NRC start met economiepodcast Onder de Streep

16 februari 2021 - Redactie

Het dagblad NRC heeft al diverse podcasts op zijn naam staan: NRC Vandaag, NRC Onbehaarde Apen en NRC Haagse Zaken. Daar komt nu een podcast bij. In Onder de Streep worden economische onderwerpen besproken.

NRC-redacteuren Egbert Kalse en Teri van der Heijden duiken elke week in een economisch onderwerp dat op dat moment actueel is. Elke dinsdag komt er een nieuwe Onder de Streep online. Hierin wordt gekeken naar economische mechanismen die spelen bij bepaald nieuws. Spoiler: eigenlijk gaat er achter bijna al het nieuws wel een economische mechanisme schuil.

Onder de Streep

Het gaat dus vaak om het bedrijfsleven, maar ook algemenere economie zoals online winkelen, technologie en de voedselvoorziening. Meer typische economie-onderwerpen zoals banken, faillissementen en beleggen komen ook voorbij. Tot nu toe zijn er twee afleveringen online: ‘Hoe komt de prijs van het coronavaccin tot stand?’ en ‘Is de huizenmarkt immuun voor de coronacrisis?’ Het moge duidelijk zijn: als er iets het nieuws regeert dan is het wel de pandemie, die verregaande gevolgen heeft -en zal hebben- voor de economie.

De redacteuren bedenken vragen die bij ons allemaal wel eens hebben gespeeld en proberen hier in de podcast antwoord op te geven. Bovenal is het de bedoeling om ook uitleg te geven, zodat de marktwerking en andere economische zaken duidelijk worden. We verwachten dat de komende afleveringen nog steeds worden beïnvloed door het coronavirus, maar dat is alleen maar goed. Er zijn namelijk nogal veel vragen die spelen rondom het virus en zeker niet alleen op basis van gezondheid en welzijn.

NRC 

De redacteuren spreken regelmatig met een specialist van de redactie economie van het NRC. Zelf is economie ze ook niet vreemd. Teri van der Heijden is een specialist op het gebied van het bedrijfsleven. Ze schreef een boek over winkelketen Blokker en de hobbelige weg die de retailer momenteel aflegt. Egbert Kalse schreef twee boeken over de economische crisis en is breed gespecialiseerd. Hij schrijft over financieel-economische en politieke onderwerpen. Je kunt de podcasthosts kennen van de NRC-nieuwsbrief de Lunchkoers.

Waar sommige NRC-podcasts ook op Spotify staan, geldt dat niet voor Onder de Streep. Die kun je alleen beluisteren via de podcastapp NRC Audio.