28 februari 2021 - Redactie
Bram Krikke heeft zijn eigen politieke programma op Videoland, hoewel dat vooral een entertainmentshow is in aanloop naar de verkiezingen. Er zijn echter ook wat serieuzere manieren om meer te leren over de politiek, zonder dat het per se saai hoeft te worden. Deze drie politieke podcasts leren je meer over hoe het reilt en zeilt in Den Haag.
Xander van der Wulp (NOS) en Joost Vullings (EenVandaag) worden op straat zelfs herkend door De Stemming, de podcast waarin de twee iets minder stijf dan bij het journaal kunnen vertellen over de politiek. Dat is enerzijds prettig voor de heren, die hierdoor meer van zichzelf kwijt kunnen in de podcast, maar anderzijds weten ze hierdoor ook een heel andere doelgroep aan te boren. Het leuke is dat de heren zich niet alleen beperken tot de feitjes. Zo doen ze ook voorspellingen over situaties in Den Haag en komen ook geruchten die de ronde doen aan bod.
Er zijn inmiddels al zo’n 66 afleveringen van De Stemming, die de laatste tijd uiteraard vooral in het teken staan van de op poten zijnde verkiezingen. Over hoe de VVD corona gebruikt in zijn verkiezingscampagne, maar ook of Wopke Hoekstra al dan niet lijsttrekker zou worden voor het CDA. De mannen praten meestal drie kwartier tot een uur over wat er die week allemaal is gebeurd in Den Haag. De podcast komt dan ook een keer per week uit en is gratis te beluisteren op de website van de NPO.
De krant NRC heeft een klein imperium aan podcasts, waarvan Haagse Zaken er een is. Opgestart door Lamye Aharouay, is de podcast een manier om politiek redacteuren aan het woord te laten over onderwerpen die ze zelf uitkiezen. Ze hoopte dat journalisten hiermee werden uitgedaagd om juist de verhalen te vertellen die ze normaal niet opschrijven. Dat is goed gelukt, want Haagse Zaken geeft je een geweldig inkijkje in hoe deze journalisten te werk gaan, keuzes maken en kijken naar de Nederlandse politiek.
De podcast gaat bijvoorbeeld over orde scheppen in alle berichtgeving over de avondklok, waarom het links niet lukt om te groeien en wat een demissionair kabinet eigenlijk wél mag. De journalisten die in deze podcast aan het woord zijn, zijn vaak goed op elkaar ingespeeld en weten een goede combinatie te maken van uitleg over ingewikkelde politieke zaken en meer achtergrond bij politiek nieuws, waarbij journalisten vaak durven persoonlijk te zijn.
Jaap Jansen en Pieter Gerrit Kroeger vertellen in Betrouwbare Bronnen wat langere verhalen. Nu zijn Jansen en Kroeger ook wel doorgewinterde politiek journalisten die gewéldig kunnen vertellen. In deze podcast die tweemaal per week verschijnt wordt niet alleen over de binnenlandse politiek gesproken, want ook onderwerpen als het EU-voorzitterschap passeren de revue. Toegegeven, het is wel een iets minder flitsende podcast dan de twee die we hierboven beschrijven, maar juist als je meer de diepte in wil gaan, dan kun je bij Betrouwbare Bronnen je ei kwijt.
De podcast Betrouwbare Bronnen doet het allemaal wat rustiger aan en lijkt ook wat meer te worden gemaakt zoals het gemiddelde radioprogramma. De podcast is wat minder laagdrempelig, omdat er wat langdradiger wordt gesproken en het taalgebruik wat moeilijker is. Ben je echter een podcastluisteraar die het heerlijk vindt om anderhalf uur, twee uur en als het moet zelfs drie uur naar één podcastaflevering te luisteren, dan is Betrouwbare Bronnen een warm bad. Hierdoor kun je nog beter een mening vormen over allerhande politieke onderwerpen.
Er zijn nog veel meer podcasts over de politiek, maar de bovenstaande exemplaren zijn het best beluisterd in Nederland waar het gaat om podcasts van journalisten. Diverse politici zijn zelf al een podcast begonnen, maar deze geven uiteraard altijd een wat gekleurd beeld.