9 februari 2021 - Redactie
Podcasts beleven momenteel nogal een opleving, maar ze zijn zeker niet nieuw. Sterker nog, dit jaar vieren we dat de eerste podcast alweer twintig jaar oud is. Waar de meeste mensen bij de eerste podcast denken aan Chris Lydon, klopt dat eigenlijk niet helemaal. Op 20 januari 2001 was het Dave Winer die met Adam Curry de eerste podcast opnam.
Op 9 juli 2003 was de eerste aflevering van Open Source opgenomen om terug te luisteren, maar Chris Lydon blijkt dus officieel niet helemaal de eerste te zijn die aan het podcasten sloeg. 900 dagen eerder was het namelijk Dave Winer die aan het podcasten sloeg met Adam Curry. Ze ontmoetten elkaar in oktober 2000 in een hotel in New York, waar de blogger met de DJ sprak over een soort nieuwe vorm van bloggen. Even in de kantlijn: Dave Winer is de man verantwoordelijk voor het bedenken van RSS-feeds waardoor blogs nog beter konden worden gedistribueerd.
Dave dacht veel na over hoe je technologie en het internet in kon zetten om boodschappen over te brengen. Hij zag graag dat communicatie zo open mogelijk was, maar ook toegankelijk. Hij was dus constant bezig met de vraag: hoe kunnen we zorgen dat content online terechtkomt bij zoveel mogelijk ontvangers? Het is iets waar Adam Curry ook mee bezig was. Hij was weliswaar vooral VJ bij MTV, hij was al vroeg actief in de internetbusiness. De RSS-uitvinding van David had hem weggeblazen.
Hij ging er zelfs mee aan de haal. Adam herschreef een gedeelte van de RSS-code van Dave om in plaats van tekstblogs ook audioblogs mogelijk te maken. Audioblog, wat is dat? Wel, dat is wat we nu podcast noemen. De twee kwamen samen en Adam was vol passie zijn verhaal aan het doen, maar Dave zag niet helemaal de potentie. Dat kwam later, toen Dave een artikel las van Adam dat helaas inmiddels is verdwenen: The Last Mile.
Hierin beschreef Adam dat kabelmodems die altijd aan zijn beter zijn dan modems waarmee je moet inbellen via de telefoonlijn. Het was nog niet helemaal breedband, maar wel een soort hybride vorm tussen de twee. Audiobestanden waren natuurlijk heel groot, dus die wilde je niet over je telefoonlijn binnenkrijgen. Adam zag brood in een altijd-online kabelmodem die zorgde dat je niet meer klikte en dan lang moest wachten tot de boel uitgebufferd was, maar juist dat die ‘laatste mijl’, dus het stukje internet waar het je huis inkomt, werd verbeterd. Puur voor het idee om audiobestanden te sturen. Adam meende dat de altijd-online modem helemaal niet goed werd gebruikt, omdat hij de hele nacht als je slaapt niets doet.
Adam schreef: als je nou RSS gebruikt om te zoeken naar audiobestanden die het modem dan downloadt in de nacht, dan kun je die ‘s ochtends bij je kop koffie onderweg naar werk beluisteren. Dave had nog steeds niet het licht gezien, maar hij dacht: ik geef die rare snuiter een kans. De code was in januari 2001 officieel aangepast zodat audiobestanden konden worden toegevoegd aan RSS-feeds. Het eerste bestand dat ermee werd verstuurd was het liedje US Blues door Grateful Dead. Niet geheel toevallig omdat het de dag was waarop George W. Bush werd beëdigd als president.
Verder heeft Dave er trouwens weinig mee gedaan. Hij vond het een leuk experiment en dat was het wel. Uiteindelijk is hij in 2003 wel in gesprek geraakt met Chris Lydon een hebben ze samen de eerste aflevering van Open Source opgenomen. Iets dat hij tot op de dag van vandaag nog steeds produceert. Het leek dus maar een raar verhaal, toen een leuk experiment en verder niets, maar het is uitgegroeid tot een van de meestgebruikte manieren om nieuws, opinie en muziek over te brengen. Bedankt, heren!