformeerd over de harde botsing die hij had met Brussel over het Nederlandse mestbeleid?In deze Haagse Zaken hebben we het dus over mest én de roerige politieke geschiedenis daarvan. Je hoort van Clara van de Wiel en Eppo König over Nederlandse en Europese landbouwpolitiek en over de eerste, grote politieke test voor Piet Adema. En we bespreken waarom Brussel op het gebied van natuur en milieu steeds strenger lijkt te worden voor [email protected] // @e_konig // @ClaravandeWielVerder lezen?Het Mestcomplot - het grote mestonderzoek van NRC-journalisten Joep Dohmen en Esther RosenbergAdema maakt excuses aan boeren en Kamer, maar komt niet in gevaarGeen uitstel voor boeren b…
2023-01-21 - 47 min
Hoe de ChristenUnie volwassen werd
Na zeven jaar politiek leiderschap kondigde Gert-Jan Segers op 13 januari zijn vertrek aan. Hij wordt opgevolgd door Tweede Kamerlid Mirjam Bikker, die zich aan de kiezer presenteerde met een brief aan Nederland.In deze Haagse Zaken gaat het over de leiderschapswissel in de ChristenUnie, de ontstaansgeschiedenis van de partij en hoe de partij politiek volwassen werd. Je hoort van Petra de Koning en Pim van den Dool over de fusie van de kleine christelijke partijen GPV en RPF, waaruit de ChristenUnie ontstond. Over de politieke kleur van de ChristenUnie en wat de leiderschapswissel betekent voor de verhoudingen in de coalitie van Rutte [email protected] // @pimvandendool // @pdekoningLees en luister meer CU-leider Gert-Jan Segers vertrekt: ‘Ik heb met hart en ziel in de politiek gewerkt, maar dit is niet mijn leven’ - Het interview met Gert-Jan Segers over zijn vertrekCU’ers verwachten veel van extreem stabiele nieuwe leider Mirjam BikkerDe ideale opvolging bestaat nietSamen in de naam van Jezus - Artikel van Guus Valk uit 2007Corona als begin van de grote verdrukking - column van Petra de Koning Rutte III: De ontgroening van de ChristenUnie - De aflevering van Haagse Zaken uit 2017…
2023-01-14 - 58 min
Herhaling - Waarom Tom-Jan Meeus stopt met Haagse Invloeden
Het is reces en Haagse Zaken is er even niet. In de tussentijd tippen we je afleveringen die het terugluisteren waard zijn. Deze week tipt Guus Valk, chef van de politieke redactie en de nieuwe host van Haagse Zaken, de aflevering 'Waarom Tom-Jan Meeus stopt met Haagse Invloeden'.Op 4 februari 2012 verscheen in NRC het ‘eerste deel van een korte serie’: Haagse Invloeden van Tom-Jan Meeus. Hij zou er ruim tien jaar mee doorgaan. In die tijd groeide de rubriek uit tot een begrip, iets dat je moest hebben gelezen. Uit interesse, omdat je Den Haag wilde begrijpen. Voor inspiratie, omdat de invalshoek vaak anders was dan wat je de hele week al las. En, bezien vanuit bestuurders en politici, uit angst, want misschien was jij dit keer wel lijdend voorwerp.Afgelopen jaar, ruim een decennium later, stopt Tom-Jan met Haagse Invloeden. In deze Haagse Zaken horen we van hem waarom hij is uitgeschreven over politiek. Ook geeft hij ons een inkijkje in zijn manier van werken. En hij vertelt hoe het speelveld waarover hij week in week uit schreef, in tien jaar is [email protected] // @tomjanmeeusLees hier de eerste aflevering van Tom-Jans ‘korte serie’ Haagse Invloeden.Heeft u vragen, …
2023-01-07 - 50 min
Herhaling - Maakt Rutte IV Nederland (on)gelijker?
Het is reces en Haagse Zaken is er even niet. In de tussentijd tippen we je afleveringen die het terugluisteren waard zijn. Deze week tipt Ignace Schoot, audioredacteur van Haagse Zaken, de aflevering 'Maakt Rutte IV Nederland (on)gelijker?'.Eén van de doelen van het toen net aangetreden kabinet-Rutte IV is om kansenongelijkheid tegen te gaan. Dat staat in het coalitieakkoord ‘Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst'. Kansenongelijkheid raakt aan veel verschillende terreinen, want het gaat zowel over onderwijs, over werk, inkomen, gezondheidszorg als over de plek waar je opgroeit.In deze Haagse Zaken zoomen we in op de economische ongelijkheid. Je hoort van Christiaan Pelgrim en Rik Rutten over de plannen van Rutte IV die zouden moeten werken als gelijkmaker. We bespreken wat er in het coalitieakkoord staat op het gebied van inkomen, werk, vermogen en sociale zekerheid. En we bespreken of deze maatregelen bij gaan dragen aan het doel om ongelijkheid tegen te gaan. @LamyaeA // @rik_rutten // @christaanpeLuister ook naar de serie van Onder de Streep over kansenongelijkheidHoe ongelijk is NederlandWat zijn de belangrijkste ongelijkmakers? Lees ook het eerste artikel u…
2022-12-31 - 62 min
Herhaling - Zo worden internationale topposities verdeeld
Het is reces en Haagse Zaken is er even niet. In de tussentijd tippen we je afleveringen die het terugluisteren waard zijn. Deze week tipt Iris Verhulsdonk, audioredacteur bij Haagse Zaken, de aflevering 'Haagse Zaken in de zomer: zo worden internationale topposities verdeeld.'In deze vijfde zomeraflevering van Haagse Zaken zoomen we in op internationale topposities. Je hoort van Michel Kerres, redacteur geopolitiek, over de functies bij de VN, EU en NAVO. Over zichtbare topbanen als die van koningin Máxima (VN), Diederik Samsom en Frans Timmermans (beiden Europese Commissie). En over minder zichtbare – maar daarmee niet minder invloedrijke – posities. We bespreken wat er achter de schermen gebeurt als er vacatures voor topfuncties zijn, wat Nederland doet om belangrijke posten te krijgen én waarom het belangrijk is om te blijven ontkennen tot je benoemd wordt. Presentatie: Lamyae AharouayGast: Michel KerresRedactie & productie: Ignace Schoot en Iris VerhulsdonkMontage: Iris VerhulsdonkLees hier de reconstructie die Michel met vier NRC-collega’s maakte van Lubbers’ mislukte poging om secretaris-generaal van de NAVO te worden.Lees hier de reconstru…
2022-12-24 - 91 min
De grote terugblikshow 2022
Traditiegetrouw kijkt de politieke redactie van NRC met Kerst terug op het afgelopen jaar. In deze extra lange aflevering hoor je van twaalf NRC’ers wat hen het meest is bijgebleven van 2022. Soms is dat een specifiek moment, soms iets wat ze typerend vinden voor dit jaar.Je hoort over zorgen van de ombudsman over toegenomen ongelijkheid. Over de parlementaire gasenquete en over de uitspraak in het MH17-proces. Over de inval van Rusland in Oekraïne, de excuses voor het slavernijverleden en nog veel [email protected] // @pdekoning // @rik_rutten // @pimvandendool // @e_konig // @PhilipdeWW // @DeniseRetera // @claudiakammer // @folkertjensma // @TTheirlynck // @apjvalkAbonneer je hier op de nieuwsbrief de Haagse Stemming.Heeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsman via [email protected]: Lamyae AharouayGasten: Petra de Koning, Rik Rutten, Pim van den Dool, Eppo König, Philip de Witt Wijnen, Denise Retera, Claudia Kammer, Folkert Jensma, Tristan Theirlynck, Guus ValkRedactie & productie :Iris VerhulsdonkMontage: Pieter BakkerZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art…
2022-12-17 - 55 min
Rutte IV: kun je 'nee' verkopen na heel veel 'ja'?
Toen kabinet-Rutte IV begon, bleek al snel uit het coalitieakkoord dat geld de oplossing was geweest voor politiek ingewikkelde kwesties. Klimaat een lastig onderwerp? Hier, een fonds van 35 miljard. Stikstof een probleem? Nog een fonds, met 25 miljard.Maar wat als geld, of een gebrek daaraan, juist het probleem wordt? En wat als een kabinet dat al jaren ja zegt tegen miljardencompensatie - aan coronasteunpakketten, aan verlaging van energiebelasting, aan verlaging van accijnzen, aan een prijsplafond voor hoge energiekosten – ineens nee moet zeggen?In deze aflevering van Haagse Zaken vertellen Marike Stellinga en Rik Rutten over de miljarden die het kabinet uit kán geven, omdat het economische en financiële plaatje gunstig is. En over de eindigheid daarvan – en wat ons dan te wachten staat. Bezuinigen, belastingen verhogen of de staatsschuld laten [email protected] // @MStellinga // @rik_ruttenLuister hier de aflevering die we vorig jaar maakten over het coalitieakkoordRutte IV: waarom strooien met miljarden niet de oplossing voor alles isLees hier meer over dit onderwerp in NRCRisico’s voor de schatkist vallen mee De crisisrekening loopt op. Kiest Kaag voor bezuinigingen of b…
2022-12-10 - 50 min
Negentig uur pensioendebat onder een uur samengevat
De afgelopen weken ging het in politiek Den Haag vaak en lang over de nieuwe pensioenwet. Na tientallen uren aan plenair debat en wetgevingsoverleggen lijkt het erop dat de Tweede Kamer volgende week voor het laatst debatteert over de ‘Wet toekomst pensioenen’. Lijkt, want tot nu toe heeft álles rondom deze wet langer geduurd dan verwacht.In deze aflevering van Haagse Zaken hebben we het over de grootste hervorming sinds de Tweede Wereldoorlog: die van het pensioenstelsel. Je hoort van Christiaan Pelgrim waar de nieuwe pensioenwet, waar al sinds 2008 over wordt gesproken, over gaat en wat er voor jou kan veranderen veranderen. En we bespreken waarom de behandeling van de wet door de Tweede Kamer anders verliep dan [email protected] // @LamyaeA Luister hier de aflevering van de podcast Vandaag over wat deze wet voor jou betekentDit betekent het nieuwe pensioenstelsel voor jouLuister en lees verder over het onderwerp pensioenen Foutje! U krijgt twee ton minder pensioen Het dossier 'pensioenakkoord' Hoe polder en politiek beslissen over jouw pensioenPresentatie: Lamyae AharouayGast: Christiaan PelgrimRedactie & productie: Iris VerhulsdonkMontage: Pieter BakkerHeeft u vra…
2022-12-03 - 54 min
Over de puzzel die de inrichting van Nederland heet
Het Nederlandse landschap is al bezaaid met van alles: woningen, fabrieken, distributiecentra, spoor, wegen, windmolens, laadpalen en boerderijen. Maar om de bevolkingsgroei bij te kunnen benen, is vooral nog meer van dat alles nodig: meer huizen om in te wonen, meer distributiecentra om pakketjes te verwerken, meer bruggen, meer wegen, en dat alles op een veilige manier, waarbij ook de natuur wordt beschermd en het landschap leuk blijft om naar te kijken.In deze Haagse Zaken gaat het over de inrichting van Nederland. Je hoort van Eppo König en Karlijn Kuijpers wie verantwoordelijk is voor die puzzel, over hoe vorige kabinetten de regie daarover uit handen gaven en welke gevolgen dat had. En je hoort over hoe het huidige kabinet de regie juist weer terug wil [email protected] // @e_konig // @KarlijnKuijpers Luister ook de eerdere afleveringen die we maakten over dit onderwerpHaagse Zaken in de zomer: de grote crisisafleveringHoe een datacentrum van Facebook een politiek probleem werd Lees ook deze artikelen die eerder verschenen in NRCGrote stadsregio’s groeien, het noorden blijft achterHet grondwater gaat omh…
2022-11-26 - 46 min
Een wetsvoorstel dat ook voorstanders van abortus verdeelt
Abortus staat weer op de politieke agenda. Een aantal politieke partijen wil dat niet alleen abortusklinieken en ziekenhuizen, maar ook huisartsen voortaan de abortuspil mogen verstrekken. De Tweede Kamer heeft al met deze initiatiefwet ingestemd en komende dinsdag debatteert de Eerste Kamer over de aanpassing van de Abortuswet.In deze Haagse Zaken gaat het over die initiatiefwet. Je hoort van Pim van den Dool en Kim Bos over hoe de abortuszorg in Nederland is geregeld, en wat voor vrouwen zou veranderen als de wet wordt aangenomen. En je hoort over de verdeeldheid: niet alleen tussen voor- en tegenstanders van abortus, maar ook tussen voorstanders [email protected] // @pimvandendool // @TweetKimBosLees hier het artikel van Kim Bos en Lineke Nieber over de week waarin zij meekeken in twee abortusklinieken.Presentatie: Lamyae AharouayGasten: Kim Bos en Pim van den DoolRedactie & productie: Ignace SchootMontage: Pieter BakkerHeeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsman via [email protected] het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
2022-11-19 - 46 min
Liberalen onder druk: over VVD en D66 in Rutte IV
Ze staan op zwaar verlies in de peilingen (circa tien zetels) en kampen met interne problemen: de liberale partijen van het kabinet-Rutte IV - VVD en D66 - verkeren in zwaar weer. Binnen de VVD is asiel het twistpunt, binnen D66 integriteit. Tegen die achtergrond organiseren beide partijen dit weekend hun partijcongres.In deze Haagse Zaken gaat het over VVD en D66 en die congressen. Je hoort van Petra de Koning en Philip de Witt Wijnen waar beide partijen nu mee zitten, hoe ze zich gedragen in dit kabinet en welke plek het liberalisme heeft in het huidige politieke klimaat. zitten, hoe ze zich gedragen in dit kabinet en welke plek het liberalisme heeft in het huidige politieke [email protected] // @pdekoning // @PhilipDeWW Luister ook de eerdere afleveringen die we maakten over dit onderwerpDe week van de asiel-/dwang-/spreidingswet Zo staat het gedwongen huwelijk van Rutte IV er voorD66 en de belofte van nieuwe politiek Lees ook deze artikelen die eerder verschenen in NRCDe VVD hoeft niet gezellig te zijnRutte moet slepende crisis binnen eigen partij bezweren Presentatie: Guus ValkGasten: Petra de Koning en Philip de Witt WijnenRe…
2022-11-12 - 44 min
De week van de asiel-/dwang-/spreidingswet
Zes weken later dan gepland werd er een akkoord bereikt over de asielwet van het kabinet die de spreiding van asielzoekers door het land moet regelen. De wet zou begin oktober door staatssecretaris Eric van der Burg voor Asiel en Migratie worden ingediend, maar zijn eigen VVD had bedenkingen en kritiek. Deze week moest premier en partijleider Mark Rutte er aan te pas komen om de VVD-fractie over te halen met de wet in te stemmen. Dat deed de fractie uiteindelijk, en de in de lucht hangende kabinetscrisis lijkt afgewend.In deze Haagse Zaken hoor je van Denise Retera en Petra de Koning wat er in het wetsvoorstel van Eric van der Burg staat, waarom het een probleem in de coalitie opleverde en wat deze kortstondige crisis betekent voor de [email protected] // @DeniseRetera // @pdekoningLuister ook de eerdere afleveringen die we maakten over asiel en migratieDe zomer van Ter Apel en StikstofHaagse Zaken in de zomer: de grote crisesafleveringOver feiten en fabels in het migratiedebatLees ook deze artikelen die eerder verschenen in NRCMark Rutte krijgt huiswerk van de VVD-fractieVier vragen over de asielwetRutte moet slepende crisis binnen eigen partij bezwerenLukt het vandaag niet, dan lukt …
2022-11-05 - 54 min
Waarom het kabinet de eigen klimaatdoelen niet lijkt te halen
De klimaatcrisis staat hoog op de internationale en politieke agenda. Zondag 6 november begint in het Egyptische Sharm el-Sheikh de 27ste klimaattop van de Verenigde Naties. En daarnaast presenteerde klimaatminister Rob Jetten afgelopen week aan de Tweede Kamer de stand van zaken op klimaatgebied. Hamvraag: doet het kabinet genoeg om de eigen doelen te halen? Het korte antwoord: nee.In deze Haagse Zaken duiken we in het Nederlandse klimaatbeleid. Je hoort van Marike Stellinga en Erik van der Walle hoe het staat met de Nederlandse CO2-uitstoot en hoe klimaatbeleid steeds meer een mainstream onderwerp werd. En je hoort waarom het kabinet ondanks de grote ambities steeds de eigen doelen niet [email protected] // @MStellinga // @erikvderwalleLuister ook de eerdere afleveringen die we maakten over het klimaatbeleidZo groen is het ‘groenste kabinet ooit’ - over de ambities van het vorige kabinetWaarin we de politieke ideeën over klimaatbeleid bespreken - over de klimaatplannen van de verschillende politieke partijen bij de vorige Tweede KamerverkiezingWaarom geld de smeerolie van de formatie is - over de belangrijke rol van groene industriepolitiek in het huidige kabinetLees ook deze artik…
2022-10-22 - 53 min
De denkwereld van Thierry Baudet
Deze week stemde een grote meerderheid van de Tweede Kamer in met een korte schorsing van Thierry Baudet: hij heeft zich niet aan de regels over nevenfuncties gehouden. Het gebeurde in dezelfde week waarin een interview rondging waarin Baudet Poetin een held noemt en zegt dat de wereld geregeerd wordt door kwaadaardige reptielen.In deze Haagse Zaken onderzoeken we waar Baudets wereldbeeld vandaan komt. Je hoort van Rik Rutten over de ontwikkeling in Baudets denken. Van zijn ‘uil van Minerva’- toespraak in 2019, tot het veelvuldig noemen van complottheorieën – al dan niet over collega-politici. En je hoort hoe politiek Den Haag zich probeert te verhouden tot Baudet en Forum voor [email protected] // @Rik_ruttenLuister ook de eerdere afleveringen die we maakten over Forum voor Democratie Hier komt de ideologie van Forum voor Democratie vandaanWat er over is van Forum voor DemocratieLees ook deze artikelen die eerder verschenen in NRC Geschorste Baudet zondert zich steeds verder af van rest KamerComplotdenker David Icke spreekt al jaren over ‘reptielenPresentatie: Lamyae AharouayGast: Rik RuttenRedactie & Productie: Iris VerhulsdonkMontage: Yeppe van KesterenZie het privacybele…
2022-10-15 - 62 min
Wat we leerden van de parlementaire enquête Groningen
Wekenlang was de stoel in het midden van de enquêtezaal bezet: door Groningers, door deskundigen, bestuurders, oud-politici en huidige bewindspersonen. Vrijdag was het laatste verhoor door de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen. Wat hebben de afgelopen weken opgeleverd?In Haagse Zaken bespreken Claudia Kammer en Derk Stokmans de verhoren aan de hand van vier politieke hoofdrolspelers: Henk Kamp, Eric Wiebes, Mark Rutte en Hans Vijlbrief. Je hoort wat hun rol is geweest (en nog steeds is) in het Groningse gasdossier, wat er gebeurde in de jaren dat zij verantwoordelijk waren en wat ze daarover verklaarden in de enquêtezaal.Correctie (18 oktober 2022): In deze aflevering wordt verteld dat de aardbeving bij Huizinge de zwaarste aardbeving ooit in Nederland was. Dat is incorrect. Het was de zwaarste aardbeving in Groningen.Meer lezenLees hier de reconstructie die Derk en Claudia maakten over de periode waarin Eric Wiebes als minister van Economische Zaken de verantwoordelijkheid droeg over de gaswinning in Groningen.Eerder schreven Wubby Luyendijk en Bas van Sluis ook een reconstructie, over hoe het oliebedrijven lukte om gas te blijven winnen, ook na de (tot nu to…
2022-10-08 - 48 min
#6 Het Remkes-effect
Niet alleen in Den Haag, maar ook daarbuiten werd al tijden reikhalzend uitgekeken naar het rapport van Johan Remkes over de stikstofcrisis. Afgelopen woensdag – op de tweede werkdag van de nieuwe minister van Landbouw Piet Adema – was het zover en presenteerde Remkes 25 adviezen in het rapport Wat wel kan. In deze aflevering van Haagse Zaken hebben we het over dat rapport. Je hoort wat Remkes adviseert en welke politieke beslissingen er nu genomen moeten worden. En je hoort meer over de nieuwe landbouwminister Adema, die moet voorkomen dat de boeren weglopen van de onderhandelingstafel. @LamyaeA // @PhilipdeWW // @e_konig Luister ook naar de aflevering van Haagse Zaken over het stikstofdossier Lees ook deze artikelen over het rapport van RemkesRemkes sust meerdere conflicten in stikstofdossier Remkes: stikstofuitstoot van 500 tot 600 grote vervuilers zo snel mogelijk beëindigenRemkes verwacht juridische hobbels na advies Remkes’ toon is ‘fijn’, maar hij neemt de woede en het wantrouwen niet wegPresentatie: Lamyae AharouayGasten: Philip de Witt Wijnen & Eppo König Redactie & Productie: Iris VerhulsdonkMontage: Yeppe van KesterenZie het privacybel…
2022-10-03 - 38 min
#5 Over het onderzoek naar Khadija Arib
Via NRC kwam naar buiten dat het presidium van de Kamer extern onderzoek laat verrichten naar mogelijk grensoverschrijdend gedrag van Khadija Arib. Inmiddels is Arib opgestapt als Kamerlid en ligt de huidige Kamervoorzitter Vera Bergkamp onder vuur. Maar los van de Haagse dynamiek bleef de vraag: wat was de reden voor het onderzoek naar het gedrag van Arib?In deze aflevering van Haagse Zaken vertellen politiek redacteur Lamyae Aharouay en onderzoeksjournalist Hugo Logtenberg over de gedetailleerde reconstructie die zij maakten vanaf het moment dat Arib aantrad als Kamervoorzitter tot [email protected] // @hugologtenberg // @apjvalkGasten: Lamyae Aharouay & Hugo LogtenbergPresentator: Guus ValkRedactie & Productie: Ruben Pest & Henk Ruigrok van der WervenMontage: Pieter BakkerLees hier de reconstructie 'Onder bejubeld Kamervoorzitter Khadija Arib knakte de ene na de andere ambtenaar'.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
2022-10-01 - 0 min
Deze week zijn we er even niet
Deze week is er geen nieuwe aflevering van Haagse Zaken. Misschien zijn we er in de loop van de week, en anders hoor je ons, zoals je gewend bent, op zaterdag.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
2022-09-24 - 104 min
#4 Één APB, twee dagen, twintig fracties en acht redacteuren
In deze extra lange Haagse Zaken vertellen acht redacteuren over de inbreng van alle twintig fracties, groepen en leden. Hoe verliep het debat, waarin politici vaak de ideologische kern van hun partij uitdragen en tegelijkertijd zichzelf in de kijker proberen te spelen?Dit jaar was de context van de Algemene Politieke Beschouwingen bekend: oorlog in Oekraïne, hoge energiekosten, inflatie – de crises waarmee het kabinet moet dealen werden in eerdere afleveringen van Haagse Zaken al besproken. Daar bovenop kenmerkt deze tijd zich door een laag vertrouwen in de politiek, een centraal thema in het debat – net als het energieprijsplafond, de wapenleveranties aan Oekraïne en de wendbaarheid van het [email protected] // @pdekoning // @PhilipDeWW // @pimvandendool // @apjvalk // @rik_rutten // @DeniseRetera // @christiaanpePresentatie: Lamyae AharouayGasten: Petra de Koning, Philip de Witt Wijnen, Pim van den Dool, Guus Valk, Rik Rutten, Denise Retera & Christiaan PelgrimRedactie & Productie: Ruben PestMontage: Pieter BakkerZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
2022-09-17 - 56 min
#3 Stijgende kosten: de overheid als oplossing en probleem
Niet alle problemen laten zich oplossen met gevulde zakken. Daar is het kabinet-Rutte IV inmiddels wel achter. Komende week, op Prinsjesdag, worden de plannen bekendgemaakt waarmee het kabinet de dalende koopkracht wil repareren.Met de economie gaat het verrassend goed – ondanks de coronacrisis en de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. Toch is de onzekerheid groot. De inflatie breekt record na record, energierekeningen gaan soms wel vijf keer over de kop, de armoede neemt toe en niemand weet hoelang ze gaat duren.Naar wat voor onzekere tijd kijken we? Econoom en redacteur op de politieke redactie Marike Stellinga belde met economen en energiedeskundigen om daar een antwoord op te vinden. In deze Haagse Zaken vertelt ze over de reparaties die het kabinet wil uitvoeren. En ook over hoe eerder beleid van de overheid haar zelf nu [email protected] // @MStellinga Presentatie: Lamyae AharouayGast: Marike StellingaRedactie & productie: Ruben PestMontage: Pieter BakkerZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
2022-09-10 - 44 min
#2 Zo staat het gedwongen huwelijk van Rutte IV ervoor
Ze wilden het toch nog een keer samen doen: VVD, D66, CDA en CU. Rutte IV is nu acht maanden bezig, en ze staan tegenover grote vraagstukken: De opvang van asielzoekers, stikstof, inflatie en gasprijzen die de pan uit rijzen.Eerder vertelden we je in Haagse Zaken over die crises, in deze aflevering bespreken we het kabinet dat daarop een antwoord moet geven. We hebben het over de verhoudingen in de coalitie en oppositie en hoe het ervoor staat met het vertrouwen van de burger in de [email protected] // @apjvalk // @pdekoningPresentatie: Lamyae AharouayGasten: Guus Valk & Petra de KoningRedactie & productie: Iris Verhulsdonk & Ruben PestMontage: Pieter BakkerLees hier het stuk dat Lamyae Aharouay en Petra de Koning schreven over de controle die de VVD verliest op zijn achterban: VVD-top verliest controle, wat nu?En hier het stuk dat Lamyae Aharouay schreef over het SCP-onderzoek waaruit blijkt dat 49% van de inwoners vindt dat het niet de goede kant op gaat met Nederland: SCP: ‘Vertrouwen in politiek is gepolitiseerd’Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
2022-09-03 - 53 min
#1 De zomer van Ter Apel en stikstof
Volgende week begint de Tweede Kamer weer met vergaderen, het kabinet is al een tijdje terug van reces en al die tijd zijn de nationale crises niet weggeweest. In deze Haagse Zaken verdiepen we ons in twee daarvan: de opvang van asielzoekers en het stikstofdossier. In beide gevallen werden er deze zomer stappen gemaakt en daar praten we je over bij. Je hoort van Philip de Witt Wijnen en Denise Retera wat er gebeurde, welke afspraken er nu (niet) zijn gemaakt en hoe de coalitiepartijen en hun achterbannen daarover denken. @LamyaeA // @PhilipdeWW // @DeniseRetera Presentatie: Lamyae AharouayGasten: Philip de Witt Wijnen en Denise ReteraRedactie & productie: Iris Verhulsdonk & Ruben PestMontage: Pieter BakkerWat er na de opname gebeurde op het gebied van deze dossiers: Akkoord met gemeente: ‘asielhotel’ Albergen zal minder mensen opvangenOM: overlijden baby Ter Apel geen gevolg van strafbaar feit.Minderjarige alleenstaande asielzoekers in Ter Apel worden geëvacueerd, omdat ze er niet veilig zijnStikstofnormen moeten mogelijk strenger op basis van nieuw VN-rapportLuister ook de eerdere afleveringen van de podcast Vandaag over deze dossiersWaarom de langverwach…
2022-08-27 - 20 min
NRC Vandaag - De week waarin Rutte IV niet viel
De afgelopen weken brachten we je zomerafleveringen van Haagse Zaken en net déze week zouden we er een weekje tussenuit zijn. Maar daar hield het nieuws geen rekening mee. Daarom was Lamyae vrijdag te gast bij de podcast NRC Vandaag. Die aflevering luister je hier en volgende week zijn we terug met het nieuwe seizoen van Haagse Zaken. Het politieke jaar is nog niet begonnen, maar de Tweede Kamer kwam wel vervroegd terug van vakantie. Kamerleden debatteerden over uitspraken van minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra. In een interview legde de CDA-leider een bom onder het coalitieakkoord door te zeggen dat de stikstofdoelen voor hem “niet heilig” zijn. Politiek verslaggever Lamyae Aharouay legt uit wat dat betekent. Wat wil Wopke Hoekstra hiermee bereiken?Lees ook het artikel dat Lamyae Aharouay samen met Petra de Koning schreef over het debat van dinsdag.Gast: Lamyae AharouayPresentatie: Floor BoonRedactie: Mila-Marie Bleeksma & Iris VerhulsdonkMontage: Marco RaaphorstZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
2022-08-20 - 61 min
#44 Haagse Zaken in de zomer: zo worden internationale topposities verdeeld
Begin deze maand was Mark Rutte de langstzittende premier en naar eigen zeggen blijft hij nog wel even. Toch wordt vooral de laatste jaren gespeculeerd over een internationale carrière die hij al dan niet zou ambiëren. Een tijdlang gonsde rond dat hij voor een Europese topbaan zou gaan en meer recent klonk zijn naam als de mogelijke opvolger van Jens Stoltenberg als secretaris-generaal van de NAVO. In deze vijfde zomeraflevering van Haagse Zaken zoomen we in op die internationale topposities. Je hoort van Michel Kerres, redacteur geopolitiek, over de functies bij de VN, EU en NAVO. Over zichtbare topbanen als die van koningin Máxima (VN), Diederik Samsom en Frans Timmermans (beiden Europese Commissie). En over minder zichtbare – maar daarmee niet minder invloedrijke – posities. We bespreken wat er achter de schermen gebeurt als er vacatures voor topfuncties zijn, wat Nederland doet om belangrijke posten te krijgen én waarom het belangrijk is om te blijven ontkennen tot je benoemd wordt. Het is reces in Den Haag, het Tweede Kamergebouw is uitgestorven, het kabinet werkt met zomerroosters en wij bieden je de tijdens het reces speciale zomerafleveringen. Over onderwer…
2022-08-13 - 49 min
#43 Haagse Zaken in de zomer: alles wat je moet weten over de Wob/Woo
Regelmatig hoor je over nieuws “op basis van Wob-stukken”. Een memo over de dividendbelasting waar premier Mark Rutte geen actieve herinnering aan beweerde te hebben, die toch bleek te bestaan. De meubels van de koning die waren opgekocht door de staat, terwijl de koning nog wel een vergoeding voor het onderhoud van die meubels kreeg. Of Hugo de Jonge die als coronaminister toch contact bleek te hebben gehad met Sywert van Lienden over mondkapjes.In deze vierde zomeraflevering van Haagse Zaken gaan we het hebben over die Wob, de Wet openbaarheid van bestuur, en over de Wet open overheid die de Wob per 1 mei vervangt. Je hoort van Jorg Leijten, dé Wob-specialist van NRC, hoe die wetten werken en of ze inderdaad leiden tot de beoogde transparantie. Het is reces in Den Haag, het Tweede Kamergebouw is uitgestorven, het kabinet werkt met zomerroosters en wij bieden je de komende weken zomerafleveringen. Over onderwerpen die vaak zijdelings in Haagse Zaken worden besproken, maar waar we nu eens goed de tijd voor willen nemen. @LamyaeA // @jorgleijtenLees hier Jorgs terugblik op meer dan 40 jaar Wob ter gelegenheid van de introductie van de nieuwe Woo.En bekijk hier het rapport…
2022-08-06 - 46 min
#42 Haagse Zaken in de zomer: wie durft er nog nee te verkopen?
Waar ministers van Financiën vroeger hun populariteit vooral ontleenden aan zuinigheid en ‘nee verkopen’ lijkt het tij inmiddels gekeerd. Compenseren, investeren, geld uitgeven: de miljarden vliegen je om de oren. En dat terwijl veel economen, de Algemene Rekenkamer en de Raad van State waarschuwen dat het niet goed gaat. Het geld wordt niet ordentelijk uitgegeven, de boekhouding kent veel onvolkomenheden én met geld alleen worden veel maatschappelijke problemen niet opgelost.In deze derde zomeraflevering van Haagse Zaken hoor je over de uitgavendrang van het huidige en het vorige kabinet en ontleedt Marike Stellinga wat er niet goed gaat. Het is reces in Den Haag, het Tweede Kamergebouw is uitgestorven, het kabinet werkt met zomerroosters en wij bieden je de komende weken zomerafleveringen. Over onderwerpen die vaak zijdelings in Haagse Zaken worden besproken, maar waar we nu eens goed de tijd voor willen nemen. @LamyaeA // @MStellingaPresentatie: Lamyae AharouayGast: Marike StellingaRedactie & productie: Ignace Schoot & Iris VerhulsdonkMontage: Pieter BakkerZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art1…
2022-07-30 - 51 min
#41 Haagse Zaken in de zomer: waarom het zo vaak fout gaat bij de overheid
Tijdens zijn premierschap heeft Mark Rutte vaak ‘sorry’ moeten zeggen. Voor de Toeslagenaffaire, het Groningse gasdossier, over het te vroeg versoepelen van coronamaatregelen. Al die excuses kwamen niet uit de lucht vallen, vaak volgden ze na falend overheidsbeleid. In deze tweede zomeraflevering van Haagse Zaken nemen we de tijd om te onderzoeken waarom het zo vaak misgaat bij de overheid. Je hoort van Derk Stokmans, onderzoeksjournalist met een focus op de overheid, welke patronen er te ontwaren zijn die problemen eerder in stand houden dan oplossen.Het is reces in Den Haag, het Tweede Kamergebouw is uitgestorven, het kabinet werkt met zomerroosters en wij bieden je de komende weken zomerafleveringen. Over onderwerpen die vaak zijdelings in Haagse Zaken worden besproken, maar waar we nu eens goed de tijd voor willen nemen. @LamyaeA // @DerkStokmansLuister hier de aflevering die we eerder maakten over de parlementaire enquete naar het Groningse gasdossier.Luister hier de aflevering die we eerder maakten over de Algemene Bestuursdienst.Luister hier de aflevering die we eerder maakten over de Toeslagenaffaire.Lees hier het artikel van Derk Stokmans en Merijn Rengers uit 2015.P…
2022-07-23 - 67 min
#40 Haagse Zaken in de zomer: de grote crisisaflevering
Het huidige kabinet regeert inmiddels een half jaar en het lijstje ‘politieke onderwerpen met veel urgentie’ lijkt met de maand langer te worden. In deze eerste zomeraflevering van Haagse Zaken leggen vijf redacteuren je meer uit over de crisis in hun portefeuille. Je hoort van Pim van den Dool, Patricia Veldhuis, Eppo König, Erik van der Walle en Denise Retera over asielopvang, zorg, onderwijs, klimaat en de ruimtelijke indeling van Nederland. Per onderwerp bespreken we het probleem, hoe het kabinet-Rutte IV dat wil oplossen en wat we na het reces kunnen verwachten. Het is reces in Den Haag, het Tweede Kamergebouw is uitgestorven, het kabinet werkt met zomerroosters en wij bieden je de komende weken zomerafleveringen. Over onderwerpen die vaak zijdelings in Haagse Zaken worden besproken, maar waar we nu eens goed de tijd voor willen nemen. @LamyaeA // @pimvandendool // @pveldhuis // @e_konig // @erikvderwalle // @DeniseReteraLees hier het interview van Patricia Veldhuis en Frederiek Weeda met ministers Robbert Dijkgraaf en Dennis Wiersma.Lees hier het artikel van Erik van der Walle over het uitgewerkte klimaatbeleid van het huidige kabinet. Lees hier het artikel va…
2022-07-08 - 58 min
#39 Waarom Tom-Jan Meeus stopt met Haagse Invloeden
Op 4 februari 2012 verscheen in NRC het ‘eerste deel van een korte serie’: Haagse Invloeden van Tom-Jan Meeus. Hij zou er ruim tien jaar mee doorgaan. In die tijd groeide de rubriek uit tot een begrip, iets dat je moest hebben gelezen. Uit interesse, omdat je Den Haag wilde begrijpen. Voor inspiratie, omdat de invalshoek vaak anders was dan wat je de hele week al las. En, bezien vanuit bestuurders en politici, uit angst, want misschien was jij dit keer wel lijdend voorwerp.Nu, ruim een decennium later, stopt Tom-Jan met Haagse Invloeden. In deze Haagse Zaken horen we van hem waarom hij is uitgeschreven over politiek. Ook geeft hij ons een inkijkje in zijn manier van werken. En hij vertelt hoe het speelveld waarover hij week in week uit schreef, in tien jaar is [email protected] // @tomjanmeeusLees hier de eerste aflevering van Tom-Jans 'korte serie' Haagse Invloedenhttps://www.nrc.nl/nieuws/2012/02/04/frits-wester-heeft-meer-volgers-dan-trouw-abonnees-12161483-a284176Presentatie: Lamyae AharouayGast: Tom-Jan MeeusRedactie & productie: Ignace SchootMontage: Pieter BakkerZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.c…
2022-07-02 - 48 min
#38 De macht van de ‘boerenstem’
Het was alweer, of nog steeds, de week van boeren en stikstofprotesten. Het ongenoegen uitte zich van spandoeken aan de snelweg, files door trekkers die snelwegen blokkeerden tot het bezoeken en intimideren van politici. Tot in de plenaire zaal van de Tweede Kamer en de wandelgangen daaromheen was de spanning te voelen.In Haagse Zaken vertellen Eppo König en Petra de Koning over de macht van de boerenstem die de politieke agenda weet te domineren. Veel politieke partijen werpen zich op tot dé boerenpartij. Wiens stem proberen zij op welke manier voor zich te [email protected] // @Pdekoning // @e_konigPresentatie: Lamyae AharouayGast: Petra de Koning & Eppo KönigRedactie & productie: Henk Ruigrok van der WervenMontage: Pieter BakkerVerder lezen:Lees hier het rapport van I&O over Nederland denkt over de stikstofcrisis en de boerenprotesten Lees hier de column van Petra de Koning over 'de gezelligste gang van de Tweede Kamer' Lees hier het artikel van Lamyae Aharouay over hoe de boeren hun geloof in het CDA kwijtraakte Lees hier over de dag dat NRC-redacteur Eppo König meeliep met lijsttrekker van BBB Caroline van der PlasLees hier het verslag van Philip de Witt Wijnen…
2022-06-25 - 51 min
#37 Een handleiding bij de parlementaire enquête over het Groninger gasdossier
Dit jaar had de gaskraan in Groningen helemaal dicht moeten gaan, maar of dit ook echt gaat gebeuren lijkt door de huidige energiecrisis nog onzeker. Tegelijkertijd start maandag de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen. Tot midden oktober zullen Kamerleden, gedupeerden, ministers, wetenschappers en multinationals verhoord worden met als doel: publieke verantwoording en erkenning voor de gedupeerden.In deze Haagse Zaken bieden Wubby Luyendijk en Derk Stokmans je een handleiding voor die parlementaire enquête. Je hoort welke hoofdrolspelers aan het woord komen, welke kwesties er op tafel liggen en welk doel de enquête [email protected] // @DerkStokmans // @WubbyLVerder lezen en luisteren:Luister hier de aflevering met Milo van Bokkum en Thijs Niemantsverdriet over de geschiedenis van de gasboringen in GroningenLees hier het artikel over hoe oliemaatschappijen kabinetsbesluiten beïnvloedden in het Groningse dossierLees hier het artikel over hoe de NAM het Rijk onder druk zette om in Groningen minder huizen te versterkenLees hier de reportage bij een gedupeerde van wie het huis nu hersteld is, maar hijzelf geslooptVolg hier het dossier Groningse gaswinni…
2022-06-18 - 47 min
#36 Minder rechts en progressiever: de ideeën van de JOVD
Genderneutrale functies, méér belasting en geen balkenendenorm: terwijl de VVD zich afgelopen week stukbijt op het stikstofdossier, vierde jongerenvereniging JOVD haar nieuwe ‘politiek programma‘. Petra de Koning volgde de urenlange debat- en discussieavonden die hieraan voorafgingen. hoe denken de VVD’ers van [email protected] // @PdekoningPresentatie: Lamyae AharouayGast: Petra de KoningRedactie & productie: Mirjam van Zuidam, Iris Verhulsdonk & Henk Ruigrok van der WervenMontage: Pieter Bakker en Misja van Waterschoot Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
2022-06-11 - 55 min
#35 PvdA en GroenLinks: dit keer wel?
Het is niet voor het eerst dat GroenLinks en de Partij van de Arbeid het samen willen proberen. Eerdere pogingen liepen steeds weer op niets uit, maar nu lijken de twee partijen dichterbij dan ooit. Zaterdag mogen de leden zich uitspreken over een volgende stap in de samenwerking: een gezamenlijke fractie in de Eerste Kamer.In deze Haagse Zaken zetten Philip de Witt Wijnen en Pim van den Dool eerdere toenaderingspogingen op een rijtje: waarom mislukten die steeds? En ze vertellen over de voor- en tegenstanders van (verregaande) samenwerking, de argumenten die zij aandragen en wat deze nieuwe poging anders maakt dan die [email protected] // @pimvandendool // @PhilipDeWWVerder lezen en luisteren:Luister hier de aflevering met Tom Jan Meeus en Denise Retera over fuseren en versnipperen.Lees hier het artikel dat Pim van den Dool en Philip de Witt Wijnen schreven over de gemeenschappelijke bijeenkomst van PvdA en GroenLinks in Arnhem.Luister hier de aflevering die we maakten over het linkse electoraat.Presentatie: Lamyae AharouayGast: Pim van den Dool & Philip de Witt WijnenRedactie & productie: Iris Verhulsdonk & Henk Ruigrok van der WervenMontage: Pieter BakkerZie het pri…
2022-06-04 - 48 min
#34 Politieke vliegschaamte
Sinds de coronamaatregelen grotendeels werden opgeheven en we weer massaal op vakantie gaan, is het chaos op Schiphol: lange rijen, bedreigd luchtvaartpersoneel, stakingen en geannuleerde vluchten. Ten grondslag aan deze wanorde liggen structurele problemen: de luchthaven barst uit haar voegen, KLM moet keer op keer worden gered, Nederland moet in 2050 klimaatneutraliteit bereiken én kabinet-Rutte IV heeft grote duurzaamheidsambities.In deze Haagse Zaken hebben we het over hoe al deze belangen samenkwamen in een politieke week waarin de luchtvaart centraal stond. Je hoort hoe de Nederlandse staat is verbonden met KLM en Schiphol en welke kant politiek Den Haag op beweegt als het gaat om de toekomst van de Nederlandse [email protected] // @janbenja // @e_konigVerder lezen:Lees hier het artikel dat Jan Benjamin schreef over de 220 miljoen euro extra aan aandelen AF-KLM die de Nederlandse staat gaat kopen en waarvoor minister van Financiën Sigrid Kaag zich maandag 30 mei moest verdedigenLees hier het artikel dat Eppo Konig schreef over Dick Benschop die op het matje werd ge…
2022-05-28 - 41 min
#33 Wanneer slaat gezond wantrouwen door?
Vertrouwen. Het is een belangrijke voorwaarde voor een stevige democratie. Maar het vertrouwen van burgers in de politiek neemt af en ook tussen parlementariërs en bewindslieden. In het SMS-debat van vorige week was goed te zien in hoeverre het vertrouwen af- en het wantrouwen toeneemt. Maar waar komt dit groeiende wantrouwen vandaan? Wanneer slaat dit gezonde wantrouwen te ver door? En wat zijn daar de gevolgen [email protected] // @ffeboon // @tomjanmeeusVerder lezen en luisteren:Lees hier de column van Tom-Jan Meeus over het SMS-debatLees hier het artikel van Petra de Koning over het SMS-debatLuister hier de podcast Pim van NRC Presentatie: Floor BoonGast: Guus Valk & Tom-Jan MeeusRedactie & productie: Henk Ruigrok van der WervenMontage: Pieter BakkerZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
2022-05-21 - 51 min
#32 D66 en de belofte van nieuwe politiek
Het is onrustig binnen D66. Steeds weer halen incidenten waarbij partijprominenten betrokken zijn of waren het nieuws. Vorige week onthulde NRC een nieuw verhaal. In de Europese delegatie van de partij is al langere tijd sprake van een verstoorde werkrelatie en wordt geklaagd over onder meer machtsmisbruik door Europarlementariër Samira Rafaela. Een nieuwe kwestie die volgt na het grensoverschrijdend gedrag van de invloedrijke partijadviseur Frans van Drimmelen en de beschuldigingen daarvan aan het adres van voormalig Kamerlid Sidney Smeets.Wat zeggen de affaires over D66? Hoe gaat de partijtop ermee om? En wat is er nog over van de verkiezingsbelofte om het helemaal anders te doen? In deze Haagse Zaken praten Lamyae Aharouay en Philip de Witt Wijnen met elkaar over de ‘beeldpartij’ D66, die de lat tijdens de vorige Tweede Kamerverkiezingen voor zichzelf misschien net iets te hoog heeft [email protected] // @PhilipDeWWLees hier het stuk van Lamyae en Philip over de scheuring in de Europese fractie van D66 en de klachten over het gedrag van Samira Rafaelahttps://www.nrc.nl/nieuws/2022/05/13/scheuring-in-brusselse-fractie-van-d66-na-klachten-over-europarlementarier-samira-rafaela-a412…
2022-05-14 - 0 min
Waarom we er deze week niet zijn
Haagse Zaken is nog een weekje met reces. Maar niet zonder reden. We werken hard aan een aflevering waar we wat extra aandacht aan geven. Stay tuned, want volgende week praten we je bij!Luister in de tussentijd naar onze politieke serie over Pim Fortuyn:https://www.nrc.nl/nieuws/2022/04/15/aflevering-1-het-buitenbeentje-a4113807Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
2022-04-30 - 1 min
Pim – Twintig jaar na de moord
Haagse Zaken is er twee weken tussenuit in verband met het reces. Om die tijd te overbruggen hebben we wel een luistertip voor je. Guus Valk, chef van de politieke redactie, werkte nog maar net voor NRC in Den Haag toen Pim Fortuyn op 6 mei 2002 werd vermoord. Nu, twintig jaar later, blikt hij terug op die periode met vrienden en familie van Fortuyn, politici en collega-journalisten en voor- én tegenstanders van Fortuyn. De eerste drie afleveringen van Pim staan al in je favoriete podcastapp.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
2022-04-23 - 56 min
#31 Over fuseren en versnipperen
Deze week nam Lilianne Ploumen afscheid als partijleider van de PvdA. Al snel rees de vraag: kwam dat door de mogelijke fusie op links? En: waarom is fuseren zo moeilijk? Dat bespreken we in deze aflevering met Tom Jan Meeus. Denise Retera onderzocht een nadeel van versnippering: Kamerleden maken minder tijd voor werk ‘achter de schermen’ in commissievergaderingen. Kan een fusie de oplossing zijn voor een versnipperd politiek [email protected] //@tomjanmeeus // @DeniseReteraGasten: Tom Jan Meeus en Denise ReteraPresentatie: Lamyae AharouayRedactie en productie: Mirjam van ZuidamMontage: Pieter BakkerZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
2022-04-16 - 57 min
#30 De voorjaarsnota: worden we echt ‘collectief armer’?
Het duurt nog een half jaar tot Prinsjesdag, maar de eerste gesprekken over de begroting zijn al begonnen. De tussenstand: een groeiende stapel tegenvallers, stijgende inflatie en ministers die roepen dat we ‘collectief armer’ zullen worden. Maar is dat zo? In deze aflevering bespreken Philip de Witt Wijnen en Marike Stellinga de begrotingscyclus en de staat van de staatsschuld. @LamyaeA //@PhilipDeWW // @MStellingaMeer lezen over de fundamentele financiele keuzes van het kabinet? Lees hier het artikel van Philip en Marike: https://www.nrc.nl/nieuws/2022/04/11/fundamentele-keuzes-het-kabinet-gaat-opnieuw-onderhandelen-met-de-coalitiepartijen-a4110976Presentatie: Lamyae AharouayGasten: Marike Stellinga en Philip de Witt WijnenProductie en redactie: Mirjam van ZuidamMontage: Pieter BakkerZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
2022-04-09 - 58 min
#29 Een ongewoon debat over een ongewone deal
Het is een staatsrechtelijk ongebruikelijke situatie. Een minister die in de Tweede Kamer verantwoording aflegt voor zaken uit zijn vorige portefeuille. Tot voor kort had Hugo de Jonge bij alle vragen die gingen over zijn tijd als coronaminister dan ook geweigerd te antwoorden en verwezen naar zijn opvolger. Zo ook bij vragen over de mondkapjesdeal met Sywert van Lienden. Tot afgelopen week. Donderdag stond hij na onthullingen door de Volkskrant toch in de Tweede Kamer om uitleg te geven en zich te verdedigen voor zijn rol in de totstandkoming van die deal.In deze Haagse Zaken bespreken we de politieke kant van de mondkapjesdeal met politiek verslaggever Philip de Witt Wijnen en economieredacteur Stefan Vermeulen. Je hoort over de politieke spelers die bij de deal betrokken waren. Over de appjes en privémail van Hugo de Jonge. En over het debat van afgelopen donderdag. Waar ging dit debat precies over? Wat stond er op het spel? En welke politieke gevolgen kan deze zaak hebben?Naschrift: in deze aflevering hoor je dat een mondkapjesplan van Sywert van Lienden via Pieter Omtzigt op het bureau van premier Mark Rutte in het torentje terecht is gekomen. Dat laatste klopt volgens Rutte …
2022-04-02 - 55 min
#28 Hoe een datacentrum van Facebook een politiek probleem werd
Deze aflevering gaat over grote ambitieuze plannen met verstrekkende gevolgen waarover een kleine gemeenteraad met negentien zetels een besluit heeft moeten nemen. Een dossier waarvoor politiek niemand écht verantwoordelijk lijkt te zijn, waarin de belangen groot zijn en waarover tot op het hoogste politieke niveau, met premier Mark Rutte, is gesproken.In deze Haagse Zaken zoomen we met Carola Houtekamer en Merijn Rengers van de onderzoeksgroep van NRC in op de voorlopig gepauzeerde komst van een zeer groot datacentrum in de Flevopolder. Om precies te zijn in Zeewolde. Welke belangen spelen hier precies? Wat zegt deze kwestie over de inrichting van Nederland? En wie gaat daar eigenlijk [email protected] // @nextcarolaLees hier de reconstructie die Carola en Merijn maakten van de (voorlopig gepauzeerde) komst van het datacentrum van Meta naar Zeewoldehttps://www.nrc.nl/nieuws/2022/03/30/de-laatste-boerin-vertrekt-maar-facebook-komt-niet-naar-zeewolde-a4105865En luister hier naar eerdere afleveringen van NRC Vandaag over dit dossier en een vergelijkbare kwestie in de Wieringermeerpolderhttps://www.nrc.nl/nieuws/2021/12/22/het-datacentrum-van-facebook-moest-in-zeewolde-komen-a4071803http…
2022-03-26 - 63 min
#27 Volt en Gündogan: een reconstructie
Uit de fractie. Weer in de fractie. En nu weer uit de fractie. Het drama rond de jonge partij Volt en haar tot voor kort Tweede Kamerlid Nilüfer Gündogan kwam afgelopen dinsdag tot een ontknoping. Het was een maand vol meldingen van grensoverschrijdend gedrag van het Kamerlid, onduidelijkheid over die meldingen, media-optredens en een kort geding. Dinsdag heeft de Volt-fractie opnieuw besloten om Gündogan uit de Tweede Kamerfractie te zetten. Dit keer definitief, zo lijkt het.In deze Haagse Zaken bespreken we de zaak met Petra de Koning en Guus Valk. Je hoort wat voor partij Volt precies is en we zetten de belangrijkste gebeurtenissen op een rij. Ook hoor je over het artikel dat Petra en Guus schreven waarin vijf van de dertien melders van ongewenst gedrag hun verhaal deden. Hoe kwam dit artikel tot stand? En welke rol speelde het in de kwestie? En je hoort waar deze zaak voor staat en wat de gevolgen [email protected] // @pdekoning // @apjvalkLees hier het artikel van Petra en Guus over het ongewenste gedrag van Gündoganhttps://www.nrc.nl/nieuws/2022/03/13/later-dacht-een-volt-collega-over-gundogans-gedrag-wat-als-een-man-dit-had-gedaan-a4100807Presentatie: Lamyae AharouayGasten: Pet…
2022-03-19 - 57 min
#26 Wat wij leerden van de (hyperlokale) gemeenteraadsverkiezingen
Flinke verliezen voor de SP, het CDA en de VVD. Grote winst voor de lokale partijen. Versplinterde gemeenteraden. En een historisch lage opkomst. Wat is hier aan de hand? In Haagse Zaken maken we met de politieke redactie na een sobere campagne in oorlogstijd de balans op. Wat zeggen de gemeenteraadsverkiezingen over de landelijke politiek? Hoe staan de verschillende partijen ervoor? Wie moet zich zorgen maken? En wie kan opgelucht ademhalen? Ook bespreken we mogelijke redenen voor de oh zo lage opkomst en kijken we vooruit. Waar moeten we de komende tijd goed op letten? Met Petra de Koning, Guus Valk en Philip de Witt [email protected] // @pdekoning // @apjvalk // @PhilipDeWWPresentatie: Lamyae AharouayGasten: Petra de Koning, Guus Valk & Philip de Witt WijnenRedactie & productie: Ignace SchootMontage: Pieter BakkerZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
2022-03-15 - 23 min
Lokale Zaken #4: Wie controleert het lokale bestuur?
Wie checkt of het lokale bestuur zijn werk goed doet? En wie controleert of de budgetten wel goed worden uitgegeven? Die taak is vooral aan de gemeenteraad, maar wat als die het door (tijds)druk niet meer (goed) kan?In deze laatste aflevering van Lokale Zaken onderzoeken we hoe de lokale rekenkamer, de provincies, maar ook de lokale journalistiek die controle uitvoeren. Tenslotte maken we de balans op: wat is de staat van het lokale [email protected] // @titia_k // @IrisVerhulsdonkPresentatie: Lamyae AharouayGast: Titia KetelaarRedactie & productie: Iris Verhulsdonk & Gabriella AdèrMontage: Marco RaaphorstZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
2022-03-12 - 41 min
#25 Koopkracht, kabinetsplannen en de oorlog in Oekraïne
Logischerwijs gaat alle aandacht naar Oekraïne en de afschuwelijke omstandigheden van mensen daar. Maar ook hier in Nederland begint de Russische inval duidelijke effecten te vormen voor de koopkracht en de plannen van het kabinet Rutte IV. Bij de presentatie van het regeerakkoord in december, waren de ambities hoog en was er veel geld beschikbaar. Marike Stellinga en Philip de Witt Wijnen vertellen hoe de oorlog en de stijgende energieprijzen de situatie compleet hebben veranderd.Luister ook naar NRC Vandaag over de inval in Oekraïne:Hoe Russen de oorlog in Oekraïne (niet) zienhttps://www.nrc.nl/nieuws/2022/03/08/hoe-russen-de-oorlog-in-oekraine-niet-zien-a4098397De transformatie van Europa, onder druk van Poetinhttps://www.nrc.nl/nieuws/2022/03/04/de-transformatie-van-europa-onder-druk-van-poetin-a4096760Wil Poetin echt een kernoorlog?https://www.nrc.nl/nieuws/2022/03/02/wil-poetin-echt-een-kernoorlog-a4096056Presentatie: Lamyae AharouayGasten: Marike Stellinga & Philip de Witt WijnenProductie: Anna Korterink en Ruben PestMontage: Pieter BakkerZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my…
2022-03-08 - 23 min
Lokale Zaken #3: Maakt het uit of je stemt op een landelijke of lokale partij?
Lang hebben er allerlei mythes over lokale partijen de ronde gedaan. Ze zouden zich alleen met het zwembad en de bibliotheek bezighouden, ze hebben weinig macht, gemeenteraadsleden rollen ruziemakend over straat of hebben eigenlijk geen echte ideologie. Klopt dat?In deze aflevering spreken we met mensen uit de gemeenteraad van Druten. De gemeente waar een landelijke partij een zeldzaamheid is en lokale partijen de gemeenteraad domineren. Ook vragen we aan verschillende gemeenteraadsleden of het uitmaakt dat ze lid zijn van een landelijke of lokale partij.Haagse Zaken is vier weken lang weken óók Lokale Zaken. In deze serie hoor je over een bestuurslaag waar veel mensen minder over weten dan waar we het hier gewoonlijk over hebben: de landelijke politiek. Tot aan de gemeenteraadsverkiezingen van 14, 15 en 16 maart vind je wekelijks op dinsdag een nieuwe aflevering in de podcastfeed van Haagse [email protected] // @titia_k // @IrisVerhulsdonkPresentatie: Lamyae AharouayGast: Titia KetelaarRedactie & productie: Iris Verhulsdonk & Gabriella AdèrMontage: Marco RaaphorstZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https…
2022-03-01 - 24 min
Lokale Zaken #2: Het geld dat gemeenten (niet) uit kunnen geven
In deze tweede aflevering van de serie Lokale Zaken gaan we dieper in op gemeentefinanciën. Waar komt het geld dat gemeenten kunnen uitgeven vandaan? Door geldgebrek ontstaan tekorten die ergens anders moeten worden opgevangen. Daardoor bezuinigt de gemeente vaak juist op basisvoorzieningen. We gaan langs een bibliotheek in Rokkeveen die nét niet gesloten werd en bij een buurthuis dat wel de deuren moest sluiten. Burgemeester Jan van Zanen, voorzitter van de Vereniging Nederlandse Gemeenten, vertelt over zijn strijd met ‘het rijk’. Tot slot vragen we gemeenteraadslid Marijke van der Meer hoe je campagne voert in een tijd van financiële tekorten. Wat kun je beloven als er geen geld is?Haagse Zaken is de komende weken óók Lokale Zaken. In deze serie hoor je over een bestuurslaag waar veel mensen minder over weten dan waar we het hier gewoonlijk over hebben: de landelijke politiek. Tot aan de gemeenteraadsverkiezingen van 14, 15 en 16 maart vind je wekelijks op dinsdag een nieuwe aflevering in de podcastfeed van Haagse [email protected] // @titia_k // @IrisVerhulsdonkLees ook de artikelen van Titia Ketelaar en Iris Verhulsdonk over de bezuinigingen in de ge…
2022-02-26 - 53 min
#24 Rusland, sancties en gas
Het kabinet bereidde Nederland er deze week op voor: de westerse sancties aan het adres van Rusland na de invasie van Oekraïne zullen ook hier gevolgen hebben. En die zullen waarschijnlijk vooral te zien zijn op de gasrekening. In deze Haagse Zaken hoor je waar het Nederlandse gas vandaan komt en hoe groot het Russische aandeel is. Marike Stellinga en Erik van der Walle leggen uit wat de risico’s zijn van die gasafhankelijkheid. En je hoort van ze wat de alternatieven daarvoor [email protected] / @erikvderwalle / @LamyaeALuister naar de aflevering die we eerder maakten voor de invasie van Oekraïne:https://www.nrc.nl/nieuws/2022/02/05/21-wat-nederland-voor-oekraine-kan-mag-en-wil-betekenen-a4084462Lees meer over Europa en de sancties tegen Rusland:https://www.nrc.nl/nieuws/2022/02/24/waar-staat-europa-na-de-russische-invasie-a4094274En over de rol van de Verenigde Staten in het opleggen van de sancties:https://www.nrc.nl/nieuws/2022/02/25/sancties-tegen-rusland-laten-westerse-verdeeldheid-zien-a4094549 Presentatie: Lamyae AharouayGasten: Marike Stellinga & Erik van der WalleProductie: Ignace Schoot & Iddo HavingaMontage: Pieter BakkerZie het privacybeleid op https://art19.co…
2022-02-22 - 47 min
Lokale Zaken #1: De mensen in de gemeenteraad
Wie wil er eigenlijk nog gemeenteraadslid of wethouder worden? In deze eerste aflevering van de serie Lokale Zaken hoor je over de mensen in de gemeenteraad. Titia Ketelaar en Iris Verhulsdonk gingen op reportage in Gouda en zagen hoe druk de agenda van een raadslid is. Ze vertellen je hoe de kandidatenlijsten tot stand komen, welke taken een raadslid heeft en welke gevolgen de hoge werkdruk heeft voor de lokale politiek. Haagse Zaken is de komende weken óók Lokale Zaken. In deze serie hoor je over een bestuurslaag waar veel mensen minder over weten dan waar we het hier gewoonlijk over hebben: de landelijke politiek. Tot aan de gemeenteraadsverkiezingen van 14, 15 en 16 maart vind je wekelijks op dinsdag een nieuwe aflevering in de podcastfeed van Haagse [email protected] // @titia_k // @IrisVerhulsdonkPresentatie: Lamyae AharouayGasten: Titia Ketelaar & Iris VerhulsdonkRedactie & productie: Iris VerhulsdonkMontage: Marco RaaphorstZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
2022-02-19 - 56 min
#23 Een crisis zonder baas
Afgelopen woensdag presenteerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) zijn eerste van drie rapporten over de coronabestrijding. In dit rapport ligt de focus op de periode tot september 2020. Het is de eerste uitgebreide evaluatie van het coronabeleid. Aan bod komen onder meer de Nederlandse voorbereiding op een pandemie als deze, de ‘stille ramp’ in de verpleeghuizen en het gebrek aan centrale leiding. Zo leek in elk geval aan het begin van de crisis niemand echt de baas te zijn.In deze Haagse Zaken kijken we met de blik van Pim van den Dool en Mark Lievisse Adriaanse naar het onderzoek van de OVV. Pim is vanaf het eerste moment dat we iets vaags hoorden over een longziekte in China onze coronaredacteur, en Mark schreef twee jaar geleden met collega Derk Stokmans een uitgebreide reconstructie over de eerste coronagolf. We bespreken de belangrijkste conclusies uit het rapport, maar kijken ook verder. Is er sinds die eerste maanden iets veranderd aan de corona-aanpak van het kabinet? En is Nederland eigenlijk überhaupt wel in staat om crises van een dergelijke grootte succesvol het hoofd te bieden? @LamyaeA // @Markla94 // @pimvandendoolLuister vanaf aankomende dinsdag ook na…
2022-02-12 - 52 min
#22 De ontgroeningsweken van Rutte IV
De ene minister (Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken, CDA) had meteen te maken met een dreigende oorlog aan de grens tussen Oekraïne en Rusland. De andere minister (Dilan Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid, VVD) moest meteen in haar eerste week een excuus-briefje aan de Tweede Kamer sturen omdat ze aanvankelijk niet duidelijk had willen zeggen dat coronaregels moeten worden gehandhaafd. En dan zijn dit nog politici die al een tijdje in Den Haag rondlopen.In Haagse Zaken hoor je over de eerste weken van een paar onervaren bewindspersonen uit het kabinet Rutte IV. Philip de Witt Wijnen volgde ze tijdens eerste debatten en mediaoptredens en sprak ze onder meer over hun kennismaking met de Tweede [email protected] // @PhilipdeWWSluit hier je abonnement op NRC afnrc.nl/hzPresentatie: Lamyae AharouayGast: Philip de Witt WijnenProductie & montage: Iris VerhulsdonkZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
2022-02-05 - 61 min
#21 Wat Nederland voor Oekraïne kan, mag en wil betekenen
Het rommelt aan de Oekraïense grens en dat klinkt ook in Den Haag. Deze week reisden premier Mark Rutte (VVD) en minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken (CDA) naar Kiev voor een gesprek met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Na afloop zei Rutte in een gezamenlijke persconferentie dat Russische agressie tegen Oekraïne ‘ernstige consequenties zal hebben’.Maar hoe zwaar wegen deze woorden, wat zijn ze waard? In deze Haagse Zaken hoor je of en zo ja hoe het Nederlandse beleid concreet invloed heeft op de situatie in Oekraïne, wat Nederland wel en niet kan en mag doen in een internationaal conflict en hoe het Nederlandse buitenlandbeleid door de jaren heen is veranderd. Met redacteur geopolitiek Michel Kerres en politiek verslaggever Stéphane [email protected] // @alonsoNRC // @MichelKerresKies hier je NRC abonnementwww.nrc.nl/hz Presentatie: Lamyae AharouayGasten: Michel Kerres & Stephane AlonsoRedactie & productie: Iris Verhulsdonk & Henk Ruigrok van der WervenMontage: Pieter BakkerZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
2022-01-29 - 54 min
#20 Over coronaoptimisme, hoop en vrees
De coronafase waarin Nederland zich bevindt ligt ergens tussen hoop en vrees. De situatie is in vergelijking met een jaar geleden positief. Ondanks hoge besmettingen belanden minder mensen in het ziekenhuis of op de IC. Tegelijkertijd wordt er gevreesd voor het ontstaan van nieuwe varianten van het virus, die mogelijk besmettelijker en meer ziekmakend zijn. In deze Haagse Zaken proberen we te onderzoeken in welke fase in de pandemie Nederland zich nu bevindt. Mark Lievisse Adriaans en Pim van den Dool vertellen hoe de politieke besluitvorming langzaam uit de crisismodus beweegt, in de richting van iets dat meer permanent is. Komende week komt het ministerie van Volksgezondheid met de strategie voor de winter en een maand later met een strategie voor de middellange termijn. Is er inderdaad sprake van die ‘endemische fase’ waar zo op gehoopt wordt? @LamyaeA // @Markla94 // @pimvandendool Neem hier een abonnement op NRC en krijg toegang tot alle artikelen en podcasts www.nrc.nl/hzLees hier de artikelen die besproken werden in deze afleveringhttps://www.nrc.nl/nieuws/2022/01/21/het-omikronoptimisme-grijpt-overal-om-zich-heen-a4081321https://www.nrc.nl/nieuws/2022/01/24/kabi…
2022-01-22 - 41 min
#19 Wat de aftrap van Rutte IV ons leert over de komende kabinetsperiode
Afgelopen dinsdag sprak minister-president Mark Rutte de regeringsverklaring uit in de Tweede Kamer. Het was de aftrap van een debat dat twee dagen duurde en waarin de contouren zichtbaar werden van de politieke verhoudingen zoals we die de komende regeerperiode zullen gaan zien. Een periode waarin het kabinet steeds weer zal moeten zoeken naar meerderheden in de Eerste Kamer en waarin - als we Mark Rutte mogen geloven - er meer open debat zal plaatsvinden in de Tweede Kamer.In deze Haagse Zaken bespreken we de opvallende momenten uit dit debat. Je hoort van Stéphane Alonso en Petra de Koning wat deze momenten ons leren over de manier waarop Rutte IV de komende jaren zal functioneren. We bespreken of dit een vliegende start was voor het nieuwe kabinet en wat er te zien was van het nieuwe elan en de beloofde nieuwe bestuurscultuur. Ook gaan we in op de opmerkelijke clash tussen verschillende fractievoorzitters en de voorzitter van de Tweede Kamer, naar aanleiding van de bijdrage van Geert Wilders.Correctie: In deze aflevering wordt in één passage, over het incident in de Tweede Kamer met het dreigement van 'tribunalen', Vera Bergkamp genoemd als voorzitter. Dat is niet correct. De …
2022-01-15 - 50 min
#18 Maakt Rutte IV Nederland (on)gelijker?
Eén van de doelen van het net aangetreden kabinet-Rutte IV is om kansenongelijkheid tegen te gaan. Dat staat in het coalitieakkoord ‘Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst'. Kansenongelijkheid raakt aan veel verschillende terreinen, want het gaat zowel over onderwijs, over werk, inkomen, gezondheidszorg als over de plek waar je opgroeit.In deze Haagse Zaken zoomen we in op de economische ongelijkheid. Je hoort van Christiaan Pelgrim en Rik Rutten over de plannen van Rutte IV die zouden moeten werken als gelijkmaker. We bespreken wat er in het coalitieakkoord staat op het gebied van inkomen, werk, vermogen en sociale zekerheid. En we bespreken of deze maatregelen bij gaan dragen aan het doel om ongelijkheid tegen te gaan. @LamyaeA // @rik_rutten // @christaanpe Luister ook naar de serie van Onder de Streep over kansenongelijkheidhttps://www.nrc.nl/nieuws/2021/07/20/hoe-ongelijk-is-nederland-deel-1-van-zomerserie-a4051679https://www.nrc.nl/nieuws/2021/07/27/wat-zijn-de-belangrijkste-ongelijkmakers-deel-2-van-zomerserie-a4052493Lees ook het eerste artikel uit de serie over ongelijkheidhttps://www.nrc.nl/nieuws/2022/01/11/eind-van-de-dag-de-restjes-voedsel-op-de-markt…
2022-01-08 - 56 min
#17 Het spel om de poppetjes en de posten: dit is Rutte IV
Aankomende maandag staat het kabinet-Rutte IV - bijna tien maanden na de verkiezingen - dan eindelijk op het bordes. Het kabinet dat begint met weinig vertrouwen van de kiezer en dat staat voor grote uitdagingen op het gebied van onder meer corona, klimaat, stikstof en wonen. Het kabinet ook, dat in de woorden van Mark Rutte voor ‘nieuw elan’ moet zorgen. Maar hoewel er verrassende nieuwkomers tussen zitten, keren ook bekende gezichten terug. In deze Haagse Zaken hoor je van Philip de Witt Wijnen en Pim van den Dool over de nieuwe ploeg bewindspersonen. Over hoe de verdeling van posten in zijn werk gaat, en over de keuzes die partijen hebben gemaakt bij het selecteren van ministers en staatssecretarissen. En je hoort over de verschillen tussen zogenoemde vakministers en doorgewinterde politici die het ene ministerie ogenschijnlijk gemakkelijk inwisselen voor het andere. @ffeboon // @pimvandendool // @PhilipdeWWLuister ook de aflevering van Vandaag met Tom-Jan Meeushttps://www.nrc.nl/nieuws/2022/01/10/hoe-overleeft-rutte-iv-zijn-eerste-week-a4077272Lees ook dit artikel over de zoektocht naar bewindsliedenhttps://www.nrc.nl/nieuws/2021/12/13/de-zoektocht-naar-bewindslieden…
2022-01-01 - 40 min
#16 Hugo de Jonge: de minister die leidt en lijdt
Hugo de Jonge is een zichtbare politicus waar je al jaren niet omheen kan. Hij begon in 2017 als minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Sinds maart 2020 is hij coronaminister en tussendoor was hij ook nog zes maanden lijsttrekker van het CDA. Inmiddels is bekend dat hij wel terugkeert als bewindspersoon in het nieuwe kabinet Rutte IV, maar niet nog een keer op het ministerie van Volksgezondheid. Op en buiten het Binnenhof: iedereen lijkt een mening te hebben over De Jonge – maar wie is hij en wat heeft hem gevormd? In deze aflevering van Haagse Zaken kijken Guus Valk en Lamyae Aharouay verder dan extravagante schoenen, een vette kuif en de constante woordenstroom waar De Jonge inmiddels bekend om [email protected] // @apjvalkLees hier het profiel uit de eindejaarsbijlage van 2021https://www.nrc.nl/nieuws/2021/12/20/in-de-wereld-van-hugo-de-jonge-is-hugo-de-jonge-de-wereld-aan-het-redden-a4069371 En hier de twee eerdere profielen die Lamyae van Hugo de Jonge schreefToen hij zich kandideerde voor het CDA-lijsttrekkerschap https://www.nrc.nl/nieuws/2020/06/19/breedsprakige-man-met-een-actieplan-a4003459 Toen hij coronaminister werdhttps://www.nrc.nl/nieuws/…
2021-12-25 - 102 min
#15 De grote terugblikshow 2021
Traditiegetrouw kijkt de politieke redactie van NRC met kerst terug op het afgelopen jaar. In deze extra lange aflevering hoor je van dertien redacteuren wat hen is bijgebleven van 2021. Je hoort onder andere over de val van Rutte III, de Tweede Kamerverkiezingen, linkse samenwerking (of wat daarvan over is), de nacht van Rutte, de Duitse verkiezingen - ja, de Dúitse verkiezingen - over de evacuatie in Kabul, het ontslag van Mona Keijzer, de invoering van de avondklok en, natuurlijk, corona.Luister ook naar de aflevering over het Nationaal Kiezersonderzoekhttps://www.nrc.nl/nieuws/2021/11/26/11-drie-paradoxen-uit-het-nationaal-kiezersonderzoek-a4066969Luister ook naar de aflevering over de Duitse verkiezingenhttps://www.nrc.nl/nieuws/2021/09/18/2-drie-correspondenten-over-de-duitse-verkiezingen-a4058802@LamyaeA // @ffeboon // @petradekoning // @WLoon // @Markla94 // @pimvandendool // @claudiakammer // @AlonsoNRC // @StevenDerix // @philipdeWW // @rik_rutten // @MStellinga // @apjvalk // @JosVerlaanPresentatie: Lamyae AharouayRedactie & productie: Iris VerhulsdonkMontage: Pieter BakkerZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Calif…
2021-12-18 - 55 min
#14 Rutte IV: waarom strooien met miljarden niet de oplossing voor alles is
Deze week presenteerden VVD, D66, CDA en ChristenUnie hun voornemens voor de komende vier jaar. Wat een ‘kort document op hoofdlijnen’ had moeten zijn is een 47 pagina tellend akkoord geworden - nog zonder de 27 pagina’s tellende financiële bijlage. Als alle voornemens uit het akkoord waar worden gemaakt dan geeft het komende kabinet in zijn laatste regeringsjaar, 2025, bijna 28 miljard euro meer uit dan nu.In deze Haagse Zaken gaan we het hebben over die voornemens en de bijbehorende miljarden. Je hoort van Marike Stellinga en Rik Rutten waar dat geld vandaan moet komen, welke onderwerpen juist niet in het akkoord staan en wat dit document zegt over het aantredende kabinet.Presentatie: Lamyae AharouayGasten: Marike Stellinga & Rik RuttenRedactie & productie: Iris Verhulsdonk en Ignace SchootMontage: Pieter BakkerLees ook dit artikel van Marike Stellinga en Rik Rutten over de financiële onderbouwing van het coalitieakkoordhttps://www.nrc.nl/nieuws/2021/12/15/kabinet-met-financiele-dadendrang-a4069199Lees ook alle artikelen over het coalitieakkoord, per themahttps://www.nrc.nl/nieuws/2021/12/15/de-uitstoot-moet-sneller-omlaag-a4069160Luister ook de podcast Vandaag, specifie…
2021-12-11 - 46 min
#13 De ‘zo-doen-we-het-al-jaren’ aflevering
Met de komst van veel nieuwe partijen en politici, en de radicalisering van Forum voor Democratie is de manier waarop de Tweede Kamer werkt drastisch verandert. Aanvaringen tussen Kamerleden, voorzitters die het debat niet in de hand lijken te hebben en veranderende manieren van elkaar aanspreken. In deze Haagse Zaken ontleden Guus Valk, Tom-Jan Meeus en Petra de Koning die verandering van de politieke cultuur. Je hoort van welke mechanismen ten grondslag liggen aan deze verandering, welke invloed nieuwkomers in de Tweede Kamer daarop hebben en hoe de gevestigde orde van partijen en voorzitters daarmee omgaat. @Apjvalk // @tomjanmeeus // @pdekoning Presentatie: Guus ValkGasten: Petra de Koning & Tom-Jan MeeusRedactie & Productie: Iris VerhulsdonkMontage: Pieter BakkerZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
2021-12-04 - 56 min
#12 Botsende grondrechten, 2G en gebrek aan een fundamenteel debat
Volgende week debatteert de Tweede Kamer waarschijnlijk over de invoering van ‘2G’, de uitbreiding van de coronapas die mogelijk maakt dat alleen mensen die genezen zijn van corona óf gevaccineerd zijn bepaalde plekken mogen bezoeken. Tegelijkertijd hebben andere Europese landen al besloten over een vaccinatieplicht. Desondanks blijft een fundamentele discussie over deze maatregelen tot nu toe uit.En dat terwijl er wel sprake is van iets fundamenteels: het botsen van verschillende grondrechten. In Haagse Zaken gaan we het hebben over de juridische, ethische, maatschappelijke en politieke afwegingen die gemaakt moeten worden. Je hoort van Folkert Jensma en Mark Lievisse Adriaanse welke grondrechten met elkaar in botsing komen, hoe een rechter de verschillende vrijheden en rechten weegt en waarom dat fundamentele debat uitblijft. Lees hier de column van Folkert Jensmahttps://www.nrc.nl/nieuws/2021/11/19/grondrechten-aantasten[email protected] // @Markla94 // @folkertjensmaPresentatie: Lamyae AharouayGasten: Mark Lievisse Adriaanse & Folkert Jensma Redactie & productie: Iris VerhulsdonkMontage: Pieter BakkerZie het privacybeleid op…
2021-11-26 - 61 min
#11 Drie paradoxen uit het Nationaal Kiezersonderzoek
Het Nationaal Kiezersonderzoek is vandaag gepubliceerd, daarom is Haagse Zaken een dag eerder bij je. Dat onderzoek naar het stemgedrag van kiezers vindt altijd plaats in de maanden rond de Tweede Kamerverkiezingen Waarom kiezen kiezers uiteindelijk hoe en wat zij kiezen? Politieke partijen kijken er over het algemeen reikhalzend naar uit omdat het ze veel leert over het gedrag van de mensen die zij proberen te bereiken. In deze Haagse Zaken hoor je van politicoloog Tom van der Meer en chef van de politieke redactie Guus Valk hoe het gaat met de kiezer en waarom dit een verkiezingsuitslag vol paradoxen was. Hoewel rechts won, kan je niet spreken van verrechtsing. En de coalitiepartijen van kabinet Rutte III hebben samen een meerderheid en praten over een doorstart, maar dat betekent niet dat alles bij hetzelfde is gebleven. Nog nooit waren er zoveel partijen met minder dan tien zetels in de Tweede Kamer, en ook partijen met één zetel vestigden een nieuw record.Lees hier zelf het Nationaal Kiezersonderzoekhttps://www.dpes.nl/wp-content/uploads/2021/11/NKO-2021-Versplinterde-vertegenwoordiging.pdfBekijk hier de website waarop je zelf analyses kunt uitvoerenhttps://www.dpes…
2021-11-20 - 56 min
#10 Op de formatietafel: onderwijs
Een dringend lerarentekort, universiteiten die aangeven de toestroom van studenten niet meer aan te kunnen, jongeren met enorme schulden en afname van leesvaardigheid: een kleine greep uit de problemen die spelen op het gebied van onderwijs. Het is niet voor niets dat voor het eerst in decennia (hoog)leraren de afgelopen kabinetsperiode meerdere keren demonstreerden.In Haagse Zaken zoomen we in op onderwerpen waarover besloten moet worden aan de formatietafel. In deze aflevering doen we dat over onderwijs. Je hoort van Patricia Veldhuis en Guus Valk over de problemen in het primair, voortgezet én hoger onderwijs, welke mogelijke oplossingen er zijn en over de standpunten van de formerende partijen. Correctie: in deze Haagse Zaken wordt gezegd dat bij de invoering van het leenstel beloofd is dat een studielening niet meegeteld zou worden bij het verstrekken van een hypotheek. Dit is incorrect. Een studielening werd en wordt niet BKR-geregistreerd, maar telde ook voor de invoering van het leenstelsel wel mee voor de hoogte van een hypotheek. Dit niet BKR-registreren is door veel (jongeren)organisaties uitgelegd als ‘niet meetellen voor een hypotheekverstrekking’. Luister h…
2021-11-13 - 59 min
#9 Steeds weer Groundhog Day - hoe kan dat?
Oplopende coronabesmettingen, ziekenhuizen die vollopen, kritiek op het vaccinatietempo en een persconferentie waarin aangescherpte maatregelen worden aangekondigd. Het nieuws van de afgelopen dagen roept beelden op van de coronasituatie van één jaar geleden.In deze Haagse Zaken bespreken we aan de hand van vier terugkerende factoren hoe het kan dat Nederland steeds weer in dezelfde situatie terecht lijkt te komen: die van achter de feiten aanlopen, oplopende cijfers en dan in alle haast proberen bij te sturen. En we zoeken naar het antwoord op de vraag hoe het komt dat die cijfers oplopen. Overkomen de cijfers het kabinet? Of Is de huidige situatie een gevolg van het kabinetsbeleid - of een gebrek daaraan. Met Wouter van Loon en Pim van den [email protected] // @Wloon // @pimvandendool Gasten: Wouter van Loon & Pim van den DoolPresentatie: Lamyae Aharouay Redactie & productie: Iris VerhulsdonkMontage: Pieter Bakker Lees ook het stuk van Pim van den Dool en Rik Wassens over het boostervaccinhttps://www.nrc.nl/nieuws/2021/11/10/overal-is-er-al-een-boostercampagne-waarom-nog-niet-in-nederland-a4065068Lees ook het stuk van Pim van den Dool en Wouter van Loon over h…
2021-11-06 - 55 min
#8 Op de formatietafel: Nederland en de Europese Unie
Klimaat, migratie, de begroting. Over veel onderwerpen die op de formatietafel liggen, wordt ook op Europees niveau besloten. In deze Haagse Zaken hoor je van Clara van de Wiel en Stéphane Alonso hoe de formerende partijen denken over de rol van Nederland in de Europese Unie én welke standpunten VVD, D66, CDA en ChristenUnie daarover hebben ingenomen in hun verkiezingsprogramma’s. Je wordt ook bijgepraat over het Europese herstelfonds, met miljoenen euro’s waar Nederland óók aanspraak op kan maken, maar alleen als het voldoet aan de voorwaarden die het zelf aan andere Europese landen heeft gesteld. Abonneer je hier op de Europa nieuwsbriefhttps://www.nrc.nl/nieuwsbrieven/europa/Luister hier de aflevering over medische ethiekhttps://www.nrc.nl/nieuws/2021/10/09/[email protected] // @ClaravandeWiel // @alonsoNRCPresentatie: Lamyae Aharouay Gasten: Clara van de Wiel & Stéphane AlonsoRedactie & productie: Iris VerhulsdonkMontage: Pieter BakkerZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
2021-10-30 - 41 min
#7 Over 33 royementen en de uitdijende crisis bij de SP
Deze week werden 33 leden van de SP door het partijbestuur geroyeerd. De royementen zijn de climax in een langdurig conflict van de partij met de jongerenbeweging Rood en het discussieplatform ‘Marxistisch Forum’.In deze Haagse Zaken onderzoeken Floor Boon, Guus Valk en Pim van den Dool dit conflict. Je hoort waarom het partijbestuur van de SP is overgegaan tot deze royementen, wat er ten grondslag ligt aan de huidige problemen, welke rol jongerenbewegingen hebben in de politiek én wat deze beslissing van de SP concreet betekent voor de partij.Luister ook de aflevering van mei 2019 over de SP:https://www.nrc.nl/nieuws/2019/05/31/waarom-de-sp-maar-blijft-verliezen-a3962109Presentatie: Floor BoonGasten: Pim van den Dool & Guus ValkRedactie & productie: Iris VerhulsdonkMontage: Pieter [email protected] // @pimvandendool // @apjvalk Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
2021-10-16 - 52 min
#6 Waarom de afhandeling van de toeslagenaffaire stroef verloopt
Bij het aftreden van Kabinet Rutte III deed Mark Rutte een belofte aan de door de toeslagen affaire gedupeerde ouders: een snelle en zorgvuldige afhandeling van de affaire. En ook verantwoordelijk staatssecretaris Alexandra van Huffelen sprak keer op keer over die snelle afhandeling.In deze Haagse Zaken hoor je van Derk Stokmans en Rik Rutten wat er in de afgelopen negen maanden wel, maar vooral ook niet gebeurde. Je hoort waarom de hersteloperatie zo moeizaam verloopt én we onderzoeken wat het onderliggende probleem is en wat de mechanismen zijn bij overheidsinstanties op het moment dat er een probleem wordt [email protected] // @rik_rutten // @DerkStokmans Redactie en productie: Iris VerhulsdonkMontage: Pieter BakkerBekijk hier de vacature voor het traineeprogramma van NRChttps://www.nrc.nl/vacatures/779843/nrc-media-zoekt-journalistiek-talent-amsterdam/Koop hier je kaarten voor de Nacht van NRChttps://www.dedoelen.nl/en/agenda/19048/met_journalisten_columnisten_en_vele_bekenden_van_de_krant/de_11e_Nacht_van_NRCLees hier het artikel van Rik en Derkhttps://www.nrc.nl/nieuws/2021/10/11/vijandige-sfeer-maakt-het-melden-en-voorkomen-van-misstanden-bij-de-belastingdienst-erg-moeilijk-…
2021-10-09 - 46 min
#5 Op de formatietafel: medische ethiek
De woorden ‘medisch-ethisch’ vielen de afgelopen maanden vaak toen het maar niet wilde lukken met de formatie. En nog steeds hangen ze als een donkere wolk boven de gesprekken met de informateurs. In deze Haagse Zaken hoor je waar het concreet over gaat als politici het hebben over medische ethiek. Petra de Koning en Pim van den Dool vertellen je waarom het zo ingewikkeld is om afspraken te maken over deze thema’s en hoe dat wél gebeurde in de formatie van 2017 - toen dezelfde partijen met dezelfde bezwaren ook aan tafel [email protected] // @Pimvandendool // @pdekoning Redactie & productie: Iris VerhulsdonkMontage: Pieter BakkerBekijk hier de formatiewijzer van NRChttps://www.nrc.nl/nieuws/2021/10/07/dit-staat-in-de-verkiezingsprogrammas-van-de-formerende-partijen-a4038148#partijen=cda,christenunie,d66,vvdLees hier het artikel van Pim van den Doolhttps://www.nrc.nl/nieuws/2021/10/06/deze-struikelblokken-van-2017-zijn-nog-niet-weg-a4061003Beluister hier de aflevering die maakten over voltooid levenhttps://www.nrc.nl/nieuws/2020/01/31/dit-moet-je-weten-over-voltooid-leven-a3988910Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op http…
2021-10-02 - 53 min
#4 Nu kan de formatie écht beginnen
Na ruim zes maanden praten, ruzie maken, boos worden op elkaar en weer praten is het informateur Johan Remkes gelukt om vier partijen bij elkaar te zetten die bereid zijn met elkaar te praten over een nieuwe coalitie. Hij was de zesde die het probeerde. En de partijen die vanaf komende week met elkaar gaan praten weten hoe het is om met elkaar een kabinet te vormen: VVD, D66, CDA en ChristenUnie waren ook de partijen die het inmiddels demissionaire kabinet Rutte III mogelijk maakte. In deze aflevering van Haagse Zaken hoor je van Petra de Koning, Philip de Witt Wijnen en Lamyae Aharouay over hoe de formatie toch nog vlot werd getrokken – en door wie. En je hoort meer over het advies van Remkes. Redactie en productie door Iris Verhulsdonk.Montage door Pieter [email protected] // @PhilipDeWW // @LamyaeA // @IrisVerhulsdonkZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
2021-09-25 - 106 min
#3 Één APB, twee dagen, negentien fracties en negen redacteuren
Het demissionaire kabinet valt als los zand uit elkaar, een nieuw kabinet laat nog op zich wachten en de frustratie over de gebrekkige vooruitgang van de formatie is groot. Niet de ideale omstandigheden om te beginnen aan een constructief debat. Toch kwam de coalitie de oppositie tegemoet met ruim 2 miljard euro voor huurders, veiligheid, lerarensalarissen en de energierekening. Maar de recente problemen en verstoorde verhoudingen bleven drukken op deze Algemene Politieke Beschouwingen (APB). Deze week in Haagse Zaken schuiven er maar liefst negen redacteuren aan om de momenten die hen het meest zijn bijgebleven met jou te delen en je bij te praten over alles wat jij deze APB voor en achter de schermen hebt gemist. Heeft de voormalige coalitie elkaar vastgehouden? Zijn er toch al contouren van een nieuwe coalitie te ontwaren? En de vraag waar het allemaal mee begon: Waar was Kaag?Redactie en productie door Henk Ruigrok van der WervenMontage door Pieter [email protected] // @pdekoning // @Markla94 // @pimvandendool // @apjvalk // @rik_rutten // @JosVerlaan // @PhilipdeWW // @romymtenvelde // @henkruigrokZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Cal…
2021-09-18 - 69 min
#2 Drie correspondenten over de Duitse verkiezingen
"Als Duitsland niest, dan wordt Nederland verkouden", zo luidt het gezegde. En er gaat in ons buurland nogal iets veranderen de komende tijd. Het land neemt niet alleen afscheid van Angela Merkel, maar er lijkt na 16 jaar christendemocraten ook in de Bondsdag een machtswisseling plaats te gaan vinden.Over hoe het verder moet met Duitsland en wat dit voor Europa en Nederland betekent praat Lamyae Aharouay met de huidige correspondent in Duitsland Nynke van Verschuer en oud-correspondenten Juurd Eijsvogel en Michel [email protected] // @JuurdEijsvoogel // @NvanVerschuer // @MichelKerresRedactie & productie: Henk Ruigrok van der WervenMontage: Pieter BakkerZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
2021-09-11 - 43 min
#1 Waarom geld de smeerolie van de formatie is
Klimaat, wonen, landbouw: heikele dossiers waarvoor partijen heel andere oplossingen hebben. Tegelijkertijd is er een verschuiving zichtbaar in het denken óver die problemen: partijen zijn het er over eens wát de belangrijkste problemen zijn – dat is in het verleden wel eens anders geweest. En: ondanks de coronacrisis is er een smak geld beschikbaar om die problemen mee op te lossen. Toch lukt het partijen, zes maanden na de Tweede Kamerverkiezingen, maar niet om met zoveel goede voortekenen tot een inhoudelijke formatie te komen. Hoe dat komt, hoor je in deze Haagse Zaken. Politiek-economisch redacteur Marike Stellinga en politiek-financieel redacteur Rik Rutten vertellen hoe het zit met het verschuivende denken. Ze laten zien dat partijen aan de voorkant hun verschillen benadrukken, maar achter de schermen al praktisch tot compromissen zijn gekomen. Juist over omstreden beleid op het gebied van landbouw, zoals het onteigenen van boeren, en industrie, zoals het voeren van groene industriepolitiek.Presentatie: Floor BoonRedactie en productie: Henk Ruigrok van der Werven en Iris VerhulsdonkMontage: Pieter [email protected] // @rik_rutten // @MStellingaZie het privacybeleid op htt…
2021-09-04 - 68 min
#63 De formatie die (nog steeds) geen formatie mag heten
171 dagen na de Tweede Kamerverkiezingen is de formatie nog steeds niet begonnen. Informateur Mariëtte Hamer was voor de zomer nog positief gestemd over de kans op een meerderheidscoalitie uit de groep van VVD, D66, CDA, GroenLinks, PvdA en ChristenUnie, maar deze week werd duidelijk dat de partijen er niet zijn uitgekomenNa vier verkenners, twee informateurs (met een derde in aantocht), ruim 150 gesprekken met partijleiders en deskundigen én een startdocument dat de basis moest vormen van nieuwe coalitiegesprekken, is er nog steeds niet één dag geformeerd. In deze Haagse Zaken hoor je van Tom-Jan Meeus en Philip de Witt Wijnen over opgeworpen blokkades door de verschillende partijen. Hoe de inhoud - achteraf bezien - alleen fungeerde als rookgordijn en wat het betekent als gevestigde partijen nog voor het echte formeren niet eens meer met elkaar willen praten. Correctie: In deze aflevering wordt gezegd dat de kabinetten Rutte I en II gedurende hun termijn de meerderheid in de Eerste Kamer verloren. Dat is incorrect. Beide kabinetten hadden bij het aantreden geen meerderheid in de Eerste Kamer. @LamyaeA // @tomjanmeeus // @PhilipdeWWRedactie & productie: Iris Ve…
2021-08-28 - 50 min
#62 Waarin we je geheugen opfrissen over corona
Als het aan het kabinet ligt, is Nederland binnenkort van alle coronamaatregelen af - tenminste áls de cijfers het toelaten. Maar betekent dit voornemen ook dat we terug keren naar de samenleving van voor de pandemie?In deze aflevering van Haagse Zaken hoor je van Rik Wassens en Wouter van Loon wat we de komende maanden (waarschijnlijk) kunnen verwachten. We bespreken hoe het ervoor staat met de pandemie én vaccinatiegraad in Nederland, welke signaalwaardes van belang zijn voor het monitoren van het virus, de mogelijke risico’s van het loslaten van de coronamaatregelen én je hoort hoe het nou precies zit met een vaccinatieplicht, dwang- of [email protected] // @Wloon // @RikWassensRedactie & productie: Iris VerhulsdonkMontage: Pieter Bakker Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
2021-08-21 - 46 min
#61 Wat het demissionaire kabinet-Rutte III kan, mag en doet
Sinds de val van het kabinet op 15 januari regeert Rutte III in demissionaire staat. Nu - acht maanden ná die val en vijf maanden na de verkiezingen - is er nog geen nieuw kabinet. En het werk gaat door. Over een ruim een maand is het Prinsjesdag, dus de gesprekken over de begrotingen voor komend jaar lopen nu. In deze Haagse Zaken hoor je over het functioneren van dit demissionaire kabinet. Mark Lievisse Adriaanse en Philip de Witt Wijnen bespreken wat dat kabinet kan en mag, hoe de begrotingscyclus doordraait en de doorloop van [email protected] // @PhilipdeWW // @MarkLa94Luister hier de aflevering terug die we eerder maakten over wat een demissionair kabinet mag in het kader van de coronabestrijdinghttps://www.nrc.nl/nieuws/2021/01/16/20-waarin-je-hoort-wat-een-demissionair-kabinet-nog-kanmag-a4027842Redactie en productie: Iris VerhulsdonkMontage: Pieter BakkerZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
2021-08-14 - 58 min
#60 De Nederlandse missies in Afghanistan
In 2002 reisden de eerste Nederlandse militairen af naar Afghanistan. Afgelopen juni, bijna twintig jaar later, verlieten de Nederlandse laatste militairen het land. Sinds het terugtrekken van de Nederlandse en andere westerse troepen wint de Taliban veel terrein - de afgelopen weken gaat het snel.In deze Haagse Zaken maken Karel Berkhout en Steven Derix de balans op na bijna twintig naar Nederlandse militaire aanwezigheid in Afghanistan. Je hoort bij welke missies Nederland daar betrokken was, met welk doel en hoe politieke wensen soms ver van de realiteit vandaan bleken te staan.Redactie en productie door Iris VerhulsdonkMontage door Pieter [email protected] // @KarelBerkhout // @StevenDerixLuister hier de aflevering van Vandaag over het terugtrekken van de Amerikanen uit Afghanistanhttps://www.nrc.nl/nieuws/2021/07/14/na-twintig-jaar-staat-afghanistan-er-weer-alleen-voor-a4050935Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
2021-08-07 - 48 min
#59 Nieuwe partijen: Volt en Bij1
Om de hele zomer bij je te kunnen zijn, heeft team Haagse Zaken al eerder afleveringen voor je gemaakt. Deze aflevering werd halverwege juli opgenomen, voordat bekend werd dat Quincy Gario geschorst werd door het partijbestuur.De Tweede Kamer telt nu negentien fracties. De afsplitsingen daargelaten zijn er na de verkiezingen vier nieuwe partijen het parlement in gekozen. BBB, Ja21, Bij1 en Volt.In deze aflevering hoor je van Wafa Al Ali en Guus Valk over Volt en Bij1. Je hoort waar die partijen voor staan, hoe ze tot nu toe opereren in de Kamer en waar hun gedachtegoed vandaan komt. Redactie, productie en montage door Iris [email protected] // @apjvalk // @alaliwafaLees hier meer over de actuele situatie bij Bij1https://www.nrc.nl/nieuws/2021/07/25/de-interne-rust-lijkt-wedergekeerd-in-bij1-voor-nu-a4052295Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
2021-07-31 - 48 min
#58 Nieuwe partijen: BBB en Ja21
De Tweede Kamer telt nu negentien fracties. De afsplitsingen daargelaten zijn er na de verkiezingen vier nieuwe partijen het parlement in gekozen: BBB, Ja21, Bij1 en Volt. In deze aflevering hoor je van Petra de Koning en Rik Rutten over Ja21 en BBB. Je hoort wie er in die partijen zitten, waar ze voor staan en hoe ze opereren in de Kamer.Redactie, productie en montage door Iris [email protected] // @rik_rutten // @pdekoning Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
2021-07-24 - 70 min
#57 Haagse Zaken langs Haagse horeca
Politiek Den Haag en de stad Den Haag zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In deze zomeraflevering van Haagse Zaken nemen Titia Ketelaar en Mark Kranenburg je mee langs plekken in de stad Den Haag met politieke relevantie. Je hoort onder andere de Nieuwspoortcode, zien en gezien worden op één van de vele terrassen op het Plein en het Schlemmerberaad (én de salade).Redactie en productie door Iris VerhulsdonkMontage door Pieter [email protected] // @titia_kOok in Den Haag langs deze plekken wandelen? Bekijk hier de route die wordt afgelegd in deze podcast: https://bit.ly/routehzLees hier het artikel 'Jan Peter en de Schlemmerclub' dat wordt genoemd in deze aflevering: https://www.nrc.nl/nieuws/2002/11/30/jan-peter-en-de-schlemmerclub-7616463-a213913Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
2021-07-17 - 53 min
#56 (Voorlopig) afscheid van het Binnenhof
Sinds het begin van Haagse Zaken hoorde je ons vanuit de studio in de mediatoren van het Tweede Kamergebouw. Een studio die zijn gebreken kende: van het fluiten van de wind, tot (bijna) verdwenen opnames en een rinkelende kamerbel. Ondanks dat alles is het wel al ruim vier jaar de studio waarin we praten over politiek zodat jij later, vanuit je eigen omgeving, mee kan luisteren. Alle ongemakken hoorden nou eenmaal bij het gebouw van de Tweede Kamer. Hoorden. Want de Tweede Kamer verhuist. Na het zomerreces verplaatsen alle bewoners – van bodes, tot schoonmakers, tot de Kamerleden en medewerkers, zich naar een nieuwe locatie: B67 – een afkorting voor het adres Bezuidenhoutseweg 67.In deze Haagse Zaken praten we over die verhuizing en blikken we terug op de gebouwen met vele gangen waar geschiedenis werd geschreven. Je hoort over de historische totstandkoming van de rol die het Binnenhof in de stad Den Haag heeft, waarom bewoners maar moeilijk afscheid kunnen nemen van de gebouwen én we halen herinneringen op. Met Titia Ketelaar en Rik RuttenRedactie en productie door Iris VerhulsdonkMontage door Pieter [email protected] // @titia_k // @rik_ruttenLuister hier de afleveringen die w…
2021-07-10 - 49 min
#55 Is de rechtsstaat aan het wankelen gebracht?
Peter R. de Vries heeft veel rollen: journalist, opiniemaker en vertrouwenspersoon van Nabil B, de kroongetuige in het proces tegen Ridouan Taghi. Het is onduidelijk welke van deze rollen de aanleiding is geweest voor de aanslag op zijn leven. Dinsdagavond, nadat De Vries werd neergeschoten, werd al snel gesproken over een aanslag op de vrije pers- en samenleving.In deze Haagse Zaken hebben we het over de impact van deze aanslag op die samenleving. Je hoort van Mark Lievisse Adriaanse en Folkert Jensma over het werk van Peter R. de Vries, de toenemende bedreigingen aan het adres van journalisten en de aanpak van de georganiseerde misdaad in Nederland.Redactie en productie door Iris VerhulsdonkMontage door Pieter [email protected] // @MarkLA94 // @folkertjensmaZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
2021-06-04 - 62 min
#50 Over machtsmisbruik in de Tweede Kamer
In deze Haagse Zaken hebben we het over machtsmisbruik in de Tweede Kamer en wat het parlement doet en kan doen om in te grijpen. Joep Dohmen en Wubby Luyendijk spraken met meerdere medewerkers van politieke partijen die op de werkvloer in aanraking kwamen met grensoverschrijdend gedrag, met onderzoekers, vertrouwenspersonen en met Tweede Kamerfracties.In deze aflevering vertellen zij over hun bevindingen. Je hoort waarom het zo moeilijk is voor bijvoorbeeld seksueel geïntimideerde medewerkers om met hun verhaal naar buiten te treden, de mogelijkheden voor de Kamer om op te treden als het misgaat - of het gebrek eraan - en wat er gebeurt als er wél melding wordt gemaakt van grensoverschrijdend gedrag. En ze vertellen over het journalistieke proces bij onderzoeksverhalen zoals deze.Redactie en productie door Iris VerhulsdonkMontage door Pieter [email protected] // @joepdohmen // @WubbyLLees hier het vorige stuk van Joep en Wubby over Dion Graushttps://www.nrc.nl/nieuws/2021/02/12/de-wereld-van-dion-a4031430Luister hier de aflevering van Vandaaghttps://www.nrc.nl/nieuws/2021/02/15/de-wereld-van-dion-graus-a216540
2021-05-29 - 55 min
#49 Wat er over is van Forum voor Democratie
Sinds de oprichting van Forum voor Democratie zijn er veel politiek actieve leden opgestapt. Waarvan sommigen weer terugkeerden en anderen eigen partijen oprichtten.In de afgelopen maanden volgde crisis op crisis bij de partij en in Haagse Zaken kwamen we er telkens niet aan toe dat te bespreken, tot nu.In deze Haagse Zaken hoor je van Rik Rutten en Philip de Witt Wijnen wat is overgebleven van de partij die even zó groot leek te worden dat hij werd gezien als een concurrent voor de VVD. We bespreken wie wegging, op welk moment en waarom en wie er nu nog over is aan de zijde van partijleider Thierry [email protected] // @PhilipdeWW // @rik_ruttenRedactie en productie door Iris VerhulsdonkMontage door Pieter BakkerDe aflevering over Henk Ottenhttps://www.nrc.nl/nieuws/2019/08/01/zo-begon-het-einde-van-henk-otten-bij-forum-voor-democratie-a3968835De aflevering over de ideologie van Forum voor Democratiehttps://www.nrc.nl/nieuws/2019/03/22/haagse-zaken-hier-komt-de-ideologie-van-forum-voor-democratie-vandaan-a3954310
2021-05-22 - 53 min
#48 Waarom de Algemene Rekenkamer de overheid op de vingers tikte
Op de derde woensdag in mei is het Verantwoordingsdag, of ‘gehaktdag’, in Haags jargon. Dan worden de jaarrekeningen van alle ministeries gepubliceerd. Het is voor het eerst in twaalf jaar dat de Rekenkamer de overheid zó hard op de vingers tikt. Vooral het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport blijkt weinig grip te hebben op de extra miljarden die het uitgaf in de coronacrisis.In deze Haagse Zaken hebben we het over deze verantwoordingsdag. Je hoort van Stéphane Alonso en Marike Stellinga wat het oordeel van de Rekenkamer is, op welke ministeries het nog meer en mis ging én wat er anders moet.Vul hier het podcastonderzoek in: https://www.nrc.nl/podcastonderzoekLuister hier de aflevering over 'Gehaktdag' van vorig jaar terug: https://www.nrc.nl/nieuws/2020/05/22/het-recept-voor-gehaktdag-a4000529Redactie en productie door Iris VerhulsdonkMontage door Pieter [email protected] // @alonsoNRC // @MStellinga
2021-05-15 - 46 min
#47 Waar de radicale ideeën van Mark Rutte zijn gebleven
Het was de week dat er ‘radicale nieuwe ideeën’ zouden komen van Mark Rutte om de bestuurscultuur in Den Haag te veranderen. Het werden zeven voorstellen, in sneltreinvaart gepresenteerd in Nieuwsuur op maandag. En woensdag, toen de Tweede Kamer over de voortgang van de formatie debatteerde, ging het er opnieuw over. In deze Haagse Zaken hebben we het over die bestuurscultuur. Je hoort van Guus Valk, Mark Lievisse Adriaanse en Petra de Koning wat die bestuurscultuur inhoudt, waarom zoveel mensen vinden dat het anders moet en of zo’n vernieuwing realistisch is. Redactie en productie door Iris Verhulsdonk, montage door Pieter BakkerVul hier het podcastonderzoek in: nrc.nl/[email protected] // @Markla94 // @Pdekoning
2021-05-08 - 57 min
#46 Over de ‘testsamenleving’
Deze week debatteerde samenleving over de ‘testwet’, de wet die het verplicht stellen van toegangstesten in bepaalde sectoren - zoals theaters en voetbalwedstrijden- mogelijk maakt. In deze Haagse Zaken hoor je van Mark Lievisse Adriaanse en Pim van den Dool wat die wet inhoudt, waarom hij nu pas behandeld wordt én hoe dat testen straks in zijn werk moet gaan.Het podcastonderzoek: www.nrc.nl/podcastonderzoekRedactie en productie door Iris Verhulsdonk, montage door Pieter [email protected] // @Markla94 // @PimvandendoolDe aflevering over de coronawet: https://www.nrc.nl/nieuws/2020/09/04/wat-we-tot-nu-toe-weten-over-de-noodwet-a4010858De aflevering van Vandaag waar Pim naar een fieldlab ging: https://www.nrc.nl/nieuws/2021/02/26/kunnen-we-dankzij-de-field-labs-deze-zomer-weer-dansen-a4033381Het artikel van Mark en Rik over de ondernemers die het testen gaan uitvoeren: https://www.nrc.nl/nieuws/2021/05/05/op-de-markt-voor-de-toegangstests-heerst-chaos-a4042593
2021-04-24 - 47 min
#45 Integriteit, bestuurscultuur en een gebrek aan regels
De politieke bestuurscultuur is niet alleen op het Binnenhof een probleem. In de provinciale politiek in Limburg vond er afgelopen weken een aardverschuiving plaats. Een burgemeester, de commissaris van de Koning en alle zeven gedeputeerden ontslag na onderzoek van NRC-journalisten Joep Dohmen en Paul van der Steen.In deze Haagse Zaken hoor je van Titia Ketelaar en Joep Dohmen hoe het komt dat die integriteitskwesties zo vaak voorkomen in de lokale politiek, welke integriteitsregels er gelden voor lokale politici en of die afdoende zijn. @LamyaeA // @joepdohmen // @titia_kHost: Lamyae AharouayGasten: Joep Dohmen en Titia KetelaarRedactie en productie: Iris VerhulsdonkLuister naar de aflevering van Vandaag over Limburghttps://www.nrc.nl/nieuws/2021/04/14/is-dit-het-einde-van-de-decennialange-vriendjespolitiek-in-limburg-a4039683Lees ook het artikel van Joep Dohmen en Paul van der Steen over Limburghttps://www.nrc.nl/nieuws/2021/03/22/hoe-een-ex-gedeputeerde-met-hulp-van-het-cda-in-limburg-subsidiegeld-doorsluisde-naar-zijn-eigen-bvs-a4036807
2021-04-17 - 50 min
#44 De rol van Rutte: in de VVD, Nederland en Europa
Volgens de VVD is Mark Rutte onmisbaar: niet alleen voor de partij maar ook voor het land. En daarom is het, volgens zijn partijgenoten, niet in het belang van Nederland als hij zou moeten stoppen. Maar wat wás de afgelopen tien jaar de rol van Rutte?In deze Haagse Zaken focussen we op Rutte in drie omgevingen: Petra de Koning vertelt over de rol van Rutte in de VVD, Tom-Jan Meeus over hoe de VVD-leider opereert in het versplinterde politieke landschap en Clara van de Wiel over zijn status in de Europese [email protected] // @tomjanmeeus // @pdekoning // @claravandewielHost: Lamyae AharouayGast: Tom-Jan Meeus, Petra de Koning en Clara van de WielRedactie en productie: Iris Verhulsdonk
2021-04-10 - 47 min
#43 De hortende en stotende vaccinatiestrategie van Hugo de Jonge
In Den Haag leek het deze week maar over één ding te gaan: de formatie en hoe die uit het slop getrokken moet worden. Als de formatie niet zo moeizaam zou verlopen, was waarschijnlijk alle politieke aandacht naar iemand anders gegaan: de demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. Met coronacijfers die in het rood schieten, een tekort aan vaccins, steeds vollere IC's en een stop op het vaccineren met AstraZeneca was hij de meest genoemde politicus van het Binnenhof geweest.In deze Haagse Zaken gaan we het hebben over de vaccinatiestrategie tot nu toe. Pim van den Dool en Wouter van Loon vertellen waar de knelpunten zitten en welke beloftes wel of niet zijn [email protected] // @WLoon // @pimvandendoolRedactie en productie: Henk Ruigrok van der WervenLuister ook:De dagelijkse podcast NRC Vandaag over de risico’s van het AstraZeneca-vaccin: Wat weten we over de risico’s van het AstraZeneca-vaccin?De dagelijkse podcast NRC Vandaag over de EU en AstraZeneca: Waar zijn de verloren 90 miljoen Europese vaccins gebleven?
2021-04-03 - 51 min
#42 Hoeveel politieke levens heeft Mark Rutte?
Het is nog maar anderhalve week geleden dat Kajsa Ollongren zich per ongeluk liet fotograferen met een memo – een foto met grote gevolgen. Inmiddels zijn het eerste duo verkenners, Kajsa Ollongren en Annemarie Jorritsma, én het tweede duo, Wouter Koolmees en Tamara van Ark, gestopt met hun opdracht. Wie er wel nog zit, na een lang debat, een aangenomen motie van afkeuring en een net niet aangenomen motie van wantrouwen is demissionair premier Mark Rutte. En nu de verkennende gesprekken openbaar zijn geworden weten we ook wat de inzet is van alle politieke partijen in de formatie. Wat een week. In Haagse Zaken leidt Lamyae Aharouay je erdoorheen, met Petra de Koning, Tom-Jan Meeus en Guus [email protected] // @Pdekoning // @tomjanmeeus // @apjvalkRedactie en productie: Henk Ruigrok van der WervenLuister ook:De dagelijkse podcast NRC Vandaag over het debat: De langste nacht van Mark Rutte
2021-03-27 - 55 min
#41 Over voorkeursstemmen, zitplaatspuzzels en afzwaaiende politici
De Statenpassage, de grote hal in de Tweede kamer, leek deze week even de aula van een middelbare school. Als brugklassers werden nieuwe Kamerleden wegwijs gemaakt in het Tweede Kamergebouw. Woensdag, 31 maart staan ze in de plenaire zaal om beëdigd te worden.In deze Haagse Zaken hoor je over die nieuwe Tweede Kamer. Hoe voorkeursstemmen sommige leden nét dat zetje hebben gegeven waardoor ze toch verkozen zijn en welke opvallende volksvertegenwoordigers afzwaaien.En je hoort over de puzzels waarover politieke partijen lang onderhandeld hebben: waar ze straks zitten in de plenaire zaal en in welk deel van de Kamer ze mogen werken. Met Philip de Witt Wijnen en Wafa Al Ali.De website van het Nederlands Dagblad met de voorkeursstemmen per gemeente:https://verkiezingensite.nl/[email protected] // @PhilipdeWW // @alaliwafaRedactie en productie: Iris Verhulsdonk
2021-03-20 - 59 min
#40 Wie gaat met wie? Verkenning van de verkenning
De stemmen zijn geteld. Tijd om te speculeren. Pak de coalitiebouwer er bij en reken met ons mee over de mogelijke formatiecombinaties. En we kijken naar de campagne. Wat deden de winnaars goed? Of hebben ze hun winst vooral te danken aan de fouten van anderen. Met Guus Valk, Petra de Koning en Philip de Witt WijnenRedactie en productie door Iris VerhulsdonkTel mee met de coalitiebouwerhttps://www.nrc.nl/nieuws/2021/03/17/hoe-stemde-nederland-per-gemeente-a4035794Luister hier de aflevering van Vandaag met Mark Lievisse Adriaansehttps://www.nrc.nl/nieuws/2021/03/19/na-de-formatie-wordt-het-pas-echt-moeilijk-a403[email protected] // @apjvalk // @PhilipdeWW // @petradekoning
2021-03-18 - 30 min
#39 Haagse Zaken telt af: de dag na de verkiezingen
De uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen 2021 is min of meer bekend en dat betekent dat de formatie kan beginnen. Tijdens deze campagne waren we elke dag even bij je vanaf de grote vergadertafel aan de Haagse redactie. Vandaag doen we dat voor het laatst.In deze afsluitende aflevering van de dagelijkse serie Haagse Zaken telt af hoor je van Lamyae Aharouay, Tom-Jan Meeus, Rik Rutten en Pim van den Dool over de dag ná de verkiezingen. Wat doen fracties op de donderdag na de verkiezingen? Wat gebeurt er tijdens het campagneontbijt? En hoe ziet het begin van de formatie eruit?Presentatie: Lamyae Aharouay & Floor BoonRedactie en productie: Henk Ruigrok van der Werven & Iris VerhulsdonkTechniek: KJA [email protected] // @LamyaeA // @rik_rutten // @pimvandendool // @tomjanmeeus
2021-03-18 - 40 min
#38: Haagse Zaken telt af: de verkiezingsnácht
In Haagse Zaken telt af leefden we toe naar de Tweede Kamerverkiezingen en de uitslag. In deze aflevering hoor je alles over de verkiezingsavond en -nacht op de Haagse redactie van NRC. Guus Valk, Mark Lievisse Adriaanse en Rik Rutten schuiven aan bij Lamyae Aharouay en Floor Boon om de eerste resultaten te duiden. Je hoort over verliezers, winnaars en wat dat mogelijk betekent. Met bijdrages van verslaggevers die partijbijeenkomsten volgden.Presentatie: Lamyae Aharouay & Floor BoonTechniek, redactie en productie: Henk Ruigrok van der Werven & Iris [email protected] // @apjvalk // @rik_rutten // @MarkLA94 // @ffeboon
2021-03-17 - 26 min
#37 Haagse Zaken telt af: dé verkiezingsdag
In Haagse Zaken telt af hebben we afgeteld naar déze dag. Of eigenlijk: tot de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen 2021 die over een aantal uur bekend is.In deze aflevering hoor je van Mark Lievisse Adriaanse, Guus Valk en Philip de Witt Wijnen hoe verkiezingsnacht normaal gesproken verloopt en hoe het nu allemaal anders is. Je hoort wie van de Haagse redactie waar is en waar we op gaan letten. En we geven je een inkijkje in onze eigen verkiezingstradities.De verkiezingskaart van de Tweede Kamerverkiezingen 2017https://maps.nrc.nl/tk2017dev/tk2017sb.phpPresentatie: Lamyae AharouayRedactie en productie: Iris Verhulsdonk en Henk Ruigrok van der WervenTechniek: [email protected] // @apjvalk // @PhilipdeWW // @MarkLA94
2021-03-16 - 32 min
#36 Haagse Zaken telt af: de tweede verkiezingsdag
In Haagse Zaken telt af leven we toe naar de verkiezingen op 15,16 en 17 maart. Vanaf de grote vergadertafel op de Haagse redactie zijn we elke dag even bij je en bespreken we het laatste campagnenieuws met onze Haagse verslaggevers.In deze aflevering hoor je EU-correspondent van Clara van de Wiel hoe in Brussel naar deze verkiezingen wordt gekeken. Stagiair Rein Wieringa zag een bijzondere instagrampost van GroenLinks en chef van de Haagse redactie Guus Valk ziet hoe oudgedienden elkaar vooral oude verwijten maken deze campagne. En je hoort van Rik Rutten en Floor Boon hoe een groot aantal nieuwe partijen kans maakt op een zetel.Presentatie: Floor BoonRedactie en productie: Iris Verhulsdonk en Henk Ruigrok van der WervenTechniek: [email protected] // @ClaravandeWiel // @rik_rutten // @apjvalk // @ReinwieringaLees hier het artikel van Floor Boon over Denk, Nida en Bij1https://www.nrc.nl/nieuws/2021/03/09/antiracisme-leeft-maar-niet-echt-als-verkiezingsthema-a4034866Lees hier de blogposts op Stukroodvlees die genoemd werden in deze afleveringhttps://stukroodvlees.nl/simons-effect-onder-kiezers-met-migratieachtergrond/https://stukroodvlees.nl/drukt-angst-voor-corona-de-opkomst/
2021-03-15 - 26 min
#35 Haagse Zaken telt af: de eerste verkiezingsdag
In Haagse Zaken telt af leven we toe naar de verkiezingen op 15,16 en 17 maart. Vanaf de grote vergadertafel op de Haagse redactie zijn we elke dag even bij je en bespreken we het laatste campagnenieuws met onze Haagse verslaggevers. Vandaag zijn de eerste stembureaus geopend! In deze aflevering hoor je Floor Boon die in de gemeente Apeldoorn zag hoe de eerste mensen hun stem uitbrachten. Pim van den Dool vraagt zich af hoe groot de kans is dat de SP zal ingaan op de flirts van de VVD en Mark Lievisse Adriaanse bespreekt de campagne van de PvdA. En je hoort waar we tijdens de komende verkiezingsdebatten op gaan [email protected] // @Markla94 // @pimvandendool // @LamyaeAPresentatie: Lamyae AharouayRedactie en productie: Henk Ruigrok van der Werven en Iris VerhulsdonkTechniek: KJAmedia
2021-03-14 - 19 min
#34 Haagse Zaken Q&A
In deze Haagse Zaken leggen producenten Henk Ruigrok van der Werven en Iris Verhulsdonk luisteraarsvragen voor aan de Haagse redactie. Je hoort onder andere over het profiel van kiezers in het buitenland, waarom Rutte liever met de SP lijkt samen te werken dan met GroenLinks en over de regels waar een pan-Europese partij zich in Nederland aan moet [email protected] // @IrisVerhulsdonk // @Henkruigrok // @AlansoNRC // @alaliwafa // Rik_rutten // @pdekoning