Onland is een indringende podcast over gruwelmoord op Rinie Wielheesen

16 februari 2021 - Redactie

‘Het trauma van de Achterhoek’, dat is de bijnaam van een nieuwe podcast die wordt gemaakt door Joost Engelberts. Hij duikt in de podcast Onland in een enorm pijnlijk en emotioneel verhaal uit Onland: de moord op Rinie Wielheesen.

Het is 51 jaar geleden dat Rinie Wielheesen werd verkracht en vermoord. Het gebeurde op slechts 150 meter afstand van haar huis, toen het twaalfjarige meisje onderweg was van gymles naar huis. In Gaanderen, een zeer Christelijke gemeenschap, wordt er nog steeds gesproken over deze geruchtmakende tragedie. Het meisje werd namelijk niet meteen gevonden.

Rinie Wielheesen

Haar vader sloeg alarm toen hij merkte dat zijn dochter maar niet thuis kwam op die koude winteravond. Er werd een grote zoektocht op poten gezet en uiteindelijk was het de buurjongen die haar vond. Ze lag daar, gewurgd met de sjaal die haar juist warm had moeten houden. Dankzij de koplamp van haar fiets werd ze gevonden, want die scheen nog. Hoewel de omstandigheden afschuwelijk zijn, was het fijn dat Rinie was gevonden.

Dat gold namelijk niet voor de dader. De politie begon een groot onderzoek waarin weliswaar diverse verdachten de revue passeerden -en enkelen zelfs werden opgepakt-, maar uiteindelijk eindigden ze allemaal op vrije voeten. De echte dader is uiteindelijk nooit gevonden. Jarenlang hebben mensen elkaar in het dorp dus niet helemaal vertrouwd: het kon immers zomaar de buurman zijn die dit op zijn geweten had.

Joost Engelberts

Podcastmaker Joost Engelberts is gefascineerd door de situatie. Niet in de eerste plaats als podcastmaker, maar omdat Rinie zijn buurmeisje was. De bedoeling van de podcast is niet zozeer de moord op te lossen, maar vooral te laten zien dat Rinie een mens was. Een mens waarvan haar dood nog altijd enorme impact maakt op de gemeenschap van Gaanderen en Onland.

Hoewel de podcast na vijf afleveringen officieel op zijn einde is, is het nog niet afgelopen. Engelberts wil hier graag een vervolg aangeven, maar daar heeft hij uiteraard wel ontwikkelingen of nieuwe informatie voor nodig. Hij denkt dat het nog even duurt voor dat zover is, maar zal dan zeker een nieuwe aflevering maken van Onland.

Onland luisteren

Je kunt de eerste aflevering genaamd ‘Joepie, Joepie’ beluisteren op de website van NPO Radio 1. Ook de andere vier afleveringen zijn op die site te vinden, of in de app van NPO Radio 1.


Beeld: sachadekoning0