Politie gebruikt podcast voor onderzoek

10 december 2020 - Redactie

De Nederlandse politie schakelt het publiek in om een moordzaak op te lossen. Daarvoor gebruiken ze de podcast als middel.

Podcast als opsporingsmiddel

De politie heeft talloze zogenaamde 'cold cases' op de plank liggen. Dit zijn zaken die geen oplossing kregen en bij gebruik aan nieuwe bewijzen zijn gesloten. 
Er is een cold case-team binnen de politie maar ook die heeft het druk. Men roept nu de hulp in van het publiek om een aantal cold cases op te lossen. Daarvoor gaat men de podcast als communicatiemiddel gebruiken.

Judit Nyari werd 27 jaar geleden vermoord en deze zaak is nooit opgelost. In de podcast van Martin de Wit die als podcastmaker en woordvoerder betrokken is bij deze cold case. In tegenstellig tot andere podcasts die ook aandacht besteden aan politie zaken heeft De Wit een groot voordeel. Omdat hij namens de Politie optreed kan hij gebruik maken van de officiƫle politie dossiers en daar staat een schat van informatie in.


Met Opsporing Verzocht heeft de Nederlandse Politie al jaren een samenwerking met de media. Deze televisie uitzendingen gaan wel meestal in op recente zaken waar hulp bij nodig is.

De eerste podcast is in ieder geval een succes en er zullen meer afleveringen volgen.

Bron: NOS