Spotify heeft 345 miljoen luisteraars en een kwart luistert podcasts

5 februari 2021 - Redactie

Spotify blijft groeien. Het heeft bekendgemaakt dat het 345 miljoen maandelijks actieve gebruikers heeft. Dat is een enorme groei van 74 miljoen (27 procent). Wel is het aantal luisteraars met een premium-abonnement nog steeds lager dan het aantal gratis luisteraars: 155 miljoen mensen betalen versus 199 miljoen gratis gebruikers. Een kwart van de luisteraars luistert naar podcasts.

Hoewel Spotify in het geval van mensen die luisteren zonder te betalen spotjes en andere advertenties inbouwt in het platform, is dat niet waar de grootste omzet vandaan komt. Die komt van betalende gebruikers. Wel 90 procent van de omzet komt uit die betaalde abonnementen. De omzet van Spotify was in 2020 7,8 miljard euro. Toch lijdt het bedrijf verlies: dit is inmiddels 293 miljoen euro.


Podcasts op Spotify

Waar het bedrijf in eerste instantie vooral werd gezien als muziekdienst, is het steeds breder gegaan. Het startte verschillende samenwerkingen om populaire podcasts exclusief naar de streamingdienst te halen en daarnaast nam het bedrijven over om zich zo op de kaart te zetten op dat gebied. Het kocht in 2019 Gimlet Media voor een kleine 200 miljoen euro en strikte Joe Rogan voor een exclusiviteitsdeal met The Joe Rogan Experience.

Spotify is er dan ook heilig van overtuigd dat podcasts zorgen voor de groei, wat is af te lezen uit het gedrag van nieuwe gebruikers. Spotify ziet die groei ook financieel terug: de advertentie-inkomsten groeien namelijk wel, vooral door podcasts. Ook premium-gebruikers krijgen in podcasts advertenties voorgeschoteld. De omzet uit specifiek podcast-advertenties is met 100 procent gegroeid, al zegt Spotify niet wat het exacte aantal is.

86 miljoen podcastluisteraars

Tot nu toe is Spotify nog de grootste in podcasts: er staan 2,2 miljoen podcasts op Spotify, waarvan een kwart van de gebruikers er in het afgelopen kwartaal eentje heeft geluisterd. Het aantal uren dat er naar podcasts wordt geluisterd is bijna verdubbeld. Hoeveel uren er dan gemiddeld wordt geluisterd, dat geeft Spotify niet aan.

Echter zien concurrenten ook de populariteit van podcasts stijgen. Zo heeft Amazon Wondery gekocht en gonzen er al enige tijd geruchten dat Apple een podcast-abonementsdienst gaat starten. Ondertussen heeft Spotify de verwachting uitgesproken dat het in het komende kwartaal nog meer gaat groeien met ongeveer 9 tot 19 miljoen nieuwe gebruikers. Het hoopt eind 2021 tussen de 407 en 427 miljoen gebruikers te hebben, al zal het ook in 2021 nog steeds verlies draaien.