categorieën
blog
contact
zoeken
Luister naar gesprekken over actualiteiten die het artsenvak raken.Presentatie: Paul Laseur.
2023-11-20 - 53 min
#24 Hoe herken je ouderenmishandeling?
Van financiële uitbuiting tot fysiek geweld. 1 op de 20 ouderen krijgt te maken met mishandeling. In de herziene KNMG-meldcode Kindermishandeling en huiselijk geweld die deze week verschijnt, is er daarom nu ook specifiek aandacht voor ouderenmishandeling. Hoe herken je als arts de signalen? En wat zijn je mogelijkheden als arts om te doen bij een vermoeden van ouderenmishandeling? Te gast zijn: Annemieke van der Bas. Vertrouwensarts Veilig Thuis Flevoland en voorzitter van de VVAK - de Vereniging Voor Artsen Kindermishandeling en huiselijk geweld. en Miriam van Houten. Arts, sociaal medisch adviseur, tevens voorzitter van de in 2018 opgestelde richtlijn ‘Vermoeden van Ouderenmishandeling’. Presentatie: Paul LaseurSee omnystudio.com/listener for privacy information.
2023-08-10 - 40 min
#23 Wat voor arts wil jij zijn?
Op 30 september vindt de KNMG Carrièrebeurs plaats. Ook wordt dan bekend wie de winnaar is van de KNMG Studentenprijs. Over het hoofdthema 'Wat voor arts wil jij zijn?'' gaat deze aflevering. Hoe maak je als student of verderop in je carrière de juiste keuzes? Hoe kom je erachter welk specialisme bij je past? En hoe zit het met de andere rollen die je als arts op je kunt nemen, bijvoorbeeld in de publieke gezondheidszorg? Te gast zijn: Putri Hintaran, Arts Maatschappij en Gezondheid en medisch adviseur bij het RIVM Evelyn Brakema, voorzitter van de Groene Zorg Alliantie en huisarts in opleiding. Zij is niet in de studio, maar we hebben verbinding met haar op afstand. Yara Dixon, Winnaar van de KNMG Studentenprijs 2021 en bezig met de laatste maanden van haar geneeskundeopleiding. Met Jacqueline Mooij, teamcoach bij de VvAA, bespreken we carrièretips voor artsen. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2023-06-27 - 48 min
#22 Kansen en valkuilen van AI
In deze aflevering van de Artsen Podcast gaan we in op de kansen en valkuilen van AI in de zorg. Vanuit recente toepassingen van AI bespreken we randvoorwaarden en (on)mogelijkheden voor kwaliteit en patiëntveiligheid. En natuurlijk komt aan bod in hoeverre en op welke manier AI het werk van de artsen gaat overtreffen of overnemen. Met aan tafel: Rudolf Fehrmann, internist-oncoloog en bio-informaticus, verbonden aan het UMC Groningen. en Niels Maijers, Arts M + G, trekker Expertisegroep Digital Health TechnologySee omnystudio.com/listener for privacy information.
2023-04-18 - 52 min
#21 Is duurzaam altijd de beste keuze in de zorg?
De zorg is in Nederland verantwoordelijk voor zo’n zeven procent van de totale C02-uitstoot en gebruikt ook nog eens grote hoeveelheden grondstoffen. Natuurlijk voelt iedereen de urgentie om te vergroenen. Maar hoe doe je dat als arts in de praktijk? Tegen welke lastige keuzes loop je aan? En is de meest duurzame behandeling ook altijd het beste voor je patiënt? Te gast zijn: Karin Wolfard, coördinator duurzaamheid bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) Egid van Bree, stuurgroeplid van de Groene Zorg Alliantie en arts-onderzoeker. Presentatie: Paul LaseurSee omnystudio.com/listener for privacy information.
2023-02-21 - 42 min
#20 Het artsenvak in 2040
Het artsenvak verandert. Beschikbaarheid van zorg en duurzaamheid zijn sterk bepalend voor de zorg van de nabije en verre toekomst. Maar ook vergaande digitalisering en toepassing van artifical intelligence hebben grootschalige invloed. Is de arts van 2040 nog dezelfde als die van nu? Te gast zijn: Pim den Boon, voorzitter van De Geneeskundestudent René Héman, voorzitter van de KNMG Met een intermezzo van onze tuchtrechter Nicolien Verkleij over het tuchtrecht in 2040. Presentatie: Paul Laseur. See omnystudio.com/listener for privacy information.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2023-01-30 - 39 min
# 19 Intimidatie en bedreiging
Van verbale en fysieke agressie tot intimidatie en bedreigingen door patiënten en familieleden. Ruim een derde van de artsen heeft hier mee te maken bleek uit recent onderzoek van de KNMG. Hoe ga je als arts hiermee om? Hoe kun je voorkomen dat een situatie uit de hand loopt? En wat doe je nádat je bedreigd of geïntimideerd bent? Te gast: Ilse van Stijn, intensivist en voorzitter bestuur medische staf van het OLVG en Een chirurg die zelf te maken heeft gehad met een zeer ernstige fysieke bedreiging Presentatie Paul Laseur. See omnystudio.com/listener for privacy information.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-12-27 - 41 min
#18 Hoe gezond is Nederland?
In deze aflevering zoeken we antwoord op de vraag: hoe gezond is Nederland? Wat kenmerkt de Nederlandse (on) gezondheid? Voor welke opgaven staan we? En hoe verhoudt Nederland zich daarin tot de ons omringende landen? Te gast zijn: Karine van ‘t Land, Arts Maatschappij en Gezondheid en voorzitter van de koepelorganisatie voor Artsen Maatschappij & Gezondheid (KAMG) Henk Hilderink, topexpert Toekomstverkennen Volksgezondheid bij het RIVM. See omnystudio.com/listener for privacy information.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-10-27 - 44 min
#17 Het waardevolle werk van de SCEN-arts
SCEN-artsen zijn een belangrijke steun voor artsen die te maken krijgen met een euthanasieverzoek. Dit jaar is het precies 25 jaar geleden dat de basis is gelegd voor de SCEN-arts van nu. Wat zijn hun drijfveren? En wat maakt dit werk zo waardevol voor de collega-arts, de patiënt en voor hen zelf? Te gast zijn:Marte de Wit - SCEN-arts, en daarnaast huisarts en lid van de Regionale Toetsingscommissie Euthanasie Anneke van Bemmel-Uittenhout, SCEN-arts, palliatief consulent en voormalig huisarts Simone Madunić, algemeen secretaris bij de Regionale Toetsingscommissie Euthanasie. Presentatie: Paul LaseurSee omnystudio.com/listener for privacy information.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-09-30 - 47 min
#16 Hybride zorg: waar zit de efficiency?
Waar werkt hybride zorg en waar werkt het niet? Is de combinatie van online en fysieke zorg een belofte voor de toekomst? Te gast zijn: - Jona Specker, onderzoeker en docent aan het Erasmus MC. Zij werkt aan een grootschalig onderzoek naar de mogelijkheden en onmogelijkheden van hybride zorg in samenwerking met onderzoekers van het Amsterdam UMC. - Tjeerd van Rees Vellinga, psychiater en Chief Medical Information Officer bij GGZ-instelling Noord-Holland Noord. Hij vertelt hoe hybride zorg in de GGZ een plek krijg en welke impact dit heeft. -Tuchtrechter Nicolien Verkleij bespreekt een passende tuchtzaak. Presentator: Paul LaseurSee omnystudio.com/listener for privacy information.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-07-07 - 46 min
#15 Diversiteit in de Spreekkamer
De manier waarop patiënten omgaan met ziekte kan nogal verschillen per cultuur. Veel artsen ervaren dat in hun spreekkamer. Wat vraagt dit van jou als arts? Hoe ga je om met diversiteit onder je patiënten? En hoe ontwikkel je culturele sensitiviteit die het contact met je patiënten en de kwaliteit van zorg ten goede komt? Presentatie: Paul Laseur Te gast zijn: Sofie van Nues, huisarts Charlie Obihara, kinderarts en trainer op het gebied van interculturele communicatie Nicolien Verkleij, tuchtrechter en voorzitter van het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Amsterdam.See omnystudio.com/listener for privacy information.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-03-31 - 42 min
#14 Twintig jaar Euthanasiewet
Precies twintig jaar geleden legaliseerde Nederland als eerste land ter wereld euthanasie. Wat heeft de euthanasiewet opgeleverd voor arts en patient? En hoe past deze wet twintig jaar na dato nog bij onze huidige maatschappij? Ook gaat het in deze aflevering over de impact van een euthanasieverzoek op het werk van een arts. Hoe ga je daar als arts mee om en welke hulp kun je inschakelen? Presentatie: Paul Laseur. Te gast zijn: Marloes Tack, huisarts en daarnaast ook SCEN-Arts. Flip Sutorius, voormalig huisarts en lid Raad van Toezicht van het Expertisecentrum Euthanasie. En Peter Lemaire, tuchtrechter en voorzitter van de Regionale Tuchtcolleges Zwolle en Groningen, met de bespreking van een relevante tuchtzaak bij dit onderwerp.See omnystudio.com/listener for privacy information.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-02-24 - 44 min
#13 Omgaan met desinformatie
Als arts wil je een patiënt zo goed mogelijk informeren en helpen om de beste keuzes te maken voor zijn gezondheid. Maar hoe doe je dat bij patiënten die heel anders denken over bijvoorbeeld vaccinaties of de werking van bepaalde medicijnen? Bijvoorbeeld doordat ze zijn beïnvloed door desinformatie of moeite hebben om gezondheidsinformatie op een goede manier te interpreteren. Hierover gaat het in deze aflevering van de Artsen Podcast.Presentatie: Paul Laseur. Te gast zijn: - Shakib Sana, huisartsen- Lars Duursma, communicatie-expert En Peter Lemaire, tuchtrechter en voorzitter van de Regionale Tuchtcolleges Zwolle en Groningen, met de bespreking van een relevante tuchtzaak bij dit onderwerp.See omnystudio.com/listener for privacy information.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2022-01-18 - 43 min
#12 Omgaan met incidenten
Van een misverstand tussen arts en patient tot een incident bij een operatie. Elke arts heeft er in zijn carriere te maken. Hoe bespreek je dit met je patient? En waarom is het belangrijk om dit open te bespreken met collegas op de afdeling?
Van een misverstand tussen arts en patient tot een incident bij een operatie. Elke arts heeft er in zijn carriere te maken. Hoe bespreek je dit met je patient? En waarom is het belangrijk om dit open te bespreken met collega’s op de afdeling? Luister de nieuwste aflevering van de Artsen Podcast, met presentator Paul Laseur. Te gast zijn: - Mieke Kerkhof, gynaecoloog in het Jeroen Bosch Ziekenhuis en columnist en schrijveren - Hans Brölmann, emeritus hoogleraar obstetrie en gynaecologie, loopbaancoach en schrijver van het Handboek Openheid na Indicenten in de zorg. En Peter Lemaire, tuchtrechter en voorzitter van de Regionale Tuchtcolleges Zwolle en Groningen, met de bespreking van een relevante tuchtzaak bij dit onderwerp.See omnystudio.com/listener for privacy information.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2021-12-15 - 34 min
#11 Kwetsbaar Ouderschap
Soms twijfel je als arts of een patiënt met een kinderwens een verstandige keuze maakt door (nu) zwanger te worden. Bijvoorbeeld wanneer patiënten sterke medicatie gebruiken, psychische problemen hebben of een verstandelijke beperking. Of als er tijdelijke factoren zijn die zorgen voor kwetsbaar ouderschap, zoals het hebben van schulden of dakloosheid.
Soms twijfel je als arts of een patiënt met een kinderwens een verstandige keuze maakt door (nu) zwanger te worden. Bijvoorbeeld wanneer patiënten sterke medicatie gebruiken, psychische problemen hebben of een verstandelijke beperking. Of als er tijdelijke factoren zijn die zorgen voor kwetsbaar ouderschap, zoals het hebben van schulden of dakloosheid. Hoe begeleid je een patiënt zo goed mogelijk hierin? En hoe ga je als arts in zo’n situatie het gesprek aan? Voor veel artsen is dit een dilemma: in hoeverre mag je je met deze privékwestie van patiënten bemoeien? Presentator Paul Laseur gaat in gesprek met • Peter Leusink, huisarts, arts seksuele gezondheid bij De Seksuele Zaak en voorzitter van de expertgroep Seksuele Gezondheid bij het NHG. • Ingrid van Zoest, Arts voor verstandelijk gehandicapten (AVG-arts) en verbonden aan de organisatie Nu Niet Zwanger See omnystudio.com/listener for privacy information.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2021-10-08 - 33 min
#10 Joodse artsen en de Holocaust
Mede mogelijk gemaakt door: KNMGHun verhalen zijn intens schrijnend en leggen ook de vraagstukken bloot waar de Nederlandse zorg in 40-45 én daarna mee kampte. Te gast: - Mart van Lieburg, emeritus hoogleraar medische geschiedenis - René Héman, voorzitter KNMG En Peter Lemaire, tuchtrechter en voorzitter van de Regionale Tuchtcolleges Zwolle en Groningen, met de bespreking van een relevante tuchtzaak bij dit onderwerp.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2021-08-19 - 43 min
#9 De impact van een tuchtklacht
Mede mogelijk gemaakt door: KNMGHoe gaan tuchtrechters te werk? Hoe kun je als arts het beste omgaan met een klacht? En dient het tuchtrecht haar doel? Te gast: - Bart Schudel, huisarts in Apeldoorn en lid-beroepsgenoot van het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Groningen. -Tjeu Klaassen, huisarts in het Limburgse Oirsbeek Én Peter Lemaire, voorzitter van de Regionale Tuchtcolleges voor de Gezondheidszorg in Zwolle en Groningen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2021-07-22 - 39 min
#8 Slimme manieren om met stress om te gaan
Mede mogelijk gemaakt door: KNMGIn Coronatijd kwam er bij veel artsen nog extra stress bovenop. Zo bleek ook uit een flitspeiling onder het KNMG Artsenpanel. Hoe ga je verstandig om met stress? Wat doe je als je aan een collega merkt dat hij ongezond met stress omgaat? En welke rol kan jouw team daarin spelen? Te gast: - Joanneke Kuppens, verslavingsarts en coach - Wolfgang Schlack, hoogleraar Anesthesiologie en afdelingshoofd in Amsterdam UMC. Én Peter Lemaire, tuchtrechter en voorzitter van de Regionale Tuchtcolleges Zwolle en Groningen, met de bespreking van een relevante tuchtzaak bij dit onderwerp.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2021-06-10 - 37 min
#7 Wanneer doorbreek je het medisch beroepsgeheim?
Mede mogelijk gemaakt door: KNMGVerzekeraars, de politie, de gemeente. Het komt regelmatig voor dat deze partijen informatie opvragen over een patient bij een arts. Hoe ga je daar als arts mee om? In welke uitzonderlijke situaties doorbreek je het medisch beroepsgeheim? En welke stappen zet je dan? Te gast: - Sylvia van der Burg, Bijzonder hoogleraar Sociale Verzekeringsgeneeskunde aan de UvA en instituutsopleider verzekeringsarts bij de NSPOH. - Pieter Prins, geneesheer-directeur bij Altrecht en psychiater Én Peter Lemaire, tuchtrechter en voorzitter van de Regionale Tuchtcolleges Zwolle en Groningen, met de bespreking van een relevante tuchtzaak bij dit onderwerp. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2021-03-31 - 33 min
#6 Vaccinaties (2): Wie is verantwoordelijk voor de publieke gezondheid?
Mede mogelijk gemaakt door: KNMG Hoever mag de overheid gaan om de vaccinatiegraad zo hoog mogelijk te krijgen? Wat is de rol van de werkgever? En heb je een morele plicht als je met kwetsbare patiënten werkt om zo snel mogelijk zelf een prik te halen? Te gast: - Maartje Schermer, hoogleraar Filosofie van de geneeskunde aan het Erasmus MC en voorzitter van de vaste commissie Ethiek en Recht van de Gezondheidsraad - Roland Pierik, rechtsfilosoof aan de Universiteit van Amsterdam en ook lid van de Gezondheidsraad Én Peter Lemaire, tuchtrechter en voorzitter van de Regionale Tuchtcolleges Zwolle en Groningen, met de bespreking van een relevante tuchtzaak bij dit onderwerp.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2020-12-15 - 32 min
#5 Het corona-vaccinatieprogramma
Mede mogelijk gemaakt door: KNMG In deze aflevering krijgen we een blik achter de schermen van het vaccinatieprogramma. Wat moet er allemaal geregeld voordat er mensen kunnen worden ingeënt? Hoe is het gelukt dit vaccin wel binnen een jaar te ontwikkelen? En aandacht voor de rol van de arts: welke verantwoordelijkheid heb je als arts en hoe ga je om met sceptici?Te gast: - Hans van Vliet, programmamanager van het Rijksvaccinatieprogramma bij het RIVM - Olga Visser, arts infectieziektenbestrijding bij de GGD regio Utrecht See omnystudio.com/listener for privacy information.
2020-11-03 - 28 min
#4 Geneeskundestudent in coronatijd
Mede mogelijk gemaakt door: KNMG Wat betekent dit voor onze jonge artsen van de toekomst? En wat kunnen we van die eerste maanden leren nu de ziekenhuizen opnieuw steeds voller komen te liggen en de reguliere zorg weer deels wordt afgeschaald? Te gast: - Femke van de Zuidwind, voorzitter van De Geneeskundestudent en student aan de Radboud Universiteit in Nijmegen - Julia van den Oever, commissaris extern bij De Geneeskundestudent, en student aan de Universiteit Utrecht See omnystudio.com/listener for privacy information.
2020-10-01 - 31 min
#3 Hoe begin je over stoppen met roken?
Mede mogelijk gemaakt door: KNMG Het is niet altijd even makkelijk om stoppen met roken bespreekbaar te maken. Uit een peiling van de KNMG onder bijna 900 artsen blijkt dat twintig procent van de artsen zich afvraagt of de patiënt wel openstaat voor zon gesprek. Toch kun je als arts meer doen dan je denkt. Luister ook |#1 Als je als arts moet kiezen tussen leven en doodTe gast Ilona Statius Muller, huisarts in Amsterdam en initiatiefnemer van Amsterdams Rookalarm Marieke Helmus, verslavingsarts en strategisch adviseur bij Pharos See omnystudio.com/listener for privacy information.
2020-09-03 - 32 min
#2 Hebben ouderen recht op hulp bij zelfdoding?
Wanneer je zelf vindt dat je genoeg hebt geleefd, heb je dan recht op hulp bij zelfdoding? Als het wetsvoorstel Voltooid Leven wordt aangenomen, kunnen ouderen met hulp van een levenseindebegeleider op een zelfgekozen moment hun leven beëindigen. Biedt dit wetsvoorstel een oplossing of creëert het juist meer problemen?
2020-06-23 - 32 min
#1 Als je als arts moet kiezen tussen leven en dood
Wat doe je als bijna alle bedden op de intensive care vol liggen? Wie laat je dan nog toe en wie niet? Luister naar de eerste editie van de Artsen Podcast van KNMG.