categorieën
blog
contact
zoeken
ICT van algoritmes tot zerodays. Met: Herbert Blankesteijn.
2022-06-29 - 40 min
Leer je gamende kind begrijpen dankzij deze onderzoekers
Ondanks negatieve stigma's kunnen games tal van positieve effecten hebben op de ontwikkeling van kinderen. Dat is de overtuiging van onderzoekers aan het Games for Emotional and Mental Health (GEMH) Lab. Welke games hebben bij uitstek een positief effect op kinderen? En hoe ga je om met - of, nog beter, voorkom je - mogelijke verslaving? Dat bespreken we met Hanneke Scholten en Nastasia Griffioen van GEMH Lab. Zij organiseren zaterdag 2 juli de (gratis toegankelijke) GEMH Game Gallery in Utrecht. Persoonlijke gezondheidsomgeving Minister Kuipers van Volksgezondheid is enthousiast over het inzetten van een digitale persoonlijke gezondheidsomgeving voor alle Nederlanders. Dat blijkt uit een brief aan de Tweede Kamer. Toch zijn er nog veel beren op de weg, ziet ICT-journalist van AG Connect en onze co-host Jasper Bakker. TSMC slaat Europa over Slecht nieuws voor de Europese Unie. De grote European Chips Act is er niet in geslaagd om chipgigant TSMC naar ons continent te lokken. De Taiwanese fabrikant ziet teveel beren op de weg en houdt het (voorlopig) liever bij Azië. Wel zet het bedrijf belangrijke stappen in het oplossen van het chiptekort, door meer fabrieken bij te bouwen die…
2022-06-22 - 39 min
AI-revolutie komt nóg dichterbij met plaatjesgenerator Dall-E 2
'Een tennissende wasbeer op Wimbledon in de jaren 90', enter. Met het nieuwe AI-model Dall-E 2 van OpenAI rolt er binnen enkele seconden een realistische afbeelding uit van dit nogal surrealistische idee. Ontketenen de knappe koppen van het Amerikaanse bedrijf hiermee definitief de AI-revolutie? Dat bespreken we met BNR-collega Iwan Verrips. TikTok lapt alle regels aan zijn laars Uit de 'TikTok Tapes', in handen van Buzzfeed, blijkt dat de Amerikaanse tak van het platform data heeft doorgespeeld naar het Chinese moederbedrijf. In 2020 dreigde Trump TikTok om deze reden al te verbieden en nu blijkt het toch te gebeuren. Hoe nu verder? En zitten wij in Europa in hetzelfde schuitje? Menno Weij, tech-jurist bij BDO Legal, legt uit. E-commerce gaat winter in En het gaat niet goed in de E-commerce. Bedrijven als Amazon en Shopify kampen met dalende beurskoerzen, nu consumenten steeds vaker kiezen voor de ouderwetse winkel. Wat is er precies aan de hand? En valt het tij nog te keren? Dat bespreken we met co-host Ben van der Burg. Meer podcasts over tech? Luister dan naar de Tech Update, de Technoloog en All in the Game. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-06-15 - 40 min
Cultuursector móet digitaliseren door nieuwe coronadreiging
De Nederlandse cultuursector moet werk maken van hun digitale transformatie. Als dat de komende jaren niet lukt, dreigt de sector de boot te missen en geen nieuw publiek meer te trekken. Bovendien speelt de angst voor coronamaatregelen nog altijd. Wat moet er gebeuren? Dat bespreken we met Maaike Verberk, algemeen directeur van DEN, kennisinstituut voor digitale transformatie binnen de cultuursector. AI met bewustzijn Google's conversatiemodel LaMDA zou een eigen bewustzijn hebben ontwikkeld. Althans, als we voormalig werknemer Blake Lemoine moeten geloven. Klopt dit nieuws? En hoe weet je precies wanneer een algoritme een eigen bewustzijn heeft ontwikkeld? Dat bespreken we met AI-expert en co-host Remy Gieling, oprichter van AI.nl. Drones als hulpjes in kassen Nederland is een belangrijk land in de wereldwijde glastuinbouw. Maar als wij ook leidend willen blijven, moeten we innovatie blijven omarmen. Eén van die nieuwigheden zijn bio-geïnspireerde drones, die ingewikkelde klusjes uit handen van mensen kunnen nemen. Guido de Croon, Hoogleraar Bio-inspired Micro Air Vehicles aan de TU Delft, praat ons bij. En BNR-collega Daniël Mol vertelt over het ontbreken van 'gameweek' …
2022-06-08 - 40 min
Nederland hackt met Pegasus en de Kamer doet niets
Nederland heeft de omstreden hacksoftware Pegasus ingezet in de jacht op topcrimineel Ridouan Taghi. Daarmee is voor het eerst duidelijk dat Nederland zakendoet met het dubieuze NSO-Group. Waarom? En wat zijn de alternatieven? Dat bespreken we met ethisch hacker Rickey Gevers en oud-Kamerlid Kees Verhoeven. Kan Nederland zijn eigen alternatief op Pegasus bouwen? Plus: Verhoeven diende in 2018 een initiatiefwet rond hacking en het gebruik van zerodays in. Destijds zonder succes, maar mogelijk komt die tekst de Tweede Kamer van nu goed van pas. De moeder van het advertentiemodel Bij Facebook vertrok afgelopen week topvrouw Sheryl Sandberg. Sandberg was de afgelopen 14 jaar verantwoordelijk voor het commerciële succes van de techgigant. Zo stond zij aan de wieg van het beroemde en beruchte advertentiemodel, waarbij grote hoeveelheden gebruikersdata steeds beter gepersonaliseerde advertenties moeten opleveren. Co-host en IT-ondernemer Ben van der Burg vertelt over de waarde van Sandberg en de verdienmodellen van Meta. En BNR-collega Martijn de Rijk keek met veel belangstelling naar de WWDC. Als Apple-adept zag hij geen wereldschokkend nieuws, maar is toch tevreden met alle kleine…
2022-06-01 - 42 min
Oorlog tussen streamers gaat nieuwe fase in
De concurrentiestrijd tussen Netflix, Disney+ en al die andere streamingdiensten bereikt nieuwe hoogtepunten. Afgelopen weekend verbraken de nieuwe series Stranger Things (Netflix) en Obi-Wan Kenobi (Disney+) allebei records. Ondertussen werken Amazon Prime en HBO Max aan hun eigen potentiële blockbusters. Wie wint de streamingstrijd? Dat bespreken we met Thijs Schrik, serie-recensent bij NRC. CSIRT Het internet wordt voornamelijk veiliggehouden door vrijwilligers, zoals die van het Dutch Institute for Vulnerability Disclosure. De Nederlanders hebben nu een internationale tak opgezet: CSIRT.GLOBAL. Waarom is dat juist nu zo hard nodig? Voorzitter Eward Driehuis is te gast en co-host van deze uitzending. 'Teleportatie' via quantum Het is onderzoekers van QuTech uit Delft gelukt om informatie te 'teleporteren' binnen een netwerk van drie quantum computers. Om over deze wereldprimeur te vertellen is Hans Beukers te gast. Hij is één van de onderzoekers bij QuTech. En BNR-collega Stijn Goossens dook in de wereld van speech-to-text-technologie voor het schrijven van zijn scriptie. Hoe staat het ervoor met deze technologie? En hoe goed valt een uitzending van BNR Digitaal te transcr…
2022-05-25 - 43 min
De miljarden aan VC-geld en oliedollars stromen de game-industrie binnen
Het nieuwe geld, dat van oliestaten en Amerikaanse durfinvesterdeers, stroomt de gamesindustrie binnen. Zo start het befaamde Andreessen Horowitz een speciale bedrijfstak voor games en brengt direct 600 miljoen dollar in. En ook PIF, het investeringsfonds van Saudi-Arabië zit niet stil en koopt voor 3 miljard een aandeel in Nintendo. Dat bespreken we met Joost van Dreunen, videogame-marktanalist en speciaal hoogleraar aan de New York University Stern, School of Business Consolidatie Ondertussen consolideert diezelfde gameindustrie razendsnel. Kleinere ontwikkelaars worden in rap tempo overgenomen door grote partijen. Inmiddels lijken EA en Ubisoft ook te azen op een overname. Waarom? Ook daarover praten we met Joost van Dreunen. Augmented Reality Met co-host Jasper Bakker praten we over de terugkeer van augmented reality. Na het mislukken van Google Glass was het even stil, maar de bekende techreuzen zien opnieuw brood in de techniek. Wat zijn Microsoft, Google en zelfs Apple van plan? En BNR-collega Martijn Rosdorff deelt zijn fascinatie voor commerciële bewakingsrobots. Vooral in Amerika lijkt daar veel markt voor, al maakt hij zich wel zorgen over de gevaren van deze tech…
2022-05-18 - 38 min
Onze vertrouwelijke chats lopen gevaar door Europa (!) en geheime diensten
De controversiële sleepnet-wet waar Nederland in 2018 tegenstemde, komt er toch. De AIVD en MIVD hebben een manier gevonden om onze communicatie grootschalig af te tappen. Dat bespreken we met Lisette Meij, directeur van juridisch bureau Privacy Verified en onze co-host in deze aflevering. Chat-apps De Europese Commissie wil berichten op chat-apps als WhatsApp en Signal scannen op zaken zoals kinderporno. Daarvoor moet de end-to-end encryptie in deze apps worden geslachtofferd. Wat zijn daarvan de implicaties? Rejo Zenger, beleidsadviseur bij Bits of Freedom, legt uit. Metaverse En techcollega Daniël Mol deelt zijn frustratie over het metaverse. Yuga Labs, het bedrijf achter de populaire Bored Ape-NFT's, heeft namelijk de eerste beelden van hun eigen virtuele wereld laten zien. Solliciteren met games Een nieuwe collega aannemen op basis van zijn of haar CV is hopeloos verouderd. De toekomst van recruitment ligt bij de wereld van games. Het Rotterdamse bedrijf Equalture ontwerpt tests in spel-vorm, die verschillende cognitivie vaardigheden moeten testen. Mede-oprichter en CEO Charlotte Melkert is te gast. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-05-11 - 42 min
Wachtwoorden zijn binnenkort verleden tijd
Nog even en wachtwoorden zijn verleden tijd. Een aantal techreuzen werkt aan een plan om het FIDO-protocol breed te implementeren. Hierdoor kunnen we afscheid nemen van wachtwoorden en veilig inloggen, bijvoorbeeld met je smartphone. Wat kunnen we daarvan verwachten? En hoe veilig is het? Dat bespreken we met Tijs Hofmans, redacteur security en privacy bij Tweakers. Centric Het oerdegelijke ICT-bedrijf Centric maakt sinds een aantal jaar rare sprongen. Topman Gerard Sanderink lijkt onder invloed te staan van zijn nieuwe vriendin: cybercharlatan Rian van Rijbroek. Het lot van Centric is belangrijk, want het bedrijf is verantwoordelijk voor veel software die door onze overheid gebruikt wordt. Hoe nu verder? Dat bespreken we met Angelique Kunst, schrijver van het boek 'Er is er hier maar één de baas'. De digitale EU-wallet Uit onderzoek blijkt dat tweederde van de Nederlanders zich zorgen maakt over de komst van de digitale EU-wallet. Het plan stelt voor om alle persoonlijke gegevens van EU-burgers te bundelen in één app. Tech-jurist Menno Weij van BDO-legal en tevens co-host deze uitzending, legt uit. En techcollega Ben van der Burg neemt ons mee in zijn passie voor autonoom r…
2022-05-04 - 44 min
Zo kun je Twitter-alternatief Mastodon nu al goed gebruiken
Sinds Elon Musk zich begon in te kopen bij Twitter, zoeken twitteraars naar alternatieven. Eén van de meestgenoemde is Mastodon: een vergelijkbaar platform, maar dan open-source. Wat moet je daarover weten? Dat vragen we aan Walter van Holst, senior juridisch adviseur bij Hooghiemstra & Partners. Signal Signal wordt als 'extra beveiligd' alternatief voor WhatsApp en Telegram straks feitelijk verboden in België, door een nieuw wetsvoorstel. Wat gaat er veranderen en moeten we daar hier ook voor vrezen? Ook dat bespreken we met Walter. Big Tech vs. de wereld Volgens Remy Gieling, oprichter van AI.nl en ditmaal co-host van BNR Digitaal, kunnen Nederlandse start-ups en scale-ups nog veel leren van Silicon Valley. Al hebben de Amerikaanse techreuzen zelf wel moeite om hun personeel weer naar kantoor te krijgen. En we 'laten' Connor Clerx over mededingingzaken tegen tech-reuzen, gezien de zaken tegen Apple en Google waar juist deze week veel aandacht voor is. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-04-27 - 45 min
Claimt Microsoft, Meta of de Web3-gemeenschap het metaverse?
Waar beweegt het metaverse zich nu naartoe? Techreuzen zoals Microsoft en Facebook-moederbedrijf Meta hebben een helder idee bij deze aaneenschakeling van virtuele werelden. Dat geldt voor ook Web3-partijen, die zich bezighouden met blockchain, cryptovaluta en NFT's. Wie zal er 'winnen'? Dat gesprek voeren we met Aragorn Meulendijks, CMO bij het bedrijf Your Open Metaverse. Wat verdienen IT'ers? Er is serieuze krapte op de arbeidsmarkt en dat geldt al helemaal op het gebied van IT. Afgelopen jaar bereikte het tekort een recordhoogte en die trend gaat naar verwachting alleen maar door. Hoe keren we dat tij? Daarover praten we met onze co-host van deze aflevering: bedrijfs-IT-journalist Jasper Bakker van AG Connect. Virtuele raceauto van Ford In 'Laat mij maar even' vertelt BNR's techredacteur Joe van Burik (van videogamepodcast All in the Game) over de Ford P1. Deze virtuele raceauto is ontworpen onder leiding van Amko Leenarts, designdirecteur van de Ford Europa. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-04-20 - 39 min
We moeten kunstwerken 3D-scannen en printen om ze te behouden
Kunstwerken zijn vergankelijk, in elk geval in fysieke zin. De oplossing: ze inscannen en reproduceren met speciale printers. Hoe gaat dat in zijn werk, wat zijn de voordelen maar vooral ook de bezwaren? Daarover spreken we Liselore Tissen, promovendus technische kunstgeschiedenis aan de Universiteit Leiden en TU Delft. 50 games die je gespeeld móét hebben Wat zijn nou de mooiste, beste en belangrijkste videogames in de geschiedenis, waar je absoluut niet omheen kunt als je iets met dat fenomeen wilt doen? Die lijst heeft gamejournalist Ronald Meeus voor je samengesteld, met zijn boek 50 games die je gespeeld móét hebben. Elon Musk en Twitter Twitter zit in zijn maag met Elon Musk, nu deze rijkste man ter wereld, na het verwerven van flink wat aandelen, een vijandige-overnamebod van 43 miljard dollar heeft gedaan. Daarover praten we met onze co-host Boris Veldhuijzen van Zanten, oprichter en bestuurslid van The Next Web. Podimo In onze vast rubriek 'Laat mij maar even' bespreekt BNR-redacteur Linda Kloosterboer de kansen van het nieuwe, betaalde podcastplatform Podimo. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-04-13 - 41 min
De Amerikanen willen ons beschermen tegen Russische hacks, mag dat?
Terwijl de fysieke oorlog in Oekraïne woedt, strijdt Rusland tegen het gehele Westen in een cyberoorlog. Zo trof de FBI in maart malware aan van de pro-Russische hackersgroep Sandworm in allerlei systemen. En Microsoft draagt ook bij aan de cyberstrijd. Maar staan die partijen daarmee eigenlijk wel in hun recht? Dat vragen we Paul Ducheine, militair jurist en bijzonder hoogleraar Cyber Warfare aan de Universiteit van Amsterdam. Chip-producent Intel Ooit was Intel de absolute grootmacht wat betreft het maken van microchips. Dat veranderde flink met de opkomst van de smartphone, maar het tij lijkt weer te keren met nieuwe uitvindingen en investeringen. Daarover praten we met Tomas Hochstenbach, redacteur componenten bij Tweakers.net. AIVD-podcast Collega Iwan Verrips, bekend van BNR Breekt, komt in 'Laat mij maar even' vertellen over de podcast van de AIVD. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-04-06 - 42 min
Waarom wordt onze Grondwet aangepast voor moderne communicatie?
Het brief-, telefoon- en telegraafgeheim in de Grondwet wordt een "telecommunicatiegeheim". Die wijziging is deze week door de tweede maal door de Tweede Kamer aangenomen. Maar is dat wel echt nodig? Dat bespreken we met onze co-host: Menno Weij, tech-jurist bij BDO Legal. De invloed van Big Tech Hoe vér reikt de - mogelijk ongewenste - invloed van grote tech-bedrijven zoals Apple en Alphabet op publieke domeinen in onze samenleving? Dat hebben onderzoekers van de Radboud Universiteit in kaart gebracht met de ‘Sphere Transgression Watch’. Marthe Stevens, postdoctoraal onderzoeker aan de Radboud Universiteit, licht dit project toe. Elektrisch rijgeluid Elektrische auto's maken vaak geen of nauwelijks geluid. Toch doet onder meer BMW heel wat moeite om wél wat bijzonder te 'componeren'. Dat demonstreert collega Meindert Schut van De Nationale Autoshow in onze rubriek 'Laat mij maar even'. Dood van een videogamebeurs De Electronic Entertainment Expo (E3) is de belangrijkste gamebeurs ter wereld. Maar na twee zware coronajaren gaat die dit jaar voor de derde maal niet door. Is dit het einde van een tijdperk? Daarover vertelt Joe van Burik, BNR's tech-redacteur en game-expert, …
2022-03-30 - 44 min
Die bekende verveelde apen-NFT's verhullen een schimmige praktijk
De Bored Apes Yacht Club vormt het boegbeeld voor NFT's, oftewel non-fungible tokens. De makers, Yuga Labs, lanceerden recent ook een eigen cryptomunt, de ApeCoin. Maar wie krijgen die vooral, en welke plannen gaan daarachter schuil? Bezitters van de ApeCoin krijgen ook inspraak in de ApeCoin DAO, de 'decentrilized autonomous organisation' die mede bepaalt wat Yuga Labs doet. Die tokens zijn echter grotendeels in handen van de vroege investeerders in de Bored Ape Yacht Club. Wat gebeurt hier nou allemaal? Daarover praten we met tech-trendwatcher Jarno Duursma, onze co-host van deze week. Digital Markets Act en onze data De Digital Markets Act moet als pakket nieuwe Europese wetgeving de macht van techreuzen flink aan banden leggen. Afgelopen week kreeg die groen licht in Brussel. Vooral Google, Amazon, Facebook, Apple en Microsoft kunnen hun borst natmaken. Maar: wordt hun macht écht aangetast? En wat gaan wij daarvan merken? Dat bespreken we met onafhankkelijk tech-ondernemer Bert Hubert. Apple-producten zoals de iPhone leasen In 'Laat mij maar even' beschouwt BNR's techkenner Ben van der Berg mogelijkheid om op steeds meer tech-zaken een abonnement te nemen, waaronder str…
2022-03-23 - 38 min
Onze geheime diensten willen wél dat Meta-datacenter in Zeewolde
Na Zeewolde zelf windt ook de Eerste Kamer zich op over het geplande datacenter van Facebook-moederbedrijf Meta in die plaats. Welke partijen zitten er eigenlijk nog wél te wachten op de uitvoering van dat project? Zijn er überhaupt voordelen als de bouw van het veelbesproken datacentrum in Zeewolde worden doorgezet? Dat bespreken we met Simon Hania van stichting NLNet, tevens onze co-host in deze aflevering van BNR Digitaal. ANP Hoewel de ‘normen en waarden’ van het internet soms anders doen vermoeden, mag je foto's waarop auteursrecht berust niet zomaar overal gebruiken. Het Algemeen Nederlands Persbureau, oftewel ANP, maakt daarom gebruik van een Belgische instantie – Permission Machine – om illegaal gebruik op te sporen en direct te beboeten. Hans de Zwart, bestuurslid van het Racism and Technology Center, ondervond dat zelf. We spreken met hem én Edouard van Arem, manager foto bij ANP. Drones voor Oekraïne Niet alleen militaire, maar juist ook ‘hobbydrones’ komen nu ook goed van pas in Oekraïne, in de strijd tegen de Russische invasie. Dus worden ze ingezameld, ook in ons land, door mensen met de juiste connecties. Dat vertelt Mathieu de Bruin, een vastgoedprofessional d…
2022-03-16 - 41 min
Wat moeten we met gezichtsherkenning in Europa - vooral nu in Oekraïne?
Gezichtsherkenning is het nieuwste middel in het arsenaal van Oekraïne, nota bene gratis aangeboden krijgen door Clearview AI. En juist dat bedrijf wordt in Europa hard aangepakt door privacywaakhonden. Clearview AI is een Amerikaans bedrijf en vooral de manier waarop foto's aan de gezichtendatabase worden toegevoegd, staat nogal ter discussie. Om hier helder naar te kijken, praten we met Jeroen van Rest, consultant Security, Sensors & Privacy bij TNO. Digitale verkiezingszaken Ook tijdens deze gemeenteraadsverkiezingen stemmen we weliswaar nog niet digitaal. Dat gaat, ondanks jarenlange gesprekken over stemcomputers, nog altijd met het rode potlood. Toch zijn er genoeg redenen om het ook in BNR Digitaal over deze verkiezingen te hebben. Dat doen we dus, met co-host Jasper Bakker van AG Connect. Kun je nou gokken in FIFA? In 'Laat mij maar even' beschouwt BNR-presentator Kees Dorresteijn de 'lootboxen' in de FIFA-voetbalgames van Electronic Arts. De Raad van State bepaalde onlangs dat de Kansspelautoriteit die uitgever ten onrechte een dwangsom oplegde. Online consumentenbescherming De Tweede Kamer stemde onlangs in met een modernisering van onze consumentenbescherming. Daa…
2022-03-09 - 43 min
Meer online spioneren voor onze veiligheid? Maar wel met beter toezicht
De discussie rond de bevoegdheden van de AIVD en MIVD is opgelaaid, nota bene extra door de Russische invasie in Oekraïne. Waarom willen ze zonder toetsing van de toezichthouders op grote schaal meer data aftappen en analyseren? En is dat wel of niet gerechtvaardigd? We bespreken de wens van onze veiligheidsdiensten, die ook een meerderheid in de Tweede Kamer achter zich hebben waar het gaat om het aanpassen van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017: de WIV, ook wel de ‘sleepnet-wet’ genoemd. Dat doen we met Bart Jacobs, hoogleraar Security, privacy en identity aan de Radboud Universiteit, en Kees Verhoeven, IT-ondernemer en voormalig Kamerlid voor D66. Steun voor Oekraïne De oorlog in Oekraïne duurt alweer twee weken. Hoe moet je daarmee omgaan, als je een succesvol tech-ondernemer bent met een serieuze afdeling in dat land? Dat is het verhaal van onze co-host: Taco Potze, CEO van online platform ontwikkelaar Open Social. Via de website twentevooroekraine.nl zamelt hij spullen en andere middelen in waaraan de Oekraïners echt behoefte hebben én wordt het transport goed geregeld. Elden Ring BNR's techredacteur Joe van Burik demonstreert en beschouwt een gloedn…
2022-03-02 - 46 min
Waarom Google en Facebook hier nu al (wettelijk) terecht Russische media blokkeren
De oorlog in Oekraïne vindt zeker niet alleen fysiek plaats, maar juist ook digitaal. Wat gebeurt er allemaal op het cyberfront, zowel qua aanvallen als ook qua blokkades vanuit tech-platforms? En zijn die boycots eigenlijk wel juridisch in de haak? Vanaf deze aflevering hoor je in BNR Digitaal elke week een uur lang wat je weten moet over de ontwikkelingen in digitale technologie! De co-host is Rickey Gevers, cybersecurity-onderzoeker bij Responders. Cyberstrijd om Oekraïne De ‘hybride oorlog’ in Oekraïne wordt zowel fysiek op de grond als in cyberspace uitgevochten. Wat wordt er precies gebruikt? En krijgen andere landen, zoals dat van ons, ook een tik mee van het digitale oorlogsgeweld? Dat vragen we aan Paul Ducheine, militair jurist en bijzonder hoogleraar Cyber Warfare aan de Universiteit van Amsterdam. Maatregelen van techreuzen Facebook, Google en andere techreuzen blokkeren achter elkaar Russische staatsmedia RT en Sputnik, waartoe de Europese Commissie ook oproep. Mag dat eigenlijk wel? En welke precedent schept die situatie? Dat bespreken we met Menno Weij, tech-jurist van BDO Legal. Laat mij maar even: Apple BNR-verslaggever en Apple-adept Martijn de Rijk breek…
2022-02-23 - 24 min
Recente cyberaanvallen op Oekraïne stellen nog weinig voor
Fysieke kogels zijn in Oekraïne de afgelopen weken nog amper verschoten. Cyberaanvallen zijn er al wel echt geweest. Hoe heftig waren die? En worden ze nog heftiger? Van een grondoorlog is nóg geen sprake, wel zijn de afgelopen weken (vermoedelijk uit naam van Rusland) cyberaanvallen uitgevoerd op Oekraïne. Maar hoe ernstig zijn die nou eigenlijk? Dat vragen we nu aan Michel van Eeten, hoogleraar cybersecurity aan de TU Delft. Hackers Wie houdt van digitale technologie, weet dat hackers niet zomaar bleke computernerds zijn die netwerken infiltreren. Toch domineert dat stereotype-beeld, meent journalist Gerard Janssen. We spreken hem over zijn boek 'Hackers', waarvoor hij ruim honderd hackers sprak om ze beter te kunnen profileren. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-02-16 - 24 min
De weerstand tegen het duopolie van Apple en Google met hun app stores groeit
Na Epic Games (bekend van Fortnite) en onze eigen Autoriteit Consument en Markt, gaat nu ook Alexander Klöpping de strijd aan met Apple met een massa-claim - al leidt hij niet eens het eerste initiatief. Hoeveel kans van slagen heeft zo'n beweging nou?
Na Epic Games, de maker van Fortnite, na onze eigen Autoriteit Consument en Markt, gaat nu ook Alexander Klöpping de strijd aan met vooral Apple. Hij begint een juridische actie met de Stichting App Stores Claims, waarvan hij voorzitter is, tegen de commissie tot wel dertig procent, bij transacties in de App Store. Hij was de afgelopen dagen in zo ongeveer alle talkshows met een claim van 1 miljard euro aan het adres van Apple.
Na Epic Games, de maker van Fortnite, na onze eigen Autoriteit Consument en Markt, gaat nu ook Alexander Klöpping de strijd aan met vooral Apple. Hij begint een juridische actie met de Stichting App Stores Claims, waarvan hij voorzitter is, tegen de commissie tot wel dertig procent, bij transacties in de App Store. Hij was de afgelopen dagen in zo ongeveer alle talkshows met een claim van 1 miljard euro aan het adres van Apple. Maar: waarop is dat bedrag precies gebaseerd? Hoeveel kans van slagen heeft zo'n massa-claim? En hoeveel kans van slagen hebben twéé claims, want twee organisaties zijn met hetzelfde bezig. In de uitzending kwam aan het woord Christoph Jeloschek, advocaat van 'het andere initiatief' de stichting Right to Consumer Justice. Hij gaf tekst en uitleg en antwoord op al onze vragen. In de studio zelf waren aanwezig Simon Hania, van de stichtingen Internet Domeinregistratie Nederland en NL Net. In een eerder leven tien jaar actief voor TomTom, dat destijds goed scoorde in – jawel – de App Store. En Lisette Meij, tech-juriste en directeur van Privacy Verified. BNR Digitaal is ook te beluisteren via de BNR-app of je favoriete podcast-app, waaronder Spotify en A…
2022-02-09 - 24 min
Wat hebben we nou écht aan wettelijk verplichte updates?
Digitale producten moeten beter ondersteund worden met updates, heeft de Tweede Kamer bepaald. Maar wat hebben wij consumenten daaraan? En Apple, Google en andere techreuzen werken hard aan hun imago's, elk met een eigen charmeoffensief. Wat schuilt daarachter?
Wat hebben we eigenlijk aan wettelijk verplichte updates?
Digitale producten moeten beter ondersteund worden met updates, heeft de Tweede Kamer bepaald. Maar wat hebben wij consumenten daaraan? En Apple, Google en andere techreuzen werken hard aan hun imago's, elk met een eigen charmeoffensief. Wat schuilt daarachter? De Tweede Kamer heeft een wetsvoorstel aangenomen dat consumenten meer recht geeft op de levering van updates. Voor onze slimme apparaten, zoals camera's en telefoons, maar ook software zoals streamingdiensten en games. Dat klinkt prachtig, maar wat bepaalt die ‘Implementatiewet richtlijnen verkoop goederen en levering digitale inhoud’ nou precies? Dat pluizen we uit met tech-jurist Menno Weij van BDO Legal. Techreuzen Google biedt opeens uitgebreide ondersteuning om je laptop te repareren, Apple komt de laatste tijd opvallend sterk op voor onze privacy en Microsoft werpt zich op als bescherm-engel van alle gamers. Is dat allemaal oprecht, of zitten er addertjes onder het gras? Daarover praten we met Jasper Bakker, bedrijfs-ICT-journalist van AG Connect. BNR Digitaal is ook te beluisteren via de BNR-app of je favoriete podcast-app, waaronder Spotify en Apple Podcasts (rss). See omnystudio.com/listener for privacy info…
2022-02-02 - 22 min
Massale fraude met NFT's benadeelt kunstmakers (en kopers)
De hype rond non-fungible tokens, oftewel NFTs, is ongekend. Maar ondertussen worden tal van kopers - en vooral ook makers - opeens slachtoffer, van scams, bots en andere oplichterij. Wat gaat hier allemaal mis?
De hype rond non-fungible tokens, oftewel NFT’s, is ongekend. Maar ondertussen worden tal van kopers - en vooral ook makers - opeens slachtoffer, van scams, bots en andere oplichterij. Wat gaat hier allemaal mis? Met NFT's kun je het eigendom over digitale zaken op de blockchain registreren en verhandelen. Naar schatting is daar alleen al in 2021 zo'n 40 miljard dollar in omgegaan. Maar: publicaties over fraude en diefstal hopen zich nu op. Niet alleen kopers worden benadeeld, maar juist ook om makers van digitale kunstwerken. Vooral OpenSea, de populairste NFT-marktplaats met een waardering van 13 miljard dollar, krijgt er nu van langs. NFT-fraude Hoe kan deze grootschalige fraude met NFT's plaatsvinden? Welke wetgeving bestaat hier tegen - of moet er juist nog komen? En wat zegt dit over het vertrouwen in NFT's en de marktplaatsen hiervoor? In deze aflevering spreekt kunstenares Lois van Baarle over haar strijd tegen het illegaal verkopen van haar illustraties als NFT. Ook Gustaaf Dekking, oprichter van het platform Artifund, praat daarover mee - evenals René Otto, als jurist gespecialiseerd in auteursrecht en technologie bij Van Iersel Luchtman Advocaten. See omnystudio.co…
2022-01-26 - 21 min
Zo zet de EU zich met wetten én 'premiejagers' in voor ons digitale welzijn
Europa maakt zich hard voor onze digitale belangen, met belangrijke nieuwe wetsvoorstellen en zelfs een soort grondwet. En er worden zelfs hackers ingezet! Hoe verdienen zij beloningen door te jagen op bugs in onze software?
Europa maakt zich hard voor onze digitale belangen, met belangrijke nieuwe wetsvoorstellen en zelfs een soort grondwet. En er worden zelfs hackers ingezet! Hoe verdienen zij beloningen door te jagen op bugs in onze software? Afgelopen week stemde het Europees Parlement in met de Digital Services Act, die ons beter moet behoeden voor kwalijke content én privacy-onvriendelijke advertenties. En ‘De Europese Verklaring over de Digitale Rechten en Principes voor het Digitale Decennium’ wordt - nota bene vandaag - in Brussel gepresenteerd als een soort digitale grondwet. Over wat deze (en meer) initiatieven moeten bewerkstelligen, praten we met Europarlementariër Paul Tang van de PvdA. Hacken voor geld Ethische hackers kunnen geld verdienen door kwetsbaarheden te vinden in open-source-software, ook in opdracht van de Europese Commissie. Die vraagt nu bijvoorbeeld om het opsporen van kritieke bugs in software als LibreOffice en Mastodon, een open source sociaal netwerk. De beloning kan oplopen tot vijfduizend euro, met bonussen voor het aandragen van mogelijke oplossingen. In totaal is er er nu 200.000 euro beschikbaar gesteld. Daarover praten we met ethisch hacker Inti De Ceukelai…
2022-01-19 - 21 min
Websitebezoek meten met Google? Dat mag straks (waarschijnlijk) niet meer
Google ligt onder vuur wegens beschuldigingen van privacyschending. Onze eigen privacywaakhond onderzoekt of het meten van websitebezoeken via Google Analytics verboden moet worden. Hoe kun je dan nog bijhouden wie er allemaal op je website komen?
Google ligt onder vuur wegens mogelijke privacyschending. Onze eigen privacywaakhond onderzoekt of het meten van dataverkeer via Google Analytics verboden moet worden. Hoe kun je dan nog bijhouden wie er allemaal op je website komen? Iedereen met een serieuze website wil het verkeer daarop graag bijhouden. De dienst Google Analytics wordt daarvoor by far het meest gebruikt. Maar: onder onze AVG is wat Google Analytics doet mogelijk helemaal niet toegestaan. De Oostenrijke privacywaakhond heeft dat al vastgesteld; het onderzoek van onze eigen Autoriteit Persoonsgegevens loopt nog. Hoe serieus is dit probleem? En wat zijn de oplossingen? Dat bespreken we met drie gasten: Menno Weij, tech-jurist van BDO Legal; Jeroen Veldhoen, manager data & analytics van FDMG (het moederbedrijf van BNR Nieuwsradio); en Jasper Bakker, bedrijfs-ICT-journalist van AG Connect. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-01-12 - 23 min
Hoe is ons digitale lees-, kijk- en luistergedrag veilig te meten?
Het Nationaal Media Onderzoek wil bijhouden hoe we lezen, kijken en luisteren. Dat werkt middels een app en speciale verbinding, mits je je daarvoor hebt aangemeld. Maar hoe kan dat op een betrouwbare, doch ook privacyvriendelijke manier? En: zo krijgen Apple en Tesla het voor elkaar het chiptekort te omzeilen.
Het Nationaal Media Onderzoek wil bijhouden hoe we lezen, kijken en luisteren. Dat werkt middels een app en speciale verbinding, mits je je daarvoor hebt aangemeld. Maar hoe kan dat op een betrouwbare, doch ook privacyvriendelijke manier? En: zo krijgen Apple en Tesla het voor elkaar het chipstekort te omzeilen. Mediabedrijven, maar vooral ook adverteerders, willen graag goed inzicht in wat Nederlanders zoal lezen, kijken en luisteren. Het NMO Multimedia Onderzoek volgt dat - bij geselecteerde panelleden - via een app en VPN-verbinding. Universitair docent en privacy-onderzoeker Jaap-Henk Hoepman heeft privacybezwaren geuit; Johan Smit van het Platform Media Adviesbureaus en Nationaal Media Onderzoek geeft uitleg. Apple en Tesla De megasuccesen van Apple en Tesla schuilt ook in hun aanpak van het wereldwijde chip-tekort. Daar hoeven ze zich namelijk weinig van aan te trekken. Maar hoe krijgen ze dat zo voor elkaar? Dat vragen we aan Tomas Hochstenbach, redacteur computer-componenten bij Tweakers.net. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-01-05 - 24 min
Tech-jaar 2022: cyberaanvallen gaan afnemen en Bitcoin kent nieuwe risico's
We zijn net onderweg in 2022, ook op het gebied van digitale technologie! Wat staat ons dit jaar te wachten op het gebied van cybersecurity, digitaliserings-beleid, cryptovaluta en NFTs?
We zijn net onderweg in 2022, ook op het gebied van digitale technologie! Wat staat ons dit jaar te wachten op het gebied van cybersecurity, digitaliserings-beleid, cryptovaluta en NFT’s? We blikken vooruit op het tech-jaar 2022 met Rickey Gevers, ethisch hacker en databeveiligingsexpert van Scattered Secrets, die ons inlicht over cyberaanvallen en digitalisering in Nederland. Ook spreken we met Bert Slagter, analist bij de digitale nieuwsbrief Bitcoin Alpha, vooral over waar cryptovaluta en non-fungible tokens mee te maken krijgen dit nieuwe kalenderjaar. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2021-12-29 - 25 min
Tech-jaar 2021: corona-impact, platformoorloog en van Facebook tot Meta
2021 zit er bijna op! Hoe kijken we op dat jaar terug, door de tech-bril welteverstaan? Van Apple vs. Epic tot de vele controverses rond Facebook - pardon, Meta. En natuurlijk de wederzijdse impact van de coronapandemie en digitale technologie.
2021 zit er bijna op! Hoe kijken we op dat jaar terug, door de tech-bril welteverstaan? Van Apple vs. Epic tot de vele controverses rond Facebook - pardon, Meta. En natuurlijk de wederzijdse impact van de coronapandemie en digitale technologie. We blikken terug op het tech-jaar 2021 met Taco Potze, mede-oprichter en CEO van online-platform-ontwikkelaar OpenSocial, en IT-bedrijfsjournalist Jasper Bakker van AG Connect. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2021-12-28 - 2 min
Een bericht van onze vrienden van de Cryptocast
De Cryptocast viert een jubileum en daarom willen wij even namens hen de aandacht vragen voor hun 200ste editie die nú online staat.
De Cryptocast viert een jubileum en daarom willen wij even namens hen de aandacht vragen voor hun 200ste editie die nú online staat. Host Herbert Blankesteijn ontvangt in deze speciale editie Madelon Vos, Bert Slagter en Lucas Wensing. Dat wil je niet missen, houd daarom je podcast app in de gaten en check even op bnr.nl/cryptocast voor de juiste linkjes. En als je toch bezig bent, deel dit jubileum van de Cryptocast vooral met je vrienden en geef even een recensie. Vinden ze leuk, die jongens van de Cryptocast. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2021-12-22 - 25 min
Groot risico op cyberaanvallen deze kerst door Log4j-kwetsbaarheid
Tesla, overheidsdiensten en vele andere systemen gebruiken Log4j om logs bij te houden. Door een bug daarin staan we nu voor een grote cyber-dreiging. Hoe kunnen criminelen daarvan uitgerekend tijdens de feestdagen misbruik maken? En: wat kunnen we verwachten van de nieuwe Staatsecretaris van Digitalisering (en Koninkrijksrelaties)?
Groot risico op cyberaanvallen deze Kerst door Log4j-kwetsbaarheid
Tesla, overheidsdiensten en vele andere systemen gebruiken Log4j om logs bij te houden. Door een bug daarin staan we nu voor een grote cyber-dreiging. Hoe kunnen criminelen daarvan uitgerekend tijdens de feestdagen misbruik maken? En: wat kunnen we verwachten van de nieuwe Staatsecretaris van Digitalisering (en Koninkrijksrelaties)? Enkele weken terug had nog haast niemand van Log4j en de kwetsbaarheid genaamd Log4Shell gehoord. Nu maakt deze bug duizenden systemen kwetsbaar voor cyberaanvallen. Om ons technisch te briefen hebben Ralph Moonen, technisch directeur van cybersecuritybedrijf Secura, te gast. Staatsecretaris van Digitalisering Vorige week werd het coalitieakkoord gepresenteerd in Den Haag. Nu is formateur Mark Rutte bezig om zijn nieuwe kabinet samen te stellen. Daarin komt geen Minister voor Digitalisering, maar maar wel een Staatsecretaris met die post. Echter, het wordt een dubbele portefeuille, want het komt op het bord van dezelfde Staatssecretaris die Koninkrijksrelaties moet gaan beheren. Wat moeten we daarvan denken? Dat vragen we nu aan Michiel Steltman van Stichting Digitale Infrastructuur Nederland. BNR Digitaal is ook te beluisteren via de BNR-app of …
2021-12-15 - 18 min
Als je dood bent, wie mag er dan bij je data?
Hoe kunnen nabestaanden van een overledene eigenlijk bij diens accounts op platforms zoals die van Microsoft, Google en Apple? En Mercedes mag in 2022 écht zelfrijdende autos de weg op sturen. Wat doen ze daar anders dan Tesla?
2021-12-08 - 21 min
Het quantum internet komt eraan!
Het quantum internet komt eraan! Althans, dat zeggen onderzoekers van QuTech aan de TU Delft. Met de pas onthulde Quantum Network Explorer kan iedere belangstellende experimenteren met het nieuwe quantum internet. Gebruikers kunnen rondkijken bij een aantal apps en zelf aan de slag gaan met het programmeren voor een quantum internet.
2021-12-01 - 22 min
Een verbod op gepersonaliseerde advertenties
Europese privacytoezichthouders willen een verbod op gepersonaliseerde advertenties. Maar kan dat wel? En wat zijn dan de gevolgen? En de Fairphone 4 is een nieuwe duurzame smartphone, kan het Amsterdamse bedrijf de concurrentie aangaan met Apple en Samsung?
2021-11-24 - 21 min
We gaan geld verdienen met gamen dankzij cryptovaluta en NFT's
Videogame-makers flirten steeds nadrukkelijker met blockchain-technologie. Wanneer worden cryptovaluta en NFTs in games gemeengoed? En hoe kun je daarmee geld verdienen door games te spelen?
2021-11-17 - 22 min
Waarom willen Chinezen geen technologie van ons én wij niet van hen?
In het Westen moeten we nu weinig meer hebben van grote Chinese techbedrijven, zoals Huawei. Hoe proberen zij daar wat aan te doen? En in China houden juist steeds meer Westerse techbedrijven het voor gezien. Wat is daar precies misgegaan?
2021-11-10 - 21 min
Eeuwige strijd tegen illegale downloads bereikt nieuw hoofdstuk
Er is een belangrijk akkoord gesloten in de strijd tegen illegale downloads in Nederland. Maar is dat een échte doorbraak, of toch een irrelevant dealtje? En: robots doen nu al meer met onze emoties dan we misschien denken.
2021-11-03 - 22 min
De fouten van het internet kunnen we herstellen met het metaverse
Facebook heet sinds kort Meta, en dat heeft natuurlijk te maken met het metaverse dat Mark Zuckerberg wil realiseren. Hoe moet die nieuwe naam daarbij helpen? En wat heeft Microsoft daarmee te maken?
2021-10-27 - 21 min
Icoon Pac-Man zorgt al 40 jaar voor diversiteit in videogames
Pac-Man viert een bijzonder jubileum: al rond 1981 sprak het gele happertje nadrukkelijk een breed publiek aan. Hoe groot is die impact nu nog? En: een merkwaardige actie van Facebook's virtual reality-tak Oculus.
2021-10-20 - 19 min
Google werkt onderzoek naar verboden datavergaring via Android actief tegen
Android-gebruikers worden écht meer gevolgd dan ze kunnen zien, juist ook door Google. Wat doen we daartegen? En: softwareontwikkelplatform GitLab is, onder leiding van een Nederlander, 10 miljard euro waard op de beurs!
2021-10-13 - 20 min
NFT's zijn een blijvertje als digitale contracten voor iedereen
Na cryptovaluta zijn nu ook NFTs haast niet meer weg te denken. Steeds meer grote techbedrijven omarmen deze technologie om digitaal bezit vast te leggen. Maar: hoe ingrijpend gaan ze ons leven écht veranderen?
2021-10-06 - 23 min
Algoritmes van de overheid worden voor ons openbaar gemaakt
Onze gevoeligste informatie is vaak versleuteld, maar is die bescherming ook bestand tegen ultrakrachtige quantumcomputers? En de Sociale Verzekeringsbank (SVB) toont openheid over de algoritmes die deze instantie - en andere - op ons burgers loslaat. Moet dat niet de norm worden?
2021-09-29 - 23 min
Apparaten zonder batterij of stroomkabel worden nu al ontwikkeld in Delft
Kleine apparaatjes kunnen we op termijn zonder batterijen gebruiken, dankzij onderzoekers aan de TU Delft. En waarom nemen tal van bedrijven en overheidsinstanties onze digitale privacy nog stééds niet serieus - en wat kunnen wíj daaraan doen?
2021-09-23 - 21 min
Clive Sinclair was nog belangrijker voor ons dan Bill Gates en Steve Jobs
Clive Sinclair bracht de computer in miljoenen huishoudens. Wat betekent zijn nalatenschap voor de tech-wereld van nu? En Google brengt opeens een update uit voor tal van oude Android-versies, maar waarom?
2021-09-15 - 23 min
Zo kan Facebook toch je WhatsApp-berichten meelezen
Facebook kan onze WhatsApp-berichten wel degelijk inzien, als men dat wil. Wat is versleuteling dan nog waard? Verder: mogen banken eigenlijk wel eisen dat we ons digitaal identificeren voor hun verificatie?
2021-09-08 - 22 min
Zo leveren energiemeters 'terug' zónder zonnepanelen
Onze energiemeters zijn te foppen! Hoe gebeurt dat en wat zijn de risicos? En de Autoriteit Persoonsgegevens kampt naar eigen zeggen steeds met te weinig budget. Hoe zit dat met andere privacywaakhonden in Europa?
2021-09-01 - 24 min
Starlink gaat internet over de hele wereld veranderen
Met Starlink kun je nu internetten via een satellietverbinding. Hoe goed werkt dat in Nederland? En daarbuiten? Verder: het duopolie van Apple en Google begint te wankelen, onder meer door maatregelen in Azië.
2021-08-25 - 22 min
Het metaverse moet iedereen en alle techreuzen samenbrengen
Het metaverse komt eraan! Deze ultieme virtuele wereld is volgens Facebook de belangrijkste nieuwe ontwikkeling voor het internet. Maar: wat moet het metaverse zo interessant maken, zowel voor gebruikers als bedrijven?
2021-08-18 - 23 min
De techreuzen gaan dood, leve onze techreuzen
Tijdens deze zomer hoor je het beste van BNR Digitaal. In deze aflevering praten we over de kansen voor techbedrijven uit Europese landen.
2021-08-11 - 25 min
Verzet tegen de sleepwet en politierobothonden
Tijdens deze zomer hoor je het beste van BNR Digitaal. In deze aflevering praten we over het geklaag van de veiligheidsdiensten rond de 'sleepwet' en de inzet van robothond Spot door de politie.
2021-08-04 - 22 min
Google confronteert ons met de opwarming van Earth
Tijdens deze zomer hoor je het beste van BNR Digitaal. In deze aflevering zoomen we in op nieuws van Google Earth en de actuele gevaren en kansen van zelfrijdende auto's.
2021-07-28 - 23 min
Waarom Bitcoin wel/niet geslaagd is na ruim tien jaar
Tijdens deze zomer hoor je het beste van BNR Digitaal. In deze aflevering blikken we terug op de opvallendste ontwikkelingen van bitcoin in de afgelopen tien jaar.
2021-07-21 - 23 min
Amazon misleidt ons met nep-reviews
Tijdens deze zomer hoor je het beste van BNR Digitaal. In deze aflevering bespreken we de misleidende productreviews op Amazon en de lancering van data-uitwisseling via AMdEX.
2021-07-14 - 24 min
Zo zijn miljarden verdiend met transmediafranchise Pokémon
Tijdens deze zomer hoor je het beste van BNR Digitaal. In deze aflevering analyseren we het gigantische succes van Pokémon, dat al 25 jaar voortduurt, en de Non-Fungible Tokens, oftewel NFTs, die opeens in het nieuws verschenen.
2021-07-07 - 23 min
Facebook komt met 'wappie-kliklijn' tegen extremisten
Facebook wil weten wie jouw vrienden met extremistisch gedachtegoed zijn, maar waarom? En hoe gemakkelijk zijn jouw wachtwoorden, woonadres en andere gegevens uit oude smart-apparaten te halen, zelfs als je ze hebt gereset?
2021-06-30 - 21 min
Geldautomaten blijken te hacken met een smartphone
Niet alleen franje, maar ook een boel technische veranderingen kenmerken het net onthulde Windows 11. Zo legt Skype het daardoor af tegen Microsoft Teams. Verder: geldautomaten blijken volgens een nieuw onderzoek te hacken door misbruik te maken van NFC.
2021-06-23 - 19 min
Zo moet Windows 11 je pc-werk mooier gaan maken
Windows 11 wordt gepresenteerd! Moeten we daar naar uitkijken, of willen we liever vasthouden aan de geliefde versie 10? En president Biden heeft een jonge vrouw gekozen om Big Tech onder de loep te nemen. Hoe gaat deze Lina Khan dat doen?
2021-06-16 - 21 min
Is Bitcoin de redding voor El Salvador?
Het Zuid-Amerikaanse El Salvador voert als eerste land ter wereld de Bitcoin in als wettig betaalmiddel. Wordt het een crypto-utopia aan de Stille Oceaan of stort, zoals top-econoom Steve Hanke voorspelt, de economie volledig in? En hoe kijken de buurlanden, de VS en het IMF naar deze stap?
2021-06-09 - 22 min
Internet Explorer is dood, over de doden niets dan goeds
Na ruim 25 jaar trekt Microsoft de stekker volgend jaar uit Internet Explorer. Welke invloed heeft de ooit alomtegenwoordige browser gehad op ons internetgebruik, en valt er tegenwoordig wel genoeg te kiezen op browsergebied?
2021-06-02 - 24 min
Eindelijk krijgen 'techreuzen' uit Europa nu kansen
Europa is klaar met de macht van Amerikaanse techreuzen zoals Amazon, Facebook, Google en Microsoft. Privacybeleid en overnames worden kritischer onder de loep genomen. Waar liggen nu de kansen voor techbedrijven uit Europese landen?
2021-05-26 - 23 min
'Late bitcoin-instappers hebben de grote winsten gepakt'
Cryptocurrency behoeft allang geen toelichting meer. Maar slechts tien jaar geleden hadden we er nog nagenoeg nooit van gehoord. In mei 2011 werd bitcoin voor het eerst besproken in BNR Digitaal. Hoe kijken we precies tien jaar later terug én vooruit?
2021-05-19 - 22 min
Strijd tegen ransomware begint op de basisschool
Over cyberaanvallen horen we tegenwoordig haast wekelijks. Maar nu voelen we ze allemaal ook, in de portemonnee aan de brandstofpomp en de boodschappenmand. Tijd om de preventie van hacks en ransomware nóg serieuzer te nemen. Maar hoe?
2021-05-12 - 23 min
Apple speelt bad guy én good guy
Facebook schreeuwt moord en brand, omdat iPhone-gebruikers nu gemakkelijk kunnen aangeven dat hun data niet gebruikt mag worden. En Apple lijkt zelf de gebeten hond, in de juridische strijd met Fortnite-maker Epic Games, waarbij sappige geheimen van allerlei techgiganten op tafel zijn gelegd.
2021-05-05 - 25 min
Politie moet extra voorzichtig zijn met robothonden
Wat doet de politie nu met de robothond Spot van Boston Dynamics? In Nederland wordt hij sinds kort ingezet voor verkennend onderzoek; in de VS zelfs al tussen de mensen op straat. Echter: na een flinke backlash in New York is Spots surveillancedienst daar alweer stopgezet. Wat zijn de bezwaren tegen deze drone op pootjes?
2021-04-28 - 23 min
Worden geheime diensten écht beperkt door privacyregels?
Volgens de AIVD en MIVD beperkt de huidige sleepwet hun mogelijkheden om ons te beschermen door af te luisteren. Daar hebben deze veiligheidsdiensten echter wel geld voor gehad. Waar ligt nu precies het probleem?
2021-04-21 - 22 min
Zelfrijdende auto's zoals Tesla's zitten op een dood spoor
Teslas zijn per definitie elektrisch aangedreven én kunnen in veel gevallen zichzelf besturen, maar dat resulteerde onlangs (weer) in een triest dodelijk ongeluk. Heeft de zelfrijdende auto na ruim 16 miljard aan investeringen nog wel toekomst?
2021-04-14 - 22 min
AMdEX, de internationale marktplaats voor data, gebouwd in Nederland
Steeds meer grote instanties hebben data te over, maar kunnen ze die veilig met elkaar delen? De nieuwe Amsterdam Data Exchange, oftewel AMdEX, schiet te hulp. Deze infrastructuur wordt nu opgezet door onder meer de Universiteit van Amsterdam en het Amsterdam Economic Board.
2021-04-07 - 21 min
Gokproblemen door lootboxen in videogames
Ben jij of zijn je kinderen stiekem aan het gokken? Als er thuis geld wordt uitgegeven aan zogeheten lootboxen in videogames, is het antwoord eigenlijk ja. Nieuw onderzoek legt de verbanden bloot, dus hoe gaan Nederlandse en Europese beleidsmakers deze verkapte casinos aanpakken?
2021-03-31 - 22 min
Huawei-incident is waarschuwing voor grote risico's in telecom
Huawei is negatief in het nieuws door onwettige datavergaring. Bevestigt dat de kritische vooroordelen over dit soort buitenlandse techreuzen? Daarnaast: de beveiliging van smartphones moet nu al solide genoeg zijn om er digitale paspoorten en autosleutels op te bewaren.
2021-03-24 - 22 min
Ministerie van Digitale Zaken moet prioriteit zijn voor nieuwe regering
Na de Tweede Kamer-verkiezingen wordt daartoe nu druk geformeerd. In hoeverre staan digitale vraagstukken, zoals privacy, security en de macht van techreuzen, daarbij op de agenda? En wat betekent de verkiezingsuitslag voor de digitale expertise in de Kamer?
2021-03-17 - 22 min
Internetmemes zijn miljoenen waard als NFT's, maar juridisch klopt het niet
Non-Fungible Tokens, oftewel NFTs, zijn opeens overal in het nieuws. Die maken het mogelijk om eigenaar te worden van de meest uiteenlopende digitale objecten, voor prijzen die nu al oplopen tot 60 miljoen euro. Hoe is deze hype opeens ontstaan? En belangrijker, wat moet je weten als je hieraan mee wilt doen?
2021-03-10 - 23 min
Overheid loopt risico's met Centric door soap Sanderink en Van Rijbroek
In deze speciale coproductie met BNR Bouwmeesters duiken we in een spraakmakende, langlopende zaak rondom twee van de belangrijkste bedrijven van Nederland: bouwer Strukton en IT-bedrijf Centric, allebei eigendom van Gerard Sanderink. Beide hebben onder meer cruciale overheidsinstanties als klant.
2021-03-03 - 24 min
Twitter gaat na Trump in de aanval met betaalde abonnementen
Twitter komt met een heel offensief aan nieuwe features, inclusief betaalde abonnementen. En Pokémon bestaat alweer 25 jaar én heeft vele miljarden in het laatje gebracht; wat is het grote geheim van dit generatie-overstijgende mediafenomeen?
2021-02-24 - 23 min
De digitale euro zou banken overbodig maken
Na het succes van cryptocurrency wil de Europese Centrale Bank een digitale euro, maar heeft dat wel kans van slagen? En overheidsinstanties houden zich lang niet altijd aan de AVG en daar wordt nu flink druk op gezet.
2021-02-17 - 23 min
Clubhouse overtreedt nu al veel Europese regels
Het is een razendsnel groeiende social audio app: Clubhouse! Hiermee kun je live luisteren naar radio- en podcastmakers en ook meepraten als je de beurt krijgt. Ook op BNR hebben we Clubhouse al gebruikt om luisteraars aan het woord te laten. Waar komt dat plotselinge enthousiasme vandaan? En zijn er ook kritische geluiden?
2021-02-10 - 23 min
De James Bond die niet verscheen is nu opeens uitgelekt
Velen van ons zijn al bijna een jaar niet meer naar de bioscoop geweest - en de vraag is wanneer dat wél weer kan. Maar je kunt je natuurlijk ook een bekende actieheld wanen in grote videogames! Jarenlang hebben we weinig interactieve avonturen gezien rondom helden als James Bond, Indiana Jones en Harry Potter, maar nu komen ze helemaal terug.
2021-02-03 - 23 min
Slimme (video)deurbellen zijn gevoelig voor privacyproblemen
Er worden steeds meer slimme deurbellen van onder meer Amazon, Google en diverse Chinese merken aangeboden. Hoe veilig zijn deze apparaten - vaak voorzien van een camera - eigenlijk als het gaat om datavergaring vanuit de fabrikanten, maar ook bijvoorbeeld door de politie?